Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

EU : Magyarország= win : win

2013. május 29. - Hörcher Ferenc

FEKETE BALÁZS

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére tett javaslat az EU számára is politikai siker, mivel jelzi, hogy a gazdaságpolitikát érvényesítő mechanizmus hatékony, illetve az EU hitelessége is javul ezzel.

kép.jpg

A Magyarországgal szemben fennálló túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló javaslatot, természetszerűen, elsődlegesen a magyar kormány tekinti gazdasági és politikai sikernek. Ez vitathatatlan, hiszen a tény önmagában igazolja a konvencionális válságkezeléstől eltérő magyar lépéseket, továbbá, az elmúlt három év magyar gazdaságpolitikáját is. Mindenképpen van tehát e javaslatnak egy olyan üzenete, melyet a magyar kormány politikai értelemben jól kiaknázhat, és egyértelmű sikerként kommunikálhat.

Azonban én amellett szeretnék érvelni, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére tett javaslat legalább ilyen fontos eredmény az Európai Unió számára is, és ebből a szemszögből is egyértelmű sikerként értékelendő a döntés. Több ok is a fentieket támasztja alá.

Elsőként az a tény, hogy Magyarország mindent megtett azért – akár népszerűtlen intézkedések politikai kockázatát is felvállalva –, hogy elérje az EU által kitűzött 3 % alatti költségvetési hiányt, ami azt mutatja, hogy az EU sikeresen tudta egy tagállam gazdaságpolitikáját a saját érdekei szempontjából befolyásolni. Azaz, a tagállamok gazdaságpolitikai megregulázására kialakított intézményes (a gazdaságpolitikák összehangolása, túlzottdeficit-eljárás, a Kohéziós Alapból járó támogatások részleges felfüggesztése stb.) és informális mechanizmusok (folyamatos politikai nyomásgyakorlás az EU intézményeinek több szintjén) hatékonyan működtethetők. Ez különösen azért lehet fontos, mert számtalanszor érte már az a vád az Uniót, hogy nem képes hatékonyan cselekedni, képtelen valójában megvédeni és érvényesíteni az uniós érdekeket az egyes tagállamok fegyelmezetlen belpolitikájával szemben. Továbbá, ez a siker még inkább felértékelődik, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy olyan tagállammal szemben alkalmazták hatékonyan az előbbi mechanizmusokat, melynek egyes lépései kifejezetten a tagállami mozgástér tágítására és az uniós korlátok elkerülésére vagy gyengítésére irányultak.

Másodsorban, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével az EU hitelességét is erősítette, hiszen ezután nehéz lesz az ún. „kettős-mérce” vádját vele szemben e téren alkalmazni. Az EU, különös tekintettel a brüsszeli bürokráciára, az ún. demokrácia-deficit mellett hitelességi-deficittel is küzd, nehéz ugyanis vitatni, hogy a nagyobb alapító tagállamok, Németország és Franciaország, egyes esetekben a saját érdekei szerint alakította egyes uniós mechanizmusok működését. Különösen szembetűnő ez a dél-európai válságkezelésben, mely több ponton is egyértelműen a német politika igényeit tükrözte (pl. a súlyos megszorítások bevezetése, a ciprusi bankbetétek megadóztatása). Ebből a szempontból kiemelkedő fontosságú a magyar túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére tett javaslat, mivel azt sugallja, hogy az EU – politikai megfontolásoktól függetlenül – konzekvensen ugyanazokat az elvárásokat érvényesíti minden tagállammal szemben, és így hozzájárul Brüsszel hitelességének javításához.

A jelenlegi helyzet szolid bája azonban az, hogy ezzel a lépéssel az EU gyakorlatilag semmilyen kockázatot sem vállal, mivel, ha úgy érzékeli, hogy a magyar hiány újra növekedni kezd, akkor gyakorlatilag rövid időn belül újra elindíthatja ezt az eljárást. Végső soron tehát kockázat nélkül léphetett meg Brüsszel egy olyan lépést, melynek csak pozitív hozadékai lehetnek az Unió szempontjából is. Azaz, egy klasszikus win-win szituációról van szó, mely nem túl gyakori ezekben az években az uniós politikában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr615332160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása