Fukuyama vs Orbán

2012. február 01. - Hörcher Ferenc
channels.com

KOMMENTÁR

Egyszer már azt hitte, eljött a történelem vége. Tévedett. Aztán búcsút intett a neokonzervatívoknak, s Obama mellett tette le voksát. Most a magyar politikával foglalkozik – jó szándékkal, de bizony felületesen.

 

 

Tulajdonképpen örülhetnénk, hogy a megélénkült nemzetközi érdeklődés Magyarországra irányította a nyugati értelmiség jó részének a figyelmét. Hiszen nagyon is örvendetes, ha a sajátos magyar politikai helyzettel kapcsolatban külső visszajelzéseket is kap a politikai elit és a magyar választók közössége is. A gondot az jelenti, hogy mivel a magyar nyelv hozzáférhetetlen, a legtöbb intellektuális celeb sajtóértesülésekre vagy elnagyolt politikai nyilatkozatokra építi vélekedéseit. Ezek pedig még a világlapok, a nagy hírügynökségek és az elektronikus média esetében is sokszor megbízhatatlanok.

Az American Interest aktuális számának címlapja
the-american-interest.com

Sajnos Fukuyama professzor is meglehetősen pontatlan adatokkal dolgozik a neokonok által irányított The National Interestből kivált, immár általa irányított The American Interest-ben megjelent, interneten is hozzáférhető cikkében. Nem is annyira az olyan légből kapott vádakkal van baj, mint hogy az alkotmánybírák életkorát leszállították volna, vagy hogy Orbán káoszt teremtett volna a magyar gazdaságban. Ezek egyszerű ténykérdések, melyek ugyan bosszantóak, ha tévesen keringenek a világsajtóban, de könnyen korrigálhatóak elvileg. Sokkal veszélyesebbek az olyan általánosítások, melyek részben valós problémákra, részben a fentihez hasonló légből kapott állításokra épülnek, s egyértelmű megbélyegzésként működnek. Bár Fukuyama elismeri, hogy nincs probléma a hatalmi jogosítványok formális allokációjával a politikai rendszerben, mégis úgy véli, az a csakugyan joggal kritizálható eljárás, ahogy gyorsan, és az ellenzék bevonásáért nem túl nagy erőket megmozgatva elfogadták az új alaptörvényt (csak zárójelben említem, hogy ő nem is tud erről a fogalomról, az országgyűlést viszont folyamatosan diétaként emlegeti), az azt mutatja, hogy Orbán vissza fog élni az intézményi garanciákkal. Szerinte Orbán inkább betiltja az ellenzéket, mint hogy szóba álljon vele. A magam részéről azt mondanám, hogy bár a kormányfő nem zárta ki az ilyenfajta félelmek kialakulását, ám egyáltalán nem tudom elképzelni az egykori demokratikus ellenzék tagjáról, hogy most maga kezdene betiltani pártokat. Abban ugyan igazat adok Fukuyamának, hogy vannak olyan pontok, ahol valóban túllépett a Fidesz azon, ami elegáns, vagy az én ízlésem s a nyugati politikai kultúra szerint való (ilyen valóban például az adópolitika alkotmányos elsáncolása), ám nem gondolom, hogy Orbán arra használná felhatalmazását, hogy az ellenzéki sajtót elhallgattassa. A Klub Rádió működési engedélyének megvonásáért magam is tiltakozom, azt elfogadhatatlannak tartom. A médiahatóság döntése azonban az alkotmányozástól igencsak messze esik, még akkor is, ha az intézmény élén egykori fideszes delegált ül. Hisz az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése elég egyértelműen megmutatja, hogy a kormány a médiaszabályozás területén sem élvezhet monopóliumot a mai Magyarországon.

További problémám Fukuyama érvelésével, hogy teljesen legitimnek tartja a nemzetközi beleszólást a magyar belügyekbe. Bár a cikk elején maga is elismeri, hogy Orbán legálisan nyert 2/3-os parlamenti többséget, úgy véli, demokratikus dolog, ha nemzetközi és európai (a két szint között egyáltalán nem is különböztet) testületek kézi vezérléssel próbálják befolyásolni a hazai politikai gyakorlatot. Természetesen ahogy a kormány, magam is elfogadom az Unió megfelelő szerveinek adott felhatalmazás alapján történő eljárásait. Ám elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam (hisz mint láttuk, a hatalmak magyarországi elosztását formailag Fukuyama sem kritizálta) kormányát külföldről próbálják kioktatni. Vajon fordított esetben mit szólna a neves professzor, ha a magyar külpolitika próbálna hasonló lépéseket tenni egy hasonló alapon autoriternek vélt amerikai vagy európai kormánnyal szemben? Ha e szcenárió képtelenségét belátjuk, akkor már világosabb Fukuyama üzenete.

Irving Kristol
economist.com

A The American Interest ugyanis olyan lap, amely célkitűzései között szerepelteti Amerika globális szerepvállalásának befolyásolási szándékát. Tehát világos, hogy az erő nyelvét beszéli Fukuyama, s amikor látszólag az intézményi kontroll megbízhatatlanságán töpreng Magyarország kapcsán, valójában az amerikai globális szerepvállalást bátorítja – igazi neokonos szellemben, dacára annak, hogy már rég szakított a néhai Irving Kristolékkal. Ráadásul, amikor az intézményekbe vetett bizalmat megkérdőjelezi, valójában ő bizonytalanítja el olvasóit a demokratikus berendezkedés működőképességével kapcsolatban.

Az ilyen kihívásra persze a magyar fél nem akkor válaszol okosan, ha maga is hasonló támadó hangot üt meg. Sokkal inkább arra van szükség, hogy megtalálja a két fél azokat a közös érdekeket, amelyek mentén a két, egyébként szövetséges állam együtt tud működni. Lipták Béla és vagy száz amerikás magyar nyílt levele után – melyben tiltakoznak Clinton asszony levele miatt –  ugyanis nyilvánvaló kell legyen a választásokra készülő Amerika számára is, hogy nem lehet érdeke egy szövetséges állam teljes elszigetelése, főként – ahogy a Békemenet megmutatta – az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság ellenére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr444043947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martian (törölt) 2012.02.01. 23:33:20

Minden hazai aktualitástól függetlenül, Fuckayama egy igazi szellemi futóbolond, az öt percig érvényes próféciák "nagymestere"...

dr. Bubó 2012.02.01. 23:34:50

a kedves posztoló szekér/széll-toló társai hasonló színvonalon védik a védhetetlent:)

a hvg.hu lopta a disszertációt, nem dr. sittpali... :))))

"Schmitt Pál dolgozatából összesen két példány létezett. A Demokrata úgy tudja, az egyik Schmitt Pál brüsszeli irodájából tűnt el, még EP-képviselő korában. A másik a Testnevelési Egyetem könyvtárának raktárában volt... A Demokrata azon véleményének ad hangot, hogy nem Schmitt Pál húsz éve írt, szakmailag, jogilag és morálisan is vitathatatlan dologozatát kellene vizsgálgatni, hanem a hvg.hu és a többi internetes portál eljárását. (...) A jelek szerint ugyanis valaki valóban lopott. És nem az elnök volt az."

a lopás az lopás...
vagy majd legközelebb jobban figyelnek? komolyabban veszik? :)

hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/2/1/Demokrata_nem_Schmitt_lopott_hanem_a_Hvghu_HJTLPX

ijontichy 2012.02.01. 23:35:44

@Gekko: "hogy a cégem "származását tagadnom kell,"
Isten hozott a klubban. :-(.

Más. Én is dolgoztam két évet Kanadában. Asszem vannak "Lipták-félék", meg "Grove-félék". Utóbbi speciel nekem jobban tetszik. Sanda gyanúm. Prof. Liptak nagyjából ugyanannyira van képben, mint Fukuyama. És az ilyen magyar, úgy látszik ott is csak magyar: lásd "több mint egymilliós... blabla", anyám borogass. Csoda ezek után az arrafelé ismert szólás: Nem kell ellenség neked, ha van egy magyar barátod. :-(

Martian (törölt) 2012.02.01. 23:35:44

@okosallah: "Ha a történelem nem ért véget, hanem megy tovább akkor mi az értéke az eszmefuttatásának?
Annyi értéke van mint az enyémnek meg a tiednek."

Nem, annyi sincs! ő a politikatudomány udvari bolondja :)

gigacherry 2012.02.01. 23:54:25

@Hörcher Ferenc: "De az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer, továbbá, hogy eleve erőszakosan született: a korábbi kormány kényszerítette a megfelelő korosztályt a nyugdíjpénztárakba." - Erőszakosan számlát nyitottak nekünk, ahol is választhattunk portfóliót, amely kinek kevés, kinek sok hozamot plusz reálhozamot hozott. Mindez annyira rossz volt nekünk, hogy a nyugdíjunk háromnegyedének elvételével kellett megfenyegetni bennünket, hogy lemondjunk erről a pénzről és volt, aki így is ragaszkodott hozzá. Most mit kaptunk helyette? Abból milyen nyugdíj lesz?

gigacherry 2012.02.01. 23:55:49

@Hörcher Ferenc: Mit kellene csinálniuk, hogy észrevegye, csak magukra gondolnak?

dr. Bubó 2012.02.02. 00:00:52

@gigacherry: nyugi... észre fogja... amikor először fizetést nem kap... aztán majd amikor rájön hogy már nyugdíjra sincs soha esélye...

az ilyenek maguk alatt vágták a fát... renegetegen másztak fel a zálam "fájára" és a törzsét, az erkölcsöt vágják maguk alatt baltával...

ezek mind az álamon élősködnek... majd ha becsuklik... akkor megértik mit tettek 2 706 292 buta lusta ember (-1 mikovecnek már megbocsátottuk)

okosallah 2012.02.02. 00:06:51

@Martian:
Egyetértünk. A net lehetővé teszi, hogy 15-percere bárki hires lehet.
Fukuyama 1989-ben irta a az essay-ét és azóta csenben volt.
Most az Obama-Soros-NY. Times Jews őrült lázban vannak az elnökválasztás miatt és nyomják a balos dumákat.

