Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A politikai beszéd túlkapásai

Még egyszer a Simicska-féle szóhasználatról

2015. február 24. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

 

rezsohazy.jpg

Nem könnyen botránkozom meg, de megrökönyödtem, amikor olvastam Simicska Lajos úr kijelentéseit miniszterelnökünkről, Orbán Viktorról. A csalódás és a harag nem hatalmaznak föl senkit, hogy ocsmány szavakat használjon, ordináré módon viselkedjen, mást becsületében sértsen. 

Milyen az az ember aki így elragadtatja magát? Mi fészkel a lelke mélyén? Úgy látszik, hogy a gyűlölet uralkodik el rajta, agresszívvá válik, és ha a tettlegességet el is kerüli, obszcén kifejezésekkel dobálózik, melyeket arra szán, hogy fájdalmat okozzanak.

A káromkodás főleg három témakörből meríti szavait: a szexualitás, a vallás és a család. Három olyan terület, melyet tisztelet, mély érzések, fennkölt érzelmek, tabuk öveznek. A nemi szervek, a nemi aktus testünk legintimebb régiójához tartoznak. Isten, Szűz Mária, a mintaszerű életet élők a szentség, a magasztosság birodalmát képezik. A családban az anya, az apa mindenkinek első szeretetköréhez tartoznak. Amikor a spanyol valakit „hijo de puta” vagy „hijo de cura” (kurva fia, pap fia) címmel illet, akkor becsmérlésében nemcsak származására utal, de egyesíti a szexualitás, a vallás és a család tárgykörét.

            Miért káromkodnak az emberek (főleg férfiak, de ma már a nők is kitesznek magukért)? Néha azért, mert tehetetlenek. Néha azért, mert idegesek. Néha azért, mert a düh kicsordul belőlük. Egyeseknek a káromkodás megkönnyebbülést okoz: „Jól megmondtam neki!” – tesznek pontot a sértegetés végére. Másoknál a mocskos szavak a szókincs szegénységéről tanúskodnak vagy beszédstílusuk egyik alapvonása lett.

            Az illetlenségnek vannak határai. Hogy mit lehet és mit nem szabad mondani, ez nagyban függ a társadalmi ellenőrzés tiltó erejétől. Ez kultúrkörök és miliők szerint változik. Ha egy illető bizalmasok vagy cinkostársak között van, nem fékezi magát. Az anonim környezet is bátorítja a durvaságot. Az interneten megfogalmazott véleménynyilvánítások vagy a telefonos beszélőműsorok nyelvezete különösen trágár lehet. A rádiós vagy televíziós viták már udvariasabban zajlanak, mert az ellenfél szemtől-szemben van, és a közönség jelenléte is csillapító hatást fejt ki. Persze ez nem zárja ki, hogy egyik (vagy mindkettő) fél ne veszítse el az önuralmát.

            A politikai aréna különösen csábító a trágár beszéd kibontakozására. Minthogy a versengés egyik eszköze az ellenfél befeketítése, kígyót-békát lehet kiáltani személyére, családjára, tevékenységeire, becsületességére. Vannak méltóságteljes fölvonulások, de a tüntetések jelszavai gyakran becsmérlőek. Manapság igen divatos és elterjedt az „Orbán takarodj!” fölhívás. Olyan országokban, ahol az ellenzék hangulata nem olyan túlfűtött és intoleráns mint hazánkban, a kormányfőtől azt követelnék, hogy mondjon le. A „takarodj!” kiáltás lábatlankodó kutyát vagy torkos macskát hesseget.

            A politikai beszéd minősége már csak praktikus okokból is fontos. Egy valóban demokratikus kultúrával áthatott rendszerben minden párt koalícióra léphet minden más párttal. A pártok közti ideológiai és programbeli különbségek nem lehetnek áthidalhatatlanok. A közbeszédnek és a vitáknak olyan stílusúnak kell lenniük, amely nem akadályozza meg, hogy a felek egy heves vita után ne ülhessenek le együtt vacsorázni. Az obszcén támadások ellen a leghatásosabb magatartás: a tartózkodás. A csönd. Civilizált párbeszédre nincs esély. A bírósághoz való fordulás az esetnek csak hangszórót ad. A hasonló hangvételű feleselés pedig azt jelenti, hogy a sértett fél a támadó szintjére süllyedt.

            Itt jelenik meg az illemkódex fontossága. Írott, de még inkább íratlan szabályok határozzák meg, hogy mit lehet, mit nem lehet, mit szabad és mit nem szabad tenni és mondani. Az etikett és a protokoll talán merevítik magaviseletünket, de üdvös mederbe terelik az emberek közötti kapcsolatokat, önfegyelemre késztetnek. A formalitásoknak is van egy bizonyos esztétikája. Az előzékenységnek, a kézfogásnak, a megszólítási formáknak (Uram, Hölgyem, képviselőtársam) megvan a maguk esztétikája.

            Mindez nem képmutatás, hanem egy finomabb art de vivre, életművészet. Azonban ne keverjük össze az erkölccsel. Aki elegánsan meghajol, talán szívében rosszindulatot táplál irányunkban. De az illem betartása kordában tart és megkönnyíti a társadalmi érintkezések létrejöttét és lebonyolítását.

 

            A csúnya szavak használatát csak a szellemesség engedélyezi, néha még tanácsolja is. Napóleon véleménye Talleyrandról – aki minden rezsimet túlélt és minden hatalmat kiszolgált – ez volt: „Selyemharisnyában egy rakás sz….” Az ítélet pontos és találó volt. Egy derék öreg kiskun paraszt bácsi, aki gyerekkoromban szívesen mesélt nekem az isonzói fronton megélt első világháborús élményeiről, így összegezte véleményét: „Tudja Rudika, az a háború olyan vót, hogy a nyíves kutya se b… olyat!” Remélem, hogy nem botránkoztattam meg a tisztelt Olvasót, de nem ismerek történészt, aki ilyen tömören és frappánsan fejezte volna ki négy év szörnyű szenvedéseit.

mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                                      Rezsőházy Rudolf

                                                                                  prof.em. Univ.cath. de Louvain

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr677213449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2015.02.25. 10:18:20

Rudi bá,...az sem mindegy ám, hogy kire vonatkozik a durva sértés !?
Mert ha geci valaki,...akkor csak ténymegállapítás tortént.
Ha nem geci , akkor miért nem tiltakozik ellene...

dr kíváncsivagyok 2015.02.25. 10:21:00

Ha a kedves vezérrt sértés éri , felháborodik...
Az nemsérti a mélyen vallásos érzelmeit , hogy
"Annyit ér , amennyije van ?? "
Ezt tanította Jezus ?
Vagy ezen átsiklott ???

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.25. 10:30:58

"Milyen az az ember aki így elragadtatja magát? Mi fészkel a lelke mélyén? "

Felkapaszkodott újgazdag proli.

Pop40 2015.02.25. 11:06:14

No, akkor sorjában:

" A csalódás és a harag nem hatalmaznak föl senkit, hogy mást becsületében sértsen. "

Vityát? A becsületében?:-) Abban utoljára minimum 20 éve lehetett volna megsérteni.
:-)

" Olyan országokban, ahol az ellenzék hangulata nem olyan túlfűtött és intoleráns mint hazánkban"

Ó, igen. Az a csúnya, intoleráns ellenzék. Az tehet róla.
Még szerencse, hogy van egy angyalian szelíd kormányunk a fideszmaffia személyében. :-)

Mellesleg értelmes ember maximum derülni tud rajta, mikor Vitya hívei Simicskát besorolják az ellenzékhez.:-)))))
Kinek a koleszos haverja ez az ember? Ki tömte ki évtizedeken át sok-sok lopott milliárddal?
Segítek, kedves posztoló: nem az ellenzék.

"Egy valóban demokratikus kultúrával áthatott rendszerben minden párt koalícióra léphet minden más párttal."

Olyan itt nincs. És ebben oroszlánrésze van a Simicska által - teljesen jogosan - legecizett bűnözőnek.

Mellesleg a fidesz sem párt, hanem egy gazdasági-politikai maffia.
És ezt szerencsére egyre többen ismerik fel.

Pop40 2015.02.25. 11:10:47

@beszélő majom: "Felkapaszkodott újgazdag proli."

Valóban.
De ki is tette azzá?
Csak nem Mr Geczy?:-)

Ha akkor nem volt gond Simicskával, mikor haveri alapon nyert minden közbeszerzést sok éven át, akkor most se legyen.

skywalker lajos 2015.02.25. 13:12:40

Alapvetően egyetértek a bejegyzés írójával. De ha kicsit hátrébb lépünk, meg kell állapítani, hogy 2010 óta a hatalmon lévő kormány és hozzá kapcsolódó személyek folyamatos provokációja hozza felszínre a Simicska Lajos gecicését, meg a tüntetők takarodj felszólítását. A kormány politikusai olyan arroganciával és fellengzős viselkedéssel provokálják ezt ki, amire nehéz kultúrált módon reagálni. Ezt - ahogy elnézem a külpolitikai eseményeket - már európában, ázsiában, amerikában is megtapasztalták közvetlenül politikusok, újságírók. Ha egy alapvetően önkényuralmi rendszerrel kell szembeszállni demokratikus és kultúrált eszközökkel, az nehéz feladat. Ha időnként ennek nyomatékot kell adni nem kifejezetten kultúrált szavakkal, akkor ez az az idő, itt Magyarországon. Főleg azért, mert ami most itt folyik, az sajnos hosszú, fájdalmas évtizedekre nagyon meghatározó lesz a jövőt illetően, amit egy másik generációnak kell majd elszenvednie és megint fájdalmasan újraépíteni.

Zb74 2015.02.25. 20:21:51

"Olyan országokban, ahol az ellenzék hangulata nem olyan túlfűtött és intoleráns mint hazánkban, a kormányfőtől azt követelnék, hogy mondjon le. A „takarodj!” kiáltás lábatlankodó kutyát vagy torkos macskát hesseget."

Vagy Fletót. Tőle sem azt követelte az utca népe, hogy mondjon le. Emlékszik-e még Rezsőházy uram a "Gyurcsány, takarodj!" szlogenre? Mondjuk, az nem vall nagy kreativitásra a mai - túlfűtött és intoleráns? csudát! inkább tehetetlen - ellenzék részéről, hogy az évekkel ezelőtti követelést aktualizálja. De nem most kellene rácsodálkozni a politikai beszéd túlkapásaira, professzor úr. Jó reggelt!

kunzoo 2015.02.25. 21:53:42

Simicska ugyanilyen suttyó lehet már ezer éve. Csak akkor hozta a pénzt, támogatókat. Nem két hét alatt vált suttyóvá.

A Gyurcsány takaroggy' "böszme" nem csípte az cikk írójának szemét. Tehát nem a stílussal van baja, csak a célponttal.

főpilóta 2015.02.25. 23:25:46

Tisztelt Professzor úr!

Köszönöm bátor írását! Igen, a mai világban, amikor a demokrácia lassan (de biztosabn?) a csőcselék tobzódásává változik, ilyesfajta állásfoglalásokat tenni bátor dolog. Igaz, ma még csak kigúnyolják az embert emiatt, holnaután talán meg is lincselik. A faragatlan embert semmi sem dühíti fel jobban, mint amikor szembesítik faragatlanságával. Az értékrend nélkülit, pedig az, amikor valamilyen értékkel, illetve az amelletti szilárd kiállással szembesül.
Önnek van igaza! Jó egészséget kívánik!

Zb74 2015.02.26. 11:34:44

Ja, amúgy a Simicska-féle szóhasználatot simán lehetne Deutsch-félének is hívni...:-)

L. például: twitter.com/dajcstomi/status/96254891823071232

(Melia egyébként hamarosan Budapestre jön.)
süti beállítások módosítása