Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Legyen három gyereketek!

2016. január 15. - Hörcher Ferenc

A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.

rezsohazy.jpg

 

 

 

 

 

            Kormányunk ugyancsak aggódik a magyar nép fogyatkozása miatt. Joggal tart egy elöregedő társadalom kialakulásától, ahol az aktív népréteg egyre nehezebben látja el a nyugdíjba vonultakat. Hogy a helyzetet orvosolja, anyagi ösztönző rendszert vezet be, mely különböző intézkedésekkel (gyed, gyes, család- és otthonalapítás, kedvező adórendszer, stb.) támogatja a születendő gyermekek számának növekedését.

             Azonban mély ellentét áll fönn a polgárok nagy többségének szándéka és a politikai akarat között. A közjót képviselő állam családonként 3 gyermeket tart követendő példának, míg a párok megelégednek 1 vagy 2 gyerekkel, sőt olyanok is vannak szép számmal, akik együttlétüket leszármazottak nélkül képzelik el.

             Mi történik valójában?

             A férfiak és nők az uralkodó viselkedési minták szerint cselekednek. A dolgokat leegyszerűsítve három modellt különböztethetünk meg[1]:

 A hagyományos minta, melyben a nő anyaszerepe dominál akkor is, ha házon kívüli kereső munkatevékenységet végez, a gyermeknevelésért ő a felelős, ő az otthon „angyala”.

  1. A feminista minta, amelyet a nemek teljes egyenlősége jellemez. A nő személyes kibontakozását keresi, neki is kijár a professzionális siker és a közszereplés. A „haladó értelmiség” ezt a modellt terjeszti és a hagyományos típust kifigurázza vagy megveti.
  2. A vegyes minta, ahol a nő és a férfi igyekszik szerepeiket összhangba hozni, a föladatokat megosztják. Mind a férfinak, mind a nőnek van házon kívüli tevékenysége, otthon pedig megállapodás szerint ki-ki ellátja a rá eső tennivalókat.

 A három modell közti viszony változóban van. Az első modell vonzereje csökken, a második és a harmadik modell lesz egyre népszerűbb. Ezt a tendenciát egy általános folyamaton belül figyelhetjük meg, melynek legmarkánsabb jeleit így fogalmaznám meg:

 A formális házasságkötések (polgári, egyházi) száma csökkenőben van. Amikor egy pár kialakult, sokszor megelégszik az egyszerű együttlakással, kapcsolatát a magánszférában kívánja tartani. A statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen típusú életmód kevesebb születést eredményez, mint a házasok esetében.

 Bármilyen legyen is az együttélés formája, a párok által kialakított tartós együttlét későbbi életkorban jön létre, mint a régebbi nemzedékek idejében. A gyerekvállalás határozata is később jelenik meg. Az első gyermek megszületésekor az anyák életkora egyre magasabb. A gyerek nélküli kettesben élés kevesebb gonddal jár, és a legtöbben várnak a gyerekvállalással, míg a pár karrier- és anyagi helyzete konszolidálódik.

 Még egy fontos tényezőt említek meg, a születésszabályozás elterjedt gyakorlatát. A gyermekvállalás tervezhető lett. A fogamzásgátlás a Pincus pirula elterjedése előtt a férfi gondja volt: mit kell tennie, hogy a szexuális aktusból ne szülessen gyerek. A biztos fogamzásgátló szerek megjelenése megfordította a helyzetet. Immár a nő kezdeményezése lett döntő: mikor hagyja abba a fogamzásgátlást, hogy legyen gyerek.

 Végezetül fölteszem a kérdést: a kormány által kezdeményezett ösztönző politika elegendő lesz-e ahhoz, hogy megváltoztassa a társadalomban érvényben lévő magatartásokat, véleményeket, szokásokat, értékeket? A szociológia azt tanítja nekünk, hogy ezen a téren az egyéni döntések csak hosszú távon változnak. A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.

 Ez a megállapítás azt a következményt vonja maga után, hogy nem érdemes bármit is tenni? Koránt sem.

 Az ösztönző politika biztosan eléri a célját, amikor a párok arra vágynak, hogy gyermekeik legyenek, és ezt a vágyat anyagi okokból nem tudják megvalósítani. A kézbe kapott juttatás segíti a vágy elérését. A központi hatalomnak többek közt az a hivatása, hogy segítsen a polgárok legitim terveinek megvalósításában. Tehát, ha megkérdőjelezhetjük az ösztönző politika hamaros hatékonyságát, kétségtelen, hogy ez a politikai irány helyes és igazságos.

 Ami máris örvendetes dolog.

 e-mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                                   Rezsőházy Rudolf

                                                                                  prof.em. Univ.cath: de Louvain

 

U.I. Egy demográfus kolléga, aki jó humorú ateista, köszönetet mondott a keresztény családoknak, akiknek sok gyerekük van. Az ateistáknak nincsenek leszármazottaik. Így soraikat a keresztény szülők töltik föl, hisz gyermekeik egy része elveszti őseik hitét, és közömbös, agnosztikus vagy ateista lesz. Így a keresztény szülők nemcsak a hazáért „dolgoznak”, hanem az „ellentábornak” is…

 

[1] E három modell segítségével jellemezhetjük az életben talált tényleges eseteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr478273642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rezsőházy Rudolf: Legyen három gyereketek! 2016.01.15. 19:39:02

A szociológia azt tanítja nekünk, hogy ezen a téren az egyéni döntések csak hosszú távon változnak. A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2016.01.15. 17:59:32

talán biztosítani kellene a férfiak alapvető emberi jogait a gyermekeikhez, ingatlanjaikhoz és ingóságaikhoz, törvény előtti egyenlőséghez, elkövetett bűncselekmény súlyának megfelelő büntetéshez, és akkor majd csinálnának elég gyereket

Serrin 2016.03.16. 10:51:55

A gyerekek száma egyszerűen megélhetési kérdés. Ha tudom, hogy jó körülmények között csak egyet tudok fölnevelni (pl.: lásd a fizetőssé vált oktatást), akkor annyit fogok, ez van. A gyerek felelősséggel jár és ezt is be kell látni.

Az is gond, ha több gyerekkel többfelé kell szakadni. Pl.: óvoda, iskola, sportok, szakkörök, stb. Ez egynél nem gond, kettőnél szervezést igényel és háromnál, vagy többnél már nehezen, vagy csak segítséggel megoldható.

Illetve férfioldalról megerősítem Gerilgfx hozzászólását is mert egy válásnál simán a nőnek ítélik a gyerekeket és a férfi minden jog nélkül fizessen. Ebben az esetben több gyerekre simán kifizethet egy átlagfizetést is, aminek következtében a teljes fizetése odalesz és mehet az utcára, mert a közös ingatlan is a nőé lett a válás során.
süti beállítások módosítása