Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Újabb magyar kudarc Szlovákiában

2012. március 12. - Hörcher Ferenc

KOMMENTÁR

berényi_józsef_bugár_béla parameter_sk.jpgKiesett az MKP, csökkent a Híd támogatottsága. Hol szúrják el a határon túli magyar pártok politikai szereplésüket?

Bugár Béla és Berényi József - parameter.sk
 

Tarolt az előre hozott szlovák választásokon a posztkommunista, populista baloldal fenegyereke, Robert Fico. Nem csoda, ha a választások éjszakáján szlovák népdalt énekelt híveivel a hálás média nagy örömére, diadalittasan Coca-Colát hörpintve, mert alkoholt mégsem ihatott. Több mint 44 százalékos eredményével megszerezte a szlovák parlamentben a többséget (84 képviselőt ad az összesen 150 tagú szlovák parlamentben), így elvileg maga is alapíthat kormányt. Ivan Gašparovič elnök fel is kérte Ficót, mint a győztes párt, a Smer vezetőjét a kormányalakításra. Az elnök azt szeretné, ha a jobb és a baloldal közösen alakítana kormányt, mert csak ezzel látja biztosíthatónak azt, hogy a kormányzati döntéseket egy új választás eredményeképp nem fogják felülírni. Maga Fico is amellett tette le a voksát a választások előtt, hogy mindenképpen koalíciós partnert fog keresni.
 

fico the staste_com.jpgA győztes Smer vezetője, Robert Fico - metropol.hu


Ám nem valószínű, hogy a jobb oldalon könnyen fog vállalkozót találni e nagykoalícióra. Viszont Bugár Béla, a negyedikként végzett, 13 képviselőt delegáló Híd vezetőjeként már jelezte, hajlandók lennének a koalíciós tárgyalásra Ficóékkal. Ám ők is kizárták a koalíciót a meglepetésre harmadik helyen befutott választási botránypárttal, a Matovič vezette Egyszerű Emberek formációval. Innét kezdve az is előfordulhat, hogy Fico egyedül lesz kénytelen megpróbálni kormányozni, ami viszont meglehetősen kockázatos vállalkozás lehet válság idején. Maga az elnök is utalt rá, hogy a jelenlegi helyzetben stabil kormányra lenne szüksége az országnak. A parlamenti többséget ugyan tudja garantálni a Smer, ám kétséges, hogy populista jelszavait hogy tudná a jelenlegi helyzetben kormányzati stratégiává alakítani, anélkül, hogy igen hamar jelentős arculatvesztést ne szenvedjen.
 

gasparovic SITA.jpgIvan Gašparovič - SITA


Ám ez legyen a szlovák belpolitika problémája – még ha az ilyesmi nyilván közvetlenül fogja érinteni a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat is. Ám a magyar szavazók megnyeréséért a jelek szerint a szlovákiai magyar, vagy részben magyar pártok sem tudtak mindent megtenni. Az MKP-t egyenesen kiejtette a parlamentből a 4,5 %-os választási eredménye – ami ugyan több, mint az előző választásokon elért támogatottsága, de elmarad az előzetesen mért adatoktól, és főleg nem elegendő ahhoz, hogy a párt parlamenti erővé váljon. Ezzel pedig utólag igazolta azokat az egyébként is elvadult választási kampányszlogeneket, amelyek szerint az MKP-re leadott szavazatok elvesznek. Igaz, Berényi József ezért a politikai felelősséget a szerinte ellenük kampányoló Hídra tolta. Sőt, egy nyilatkozatában odáig ment, hogy ha Bugárék hajlandók lettek volna az összefogásra, most a Híd-MKP a második legerősebb pártként került volna ki az erősen megosztott pártmezőnyből. Bugárék a szintén nem túl fényesre sikeredett, ám 13 fős parlamenti jelenlétet biztosító eredményükért viszont a szerintük ellenük kampányoló MKP-t – és persze a kampányba beszálló magyar kormányzati erőket – okolták.

