Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Idea

"Igen, éppen ezért fogod megállapítani, mennyire dicséretet érdemel az ősök bölcsessége, hogy sok minden olyan is, amit máshonnan vettek át, nálunk sokkal jobban alakult, mint ott, ahonnan származott, és ahol először keletkezett."

Cicero: Az Állam, 2.16

Hirdetés

Facebook

Ezeket olvassuk

Ajánló

                      

Kommentek

Határtalan optimizmus

2012.01.23. 06:00 :: Földi Bence

Forrás: chroniclelive.co.uk

SZEMLE

A kormányzati politikusok nem csak nálunk építettek mindig is a határtalan optimizmusra. Az Egyesült Királyságban most éppen azzal próbálkoznak, hogy az emberek gondolkodásának átformálásával vészeljék át a gazdasági szempontból ugyancsak nehéznek ígérkező következő évtizedet.

Egyes elemzők szerint David Cameronnak nem sikerült a “Big Society” (“Nagy Társadalom”) gondolatából nemzeti agendát kreálnia, ám Anthony Seldon politikai kommentátor cáfolja ezen megállapításokat. Az optimizmus politikája című elemzés megalkotását egy kerekasztal-beszélgetés előzte meg, ahol a Policy Exchange (a Konzervatív Párthoz legközelebb álló think-thank) és Anthony Seldon, Tony Blair életrajzírója látott vendégül politikai elemzőket és tudósokat. Arra keresték a választ, hogy milyen pozitívumai vannak Cameron “Big Society” elnevezésű elképzelésének, valamint hogy a társadalompolitika különböző szakpolitikái (pl. egészségpolitika, oktatáspolitika) hogyan segítették a nagy terv megvalósulását.

 

A kerekasztal-beszélgetés tanulságait is beépítve készítette el Anthony Seldon Az optimizmus politikája című dokumentumot. Ennek összefoglalójában kiemeli, hogy a pénzügyminiszter novemberi jelentésében (Autumn Statement) elmondta, hogy az életminőség továbbra sem fog javulni Nagy-Britanniában, sőt, az előrejelzések szerint még romolhat is. A közgondolkodás Seldon szerint összekapcsolja a boldogságot a gazdasági fellendüléssel, így a pénzügyminiszter szavaiból azt lehet kivenni, hogy boldogtalan időszak vár a britekre. Viszont elkerülendő, hogy az egyének kilátásai lehangolóak legyenek Nagy-Britanniában, ezért is ajánlja a kormányzatnak, szervezeteknek és egyéneknek, hogy a gondolkodás egy új formáját sajátítsák el, ami boldogságot és jólétet hozhat.

A dokumentum sorra veszi, hogy a brit kormányzat mi miatt nem tudott jó politikát folytatni a 20. század végén: 

  1. túlságosan a reagálásra koncentrált, nem volt kezdeményező, 
  2. közpolitikájuk nem a problémák okainak megkeresésére, megoldására koncentrált, hanem tüneti kezelésre volt csak jó, 
  3. túlzottan pesszimista szemléletű volt. 

A 21. század hajnalán még három faktor jött ezekhez, ami sikertelenné tette a kormányzatot: 

  1. elvesztették a választók bizalmát, 
  2. sosem látott mélységekbe zuhant a választási részvétel, 
  3. a társadalmi jólét szintje is csökkent.

Seldon rámutat, hogy a kormányzat “Big Society” elnevezésű programjának újraélesztésével hogyan lehet újra sikeres. Úgy véli, hogy az alábbi négy elvet kell követnie: 

  1. jóindulat,
  2. hit, 
  3. optimizmus és 
  4. előremutató gondolkodás és közpolitika. 

Seldon szerint amennyiben sikerül, akkor Nagy-Britannia átvergődhet a gazdasági válság okozta nehézségeken, s egy erősebb, összekovácsolt társadalma lehet az országnak, mely egyúttal boldogabb és egészségesebb is lehet, mint jelenleg.

Karikatúra a "Big Society" elképzelés és a valóság közti különbségekről
Forrás: guardian.co.uk

Seldon szerint a krízishelyzetek mindig újjászületést hoztak a történelem során. A mostani gazdasági válság - aminek hatása még legalább tíz év múlva is érezhető lesz - katalizátor lehet, mely elindíthatja az országot a változás útján új paradigmák és cselekvések felé. Az elkövetkezendő hónapokban van az utolsó lehetősége Cameronnak és a koalíciós kormánynak, hogy meghatározzon egy átfogó programot, melynek a fentebb említett négy lábon kell állnia.

A “Big Society”-program Seldon szerint már a kezdetektől nehézségekbe ütközött, de még mindig alkalmas lehet arra, hogy egységbe szervezze a koalíció liberális és konzervatív elemeit. A kormányzatnak mindenképp előremutató programot kell felmutatnia az oktatással, a rend fenntartásával, az egészségüggyel, a lakáspolitikával, a gazdasággal, munkanélküliséggel és a társadalommal kapcsolatban. Utóbbi kapcsán kiemeli, hogy a kormányzat irányvonalát - a család és a kis közösségek megerősítését - helyesnek találja, de valós cselekedetekre és támogatásokra van szükség.

Az optimizmus politikája megalkotója, Anthony Seldon
Forrás: happyhappyhappynews.com

Az optimizmus politikáját azzal zárja Anthony Seldon, hogy még nincs veszve semmi, a válság, amivel Cameron és Clegg szembenéz hagy időt arra, hogy ez a fajta hozzáállás beépüljön a kormányzat politikájába. Margaret Thatcher négy évvel azelőtt kezdte el megszervezni társadalmi forradalmát, hogy belépett volna a Downing Street 10 ajtaján. Ha a koalíciós kormány megragadja az alkalmat, és a négy alapelv mentén igazi napirend-változtató kormánnyá válik, akkor az ország újra virágzásnak indulhat – hangzik az optimizmus politikájának summázata.

VEZÉRKOMMENT

Ahogy a tőzsdei és a pénzpiaci mozgásokat is jelentős részben olyan tömegpszichológiai tényezők határozzák meg, amelyeknek szinte semmi köze sincs a gazdasági és társadalmi realitásokhoz, úgy igaz ez a politikára is. Bár sokan félnek tőle, Kelet-Európában pedig még többen a pokolba kívánják az érzelmekre alapozott politikát, a világ békésebb felén éppen azért küzdenek, hogy az érzelmi húrok megpendítése révén kimozdítsák a választópolgárokat a politikai érdektelenségből.
A tömegek érzelmeinek befolyásolása a modern tömegdemokráciák elterjedése óta mindig is a politika szükségszerű velejárója volt, az pedig, hogy a mindenkori kormányzat ilyen-olyan úton pozitív gondolkodásra próbálja meg rávenni a választópolgárokat, szintén nem kelet-európai jelenség. A sarkos fogalmazás kedvéért: nehéz lenne tagadni, hogy az önbizalomnövelő gondolkodásmód hozzájárulhat ahhoz, hogy megváltozzanak az életkörülményeink. A kérdés éppen ezért sokkal inkább az, hogy hol, melyik ponton
rugaszkodik el teljesen a valóságtól ez a fajta önbizalomnövelő gondolkodásmód. Erről a kérdésről már valóban sokat lehet vitatkozni.


Pócza Kálmán

 

9 komment · 1 trackback

Címkék: válság nagy britannia david cameron konzervatív párt civil társadalom és politika viszonya földi bence big society anthony seldon optimimizmus

A bejegyzés trackback címe:

http://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr473710210

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasárnap hivatalosan is gyarmattá nyilvánították Bayert, Szélest és Bencsiket 2012.01.23. 13:42:53

Úgy tűnik, hiába tiltakozott óriási tömeg a szombati Békemeneten a gyarmattá válás ellen, ez a világuralomra törő birodalmakat egyáltalán nem hatotta meg. Vasárnap délután hivatalosan is bejelentették a Békemenet három főszervezőjének gyarmatosítá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

kela-bá 2012.01.23. 15:55:26

Pozitiv gondolkodás ? Igen az segithetne valamit. De ahhoz el kellene felejteni, vagy inkább ki kellene kapcsolni a médiák gyűllöletkeltő, félemkeltő megosztó hatását.
Négyévente választás,akkor mindent bele, és utánna mindenki végezné a maga HASZNOS munkáját. Addig is :www.avatara-a magyarsag szerepe 2012-ben.avi
További szép napot !

hegyilány 2012.01.25. 00:09:47

Hát persze. Amikor politikai pártok/erők ígérgetésekkel szereznek meg szavazatokat, s (esetleg) köszönő viszonyban sincs a realitásokkal.?

érzelmi húrok megpendítése révén kimozdítsák a választópolgárokat a politikai érdektelenségből.)

A baj pontosan az, hogy némely szavazók, a napi politikai események értelmezéséhez sem nőttek még fel? s érzelmi alapon szavaz a polgár.
S ebből lesz újra, és újra egyfajta csalódás a politikusokban/politikában.
Az önbizalomnövelő gondolkodásmód) Világos, egyenes beszéd/üzenet kellene a pártok részéről, hogy megértse a szavazó polgár, mi miért is van. S annak tudatában döntene, a (valamennyire) valós tények alapján.
Csak az a baj, hogy ez nem így van.
Ezért van az, hogy a társadalom egy hatalmas csoportja elfordul a politikától.
Szerintem nem érzelmi alapokra kellene helyezni a politikát, a polgár szavazatának megszerzésének módját, hanem tudat,- megértés alapúra.

" Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.
A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra."
(mondá a Bajnai) :)
**
S ha bekövetkezik egyfajta csalódás, az bizony nem önbizalomnövelő, hanem pontosan forditva.
Valóban érdekes téma.

hegyilány 2012.01.25. 00:14:48

@kela-bá:

Négyévente választás,akkor mindent bele,"

Elnézést! De ez egy butaság.
Négy évig nagyon fontos lenne a világos, értelmes kommunikáció, a valós tények, üzenetek eljuttatása a nagybetűs néphez.
S esetleg, ez segíthetné a pozitív gondolkodást.

kela-bá 2012.01.25. 15:25:58

@hegyilány: Kedves Hegyilány ! Igaz van, de mire megy vele ? Igen az lenne a jó (?), ha mindenki elfordulna politákától és végezné az emberi feladatát, és élne boldogan Csak van egy kis bökkenő, ime egy idázet Gábriel Garciától : " Ha nem mászol bele a politikába, majd a politika mászik beléd." No ezt meg ügyesen csinálják azok akiknek az a dolguk, már mint a politika csinálás.
Az Ön által "nagybetűs nép" sorsa éppen most dőlhet el DAVOSBAN. Valaki egy másik blogban tette közzé az alábbi linket :
www.utolag.com/cecilrhode.htm (Cecil Rhodes öröksége) Jó egészséget Önnek, mert az a legfontosabb ! Szerintem.

hegyilány 2012.01.25. 17:57:33

@kela-bá:

Elnézést!!! árulja már el legyen olyan kedves, hogy Ön szórakozik velem.?? Amit belinkelt", azon az oldalon semmi sem jön be.)
A másik! Éljen boldogan", persze mint a mesében.?
Persze, persze, van egy kis bökkenő) illetve, nem kicsi, nagy.
A napi politikával a nagybetűs" népnek, kell, és illik foglalkozni. Legalább is olyan szinten, hogy megértse a napi politikai folyamatokat. Ez az élet velejárója. Így van ez más országokban is nem csak nálunk.
Csak nem mindegy, hogy milyen formában kell vele foglalkozni. Most pontosan olyan politikai,- gazdasági folyamatok zajlanak hazánkban, hogy ezt nem lehet nem észrevenni?!!!
Már csak azért sem, mert eléggé ki van nyílva az a bizonyos társadalmi olló") Némelyek nagyon jól- , jól élnek, mások pedig haladnak az elszegényedés, ellehetetlenülés felé.
Persze, a pozitiv gondolkodásmód segithet?!
Azt nem vitatom el.

kela-bá 2012.01.25. 19:41:35

@hegyilány: Kedves Hegyilány ! Dehogy szórakozom ! Csak tudja sajnálom azt a sok Bloggolót akik rengeteg energiát forditanak itt a "dolgokra". Igazuk van ! No és akkor mi van? Mi változik, ha csak egymásnak szövegel itt mindenki, főleg, ha gyalázkodva? ( Ezt nem Önre vonatkoztattam!) A napi politika és a társadalmi olló ? A szocializmusban annó egyenlősdi volt,most meg kapitalizmus van, fedőneve: demokrácia, szabadság. Mindenki szabadon vállalkozhat, tudása, pénze szerint,ha nincs vehet fel hitelt. Céget alapithat, vezérigazgató, bankár, politikus stb. lehet.Utazhat, kereskedhet az egész világban. No nem akarom untatni és főleg bosszantani ! Hogy ez,hogy is van a világban erről olvashat a megadott sikertelen linkben, amit próbáLjon meg újra igy külön beirva : CECIL RHODES ÖRÖKSÉGE. Türelmesen olvassa el.( Az utódok épp most tanácskoznak a svájci DAVOSBAN. Aztán, ha van kedve és ideje látogasson el a www.vntv.hu-ra és ott halgassa meg: Obán viktor történelmet ir,vagy a csőd szélén táncol ? cimű videót.

És ha még izgalmasabbra is kiváncsi,ugyan itt : 2013-májusára bedőlhet az euro?

Szóval, nagy baj van az egész világban, és ha egy kis pozitiv energiát akar, akkor üsse be :AVATARA-A MAGYARSÁG SZEREPE 2012-BEN.AVI

Jó egészséget Önnek, és további szép napot !

hegyilány 2012.01.25. 20:50:38

@kela-bá:

A szocializmusban annó egyenlősdi volt,"

Ugyan, ugyan! Dehogy volt egyenlősdi. Csak voltak munkahelyek. S azért nem tudott oly hatalmasra nyilni az a bizonyos társadalmi olló". S jött a rendszerváltás, a nagy privatizáció....) ugye.ugye???

Ön nagyon szépen felsorolja, mit csinálhat, az ország népe. Ez igaz is egyébként.
Csak az a probléma, hogy ez sokkal összetettebb attól, minthogy egy-két mondatban leirja nekem.
Tessék megpróbálni vidéken, sikeres vállalkozásokat működtetni. Tömegével nem megy. Egyébként a múltban" sem ment, csak most sokkal rosszabb a helyzet.
Némely helyeken teljes az elszegényedés, nincs meg a gazdasági körforgás", mint, hogy most az egész országban sincs meg.
Amíg el nem indul újra, valamiféle " normalizált" hitelezési folyamat,gazdasági növekedés, addig a helyzet nem fog javulni, csak rosszabb lesz.
A pozitív gondolkodásmód akkor fog teret nyerni, ha javul a gazdasági helyzet.
Lehetetlen helyzetben hiába gondolkodik "akárki" pozitívan.Ja. és persze) ahhoz kell egy biztosabb jövőkép is.

kela-bá 2012.01.25. 21:42:37

Igaza van ! A helyzetet nem mi ketten fogjuk megoldani,mert annál többről van szó, ezért olvassa el és nézze végig amiket javasoltam, és ha úgy gondolja ossza meg másokkal is.
Jó éjszakát !

hegyilány 2012.01.25. 22:42:46

Ugyan, ugyan! Hiszen egy percig sem gondoltam, hogy mi fogjuk megoldani.
Nem kellett volna ilyen butaságot írnia Nekem.
Hiszen azért vannak a posztok/poszt, hogy elmondja a kommentelő a véleményét.
S ha esetleg tiszteletben tartjuk a másikat/másik véleményét lehet válaszolni, esetleg vitatkozni.
Az épitő jellegű kritikát, javaslatot mindig szívesen veszem, megfontolom, esetleg elfogadom.
Elnézést! De nem fogom elolvasni az Ön linkjét) Tisztelt kela-bá.
Nem tudom elég elegáns volt a válaszom?

annál többről van szó, " Tényleg?? :(
Nahát! Hogy mik vannak???

JÓCCCAKÁT! önnek is t.@kela-bá