Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Kakasviadal a hágai parlamentben

2011. október 18. - Máté Bence Péter
Geert Wilders és Mark Rutte
Forrás: nos.nl

SZEMLE

„Muszlim majom”, „Nem én mondtam”, „Viselkedjen!”, „Maga is viselkedjen!”, „Nem! Maga viselkedjen!”, „Hűha!”. Szóbeli adok-kapok a holland képviselőházban.

 

 

 

 

Jelenet a hágai parlamentben, a közszolgálati NOS (Holland Távközlési Alapítvány) híradása szerint: Geert Wilders PVV (Partij voor Vrijheid / Szabadságpárt) frakcióvezetőt felbőszítette, hogy Mark Rutte (VVD - Volkspartij voor Vrijheid en Democratie / Szabadság és Demokrácia Néppártja) miniszterelnök elhatárolódott egy PVV-s képviselő megnyilvánulásától, miszerint Erdoğan török miniszterelnök egy „Muszlim majom”.

Wilders szerint valójában Alexander Pechtold, a D66 (Demokraták '66) frakcióvezetője mondta az ominózus kifejezést, és egy frakciótársa pedig csak idézte azt. Meg különben is, ez egy „hasonlat”.

Innentől érdemes szó szerint idézni (nyers fordításban) a „filológiai” kakaskodást:

W: Ez egy hasonlat!
R: Ahh...
W: Mit ahh? Viselkedjen normális ember módjára! Mit ahh?
R: Viselkedjen normális emberként? Viselkedjen szépen!
W: Igen. Ő nem…
R: Hűha!
W: Házelnök! ... Igen, olvassa mit mondott.
R: Azt mondanám, viselkedjen normálisan Wilders Úr!
W: Nem, viselkedjen Ön normálisan, viselkedjen normálisan!
R: Nem beszélhet úgy Törökország miniszterelnökéről, mint egy muzulmán majomról. Ez egy idióta állítás. Gyerünk!
W: Ő nem mondta ezt. Viselkedjen normálisan és nyugodtan.
Verbeet: Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, Wilders Úr, Wilders Úr...
R: Én teljesen nyugodt vagyok, de ő tényleg ezt mondta.


Gerdi Verbeet (PvdA - Partij van de Arbeid / Munkapárt) házelnök ezt követően pedig nagyon szépen megkérte a vitatkozókat, hogy próbálják meg a „helyénvaló módon” lefolytatni a vitát, az eszmecserét, és „ne beszéljenek így egymással”.

Idáig a történtek és az elhangzottak. Lássuk az ügy utóéletét!

Mert a szóváltás nem maradt visszhang nélkül: a Volkskrant című napilap egyenesen Az év legütősebb vitájának nevezte az eseményt.

Verbeet házelnök szerint Rutténak nem kellett volna válaszolnia már az első alkalommal sem, majd hozzátette, ilyen eseménysornak nem lett volna szabad bekövetkeznie. Frans Weisglas (VVD) volt házelnök szerint viszont Verbeetnek be kellett volna avatkoznia a fokozódó vitába. Gyengeség, hogy a miniszterelnököt teszi felelőssé, a miniszterelnököt meg kell védeni az ilyen illetlen verbális támadástól – mondta Weisglas.

Rutte szerint ő más helyett szégyenkezik és a válaszában élesen elhatárolódott Wilders kijelentésétől.

A frakcióvezetők többsége egyetértett abban, hogy a továbbiakban a parlamenti viták a tartalomról és nem a formáról kell, hogy szóljanak - mondta Verbeet a frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélés után (amelyre Wilderst nem hívták meg).

És nem csak a sajtó reagált az eseményekre: pár nappal későbbi közvélemény-kutatás szerint  „két széket vesztett” a PVV az előző héten mérthez képest, így 26 képviselője lenne (ami még így is kettővel több lenne, mint a jelenlegi székeik száma). A Peil.nl (online) felmérése alapján 71% szerint szükséges volt Rutténak kifejeznie egyet nem értését, ugyanakkor 62% nem tartotta megfelelőnek a reakcióját. Ez a vita azonban csak a válaszadók 29%-a szerint vezet a  koalíció bukásához (ti. a Wilders vezette PVV kívülről támogatja a kisebbségi Rutte kabinetet).

 

A hollandok igen megosztottak Törökország EU csatlakozását illetően: 48% támogatja, míg 44% elutasítja, egy 2004-es felmérés alapján. A peil.nl napokban készített felmérése szerint 71% nem tartja valószínűnek, hogy Törökország hamarosan csatlakozhat az EU-hoz (ezen belül a PVV szavazók 90%-a, a VVD szavazók 84%-a). Elgondolkodtató, hogy a válaszolók közel fele (45%) úgy gondolja, hogy túl sok muzulmán él Hollandiában. Eszünkbe juthat Pim Fortuyn botrányt okozó 2002-es kijelentése: „Hollandia megtelt”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr373310652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.19. 05:05:29

"a frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélés után (amelyre Wilderst nem hívták meg)"

Ah, szóval a holland parlamentben így rúgják valagba a demokráciát.

paranoid szobalány 2011.10.19. 09:38:50

nem tudom megallni, hogy helyre ne tegyem a dolgot :$

Eloszor is a majmozasrol: a VVD kepviseloje (nev szerint Raymond de Roon) altal hasznalt kepes beszed (nem hasonlat ez) egy letezo holland szolasra epit, szo szerint azt mondta "itt bujik elo az muzulman majom a kabatujjbol. Erdogannak hivjak.", azaz itt log ki a muzulman lolab, itt bujik ki az muszlim szog a zsakbol. A holland szolasbeli majom nagyon magas labda, ezt utotte le a tisztelt kepviselo ur, nem tul elegansan.

Masodszor: a kepviselok szovaltasa az itt leirtnal elesebb hangvetelu volt, persze meg igy sem kozelitett meg egy joizo pubizast vagy eztmajdkintmegbeszeljuket. Wilders pl nem magazza az itteni masodik mondataban Ruttet, hanem kb azt mondja, "Viselkedjel mar normalisan, ember!" R: "Viselkedjel mar normalisan, ember? Inkabb te viselkedj normalisan! Meg ilyet/Azt a...!" Es ez a holland politikai eletben eleg szokatlan stilus, tehat ertheto a viszonylag nagy mediafigyelem.
Mindenesetre orulok, hogy beszamoltok rola, mert vicces volt hallgatni :)

Máté Bence Péter 2011.10.20. 00:12:29

@paranoid szobalány: Köszönöm a hozzászólást és a pontosítást.
Érdemes megjegyezni, hogy sok hozzászólásban aggódtak amiatt, hogy majd a külföld mit fog ehhez szólni, meg hogy Hollandia ezzel kiírja magát Európából, stb. Persze ez nem történt meg, sőt még hír sem lett Hollandián kívül.
Ugyanakkor az ügy utóéletének van egy kevéssé politikai oldala is. A szóváltás felvétele sem kerülhette el, hogy remix készüljön belőle: www.youtube.com/watch?v=5KgvxSU3r58
süti beállítások módosítása