Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Kifelé az EU-ból?

SZEMLE

2012. október 13. - Ruzsbaczky Zoltán

Többpárti összefogás alakult ki abból a kezdeményezésből, amit száz konzervatív képviselő indított el több hónapja. Most már nem csak ők, hanem munkáspárti kollégáik egy része is rávenné David Cameront egy, az EU-ról szóló referendum kiírására.

Miközben az Európai Unió nem éppen a legfényesebb időszakát éli, egyik legerősebb tagállamában belpolitikai harc alakult ki a tagság kérdéséről. Még nyár elején írt levelet száz konzervatív képviselő David Cameron miniszterelnöknek, amiben egy népszavazás kiírását kérik az Európai Unióról. A koalíciós kormány vezetője nem siette el a válaszadást: szeptemberben küldte el észrevételeit párttársainak, azonban csakúgy, mint a képviselők levele, ez is titkos – csupán néhány részlet szivárgott ki.

Nagyjából annyi látszik biztosnak, hogy a miniszterelnök a 2015-ös parlamenti választások után látná jónak az említett népszavazás kiírását. Mint mondta, „hiba lenne kizárni bármilyen referendumot a jövőre nézve”, ugyanakkor nemrég a BBC-nek adott nyilatkozata szerint nem érezné helyesnek elhagyni az Uniót. Ezt elmondta már tavaly is, mikor a parlamentben saját párttársaival vitatkozott ugyanebben a témában.

Cameron tehát alapvetően az Unió mellett áll, ellentétben az angol társadalom korántsem elhanyagolható részével. Egyes elemzők szerint az ajtón már ott kopogtat a keményvonalas euroszkeptikus brit párt, a UKIP, mely akár meg is nyerheti a 2014-es Európai Parlamenti választásokat. Bár a brit parlamentbe a választási rendszer sajátosságai miatt nemigen van esélye bejutni, 2010-ben már megmutatta, hogy az EP-választásokon komolyan kell velük számolni. Akkor másodikként végeztek – megelőzve a Munkáspártot és a Liberális Demokratákat is –, a referendum halogatása pedig akár az ő malmukra is hajthatja a vizet két év múlva.

Telegraph.co.uk - cameron.jpgDavid Cameron kettős szorításban
telepraph.co.uk 

A már említett levél kézbesítője, John Baron képviselő szerint ez a reális veszély, valamint az, hogy a liberálisok korábban sikeresen megtorpedózták a választókerületek - konzervatívoknak kedvező - átalakításáról szóló javaslatot, rendkívül vonzóvá teheti Cameron számára a népszavazás ötletét, extra szavazatok reményében. A rebellis konzervatív képviselőknek azonban ez nem elég, a levél szerzői ugyanis szövetségeseket keresnek más pártok tagjai között is. Jelen pillanatban úgy tűnik, ez sikerül is nekik. Mind a Munkáspárt, mind az északír Demokratikus Unionista Párt színeiből jelezték néhányan, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez, a csoport első hivatalos találkozójának már ki is tűzték az időpontját október 16-ra.

Baron egyébként hangsúlyozta, hogy nem kívánják „sarokba szorítani” Cameront, a levélben is azt kérték, hogy a népszavazást 2015 után tartsák meg, de már most döntsenek a kiírásáról. A miniszterelnök egyik problémája éppen ez volt: lehet, hogy az Unió 3-4 év múlva teljesen más lesz, mint most. Arra vonatkozóan, hogy José Manuel Barroso a minap a nemzetállamok föderációjáról beszélt, Baron csak annyit mondott: „Úgy vélem a döntés ideje az ország számára gyorsan közeledik. Remélhetőleg ezt a miniszterelnök is észreveszi.”

A Cameron-kormány megválasztása óta ez már a harmadik jelentősebb összetűzés az Unió ügyében. Először nyolcvanegy konzervatív képviselő lázadt fel tavaly ősszel, egy, a mostanihoz hasonló népszavazás kiírását követelve, majd a fiskális paktumból való kimaradásért kapta meg a magáét a miniszterelnök a másik oldaltól. Az Európai Unióval kapcsolatban azóta sem sikerült egységes brit politikát kialakítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr14845894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása