Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Elbocsátások a „pártsemleges” közmédiában

2011. november 23. - Kiss István.
Mi lesz a BBC-vel?
economist.com

SZEMLE

A konzervatív kormány költségcsökkentő programja elérte a közmédiát is. A semlegességét egyre inkább elveszítő BBC-t megszorítások és elbocsátások fenyegetik.

 

 

 

Nehéz jövő elé nézhet a világ legnagyobb műsorszolgáltatójának számító BBC, miután a fő bevételi forrásának számító licenszdíj összegét (azaz a televízió üzemben tartási díját) az angol kormány nominális értékén befagyasztotta minimum 2017-ig. A gyakorlatilag 1922-es megalapítása óta folyamatosan növekvő és terjeszkedő BBC most először nézhet szembe komoly megszorításokkal.

A helyezetet tovább nehezítheti, hogy az eddig a Külügyminisztérium által támogatott BBC World Service-t ezen túl saját maguknak kell finanszírozniuk, illetve rájuk bízták az S4C elnevezésű walesi televízióadó fenntartását is. A BBC saját előrejelzései szerint versenyképességének megőrzése érdekében jelenlegi kiadásait 16 százalékkal kellene csökkenteni. Elemzők szerint két út állhat a cég előtt: vagy radikális reformot hajtanak végre, ami magába foglalhatná az egyik csatorna megszüntetését is, vagy apró „kozmetikázásokat” hajtanak végre, vagyis sok területről vonnának el kisebb összegeket.

 ÜZEMBEN TARTÁSI DÍJ ANGLIÁBAN

A díjat minden angol háztartásnak meg kell fizetnie, ha élő televízióadást szeretne nézni. Tehát fontos, hogy nem magáért a televíziókészülékért kell fizetni, hanem csak akkor, ha szeretnének rajta élő műsorokat is nézni. A díj színes műsorszolgáltatás esetén jelenleg 145 font (körülbelül 50 ezer forint) évente. Hasonló díj egyébként más országokban is létezik, régebben Magyarországon is volt hasonló.

A cég vezetői egyelőre az utóbbi mellett foglaltak állást, csatornát pedig semmiképpen sem szeretnének megszüntetni. Így a kívánt költségcsökkentést főleg a cég nyugat-londoni székhelyének eladásával és vidékre költöztetésével oldanák meg, illetve ezzel párhuzamosan mintegy 2000 vezető beosztású alkalmazott elbocsátását tervezik. Ezenkívül már eddig is 37 millió fonttal csökkentették a cég által fenntartott internetes oldalak költségvetését, illetve megszüntették a World Service balkáni, karibi és portugál-afrikai műsorszórását, további 47 millió fontot takarítva meg ezzel. 15 százalékkal tervezik csökkenteni a sportközvetítésekre szánt keretösszeget is, amely várhatóan nagy felháborodást fog kelteni a futballszerető nemzet lakosai körében.

Felszeletelés várhat a BBC-re
economist.com

Kritikusok szerint az évek során a cég valóban túlterjeszkedett, ezért a megszorítások segíthetik a cég jövőbeni versenyképességét. A terjeszkedés a cég szervezetére is kihatással volt, hiszen a BBC jelenleg körülbelül 23 ezer embernek ad munkát, és létrejöttek olyan „kreált” vezetőségi pozíciók, mint a „változás-menedzsment vezető” (change management lead), vagy a „jutalmazási vezető” (rewards director). A kiadások növekedéséhez vezetett az is, hogy az utóbbi tíz évben a BBC komolyan vette azon kitűzött célját, hogy az ország egész lakosságát szórakoztassa és képviselje. Így többek között 1XTRA névvel saját rádióadót kapott a városi fekete lakosság, az ország ázsiai lakosságának pedig létrehozták az Asian Network-öt. A BBC3 televízió csatornát kifejezetten a fiatal városi munkásságnak hozták létre, a főleg dokumentumfilmeket sugárzó BBC4-et pedig az értelmiségnek. Azonban a rengeteg új adó és csatorna sem tudta megakadályozni, hogy a BBC nézettségi részesedése az utóbbi időben folyamatosan csökkenjen. Ezért az elemzők szerint hasznos lehetne a csatornák összevonása. A megszorítások miatt úgy tűnik, hogy valóban véget érhet az eddig követett politika, a tervezetek szerint az Asian Network költségvetését a harmadával csökkentenék, illetve a BBC3 és BBC4 is jelentős költségcsökkentésekkel számolhat.

Az Economist szerint azonban ezek a megszorítások azt jelentenék, hogy a BBC-nél ezentúl a lakosság megnyerése helyett a politikai vezetés szimpátiájának elnyerése lenne a cél. Állításukat azzal támasztják alá, hogy a tervezetekben nem szerepel a főleg hírekkel és politikával foglalkozó 4-es rádió csatorna költségeinek csökkentése, valamint hogy a BBC többet szeretne költeni természettudományos és tényfeltáró műsorok készítésére. Szerintük ezeket a műsorokat főleg a politikusok és a felsőosztály kíséri figyelemmel, így ezentúl a vállalat az ő megnyerésükre fog törekedni. Így féltik a közmédia függetlenségét az átpolitizálódástól. Félelmeiket tovább erősíti, hogy a vállalatot ellenőrző BBC Trust élére júniusban, több mint tíz év után újra egy konzervatív párti úriember, Lord Chris Patten került. A Trust egyébként a maga ellentmondásos feladatával egy felettébb érdekes intézmény: egyszerre hívatott a BBC és a díjfizetők érdekeit is képviselni.

A liberálisok szerint a toryk össztűz alá vették a BBC-t
toonpool.com

A BBC semlegességének kérdése az utóbbi időben elég felkapott téma lett az országban, a konzervatívok már évek óta elfogultsággal és részrehajlással vádolják a BBC-t. Szerintük a közmédia már több mint 10 éve egy szűklátókörű baloldali liberális elit kezében van, így véleményük szerint a BBC már régen nem semleges, ezért éppen ideje lenne depolitizálni. A BBC-t az utóbbi években körülvevő botrányok a konzervatívok állításait látszanak alátámasztani. Pár éve kiderült ugyanis, hogy a csatorna hamis felvételekkel próbálta bebizonyítani, hogy a Primark nevű ruházati cég gyermekmunkát alkalmaz. A királynőt is megpróbálták lejáratni: trükkösen vágott felvétellel igyekeztek negatív színben feltüntetni Őfelségét az ország előtt. Éppen ezért a keményvonalas konzervatívoknak Patten kinevezése sem volt jó hír, hiszen Patten híres EU-barátságáról, valamint ő a párt balszárnyának egyik kulcsfigurája. A keményebb konzervatívok attól félnek, hogy Patten nagyon is jól fogja magát érezni új munkahelyének liberális légkörében, elhalogatva a reformokat. A kormány azonban kiállt Patten mellett, szerintük pont egy ilyen ember kell most a közmédia felügyeletére, aki eddig is bizonyította, hogy az elvek embere.

Úgy tűnik tehát, hogy a BBC az utóbbi idők trendjeként egyre többet veszít semlegességéből. A BBC semlegességének megőrzése ugyanakkor rendkívül fontos lenne, hiszen a vállalat neve nem csak az angolok számára jelentette a megbízható és elfogulatlan információk forrását, hanem a világ többi részének is. Ha a jelenlegi folyamatok tovább folytatódnak, akkor lehet, hogy a pártsemleges közszolgálat után az angol politikai kultúra egy újabb mítoszának is búcsút mondhatunk.

VEZÉRKOMMENT

Érdemes lehet megvizsgálni az analógiákat a magyar közmédiával. A jelenlegi kormánypárt még ellenzékként sokat kritizálta (néha nem is alaptalanul) a Magyar Televízió elfogultságát, azonban kormányra kerülve ugyanúgy átpolitizálta a közmédiumokat a saját szája íze szerint. Tehát sajnos a pártsemleges média Magyarországon ma tényleg csak egy mítosz, ahogy az volt az elmúlt 20 évben is. A BBC viszont véleményem szerint a világ, és így a magyar értelmiség számára is a semlegesség és elfogulatlanság szimbóluma volt, ezt pedig kár lenne feladni ideiglenes politikai érdekek miatt.

KISS ISTVÁN

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr623404104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bekapcsolhatnám a televíziót? Az enyém ugyanis elromlott, a kutyám meg nagy rajongója a magyar foci-válogatottnak 2011.11.23. 19:37:40

Bemegy a kocsmába egy ember a kutyájával.- Bekapcsolhatnám a televíziót?Az enyém ugyanis elromlott, a kutyám meg nagy rajongója a magyar foci-válogatottnak, és sosem hagy ki egy meccset sem. A csapos beleegyezik, bekapcsolják a készüléket, a kutya leül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.11.23. 18:34:02

biztos ez is a patásorbán műve :((

elfoglalja angliát is, ez a fasiszta diktátor

Tragedy 2011.11.23. 20:06:56

Az igaz hazaffyak nem néznek bíbíszít és a színlátásuk, mint a macskáké. Tarsolytáskájukban hordják az eszüket egy szittyaszarvas domborművel díszített fél gyűszűben. (az egész családét) A világból annyit látnak, amennyit akarnak. Keveset.

márta)) 2011.11.23. 21:07:17

Így féltik a közmédia függetlenségét az átpolitizálódástól."

Nahát! Úgy látszik, ez nem csak magyarországi jelenség? Az átpolitizálódás nálunk már régen megtörtént, illetve folyamatos. A mai helyzet pedig azt mutatja, hogy teljesen "egyoldalúak" a műsorok. Számtalan példa lenne) a műsorvezetők nyögvenyelős :)) kérdéseket tesznek fel - főleg politikai műsorokban - ügyelve arra, hogy az szinte csak az "egyik " oldal érdekét szolgálja.
:)

márta)) 2011.11.23. 21:11:43

Bocsánat!:)

A BBC viszont véleményem szerint a világ, és így a magyar értelmiség számára is a semlegesség és elfogulatlanság szimbóluma volt, ezt pedig kár lenne feladni ideiglenes politikai érdekek miatt."

Nem csak kimondottan az oly sokat emlegetett értelmiség számára.) Itt nálunk is nagyon sokakat érdekelt, ha nem is kimondottan a nagybetűs értelmiségi-k) úgy fogalmaznék, akiket egyáltalán érdekelt a politika, mi történik a világban.
Persze hozzá kell tenni, hogy sokan azt sem tudják, hogy eszik e vagy isszák.! :))
:)
süti beállítások módosítása