Fukuyama is köpönyeget cserélt és beugrott az Obama buliba. Ott a moni neki.
Obamát itt az USA-ban "Obamao"-nak, vagy csak a Kenyai-nak csúfolják az anti-bolsevikok.

Unionist 2012.02.02. 00:10:58

@okosallah:
tehát obama úgy akar választást nyerni, hogy megbízza fukuyamát, hogy az támadja meg orbánt. ööö.

Unionist 2012.02.02. 00:22:09

@Mpatikus Eszetlenellenes:
itt az a különbség az, hogy a szocik magyarország nyrt-t akartak, a nácik meg magyarország zrt-t. valószínűleg mindkét koncepció hibás.

ijontichy 2012.02.02. 00:27:53

@Hörcher Ferenc: "Én sem értek egyet a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos akcióval. De az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer, továbbá..."
Szerintem maradjunk ennyiben: az vita tárgya, hogy a manyup tarthatatlan lett volna, vagy sem - így döntöttek. De nem ez a lényeg. Ami lényeg a modus, hogy az alkalmazottam, ne Brüsszelből üzengessen haza (ti. hogy "Magyarország úgy döntött...), ha 3eMrd-ről van szó, a kutyája (jobbkeze), meg ne úgy jelentse be nyeglén, ahogy tette, és eszébe ne jusson télvíz idején sorban állással megalázni a munkaadóját... stb. Ehelyett becsülettel kiállni, és aszondani, "basszus, nem megy főnök!, viszont van egy príma tervünk, csak kellene hozzá ez a pénz". Ez (lett volna) a minimum elvárás - legalábbis részemről.
"De jure" megléphették, én meg levonom a tanulságot, és remélem, Mo Rt. többi társtulajával együtt, ezt az igazgatótanácsot elhajtjuk. A másik lehetőség, hogy legyen itt tulajdonos az, akinek tetszik 6. Lenin elvtárs "permanens forradalom" elmélete XXI. sz-i gyakorlatba ültetve. Sajnálatos, hogy polgártársak többségében, 20 év után sem letisztult fogalom, ki itt a munkaadó, s ki a munkavállaló.
Ez a vezetés nem érti, (vagy nem akarja érteni), hogy nincs itt semmiféle támadás, csak szimpla üzlet. Amit csinálnak, az viszont árt az üzletnek. Persze ezen nincs mit csodálkozni, életükben maximum government business-t láttak közelről, de legalább ezzel a hiányosságukkal illene tisztában lenniük.

okosallah 2012.02.02. 00:33:37

@Unionist:
Már irtam, hogy Fukuyama csatlakozott a Demokraták által iditott ÁLTALÁNOS konzervativ ellenes hadjárathoz amely több sikon folyik mint amit az ön elméje felfogni képes.

www.spiegel.de/international/world/0,1518,812208,00.html

Itt a német Marxista Der Spiegelben is ontja a balos kritikákat és Orbán is belefér ebbe.
Hogyan?
A magyar Kommunisták riasztották a radikális Paul Krugmant - NY.Times aki meginditotta az uszitást.
A Szocialista Internacionálé tag-szervezetei, Guardian, Le Monde, Klintonné stb. mind nekiesett M.o.-nak és igy Orbán "cause célebre" (hires eset) lett amibe beleugrott a Fukuyama is.
A balosok mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak az anti-bolsevikokra.

Can you understand the gist of the matter?

Dr. Cica75 2012.02.02. 00:45:32

@okosallah: Jahogy maga bolond most már értem!

Unionist 2012.02.02. 01:46:39

@okosallah:
ennek a sztorinak (ideológiai oldalról) semmi köze nincs a kommunistákhoz. a nyugati és a keleti kereszténységhez van köze elsősorban.

a nyugati latinkereszténységben az egyház a nemzetiségek felett áll. keleten pedig autokefál egyházak vannak. minden népnemzetnek saját szellemi spirituális (vallási) vezetője van. ezek támogatásával könnyen alakulnak ki az autoriter rendszerek. európában mindig is ez jellemezte a balkánt. a fritzeknek van egy különös vonzódásuk, hogy ezt féken tartsák. azért mert egy németországtól egészen bulgáriáig tartó középeurópai tengelyben gondolkodnak. persze könnyen lehet, hogy a balkán sohasem lesz mitteleuropa része. ez egy nyitott kérdés.

egyébként ha figyeled az európai politikát, akkor például a szlovének nem véletlen voltak nagyon idegesek orbán miatt. azért, mert ha budapest a balkánhoz sorolódik, akkor ljubjanával mégis mi lesz?

szóval az addig tiszta sor, hogy a ruszkiké ukrajna, fehéroroszország, a kaukázus, illetve a kazahok, üzbégek, kirgizek, türkmének. eurázsia néven alighanem össze fog állni a szovjetunió. és ezeket a területeket gazdasági és kulturális (vallási) értelemben is moszkva alá vonják. csak nem kommunista, hanem keleti keresztény ideológiával. a kérdés a balkán. az kelet, vagy középeurópához csatlakozik. illetve magyarország középeurópához, vagy a balkánhoz.

szóval a kommunista gondolkodásnak ma európában egész egyszerűen nincs relevanciája. arról van szó, hogy mely nemzetiségek hajlandóak lemondani az autokefál intézményrendszerekről. és hosszú távon ezek az országok lesznek európa részei. és amelyek nem azok ázsiához fognak tartozni, vagy eurázsiához. (szovjetorosz befolyás alatt lesznek).

a görög sztori is erről szól. ők ugye keleti-keresztények. a németek pénz nem számít alapon próbálják hellászt kitéríteni az autokefál hitéből. szerintem a görögöknek valamilyen mediterrán multikulti tetszene inkább. de ez a sztori alapvetően erről szól. nyugati keresztény európa, és keleti keresztény eurázsia határairól. semmi köze a kommunizmushoz. az egy 20. századi hidegháborús sztori.

okosallah 2012.02.02. 02:21:14

@Unionist:
1.A vallási oldalhoz nem tudok hozzászólni mert ezen a téren nincsenek ismereteim. Felületesen ismerem a Latin és Keleti Ortodox egyházak közötti különbségeket de csak annyira amennyire azok részei az egyetemes kulturális iskolázottságnak.

2. A "kommunista" szó ismételgetése részemről nem korrekt mert a "Kulturális Marxizmus" lenne a helyes kifejezés - ez a nyugati akadémiai meghatározás - de M.o.-on fogalma sincs senkinek, hogy mit is jelent, honnan származik és mi a célja.

Van egy-két cikk magyarul de az ideológiai tájékozottság otthon az majdnem nulla.
A klasszikus Marxizmus - "a komcsi" fajta - a proletariátus/osztályharc-al akarja megdönteni a polgári rendet.
Ezt felváltotta a Kulturális amely ugyanazt akarja elérni de nem gazdasági módszerekkel.

Innen van a nemzeti-állam ellenesség, kereszténység ellenesség, nemzeti kultura helyett "diversity", multikulti dogma, "politikailag korrekt" beszéd-törvények, a család elvének helyettesitése a homoszex-el stb.

OV. Alkotmánya pont ezt utasitotta el és ettől vadultak meg nem a "kommunisták" hanem az utódaik, a "Kulturális Marxisták".

pfúj 2012.02.02. 02:22:55

@Hörcher Ferenc: Megmosolyogtató eljárás, Hörcher úr, hogy míg az MSZP bűnösségének alaptörvénybe iktatását azzal igazolja, hogy a párt nem számolt el a pártállami múltjával (bármit is jelentsen ez), arra a felvetésre, hogy a Fidesznek viszont a jelene tűnik pártállaminak, rögvest a választói akarat mögé bújik. Ezek szerint az MSZP bűnösségének kormányzati deklarálása mindössze a választói akaratnyilvánításnak azt az apró hibáját hivatott orvosolni, hogy az elmúlt 22 évben háromszor juttatott hatalomra önként és dalolva olyan pártot, amelyik nem számolt el a múltjával. Innentől viszont, miután e malőr adminisztratíve kijavíttatott, újra a választóké a pálya!

Az íráshoz kapcsolódva, a szerző alkalmasint maga is harmatosnak érezhette az argumentációját, ha azzal vélte megkoronázhatni, hogy tömegeket vizionál egy ~18%-os támogatottságú párt mögé.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.02.02. 05:53:07

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "A tudasnak nincs vilagnezete."

De a tudósoknak van, még akkor is, ha nem írják bele az egyetem nevébe.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.02.02. 06:05:01

@Hörcher Ferenc: "Az MSZP-nek le kellett volna számolnia a pártállami múltjával."

Ahogy a Fidesznek is:

Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Győző - párttitkár, Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár

Maresz 2012.02.02. 07:05:02

@Dr. Cica75: @Unionist:

"mert mit lehet tudni", ez nagyon szimpatikus... :)

viszont en nem tudom elkepzelni milyen a vilagnezetileg semleges egyetemi oktatas.

amiket irtok, pitagorasz tetellel stb, az arrol gyozhetne meg legfeljebb, hogy vilagnezetileg semleges alapfoku oktatas meg szakoktas lehetseges, sot kivanatos.

De en mindig azt hittem, az egyetemen, me'g a termeszettudomanyos kepzesben is, ennel tobb folyik. amirol ti beszeltek az akkor lenne igaz (pontositok: akkor igaz) amikor az egyetem kuldeteset abban latjuk, hogy szakbarbarokat, egy temaban kimagaslo tudassal biro operatorokat, technikusokat kepezzen.

De amikor ugymond "kimuvelt emberfoket", a tudas es az ismeretlen hataran lavirozni tudo, mukodni tudo "felfedezoket" kepez (legyen az mernok, orvos, marketinges vagy jogi szakerto), akkor bizony, azt kell mondjam, hogy nincs vilagnezetileg semleges oktatas...

szerintem ha ilyen kepzest adna, az pont @unionist szamomra egyebkent szimpatikus elobb idezett gondolata miatt mukodeskeptelen, a konfliktusokban besulo robotokat teremtene... mert hat "sosem lehet tudni" teljes bizonyossaggal semmit, a nap vegen ha donteni kell, akkor hagyatkozni kell valami "vilagnezetire" is... (az nem dontes, hogy pitagorasz nyoman kiszamolom az atfogot....)

mondjuk ez a poszt nem errol szolt de ezt ugy ereztem le kellett irnom... bar mit lehet tudni, le kellett-e? :)

nu pagagyí 2012.02.02. 07:08:22

A posztíró naivitása vetekszik egy csirkéjével, aki a közeledő késről sem gondol semmi rosszat, hiszen addig csak kukoricatápot kapott.

Hunor Levente 2012.02.02. 07:21:04

Lehetne elfogultabb is a poszt. Orbánt szenté lehetne avatni, Fukuyamát meg imbecilnek beállítani.

Terézágyú 2012.02.02. 07:37:14

Ha Fukuyama dicsérné Orbánt, akkor egyszeriben Fuku lenne a csodálatos, tévedhetetlen tudós, akinek a szavára mindig figyelni kell...
De mivel szidja, ezért úgy kell beállítani, mint aki felkészületlen, egyfolytában melléfog, butaságokat mond stb. stb.
Ögyes.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 07:56:11

@Unionist:

A kálvinisták abban hisznek, hogy a Szentírás önmagában is értelmezhető és Kálvin értelmezése az egyetlen lehetséges. (Bár mivel Kálvint nem tekintik tévedhetetlennek, így vannak áramlatok.)

A katolikusok meg abban hisznek, hogy a római pápa tévedhetetlen, így hitbéli kérdésekben mindig rá kell hallgatni.

A marxisták meg egy primitív vallás. Ők abban hisznek, hogy a társadalomnak törvényei vannak, s ezeket Marx sikeresen fel is fedezte.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 08:04:55

@piefke:

"Az megvan neked, hogy "az összes felekezet" (kb. 300) közül nemrégiben mindössze 14-et vett be az (orbáni) állam az általa elismert egyházak közé? és hogy bármiféle állami támogatás csupán azoknak a felekezeteknek jár, amelyeket az állam egyházként ismert el, a többinek pedig nem?"

Ebben a kérdésben köztes állásponton vagyok!

Az új szabályozás abszurd, de a régi is az volt. Nyilvánvaló, hogy valamit lépni kellett abban az ügyben, hogy 350 egyház van, s ezek 15-20 %-a álegyház. Viszont a Fidesz átesett a ló másik oldalára - hozzáteszem: az én felekezetem bekerült a 14-be, de ez most nem releváns.

Minimum 60-70 felekezetről tudok, mely valódi vallás, s van pár ezres tagsága is. Ezektől elvenni az egyházi státuszt nem volt kóser dolog.

"Egyébként semmi szükség arra, hogy az állam bármiféle egyházat, vagy egyházi intézményt támogasson. Egyrészt: aki hisz valamiben, az tartsa el a hitének megfelelő egyházat."

Ezzel nem értek egyet. Az állam egy csomó dolgot támogat. Miért éppen az egyházakat ne támogassa?

"Egyébként a Pázmány szakmai színvonala, az ott szerzett tudás, a diploma „minősége” nemzetközi összehasonlításban – de még a hazai mezőnyben is – kifejezetten tré, ami nem is csoda az oktatói gárda színvonalát és az eleve kontraszelektált rendszerét tekintve… "

Ezt nem hiszem.

Terézágyú 2012.02.02. 08:10:43

@okosallah:
"A balosok mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak az anti-bolsevikokra. "

Ez egy olyan édes mondat... :))))

Vajon hogy reagálnának a jobbosok, ha valaki ugyanezt leírná: "A jobberek mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak a szerintük bolsevikokra."

Arról nem beszélve, hogy hol a pitliben vannak manapság bolsevikok??? Ja, hogy vannak és kész, mert ti azt mondjátok? Oksa, akkor nácik is vannak, mert a balosok azt mondják...
Elvagyunk...

Globetrotter2014 2012.02.02. 08:19:25

@Unionist: hidd el, ha kell a lehető legsemlegesebb dolgokba is bele lehet vinni világnézetet, pl darvinizmus kivetítése az osztályharcra.

Meglátásom szerint soksok vallási fanatikust találsz az ateisták között is. Csak ők nem "Istenhez imádkoznak", hanem pl "meditáció közben vizualizálják amit szeretnének" (ezen pl szénné röhögtem magam).
Szóval minden nézőpont kérdése...

Idet 2012.02.02. 08:51:36

@nu pagagyí: csirkéével. Nem a saját csirkéjéről van szó.

Idet 2012.02.02. 08:55:27

@Terézágyú: Hát az is ögyes volt, hogy Fuku egyszerűen eltörölte a történelmet. Mert ugye, amíg emberek, emberi társadalmak léteznek, addig történelem is van, ha tetszik, ha nem. Legfeljebb nem írják meg, és a jövő (ha lesz) gimiseinek (ha lesznek) nem kell aggódniuk a töridoga miatt...

Unionist 2012.02.02. 08:55:29

@okosallah:
tehát akkor szerinted most az eu, és az imf magyarországon a proletariátus győzelmét akarja. csak ehhez nem forradalmat hirdet (vagyis nem leninista), hanem mindezt gazdasági eszközökkel akarja elérni. és ezt hívod kulturális marxizmusnak. nézd, ez sehogy sem klappol.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.02. 08:58:38

Lázárék "tőzsdéztek" a H.vásárhely pénzével, most meg szemétkedik!

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.
Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Ilyen egy igazi jellemóriás, fideszes szarjankó!

Csetepaté márki 2012.02.02. 09:02:55

@flamer: “A nyugdíjrendszer három pillére közül az egyik valóban tarthatatlan (és a demográfiai előrejelzések szerint egyre tarthatatlanabbá váló) volt, meg kettő, ami stabil.
Ezek után kérdés, hogy miért nem a problémás pillérrel kezdtek valamit.”

Elöször is: nincs, es nem is volt sosem härom piller, mivel a piller -funkciojänak megfelelöen- “tart”.
Jelen esetben az egyik piller –manyup- teljes egeszeben egy mäsik pillerböl –ällami nyugdijrendszerböl- szivja el a penzt.
Milyen pluszpiller az, ami egy mäsik pillert terhel, vonja el onnan a penzt? Eleg gagyi, szerintem. Mi az ertelme? Ja, az nincs. Az ällam szämära legaläbbis. Nyugat-Europäban nem is ismerik ezt az idiotasägot, hogy az ällami nyugdijjärulek negyedet magänszämläkra utalgatjäk, helyette meg kölcsönt vesznek fel.
Ha a rendszert megvältoztatjäk, nem jelenti a “megtakaritäsok” ellopäsät, mivel a rendszerben nem is kepzödik semmifele megtakaritäs. A tudomäny jelenlegi älläsa szerint durvän minuszos rendszerben nem halmozodik fel megtakaritäs.

Gondolom, az ällami nyugdijrendszerre ertetted, hogy tarthatatlan, es problemäs, a manyup pedig “stabil”. Röhögnöm kell.
Van egy rossz hirem: a manyup nem “piller” (mivel semmifele önällo forräsa nincs, mint mär emlitettem), hanem egy bödületes räfizetessel müködö adossäggenerätor, ami az indulästol legfeljebb 20-25 even belül elkerülhetetlen ällamcsödöt okoz.
Egy kivetel van: ha az ällamhäztartäsnak folyamatosan szufficitje van. Melyik evekben volt ez? Segitek:sose.

charlie sheen 2012.02.02. 09:03:56

Mindenkinek joga van a véleménnyilvánításhoz - így Fukuyamának is.
Akinek pedig nem tetszik a véleménye, az csókolja meg Orbán Viktor csokis valagát!

Idet 2012.02.02. 09:04:25

@okosallah: Kösz, ezt ilyen frappánsan összefoglalva még nem olvastam.
Arról lehet vajon tudni valamit, hogy ha megdőlt a polgári rend, a hölgyek és urak mit gondolnának a helyébe állítani?
Kult.Marx.-ügyben ajánlhatnál valami szakirodalmat, német jöhet!

Idet 2012.02.02. 09:11:04

@Unionist: Bocs, hogy belekottyanok, de ez elég egyértelmű.
Atomizálódott, anarchizálódott, kézben tartható társadalmat akarnak, amit - a csekélyszámú elit eltartása végett - a pénzuralom szabályoz, az említett elit szükségletei/társadalomról való elképzelései szerint, tekintet nélkül az eltartók társadalmának érdekeire és szükségleteire.

DFK 2012.02.02. 09:14:16

@Dr. Troll: Hát, te beszélsz gyűlölködő fideszesekről, amikor te magad gyűlölködsz? Ráadásula hidat pont nem fideszesek, hanem attól jobbrább levők zárták le.

Balt 2012.02.02. 09:17:51

Bocsánat a megjegyzésért, de ne essünk ugyanabba a hibába, mint (pl.) Fukuyama (is): "A Klub Rádió működési engedélyének megvonásáért magam is tiltakozom"

Nem hallottam a fenti aktusról - a "működési engedély megvonásáról" -, ellenben a lejárt, már egy ideje ideiglenes frekvencia-koncesszió lejártával kiírt pályázaton nem ők nyerték a Budapest-környéki frekvenciát. Ennyi történt, de a rádió ettől még létezik, noha én is úgy vélem, ez nem volt szerencsés döntés a médiahatóság részéről: lám, Clintonnéig is elér a ("segélykérő") kezük... (Bár remélem, az anyagi lehetőségeik már csak az "ellenzéki létből" kifolyólag is erősen szűkülnek... ahogy 2002 után a jobboldali sajtóé.)

losonczielvtárs 2012.02.02. 09:36:02

Milyen szépen kiderült itt Hörcher Ferenc szerzői-szerkesztői-ötletgazdai hozzászólásaiból, hogy ez egy közönséges Fidesz-blog. A nemzetközi nagypolitikához kábé annyi köze van, mint Losonczi elvtársnak a Helsinki értekezlethez. Ma, amikor nagyon sokan (tanárok, orvosok, pályakezdők - fiatal munkatársaim most döbbentek meg!) megkapják a fizetésüket, és bizony az 10-15 ezer forinttal alacsonyabb lesz, mint decemberben, miközben szinte minden fogyasztási cikk ára nőtt, szóval akkor nem igazán érthető Hörcher úr magyar gazdaságról való fejtegetése. Tessék valóban külpolitikával foglalkozni, ne csak pázmányosokat és volt Heti Válasz-munkatársakat bevenni, mert ez így kérem tisztelettel egy Kumin Ferenc-blog. Sajnos így itten ebben a konstellációban. Kicsit kritizálunk, kicsit dorgálunk, de olyan ügyesen, hogy ne látsszon mán', hogy itt teljes mellszélességgel védelem, hogy azt ne mondjam fidesz-"kátenáccsó" folyik. Csak ennyit akartam. Előre a lenini úton, hiszen a párttal, a néppel egy az utunk!

gigacherry 2012.02.02. 09:36:43

@Idet: Mégis mi a polgári rendszer és mitől polgáribb ez a rendszer, mint az összes többi? Ha megdől, én személy szerint szeretném vissza a demokráciát (parlament, ellenzék, alkotmánybíróság, stb).

gigacherry 2012.02.02. 09:40:30

@subrik: Nyugat-Európában is ismerik, meg Amerikában is. Az elköltött háromezer milliárdból milyen nyugdíj lesz? Miért és kinek lesz jó, hogy azt a pénzt elköltötték?

Martian (törölt) 2012.02.02. 09:43:08

@Terézágyú: Fuku már akkor is hülyeségeket írt, amikor OV még csak álmodott a miniszterelnöki székről...

belekotty 2012.02.02. 09:46:59

@Idet: Nincs bocsánat, az az én privilégiumom. Már mint a belekotyogás.

belekotty 2012.02.02. 09:48:44

@subrik: "Jelen esetben az egyik piller –manyup- teljes egeszeben egy mäsik pillerböl –ällami nyugdijrendszerböl- szivja el a penzt.
Milyen pluszpiller az, ami egy mäsik pillert terhel, vonja el onnan a penzt? Eleg gagyi, szerintem. Mi az ertelme? Ja, az nincs. Az ällam szämära legaläbbis. Nyugat-Europäban nem is ismerik ezt az idiotasägot, hogy az ällami nyugdijjärulek negyedet magänszämläkra utalgatjäk, helyette meg kölcsönt vesznek fel."
- Ez így van. Nem is értem miért támogatják ezt sokan. Nem értik meg hogy ami oda megy azt amúgy is kifizetjük csak éppen eladósodással?

belekotty 2012.02.02. 09:49:46

@dr. birca max: Előfordul amikor a sima valóság demagógiának hat.

G.I.J. 2012.02.02. 09:50:23

"Ám elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam (hisz mint láttuk, a hatalmak magyarországi elosztását formailag Fukuyama sem kritizálta) kormányát külföldről próbálják kioktatni."
Ehhez csak két "apróság". Az egyik 2003-ból való:
"Lisszaboni ülésén Burma és Kuba mellett Magyarországot is elmarasztalta Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága. A Fidesz javaslatára azt állapították meg, hogy a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok, a rendőrséget pártpolitikai alapon befolyásolják, illetve a magukat ellenzéki gondolkodónak érzőket megfélemlítik, és eltávolítják az állami szférából. Az ülésen jelen volt Orbán Viktor is, mint a Kereszténydemokrata Internacionálé egyik alelnöke."
A másik meg 2006-ból:
"A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak. Orbán Viktor ezt Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán jelentette ki."
AKKORIBAN lehetett külföldről bekiabálni?

Unionist 2012.02.02. 09:51:50

@dr. birca max:
a darwinizmus ugyanolyan vallás, mint a kálvinizmus, vagy marxizmus. az ősrobbanás ugyanolyan mese, mint a teremtés könyve. a bing bang nem mellékesen egy katolikus tudós találmánya. szerintem nem rossz, hogy az emberiség kitalál ilyesmiket. de a kozmológia jelentős részben nem fizika, hanem metafizika.

losonczielvtárs 2012.02.02. 10:03:44

@belekotty: a MANYUP-felszámolását általában azok támogatják, akiknek egy fillérjük sem volt ott (idősek, akik koruknál fogva nem tartoznak ide, munkanélküliek, nem bejelentett dolgozók). A MANYUP nagy előnye az volt, hogy a dolgozó SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján látta. Veszteség nem volt. Értelmes ember nem támogatta ezt a kezdeményezést. Az olyan hozzászólásokon, hogy "nekem pl. 3 millióm volt manyupban, de már évek óta mondtam, hogy csinálni kéne valamit ezzel az államnak pénzzel" csak nevetni tudok. Így :DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ami a felvett hitelt illeti, a MANYUP-ok voltak a legnagyobb állampapír-vásárlók, tehát a magyar államadósság finanszírozói. De, hol az állami, egyéni számlás rendszer, ami a tisztességes, bejelentett, adófizető dolgozóknak kedvezne? Mire ment el a MANYUP-ok államosított pénze? Mert azokból a milliárdokból sajnos nem lesz nyugdíj.

Martian (törölt) 2012.02.02. 10:30:31

@losonczielvtárs: azt kellett volna támogatni, hogy választható legyen a MANYUP átalakítása akár államiba vagy akár - megfelelő kompenzációval - privát alapon fizetett, VALÓDI egyéni nyugdíjbiztosításba vagy ennek megfelelő befektetésbe.

Idet 2012.02.02. 10:38:20

@gigacherry: Hát nem tudom. Pont ezt kérdezem, hogy ennek mit akarnak a helyébe, mármint a kultúrmarxisták. Én gondolom (le is írtam), hogy mit, de őszerintük mit?

Unionist 2012.02.02. 10:39:05

@Idet:
oké, de ebből hogy jön ki a proletariátus győzelme. tehát az nekem elég meredek, hogy clintonné a nemzetközi munkásosztályt akarja győzelemre juttatni. csak nem forradalommal hanem pénzzel.

Idet 2012.02.02. 10:41:31

@belekotty: Jajistenem, copyright-vétség! Mindjárt jön az FBI, és elvisz. Beleszólok, beleköhhentek, belebeszélek, belefolyok stb., ezek mehetnek? :))

Idet 2012.02.02. 10:47:08

@Unionist: Efelől inkább Okosallahot kérdezd, ő az "ideológiafelelős", mi a különbség klasszikus- és kultúrmarxisták között.

Idet 2012.02.02. 10:51:50

@losonczielvtárs: Figyelj, ha ilyen jeles megfigyelést tettél, valamint rühelled a blogot, egyszerű a megoldás: ne látogasd!
Az én fizetésem egyébként emelkedett, épp annyival, ami mondva volt. Így sem olyan falrengetően sok, az igaz, de ennek speciel nem a kormány az oka.

gigacherry 2012.02.02. 11:10:45

@Idet: Kik a kultúrmarxisták?
Én igazi polgári rendszert szeretnék, mondjuk olyat, mint amilyen a nyugat-európai országokban van, nem ilyen "polgárit".

DFK 2012.02.02. 11:31:25

@charlie sheen: Nyilván mnindenkinek joga van véleményt alkotni. De ahhoz is mindenkinek joga van, hogy a véleményről véleménxe legyen, valamint, hogy a másik fél ténybeli tévedéseire (esetleg hazugságaira) felhívja a figyelmet.

Dr. Cica75 2012.02.02. 11:40:44

@Maresz: épp azt akartam arisztotelészi módszerrel bebizonyítani, amit te is írtál :).

DFK 2012.02.02. 11:45:33

@Martian: A helyzet az, hogy a jelenlegi demográfiai és gazdasági helyzetben nincs fenntartható nyugdíj rendszer, illetve nem olyan, mint a mai.Mivel a kifizetett nyugdíjak 30 %-a hitelből megy, a rendszer államcsődhöz vezet; vagyis kb 30%-os nyugdíjcsökkentésre lenne szükség.
A nyugdíj rendszer valósághoz történő kiigazítása csak úgy megy, hogy valaki szív: vagy a jelenlegi nyugdíjasok, vagy a leendő nyugdíjasok, vagy mindkettő. Akkor is ha MANYUP rendszer van, mert az nem megy, hogy a felosztó-kirovóból kivett pénzből épül a manyup.

Unionist 2012.02.02. 11:51:07

@dr. birca max:
oké, de van egy világnézettől független tudáshalmaz, amit az emberiség évszázadokon át felhalmozott. a liberális közfelfogás szerint az iskolai alaptantervet elsősorban ebből kellene összeválogatni. ez lesz az iskolai tananyag a közös része. a pitagorasz tétel világnézetileg semleges.

aztán az egy másik kérdés, hogy ezeken túl az iskolákban milyen meséket mondanak a gyerekeknek illetve hogyan mondják. ez a szülőknek fontos. legyen a gyerek luteránus, vagy kálvinista, vagy higgyen a vatikánban, vagy a kommunista kiáltványban. ez a dolog opcionális része.

szerintem az volna a jó ha a történetírás világnézetileg semleges volna. én azokat a hadtörténészeket tartom valamire, akik úgy tekintenek a csatákra, mintha azok természeti törvények szerint alakultak volna (mert nyilván úgy is alakultak. ti. az ember része a természetnek). ezért a hadtesteket ugyanolyan mérhető tulajdonságokkal jellemzik, mint általában a fizika a testeket. persze egyesek rögtön materializmust kiáltanak. és ebbe belelátják a marxizmust. és a tudomány nemzetköziségébe valamilyen kommunista világ-összeesküvést.

persze értem, hogy ebből sehogy sem jön ki, hogy a honfoglalás "jó" volt, a tatárjárás meg rossz. hanem csak az, hogy ez két invázió volt. az első persze sikeres volt, a második pedig a mongoltatár katonai győzelmek ellenére sikertelen hasonlóan a magyar kalandozásokhoz. tehát nyilván van egy világnézetileg semleges történetírás. persze ez nem a népnemzeti. de nem is kommunista. hanem természettudományos, vagy természet-filozofikus.

Idet 2012.02.02. 11:51:26

@gigacherry: Újfent csak Okosallahra tudok hivatkozni, ő dobta fel a témát, én csak rákérdeztem a lehetséges forrásokra, lustaságból, de most már megguglizom, ha addig élek is!

Unionist 2012.02.02. 11:57:19

@Idet:
nyilván semmi, hiszen a komenisták mind egykutyák. :-D

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 12:10:31

@Unionist:

Én magam politikailag liberális vagyok, azonban nem gondolom, hogy az ami liberális, az semleges. Nem! A liberalizmus egy nézetrendszer.

Semleges történetírás nem létezik. Még ha nem is mond értékítéletet a történész, már maga az események válogatása valamilyen szempontot tükröz. Elegendő, ha nincs kirívó egyoldalúság szerintem, mint pl. a hagyományos nacionalista szemléletű tankönyvekben, ahol ha minket támadtak, akkor az szörnyű gonoszság és igazságtalanság, ha meg mi másokat, akkor az okos politika és előrelátó önvédelem.

losonczielvtárs 2012.02.02. 12:29:07

@Idet: mennyire igazad van! Különben Te a 4000+ hozzászólásoddal, amit a Fidesz védelmében írsz - így munkaidő közepén - meg is dolgozol a pénzedért! :)

Csetepaté márki 2012.02.02. 12:49:16

@losonczielvtárs: „a MANYUP-felszámolását általában azok támogatják, akiknek egy fillérjük sem volt ott (idosek, akik koruknál fogva nem tartoznak ide, munkanélküliek, nem bejelentett dolgozók).“
Nem egeszen. Nagyobb aränyban voltak azok, akik „keptelenek“ voltak felfogni, hogy termelhet egy minuszos nyugdijkassza es egy deficites ällamhäztartäs több ezermilliärd forint „megtakaritäst“.

„ A MANYUP nagy elonye az volt, hogy a dolgozó SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján látta.“
Ezt a „SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján” nem is erdemes kommentälni.

„Ami a felvett hitelt illeti, a MANYUP-ok voltak a legnagyobb állampapír-vásárlók“
Aprosäg, hogy eppen az ältaluk ütött lyukat foldozgattäk be. A letezesük nelkül nem is kellett volna ezeket az ällampapirokat kibocsätani. Vagyis annak is csak kb.60%-ät foldozgattäk, a többivel folyt a tözsdenek csufolt globälis pilotajätek.
Szoval a “legnagyobb ällampapir-väsärlok” cim melle a “ meg nagyobb ällampapir-kibocsätäst generalok” (magyarul eladositok) cim is jär.

Csetepaté márki 2012.02.02. 12:54:09

@gigacherry: Nyugat-Europäban nem ismerik. Az ilyet egyältalän nem, mäsfajtät igen. Amerikäban ismerik, de ott is csak a del-amerikaiak, mert ott a 70-es evek vegen sok orszägban bevezettek Vilägbanki nyomäsra, es mindenki kivetel nelkül csödbement.

hegyilány 2012.02.02. 13:23:19

a Békemenet megmutatta "

Hát! Nekem erről csak az a véleményem, hogy mindenki ott menetelgessen, tüntetgessen, ahova fizeti az adókat. tehát, a határon túl élők is .....
gondolom
:)

Unionist 2012.02.02. 14:12:38

@dr. birca max:
ezt értem, hogy akárhogy csűrjük csavarjuk errefelé valamiért a többség a görögöket tekinti hősnek, és nem a perzsákat. azért, mert olyan a kultúránk, hogy inkább az ókori görögökre szeretnénk hasonlítani, és nem annyira a perzsákra. de pont ezért nem gondolom, hogy a történetírásnak erre az egészre még külön rájátsszon. és ha választani kell: ezt tartom inkább jónak.

szóval én a "náci" kifejezést sem tekintem szitokszónak. szeretetszónak sem persze. az újkori birodalmi nemzetállamok feltétlen híveit tartom nácinak. azért mert a német, olasz, magyar fasiszta pártok tagjai mind ebben hittek. de miért is ne hihetett volna ebben fél európa. magyarok fele pontosabban ebben hisz még ma is. de nem azt gondolom, hogy ezek az emberek mind gonoszak. hanem csak azt, hogy nácik. de semmiféle gyűlölködés nincs ebben. mivel nem ölnek senkit a dunába, stb. de ettől még nácik.

mert a náci számomra nem a háborús bűnös. a kapitalisták között is volt háborús bűnös, a katolikusok között is volt. de nem voltak a birodalmi nemzetállamok hívei. ez csak a nácikra volt jellemző.

de nyilván nagyon sok kiváló ember elhitte ezt az ideológiát. karádi katalin is náci volt. aztán mégis embereket akart menteni, hogy azokat ne öljék a dunába. de ettől még náci volt. mert hitt a birodalmi nemzetállamban. páger antal is hitt benne. de ők nem voltak gonoszak.

a világnézeti semlegesség azt mutatja be, hogy a nemzeti romantikázástól könnyen el lehet jutni a nemzeti radikalizmusig, és onnan könnyen el lehet jutni a népirtásig.

szóval mondjuk március 15-én a sulik kimennek a petőfi szoborhoz. a gyerekek kiteszik a kézzel festett piros-fehér-zöld zászlót. a gyerekek többségét ez teljesen hidegen hagyja, és ezt énekelik: "petőfi sándor gatyába' táncol. feleségi bugyiba' úgy mennek a moziba". ők nem nemzeti érzelműek. de van néhány gyerek, aki mégis csak átszellemül. belőlük lesz a nacionalista. de ők eredendően nem gonoszak. csak nem volna szabad párttá szerveződniük. mert akkor az a párt a birodalmi nemzetállamot fogja hirdetni. és a liberalizmust sem szabad szitokszónak tekinteni. de a nacionalizmust sem. ez a világnézeti semlegesség. capiche?

Idet 2012.02.02. 14:45:58

@losonczielvtárs: Kötetlen, otthon. Ellógom a küszöbsmirglizést.

Idet 2012.02.02. 14:48:22

@Unionist: Hááát... van, amelyik egykutyább, mint a másik. Tudnék példákat sorolni, de inkább nem.

Idet 2012.02.02. 14:52:47

@Unionist: Meg azért is tekinti hősnek, mert a gyengébbet, a kisebbet, akinek a Góliátok nekirontanak, még mindig szívesen vesszük a védelmünkbe. (A magunk történelméből kiindulva, ugye.) Ez is a kultúránk része...

Szabad Gábor 2012.02.02. 15:20:07

Törököt fogtak

Bihari Ernő2012. február 02. 14:33

Orbán és az EU/ IMF tandem.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1580_torokot_fogtak

Unionist 2012.02.02. 16:11:32

@Idet:
az egész világnézeti semlegesség arról szól, hogy a közéletet racionálissá, a magánéletet emocionálissá tegye. tehát nem akar feltétlen az ókori görögök mellett sem lándzsát törni, és a perzsák felett pálcát.

tehát mondjuk egy világnézetileg semleges tankönyv nem azt mondja, hogy 56-ban mindenki jó volt, aki a forradalom mellett harcolt, és mindenki rossz, aki ellene. a forradalom pártján is álltak háborús bűnösök. van aki felelősen lövöldözött, és van aki felelőtlenül. előbbiek a hősök. utóbbiak szedték a forradalom áldozatait. mindkét oldalon.

persze, hogy ez wittner máriáéknak nem tetszik. mert ő a kortárs közéletet és általában véve a történelmet valamilyen érzelmi kitörésnek fogja fel. a világnézeti semlegesség a közéletet alapvetően racionalizálni akarja. a magánéletbe akarja belevinni az emóciót.

és akkor ehhez nyilván az kell, hogy ne akarjuk a magyarokat minden szituációban hősnek beállítani. illetve ne mondjunk minden hőst magyarnak. például mátyás királynak nem nagyon volt magyar identitása. az ő titulusa: hungariae, és bohemia királya, austria hercege. és ez a bizonyos hungariae is egy többnemzetiségű formáció volt. nem kizárólagosan magyar.

persze értem, hogy a népi kultúra meg mégis hőst faragott mátyás királyból. de ez nem azt jelenti, hogy a világnézeti semlegesség mellett ne lehetne ezt is megtanítani. csak ez a másik oldalról ez egy mítosz, vagy illúzióromboló közoktatás.

szóval számomra ez az egész ellentmondás úgy oldódik fel, hogy az iskolát a régióhoz kötöm. szerintem az teljesen rendben van, hogy mondjuk eger környékén úgy tanulják a gyerekek a történelmet, hogy ott az egri vitézek mégis csak hősök voltak. és nyilván belgrád környékén, meg koszovóban, és várnánál lehet építeni hunyadi kultuszt.

szerintem teljesen jó, hogy a debreceni nagytemplom előtt egy hatalmas kossuth szobrot emeltek. mert mégis csak ott mondták a habsburg ház trónfosztását. tehát szerintem az a régióhoz kell kötni ezeket az érzelmeket. debrecen, és sárospatak környékén a középiskolában csokonait kell az egekbe felmagasztalni. de úgy általában véve nem kell, mert nem volt csokonai akkora költő. csak épp a maga korában errefelé nem nagyon volt senki, aki a bokájáig ért volna.

szóval ebből egy olyan irodalom, és történettanítás jön ki, amelyik nem azt mondja, hogy "JÓZSEF ATTILA". hanem úgy csinál kultuszt, hogy azt nem képes kisajátítani az uralkodó állampárt, sem az egyház.

tehát mondjuk kapisztrán jános a magyarok védőszentje. mert a belgrádi csatában hunyadi segítségére sietett. de ez a derék giovannni nem csak a latinkeresztény európába betolakodó oszmántörökök ellen harcolt (amit még meg lehet érteni), hanem a huszitákat is ki akarta írtani. csak azért, mert ők nem voltak római keresztények. de a világnézeti semlegesség nem azt jelenti, hogy kapisztránról azt kell mondani, hogy ő maga volt az ősgonosz. hanem csak azt, hogy nem volt ő szent, ahogyan a katolikus egyház állítja. egy eszme nevében harcolt. a jelenkori európai az egyiket díjazza, a másikat nem annyira. de abban a korban nem látszott ez az egész. szóval ez a világnézetileg semleges történetírás a szentekről is leszedi a keresztvizet. racionálissá teszi a történelmet.

ez az iskola - amennyire tudom, mert nem vagyok pedagógus - az érzelmeket szituációs játékokban akarja megtanítani. tehát nem úgy, hogy te azonosulj árpád vezérrel, és akkor te leszel a jó. akkor bármit megtehetsz. az lesz a foglalkozásod, hogy magyar vagy. hanem a gyerekek majd szituációs játékokban eljátsszák, hogy megkötik a "törzsszövetséget", aztán persze ezt majd felrúgják, vagy éppenséggel lesz, aki ebből kizárólagosan próbál előny kovácsolni magának. tehát ezt a szociális tanulást teljesen eltávolítják a történelemtanítástól, és a vallástól is.

szóval lehet, hogy engem a pázmányosok megköveznek, de én úgy látom, hogy a katolikus iskolák inkább képmutatóvá, farizeussá nevelik manapság a gyerekeket. tehát azok nem a szerzetesekre, hanem a püspökre akarnak hasonlítani. és szerintem ez nem helyes. de nyilván ez is valamiféle protestáns álláspont. a csuhásokat szeretjük. az apátok, az apácák mind jó fejek. a kolostorok, a kommunák mind humánusak. a püspökök, és a bíborosok meg úgy is a pokolra kerülnek mind ha egy szó is igaz abból, amit prédikálnak. persze valószínűleg nem igaz. így jól járnak. és ezért válnak a vezető katolikusok mind képmutatóvá.

tehát ha arról van szó, hogy legyen-e a pártoktól független igazságszolgáltatás, akkor valamiért egy csoport hirtelen képes azt mondani, hogy ne legyen. azért, mert az érdekei úgy kívánják. vagyis egy tál lencséért képes eladni az elveiket. persze a világ így kerek. szóval kellenek júdások is. és persze ez ügyben a liberálisok is megérik a pénzüket.

okosallah 2012.02.02. 16:18:26

@Terézágyú:
Balosok-Jobbosok:
A kommunizmus bűneinek elitélése M.o.-n nem történt meg:

"Prágai Nyilatkozat az európai lelkiismeret és kommunizmus ügyében 2008. június 3., Prága, a Cseh Köztársaság Parlamentjének Szenátusa"

Idézetek:
*minthogy a kommunista ideológia közvetlenül felelős emberiség elleni bűntettetekért,

*minthogy lényegi azonosságok vannak a nácizmus és a kommunizmus között rémuralmi jellegük és emberiség elleni bűntetteik tekintetében,

gloriavictis.hu/a-pragai-nyilatkozat/
_____________________________________________________________
UNIONIST:
IDET:

Google "kulturális marxizmus" cimszót.

www.huncor.com/pkorrektseg/pkorrektseg.htm
A politikai korrektség, annak összetevő elemeit, és történelmét tekintve, kulturális marxizmus. A marxizmusnak ez a megváltozott formája nem az 1960-as évek, ...

Frankfurti iskola - Metapedia
hu.metapedia.org/wiki/Frankfurti_iskola
2011. szept. 15. – A frankfurti iskola marxista szellemű társadalomtudományi és ... körű ú.n. kulturális marxizmus terjesztőjévé, amit ma "politikai korrektség"-nek ...

Minden nyelven van bőven irodalom a "Frankfurti Iskoláról" meg a témáról.

Idet 2012.02.02. 16:24:37

@Unionist: Húúúú! Te aztán vetted az az erő, egyébként nagyon helyesen. Majd elolvasom rendese, meg válaszolok is, de nem most, mert épp rohannom kell.
Csak annyit: csakugyan nem szabad a történelmet emocionális kitörésként/vel szemlélni, de ez igen nehéz követelmény, különösen Kelet-Európában (újfent a történelmünkre és az ebből /is/ következő szocializációnkra gondolok.)

Unionist 2012.02.02. 17:32:28

@okosallah:
szerintem vannak kérdések, ahol a liberálisok túllőnek a célon.
-- bevándorlás. munkavállalási engedélyhez kellene kötni. városoknak kellene ezt szabályozni.
-- az agrárkultúrában nem lehet egységes belső piacra törekedni. azért, mert a termelés tájjellegű. ezért szükség van régiós agárrendtartásokra.
-- homoszexualitás. a házasságon kívüli heteroszexualitással kellene egyenlőnek tekinteni. de nincs szükség szexista alkotmányra, sem polgárjogra.
-- a népnemzeti nacionalistákra pont ugyanolyan kisebbségként kellene tekinteni, mint a homoszexuálisokra. ezek hasonló "perverziók": az egyik a saját nemébe szerelmes, a másik saját nemzetébe.

ezzel együtt a liberalizmus szerintem az összes politikai áramlat közül inkább jó értelemben lóg ki. európa mindig akkor van válságban, amikor liberálisok és a reálértelmiség a közéletből kiszorulnak.

okosallah 2012.02.02. 17:54:19

@Unionist:
Az embert mindig vigyorgásra készteti az az erőlködés amellyel a tegnapi vér-vörösök és rózsaszinek (pinko) a jobb egérgombbal átnevezték magukat "ártatlanul" hangzóbb nevekre.

Körmös Bauer "liberális" lett meg a "pufajkás" is. Biszku Béla meg "zöld" (?) ...aztán lettek még "demokraták", "polgáriak"...
--Én? -kommunista? Ugyan, az mind rágalom. Ma már kevesen merik felvállani a komcsi rémuralmat: még pár év és a Holokauszt tagadáshoz hasonlóan megindul a Red Terror tagadása.

Már a Barroso EU-elnök se emlékszik a földalatti Maoista kommunista párti vezető szerepére. (Wikipedia)
További erőlködést kivánok.

belekotty 2012.02.03. 05:48:42

@Idet: "Beleszólok, beleköhhentek, belebeszélek, belefolyok stb., ezek mehetnek? :)) " - Nem, nem mehetnek. Anno az MNO fórumján kb 500 esetben tiltottak ki a Bele létező összes variációjával. Csak nem képzeled hogy ki tucc találni olyat ami ott nem volt?

Idet 2012.02.03. 08:53:13

@Unionist: No akkor. Mostanra már nálam van az agyam. Egyetértek azzal, hogy a történelmet bizonyos mértékig deheroizálni kell (világtörténelmi keretbe kell helyezni), különben nem kapunk tiszta képet magunkról (és a környező világról sem). Túlzásba azonban nem kellene vinni, mármint a deheroizálást, mert az meg dezorientál.
Továbbá: szerintem léteznek alapdoktrínák. Például, hogy hatalmi-gazdasági érdekből egy országot megtámadni és elfoglalni NEM tartozik a helyes dolgok közé, akkor sem, ha ez meg szokott történni. Tehát pragmatikus okokból ne mondjuk azt, hogy a rossz jó és vice versa. A legtöbb baj manapság ebből a "dialektikából" származik. A marxizmusnak az elemzés és a cui prodest keresésének tudatosítása az erőssége.
(Jesszusom, németül fogalmazok magyarul! Bocs, a német lapokat néztem át MALÉV-ügyben, úgy látszik, az agyam csak bizonyos része van nálam...)

Idet 2012.02.03. 09:00:31

@belekotty: Hozzávagdalok? Odaszólok? Kekeckedek egyet? Akadékoskodom egy kicsit? Lébekotty vagyok? Firtatom?
Bele nélkül most ennyi jut az eszembe. Valami van még Jókainál is, de momentán nem jut eszembe, utána kell nézni.

Unionist 2012.02.03. 10:39:23

@Idet:
csakhogy ugye én azt mondom, hogy világnézetileg semleges történetírás úgy általában, de a irodalmi, történelmi személyiségek feltétlen tisztelete a régióban.

tehát mondjuk eger környékén lehet az egri a vitézek és a nők hősiességét tanítani. és ilyet minden régióban lehet találni. debrecenben lehet az egekbe magasztalni csokonait. erre írtam, hogy szerintem az teljesen jó, hogy óriás kossuth szobor áll a debreceni nagytemplom előtt. emlékezve a habsburg detronizációra. minden régiónak meg vannak a maguk hősei. szatmári részen nyilván esze tamást kell hősként beállítani, az irodalmból kölcsey-t kell heroizálni szatmárcseke miatt. siklós környén lehet tenkes kapitányát játszani. etc. és akkor ez inkább lokálpatriótává tesz, és nem népnemzeti nacionalistává.

tehát itt a hortyhista és a kádárista történelemtanítás is problémás. kádárék tulajdonképpen egy az egyben átvették a nacionalista tankönyveket, csak a végére még odaírták, hogy az auróra cirkáló a történelem egén az i-re feltette a pontot. vagyis győzött a munkásosztály és az internacionalizmus. úgy egyébként meg mindenki munkás-paraszt költő volt. a hazugságokra rátettek még egy lapáttal.

szóval itt a kárpát-medencei kultúrát regionálisan kellene újraegyesíteni. a történelem viszont azt mutatja, hogy a régiókhoz protestáns többség kell. azért, mert a katolikusok és az ellenreformáltak rendszerint ellenzik azt, hogy az ő szent érsekségei, és püspökei, érsekei, bíborosainek konkurense legyen a régió, és a tartományi parlament és a tartományi kormány. ez ugyanis a római katolikus hegemónia végét jelentette mindenhol.

szóval itt sajnos arra lenne szükség, hogy egy konzervatív csoport a katolikus egyházzal nagyon határozottan szembeforduljon. és pragmatikusan szemlélve az eseményeket orbán viktor arra lehet jó, hogy ezt az ellenzéki (tkp. világi) egységet megteremtse.

mert az szerintem világos, hogy a jelenlegi ortodox nacionalista kultúrpolitika egy bukott politika. nem csak a gazdasági bukás jósolható be a szövetségi politika hiányában, hanem a kultúrpolitika bukása is, mivel az európai értelmiség körében nincs komoly támogatottsága. az ortodox nacionalista politika egyetlen támogatója magyar katolikus egyház. és ebben a felállásban a következő ciklus vesztese lehet. simán el tudom képzelni, hogy az üzleti hasznosítású egyházi ingatlanokat (amiből a püspöki palota dőzsöl) újra önkormányzati tulajdonba kerülnek. simán el tudom képzelni, hogy az egyházi fenntartású intézmények száma visszaszorul. mert az egyház már most is képtelen az ingatlanait felújítani. vagyis ez az egész saját súlya alatt összeroskad. szóval abszolút értem, hogy miért is szolgálják ki ezt a kormányt, de az is világos, hogy ez egy kétélű politika.

nekem elég régóta az a határozott véleményem, hogy a régió lehetne az a közjogi intézmény amiben katolikus (premodern, konzervatív) és a protestáns (posztmodern, liberálisnak mondott valójában neokonzervatív) kulturális (vallás) béke megköthető. a tartományi parlamentekben. és akkor kultúra terén minden a helyére kerülne.

Idet 2012.02.03. 11:41:19

@Unionist: A tényeket és azok összefüggéseit korrektül tárgyaló történelem az én elképzelésem.

A történelem nagy alakjait MINDENÜTT a jelentőségüknek megfelelő módon kellene beállítani. Jó példa lenne erre Jelacic/Jelasics/Jellaschich bán: ahogyan a horvátok, ahogyan mi és ahogyan az osztrákok látják.

A horthysta-kádárista történelemtanításnak csakugyan elévülhetetlen bűnei vannak, szerintem is.

A többi bekezdés: a kulturális békére/kiegyenlítődésre tényleg nagy szükség van, de szerintem a vallás szerepét erősen túldimenzionálod, az egyházakét is. Alapvetően szekularizált ország vagyunk, bárakárhányan vallják magukat katolikusnak-protestánsnak, bármilyen felekezethez tartozónak.
A vallási fogalmakat szociológiai/politológiai fogalmakká konvertálni nem nagyon szerencsés, szerintem.

Unionist 2012.02.03. 12:40:17

@Idet:
szerintem az ep-ben folyó vita, vagy akár a fukuyama-orbán vita érdemi része vallásvita. tehát ha megfigyeled, akkor egyik félnek sincs racionális érvrendszere.

a kérdés például ez volt: a pártoktól független igazságszolgáltatást akarunk. igen, vagy nem. és ez alapvetően egy kulturális (vallási) kérdés. mert egyébként lehet azt mondani, hogy a bíróságoknak miért is kellene a pártközponttól függetlennek lenni. valaki megszerezte a végrehajtó hatalmat, akkor miért is ne bíráskodjon. az úgy hatékony. gyorsabbak lesznek az eljárások. persze ez nyilvánvalóan egy hamis érvrendszer. szóval girószásznak is ég a pofájáról a bőr, amikor ezt előadja. vagy szájernek úgy, hogy a rokonság ül a bírói tanács élén.

csakhogy valójában a független igazságszolgáltatás mellett sincsenek észérvek. tehát amikor orbán azt mondta: "reasonable arguments" hölgyeim és uraim. ezt várom önöktől. akkor erre válaszolni senki sem tud. azért nem, mert ez egész egyszerűen egy hitbéli meggyőződés. ez egy vallási kérdés.

és hiába próbálják itt egyesek azt mondani, hogy ennek az egésznek nincs köze a tekintély elvű katolikus neveltetéshez, vagy hogy a politikának nincs köze a kisebbségi (zsidó származáshoz), hiába mondod, hogy ennek az egésznek nincs köze a hitbéli meggyőződésekhez. nagyon is sok köze van. ez alapozza meg axiomatikusan.

szerintem a probléma nem az, hogy vannak ilyen kultúrpolitikai (vallási) szekértáborok. hanem az, hogy nincs olyan közjogi formáció ahol lehetőség lenne kiegyezésre.

a kulturális elit az országgyűlésből teljes egészében kiszorult. nota bene gyakorlatilag nincs országgyűlés. hörcher azon problémázik, hogy ez most "diet", vagy nem az. szóval a lényeg, hogy az országgyűlésben biztosan nem lehet kiegyezni. és a kulturális elitnek pártpolitikai alapon esélye nincsen államhatalmi pozíciókat tartósan birtokolni. egyébként ez a kiegyezés a versengő többpárti logikából sem következik. tehát akkor erre az országgyűlés nem alkalmas.

talán még az önkormányzatokban ez lehetséges lenne. egy ideig működött is. de főleg vidéken az önkormányzati költségvetések túl kicsik ahhoz, hogy olyan méretű, és szervezettségű produkciókkal lehessen előállni amelyik a közönség egyébként eredendően sokféle ízlését közmegelégedésre kielégíti. a fővárosban talán volt erre pénz, de a kultúra ott is szinte teljesen széttöredezett. budapest semmiféle kulturális egységet nem tud felmutatni. vidéken az alulról jövő kulturális kezdeményezéseknek pártpolitikai támogatottság nélkül esélyük nincsen tartósan gyökeret verni. szóval ez az egész vidéken nem tud működni. budapest meg már nem tudja vidékről a tehetségeseket felszívni. mert azok inkább külföldre mennek.

erre mondom azt, hogy kulturális autonómia kellene a régiókban rövid távon. középeurópai bundesrepublik hosszú távon. na, de nem ragozom ezt tovább. mert lehet, hogy nem ez következik.

ha tippelni kell, akkor szerintem lesz egy visszavágó. előbb jól pofán verik a jelenlegi kormánypártiakat, és majd utána lesz egyezség. ez is a magyarok protest kultúrájából (vallásából) következik.

Idet 2012.02.03. 13:30:01

@Unionist: Leesett. Hiába, a részletesebb, bővebb magyarázat mindig segít.
Így, hogy hitbéli, hitkérdés, számomra is elfogadható, mert ugye a vallás nem egyenlő a hittel, pláne nem az egyházzal.

Szerintem a pártoktól független igazságszolgáltatásra igenis vannak észérvek, ez nem hitbeli kérdés, tekintsünk el most a fidesznyikektől vagy bármilyen irányultságú -nyikektől. Ha a valódi igazságszolgáltatást, amely, mint tudjuk, nem egyenlő a jogszolgáltatással, tartjuk szem előtt, akkor csakis ennek van értelme. Így talán megvalósulhatna, hogy az igazságszolgáltassal essék egybe a jogszolgáltatás is, legalább a kirívó esetekben.

Nagyon az orrodban vannak a katolikusok... szerintem ez a kádári hagyaték és az azt levetni akarók harca, inkább a szocializmus "értékeihez" és túlélési lehetőségeihez, technikáihoz való szocializálódás kérdése, semmint a katolikus neveltetésé. Jóllehet, a nevelés (a jó, avagy hatékony nevelés) hatása valóban nem eliminálható.

Az én szüleim pl. "ateista" protestánsok voltak, de a protestáns értékrend, ami szerint éltek, nálam is dominál...

Az utolsó előtti bekezdéssel maradéktalanul egyetértek.

Unionist 2012.02.03. 15:00:43

@Idet:
oké, de az nem észérv, hogy "csakis annak van értelme". szerintem a független bíráskodás mellett és ellene sem lehet racionálisan érveket felsorakoztatni.

szerintem az igazságszolgáltatáshoz kell
-- államügyész
-- városi ügyvédi iroda, vagy kirendelt védő
-- régiós (szövetségi) bíróság
-- a nyomozati szakban megyei rendőrség, politikai ügyekben uniós esküdtek.

de képtelen vagyok érvelni mellette. végiglapoztam a történelemkönyvet, és nekem ez jött ki. szerintem így kellene kinéznie az igazságszolgáltatásnak. de ez nem egy nagy találmány persze. mert a civilizált világban az igazságszolgáltatás majdnem mindenhol ilyen.

persze itt az elv, hogy a legkülönfélébb közhatalmi formációk vegyenek ebben részt. csinálj valamit egyszerűen, de ne a legegyszerűbben. viszont vannak akik azt mondják. miért? éppenséggel lehetne azt is mondani, hogy a politikai pártokat ruházzuk fel teljhatalommal. aki megnyeri a választást az diktáljon. ha többség egy irányba szavaz, akkor egy csoport, vagy akár egy személy kapjon teljhatalmat. és ezt a "nem-liberális" értelmiség szintén meggyőződésből mondja. szóval ez nem racionális vita, hanem vallásvita.

lehetne ezt a tábort "felvilágosulatlannak" nevezni. de ilyenkor azt szokták mondani a "nem liberálisok", hogy ez eleve egy gőgös hozzáállás. mert kvázi "ostobának" nevezik őket. az "állampárti katolikus" megnevezés felteszem nem sértő.

okosallah 2012.02.03. 16:31:43

@Idet:
M.o.-on születtem, ott nőttem föl, ott jártam iskolába ...szóval pont annyit tudtam a világról mint a többi átlag magyar, vagyis semmit.
Nincs mivel büszkélkednem.

Az Internet változtatott meg mindent az utóbbi évtizedben. Olyan információkhoz és dokumentumokhoz jut huzzá az ember amire eddig nom volt lehetősége és ez sok dolgot megvilágit és megmagyaráz amit az ember eddig nem tudott.

Sajnos az ma az újságirói gárda még az Net-előtti időből származik és alkalmatlan egy felvilágositói kampányra.
Ezért nem értik az emberek a mai EU+USA politikáját (mindkettőben a Kulturális Marxisták kormányoznak).

Hihetelen de annak az elinditója a kommunista népbiztos (1919) Lukács György volt. Az olasz Antonio Gramscival.
Forrás: angol Gugli: george lukacs

Ma a Marxista központ az USA-ban van: innen indul minden balos mozgalom ami az EU-ban is van.
Aki jól tud angolul, Gugli: New Left.

bebradt 2012.02.05. 18:32:41

@Unionist: Koszonom, vilagositsd fel az igaz tudomanyt nem ismeroket!

Idet 2012.02.06. 13:12:30

@okosallah: Nem vagyok már valami fiatal, a netezést sem olyan régen űzöm (5 éve), autodidakta módon tanultam meg a dolgot.
Azt mondhatom, hogy egyfolytában lelkedesem érte, sok olyasmit tesz lehetővé, amit semmi más sem. Pl. Az E-mail fantasztikus, a másodperc tört része alatt érhetek el valakit, ami a hagyományos módon hetekbe telne, vagy telefon, ami drága, és nem lehet olyan hosszan beszélni...
Ezzel együtt, az újságírókra (is) utalva: a rendszeres olvasást (műveltségszerzést) nem pótolja semmi, szerintem.

Idet 2012.02.06. 13:30:47

@Unionist: Ez akkor állna meg, ha az igazságot (avagy a tényeket) relativizálnánk. Mármint pártgyőzelemhez igazítani a törvénykezést. Elismerem, hogy gyakran előfordul, de nem kellene elvi szintre emelni.
Pl. (Pont Nesbot olvasok) egy gyilkosságot nem lehet relativizálni, magát a tényt. Az elkövetőt sem. Úgy értem, lehet csűni-csavarni, a feketéről azt állítani, hogy fehér vagy pepita, de attól a tény tény marad.
Azzal egyetértek, ahogyan az igazságszolgáltatás kritériumait leírod.
Szóval, én abban Jézussal tartok (hadd legyek én is klerikális, vagy inkább biblikus egy kevéssé): "legyen a ti beszédetek igen, igen, nem, nem. A többi a Gonosztól való.")

okosallah 2012.02.06. 15:50:36

@Idet:
Én sem vagyok fiatal és a netezés alapjait egy huszonéves fiatal embertől tanultam amikor 1999-ben hivatalosan hazatelepültem az USA-ból.
________________________________________________________________

Az e-mail mellett a másik óriási eszköz a Skype amivel ingyen!!! - lehet video beszélgetést folytatni barátokkal és rokonokkal. Én nem csak az USA és M.o. között szoktam video beszélgetést folytatni de sok magyar barátom M.o. belül is azt használja a drága idődijas telefon helyett.
Van magyar nyelvű Skype ami itt letölthető.

www.skype.com/intl/hu/home/
"Az ingyen letölthető Skype for Windows alkalmazással azonnali üzeneteket küldhet, és ingyenes video- és audiohívásokat bonyolíthat Facebook-ismerőseivel a ..."
______________________________________________________________

Az angol nyelv tökéletes ismerete nélkül csak korlátozott mennyiségű infó áll rendelkezésre az otthoniaknak. Szerintem ezért olyan hiányosak az emberek ismeretei és ezért vesznek be mindenféle zagyva ferditéseket mert anyanyelvi szinten nagyon kevesen tudnak idegen nyelven.

Idet 2012.02.06. 16:08:24

@okosallah: A nyelvi hiányosságokkal kapcsolatban tökéletesen egyetértek. Magam sem beszélek angolul (ezen mostanság kívánok változtatni), németül azonban meglehetősen jól. Azt nem merném állítani, hogy anyanyelvi szinten, de közel ahhoz. Egészen más egy FAZ cikket eredetiben olvasni, mint ferdítésben... a szépirodalomról nem is beszélve.

okosallah 2012.02.06. 16:24:09

@Idet:
Az "anyanyelvi szint" azért fontos, mert ha az ember döcögve, szótárazva olvas akkor hamar elmegy a kedve az egésztől.

A legtöbb német lapnak van angol nyelvű online -kiadása amit rendszeresen olvasok.
Viszont:
Egyetlen egy EU (nagy-presztizsű) újságban se lehet merész, EU kritikus cikket irni mert az EU szkeptikusság nem elfogadott.

Egy sereg országban van "Beszéd törvény" amivel bárkit meg lehet büntetni egy szóért.
Ezekről csak az USA-ban lehet olvasni, ezekről hallgat az EU sajtója.

Itt van németül egy beszéd törvény:
europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/combating_discrimination/l33178_de.htm

De minden országnak vannak további megszoritásai....

Idet 2012.02.08. 16:10:34

@okosallah: Hát, szótárra azért néha szükségem van, de nem jellemző.
Ha nagyon éles cikkek nem is, de nagyon éles, EU ellenes olvasói kommentek szoktak a FAZ-ban megjelenni.

okosallah 2012.02.08. 16:30:09

@Idet:
Igazából nem ismerem az átlagemberek véleményét az EU-ban. Azt viszont látom, hogy a nagy, vezető szereppel rendelkező újságok mind az EU "központi bizottságának" a véleményét irják némi stilusbeli különbségekkel.
Mint nálunk volt a Kádár alatt: a pártbizottsági határozatot az összes újság támogatta ---még ha más szavakkal ugyan.

Németül nem tudok de franciául igen és tapasztaltam, hogy még az u.n. "jobboldali" (??) Le Figaro is azonnal cenzuráz minden, "nem eléggé vonalas" olvasói kommentet.

Minden esetre nehéz megbirkózni azzal az óriási világ-hiranyaggal ami minden nap a neten van.

Runciter 2012.02.08. 17:21:43

"Nem is annyira az olyan légből kapott vádakkal van baj, mint hogy az alkotmánybírák életkorát leszállították volna, vagy hogy Orbán káoszt teremtett volna a magyar gazdaságban."

(Nem) elegáns csúsztatás. Az egyik ténybeli tévedés, a másik tényekkel bőven alátámasztható vélemény.

Hörcher Ferenc 2012.02.09. 22:29:04

Kedves dr. Sipi,
Kérem, válasszon magának más kísérő képet.
üdv,
HF

menőmano 2012.02.10. 17:27:01

– ahogy a Békemenet megmutatta – az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság..."

Persze, persze! Most meg a "éhségmenet" , onnan borsodból,g???
oszt.jónapot!
:)

menőmano 2012.02.10. 17:29:38

oppá" bocsika! Úgy látom lemaradt a fele kommentem. Vagy talán ilyen hírtelen ki lett moderálva???
" onnan" borsodból" is megmutatta.
Mit is mutatott meg???

Elnézést! üdvözlettel.