Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Az EU és a magyar összeomlás

2012. január 05. - Fekete Balázs.
Orbán és Barroso
Forrás: hirhatter.hu

KOMMENTÁR

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában, és ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg és tovább rombolja az egyébként sem acélos hitelességét.

 

 

Tisztán látszik, hogy jelenleg mindkét fél, a magyar kormány és az uniós vezetés is eltökélt szempontjainak és érdekeinek kompromisszumok nélküli érvényesítésében. A magyar kormány magatartását már sokan és sokat elemezték és kritizálták vérmérsékletüknek megfelelően, ebben a rövid írásban a másik oldalra, az uniós félre szeretnék koncentrálni. Könnyen elképzelhetőek ugyanis olyan érvek, melyek azt támasztják alá, hogy nekik sem érdekük elmenni a végsőkig, és ezzel valószínűsíthetően politikai és gazdasági összeomlásba kényszeríteni az országot.

Egy lehetséges forgatókönyv

Tegyük fel, hogy tavaszra már egyértelműen látszik, hogy az EU, oldalán az IMF-fel, nem képes zöld ágra vergődni a magyar kormánnyal, mert az nem enged az általa alapvetőnek tartott kérdésekben (jegybanktörvény, egykulcsos adó, az alkotmány bizonyos rendelkezései). Az EU és az IMF deklarálja a tárgyalások berekesztését, melynek legfontosabb következménye a kért biztonsági hitelcsomag megtagadása lesz. A kormány vagy vezetője vagy megbukik, vagy nem, a forint zuhanni kezd, a hitelfinanszírozás drasztikusan megdrágul, az országot további leminősítések érik. Ennek hatására felgyorsulnak a valószínűsíthető recessziós tendenciák, a GDP gyorsabb ütemben csökken, egyes befektetők kivonulnak, munkahelyek szűnnek meg. Az előbbiek összhatásaként egyre kevesebben képesek törleszteni hiteleiket, és ez a végtörlesztéssel összemérhető károkat okoz a döntően külföldi kézben lévő bankszektornak. Ha feláll egy szakértői kormány, az azonnal további drasztikus megszorításokat vezet be, mely rövid távon bizonyosan tovább rontja a lakosság és a vállalkozói szféra helyzetét, és így a lakosság elégedetlensége is fokozódik. Tüntetések, sztrájkok, bizonytalanság, melyek még mélyebbre rántják magukkal a gazdasági teljesítményt kifejező mutatókat. Társadalmi, gazdasági és esetleg politikai káosz az Európai Unió egyik tagállamában.

Megéri?

Vajon megéri-e ezen az áron néhány elvi politikai és pénzügytechnikai szempont érvényesítése? Különösen úgy, hogy a gazdasági integráció magas foka miatt az összeomlás által generált hullámok esetleg Nyugat-Európát sem kímélik majd. A hazai bankszektor további veszteségei, melyek elkerülhetetlenek, ha az árfolyamzuhanás és a gazdasági összeomlás miatt az önkormányzatok, a vállalatok és a lakosság egyre nagyobb része nem képes hiteleit törleszteni, komolyan érinthetik a nyugat-európai anyabankokat, különösen Olaszországban és Ausztriában. Ebben a helyzetben sovány vigasz lesz, leginkább az anyabankok tulajdonosainak, melyek között tagállamok is lehetnek, hogy a szakértő kormány az első intézkedései között állítja helyre és bástyázza körül az MNB függetlenségét, vagy visszaállítja az Alkotmánybíróság hatásköreit, esetleg megszünteti a Médiatanácsot, és egy minden kritikával szemben védhető demokratikus választási törvényt fogad el.

Orbán és Barroso
Forrás: kivi.hu

Mit sugall mindez?

Az uniós vezetésnek azon is érdemes elgondolkoznia, hogy vajon egy ilyen összeomlás, melynek bekövetkezésében az Unió, még ha „jó” célok érdekében is, maga is komoly szerepet játszott, vajon mit sugall az európai közvéleménynek. Egy tagország gazdaságának és politikai szuverenitásának kizárólag politikai okok és egy-két technokrata elvárás miatt történő „bedöntése” egyértelműen összeegyeztethetetlen azzal a politikai hagyománnyal, mely köré a második világháborút követő európai integráció szerveződött. A demokratikus döntések tiszteletben tartása, a pluralizmus, a nemzeti szuverenitás alapelvként történő elfogadása, a politikai kompromisszum értékként kezelése mind-mind egy olyan politikai hagyomány kereteit cövekelik ki, melyekkel nehezen hozható közös nevezőre egy ország szégyenpadra ültetése, csak azért, mert kormánya egyes kérdésekben a központitól eltérő véleményt képviselt, azonban európai orientációja megkérdőjelezhetetlen, és – tegyük hozzá – bizonyos kompromisszumokra is hajlandó. Ha az Unió mégis az erőfitogtatás útját választja, ez minden bizonnyal tovább rombolhatja az egyébként is csökkenő elfogadottságát az uniós polgárok szemében. Az európai parlamenti választások folyamatosan csökkenő részvételi arányai és az EU-szkeptikus pártok lassú, de folyamatos térnyerése meggyőzően jelzi, hogy lehet még az Unió képét javítani. Továbbá, a kicsi és az új tagállamok félelmeit is felerősítheti egy ilyen eseménysorozat a brüsszeli központ autoriter magatartásával kapcsolatban. Ezek pedig mind a makro-szintű, azaz a tagállamok közötti bizalmat, mind a mikro-szintű, azaz a polgároknak a központ felé irányuló bizalmát komolyan veszélyeztethetik. E bizalmi rétegek nélkül az Unió nehezen működhet valódi demokratikus politikai közösségként.

Az előbbiek pontosan mutatják, hogy a jelenlegi, egyébként mindkét félre nézve méltatlan huzavonában az uniós oldalnak is komoly vesztenivalója van. Pontosan ezért lehet abban bízni, hogy a legjobb európai politikai hagyományok jegyében hamarosan elfogadható kompromisszum születik. Hisz a fenti gondolatmenet a magyar kormányt sem menti fel a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősség alól. Szerencsére ma még az összeomlás elkerülhető, ha a felekben kölcsönösen megvan erre a politikai akarat, és képesek felismerni valódi érdekeiket, ami nem más, mint a kölcsönösen elfogadható megállapodás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr43522368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 10:17:40

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Ki a fasz az az IMF? 2012.01.06. 10:05:22

Úgy döntöttünk, segítünk dajcstominak és a Kedves Vezető többi elkötelezett seggnyalójának megérteni, mi is az az IMF....

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.06. 07:26:57

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Bankszámla nyitása Ausztriában – konkrétumok 2012.01.05. 22:32:52

Látván a Nagy Csapat gazdaságmentő „sikereit” (már azt, amelyik nem láthatatlan, copyright by © Dzsordzs Matolcsy), már egy ideje tervezgettem a megtakarításaim kimentését. Utánaolvasgattam fórumokon, blogokon, a helyzet az volt, hogy ...

Trackback: Go West – Búcsúzik a Hungarisztán blog 2012.01.05. 22:32:34

Több mint 8 hónap telt el azóta, hogy nem írtam (leszámítva az imént posztolt, ausztriai bankszámlanyitásos irományt). Nem lustaságból, hanem mert nem tudtam mit írni. Ez utóbbinak pedig egyáltalán nem a témahiány volt az oka, hanem a tehetetlenség érz...

Trackback: Az államcsőd egy másik szemszögből 2012.01.05. 22:20:56

Az államcsőd kifejezés egyre gyakrabban jelenik meg a hazai közbeszédben. Több remek bejegyzést is volt szerencsém olvasni a közelmúltban amelyek az államcsőd lehetőségével, és a feltételezhető következményekkel foglalkoztak. A szerzők a legtöbb ese...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amatőr 2012.01.06. 11:48:40

@Shinigami Daiko: "Az EU igenis felismeri a saját érdekeit, és egyre határozottabban lép is az érvényesítés irányában."

Hááát...
Inkább a jelentős gazdasági erővel rendelkező tagállamok politikusai ismerik a saját országuk gazdasági érdekeiket és azt érvényesítik MINDEN ÁRON a "szegény rokonokkal" szemben. Csicskáztatnak.

Kamazszutra 2012.01.06. 11:57:10

Primitív az egész poszt. Az ember, ha elmondja a véleményét és arra válaszok is érkeznek, miért is kell kimoderálni?

Szóval ennyit a szólásszabadásgról? Most fideszes vagy, vagy mszp-s, hogy moderálsz?

Olvass kicsit részletesebben az államcsődről. A görögöknek is elengedték a nagy részét, hogy elkerüljék a csődöt. Most efelé hajtanak minket is.

Vannak negatív oldalai a csődnek igen... De számold ki, hogy mennyi kamat is megy évente az államadósságra? A csőd nem véletlenül csőd. Ott is hasonló szabályok vannak, most arra játszanak, hogy az államkötvények kamatai emelkedjenek, erről olvashatsz rengeteg szakcikket. Mert a 10%-os kamat az ok, csak ha ugyebár névérték alatt veszik az államkötvényeket akkor ugyebár az olcsóbb befektetésre nagyobb lesz a relatív kamata.
Puszta spekuláció, ami zajlik és pénzügyi nyomás az országon. Kvázi pénzügyi háború folyik, csak itt nem konkrét vér folyik. De ezt is ugyanúgy megérzed.

Hozzátennék, nem vagyok tanulatlan paraszt, vállalkozásom van, nem az államból élek és
tisztességes munkával is növekszik a cégem. A véleményem fenntartom, egy gyors államcsőd jobb, mint ez a vegetálás, mert államcsőd közeli helyzetben évekig ugyanazt a hatást kapod, csak nem azonnal. Nézd meg ma, milyen szolgáltatásokat kapsz már ma az államtól - gyakorlatilag semmit. Egy államcsőd azoknak rossz, akik az államból élnek. És itt azért hangos most minden, mert a magyar lakosság nagy része (segélyeken élők, állami hivatalnokok millió, stb) függ tőle.

Igenis fenntartom a véleményem, hogy egy ír csőddel, vagy egy görög csőddel hasonlatos a helyzetünk, és igenis nézzétek meg, hogy mennyi is egy ír minimálbér? 1300 EUR, vagy több? És a francia? 1400 EUR? A görög a maga 900 EUR-jával? Szóval hagyjátok már a maszlagot... Ha Magyarország nagyobb szarban lesz, azt az euró és az EU is megérzi, ideje, hogy ha már hosszú ideje kizsákmányolják az országot, akkor most kicsit vissza is fizessenek.

Ha nem tűnt fel:
Németország exportpiaca vagyunk, a legtöbb közmű francia cégtulajdonban van/volt, az energiahordozók felett már régen nem rendelkezünk, átjátszották offshore cégek tulajdonába, meg az orosz és egyéb cégekhez áttételesen (ugye emlékeztek az 1 EUR-os áramszolgáltató értékesítésére?).
Nincs már gyáriparunk, könnyűiparunk. Ami van, az is csak olyan, hogy a külföldi cég idehozta a gyártását. Régen a magyar ruha kiváló minőségű volt. Ma már gyakorlatilag nem is kapod meg, mert itthon már nincs gyártás, ami van, az is minimális. Veszed a márkás cucokat, amiket a Távol-Keleten gyártanak (pl. Vietnam, stb.) fillérekért és aztán több tízezerért veszed meg, mert nincs más, meg az a trendi. A mezőgazdaság azért van csődben, hogy a föld olcsó legyen, amíg meg kell nyitnunk a külföldiek előtt a földvásárlási lehetőségeket, aztán majd megnézhetitek, mennyiben kerülnek majd! Ja, hogy ez az élelmiszerek árának emelését is hozza magával... Régen Európa éléskamrája voltunk. Ma? Vesszük a spanyol meg egyéb pocsék minőségű zöldségeket a hiperekben. Hol van a magyar? Elárulom: megy exportra Svédországba, Finnországba, mert ott aranyárban mérik a minőséget. Menj be egy hiperbe, sétálj el a pirospaprikákhoz. Próbálj olyan csomagolást keresni, amire rá van írva, hogy a származási hely csak Magyarország és más ország gagyi paprikájával nem higították fel! Nem fogsz találni. Tudom, mert kerestem...

Ezen gondolkozz el. Ha szemléletváltás lenne az emberekben, könnyebb lenne az élet. Hiába olcsóbb a hiper, a magyar céghez megy vásárolni, a hiper is csak magyar árut adna... A japánok ezt csinálják, a svájciak is. Olvass utána, milyen egy svájci beszerzés.

menőmano 2012.01.06. 12:02:06

Pedig azt mondta anno) a magyar kormányfő, hogy a kormány nem utópiát, hanem valóságot épit!!
No most akkor el lehet gondolkodni, mi a valóság??!!
Totális káosz! ez a valóság.
:)

biobender 2012.01.06. 12:03:38

@Amatőr: Ez valami ujfajta csicskaztatast ahol penzt adnak es ugy szivatjak a delikvenst. U.i. itt mindenki a nemetek penzebol urizal vegeredmenyben.

biobender 2012.01.06. 12:06:43

@Kamazszutra: Oregem, te nem vagy normalis. Egy "gyors" allamcsod?? Gaz, benzin nelkul??? Vagy gondolod, hogy majd a ruszkik a szep melysotet szemeinkert finansziroznak majd? Vagy talan a barati Iran?

kerecsen2010 2012.01.06. 12:12:34

@yellowww: Pici helyesbítés: Nem az volt a fő baj, hogy az OMV beleszólhat a MOL ügyeibe (bár a fő regionális konkurenstől ez sem kívánatos), hanem már akkor tudni lehetett, hogy az oroszok állnak a tranzakciók mögött.

orient 2012.01.06. 12:18:25

@Omenaton: Érvelésed több sebből vérzik.

1. EU legtöbb országában, és legjelentősebb gazdaságaiban jobboldali vezetés van. (Németország, FRO, Hollandia...stb.), de keleten is (Szlovákia, Lengyelország...stb.), tehát ennyit a balibsi nyomásról.
A saját médiája mindkét oldalnak megvan, a jobboldalnak is, erős ferdítés a 99% az ő kezükben van...blabla.

Sőt hiába van libsi kormánya az USA-nak(OBama), nyílt titok,hogy alacsony a támogatottságuk és a következő választást a republikánusok nyerik majd(szintén jobboldali).

2. A jobboldali tömörülések támadnak (Sarközy, Merkel) vagy legalábbis kussban vannak (néppárt) és eszük ágában sincs kiállni a jelenlegi kormányunk mellett.

3. Amit a fidesz a médiában csinált az külön téma. Kelet európa sajátossága, hogy a média mindig az adott kormányhoz húz, tehát természetesen 2010-ben baloldali volt, de ugyanakkor hazugság megint amit mondasz hogy kisajátította a baloldala a médiát. Én a 8 év alatt láttam Hír TV-t és más olyan forrásokat amelyek jobboldaliak voltak, sehol sem láttam ez elnyomásukat. Természetesen a csatornák többsége baloldali volt, de 1998-2002 között meg erősen jobboldali az első Fidesz kormány idején, én még emlékszem erre is. Értem én hogy az állami és más mediákat jobboldalivá tették 2011-ben, ez várható volt, nem ezzel volt a gond. A gond azzal van hogy a független médiát kontrolláló bizottság élére csak a saját politikusait ültette. Ez teljesen nonszensz, és ráadásul nem is 4 évre, vagy 6-ra, hanem 9-re! Milyen abszurdum már ezt csak leírni is és elolvasni? Akinek ez nem zavarja a jóérzését az nagyon elvakult.

Természetesen nem tagadom a baloldali dominanciát a médiában, de 99% az nagyon erős túlzás, és a gond azzal van ha már a jobboldali nyugati média is Orbánt támadja nem csak a baloldali...

kerecsen2010 2012.01.06. 12:29:32

@mgabrielm: Teljesen egyetértek. Egyébként ez azért nem országspecifikus probléma volt, tudomásom szerint több tagállam velünk együtt lobbizott. Objektíven nézve jogos is volt a kérés. Persze lehet, hogy csak annyit értünk volna el, hogy egy évvel csúszik krízis, de az is lehet, hogy megúszható lett volna sok minden.

orient 2012.01.06. 12:33:26

@Kamazszutra: Megint csak hibás érvelés.

Sajnos a politikusaink tették tönkre az országot nem az EU.

Idézlek:
"Ha nem tűnt fel:
Németország exportpiaca vagyunk, a legtöbb közmű francia cégtulajdonban van/volt, az energiahordozók felett már régen nem rendelkezünk, átjátszották offshore cégek tulajdonába, meg az orosz és egyéb cégekhez áttételesen"

NEm tűnt fel hogy ezt csak Magyarországon tudták megtenni? A legtöbb kelet európai ország aki csatlakozott meg tudta őrizni a függetlenségét stratégiai ágazatokban? Itt meg lefizettek egy-két politikust(Antal, Horn és a többi) akik szarért hugyért eladták a stratégiai cégeket saját zsebre.

Nem tudom mivel foglalkozik a vállalkozása, de a legtöbb vállalkozás pár dologból él Magyarországon.

1. EU-s pályázatokból és onnan küldött pénzből.(állami támogatásból amit az EU küld)
2. Multiktól való megrendelésekből, akik azonnal elhagyják az országot ahogy kilépünk az EU-ból.
3. Magánemberekből akiknek az előző 2 pontból van a jövedelme.

Ebből levonható hogy sajnos kicsi és kiárusított országként, önnálló iparral nem rendelkezve valamelyik oldalhoz csatlakozni kell. Vagy a kelet (orosz) vagy a nyugat. Egyik sem jó, de az egyik az egy önkéntes hely ahonnan ki lehet lépni bármikor, csak legfeljebb nem kapunk pénzt, amire azért van szükségünk mert többet költünk mint amennyit megengedhetnénk magunknak.

Az oroszok nem fognak ilyen kesztyűs kézzel bánni velünk, olyan kiszolgáltatottság lesz mint 1989 előtt volt. Ennél a nyugati szövetség még mindig jobb.

Ha Ön vállalkozó és az EU-t hibáztatja az ország és gazdaság állapotáért akkor ajánlom csevegjen el a szlovák és lengyel kollégáival. Érdekes módon ott nagyon szeretik az EU-t és nagyon jól megy a vállalkozásoknak, és nagyon megéri nekik az EU tagság, nem érdekes hogy csak nekünk nem megy ez az EU dolog és mindenhol máshol igen?

LEgjobb példa Írország. EU előtt egy éhező, nyomorgó ország volt, néhány évvel ezelőtt pedig Luxemburg után a másodikok voltak egy főre jutó GDP-ben, és IMF segítség ellenére még mindig az egyik legjobb gazdaságú ország az EU-ban. Lehet ezt értelmesen is csinálni, pedig az írek aztán keményen kiállnak az érdekeikért az EU-ban, de eszük ágában sincs kilépni...miért csak nálunk nem mennek a jól bevált módszerek ami mindenhol máshol igen? Talán mert itt vannak korrupt dilettáns politikusok csak?

Amatőr 2012.01.06. 12:45:24

@Kamazszutra: "A mezőgazdaság azért van csődben, hogy a föld olcsó legyen, amíg meg kell nyitnunk a külföldiek előtt a földvásárlási lehetőségeket, aztán majd megnézhetitek, mennyiben kerülnek majd! Ja, hogy ez az élelmiszerek árának emelését is hozza magával..."

Nem csak a földvásárlásról van szó, hanem ez egy 10 milliós piac, és a nyugati drágább termelési költségű árut nem kell versenyeztetni az olcsóbb és jobb magyarral.
Ezért kell tönkreverni a magyar mezőgazdaságot.

"Olvass utána, milyen egy svájci beszerzés."

Svájc nem jó példa! Mert ők minden tekintetben kiválnak nem csak Európából, hanem az egész világból. Vagy fél évezrede nem háborúznak, a bankjaik megvédik az országot mindentől. Ha senki másnak nem is, de Svájcnak a semlegességét mindenki garantálja, és hiába fekszik frekventált helyen, a háborúzó felek gondosan kikerülik. Senkiért és semmiért felelősséget nem vállalnak (kivétel a banktitok), következmények nélkül tudomásul vette a világ, hogy menekülteket nem fogadnak be (csak egy-két ezer zsidót, de cigányt egyet sem a II. VH idején), csak a pénzüket, de azt a náciktól is befogadták és a banktitokra hivatkozva gondosan őrzik napjainkig.
Tehát Svájcnak nem kell atomfegyver, a bankjaik sokkal nagyobb erő a Föld teljes atomarzenáljánál.
Egyébként nem hiszem hogy ezer megkérdezett átlag magyarból akár egy is ismerné egyetlen svájci politikus nevét évszázadokra visszamenőleg. Talán a Gessler helytartóét...

biobender 2012.01.06. 12:46:32

@orient: csak a pontositas kedveert, nalunk is csak a jobboldal utalja az EU-t.

Nem a korrupt es dilettans politikusokkal van a baj, abbol van mindenhol hanem a specifikusan magyar szittya-taltos gozfeju mucsai barmokkal akik a jobboldalon dalolnak es a legszivesebben visszanyomnak Magyarorszagot a tehentragyaba.

Amatőr 2012.01.06. 12:47:32

@biobender: A pénzt nem ajándékba, hanem KAMATRA adják, amit ki kell fizetni. És ez nem jótékonykodás, hanem q.jó üzlet.

Pipas 2012.01.06. 12:50:21

@waszabi: Nem lehetsz annyira naív, hogy az elmúlt negyven (sőt, mondhatjuk hatvan) évet mind Orbánnak számítod fel. Jó, nem kell szeretni, én sem szeretem, de az, hogy "ő már szétbarmolta a kocsit 1,5 éve" azért egy komoly csúsztatás, ugye?

Mert szét volt az a kocsi barmolva évtizedek óta. Nincs oktatás, nincs ipar, nincs fejlesztés, a magyarok megpróbálnak kapálni egy olyan világba, ahol műholdat gyártanak meg hatalmas repülőgépeket. Az ország egyre csúszik lefelé még akkor is, ha néha sikerül ideig óráig egy kis javulást elérni.

Nem tervezünk számítógépet, nincs csúcstechnika, lapáttal és kapával próbálunk meg versenyben maradni egy olyan világban, ahol okostelefonokat, fényképezőgépeket, tableteket, naperőműveket terveznek és *gyártatnak* mások.

Ez az örökös "merazorbán" igencsak lehangoló és nem azért mert egy kicsit is kedvelném a zorbánt, hanem azért, mert nem mutat mást, mint azt, hogy sokan egyáltalán nem értik mi történik körülöttük.

Egyik ismerősöm néhány évvel ezelőtt (mondjuk 12) informatikát tanult. Nyárigyakorlaton elvitték maltert keverni. Ugyanerről az iskoláról hallottam, hogy a végzős "műszaki informatikus" hallgatók azt nyilatozták, hogy "programozni azt nem igazán tanultak, programot írni nem tudnak".

Akkor kár keresni, hogy hol cseszte el Orbán, meg mi az a ő bűne, meg hogy kellett volna neki cselekednie, nem?

biobender 2012.01.06. 12:51:11

"Orbán a találkozó utáni sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a jegybank függetlenségét tiszteletben tartják és kiindulási pontnak tekintik, valamint, hogy a kormány részéről föl sem merült, hogy az emberek megtakarításaihoz nyúljanak."

Talan csak meg akarjak vedeni?

"Az euró pénteken [2] délelőtt már 315 forintig erősödött, bízva a megbeszélés utáni bejelentésekben. Orbán nyilatkozata után 317-ig gyengült vissza."

orient 2012.01.06. 12:52:30

@Kamazszutra: Természetesen sok minden amit a mezőgazdaságról és ruhaiparról írt az igaz, de ebből a kiút nem az EU-ból való kilépés.

Sajnos a SAAB és VOlvo is csődközelben és olyan cégek akik sokkal erősebbek voltak a magyar ruhaiparnál beadták a kulcsot. Természetesen erősíteni kéne a magyar ágazatokat de nem az EU-n kívül. Lengyeleknek sincsen nagyon saját termékük, márkájuk mégis EU egyik legjobb gazdasága lettek. NEm támogatásokban kell látni a kiutat mert a Széchenyi terven keresztül csak haveri cégek kapnak pénzt amit elvernek aztán ugyan úgy sehova sem jutnak csak megint a kezüket tartják pénzért. Alacsony adók és munkajárulékok kellenek, hagyva a gazdaságot működni és ha valaki versenyképes terméket kezd el előállítani akkor annak lesz piaca és támogatás nélkül is meglesz. Természetesen hitel és forrás akkor is kell a kezdetekhez. Legjobb példa erre az ArchiCAD szoftvere. Világszínvonalú magyar termék és állami támogatás nélkül is az lett...a magyar mezőgazdaság pedig megy mert ha nem menne idén durva recesszió lett volna MO-n és tulajdonképpen a mezőgazdaság húzott ki minket ebből és növelte a gazdaságunkat idén is. Bortermelésről nem is beszélve ami MO sikerágazata lett, EU-s pályázatokkal és külföldi és magyar magántőkével kiépített sikersztori. Simán megállja a helyét egy villányi-szekszárdi-egri bor a helyét, vagy jobb is mint egy Bordeaux-i vagy Toscán chianti. Érdekes az is megy, csak befektetni kellet az EU pénzt nem pedig lenyúlni és felélni mint sok ágazatban teszik valódi fejlesztések helyett itthon.

biobender 2012.01.06. 12:52:40

@Amatőr: Mennyivel egyszerubb lopni, mint a maganyugdijat, nem?

Pipas 2012.01.06. 12:56:12

@orient: "Lengyeleknek sincsen nagyon saját termékük, márkájuk mégis EU egyik legjobb gazdasága lettek."

Ha-ha, ezt nem gondoltad komolyan ugye?

biobender 2012.01.06. 12:58:17

@Pipas: Akkor kár keresni, hogy hol cseszte el Orbán, meg mi az a ő bűne, meg hogy kellett volna neki cselekednie, nem?

Szerintem ebben tevedsz. Az orban legnagyobb, mondhatni tortenelmi bune, hogy az emuutnyoceevben vegig azzal hitegette a zembereket, hogy meg lehet uszni a gazdasag rendbetetelet fajdalmas reformok nelkul. 300 Ft-os nepszavazas, ismeros? ne a zemberek fizessek meg, ismeros?

Amikor kormanyra kerult, vilagossa lett ami amugy is vilagos volt, hogy nyolc evig segget csinalt a szajabol. Akkor meg lehetett volna korrigalni, bar nem olcson - e helyett a lopast es a diktatura epiteset valsztotta, hogy ne kelljen szembesulnie a hazugsagaival. Ennek a levet issza ma mindenki es ez az o es a korrupt sleppje hibaja. Esztergom orszagos szinten.

orient 2012.01.06. 12:59:43

@Amatőr: "A pénzt nem ajándékba, hanem KAMATRA adják, amit ki kell fizetni. És ez nem jótékonykodás, hanem q.jó üzlet."

Ezt meg lehetne előzni, ha mondjuk elküldenék a felesleges közalkalmazottakat. Annyi nyugdíjat fizetnének amennyit az ország kitermel (svéd modell) önkormányzati rendszert átalakítanák, eltörölnék a korai nyugdíjazást és rokkantnyugdíjazást szigorítanák...stb. Az egészségügyet magántőkével bevonnák(fizetőssé tennék..etc.)
Tehát akkor képzeld semmi hitelre sem lenne szüksége az országnak és nem lenne szükség semilyen karvalytőke befektetésre. De sajnos ameddig többet akarunk költeni mint amennyi a bevételünk addig szükségünk van a hitelezőkre és tudod mit? Meglepő de addig úgy kell ugrálni sajnos ahogy ezek a hitelezők fütyülnek különben a fent említett dolgokat nem lehet fizetni (kórház, mnyugdíj...stb.) és emberek fognak meghalni. Vagy mire föl hitelezne nekünk bárki is feltétel nélkül, haszon nélkül végletekig?
Te ki állsz az utcára és ezreseket adsz a járókelőknek? Ha nem ne várd el mástól sem hogy ezt tegye...

orient 2012.01.06. 13:03:18

@Pipas: hát jelenleg ők voltak az egyetlenek az EU-ban és világon is kb. top 3-ban akik egyáltalán nem érezték meg a válságot, sőt még a válság kellős közepén is mikor mindenhol nagy visszaesések voltak ők voltak az egyetlenek akik nőni tudtak 3-5% is évente. Meg Kína aki mellesleg szintén semmilyen saját termékkel nem rendelkezik csak a nyugati világ érdekeit teljesítve, legyártja nekik a termékeiket. Sajnos nyugat nélkül még kína is bukásra van ítélve jelenleg, akkor mi hogyan merünk ezzel szembe menni?

Amatőr 2012.01.06. 13:08:20

@orient: Szerintem nem pont így van! Hitelt ma is kapunk, csak iszonyúan drágán. És egészen addig fogunk kapni - bár egyre drágábban- amíg törlesztünk is! És sajnos ez a valóság, mert az a hitelező, aki már rég nem a tőkéjét, hanem a tőlünk sokszorosan beszedett kamatok egy részéből kockáztat, az könnyen kölcsönöz. Megéri.

Pipas 2012.01.06. 13:08:36

@orient: Szerintem nagyon túlértékeled a lengyel helyzetet. Volt néhány jó évük, mert nem adósodtak el annyire mint a nagy többség... de a világ élvonalába sorolni őket nagy tévedés lenne.

Viszont az tagadhatatlan, hogy a sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan alacsonyan tudták tartani az államháztartás hiányát és cirka 40 százalékon az államadósságot. Amikor megnéztem a grafikonokat a neten, akkor nekem úgy jött le, hogy "nézd már, ezeknek kimaradt az MSzP!" :)))

Pipas 2012.01.06. 13:10:44

@Amatőr: "Hitelt ma is kapunk, csak iszonyúan drágán."

Megnézted a grafikonokat? Az államkötvények hozama nem igazán magasabb mint az MSzP kormányzása alatt!

orient 2012.01.06. 13:17:58

@Pipas: igen ebben igazad van, de a Lengyeleknél nincs kánaán, csak arra utaltam lehet az EU-ban jól is működni és nem az EU-t kell hibáztatni ha valami nem megy. Erről sajnos csak a saját kormányaink tehetnek. Rendben lehet hibáztatni az elmúltnyólcévet, gyurcsányt...stb. mert komoly felelősségük van a helyzet kialakulásában, viszont ebből kifele kéne mászni most és nem visszafele.

A kimászás nem az EU ellen fog sikerülni hanem vele. Ha komoly megszorításokat vezetne be az orbán kormány, természetesen szembeköpnék a programjukat, de nem ők tehetnek erről hanem a kialakult helyzet. LEhet itt hivatkozni a gyurcsányra, válságra, bármire csak könyörgöm a szükséges lépéseket tegyék meg. EZ lenne a 2/3-d kötelessége.

xgage 2012.01.06. 13:19:24

@hegyilány: Pedig nem kellene ugrálni egy ilyen semmi kis országnak... El sem tudtuk volna képzelni, hogy Kádár Jani bácsi Moszkvában beszól Brezsnyevnek:
"Mostantól nem követjük az ortodox marxista elveket, nemkonzervatív eszközökkel konszolidáljuk magunkat."
Mit kapott volna? Azt amit most Viki...

orient 2012.01.06. 13:20:34

@Amatőr: ez igaz, azért kéne megegyezni az EU-val és felvenni a pénzt 3-4%-n nem pedig 10%-n...a karvalytőke pedig addig finanszíroz amíg haszna van belőle. Így működik a piac sajnos ez a romlott rendszer amivel az egész világ működik, sajnos kevesek vagyunk mi ahhoz hogy ezzel szembemenjünk. Szaud arábia talán megteheti, de ők sem örökre. Ezt mi kikerülhetjük ha beadjuk a derekunkat az EU IMF-nek, a sok rossz közül még mindig ez a legkevésbé rossz.

Pipas 2012.01.06. 13:23:14

@orient: Így már egyetértek veled! A parlamentben veszekednek és közben a problémák megoldásra várnak. Problémák, amiket nem lehet ÁFA emeléssel megoldani. :(

Pipas 2012.01.06. 13:26:42

@biobender: Csacskaság. Amikor a Fidesz azt hangoztatta, hogy "ne az emberek fizessék meg", akkor még sokminden igencsak máshogy volt.

A végén már egyáltalán nem hangoztatták ezt, sőt elkezdődött a "nehéz lesz", meg a "mindenkinek ki kell vennie a részét" duma. Majdnem mindenki tudta, hogy a választások után nehéz világ jön, de néhány csak azt hallják meg, ami tetszik nekik. Úgy látszik te is ezek közé tartozol.

Amatőr 2012.01.06. 13:43:17

@orient: Én sajna, vagy szerencsére nem szakértője, csak elszenvedője vagyok a problémának, ami szerintem a 22-es csapdája: ha elfogadjuk az IMF 3-4%-os hitelét, az a megkötések miatt éppoly drága, mint a "karvalytőke" 10, vagy több százaléka. Mély gödör, aminek az alján az IMF segítségével csendben elvegetálhatunk, legalább is ez a szerep van egyenlőre ránk osztva.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 13:49:04

@Pipas: No, ezt a kifogást eddig még nem hallottam:) Eddig csak emutnyócévezés volt.
Csak hát itt az emuttmásfélrül van szó.
Érdekes módon, Bajnainak nem kellett szétkrnia az ország jogrendszerét, meg agyonvernie a gazdasági szereplőket azon gazdasági racionalizáló intézkedésekhez, melyek pár hónap alatt kimutatható javulást hoztak mind az államháztartásnak, mind a gazdaságnak és amit most másfél év unortodoxia után jelen kormánynak is meg kell hozni kényszerűségből. És közben nem 40évezett naponta 5x, 6 szóvivőjén keresztül, csak előállt egy programmal, amelynek mérhető eredményei voltak.

orient 2012.01.06. 13:53:20

@Amatőr: Az a baj, hogy az IMF feltételek amiket esetleg támaszt majd olyan lépések amelyeket egyébként is meg kéne tenni.

Ha el kell küldeni valamennyi közalkalmazottat, vagy csökkenteni a bérüket, nyugdíjakat és más kiadásokat az nem az IMF gonoszsága hanem olyan fenntarthatatlan eleme a gazdaságunknak ami miatt most 80% az államadóság. Ezért jutottunk ide és van szükség IMF hitelre. Mszp eladósította az országot? Igen, de mivel? Óriási közalkalmazott béremelésekkel, nyugdíjakkal, fenntarthatatlan önkormányzati rendszerrel, egészségüggyel...stb. Ebben a fidesznek annyi szerepe van hogy a minimális változtatásokat is ellenezte.

Pl. magántőke bevonása egészségügybe. MEg sem vizsgálják a lehetőségét, pedig sok nyugati rendszerben működik magántőke az egészségügyi rendszerben mégsem kell érte fizetni. Pl. finnországban, ahol az egyik legjobb van ingyenes állami ellátás és magán is (amit persze általában a munkaadó fizet). Ha valakinek nincs magánbiztosítása akkor hosszabb várólistája van, de i ngyenes az ellátás, életmentő eseteknél természetesen nincs várólista. Ha van magánbiztosításod a munkáltatón keresztül akkor 1 hét alatt kapsz bárhol időpontot.
Szerintem ez egy igazságos rendszer mert aki többet fizet az sem kap jobb ellátást csak gyorsabban ami jogos mert ő termeli ki az ingyenes ellátást annak akinek nincsen magánbiztosítása, tehát dolgozik. Ezért cseréebe high tech kórházak vannak és a gazdaságot sem terheli meg mint a mi rendszerünk.

Ha ezt felvetnéd a mostani orbán kormánynak akkor lesöpörnék az asztalról, pedig lehet értelmesen is kiépíteni. Kicsit a populizmusból kéne feladni és máris jobb lenne a helyzet és nem kéne nekünk IMF hitel.

Pipas 2012.01.06. 13:58:57

@waszabi: Nos, te is ezzel jössz. Rendben, akkor megint elmondom:

A Bajnai korszakot alapjában véve a fellendülő, gazdasági válságból kilábaló világgazdaság jellemezte. Akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy ez már a gazdasági válság vége.

Aztán utána elkezdtek a 'W' alakú gazdasági válságról beszélni, rendre megjelentek a "neheze még csak ezután jön", "a második ág mélyebb és hosszabb lesz" típusú vélemények.

Ezeket a történéseket azonban a szelektív szoci emlékezet elfelejti és elkezd arról beszélni, hogy Bajnai milyen közgazdasági zseni, aki milyen hamar és hatásosan helyreállította az ország gazdasági helyzetét. Naivitás.

Hogy mást ne mondjak nem árt figyelembe venni hogy Bajnai Gordon az ország gazdasági vezetésében nem akkor jelent meg, amikor miniszterelnök lett és elkezdtek javulni a dolgok, ő előtte is ott volt miniszterként meg tanácsosként, amikor az ország átment zuhanórepülésbe. Ezt azért ne felejtsük el, ha szabad kérnem. :)))

Omenaton 2012.01.06. 14:06:57

@orient:
"1. EU legtöbb országában, és legjelentősebb gazdaságaiban jobboldali vezetés van. (Németország, FRO, Hollandia...stb.), de keleten is (Szlovákia, Lengyelország...stb.), tehát ennyit a balibsi nyomásról. "

- Ebben az a tévedés, hogy ugy gondolod, hogy Németországban és Franciaországban (Hollandia nem sokat számit) jobboldali vezetés van. Ez nem így van. Manapság a CDU már egy bal-közép párt. Sarkozy pártja is csak közép, de nem jobboldali. Ès én nem ultra jobbra gondolok, csak, rendesen jobb oldali, nemzeti konzervativ, nem túl liberális. Azok az idök, amikor a német CDU még jobboldali volt sajnos már elmúltak. Pilanatnyilag nincs ott igazi jobboldali párt a parlementben és az állami TV-ben Németországban igenis 99%-os a bal liberális uralom.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 14:25:42

@Pipas: nem én jöttem xévezéssel. Ha nem vennéd észre, nem én keresek kifogásokat, hogy megvédjem a király meztelenségét.
Azt látom, hogy már a pöcse is lefagy, de még mindig egy csomóan mantrázzák naponta 5x, hogy nem meztelen a király, csak átlátszó a ruhája.
Egy dilettánst elvisel egy állam vezetése, de ha a szakértőit is úgy válogatja meg, hogy véletlenül se értsenek a rájuk bízott területekhez jobban, mint ő, akkor tuti a kudarc - az, ahol most tartunk.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 14:35:59

@Pipas: mese habbal. Bokros idejében szarabb helyzet volt, sokkal-sokkal közelebb volt az államcsőd, és mégse kellett szétbarmolni az országot. Ráadásul látható eredményei voltak a csomagnak. Szóval ne vakíts.

Globetrotter2014 2012.01.06. 14:40:03

@orient: volvo csőközelben? Mi van? Ezt hopnnan veszed. Olvass híreket, nem árt néha a valóságak is utánanézni...

@Omenaton: a látványt a látőszög határozza meg. Nem sok jót árul el a világnézetedről ha a CDU/CSU szerinted nem eléggé jobboldali.

Legfeljebb nem gyűtrnak népiesch bocsokoros ökörségre. Legalbbis nem annyira... Azért a CSUnál kötelező a léderhózés fellépés... :)

Pipas 2012.01.06. 14:47:57

@waszabi: Nem tudom mire érv az, hogy "nem én jöttem xévezéssel".

"nem én keresek kifogásokat, hogy megvédjem a király meztelenségét"

Én nem kerestem semmiféle kifogást, nem akartam megvédeni senkit. Én annyit próbáltam meg világossá tenni, hogy hazánk jelenlegi helyzetét botorság lenne úgy magyarázni, hogy az elmúlt két éven kívül semmit nem veszünk figyelembe. Az én álláspontom az, hogy az ipar, a mezőgazdaság, az oktatás csak úgy juthatott a mai helyzetbe, hogy évtizedeken keresztül szisztematikusan és tervszerűen tönkretették. Nem egyszer "elrontásról", hanem gyilkos tönkretételről van szó szerintem.

A Fidesznek és személy szerint Orbán Viktornak természetesen része van ebben, de őt/őket kizárólagos felelősnek kikiáltani nagyon elvakult és ostoba dolog lenne. Mint ahogyan nyilván nem egyedül Gyurcsány Ferenc vagy az MSzP a hibás.

Lehet arról vitázni, hogy a felelősségnek mekkora része terheli az egyes szereplőket, de az, aki egy helyütt keresi az összes bűnöst, az komolytalan. Ezt próbáltam meg kifejteni.

Bajnai Gordon személye azért került elő nálam, mert alapjában tévesnek tartom azt a nézetet, miszerint az ő személye lenne megoldás bármiféle problémára vagy ő lenne az, aki "kihúzta az országot a bajból". Sikereit, munkásságát a legjobb esetben is szerénynek vagy vitathatónak tartom és e mellett érveltem.

Amatőr 2012.01.06. 14:48:15

@orient: Tetszik-nem tetszik, mi csak egy volt cucilista ország vagyunk, a jobbára megörökölt politikai elittel, amely minden tagjának sz.. azaz sáros a keze. Sok jóra nem számítok. De egyben biztos vagyok, a magyar gazdaság teljesítménye nem romolhatott annyit, hogy logikus lenne húszvalahány százalékot romolnia a pénznek pár nap alatt.A szokásos spekulációk egyikének a levét isszuk.
A Sorosgyuribácsikból van bőven, aki pedig még a GB-t is meg tudta F..ni!

Pipas 2012.01.06. 14:59:31

@waszabi: "Bokros idejében szarabb helyzet volt, sokkal-sokkal közelebb volt az államcsőd, és mégse kellett szétbarmolni az országot. Ráadásul látható eredményei voltak a csomagnak. Szóval ne vakíts."

Kijelentések, sommás ítélet, az abszolút igazság kinyilatkoztatása egy korszakról, amit megszépített a feledés.

Bokros Lajosról, akinek a neve a "népnyúzás" szinonímája lett és akihez a mai napig a "Burundiban sincs felsőoktatás és mégis milyen szépen megvannak" mondása kapcsolódik.

Bokros Lajos, akit hívei zseniális közgazdásznak tartanak, világszerte elismert szakembernek, aki ennek ellenére nem ismerte fel, hogy az ország számára az egyetlen kiút a hatékony és magas szintű felsőoktatás megteremtése lenne.

Bokros Lajos sajnos csak egy felkapott könyvelő, aki vasakarattal és kegyetlenséggel helyreállította az ország könyvelését, miközben az ipar, a mezőgazdaság, az oktatás tovább csúszott lefelé, miközben Magyarország leszakadása tovább folytatódott.

orient 2012.01.06. 15:02:14

@Omenaton: Mit nevezel akkor jobboldalinak?
Nehogy a Fideszt hozd mert megőrülök. A programjuk egy simán baloldali politikájuk pedig helyenként már szélsőbaloldali. Magyarországon ma nincs jobb oldali párt ha így nézzük. A jobbik sem az hanem valami féle nemzeti öntudattal megáldott szélsőbal.

A jobboldali értékek a polgári értékekre épülnek, gazdaságra, szabad piacra és öngondoskodásra, a baloldali pedig inkább az állami gondoskodásra, piacra és állam által vezérelt gazdaságra. Ehhez az mszp sokkal közelebb ált mint a fidesz.

A fidesz valamikor 2002 után elvesztette jobboldali beállítottságát. Cseheknél egy jobboldali párt, jobboldali programmal súlyos megszorításokat ígért a programjába amivel helyrehozzák a gazdaságot. Közszféra leépítése és bércsökkentése, nyugdíjak és egyéb szociális juttatások megvágása. 17%-t kaptak a választáson. MO-n egy ilyen párt kapna kb.1%-t, na ennyit a jobboldali pártokról itthon...

Sárközy szintén megszorításokat ígér pedig jövőre lesznek választások, nem ígérget 14. havi nyugdíjat mint nálunk tette a fidesz.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 15:15:18

@Pipas: sztem azért foglalkozik a fél világ a jelen magyar kormánnyal negatív éllel, mert ezt az időszakot még egyik elődnek sem sikerült ALULmúlnia. Ezért nem releváns, hogy a kormány mit mond bárki másról, elődeikről, meg mire hivatkozik.
Ők vannak helyzetben, nem kell se ellenzékkel, se szakszervezettel, se tüntetőkkel, se önkormányzatokkal vívniuk, minden hatalom a kezükben van a cselekvéshez.
Azt is megmutatták, hogy gyorsabban alkotnak törvényt, mint amennyi idő egy rendes fingáshoz szükséges.
Akkor mi hiányozhat még a teljesítményhez? Hát, vagy az akarat vagy a hozzáértés, ugyi.

De az is egy igazság, hogy aki nem arra figyel, amire épp kéne, az általában elbaltázza, amit csinál. Amikor pénzügyi gond van, azt kell megoldani, akkor nem a kotmányozással kell foglalkozni, meg azzal, hogy hogy ne tegyük meg azt, amit muszáj.
Ha anyagi gondjaim megoldása helyett a családfám rajzolásával töltöm az időm, akkor nem oldódnak meg az anyagiak, logikus. Egyszer csak jön az ortodox ELMÜ és szemrebbenés nélkül kikapcsolja az áramot.
És? Reális, hogy megsértődöm az ELMÜRE, csak mert nekem derogált rendezni a számlámat?
Akkor az a jó duma, hogy a hülye ELMÜ nem érti az unortodox, jövőbe mutató gondolkodásomat, alaptalan álmaimat? Segít ez a helyzet megoldásán? Aligha.
No, nincs ez másképpen államháztartási szinten se, csak a kormány esetében az ELMÜ szerepében a pénzvilág értendő.

Pipas 2012.01.06. 15:28:41

@waszabi: De engem nem az zavar, hogy a jelenlegi kormánnyal oly sokan foglalkoznak negatív éllel, hanem az, hogy senki sem foglalkozik az *igazi* problémákkal. Sem a kormány, sem senki más!

Rohanunk a szakadékba, az utasok azon vitatkoznak, hogy akkor most ez kinek is a bűne, a sofőr a rádiót nyelteti meg vadul indexel, páran a fék megnyomása mellett érvelnek a sofőr néha egy kicsit mintha nyomná is a féket, de legfőképpen azzal van elfoglalva, hogy az utasokat nyugtatgassa. Az előző sofőr aggódik és azt bizonygatja, hogy ő mennyivel jobban csinált mindent, amikor még a lejtő kétharmadánál az ő kezében volt a kormány.

A megoldás, a biztos halál elkerülése valahol a "hármasba vissza, nagy gáz, kormányt elránt, gázt visszavesz majd fékezés és kormánykorrekció" magasságában lenne, de erről a kocsiban ülők és az út szélén szurkolók mindegyike mélységesen hallgat. Tudniillik vezetni azt egyikük sem tud, hiszen ők jogászok, közgazdászok és "aktivisták", akik még soha az életben nem vettek be egy nyomorult kanyart sem!

orient 2012.01.06. 15:29:23

@Amatőr: Igaz, de más kelet európai országok már kifele másznak ebből a cucailista átokból nem visszafele. Értem legalábbis a visegrádi országokat.

orient 2012.01.06. 15:31:49

@xgage: nincs mit magyarázni. A piac biztosítékot akar a pénzére és ezért IMF hitelt. Ameddig a kormány ellen áll ennek addíg zuhanunk és a piac támad és kikényszeríti a hitelfelvételt. Ahogy a kormány ebbe az irányba mozdul azonnal esik a csődkockázat.

Nem vagyunk görögország egyelőre, de ha nem találnak megoldást akkor fél év múlva vagy év második felében már azok leszünk ilyen egyszerű.

orient 2012.01.06. 15:34:19

@Pipas: Hát erre e megoldás a nagykoalició lenne. Minden parlamenti párt támogatásával és csak független piaci szakértőkkel a kormányban. Szerinted erre mennyi az esély abszurdisztánban? Tudod a választ.

Pipas 2012.01.06. 15:37:24

@orient: Ebben mondjuk nem vagyok teljesen biztos. Az, hogy a beteg ma egy kicsit jobban érzi magát mint tegnap, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy gyógyulóban van.

A pénzügyi mutatók szerintem csak tünetek, a lényeg, a betegség mélyebben van. Nem is aggódnék egy cseppet sem, ha nem látnám, hogy Mo.-on a mélyben, a pillanatnyi pénzügyi problémáknál sokkal súlyosabb dolgok vannak.

Pipas 2012.01.06. 15:43:25

@orient: Nem hiszek a "független piaci szakértőkben". Aki a kormányban van, az politizál, aki politizál, az politikus, aki politikus, az nem független.

Az viszont biztos, hogy "nagykoalícióra" van szükség, összefogásra, anélkül megette a fene az egészet.

Viszont az összefogás hiánya is csak egy tünet. A politikusaink nem fognak össze, mert nincsenek közös érdekeik: tehát nyilván nem az ország érdekeit képviselik. Még csak részben sem, mert ha csak egy kicsit is az ország érdekeit képviselnék, akkor legalább egy kicsit összefognának.

Pipas 2012.01.06. 15:50:22

@orient: Mármint azt, hogy mik az igazi problémák? Sokat tapasztalt ember vagyok, egy könyvet megtöltene mire kifejteném, hogy mit gondolok és főleg hogy miért. :)

o Bürokrácia és az abból táplálkozó korrupció.
o A mezőgazdasági feldolgozóipar fejletlensége.
o A tönkretett oktatási rendszer, képzetlen munkaerő.
o Műszaki írástudatlanság és a hiányzó ipar.
o Tékozló és igazságtalan szociális rendszer.
o Stb.

orient 2012.01.06. 16:19:43

@Pipas: Hát ezek szép gondolatok és minden kormány a zászlajára tűzte eddig kivétel nélkül mégsem történik semmi változás. Ez hogy lehet?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.06. 16:28:28

@Trebitsch: Véleményem szerint nem csak nyugaton bukott meg. Jelenleg közel felére csökkent a támogatottsága, mindezt úgy,hogy már a kétharmadot is szerény részvétel mellett sikerült elérniük. A szavazásra jogosult emberek jelentős része nem az RU-ból ábrándult ki, hanem a hazai politikai elitből. A fidesz szavazók kemény magja kitart, de véleményem szerint ha most lenne egy előrehozott választás, a fidesz nem kapna felhatalmazást kormányzásra. Az egy más kérdés hogy mondjuk Palibácsi akkor is őket kérné fel...:-)

Amatőr 2012.01.06. 16:35:58

@orient: Tudomásom szerint arrafelé (lengyel,cseh,stb) a liberálisoknak soha nem volt szavuk, a komcsikat meg kikergették a közéletből.

Amatőr 2012.01.06. 16:45:07

@Pipas: "A politikusaink nem fognak össze, mert nincsenek közös érdekeik: tehát nyilván nem az ország érdekeit képviselik. Még csak részben sem, mert ha csak egy kicsit is az ország érdekeit képviselnék, akkor legalább egy kicsit összefognának."

Ha Schiffer andrás lejattolna gyurcsány ferivel vagy a mesterházival valahol nyilvános helyen, akkor máris mehetne a levesbe a pártjával. Aki meg esetleg a vonával, annak a homlokára ráég a nyilaskereszt. A vona pedig talán mindegyiket szégyenli. A viktorunk sem egy vonzó menyasszony, és már különben is elkelt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 16:53:41

@Amatőr: Rossz tudomás. Előfordul. Ebből lesz a "tudomásom szerint Amerikában a zászló és a himnusz szentséges szentség", stb. Az is rossz tudomás. De magyar ember nem alázhatja meg magát azzal, hogy tegyen valamit a jó tudomásért :-)

biobender 2012.01.06. 17:13:45

@Pipas: Az eredendo bun a szocialis nepszavazas volt. Amig a fityisz be nem vallja, hogy hazudtak ES hogy a szociknak volt igaza addig folyamatosan kell lopniuk es hazudniuk, mas kiutjuk nincs.

Ezert erdekes, hogy ki a hibas.

Pipas 2012.01.06. 17:47:10

@orient: Nem a zászlóra kellett volna tűzni, hanem napirendre. :)

@Amatőr: Nem kell kezet fogni, nem kell piszulkodni, csak a veszekedést kellene abbahagyni és közösen dolgozni. :)

@biobender: Ki a hibás? Basszus, mindenki az, tökéletes ember nincs!

Amatőr 2012.01.06. 18:15:51

@Pipas: Nem tehetik, mert akkor kigolyózzák őket a kaszinójukból!

Pipas 2012.01.06. 18:24:57

@Amatőr: Akkor a kaszinót kelle megszüntetni. :)

biobender 2012.01.06. 18:57:58

@Pipas: Nem erted, vagy nem akarod erten?

A jelenlegi iszonyu csodot abfityesz okozta, a szocialis nepszabazassal. Mivel ezzel kerult hatalomra most inkabb csodbeviszi az orszagot mitsem, hogy be kelljen vallania, hogy mar akkor elqrtak. Ennyi.

Pipas 2012.01.06. 19:03:51

@biobender: Persze, mert amikor a fidesz hatalomra jutott, akkor minden korábbi hiba el lett törölve, a számlák, a tartozás, a kölcsönök, az árfolyamok, az ipar, minden újra lett indítva, semmi korábbi hiba nem számít...

.... aaa múltat végképp eltörölni... sálálálááá...

komment1 2012.01.06. 19:23:49

"Hisz a fenti gondolatmenet a magyar kormányt sem menti fel a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősség alól."

Milyen jó, hogy a szerző ezt is észreveszi.
Kedves Fekete Balázs, jó lenne végre minden írástudónak, különösen a jobboldali, konzervatív térfélen, de nemcsak ott, végre szembesülnie azzal, hogy hová jutottunk, és hogy ebben milyen felelőssége van mindenkinek, aki ezt a kamikaze kormányzást még meg is támogatja pl. az írásaival.

hegyilány 2012.01.06. 19:26:04

@xgage:

Mit kapott volna? Azt amit most Viki..."

Ezt nem értem igazán.
Lassan írom) Nem kötelező IMF. hitelt felvenni. A szabályokat, pedig minden eu. tagországnak kötelessége betartani.
(ha erre gondoltál, ez a válaszom)
Egyébként - azt hiszem már írta - szomorú valóság, hogy némely tagország kormányának, kormányfőjének az eu. kell, hogy határt szabjon,a nép" feletti uralkodásában.
Nem kell elmenni a falig, főleg meg nem a falon túlra.
Ez ilyen egyszerű.

Még lassabban írom, hogy világos legyen)
A kétharmadnak nem kellett volna, hogy ez legyen a következménye.
A mindenároni", hatalmi politika!!!
gondolom.

márta)) 2012.01.06. 19:31:30

Az eu. acélos hitelességét pontosan az kérdőjelezné meg ha most a magyar kormánynak engedményeket adna.
Kinyújtja kisujját, a következő tagországnak, (bajba jutott tagországnak) már a karja kellene.
hm?
:)

márta)) 2012.01.06. 19:32:17

Bocsánat! lemaradt)
Ezt népiesen így szokás mondani.
:)

márta)) 2012.01.06. 19:33:19

Azért azt meg kell állapítani, hogy a szerző" nagyon jól kommentelhető posztot írt.
:))

Pipas 2012.01.06. 19:35:40

@hegyilány: "Nem kötelező IMF. hitelt felvenni."

Ó, tényleg? És ki mondta, hogy kötelező?

"A szabályokat, pedig minden eu. tagországnak kötelessége betartani."

Óh, és milyen szabályokról beszélsz?

Ne haragudj ha pikírtnek tűnök, de az ilyen unalomig ismételgetett, sekélyes és üres közhelyektől mindig rámjön a sikongató lábrázás.

Szóval milyen szabály is az, amit minden tagországnak be kell tartania és amit Mo. nem tartott be?

PR-küszöb 2012.01.06. 19:42:16

"mert kormánya (Mo-é).... európai orientációja megkérdőjelezhetetlen"

A cikk erre a nem bizonyított előfeltevésre épít.

Amennyiben viszont - 2/3-os kormányról lévén szó - az EU úgy ítéli meg, hogy ezer év múltán a magyarság döntő többsége Szent István helyett ezúttal Koppányt kívánja választani - atv.hu/cikk/video-20120104_rona_peter - lehet, hogy elrebegik a régi imát: 'et ab Ungarorum nos defendas iaculis' és keresztet vetnek ránk...

márta)) 2012.01.06. 19:47:32

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi „BBB mínusz”-ról „BB plusz”-ra módosítja.

A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, „BBB”-ről „BBB mínusz”-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van. A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
A cég szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől."

Sürgető az IMF-megállapodás, a tárgyalásokat minél előbb le kell zárni – mondta Orbán Viktor péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az Országházban.

Hm. sürgető, hát igen! mielőtt teljesen összeomlik az "ország".
Háromszoros bóvli) szomorú valóság.
??

hegyilány 2012.01.06. 19:55:43

@Pipas:
Tessék!! Te ebben az országban élsz. ??
Egyébként lehet sikitozni! Nagyon sokan most ebben az országban sikítani tudnának.!!!
Bár azok az emberek lehet, hogy nem, kik nem vesztesei ennek a kormányzásnak, de mások igen.
Ha te még ezer" újságcikk, és itt" ötszáz komment után sem jössz rá mi a baj? csak sajnálni tudlak.

Egyébként mi a problémád???

Ja az, hogy újra leminősitették az országot.
Hát ezen is lehet sikítani.

hegyilány 2012.01.06. 19:57:18

@Pipas:

Elnézést! Nem szeretem, ha értelmetlenül sokat kérdeznek.
S esetleg) mikor "valakivel" elbeszélünk egymás mellett!!!
Nincs probléma, csak szóltam.

hegyilány 2012.01.06. 19:58:40

@Pipas:
Nagyon furcsa, hogy egész nap itt lógtál" a poszton és csak eddig jutottál el?!

Pipas 2012.01.06. 20:01:12

@hegyilány: A kérdés az volt, hogy melyek azok a szabályok, amikről beszélsz. Mondtad, hogy vannak olyan szabályok, amiket minden országnak be kell tartania és implikáltad, hogy Mo. nem tartja be ezeket a szabályokat, ezért kérdezem, hogy mik ezek a szabályok.

Vagy "csak úgy" mondtad?

hegyilány 2012.01.06. 20:45:31

@Pipas:
Hát Én azt most nem fogom Neked kikeresni, és ideírni.Már elnézést) de ha nem tetszik a kommentem, csak sajnálni tudom.

Hoztam Neked egy rövidke olvasmányt)

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint hónapokon keresztül aktívan egyeztettek a magyar kormánnyal a lényeges reformokról, megosztották aggályaikat a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban, ezért Washington nagyon csalódott amiatt, hogy felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg.
Ugyanakkor szerinte ez nem jelenti azt, hogy többet ne kérnék a kormányt arra, fontolják meg újra a döntéseket.
A diplomata pénteken az MR1 180 perc című műsorában elmondta, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak küldött levele „a diplomáciai reagálás egy formája”, melyet a politikus azért írt, hogy „nyilvánosan is sürgesse a kormányt, vegye komolyan a demokratikus intézmények fontosságát”.

A nagykövet azt mondta: „a magyar törvényeket a magyarok határozzák meg”, az Egyesült Államok nem írja elő Magyarországnak, hogy milyen jogszabályokat hozzon, és tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott kormányt.

„A komoly reformok bizonyos részletei” azonban washingtoni megítélés szerint súlyosan érintik a magyar demokráciát, és ezt ezentúl is megfogalmazzák majd, „de mindig tisztelettel és baráti módon”, jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Példaként említette a nemzeti bank helyzetét, az igazságügyi reformot és a médiatörvényt.
Az egyházügyi törvény végül elfogadott formájában sem vették figyelembe a nemzetközi aggályokat, tette hozzá.

Arra a kérdésre, vannak-e egyeztetések Magyarországról a transzatlanti partnerek, az Egyesült Államok és az Európai Unió között, a diplomata azt mondta: „Egy demokratikus közösség tagjai vagyunk.

És amikor Magyarország a vezető hírek között szerepel világszerte, akkor teljesen természetes, hogy beszélünk egymással ennek a közösségnek a keretein belül.” "

Az amerikai nagykövet szerint csalódtak Magyarországban.

Pipas 2012.01.06. 21:02:14

@hegyilány: Szóval nem tudsz ilyen szabályról, csak úgy gondolod, hogy biztos megsértettünk valami szabályokat, mert az interneten írták. Jól értem ugye? :)

Aztán bemásoltál nekem az internetről egy szöveget valakitől, aki szintén nem tudja, hogy milyen szabályokat is szegett meg magyarország, hogy ezáltal is nyomatékosítsd a mondandódat?

Nem arról van szó, hogy "nem tetszik a kommented", csakhát ez így eddig kevés... eddig nekem ez az egész "megsértették a szabályokat" egy üres vádaskodásnak tűnik. Hogy gondolod?

A másik oldal ráadásul az mondja, hogy megfeleltek a kérdésekre, helyenként változtatták a törvényjavaslatokat, igazolták az álláspontjukat. Erről mit gondolsz?

Ráadásul én úgy vettem észre, hogy az Egyesült Államok az egyik legkevésbé demokratikus ország a világon, gondolok itt az agresszív háborúkra, a Patriot Act-ra, Guantanamo-ra, stb., úgyhogy nagyon furcsának érzem azt, hogy az USA kér számon demokráciát bárkitől is. Erről mit gondolsz?

hegyilány 2012.01.06. 21:19:40

@Pipas:

Jól értem ugye? :)
Bemásoltam, és akkor mi van? Jól értem én is? hogy most engem leckéztetni akarsz. Az nem fog menni.
Milyen vádaskodás! Én csak a tényeket írom.

Persze, hogy a magyar kormány nemzetközi nyomásra változtatott, és változtatni fog álláspontján.
Ezt pedig Neked majd a két kor mányszóvivő szépen meg is fogja magyarázni. Te pedig szépen el fogod hinni?!!
Ráadásul Én meg azt vettem észre," hogy az Egyesült Államokban, és más európai országokban, sokkal könnyebb az élet, ha dolgozol legalább megfizetnek. Az államadósság ellenére nem nyomoritják meg a nagybetűs nép egy hatalmas csoportját!!

Agressziv háboruk) ez mennyiben függ össze azzal, hogy háromszoros bóvli Magyarország?és azzal, hogy haladunk a lejtőn lefelé?? Áruld már el?
Egyébként az USA nem kér számon demokráciát, csupán csak nemtetszését fejezi ki, és felhivja a figyelmet, hogy nagyon nem jó irányba mennek a dolgok.

Azt gondolom, továbbá, hogy jól kell kormányozni, nem kell elmenni a falig...

Te hogy gondolod, hogy bombázol itt a kérdéseiddel. Ráadásul olyanokkal, melyek nem igazán vannak összefüggésben azzal, hogy miért is kell az a "fárnya" IMF. hitel.

menőmano 2012.01.06. 21:26:21

@Pipas:
Figyelj csak??!! Én meg azt gondolom, hogy a kérdéseid felvetését be lehet fejezni.

Ha Te érdemben mást gondolsz akkor írd meg/le, ide a posztra.!
Azt is gondolom továbbá, hogy Te bizonyára a felsőtizezerhez tartozol, kik nem érzik mindennapi életvitelükben a kormány "szegényebb rétegekre lesújtó" politikáját.
Vagy úgy is mondhatnám, a betonpolitika nehézségeit.

Azt is gondolhatom, hogy Te nem ebben az országban élsz.

Azt is gondolom, hogy Te most szépen írni fogsz egy kommentet, és a kérdések helyett megirod benne a Te álláspontodat.

oszt.jónapot.ennyi.
:)))

biobender 2012.01.06. 21:27:09

@Pipas: mennyi is volt a CDS amikor abfityisz hatalomra jutott? A forint . Euro es abforint.chf arfolyam? Minden tovabbi romlas kar anfityisz muve.

Ma a seggunketbvernenk a kuszobhozmha ott tartanank ahol a Bajnai atadta az ugyeket.

Pipas 2012.01.06. 21:28:06

@hegyilány: "hogy most engem leckéztetni akarsz. "

Dehogy akarlak leckéztetni.

"Az nem fog menni."

Ez mit jelent? Nem vagy hajlandó megváltoztatni a véleményedet vagy mi?

"Milyen vádaskodás!"

Milyen vádaskodás?

"Én csak a tényeket írom."

Milyen tényeket? Utaltál valamire (hogy nem tartunk be szabályokat) megkérdeztem, hogy milyen szabályokat (mert mindenki erről beszél de eddig még semmi konkrétumot nem tudtam kiszedni senkiből), de semmi konkrétumot nem írtál. Szóval milyen tényeket?

"ez mennyiben függ össze azzal, hogy háromszoros bóvli Magyarország?"

Hát erről a bóvli dologról te beszélsz nem én. Én csak annyit kérdeztem, hogy mire alapozod, hogy magyarország megsérti a demokrácia szabályait. Nem tudtál ilyet mondani, de ettől függetlenül fenntartod a véleményedet. Megkérdeztem, hogy nem gondolod -e, hogy ez üres vádaskodás. Úgy látom nem.

Pedig a klasszikus alaptalan vádaskodás képlete a következő:

- Megsérted a szabályokat.
- Milyen szabályokat?
- Nem tudom, de megsérted őket.

Én nagyjából itt látom reménytelenül elakadni a beszélgetésünket. :(

menőmano 2012.01.06. 21:28:35

@Pipas:

oppá") Azt is gondolom, hogy Te totálisan szórakozol itt a poszton.
oszt.kész.ennyi.
:))

Pipas 2012.01.06. 21:32:14

@biobender: Ezzel mit akarsz bizonyítani? Azt, hogy a CDS felár rosszabb, mint két éve volt? És ez megcáfol valamit is abból amit én mondtam? Nem hiszem.

Mennyi volt a CDS felár Bajnai Minisztersége (Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége) alatt? És akkor?

Pipas 2012.01.06. 21:33:24

@menőmano: Hát az attól függ, hogy mit értesz az alatt, hogy szórakozom. :) Nem dolgozom, az egyszer biztos. :)

menőmano 2012.01.06. 21:39:15

@Pipas:
Nahát! Akkor javaslom, hogy inkább dolgozzál.
Mert a kérdéseidből már totálisan elég volt.
Mit értek? Csak csupán annyit, hogy teszed itt fel "nyaklónélkül" a kérdéseidet, ami már enyhén szólva picikét unalmas.
Ha nem tetszik amit a @hegyilány ír, írjál Te jobbat. Írd meg rá, Te, hogy mit is gondolsz valójában.
Hát egyébként Te hogyan gondolod ezt??
Vagy ez valamiféle technikája annak, hogyan lehet valakit/valakiket elüldözni egy blogról.
Azzal sincs semmi probléma, csak ki kell ide írni, hogy nem tetszik a jelenlét- és el lehet menni!!!
Vagy talán Téged bizott meg a bloggazda, hogy ez legyen a módszer???
Megyünk mi magunktól is, nem kell szórakozni. Erre értettem a szórakozást!!!

Pipas 2012.01.06. 21:51:53

@menőmano: Nem tudom miért vagy ellenséges, én nem ellenségeskedtem. Kérdeztem valamit, kitérő választ kaptam, elmondtam a véleményemet, ennyi.

Te agresszív voltál, folyamatosan nekem ugrasz mintha bármi közöm lenne a kormányhoz vagy ahhoz, hogy nem találod meg a számításodat. Kigondolsz rólam dolgokat, hogy nem ebben az országban élek, meg a felső tízezerhez tartozom, aztán ezeket dörgölöd a képembe mintha okot adtam volna rá. Olyan mintha ellenséget keresnél magadnak.

Nem bízott meg a bloggazda semmivel, nem is ismerem. Ne érezd magad elüldözve (pláne, hogy éppen azon vagy, hogy elüldözz) ne legyenek komplexusaid: neked pont annyi jogod van itt lenni, mint nekem.

"Csak csupán annyit, hogy teszed itt fel "nyaklónélkül" a kérdéseidet, ami már enyhén szólva picikét unalmas."

Te szerintem több kérdést tettél fel mint én... de végülis ha unalmas, akkor ne olvasd el.

2012.01.06. 21:58:38

"Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában, és ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg és tovább rombolja az egyébként sem acélos hitelességét."

Erre a részre reagálnék:
"ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg"

Kérdésem a szerzőhöz:
Mi is az EU bírálat tárgya?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 22:02:11

@lane: Éppen ez a cikk legvitatottabb pontja, ti. meghatározza a bírálat alapját: "néhány elvi politikai és pénzügytechnikai szempont érvényesítése?".

Rendkívül aggasztó, hogy a magukat konzervatívnak definiáló ideológusok leginkább a '70-es évek szocialist jogelméletét és jogfelfogását, értékrendjét látszanak konzerválni.

2012.01.06. 22:11:14

@Counter: OK, de várjuk meg a szerző érvelését. Konkrétumok esetén nem értenénk egymást félre. Tisztázni lehetne a kérdést.

menőmano 2012.01.06. 22:47:33

@Pipas:
El nem tudom képzelni, hogy mi a problémád?
Az a baj, egyébként, hogy itt, ebben az országban hangulat van! nem jó, hanem rossz.
Az uralkodói hangulat pedig sok blogon érzékelhető némely kommentelőnél is.
Nos, Én nem fogok senki kénye, kedve szerint véleményt megformálni, írni. Én a saját véleményem írom, többségében a valódi életből meritem az "anyagot" hozzá.

Én az vagyok aki középen áll, és minden politikai erőnél látja a jót- és a rosszat is. Szóval csak, és kizárólag azt írom amiről határozott gondolataim vannak.

Ne viccelj már! Nekem nincsenek ellenségeim, legalább is nem tudok róla.
Persze rejtett ellenségei mindenkinek lehetnek.
A valódi életben pedig felnéznek rám, nem pedig le. Nem tudom mire alapoztad a kommented tartalmát. Tévedsz.Totálisan tévedsz.

porfelhő 2012.01.06. 23:41:02

Több ügyben is tárgyal Magyarországról az Európai Bizottság, többek között a gazdasági ügyekről, médiáról és adatvédelmi ügyekről - mondta Balázs Péter.

Az egykori külügyminiszter szerint időnként előfordul, hogy az unió vizsgálódik egyes országoknál, de az, hogy ilyen „bűnlajstroma” legyen egy országnak, amelyben alapvető normákat von kétségbe, még nem fordult elő.

Az unió látott már populista kormányokat, nacionalizmust, de ilyen halmozott mértékben még nem – tette hozzá Balázs Péter.
Lehetnek külön ügyek, vagyis a kötelezettségszegési eljárások, de az egész uniós értékrendet fenyegeti a magyar politika, aminek akár az is lehet a vége, hogy Magyarországot meg fogják büntetni. Nem harcolhatunk magányosan – tette hozzá Balázs Péter, aki idézte a külföldi lapok kijelentéseit, melyekszerint Magyarországnak nincsenek barátai.
Az egésznek a halmazati hatása a legrosszabb, hogy az ország címlapokon van, ráadásul akkor, amikor hitelt szeretnénk felvenni.
Nagyon rossz irányba mozgunk, ha tovább megy ez a kettős beszéd, hogy egyik nap ezt mondjuk, más nap meg azt – tette hozzá Balázs Péter. "

Úgy hallottam, itt nem igazán szeretik, ha másol az ember. Én mégis megtette, mert láttam itt linket is a poszton.

Nem az egyik nap... óránként változnak a bejelentések. ami nagyon nem jó.

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben,"

Azért, hogy segítsen, az országnak ebben a lehetetlen helyzetben. A magyar kormány is lement/megy a végsőkig. Kár.

orient 2012.01.07. 01:26:01

@Amatőr: Igen valoban. Akkor lehet ott ezert mukodik ez az EU dolog?
Tenyen nem valtoztat, nem az EU-ban kell keresni a hibat hanem magunkban...

porfelhő 2012.01.07. 09:23:36

@Pipas:
Tényleg?

Józanságra intette a magyar kormányt a hvg.hu-nak adott interjújában Elmar Brok európai néppárti vezető.
A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt az elmúlt hónapokban – különösen az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáiban – igyekezett megvédeni a magyar kormányt, esetenként Orbán Viktor miniszterelnököt a liberálisok, zöldek és szociáldemokraták támadásaitól.

Kritikus hangnemben nyilatkozik a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó európai néppárti frakció egyik vezére, a pártalakulat külpolitikai irányítója, Elmar Brok a hvg.hu-nak adott telefoninterjúban, Gyurcsány Ferencék tervezett utólagos felelősségre vonásáról az államadósság növekedése miatt.
A képviselő a Német-Magyar Fórum nevű, hosszú évek óta működő alkalmi „think tank” alelnöke is."

hvg.hu/itthon/20110805_elmar_orban_gyurcsany#rss

??

porfelhő 2012.01.07. 09:24:34

Mióta lehet ide linkeket beszurogatni???

Amatőr 2012.01.07. 16:26:19

@orient: Egy politikai vitában az erősebb kutya él az ultima ratio lehetőségével. Mert sem agya, sem észérve nem maradt. Mint a kopasz tahónak a kocsmában; üt. Volt is ,lesz is ilyen.
süti beállítások módosítása