Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Pártsemleges közszolgálat: egy mítosz vége

2011. október 10. - Pócza Kálmán

KOMMENTÁR

Alex Salmond, Skócia első embere
forrás: telegraph.co.uk

A brit köztisztviselői kar vezetője akár több miniszterelnököt is kiszolgálhat hivatali ideje alatt. Kis hazánkból nézve döbbenetesnek tűnik, de konzervatív és munkáspárti miniszterelnökök váltják egymást a Downing Street 10. alatt, miközben a köztisztviselői kar vezetője ugyanaz a személy marad. A köztisztviselő tehát Nagy-Britanniában szigorúan pártsemleges. Kivéve, ha skót.

 

A Skót Nemzeti Párt abszolút többséget szerzett a helyi parlamentben a tavaszi választásokon, Alex Salmond, Skócia új miniszterelnöke pedig nyíltan kiállt az ország teljes függetlensége mellett. Ez persze csöppet sem meglepő egy olyan politikustól, aki mindig is nyíltan vállalta a skót függetlenség ügyét, és aki Nagy-Britannia széthullását a legnagyobb örömmel fogadná.

Gus O'Donnell és Gordon Brown
forrás: dailymail.co.uk

Annál inkább meglepő, hogy a Gus O'Donnell által vezetett, híresen elfogulatlan és pártsemleges brit köztisztviselői kar első számú skót képviselője, Peter James Housden körleveleket írogat beosztottjainak, amelyben a Skót Nemzeti Párt programjának végrehajtása mellett ágál, internetes linkeket küldözget, alapvető olvasmánynak titulálva egy politikatudós professzor interjúját, amelyben az Skócia elszakadása mellett érvel. Housden jól érzékelhető módon kiverte a biztosítékot.

De az újdonsült skót miniszterelnök nem csak a skót közigazgatás élére nevezett ki elszakadás-párti köztisztviselőt. Salmondnak még jobb ötlete támadt: egy másik vezető köztisztviselőt kifejezetten azzal bízott meg, hogy megszervezze a Skócia elszakadásáról szóló népszavazást. A brit közszolgálat egy tagja brit adófizetők pénzén a brit közösség felbomlasztásán dolgozik – hallható a kritika.

Peter James Housden
forrás: en.wikipedia.org

Liberálisok, konzervatívok és szocialisták, azaz a skót parlament teljes ellenzéke ideológiai vitáikat félretéve együtt vonja kérdőre a brit Civil Service fejét, Sir Gus O’Donnell-t: hogy engedheti, hogy skót köztisztviselők politikai nyilatkozatokat tegyenek vagy hogy Nagy-Britannia felbomlásáért, a skót függetlenségért szervezzenek népszavazást? Szerintük a köztisztviselői kar feje a skót miniszterelnök arrogáns és gátlástalan politikai attitűdjét és stílusát is átvette, és megpróbálja a közigazgatást is átpolitizálni. Willie Rennie, a Liberális Demokrata Párt skót parlamenti képviselője egyenesen úgy nyilatkozott: „A köztisztviselők azt várják el Peter James Housden-től, hogy a vezetőjük legyen, ne pedig a Skót Nemzeti Párt nyúlszívű követője.”

Gus O'Donnell és David Cameron 
forrás: dailymail.co.uk

A skót kormány szóvivője viszont kiállt a közigazgatási államtitkár mellett: „A tavasszal megválasztott skót kormány elkötelezett az alkotmány módosítása és Skócia teljes függetlensége mellett. A brit közszolgálat legfőbb vezetője, Sir Gus O’Donnell szerint is összeegyeztethető a közszolgálati kódex szellemével, ha a skót köztisztviselők a maguk eszközével támogatják a skót minisztereket ezen politikai cél elérésében.”

A rezignált kelet-európai szemlélő már csak azon gondolkodik: te jó ég, hová jut a brit világ, ha már egyszer a brit köztisztviselők pártsemlegességében sem lehet bízni? Vajon kénytelenek lesznek hozzászokni Nagy-Britanniában is ahhoz, hogy politikusból lett vagy éppen politikussá váló köztisztviselők egyszer majd nyíltan állást foglalnak kiállítások átalakítása mellett? Vagy éppen abba az irányba haladnak a dolgok a szigetországban is, hogy egybemosódik politika és közigazgatás, ahogy az történt nálunk a közigazgatási államtitkári pozíció megszüntetésekor 2006-ban? A jövőbe nem látunk, de kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr653290151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niro 2011.10.10. 13:47:44

Igenis, miniszterelnök úr!;)
süti beállítások módosítása