Innét Magyarországról nyilván nehéz eldönteni, kinek van igaza a magyar-magyar viszálykodásban. Ám tény, hogy a politikai perpatvar láthatólag elkedvetlenítette a magyar választok egy részét. A kassai körzetben például országos szinten a legkevesebben járultak urnákhoz, de a komáromi járásban is igen gyér volt a választói részvétel. Ebben az értelemben mindkét magyar kötődésű párt vesztesnek tekintheti magát. Ami viszont azt az általánosabb kérdést veti fel, hogy vajon hol szúrják el politikájukat a határon túli magyar képviseletet betöltő pártok, hogy rendre kiesnek a kormányból, majd sokszor a parlamentből is.
 

valasztasok_-_vegeredmenye parameter_sk.jpgA választások végeredménye - parameter.sk


Sokan úgy érvelnek, az összefogás hiányzik – de hisz a politikai pártok versengése elvileg javítja az érdekérvényesítő képességet. Egy másik érv úgy szól, hogy az anyaországot megosztó politikai törésvonalak rombolják a külhoni magyar képviseletet is – főleg, mivel a mindenkori magyarországi kormány politikáját kormányzati eszközökkel is megpróbálja népszerűsíteni a határon túli magyarok körében, ezzel keltve zavart az ottani magyar politikában. Az is felvethető nyilván, hogy a nemzetiségi érdekképviselet mennyiben tekinthető adekvát politikai stratégiának ma kisebbségi helyzetben, ha nem képes megszólítani a nemzetiségi szavazókon kívül másokat. Vajon nem arról van-e szó, hogy a kommunista korszakból megörökölt politikai emóciók fejeződnek ki a nemzetiségi pártok munkájában, s ez már nem képes sikert hozni több mint két évtizeddel a hidegháborút követően. Mások viszont épp ellenkezőleg, úgy érvelnek, hogy a posztkommunista félelmek azok, amelyek továbbra is megakadályozzák a kisebbségi magyar pártokat a hatékony érdekérvényesítésben, ezért nem új politikára, hanem bátrabb és harciasabb politikai stratégiára van szükség.

Akárhogy is látjuk a pillanatnyi helyzetet, egy biztos: a határon túli magyar szervezeteknek valószínűleg alapjaiban újra kell gondolniuk politikájukat – s talán nemzedék- és szemléletváltásra is szorulnak. Másfelől a honi politikának is érdemes elgondolkodnia azon, nem kontraproduktív-e ilyen közvetlenül beavatkozni a határon túli magyarok belső vitáiba.
 

HELYESBÍTÉS

A hivatalos eredmények, melyek az általunk használt adatokat pontosították, ITT olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr184311279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb magyar kudarc Szlovákiában 2012.03.12. 14:24:01

A honi politikának is érdemes elgondolkodnia azon, nem kontraproduktív-e ilyen közvetlenül beavatkozni a határon túli magyarok belső vitáiba.

Trackback: Üdvözli a Most-Híd eredményét az LMP 2012.03.12. 13:48:01

A párt üdvözli a Most-Híd szlovákiai választásokon elért eredményét, de sajnálja, hogy az MKP nem került be a parlamentbe. Az LMP arra kéri a magyar kormányt, hogy rendezze viszonyát a Híddal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 11:54:18

Tisztelt Hörcher úr!

A cikk címét elhamarkodottnak érzem. A címadással ugyanis minőségében (magyar és kudarcos) meghatározott trendet (újabb) állít, anélkül, hogy a minősítés alapját különösebben kimunkálná, indokolná. Ezzel pedig gúzsba köti a gondolatmenetét és a levonható következtetéseit is.
Kétségtelenül kézenfekvőnek találhatja bárki, de ezzel csak azt illusztrálja, mennyire elhatalmasodott a magyar közbeszédben a szurkolói attitűd (a kudarc magyar), a pesszimista szemléletmód (újabb kudarc), illetve a zéró végösszegű felfogás.

Úgy gondolom, amikor arról ír, hogy "a politikai pártok versengése elvileg javítja az érdekérvényesítő képességet", végtelenül túlzó és téves egyszerűsítésbe bocsátkozik. Nyilvánvaló, hogy "az" érdekérvényesítő képességről, _mint olyanról_ beszélni ilyen kontextusban értelmetlen. Pártokhoz, közösségekhez, értékrendekhez kapcsolódóan értelmezhető, azonban ön az ezek közötti választást az olvasóra hagyja.
Álláspontom szerint például a pártok érdekérvényesítő képessége minden választáskor javul abban az értelemben, hogy közelebb kerül a valóságoshoz. Már amennyiben a valósághoz való közelebb kerülést eo ipso jónak fogadhatjuk el.

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 12:14:21

@Counter: Szerintem ha egy párt nem jut be a parlamentbe, a másiknak pedig csökken a támogatottsága, a kudarc kifejezés használata jogos.
Azt pedig nem hiszem, hogy különösebben gúzsba kötném a levonható következtetéseket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 12:37:17

@Hörcher Ferenc: Amennyiben előzetesen többet vártunk, akkor feltétlenül kudarc. De vártunk-e előzetesen többet, s ha igen, miért?
Illetve ha rögtön a címben érvényesítjük saját elvárásainkat, nem tereljük-e a diszkusszió folyamatát rögvest a saját várakozásainkhoz méricskélés felé?

márta)) 2012.03.12. 12:37:44

Újabb magyar kudarc Szlovákiában"

Na.Igen! Nincs ebben semmi különös. A kudarcokból lehet tanulni. (azt mondják).
:))

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 12:40:14

@Counter: A közvéleménykutatók legalábbis az MKP-nak valóban jobb eredményt jósoltak. De ez nem az elvárásokhoz képesti eredmény, hanem abszolút értelemben kudarc, hisz a cselekvés lehetőségétől esik el, aki nem jut parlamentbe.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 12:48:45

@Hörcher Ferenc: Az MKP a választásokat megelőzően sem volt parlamenti párt.
Abszolút értelemben cselekvésképtelen volt tehát? Cselekvésképtelen párt hogyan kerülhet a bejutás közelébe, ahova az MKP ténylegesen oda tudott kerülni?

A levezetése felveti annak a kérdését, hogy az MKP kudarca szükségszerűen magyar kudarc volna? Egyetlen szereplő kudarcát ki lehet terjeszteni a közösségre?
Ekképpen például jogos egy "2010: Újabb magyar kudarc Magyarországon – nem került be az MDF" címadás?

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 14:32:18

Szlovákiában nagyjából 2006 óta nem éri meg magyarnak lenni. Ez (sajnos) ilyen egyszerű. A többi szöveg.

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gni#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:SVK&ifdim=country&hl=hu&dl=hu

Wolff 2012.03.12. 15:17:29

1. A cikkben hibás - a választási eredmények feldolgozásának korábbi szakaszából származó - adatok szerepelnek. A Smer végül 83 képviselői helyet szerzett, az MKP pedig 4,28%-ot szerzett.
volbysr.sk/sr/tab4_sk.html
volbysr.sk/sr/tab3_sk.html

A hiba nem elsődlegesen a szerzőé, az origo még ma is címlapon hirdette ezt, de érdemes levonni a tanulságot: az interneten elérhető törzsanyagot ne plagizáljuk másodkézből. :)

@Hörcher Ferenc: Az MKP-nak egyetlen közvéleménykutató (MVK) egyetlen - választások előtti utolsó - kutatása jósolt jobb eredményt. Ez éppen az, amit érdemes óvatosan kezelni közvéleménykutatások esetében, ha egyébként mindenki más 4% körül méri az adott pártot. Viszont megint csak tanulságos, miként lett egyetlen közvéleménykutatásból várakozást megalapozó hír. A tanulság ebben az esetben inkább az, hogy az elfogult - propaganda célokat szolgáló - sajtót kezeljük igen kritikusan.

Persze érdemes reagálni a poszt néhány meglátására is. A felsorolt vélemények közül én azt emelném ki, amely szerint a kisebbségen belüli politikai verseny mobilizáló hatással van a kisebbségiekre és így lehetővé válik az, hogy a többségnél magasabb részvételi aránnyal két vagy több párt révén létszámarányosnál nagyobb képviselethez jussanak. Szlovákiában ez nem működött. Erdélyben ez máig alapvető a Fidesz szponzorálta szervezetek érvelésében, bár ott is akadtak olyan adatok, melyek arra utaltak, hogy a részvételi arány lényegében stabilan megegyezik a többségével.

Ezt eldönteni persze majd csak a gyakorlatban lehet és nyilván sokan fogják azt mondani, hogy a szlovákiai magyarok identitása már olyan mértékben "megromlott", hogy náluk ezért alakult ki apátia, de ezt nehéz akár csak tudományos hipotézisnek is elfogadni. Viszont érdekes - és a posztban nem jelent meg -, hogy mit is mond az eredmény a Fidesz ideológia érvényességéről? Vajon az a homogén, egységes, organikus nemzetkép, ami a Fideszt vezérli mennyire lehet érvényes egy ilyen eredmény tükrében? És ha ott problémás mit várhatunk itt? Természetesen lehet úgy reagálni, ahogy egyes kutatók is teszik, hogy a váratlan kutatási eredményeiket romló identitásnak tulajdonítják (érdemes elolvasni Dobos Ferenc két kutatását a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma honlapján), de lehet, hogy szerencsésebb lenne nyitottabban szemlélni a folyamatokat, horribile dictu talán az is megengedhető, hogy mindenféle konstruktivista meg posztmodern hókuszpókuszok igazolását is feltételezhetjük a történtek alapján.

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 17:25:46

@Counter: Kedves COunter,
előtte viszont parlamenti párt volt. Cselekvésen pedig nem a választási kampányt értem, természetesen.
Az anyaországot pedig ne hasonlítsuk a kisebbségi létmódhoz e tekintetben.

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 17:27:47

@Wolff: Kedves Wolff, kritikája jogos, de vegye hozzá, hogy még interneten is van átfutási idő, mindenesetre javítjuk az adatokat.

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 17:30:43

@Wolff: A homogén, egységes nemzetképpel kapcsolatos kritikában is van igazság, még ha talán nem is feltétlenül kellene rögtön a "posztmodern hókuszpókuszok"-ig lendülni az ellenkező irányban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 17:43:41

@Hörcher Ferenc: A parlamentbe be nem jutással a parlamenti cselekvés az, amelyre nézve a cselekvésképtelenség beáll.
Bár az igen jelentős terepe a politikai cselekvésnek, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a politikai cselekvésnek egy parlament egyáltalán nem a kizárólagos terepe – a helyi politikai cselekvés is bír jelentőséggel. És nehéz lett volna 2010 előtt cselekvésképtelennek nevezni a Jobbikot.

Mindazonáltal továbbra sem értem, miért terjeszti ki az MKP kudarcát a magyar közösség kudarcává a címadással, illetve miért a kudarcot tekinti meghatározónak és miért állít trendet.
Hiszen a szlovákiai választásoknak akad a magyar közösség szempontjából igen üdvösnek tekinthető fejleménye is az SNS sorsának alakulásában.
De hivatkozhatok a félig teli pohár megítélésére is, hiszen bár az MKP eredménye olyan, amilyen, a szlovákiai magyar közösségről mégsem mondható, hogy parlamenti képviselet nélkül marad. Ahhoz a szlovák választási rendszer és a választási matematika avatott ismerőjének kellene lenni, hogy a Híd-Most szereplését reálisan értékeljük, hiszen úgy tűnik, Szlovákiában némiképp a magyar fordulathoz hasonlóan roppant össze a politikai tömbök egyike és jutott nagy többséghez a másik, látszólag zökkenőmentesen.

Azt is említeném, hogy a parlamentbe jutást önmagáért való értéknek, a közösség abszolút érdekének tételezi azzal, hogy a be nem jutást kudarcnak titulálja.
De hiszen a parlamentbe be nem jutó politikus feltehetően alkalmatlan. Az alkalmatlannak bizonyuló politikusnak a be nem jutása a kudarc? Nem inkább a kiválasztódása, pajzsra emelése? Nem volna tán nagyobb kudarc, ha alkalmatlan politikusok mégis politikai sikereket aratnának?

Összességében fenntartom, hogy a címadással előre kiszabott mederbe tereli a valóság értelmezését, s hogy ez az irányadás egyelőre híján van az elfogadható alapoknak, miközben típusosnak mondható fogalmi sémákat és attitűdöket követ, hangsúlyozom: feltehetően nem szándékosan és végképp nem rosszhiszeműen.

márta)) 2012.03.12. 18:36:30

Vajon nem arról van-e szó, hogy a kommunista korszakból megörökölt politikai emóciók fejeződnek ki a nemzetiségi pártok munkájában, "

No. Látom, már itt is "előre a múltba"! Vajon nem e arról van szó, hogy a jelenlegi, felgyorsult politikai eseményekhez, változásokhoz, "ott", a határon túl- sem nőttek még fel" némely politikusok, és választók egyaránt.

Úgy, ahogyan itt hazánkban is, egy társadalmi csoport, még a napi politikai események értelmezéséhez sem nőtt fel. Sok, sok "ügyről" azt sem tudják, hogy eszik e vagy isszák!

Nos a szlovákiai magyaroknál is lehet ilyen probléma is. Mert ugye nincs kizárva?

Adva volt a lehetőség, hogy demokratikus úton kifejtsék véleményüket, mármint, hogy elmenjenek szavazni. Nem tették meg, nagyon sokan.

A választóknak értelmezni, értékelni kellene a pártok üzeneteit, tevékenységét.
Csak nagyon sokszor éppen ezzel van a baj.

Úgy gondolom, hogy itt hazánkban, és "ott" is, annak a csoportnak, mely nem hajlandó véleményt nyilvánítani, még a szavazófülkében sem, nem sok követelni valója, üzenete lehet a jövőben a kormány tevékenységét illetően.
:)

márta)) 2012.03.12. 18:43:17

Innét Magyarországról nyilván nehéz eldönteni, kinek van igaza a magyar-magyar viszálykodásban."

Az biztos! Ha más nem is! Még itt" hazánkban is nehéz eldönteni nagyon sokszor, kinek van igaza, a pártok viszálykodásában")
Esetleg, elég annyi, hogy lopott a másik.
Szerintem.
:)))

Wolff 2012.03.12. 18:48:53

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Hörcher Ferenc!

Az adatokkal kapcsolatos kritikámban próbáltam jelezni, hogy ez inkább a hírportálok sara, nem a szerzőé. A kritika "címzetje" inkább a sajtó.

A "posztmodern hókuszpókuszt" karikatúrának szántam, nem is feltétlenül a szerzőt illetően, inkább egy eléggé elterjedt, egyébként lényegében kiterjesztett ad hominem érvet (a ballibek - sic!, mintha ez értelmes és értelmezhető analitikus kategória lenne - ilyenek és olyanok, de főként rosszak, mert nem értik meg a hagyományt) alkalmazó beszédmód karikatúrájának. Nem szándékszom kizárólagos érvényűnek nyilvánítani. (Azt például készséggel aláírom, hogy a konstruktivista és/vagy posztmodern elmezések sokkal kevesebbet képesek mondani arról, miért működik a nemzet kategóriája, ha működik (vagy éppen az etnicitás) és sokkal többet arról, hogyan.) Ami igazán zavar, az egyoldalúság mellett, az, hogy ha az alapvetően ideologikus előfeltevésekre (ebben az esteben valamiféle nemzetképre) alapozott cselekvés nem hozza a várt eredményt, vagy pláne semmilyen eredményt nem hoz, akkor túl gyakori a betegségre, a lényeg romlására hivatkozó reakció és túl ritka a megértés igénye. Helyette inkább a normativitás kerül elő. A választás, amennyire egyáltalán tekinthető valamiféle identifikcáiós aktusnak (és sokak számára nyilvánvalóan igen), és amennyire maga az identifikáció ezen keresztül megragadható, akár azt is illusztrálja, hogy ez kérdéses. És itt biztosan egyetértünk abban, hogy ideje Magyarországon is komolyan venni az ehhez haosnló jelzéseket.

Dolgozónép 2012.03.12. 19:04:28

Az Orbánkormány nagyon rossz lóra tett, amikor a tehetségtelen pojácákból álló MKP-t támogatta. A szlovákiai politikai palettán Bugár Béla az egyetlen értelmes magyar politikus, nem véletlen, hogy amikor távozott az MKP-ból, a választók többségét is magával vitte. Akik maradtak, azok szinte kivétel nélkül jelentéktelen, nacionalista műmájerek.

röhögő 2012.03.12. 19:06:58

Kár vitázni, ha a magyarok képtelenek együtt indulni az kudarc. De miért lenne ott más mint az anyaországban?

blaubner 2012.03.12. 19:12:00

nem tudom, de gyanítom, hogy a "kudarcban" a nem túl rózsás magyarországi helyzet is közrejátszhat. egyrészt ugye van egy gazdaságilag gyenge, politikailag-társadalmilag megosztott, egész európában támadott magyarország, másrészt van egy gazdaságilag stabilabb, a főbb paramétereiben jobb, fejlődőképes, euróval fizető szlovákia, és ettől kezdve magyar legyen a talpán, aki semlegesíteni tudja magát ettől, és rohan valamelyik magyar pártra szavazni. szlovák pártra nem szavaz, inkább úgy reagál, hogy el sem megy szavazni, amit láttunk is. ebből a logikából tényleg nincsenek könnyű helyzetben a magyar pártok, hogy valamilyen épeszű üzenettel erősítsék a magyarságtudatot.
más lenne a helyzet, ha magyarország lenne kelet-európa svájca, ehhez mért nemzetközi politikai súllyal, akkor valószínűleg sokkal többen és büszkébben szavaznának akármelyik magyar pártra.
ez - reméljük - lesz egyszer még a jövő zenéje.
de kíváncsi lennék egy kinti magyar véleményére, hogy hogyan látják ezt a kérdést.

Kabbe (törölt) 2012.03.12. 19:21:11

már elege van az embereknek(sokaknak, akiket én ismerek) az állandó utálkozásból, acsarkodásból.
ti csak köpködjétek az úniót, de ugye ez nem köztelező mindenkinek?

nandras01 2012.03.12. 19:39:33

@Counter: kedves counter!
amit te itt művelsz, azt jobb körökben úgy nevezik, hogy: szómágia.
a cikk címe nagyon is pontos, hiszen
- az mkp magyar párt?
igen
- bejutott a parlamentbe?
nem
- a választásokon induló pártok célja a parlamentbe jutás?
igen
- sikerült elérni a célt?
nem
ha a kitűzött és áhított célt valaki nem éri el, akkor azt nehéz másnak nevezni, mint kudarcnak.
az igazán komoly, akár a jövőt is meghatározó problémát pedig éppen az általad sugallt elmélkedés okozhat, mivel az semmi másra nem alkalmas, mint arra, hogy ne nézzünk szembe a problémákkal, hanem mismásolással, szómágiával, a lényegről való nem beszéléssel fel se merüljön a hibafeltárás, a felelősök eltávolítása.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 19:56:07

@nandras01: Kedves nandras01!

Sajnálom, de fontosnak érzem azokat a különbségeket, amelyekre a figyelmet felhívni törekszem. Így például azt, hogy a címadás nem az MKP-nak, hanem a magyar közösségnek tulajdonítja az MKP kudarcát. Vagy azt, hogy a címadás az események egyetlen mércéjévé az MKP bejutását állítja be.

Semmi kifogásom a szómágia alkalmazása ellen, amennyiben mentesíted az érzelmi tartalmaktól. Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de a kimondott szavaknak – és a gondolt gondolatoknak – jóval nagyobb és adott esetben közvetlenül valóságos hatalma is van felettünk, mint azt elsőre hihetnénk.

Véleményem szerint a "hibafeltárás és felelősök eltávolítása" meglehetősen szűkre szabott látókörű célja a gondolkodásnak és eszmecserének. Az elsődleges cél a valóság minél pontosabb megismerése kellene hogy legyen. A pontosságot pedig az európai hagyományban a definiálás útján szokás megvalósítani – más gondolati hagyományokban lehet, hogy másképp, de arra sajnos igen keveseknek áll rá az agya, ha már egyszer betagozódtak vele egy kultúrkörbe.
Így például ha az MKP kudarcát "újabb magyar kudarcként" állítjuk be, akkor cselekvéseinket szükségszerűen ebbe az irányba befolyásoljuk: az összközösséget akarjuk tárgyává tenni, korrekciós és reformációs intézkedéseket akarunk majd kimódolni ésatöbbi. Ha az MKP kudarcát az MKP kudarcának találjuk, akkor az összközösséget mégsem akarjuk majd abajgatni, helyette az MKP mint szervezet lesz a tervezésünk tárgya, a magyar közösséget ellenben nem mint vesztes felet fogjuk percipiálni.

nandras01 2012.03.12. 20:06:26

@Counter: kedves counter!
a pontos fogalmazás fontosságában tökéletesen igazad van, hiszen "a szó veszélyes fegyver", amint azt bródy óta tudjuk, de azért azt is hozzá kell tenni, veszélyes, de kétélű fegyver.
miután az mkp kétség nélkül magyar párt, sőt a fő kifogása a híd ellen pont az volt, hogy az nem csak a magyarokat képviseli, ezért nehéz az mkp kudarcát másnak, mint a magyarok kudarcának nevezni.
lehet hasogatni a szőrszálat, attól még az marad, ami: egy tisztán magyar párt kudarca.
mindezeken túl, az ilyen jellegű megközelítés pontosan a lényeget fedi el, nevezetesen, hogy a kudarc valódi okáról essen szó, amely ok javarészt abban keresendő, hogy az mkp egy importált eszemiség és szemlélet alapján kívánt érvényesülni, mégpedig egy magyarországról importált alapján.
ebben a tekintetben még igazabb a cím, mivel ez nem kis részben a magyar politika kudarca...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.12. 20:16:07

@nandras01: Borzasztóan szégyellem, de Bródy helyett – ha jól emlékszem – Wittgensteint hoztam volna példának a szó mint mágikus eszköz szerepére.

Őszintén nem látom azt a mozzanatot, amellyel egyenlőség tehető az MKP és az MKP által képviselni hitt felvidéki magyarság közé. Hiszen a valóság azt mutatja, hogy ilyen egyenlőség éppen hogy nincs, ebből pedig az következik, hogy az MKP kudarca az MKP-é.

De úgy is lehet mondani, hogy egy (határozatlan névelő) magyar párt kudarca nem a (határozott névelő) magyarság kudarca.

Azt hiszem, hogy nem fedtem el semmilyen lényeget azzal, hogy tiltakoztam azok ellen a sínek ellen, amelyekre Hörcher úr önkéntelenül is felhelyezni szánta az eszmecserét.
Éppen hogy az teszi lehetővé szerintem a lényeg megtalálását, ha nem régesrég bejáratott vágányokon zötyögünk az elindulás pillanatától elkerülhetetlen és előre ismerhető végállomáshoz.

nandras01 2012.03.12. 20:43:08

@Counter: nem kívánnék belemenni wittgenstein nyelvi filozófiájába, annál is inkább nem, mivel a maga w értekezik a filozófia eldobhatóságáról.
bródyval mindössze azt akartam illusztrálni, hogy a nyelv, a szó kellőképpen hajlékony ahhoz, hogy akár önmaga ellentetjét is jelentheti egy- egy kimondott gondolat...
ha a posztoló megállapítását kellőképpen tágan értelmezzük, akkor biz' igaza van, nem beszélve az általam felvetett értelmezési tartományról, nevezetesen a magyarországi magyarok(kormány) kudarcáról szlovákiai választások magyar vonatkozásában.

márta)) 2012.03.12. 20:55:52

Úgy gondolom, hogy van itt hazánkban (is) éppen elég gazdasági-, politikai-, társadalmi probléma.
Nem gondolom, hogy különösebben ott a szlovákoknál kellene nekünk "kereskednünk".
Lassan írom) Adva van/volt a lehetőség, szabadon, demokratikusan, össze lehetett volna fogni az ott" élő magyaroknak,) politikusoknak, szavazóknak egyaránt.
Nem tették meg. Ilyen, olyan okból. Vagy talán - ahogyan már írtam - képtelenek (esetleg) lépést tartani a politikai , gazdasági kihivásokkal, a világ üzenetét nem hallják meg?!!
Mit nem lehet ezen érteni???

márta)) 2012.03.12. 20:59:13

Bocsánat!
Aki pedig képtelen Európa, és a világ gondolkodás módjával együtt haladni, annak talán nincs is helye - egyik parlamentben sem.
szerintem.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 21:43:57

@Wolff:
ezt a ki hová akar tartozni dolog annyira profán. elődlegesen makrogazdasági számok döntik el. az egy főre jutó nemzeti jövedelem. szerintem miért nem ünneplik március 15-ét burgenlandban a magyarok? persze lehet mondani, hogy mert be van (volt) tiltva. de ez csak szöveg.

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gni#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:SVK:AUT&ifdim=country&hl=hu&dl=hu

Hörcher Ferenc 2012.03.12. 22:25:06

Köszönöm a helyesírási hibák jelzését, elnézést értük.

márta)) 2012.03.12. 22:42:08

@Hörcher Ferenc:

Én nem tudom, hol van a hiba", de elnézem Önnek.
:))
süti beállítások módosítása