Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Reding, Magyarország, Bilderberg

2013. június 18. - Hörcher Ferenc

A magántársaság magánügyekkel foglalkozik. A döntéshozók a közt érintő ügyekkel. De persze ők is járnak magántársaságba. Ám az Európai Unió amúgy is halovány demokratikus legitimitását nem erősíti, ha az EB két csúcsvezetője titkos politikai-gazdasági megbeszéléseken vesz részt, úgy, hogy azt elfelejtették bejelenteni.

 Hillary Clinton.jpg

A képen állítólag Hillary Clintont leplezték le a lesifotósok.

A meg nem nevezett informátoroktól szerzett információval óvatosan kell bánni. Ezért természetesen nem vehetem készpénznek mindazt, amit egy magyar napilap megírt arról, hogy a lap Európai Bizottságnál dolgozó olasz nemzetiségű informátora szerint Viviene Reding hogyan nyilatkozott a magyar választásokról az idei Bilderberg konferencián. Hiszen a sajtóban megjelenő információ egyik garanciája az, ha az informátor a nevét is adja az információhoz.

Az ügy fölött azonban ennyivel nem lehet napirendre térni. Hiszen a demokrácia korában élünk, amikor a nyilvánosság az egyik legfontosabb garanciája a politikai hatalom törvényes és demokratikus gyakorlásának. Az újságírónak pedig az a feladata, hogy utána járjon a közt érintő információnak. Az eredetileg antikommunista céllal létrehozott Bilderberg konferenciákra demokratikusan választott, és demokratikus felelősséggel bíró tagállami kormánytagok (az idén többek között Cameron brit miniszterelnök, a dán, a finn, a lengyel, az osztrák, a svéd pénzügyminiszter), és európai uniós csúcsvezetők (Barroso elnök és Reding elnökhelyettes), vagy az IMF igazgatója, Lagarde asszony is hivatalosak voltak. Márpedig az uniós alapelvek közül az egyik legfontosabb, hogy a demokratikus legitimációnak a feltétele a nyilvánosság, az átláthatóság.

Főleg akkor, ha közügyekről esik szó egy ilyen jelentős politikai, gazdasági, tudományos és média hatalommal rendelkező résztvevőkből álló társaságban. Az idei menün szerepelt az amerikai külpolitika is (maga Henry Kissinger is jelen volt a meghívottak névsora szerint), valamint az EU politikája, amit nyilván maga Barroso elnök és Reding elnökhelyettes tálaltak. De vajon ki volt a nacionalizmus és a populizmus témakör előadója? Mert, ha valahol, valószínűleg ott eshetett szó a magyar kormányról, s a jövő évi választásokról.

Érthető, ha fontos kérdésekről a globális vállalatok első számú vezetői vagy tulajdonosai szeretnek első kézből értesülni. A jó döntés alapfeltétele a megbízható információ. De a bennfentes információt minden jó érzésű piac tiltja. S ez még hatványozottabban igaz a politikai döntések piacára, amelynek uralkodó ideológiája ma a választott vezetők által kormányzott demokrácia, amelynek egyik alapfeltétele a politikailag releváns információkhoz való hozzájutás egyforma esélye lenne.

Fontos azt is látni, a nyilvánosság ilyen típusú kizárása eltér a Chatham House Rule-tól, amely épp a nyilvánosság számára fontos információ elérhetővé tételére törekszik. E szabály értelmében a résztvevők magukra nézve morálisan kötelezőnek ismerik el, hogy csak az információt oszthatják meg a nyilvánosság előtt másokkal, azt, hogy kitől származik az értesülés, és kik voltak még jelen annak elhangzásakor, nem. A Bilderberg konferencián a résztvevők többségét ismerjük (állítólag vannak be nem jelentett résztvevők is), és a valószínű napirendet is, a hozzászólásokról emlékeztető készül, de azt csak a résztvevőkkel osztják meg, az értesülések nem válnak nyilvánossá.

Valószínű, hogy a résztvevők számára az ilyen eszmecsere rendkívül hasznos. Még az is elképzelhető, hogy utóbb a köz javát szolgáló fejleményekhez vezet, mondjuk a nemzetközi kapcsolatok terén. Sőt, a demokráciákban is megvan a helyük a zárt ajtók mögötti tárgyalásoknak: bizonyos döntéseket másképp valószínűleg nem is lehetne meghozni - gondoljunk például a koalíciós tárgyalásokra. Ám ha ezt felfogadjuk, akkor a demokrácia ideológiáját kell kicsit visszafogottabban hirdetnünk, elismerve, hogy a politikai és gazdasági élet működéséhez bizony szükség van az elit zavartalan beszélgetéseire is. A brit közgondolkodás e tekintetben talán kevésbé képmutató, mint az európai. Másfelől arra van szükség, hogy legalább utólag hozzáférhető legyen mindaz, ami a közt érinti és nyilvánosságra hozható, mert csak ez adhat demokratikus legitimitást e döntéseknek.Hisz, ahogy Lord Acton emlékeztet rá bennünket, a hatalom hajlamos a romlásra, s az abszolút hatalom abszolút módon hajlamos rá. Márpedig a nyilvánosság épp a hatalom számára állított egyik legfontosabb korlát lehet.

A Magyarországgal kapcsolatos esetleges vita persze azért is különösen érzékeny politikailag, mert magyar résztvevője idén nem volt a rendezvénynek (2010-ben Martonyi János volt a meghívott, s nyilván másként alakult volna a magyar kérdés megbeszélése, ha csakugyan napirendre került az ügy, amennyiben idén is ott van). S  azért is érzékeny a kérdés politikailag, mert Reding asszony már többször tanújelét adta annak, hogy mennyire elfogult politikailag az Orbán-kormánnyal szemben. És persze azért, mert az értesülésben a választási eredmények befolyásolásáról, a választás legitimitásának megkérdőjelezéséről, végső soron egy tagállam belső politikai életébe való durva beavatkozásról esik szó

Végül: mielőtt valaki összeesküvés-elmélettel vádolna bennünket: amit itt állítottunk, az jórészt olvasható a Bilderberg konferenciák hivatalos honlapján. A többi csak kérdés. De a Magyar Nemzetben olvasható történet  akkor is érdekes, ha esetleg tényszerűen nem igazolható: arról árulkodik, hogy ha demokratikus legitimációra törekvő tagállami és európai, meg nemzetközi szervezeteket vezetők zárt ajtók mögött tárgyalnak mindnyájunkat érintő politikai és gazdasági kérdésekről, akkor az nyilvánvalóan ilyen reakciókat vált ki a kizártakból. Nem véletlen tehát, hogy nem csak a pénzügyi-gazdasági körök jellemző eljárásaihoz hozzászokott brit sajtó foglalkozott elég kemény hangú írásokban az eseménnyel, hanem a brit parlamentben Ken Clarke tárca nélküli miniszternek is számot kellett adnia részvételéről. Várjuk, mikor számol el hasonlóképp Reding EB elnökhelyettes és Barroso elnök az Európai Parlamentben az eseményről. Hisz ha védhető volt részvételük, akkor azt nyilvános vitában is meg lehet védeni, ahogy azt brit politikustársuk tette. Surján László interpellációja erre elvileg alkalmat fog adni számukra.

 A Bilderberg konferenciák hivatalos honlapja: http://www.bilderbergmeetings.org/index.php

A 2013-as napirend: http://www.bilderbergmeetings.org/meeting_2013.html

A 2013-as hivatalos résztvevők: http://www.bilderbergmeetings.org/participants2013.html

 Utóirat: VIviene Reding ma cáfolta a Magyar Nemzet által neki tulajdonított kijelentéseket:

http://index.hu/belfold/2013/06/19/vadul_cafol_reding/

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr865368083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása