Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Tényleg lesz minimum-ára az alkoholnak

SZEMLE

2012. április 04. - Ruzsbaczky Zoltán

thegrocer.co.uk.jpgEgy olyan, általunk már korábban is taglalt törvényjavaslatról fog tárgyalni a brit parlament, ami egy egység alkohol árának alsó korlátját 40 penny-ben határozná meg. Vita bontakozott ki ugyanakkor egy ilyen intézkedés társadalmi és gazdasági hatásairól.

thegrocer.co.uk


David Cameron brit miniszterelnök nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy finomítana az évente egymillió bűncselekményt jelző statisztikákon és az 1,2 millió kórházi esetet okozó italozási kultúrán. Cameron az új törvény elfogadásától évente ötvenezerrel kevesebb bűncselekményt és kilencszázzal kevesebb halálesetet vár. Szakértők szerint ugyanis nem szükségszerű az a széles körben elterjedt gondolat, hogy egy jó este olcsó alkoholt, majd utcai verekedést kell, hogy jelentsen. Ugyanakkor Gavin Partington, a Wine and Spirit társaság (ez a szervezet képvisel rengeteg brit alkoholgyártó céget) ügyvezetője szerint valószínű, hogy az új intézkedést valamely alkohol-ipari cég meg fogja támadni. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezt a kormány könnyen leszerelheti – ha valami okból kifolyólag nem élhet a minimumár eszközével, akkor egyszerűen megemelheti az alkoholra vonatkozó adót.
 

Az egészségügyi szakértők azonban üdvözlik a kormány ötletét. Általános vélemény, hogy a minimumár segíthet a brit társadalom alkoholt fogyasztó része egészségének megőrzésében. A Sheffield-i Egyetemen végzett kutatás igazolta, hogy az ár növelésével kevesebb alkohol fogy, de felhívta arra is a figyelmet, hogy a túlzott emelés már a felelősségteljes fogyasztókat is sújtja. A sheffield-i szakemberek még a tavalyi év során vizsgálták meg egy esetleges 50 penny-s minimumár bevezetésével járó következményeket. Ők úgy találták, hogy ez a szint jól szolgálná a célt, miszerint a károsan ivókat kell visszatartani – rájuk a számításaik alapján jóval nagyobb hatása lenne a korlátozásnak. Ami pedig az egészségpolitikát a leginkább érinti – az 50 penny-s minimumár a szükséges kórházi kezelések csökkenése miatt 270 millió fontot takarítana meg az Egyesült Királyságnak.
 

Kate Fox, kulturális antropológiával foglalkozó szakember szerint azonban nem okolható az alkohol mindazokért az erőszakos cselekményekért, amelyeket később ráfognak. A társadalomtudós rávilágított arra, hogy ha az van az egyén fejében, hogy az alkohol szükségképpen agresszívvé tesz, akkor eszerint fog viselkedni. Ezt korábban alátámasztották placebo-val végzett kísérletek is. Kate Fox szerint az alkohollal összefüggésben álló bűncselekmények visszaszorítását ezért hatékonyan lehetne elősegíteni az alkohol-ellenes kampányok radikális újragondolásával.
 

floralcanvasprints.co.uk.jpg"Maradj nyugodt, igyál teát!"
floralcanvasprints.co.uk
 

Természetesen nem csak a szigetországban igyekeznek visszafogni a túlzott alkoholfogyasztást. Egy 1991-es francia törvény például megtiltotta, hogy az alkoholiparban érdekelt cégek kulturális és sporteseményeket támogassanak, de a hirdetési formák más területeire is komoly korlátozásokat vetett ki. Finnországban talán még szigorúbb a korlátozás. A finneknél minden 4,7%-nál erősebb alkoholos italt egy monopóliumhelyzetet élvező cég bocsát ki, mely közvetlenül érvényesít a fogyasztói árban minden, az alkoholt érintő gazdaságpolitikai lépést. Finnország mellett még megemlíthetjük Svédországot és Dániát, ahol szintén aranyárban szokás mérni az alkoholos italokat.
 

A jelenlegi brit tervezet már évek óta a köztudatban lebeg. Amit most készül Westminster megszavazni, az Angliára és Wales-re vonatkozna, korábban Skócia saját törvényhozása leszavazta a mostani tervre kísértetiesen hasonlító javaslatot. Az új törvény reális közelségbe kerülésével sokan elkezdték már azt is kiszámolni, hogy mi mennyivel lesz drágább – ugyanakkor folyamatosan igyekeznek a tudatos alkoholfogyasztókat megnyugtatni, hogy őket nem fogja hátrányosan érinteni a minimumár bevezetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr834362946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása