Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Hogyan működik a nemzetközi közvélemény?

2011. december 21. - Hörcher Ferenc
Orbán és az USA-nagykövet
Forrás: hirek.ma

KOMMENTÁR

A globalizálódó világban senki és semmi nem tudja függetleníteni magát a külső megítéléstől. A politika sem. Ezért egy kormányzatnak nem elég megnyernie a választást és utána elevickélnie a következő választásig, hogy újból megmérettesse magát.

 

A külső megítélés megkerülhetetlen a mai politika számára, méghozzá azért, mert a pénzügyi piacok mozgásában ölt testet a külső megfigyelők bizalma vagy éppen bizalmatlansága, ez pedig, a legjobb kormányt is ellehetetlenítheti. Ezért már a nemzeti politika sem pusztán a hazai politikai kultúra szabályai szerint zajlik – ha tetszik, a hazai politikai szereplők is világzenére lejtenek a színpadon.

Pedig Orbán Viktor már első kormányzása idején is kinyilvánította, hogy elsődlegesen a hazai közönségnek játszik. Ám második kormányzásának eljöveteléig történt egy apró változás az ország helyzetében: az uniós csatlakozás révén Magyarország (még 10 napig a Magyar Köztársaság) egy nagyobb közösség tagjává vált. 

Ehhez a változáshoz jött kiegészítésül a gazdasági és pénzügyi világválság, amelyet Európa megrendülése követett. Mindezek a tényezők a magyar kormány játékterét végzetesen beszűkítették. Drámaian mutatta ezt a helyzetet az IMF-fel kapcsolatos kormányzati politikai álláspont viharos változása.

Miután a görög és az olasz államfő cseréjét Európa szemmel láthatólag kierőltette, nem tűnik túl bátor következtetésnek, hogy ha a magyar kormány vezetője nem alkalmazkodik a megváltozott játékszabályokhoz, ő is akadállyá válhat az európai hatalmak szemében. Különösen drámaian mutatkozott meg Európa Orbánnal kapcsolatos álláspontja a decemberi euró-csúcsot követően, amikor a nemzetközi sajtóban (az angol mellett) a magyar álláspont tűnt fel az európai továbbfejlődés kerékkötőjeként. 

Paul Krugman
Forrás: forbes.com

Ha ebből a nézőpontból tekintünk az elmúlt időszak Orbánnal kapcsolatos globális (értsd: euro-atlanti) nyilvános disputájára, akkor nem tűnik olyan érthetetlennek az amerikai diplomácia és egyetemi szakértelmiség, az európai politikai elit és az európai intézményi vezetés egyirányú retorikája, egyirányú politikai mozgása. A Nobel díjas közgazdász Paul Krugman azt követően talált írni a magyar helyzetről, hogy a Budapestre delegált amerikai nagykövet (Eleni Tsakopoulos Kounalakis), aki korábban egyébként Orbánnal szimpatizált, nyilvánosan, a Heti Válasz lapjain közölt cikk formájában kifejezte aggodalmát a demokrácia honi állapotát illetően. A New York Times-ban publikált blogjában nyilvánosan politizáló Krugman megdicsérte az amerikai külpolitikát, és felszólította Európát is, hogy cselekedjen – Magyarország megregulázása érdekében. 

Kim Scheppele
Forrás: law.upenn.edu

Előtte azonban még ő maga is cselekedett. Felkérte egyetemi kollégáját, Scheppele professzor asszonyt, ossza meg olvasóival Magyarországgal kapcsolatos aggodalmait. A felkért politikai szakértő korábban sokat járt Magyarországon, a CEU és az Open Society környékén dolgozott, s Büky Dorottya SZDSZ-es politikusnak is adott tanácsot – vélekedése ezért borítékolható volt. Ám ettől még nem elhanyagolható a fellépés hatása.

Hiszen, láss csodát, az Európai Unió is lépett. Először visszahívta tárgyalódelegációját Budapestről, tovább szűkítve az IMF-fel és vele egyezkedni kívánó magyarok tárgyalási lehetőségét. Aztán – különös véletlen – kiszivárgott Barroso elnök Orbánnak írt levele is. Amit pedig már megelőzött több európai biztos igen éles Magyarországgal kapcsolatos kritikája.

Barroso és Kounalakis Orbán Viktor miniszterelnök két oldalán. Fontos, hogy mit gondolnak rólunk.
Forrás: hungary.usembassy.com


Itt tartunk most. Az euro-atlanti közvélemény hergeli a politikát, a politika pedig ébresztgeti a globális nyilvánosságot – értsd a véleményformáló (szak)értelmiségiek állásfoglalását. Aki ennek közvetlen pénzügyi és politikai hatásával nem számol, az alábecsüli a globális politikai kultúra kényszerítőerejét.

Tisztelt Olvasóink!

 

Terveink szerint Karácsonyig már nem jelentkezünk új írással, ezért a Mos Maiorum blog ötletgazdái, állandó vendégszerzői és szerzői nevében kívánok kellemes ünnepeket Önöknek, kedves olvasóinknak.

 

Üdvözlettel,

Földi Bence

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr453481148

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ország újjáépítésétől az ország újjáépítéséig 2011.12.22. 10:15:26

A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő magyar idő szerint szerdán este a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot....

Trackback: Demokratikus bábszínház 2011.12.22. 08:46:34

Magyarország az Európai Unió GDP-jének mintegy 0,6%-át termeli meg. Ha teljesen összeomolnánk, akkor sem ütnénk különösebben nagy lyukat az egyesült Európa testén. Gyakorlatilag olyan állam vagyunk, amelynek

Trackback: Nem várt fordulat: Matolcsy időgéppel tenné rendbe a gazdaságot 2011.12.21. 22:39:58

Sokaknak okozott meglepetést Matolcsy György tegnap esti bejelentése. A miniszter a Híradó kameráinak árulta el elsőként, hogy a várakozásokkal ellentétben, az 1,2 milliárdos évi működési költséggel és 100 fővel induló Jövőkutató Tervhivatal valój...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.21. 17:28:33

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán? Mihez ért ez az ember az ELTE ÁJK-n huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Nézzük meg az Europass sablonba feltöltött életrajzát! Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szerkesztősé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.21. 17:27:47

Valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja!

Aki nem lép egyszerre, nem kap IMF hitelt kétpofára habzsolásra.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.21. 17:30:52

Vegyük az IMFet, ami egy csoport, egy munkahelyi közösség. Feltehetően bármilen nk-i összehasonlításban jóval átlag feletti bérezéssel.

Tagállami befizetésből van a tőke. Ezt kiadják kamatra 'segítségnek'. Collateral damage hogy utána beleszólhatnak a piaci viszonyokba, tehát közvetve az ingatlanárakba stbstb. Megmondják hogy mit kinek mennyiért kell eladni a nemzeti vagyonból(eddig mindenhol ez lett az IMF hitelek eredménye).
A /demonstrált/CÉL: Lábra állítani a felelőtlen ktgvetéseket, államokat, kihúzni a bajból.
ERGO olyan ez, mint a nyugati orvoslás. Ha elérik a céljukat magukat, a hatalmukat, a munkahelyüket számolják fel. Józan 10 éves parasztgyereki ésszel ezt nem veszi be SENKI. óóó

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.21. 17:46:03

na ide is berakom a most készült kis animációmat a hitelminősítőkről :)

www.youtube.com/watch?v=n9bCDYwRMs4

Frizuravarjú 2011.12.21. 18:11:19

Nem kellett volna elveszítenünk a II.Vh-t, akkor most nem szívnák ezek a vérünket.
De hamarosan itt a következő, remélem most a jó oldalra állunk.

kela-bá 2011.12.21. 18:43:17

@Frizuravarjú: @endike: @Red shield representative: Nem lehet, hogy a nagybetűs DEMOKRÁCI csupán maszlag ? Az mondják jelenleg nincs ennél jobb ? Érdekes dolgok hallhatók a vntv.hu -n. Jó egészséget mindenkinek.

Martian (törölt) 2011.12.21. 18:49:53

"Hogyan működik a nemzetközi közvélemény?"

Olyan nincs, hogy nemzetközi közvélemény.
Érdekek és manipulátorok vannak.

2011.12.21. 18:59:08

@Martian: ez az "egész válság kezelés" csak arra jó,hogy a hatalmat még egy kicsit, az utolsó pillanatig megtartsák, és amit lehet azt még saját javukra megszerezzék azután megint Te leszel a furulya mert többet fogyasztottál mint amit megtermeltél.(eddig a legjobb erre a "jóléti állam vége, mostantól a munka állama jön" duma volt.(sajnos ezt Orbán úr mondta)).

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.12.21. 19:04:35

A közvélemény a médiának nevezett vályúból étkezik.A vályút a médiamunkásnak nevezett hasznos idióták töltögetik moslékkal.
Gondolkodni tilos, aki gondolkodik az nem európai vagy nyugatiasan fejlett, esetleg náci, fasiszta, rasszista.

torró 2011.12.21. 19:29:37

Minden szentnek maga felé hajlik a keze! Nézd meg az ilyen témájú képeken! Ide viszont egy most olvasott írást ajánlanék!
szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2011_12_21__OAQ3

márta)) 2011.12.21. 19:30:28

Orbán V. első kormányzása idején addig játszott a hazai közönségnek mig megelégelték.)
A második Orbán kormány/kormányfő nem gondolhatta komolyan, hogy a szóvirágos mondatokat, nagy beszédeket, a játékot" a harcias stilust, a nemzetközi közvélemény,- politikusok pozitivan fogják értékelni.

kalapocska 2011.12.21. 19:35:28

A kulfoldi ismeroseim mind csodalkoznak (56 miatt, mert azt hittek, hogy a magyarok a demokraciert meg meghalni is kepesek) a mai Magyarorszagon. Es igen a Republikanusok is.

Martian (törölt) 2011.12.21. 19:47:33

@tfedo: "eddig a legjobb erre a "jóléti állam vége, mostantól a munka állama jön" duma volt"

Jobban hangzott volna, hogy "a kamatokból való élősködésnek vége, mostantól kezdve a munkát értékén elismerő állam jön".

Martian (törölt) 2011.12.21. 19:59:45

@kalapocska: "Es igen a Republikanusok is."

Ők sem siettek Bokor Gyuri ellen, amikor tíz éve "a nemzetközi sakkpartiban a NORAD elnézett két tornyot", majd erre elindult a rendőrállam irányába:

www.youtube.com/watch?v=zZeRwuN68VQ

menőmano 2011.12.21. 20:03:05

Hörcher Ferenc

Árulja már el, legyen olyan kedves, hogy Önök mit csinálnak.??? Már a második kommentem tűnik el.
Ki kell irni ide a posztra, hogy némelyek nem kommentelhetnek.
Totálisan felvagyok háborodva.!!!

Martian (törölt) 2011.12.21. 20:03:19

@kalapocska: "Es igen a Republikanusok is."

Ők sem siettek Bokor Gyuri ellen, amikor tíz éve "a nemzetközi sakkpartiban a NORAD elnézett két tornyot", majd erre elindult a rendőrállam irányába:

www.youtube.com/watch?v=zZeRwuN68VQ

menőmano 2011.12.21. 20:07:57

Nem kell csodálkozni egyébként a többségi kormány hatalmi politikáján. Hiszen a magyar társadalom egy csoportja is kirekesztő, hatalomra vágyó.
Totálisan megosztott (már) a társadalom. Már csak gazdagok és szegényen lesznek/vannak.
Ez totálisan lemérhető itt- és más posztokon is.
Akkor most mi a probléma. Nyilván a "felsőtízezernek" az ég- világon semmi, de semmi.
A másik csoport meg nyomorodjon meg úgy ahogyan egy ilyen társadalomban illik"???!!!

A nemzetközi megitélése is az országnak azért olyan, amilyen???
Mit kell ezen csodálkozni????

menőmano 2011.12.21. 20:15:31

Elnézést! "szegények" lesznek. Így akartam írni.

Hörcher Ferenc 2011.12.21. 20:17:37

@menőmano: Kedves menőmano!
Köztudomású, hogy e poszton nincs káromkodás és zsidózás, stb.
És az emberi méltóság is szent.
Amúgy minden jöhet, küldje! :)

menőmano 2011.12.21. 20:46:57

@Hörcher Ferenc:
Elnézést! De most már még jobban ideges lettem!!

Én egyáltalán nem zsidóztam, káromkodtam, nem írtam ide nem illő dolgokat!!!

Én tiszteletben tartom Önt, de nagyon nem szeretem amikor totálisan lenéznek, holott azt sem tudják/tudja ki vagyok.!!!

Morpeusz 2011.12.21. 20:48:47

Valahogy nem rendjén való ez,más Európai országokban ahol a nép jobb vezetőket választ és nem szabadságharcolnak hanem okosan kihasználják az EU nyújtotta előnyöket azok fejlődnek,gyarapodnak.Lehet hogy nekünk is ezt kellenne csinálnunk?

Mert ez most vices lesz,hogy az egyetlen reformot ami a 20év alatt történt azt ügyesen visszacsináltuk(manyup),és megyünk vissza az 1989 előtti időket idéző rendszerbe.

menőmano 2011.12.21. 20:49:56

@Hörcher Ferenc:

oppá" lenagytam.

Ön csak engem és a @mártát tudja moderálni.
Nem akarom sértegetni, de most totálisan kiverte nálam a biztositékot.

milyen szép a Vértes, ó 2011.12.21. 21:07:27

@Hörcher Ferenc:

Igen, az egyik ügyeletes mélyretardált zsidózásának "bentfelejtése" egyértelműen erre utal.

Hörcher Ferenc 2011.12.21. 21:12:15

@menőmano: Higgye el, más okból nem moderálok kommenteket, és ezen a blogon tudtommal más nem moderál. Tehát kérem, őrizze meg nyugalmát, és biztosíthatom, hogy senki nem kívánja bántani.
Inkább a posztról szóló véleményét ossza meg velünk!

milyen szép a Vértes, ó 2011.12.21. 21:19:29

@Red shield representative:

Miért, ha 'talpra állítanak' egy országot, azzal felszámolják a munkahelyük? Ha az orvos meggyógyít egy beteget, akkor soha többé nem lesznek betegek az emberek? Azt hiszem, az a '10 éves paraszt' stimmel. :)

(Amúgy pszt, az 1995-ben felvett hitelt 1998-ra visszafizette Magyarország - de várjunk csak, ezt nem hagyhatták, jaj, ki érti ezt.)

Martian (törölt) 2011.12.21. 21:32:44

@milyen szép a Vértes, ó: "Miért, ha 'talpra állítanak' egy országot, azzal felszámolják a munkahelyük? Ha az orvos meggyógyít egy beteget, akkor soha többé nem lesznek betegek az emberek?"

Ha az orvos az ok helyett a betegség tünetét kezeli ki, ráadásul kellemetlen mellékhatások kíséretében, ugyanakkor az okot nem kutatja és szünteti meg... akkor vagy nem ért a mesterségéhez vagy lelkiismeretlen.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.21. 21:35:43

Bóvli jós Orbán Viktor azonnal takarodj a bandáddal együtt.

Ezt a szégyent és mit fogunk még szívni.

AZ UTCÁRA POLGÁROK, PÉNTEKEN A PARLAMENTHEZ, MERT ITT AZ IDŐ!

menőmano 2011.12.21. 22:16:29

@Hörcher Ferenc:
Pontosan arról szólt, a poszt témájáról a véleményem, amit nem tudtam elküldeni.
Köszönöm, hogy tudatta velem ismét a "viselkedés kultúrát".

menőmano 2011.12.21. 22:17:52

Nincs is kedvem irni semmit.
Jóccakát!

dbeata 2011.12.21. 22:42:05

@Frizuravarjú: Ostoba vagy, hogy örülsz a háborúnak. Vagy nem zavar, hogy jó eséllyel nem fogod megérni a végét és nem fogod megtudni, végül ki "nyerte" meg... Biztos lan partykon edződtél, fogalmad sincs, milyen egy valódi háború. Remélem, nem lesz háború, és észhez térünk.

dbeata 2011.12.21. 22:47:57

@menőmano: Na igen, aki szegény, az most már a legszegényebb, és a fidesznyik kárörvendők a markukba röhögnek most ezen. Azon gondolkoztam, hogy lehetséges-e, hogy olyan állammá süllyedjünk, mint Észak-Korea? Ahol a besúgás és öncenzúra 60 éve természetes dolog, emberek milliói halnak éhen, miközben a politikai elit kényelmes életet él, és a népnek bemesélt "hanyatló nyugat" termékeit fogyasztja (ld. Matolcsy bécsi bevásárlókörútja egy korábbi blogbejegyzésben). Szerintem most próbálgatják a határokat feszegetni, vajon meddig mehetnek el.. De ennél is nagyobb bűn, vagy inkább emberiség ellen elkövetett bűn az, hogy felszította az ellenségeskedést Orbán, és ez most már odáig fajult, hogy egyesek már "várják" a háborút, és más megoldást nem látnak.

makacs szennyeződés 2011.12.21. 22:53:26

Szerintem ma pont olyan a megítélése a magyaroknak, amilyenek a magyarok.

Sokan nem értik, hogy miért tűrnek olyan csöndben olyan sokan. Szerintem ez elsősorban nem tűrés, azaz nem félelem, hanem közöny.

Szerintem sokan vagyunk úgy, de kevesen mondják ki, pont a lényegéből fakadóan, hogy azért "tűrünk", azért nem megyünk tüntetni, mert ez már nem a mi ügyünk. Elfogadtam, hogy nemszámító kisebbségben vagyok, és hogy a magyarok többsége magyarnak sem tekint.

A közvélemény most megismerheti a magyarok igazi arcát: a buta, pökhendi, tanulatlan, aljas, sunyi, feljelentős házmesterét. A magyar mást mond és mást tesz. A magyar miniszterelnök nem áll szóba a magyarokkal. A magyar elit a nulla tudású harácsoló bűnözősenki párttitkár v. vállalkozó sok-sok audibmw-vel, az aljanép pedig a jan. 1-én kirúgott orvos. Igen, kirúgott, nincs fizetés, tehát nem kell. "Én" meg, "akit" az utcára várnak holnap, elfogadtam, hogy ha ezzel az identitással kell azonosulnom, akkor valóban nem vagyok magyar.

Akkor mi, ki ellen tüntessek? A többség döntése, tehát a magyarok ellen?

Nekem jó így, engem abszolút motiválnak a napi hírek. Persze nem abban, hogy itt neveljem fel a gyerekem. Abszolút bizakodó vagyok, és egyre biztosabb a dolgomban.

kvpsgb (törölt) 2011.12.21. 22:54:37

Krugmanról nyugaton is tudják hova húz, kb. olyan ott, mint nálunk egy standard szadeszos szakértő. Úgy is kezelik a véleményét.

makacs szennyeződés 2011.12.21. 23:31:48

@dbeata:

Ahhoz az államhoz egy minden oldalról körülvevő vasfüggöny kellene, az pedig nem lesz. Azt felejtik el sokan, hogy egy mai fiatal nem biztos, hogy az utcára megy ki, ha nem teszik neki a rendszer, hanem a határon túlra. A '90-ben születettek ma felnőtt, európai polgárok.

Sokan várják, hogy a 102.000 manyupos kimegy az utcára. Nem biztos. Lehet, hogy elég, ha januárban egyszerre kiveszik a pénzüket a magyar bankból. Meg még 2-3-4-szer annyi.

Aztán lehet röhögni, hogy hárman tüntetnek.

Nem csak termékekért van szabad verseny, hanem az értékesebb polgárokért is ám.

A Látó 2011.12.21. 23:37:59

Isten óvjon bennünket!
Allah világosítsa meg elméteket!

Földi Bence 2011.12.22. 00:55:33

@Hörcher Ferenc: Én korábban kipróbáltam magam a "műfajban", de hasonló elégedetlenkedések miatt már csak a trackback-eket kezelem.
@menőmano: Biztosíthatom, hogy nem moderáltuk a kommentjét. Ma egész nap gyengélkedtek a blog.hu szerverei, a posztot is csak 3. próbálkozásra sikerült feltöltenünk. Valószínűleg ez állhat annak hátterében is, amit több blogot böngészve is tapasztaltam: sokan panaszkodtak arra, hogy a hozzászólásuk nem jelent meg, valószínűsíthetően ez történhetett az Ön kommentjével is. (És ezt a kommentet is csak második nekifutásra tudtam elküldeni)

Frizuravarjú 2011.12.22. 01:49:53

@dbeata: Ostoba vagy, azt hiszed örülök a háborúnak.
De csak egyetlen módot mondj, ahogy szerinted elkerülhető lenne a következő!

mediacapic 2011.12.22. 02:00:47

Ha ez igy megy tovabb 2014 ben Karthago sorsara jut a fidesz!!!! es en bazd rajuk szavazta bazd+:(((((

Szolgálati Füldugó 2011.12.22. 03:09:18

@Red shield representative: "Megmondják hogy mit kinek mennyiért kell eladni a nemzeti vagyonból(eddig mindenhol ez lett az IMF hitelek eredménye)."
Nézzük Argentinát: elhajtották az IMF-et, a dolgok látszólag remekül mentek. Viszont idén hatalmas területeket adtak ki haszonbérbe a kínai államnak. A korábban érintetlen területeken szóját fognak termeszteni. Igaz, csak harminc évig. De ha van fogalmad a mezőgazdaságról, akkor el tudod képzelni, mi marad utánuk...
És még Argentina: amint megtörtént az elnökválasztás, Cristina Kirschner első lépéseinek egyike az volt, hogy korlátozta a valutavásárlási keretet, és közölni kell, mire óhajtod fordítani a vásárlandó valutát.
A HVG tavaly ősszel írta, hogy ugyanazok az amerikai közgazdászok kolbászoltak Budapesten, mint akik Menem-nek és Kirschnernek osztották a tanácsokat... Véletlen?

PannonBoy 2011.12.22. 03:13:33

@kvpsgb: Krugman-t ne szidd pls, olvastam tőle könyvet, amit ő írt abból tanultam, elég jó fej. A Nobel-díjat nem szokás csak úgy az ember fejéhez vágni, szóval tud valamit.
Ami a napokban megjelent tőle itt az indexen, azzal maximálisan egyetértek. Csak ő ki meri mondani az igazságot, amit a magyarok nem. Gáz van. Csak az IMF menthet már meg!

Kard 2011.12.22. 04:10:09

Jó írás. Reméljük Orbán a lemondást fogja választani a totális diktatúra és a pénzügyi mocsár helyett.

dbeata 2011.12.22. 05:37:22

@Frizuravarjú: Jól van, mondok egyet neked, ingyen s bérmentve. Lehet, hogy meglepő lesz számodra. Én azt tartom, hogy így is túl jól és elkényelmesedetten él a "civilizált" világ. Ha a szükséges és elégséges szintet mindenki magának meg tudná határozni és aszerint élne, akkor máris több lépéssel távolabb kerültünk a háború veszélyétől. Mert a háború, ami egyszer talán tényleg lesz, az energiáért és a természeti javakért fog kitörni.

dbeata 2011.12.22. 05:41:36

@makacs szennyeződés: Már korábban máshol is írtam, hogy attól, mert nem csőcselékként, tömegként viselkedünk, és rohanunk felgyújtani a TV székházat meg dolgunkat végezni a parlament elé, és nem hoz mindenki még egy embert, attól még az ellenzékiség nem holt hamvába. Sőt!
A stílus maga az ember, ugye...

midnight coder 2011.12.22. 06:09:49

@PannonBoy: Az IMF nem ment meg. Ő a bankok, bevásárlóközpontok és egyéb gazdasággyilkos multik érdekeit képviseli. Nem azért jönnek ide hogy neked legyen munkád, pénzed, hanem azért hogy jól megnyúzzanak. Orbán próbált pár olyan dolgot csinálni, amivel a magyar gazdaságot tönkretévő érdekcsoportok tyúkszemére hágott. Erre ezek a multik szépen visszavágtak. Nehogy már itt egy provincia fellázadjon, és ne tejeljen úgy ahogy azt kell...

Azt kell látni, hogy ezek a pénzügyi szervezetek (az IMF is) egy dologra szolgál: arra, hogy pénzt szivattyúzzon a fejletlen régiókból a fejlett országok felé. A fejlett Európa, amcsik már régen nem termelnek szart se - az egész világra évek óta az van írva hogy Made In China - ehelyett "szolgáltatásból" élnek. Nem csak magyar áru nincs a polcokon - német, francia, svájci termékkel sem igazán találkozol. És nem hiszem hogy azért, mert tömegesen szállítják Kínába.

midnight coder 2011.12.22. 06:12:46

@Kard: Helyes. Jöjjön a Jobbik. Vagy az az MSZP, akinek a jelenlegi szar helyzetünket köszönhetjük.

Mert a hitelminősítők valahogy akkor elfelejtettek ilyen látványosan aggódni a gazdasági fejlődésünk miatt, amikor Fletóék jóval a válság előtt produkáltak 1% körüli GDP növekedést. Sem akkor, amikor megduplázták az államadósságot. De próbálta volta csak Fletó megadóztatni a drágalátos bankokat!

hattyú 2011.12.22. 06:48:58

Az a baj, hogy a kormány éppen olyan ostoba mint ennek a blogbejegyzésnek az írója és a legtöbb kommentelő... de csak hajrá :) hazudozzatok, csúsztassatok, okoljátok a külföldet, a zsidókat, a cigányokat, hitelminősítőket, EU-t stb., stb. ez csak a szokásos... elvégre már sok-sok generáció óta ugyanez van, jól be vannak égetve az agyakba ezek a sületlenségek...

midnight coder 2011.12.22. 07:05:33

@hattyú: Sületlenség ? Nézd meg, milyen szolgáltatásokat és milyen áron kapsz az EU fejlett tagországaiban egy banktól, és milyet idehaza. De nem kell ennyire messzire menni: még a globalizmus zászlóshajója, a Coca cola sem ugyanaz itt mint a fejlett országokban. Itt izocukor, ott rendes. Pár forinttal nyilván olcsóbb - és sokkal szarabb. De ide jó ez is. A bankoknál viszont még ezt az olcsóbb dolgot sem találod meg.

Ami meg a hitelminősítőket illeti, jó régen vagyunk a béka segge alá sorolva - holott világéletünkben fizettünk mint a katonatiszt. Ami persze azt is jelenti, hogy jó régen fizetünk sokkal-sokkal magasabb kamatot az adósságunk után. És persze azt se felejtsük el, hogy az államháztartási hiány egy az egyben az adósságszolgálatra megy el.

Ugyanakkor, ugyanezek a hitelminősítők valamiért "elfelejtették" a béka segge alá sorolni azokat az amcsi bankokat, amiknek a bedőlése végül az egész válságot okozta. Persze, nyilván elkerülte a figyelmüket...

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2011.12.22. 07:15:08

A jelenlegi helyzet megoldása a több ezer éves kultúránk, ami már állt ki ennél komolyabb válsághelyzeteket is. Abba kell hagyni a hisztit és ha bedől a világgazdaság (értsd: a jelenlegi bankuralmi rendszer), azt nem a világ végének látni, hanem egy új kezdetének. Ami még lehet, hogy sokkal jobb, ám senki nem ismeri. A nemzetközi közvéleményt befolyásoló tényezők pedig:
- pár ember érdekei
- világban bekövetkező történések és azok kezelése
- a divat
- a mágia

Red shield representatíve 2011.12.22. 07:23:23

@midnight coder: Alapvetően nem értesz dolgokat.
Az USA gazdaság ment a világválság előtt, vagyis a bankok jelzálogjai értékesek voltak. Nem volt ok a leminősítésre. Az magyar gazdaságban pedig látszik, hogy egyre drágábban tudja magát finanszírozni.
Ez olyan mint ha neked van sok aranya és emiatt qrva gazdag vagy, vagy hogy Norvégia stabil mert mögötte az olaj. Ha óriási arany, vagy kőolajkészleteket fedeznek amelyek miatt a gazdagságot adó "áru" értéke jelentősen csökken, akkor hirtelen elszegényedsz. De amíg ezt nem fedezik fel, addig nem minősíthető szegénynek.
A hitelminősítőnek nem az a dolga hogy a legrosszabb forgató könyv szerint riogassa a piacokat, hanem hogy a reális folyamatokkal számoljon. Az első válság azzal jött hogy egy nagy jelzálog bank hitelei nem fedezte a jelzálogjaiban lévő virtuális pénz, illetve nem volt mozgosítható. Hiába van sok aranyad, ha egyszerre mindenki elad, hiába van sok jelzálogot házakon, hiába árvereznéd el ha nincs rá vevő.
Magyarországban nem működik az ipar, hiteltelen a gazdaság politika. Olyan mintha a házadra kapnál 10 millió jelzálog hitelt, mert az ingatlan becslő 20 millára becsülte. De közben te belülről lelaktad a házat és kiderült a kutya sem fogja megvenni 8-ért sem. Tehát te hiába szaladsz még 5 millió hitelért. Orbánék ezt tették, olyan hírét keltették a háznak, mert összeokádták a nappalit, hogy nem éri meg az árát.

Red shield representatíve 2011.12.22. 07:26:01

@midnight coder: "De próbálta volta csak Fletó megadóztatni a drágalátos bankokat! " - Igen, ha Fletó megadóztatta volna a bankokat, a tőke azonnal menekülni kezdett volna és ti sírtatok volna azonnal a leghangosabban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.12.22. 07:43:16

Olyan nincs, hogy nemzetközi közvélemény. Olyan van hogy pénz beszél, kutya vau...
Miért is? Mindent meg, és le lehet fizetni a világban, majdnem minden ember korrumpálható!

a Zamboni nem egy tészta 2011.12.22. 07:48:41

@Red shield representative: vicces amit írsz, ahogy korábban is írták, az élet a "cél" elérése után nem áll meg, márcsak azért sem, mert újabb hülye politikusok jönnek...

Kicsit más: a bank és a biztosító is így működik, ott sem áll meg az élet

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.22. 08:04:11

@Psi Holo: Nekünk magyaroknak több ezer éves kultúránk? Mondd ezt kitől hallottad? Ezer éve még lóháton rémísztgettük a kultúrált világot! Ezen a mondásodon kínomban csak kacagni tudok. Vagy Te az ázsiai kultúránkról beszélsz? Akkor menjél vissza Oroszországba.

alfacharlybravo 2011.12.22. 08:50:35

Az ATV ben a Péter nevű akárki, beismerte, hogy ő kért időpontot a Kim Scheppele titkárságától, mondván anyagot akar szolgáltatni a NYT ba Krugman nak(Köcsögember magyarul). Csodálkoztam, hogy visszahívtak és megkérdezték, hogy 9 ó 20 perc keleti parti idő szerint jó lesz-e. OK mondtam rendben van, másnap a zsindex lelkesen idézte a Péter által adott infókat. Hát így működik a nemzetközi közvélemény. A qrva mamáját a kefebajszosnak, annak a pancsernak aki mindent elcseszett meg a kormányzónak is. Már csak az Adolt c. filmbeli Dr. Göbbels álom marad.

laci_52 2011.12.22. 09:47:21

@Lakásfelújító Feri: "Olyan nincs, hogy nemzetközi közvélemény. Olyan van hogy pénz beszél, kutya vau..."

Igazad van! Nem kell beszarni attól, hogy néhány tetű a mögötte álló pénzemberek érdekében és biztatására hülyeségeket irkál az országról. Az úgynevezett nemzetközi közvéleményt a háttérből manipulálják a globális tőke érdekeinek megfelelően.

"egy kormányzatnak nem elég megnyernie a választást és utána elevickélnie a következő választásig, hogy újból megmérettesse magát."

Márpedig Orbánnak elég ennyi. Lemondani akkor sem fog, ha nem idén barnult gyerekek potyognak az égből és ha addig nem szerveződik egy erős ellenzéke, '14-ben újra nyerni fog és kap még négy évet. Szarik ő magas ívben a nemzetközi közvéleményre.

hegyilány 2011.12.22. 10:29:06

Mindezek a tényezők a magyar kormány játékterét végzetesen beszűkítették."

Azért azt nem kell elfelejteni, hogy már a 2010-es választások előtt világos volt/lehetett - azok számára is, akik csak napi szinten figyelik, követik a politikai eseményeket - , hogy nem lesz túl nagy mozgástere az új kormánynak, bárki nyeri a választásokat.

Emlékeztetőül a gazdasági világválság végigsöpört Európán, ugye,ugye, ami a szocialisták kormányzása idején kezdődött. A Bajnai kormány, a körülményekhez" viszonyitva nem rossz" állapotban adta át az országot.
A Bajnai vezette kormány tevékenységéről" a nemzetközi közvélemény nem volt lesújtó. Sőt arról elismerően nyilatkozott Merkel- és csapata, olyan politikusok, kiknek "neve
van a nemzetközi politikában.
Az a Merkel- és csapata, aki most megsúgta" a görög- olasz kormányfőnek, hogy jobb ha nagyon gyorsan lemond- és távozik.

Ami most van az országban (hazánkban ) az nem csak a válság eredménye, sőt. egy elhibázott gazdaságpolitika, és elhibázott diplomáciai együttműködés)

hegyilány 2011.12.22. 10:33:23

Elnézést.
Nincs abban semmi különös, hogy a többségi kormányról (most) olyan a nemzetközi közvélemény amilyen)
??

Kard 2011.12.22. 11:31:15

@midnight coder: Visszanézted a besorolás történetünket? 2005-2006-tól minősítőtől függően folyamatosan értékelnek le minket. Az utóbbi 6 évben kb. 6 fokozattal kerültünk lejjebb. A Moodys esetén 3-at a Gyurcsány hozott össze 3-at meg az Orbán.

menőmano 2011.12.22. 12:12:11

euró-csúcsot követően, amikor a nemzetközi sajtóban (az angol mellett) a magyar álláspont tűnt fel az európai továbbfejlődés kerékkötőjeként. "

Picike, probléma az, hogy az angolok- magyarok, között van picike, totális különbség, Makó-Jeruzsálem" a távolság:)

Ott is mérhető volt az össze-vissza nyilatkozás a magyar kormány részéről.
Lehetne másként is kár, hogy igy van.?
:)

Frizuravarjú 2011.12.22. 12:20:53

@dbeata: Azért fog kitörni a háború, mert az ostoba és tehetségtelen emberek is szeretnének maguknak javakat, sőt. Az elkényelmesedett társadalom pedig nemhogy lemondana, hanem egyre inkább tunyul és leszarja a másikat és az utódaitól kölcsönkapott környezetét. Vannak üdítő kivételek, de a többségről beszélek.
Fenntartható növekedés nincs, mégis ezt hajszolja az irányadó eszme. A fogyasztói társadalom megérett a pusztulásra, bár finomodtak a módszerek ritkább a forró ólom fülbe öntése vagy az élve csonkítás, mint régen, de azért előfordul. A csúcsragadozó, brutális, kegyetlen ember elpusztít mindent és ne reménykedj, hogy békés énekesmadárrá változik.

menőmano 2011.12.23. 20:02:53

Kedves Hörcher Ferenc!

*******
*******
Ez a sok kis csillag az Öné Karácsonyra.
:)

BOLDOG KARÁCSONYT

Önöknek, Mindenkinek.

:)

Hörcher Ferenc 2011.12.23. 20:06:11

@menőmano: Kedves menőmano,
köszönjük szépen. A felét visszaküldjük, hogy fele-felében osztozzunk a kommentelőinkkel és mindenkivel:
*******

(oszt jó napot!)
:)

menőmano 2011.12.23. 20:13:36

@Hörcher Ferenc:

Persze, persze. lefelejtettem.:)

oszt.jónapot!
:)

menőmano 2012.01.01. 14:32:12

Hahó!! :)

Kedves Hörcher Ferenc!

Már új év van!!! :)

"Öreg Isten, nagy Isten,
Más reményünk sincsen,
Mint igazad, kegyelmed,
s hogy Te szabsz végül rendet.
Maradék országnak adj életes kedvet!
BUÉK!"

****

Amikor fényes csillagok ragyognak az égen
Nem messze ragyogó angyalok zenélnek
Hozzád meleg szeretettel érnek s
A barátod nevében boldog új évet kívánnak néked"

****

Mindenkinek küldöm!!

:)))

Hörcher Ferenc 2012.01.01. 18:29:56

@menőmano: Kedves menőmanó!

Köszönjük az ébresztegetést!
Kicsit nehéz a kelés a "görbe éj" után! :)

De próbálkozunk.
Addig is minden kedves olvasónknak BOldogabb Új Évet kívánunk!
HHF

menőmano 2012.01.01. 19:06:20

hm. Úgy látom még most sem ébredt fel totálisan. Azután a "görbe éj" után.
De mindegy. Felőlem végig aludhatja az egész évet.!!! Jobb úgy sem lesz semmi, akármiket írogatnak (itt) is.

oszt.jónapot. !!!
ennyi.
süti beállítások módosítása