Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A frusztrált kommentelők

2015. szeptember 10. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

rezsohazy_1.jpgAz elektronikus hálózat, az internet, a honlapok, az online újságok, a blogok és twitterek világa fölszínre hozott egy érdekes emberfajtát, akivel legtöbben találkoztunk már. „Frusztrált kommentelőknek” neveztem el tagjait, mert szenvedélyesen hozzászólnak minden cikkhez, véleménynyilvánításhoz, gondolatkifejtéshez, mely fölébreszti bennük marni kész ösztöneiket.

A jelenség nemzetközi, mindenütt megtalálható. Összehasonlítás kedvéért belekukkantottam nemcsak a magyar, hanem a francia kommentelők társaságába is. Mindketten ugyanazon az alacsony szinten repülnek, de a franciák helyesírása a magyaroké mögött marad… (igaz, hogy a francia szabályok jóval bonyolultabbak, mint a magyar előírások). Azonban közös bennük a névtelenség: a kommentelő elhallgatja identitását, szellemesnek hiszi magát, de arcát elrejtve (és arcátlanul is) ír[1].

             Ezeket a firkászokat legközvetlenebbül stílusuk leplezi le. Általában letegezik kiválasztott áldozatukat. Nem állok ellen a kísértésnek, hogy idézzek néhány gyöngyszemet az  elmúlt napok terméseiből: „látod töki, hogy milyen hülye vagy?”; „kurva nagy baromságot mondtál”; „arrogáns pojáca”; „ki a büdös rosseb a felelős?”; „a sok balfék brüsszeli idióta”; „elképesztően ökör pofák fordulnak meg a neten”; „szemüveges majom”; „soha nem bírtam ezt a krapekot”; „nagypofájú, tahó népség”; „hazug, megosztó, álszent, nemzetellenes, gyűlöletkeltő élősködők”; „Európa határai tárva-nyitva, mint egy k…. p….-ja”[2]; stb.

             A szólás- és sajtószabadságnak széles keretei vannak, bizonyos kifejezések és magatartások mégis tilalomba ütköznek. Így van ez a faji vagy vallási alapú gyűlöletkeltéssel vagy az antiszemitizmussal. Ezt azonban egy ügyes fordulattal el lehet kerülni. Egy figyelmes hozzászóló a pajesz levágásáról és a kaftán megkurtításáról beszél, amikor a „tőzsde cápáira” céloz. Ha valaki pert indítana ellene, csűri-csavarhatja mondanivalóját.

             Mik a hálón kalandozók kedvenc témái? Lehetnek a közélet jól ismert szereplői mint Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc, a politikusok életnívója, vállalatai, az adófizetők pénzének fecsérlése, de lehet bármi más is. Nincs elkerülendő tárgy. Nemrégiben valóságos hisztéria tört ki a Cecil nevű hímoroszlán körül, melyet egy amerikai fogorvos lőtt le Kenyában, félredobva a vadászat legelemibb erkölcsi parancsait. A fölháborodás tehát jogos volt, de fölbuzdult állatvédők fájdalmas halált kívántak neki vagy pert követeltek ellene, mely „fellógatással” végződne.

             Érdekes lenne kivizsgálni, hogy mi készteti ezeket a „net-lovagokat” arra, hogy gátlástalanul véleményezzenek? Mélyebb kutatás híján csak föltételezni lehet. Én elsősorban valamiféle frusztrációt sejtek: egy lélektani kompenzációról van szó, mely valami sebet, bukást, sikertelenséget igyekszik orvosolni. A föltűnni vágyás vagy az irigység is közbejátszhat. „Majd jól megmondom neki!” – gondolják egyesek. Azt a mozgatóerőt sem lehet elhárítani, mely a gyűlöletből ered. A történelem bebizonyította, hogy a „természeténél fogva jó” ember egy ábránd, hogy a rossz létezik, és hogy vannak, akik lelkük mélyén gonoszok, és rosszindulatuk, sértettségük, perverzitásuk, kulturálatlanságuk fölszínre tör.

             E hozzászólók lelkük mélyén gyanakvók, nem tudják elképzelni másról, hogy jót akar. Mindig csúnya indítóokok irányába szimatolnak. A kipécézett ellenfélnek biztos van takarnivalója, hitvány érdekei után szalad, másokat be akar csapni, előnyöket hajhász maga és hozzátartozói számára, illegálisan törekszik meggazdagodni…

             A közzétett üzenetek a műveltség hiányáról tanúskodnak. Sokakat vezet valamiféle rögeszme, legyen az egy ideológia maradványa vagy egy „anti-„valami. Hiába keres az ember logikusan vezetett gondolatsort vagy egy kifejtett érvelés-rendszert. A „frusztrált kommentelő” teljesen elzárkózik minden észszerű ellenvetéstől, és még az egyszerű tényeket sem veszi tudomásul.

                                                            *

             Kívánatos lenne egy illemkódexet szerkeszteni az elektronikus hálózat használói számára. Négy fő ajánlatot fogalmaznék meg:

  • legyenek udvariasak,
  • adják meg nevüket,
  • olvassák hidegvérrel a szöveget, melyet kommentálnak, ne ferdítsék el azt,
  • bírálatukat alapozzák meg hozzávaló argumentumokkal.

 Jámbor óhaj ez?

 mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                                                 Rezsőházy Rudolf

                                                                                  prof.em.Univ.cath. de Louvain

[1] A megrögzött kommentelők írásai bárki által olvashatók. Táborukhoz kell azonban csatolni azokat az egyéneket is, akik a közéletben ismert szereplőknek írnak magán, anonim e-maileket, melyek szidalmakkal és trágárságokkal vannak fűszerezve.

[2] A szerző nevén nevezte a hölgy szervét, tollam megtagadta, hogy a kifejezést leírja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr37776570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2015.09.11. 00:48:25

Nemcsak jámbor az óhaj - hanem kissé avétos is.

Az internet ködbevesző őskorában - azaz jó két évtizede - ugyanis nagyjából ilyen elvek mentén alakult ki a magyarosítva "netikett" néven tisztelt illemszabály-gyűjtemény. Amit sokáig be is tartogattak a netes közösségek; az illetleneket kinézték, a mocskoszájúakat kimoderálták; szóval eldöcögött a rendszer - amíg kevesek kiváltsága volt.

Amint azonban tömegessé vált az ingyenes hozzáférés, a korábban a "gondolatok szabad(abb) kifejtése" támogatására kialakított "névtelenségi kultúra" a visszájára fordult - a gondolat szolgálatából a gonoszság szolgájáva silányult.

A "közösség" pedig rohamtempóban süllyedt símaszkos-álarcos, ökölrázó csőcselékké.

Ha nincs belépési korlát, ha nincs lebukási kockázat, ha nincs azonnali megtorlás - akkor nincs miért lepleznünk az énünket.

"Isten szeme mindent lát - ne lopd el a léniát!" - csodás módon az eurokeresztény kultúrát mostanság oly lármával védők magatartásában nemigen látni nyomát ezen intelemnek. Már főleg az elejének...

Pedig prof. R.R vélhetőleg még élőszóban is hallhatta a kis rigmust - tehát nem volt az olyan rettentő régen! :))

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.11. 05:57:28

A magyar neten a tegezés nem lenézés, hanem természetes. Így alakult ki még a 90-es évek elején a legelső magyar nyelvű netes vitafórumokon.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.11. 12:57:53

Minden természetes és nem természetes személy, azaz ember, vagy média jelen esetben, azért fejti ki a véleményét egy adott plattformon, mert azt szeretné elérni hogy minnél többen azonosuljanak az ő véleményével. Népnevelő, tanító célzattal. Az arrogancia csak egy eszköz, ebben a műfajban, mely nyomatékosítja a mondanivalót.

Ha megnézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy egy adott újság minden újságírója a cikkek tartalmának megközelítése szempontjából közel egy platformon áll (pl politikai újságok esetén jobb vagy baloldal).
Ez pedig azért van, mert a újság tulajdonosi köre, népnevelési célzattal nyomatékosítani akarja a saját nézőpontját, egy-egy adott esemény kapcsán, így olyan újságírókat alkalmaznak, akik az ő nézőpontjukat képviselik.

Ugyanez igaz a blogposztokra is, ahol szintén gyakran találkozhatunk névnélküliséggel, ahogy agresszív támadó megfogalmazással is. Csak ezt már jóval szélesebb kör művelheti, tulajdonosi elvárások nélkül.

A legegyszerűbb és mindenki által bármikor hozzáférhető forma a hozzászólás. A műfaj sajátossága az amiről írsz, A névtelenségtől, a közvetlenségen keresztül, az arroganciáig minden.

A cél mindenhol ugyanaz.
Nyomatékosítani a személetmódom, a meglátásaim, és a nézeteim. Lehetőleg minnél több emberrel elhitetni, hogy a dolgok úgy és azért történnek, amit én mondok. A saját világnézetemre formálni, nevelni embereket.

Persze ez önmagában utópia, hisz egy hozzászólástól nem változik az ember, vagy egy cikktől, de ha rendszeresen kapja az arcába valaki a mannát, az okozhat szemléletmódbeli változást.

Cormorant 2015.09.11. 13:05:23

Az általános válasz a kérdésére (csak így magázva, nem tegezve :)): igen
Személyes véleményem, hogy sajnos, de hát ez van.

A nevét pedig nem véletlenül nem adja meg senki. Én sem, bár nyilván nem titkos, aki kutakodik, rendelkezik megfelelő intelligenciával, ráfordítja a megfelelő időt, az rájön. Az ilyennek, ha kéri, magamtól is megadom magán úton:) De csak neki és nem a fröcsögő átlagnak - akikről végül is a cikk szól.

ms sucks (törölt) 2015.09.11. 13:12:22

"Általában letegezik kiválasztott áldozatukat."
Ezen most én is kiakadtam... ha valaki ennyire nincs képben a neten, akkor mi a bánatos lófaszé' dumál bele?

chrisred 2015.09.11. 13:27:30

Írott szövegben nagyon nehéz a személyes őszinte érzelmek kimutatása (valójában csak tehetséges írók képesek rá sokkal jobban kimunkált írásokban, mint egy-egy hozzászólás), ezért ezeket a csökevényes eszközöket alkalmazzák, hogy a közölt személytelen információkon és tárgyias véleményen túl az őket fűtő szenvedélyt is beledolgozzák a műbe. Ha ezt valaki megérti, nem veszi személyes sértésnek.

carlos z. 2015.09.11. 13:38:29

Kedves Rezsőházy bácsi!

Örülök, hogy sok-sok év várakozás után, de szerencsére még éppen időben, 2015-ben Önhöz is bekopogtatott a világháló és végre lehetősége kínálkozott arra, hogy rácsodálkozzon erre a fura találmányra. Rég feledett, erősen naftalin szagú, "illik tudni, hogy mit illik" stílusú írását ezúton is köszönöm!

További jó egészséget kívánok Önnek!
cz.

panelburzsuj 2015.09.11. 13:53:27

@carlos z.:
Mocsok index pont mostanában értekezett valami olyasmit, hogy nem a kölköket, hanem a tatákat/mámikat kell igazán óvni a nettől.

Úgy tűnik, hogy beletaláltak. A jelen poszt azzal bővíti a tudásunkat, hogy osztály-, réteg-, kultúr-, és bármiféle egyéb "helyzettől" függetlenül, pusztán a korból következően minden agg veszélyeztetett.

Kivételek persze azok, akik nem a saját egykori világuk őrizgetésére, hanem az utódaikkal szinkronban maradásra fordítják csökkenő erőiket. És pont ezért teszik ezt, hogy ne csak sajnálni, ítálgetni, netán ócsárolni tudják őket, hanem segíteni is.

Valszeg ez a nehezebb út - azért választják kevesebben.

(A netcsürhe egy más kérdés - a köpködő nethuszárok a "maguk természetes módján" idővel sósavas bácsikká érnek.)

varisztor 2015.09.11. 14:03:00

Gyurcsány kottája. Te Rezső, a tegeződés itt normális. Néha jön egy-egy önöző ember, de a bináris világ a tegeződésre épül. Majd megérted és beilleszkedsz. Ez ráadásul nem egy szalon, ahol művi szabályok szerint, eltartott kisujjal szürcsöljük a "téát", hanem bemutatkozás nélkül is lehet mondani a mondandót. Illemtanár? Az máshová jár, mert itt a puszta mondandó, a tartalom a lényeg, a csomagolást eldobjuk. Tudom, van akinél a tartalom egy fajanszedény tartalmához hasonlít, na az ilyen ember. Ha tudom a nevét, akkor nem olyan büdös?

Etniez 2015.09.11. 14:22:39

Vannak olyan nyelvek, ahol nem is létezik magázás, pl. angol. Itt udvariasan máshogyan kell fogalmazni, de a közbeszédben egyáltalán nincs jelen.
Can i have...?
Could i have...?
Would you be so kind to give me...?

stb.

Sokszor már az első formát sem használják, nem hogy a harmadikat :D

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 14:33:48

Én nem vagyok frusztrált, hogy mindenhez hozzászólok, csak a kommentelők.

"Érdekes lenne kivizsgálni, hogy mi készteti ezeket a „net-lovagokat” arra, hogy gátlástalanul véleményezzenek?"

Na b+, téged mi késztet erre? "Érdemes lenne kivizsgálni".

Mikor mennek már ezek a nyafogós, a szólásszabadságtól partra vetett halként vergődő "értelmiségiek" végre nyugdíjba? Vagy ha ott vannak, miért nem a kiskertjükben dolgoznak, ha ennyire nem bírják. Ilyen a net.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 14:34:57

@varisztor: Hozzászokott a Népszabadságnak küldött udvarias kritikákhoz.

micsoda? 2015.09.11. 14:39:39

@Ballib Cenzúra: Szerintem ez elmegy, mert a mosoly kategóriába sorolható:-)
Viszont én azon mosolygok, hogy az itt "bácsizók" mekkorát koppannak úgy 40-50 év múlva.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 14:41:24

@micsoda?: Szerintem 40-50 év múlva a net be lesz tiltva. Vagy zsinagógákból mondják meg a híreket, vagy mecsetekből.

s 2015.09.11. 14:41:38

"Én elsősorban valamiféle frusztrációt sejtek: egy lélektani kompenzációról van szó, mely valami sebet, bukást, sikertelenséget igyekszik orvosolni."
Nem feltétlenül. Vannak itt tanult, sikeres versenyzők is, akik olyan stílusban küldik melegebb éghajlatra a szerintük nem éppen megfelelő szemléletű, ám igazukat makacs elszántásággal és trágársággal védelmezőket, hogy az albán öszvér hajcsárok sírva jegyzetelik le minden mondatukat, mint később felhasználható kultúrkincset. Amire a blog gazdája néha - teljesen érthetetlen és hibás módon - kitiltással reagál.

"A történelem bebizonyította, hogy a „természeténél fogva jó” ember egy ábránd"
A történelem ezt csak annyiban igazolta, hogy ez a fajta természetből adódó jóság nem az összes ember tulajdonsága. A nagy többség jó és együttműködő. Ez ugyanis evolúciós előny, ami alól nyilván vannak kivételek, előfordul "potyázás", de ha a nagy többség csinálná ezt, akkor az a rendszer omlana össze, ami mindenki érdekét szolgálja.

"E hozzászólók lelkük mélyén gyanakvók, nem tudják elképzelni másról, hogy jót akar. Mindig csúnya indítóokok irányába szimatolnak. A kipécézett ellenfélnek biztos van takarnivalója, hitvány érdekei után szalad, másokat be akar csapni, előnyöket hajhász maga és hozzátartozói számára, illegálisan törekszik meggazdagodni…"
Nem tudom, hogy a mai magyar rögvalósággal mennyire tetszik tisztában lenni. Ha csak egy kicsit legalább, akkor ezeket az embereket racionalistáknak nevezné. Én annak nevezem őket, mert itt élek Magyarországon.

"A közzétett üzenetek a műveltség hiányáról tanúskodnak."
Nincs hozzáfűzni valóm. Van ilyen is, olyan is. Aki kommentek olvasására adja a fejét, készüljön fel a legrosszabbra, akkor talán nem éri csalódás. Mindenesetre több betűt kell átszitálni, mintha Seneca vagy Szókratész műveiből próbálnánk meg kimosni azt a fénylő aranyrögöt.

" legyenek udvariasak,
adják meg nevüket,
olvassák hidegvérrel a szöveget, melyet kommentálnak, ne ferdítsék el azt,
bírálatukat alapozzák meg hozzávaló argumentumokkal."

Legyenek udvariasak - Kérni könnyebb, mint teljesíteni. Nem volna rossz, de nem ragaszkodnék hozzá. Inkább a kendőzetlen igazságot halljam, mint valami mesterkélt, mindenkinek megfelelni akaró, nagyon PC szöveget. Arra ott vannak a szóvivők, azok hazudoznak állandóan udvariasan.

Adják meg a nevüket. - Ember, megőrültél teljesen? Senki nem lenne őszinte ezek után, az meg onnantól már szart sem ér. Ellenzem. Többet ér az igaz vélemény név nélkül, mint a nevesített hazudozás.

olvassák hidegvérrel a szöveget, melyet kommentálnak, ne ferdítsék el azt, - Így van. Ez lenne az alap, de mit csináljon az egyszerű halandó, ha már MAGA A BLOG IS EGY MÉRETEN FELÜLI HAZUGSÁG. Mert ezzel is számolni kellene.

bírálatukat alapozzák meg hozzávaló argumentumokkal - Megteszik, hidd el. Mindenki talál valami olyan kimutatást, ami őt igazolja és ezeket be is hivatkozzák. Nem ezzel van a baj. Az a baj, hogy sok tényünk van és kevés eszünk ahhoz, hogy ezeket helyesen értelmezzük. Ennek boncolgatása messzire vezetne, még az éppen most szétrombolt oktatás vidékére, de nem politizálunk, igaz? Most csak azt dumáljuk meg, hogy mi, kommentelők milyen alantas egy fajta vagyunk. A politikusok aljassága gondolom egy másik bejegyzés tárgya lesz. Gondolom . . .

s 2015.09.11. 14:44:10

@micsoda?: "azon mosolygok, hogy az itt "bácsizók" mekkorát koppannak úgy 40-50 év múlva"

Várjál már . . . ha megérik egyáltalán.

eßemfaßom meg áll 2015.09.11. 15:02:51

"Érdekes lenne kivizsgálni, hogy mi készteti ezeket a „net-lovagokat” arra, hogy gátlástalanul véleményezzenek?"

Jogos, mi késztette a szerzőt, hogy ennyi baromságot összehordjon egy olyan közegről amiról láthatóan semmi inforációja nincs? Egy hete bekötötték a netet Rudolf bácsihoz és most rácsodálkozik? Elárulok egy titkot, nemcsak letegezés van az Interneten de még ingyen porno is!!44!!!

Lavinia Pinkerton 2015.09.11. 15:41:46

Ez a blogger nyilván Orbán Viktor, csak álnéven irkál.

Azon a honlapon tényleg felháborítóan nyomják. Érdekes.

steery 2015.09.11. 15:54:05

Madarat tolláról, emberiséget internetéről ismerni meg. Ilyenek vagyunk. Régen a kocsmákban verekedtünk meg a harcmezőkön, utcai tüntetéseken és sportesemények lelátóin. Most a hálózaton folyik a szájkaraté. Inkább ez, mint a régi módszerek. Kevesebb vér folyik, több a humor és jobban meglátszik a szólásszabadság. Ha ezt elfojtanánk cenzúrával, moderálással és egyebekkel, más formában robbanna ki az emberekből a szar.
És hogy miért frusztráltak és betegek az emberek? Hát ilyen a világ. Mindig is ilyen volt és örökre ilyen is marad. Akinek nem tetszik, panaszkodjon a Teremtőnél.

Exploiter 2015.09.11. 20:41:52

Wow. Ne bántsátok. Kedves öregúrnak tűnik.
Az illem mindig fontos, udvariasan küldeni el valakit a halálba pedig művészet, nem szabad lebecsülni.
süti beállítások módosítása