Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A leuveni rektor 1956. november 5-i üzenete

2012. november 06. - Fekete Balázs.

Mgr. Honore van Waeyenberg_dbnl.org.jpgA belga társadalom és közvélemény rendkívül segítőkészen fordult az ötvenhatos forradalom magyar menekültjei felé. A Leuveni Katolikus Egyetem többek között egy épület átadásával és sok személyes támogatással segítette az egyetemen tanuló, 1957-ben már több mint száz magyar diákot. Megemlékezésképpen Mgr. Van Waeyenbergh rektor november ötödikén az egyetem épületeiben kifüggesztett, a magyar forradalomról szóló üzenetét adjuk közre magyar fordításban.

Mgr. Honore van Waeyenberg
dbnl.org

„Megilletődéssel vettük hírét annak a harcnak, melyet a magyar nép kezdett függetlensége biztosítására.

Kötelességemnek tartom, hogy őszinte hálámat fejezzem ki, amiért a diákjaink spontán módon és megható egyetértésben segélyakciót indítottak el az oly sok megpróbáltatást és kínzást elszenvedett magyar nép, főleg a magyar diákok megsegítésére.

Az akció, melyet katolikus diákjaink csodálatra méltó nemeslelkűséggel elindítottak, hogy vérplazmát, gyógyszereket és hasonlókat gyűjtsenek, valóban nagy sikerrel járt. Ezért őszinte hálámat nyilvánítom ki diákjainknak.

CollegeDeValk_wikimedia.jpgA magyar diákok számára öt évre átadott College De Valk
wikimedia.org

A szükség sajnos egyre kínzóbb, ezért a jótékonysági kötelezettség egyre sürgetőbb. Eljött az önkéntes áldozatvállalás ideje a nyomorúság és a szenvedés enyhítése érdekében.

Kérem a diákokat, legyenek továbbra is bőkezűek és adakozók, és mindenekelőtt ezekben a tragikus órákban imájukban és a szentáldozás során emlékezzenek meg Magyarország hősi népéről.

Leuven, 1956. november 5-én.

A Rektor,
Hon. Van Waeyenbergh”

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr444893152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása