Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Van-e létjogosultsága a politikai drámának?

2012. február 07. - Ruzsbaczky Zoltán
guardian.co.uk

SZEMLE

Mennyire van helye a politikai témájú drámáknak a televízióban vagy a színházban? A Vasladyről megjelenő holnapi kritika előtt ezt az elvi jelentőségű kérdést járjuk körül.

 

Nemrégiben megkérdezték Michael Dobbs-ot, a 20 évvel ezelőtt sikerrel futó House of Cards című politikai témájú sorozat íróját, hogy van-e helye napjainkban a politikai drámának. Lord Dobbs véleménye szerint a mai brit átlagembert a „politika” szó egyszerűen taszítja, holott a feszültség, a nem mindennapi emberek és a nehéz döntések – melyek szerinte a jó dráma alapjai – mind megvannak a brit politikai életben.

A kérdés aktuális, hiszen megjelent a Margaret Thatcher életét bemutató Vaslady mellett egy dán politikai dráma-sorozat is Nagy-Britanniában. A Borgen című széria egy női politikai karaktert mutat be egy kormánykoalíció formálódása idején. Bár Lord Dobbs a politikai életet megfelelő „alapanyagnak” tartja, más vélemények szerint a brit társadalom túlságosan cinikus lett, immár nem tudja izgalomba hozni egy politikai hős, vagy éppen anti-hős. A Nottingham-i Egyetemen dolgozó Matthew Ashton professzor szerint a Borgen főszereplőjének brit megfelelője pont az ilyen fajta cinizmus miatt soha nem lehetne elfogadott a szigetországban.

icis.com


Nem volt ez mindig így. A már említett House of Cards a kilencvenes években rendkívül sikeres volt. A sorozat egy Francis Urquhart nevű konzervatív politikusról szól, aki igyekszik egyre feljebb kapaszkodni a ranglétrán, a sorozat végén pedig el is éri a célját. Egyes vélemények szerint a mű sikerének az volt a titka, hogy sikerült eltalálnia a brit társadalom hangulatát és ennek megfelelően bemutatni a politikát. Az ötlet életképességét jelzi, hogy készül az amerikai változat Kevin Spacey-vel a főszerepben.

telegraph.co.uk

Szintén a sikerességre példa a Yes, minister! Ez némileg különbözött a House of Cards-tól, mivel a humornak is szerepe volt benne. Olyannyira, hogy 2004-ben megválasztották minden idők hatodik legjobb brit szituációs komédiájának. Annak ellenére azonban, hogy mind a két sorozat – eltérő hangvétellel – sikereket tudott elérni, manapság Nagy-Britanniában nem próbálkoznak az írók politikai szatírával.

Ezt a – némileg tehát üres – teret töltheti be valamelyest a Vaslady, új műfajt teremtve. A Margaret Thatcher életéről szóló film azonban nagy hangsúlyt fektet a volt miniszterelnök belső motivációira, illetve életének alakulására is. Ebből következően a fókusz a politikai szatíráknál tapasztalhatóhoz képest talán kevésbé esik a politikára. David Cameron brit miniszterelnök szerint a film időzítése ugyanakkor nem éppen a legjobb. Margaret Thatcher még él, és rendkívül rossz állapotban van, a film némileg a személyes szférába is belépve – szerinte - inkább az időskori leépüléssel és Thatcher mai egészségügyi gondjaival foglalkozik. Cameron inkább az egykori miniszterelnök-asszony kiváló politikai teljesítményére helyezte volna a hangsúlyt.

A Vaslady megjelenése mindenesetre érdekes kérdéseket vet fel. A film egy olyan politikusról szól, aki nem is olyan régen még aktív éveit töltötte. Sikerességének történelmi megítélésére még várnunk kell. De egy életút bemutatásának kísérleteképp a film mindenképp érdekes. Párhuzamba állíthatjuk vele, hogy a közelmúltban elhunyt Csurka István drámát szeretett volna írni Gyurcsány Ferencről – mindez alighanem példa nélküli lett volna hazánkban. Úgy látszik, a britek nyitottabbak saját kortársaik megítélésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr324074050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Bence 2012.02.07. 12:46:29

Felkeltette az érdeklődésemet ez a Borgen című sorozat, úgyhogy el is kezdem nézni :) Kössz, Zoli!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2012.02.08. 15:06:38

A Yes Ministernél aligha van aktuálisabb... Rogán Antalék titokzatos, emirátusokbeli utazásáról például mindjárt az eszembe jut ez a jelenet: www.youtube.com/watch?v=16sT4yV43Cs
Ráadásul a Yes Prime Ministert mostanság, több mint 20 évvel az eredeti sorozat bemutatása után nagy sikerrel játszák londoni színházakban.

Terézágyú 2012.02.08. 15:09:44

"A Vaslady megjelenése mindenesetre érdekes kérdéseket vet fel. A film egy olyan politikusról szól, aki nem is olyan régen még aktív éveit töltötte. Sikerességének történelmi megítélésére még várnunk kell. De egy életút bemutatásának kísérleteképp a film mindenképp érdekes. Párhuzamba állíthatjuk vele, hogy a közelmúltban elhunyt Csurka István drámát szeretett volna írni Gyurcsány Ferencről – mindez alighanem példa nélküli lett volna hazánkban. Úgy látszik, a britek nyitottabbak saját kortársaik megítélésére."

Nono!
1. A vaslady él még ugyan, de nagyon öreg, végleg visszavonult - Gyurcsány még aktív most, ma is, és marad is sokáig valószínűleg.
2. A vasladyről szóló filmet kifejezetten a politikai ellenfelei (hogy ne mondjam: ellenségei) csinálták? Mert ugye Csurka annak számit(ott)...

(Mindazonáltal szegény Csurka tőlem megírhatta volna azt a színdarabját... de azért ez nem ilyen egyszerű, hogy a britek nyitottabbak, mi meg nem...)

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.08. 15:16:55

@Michael Knight: Egyszer már Te is idézted a Yes, Ministert, most az MM posztjának is lájk. Tanítani kellene azt a két sorozatot! (pl. "Soha ne higgy el egy hírt, amíg hivatalosan nem cáfolták.", "Kiváló munkatemetés volt!")

Egy-két éve volt egy olyan angol sorozat, amiben egy egyszerű háziasszonyból miniszterelnök lett (az pártellenességet meglovagolva persze). Mi volt a címe?

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.02.08. 15:28:22

Gyurcsányról legfeljebb horror regényt lehetne írni. Meg kéne hívni Dean Koontz-t, a műfaj királyát, hátha látna fantáziát a szörnyben.
Ha már szegény Csurka úrnak nem volt ideje.

Idet 2012.02.08. 15:36:06

Istenkém, miért nem ismétlik meg a "Yes, minister"-t? Könnyesre röhögtem magam, egyszerűen remek volt! Továbbá a fiamnak azon magyaráztam el, mi miért humoros, mert teljesen felbosszantotta magát, miért nevetek tekeregve és vinnyogva, amikor ő (még csak tízennyihány éves volt) semmi de semmi nevetnivalót nem hall?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.08. 15:37:11

"britek nyitottabbak saját kortársaik megítélésére."

Naná. Ott a politika másodlagos. Nálunk élet-halál kérdést csináltak belőle. Persze a politikusok. Mert nekik valóban az is. Hová menne el dolgozni egy olyan ember, aki életében csak a parlamentben akciózott?

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: Nem tartom a véleményed. Fletó a maszopos Vitya. Ugyanaz a hozzáállás. Nagy különbség, hogy Fletó nem kérdőjelezte meg a demokratikus berendezkedést. Vityát pedig már '98 óta zavarja. Mecsoda különbség, kérem!

Idet 2012.02.08. 15:42:26

@politologus: És volt/van egy amerikai sorozat is, "Az elnök emberei". Az is elég plauzibilisen mutatja be a politikai boszorkánykonyhát, csak a humor kevesebb benne...

debreceni.blog 2012.02.08. 15:57:24

Orbánk bán az úr 2012. évében. Értékelés

Bihari Ernő2012. február 08. 12:55

A szocialisták felborították a magyar hajót, és szaladgálnak, mint pók a falon.

www.vagy.hu//tartalom/cikk/1632_orbank_ban_az_ur_2012._eveben_ertekeles

Idet 2012.02.08. 16:01:43

@politologus: Nem fogod elhinni, hol találtam: a Népszava online-on...
Szóval, "A csodálatos Mrs. Pritchard" a címe.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.08. 16:12:44

@politologus:
A csodálatos mrs.Pritchard ...azért is érdekes,
mert egy hordószónokként pártot alapít,

de olyat, amibe az összes többi pártban elnyomott,
másodhegedűsként csalódott - női szakpolitikusokat - hívja meg a vezérkarba.

Csak női kormánnyal vág neki a kormányzásnak egy populista népvezérként, ha jól emlékszem.

smartdrive 2012.02.08. 16:24:13

mi lehetett az első öt, ha csak a hatodik tudott lenni

Szaktanár 2012.02.08. 16:26:30

@a chinese lollipop man: alighanem én is a hardcore rajongók táborát gyarapítom, bár könyvem nincs, de fucking malcolm fucking tucker a példaképem. a film jobb lett, mint a sorozat, de az se kutya.
fuckity bye!

márta)) 2012.02.08. 16:31:39

Csurka István drámát szeretett volna írni Gyurcsány Ferencről"

Tényleg? Nahát! Az biztosan fantasztikus lett volna. Drámát? Nahát, hogy mik vannak.
Esetleg tudja valaki, kiről, melyik politikusról lehetne írni?

márta)) 2012.02.08. 16:42:05

Mennyire van helye a politikai témájú drámáknak a televízióban vagy a színházban? "

Na.Igen! Jó a kérdés) Semennyire, hogy a kérdésre válaszoljak.
Ha már egy politikai folyamatot" drámának nevez, "akárki", azt nyilván a politikusok, az adott- kormány, és az adott ország népe is megéli. Nem tartom helyénvalónak, hogy némelyek" ebből (esetleg) tőkét kovácsoljanak.

Ha hazánkra vetitem a kérdést. ) Először is, a politikai,- politikai gazdasági folyamatok értelmezését, s egyáltalán a politikai kultúrát, annak mondandóját, üzenetét, a társadalom egy hatalmas csoportjának meg kellene talán magyarázni (is), hogy megértsék, világosan.
Mert "egy bizonyos csoport" a napi politikai folyamatok értelmezéséhez sem nőtt még fel. Némelyek (esetleg) azt sem tudják, hogy eszik e vagy isszák. S nem csak most, máskor sem.
Először is a gyökereknél kellene kezdeni, s aztán kellene azon gondolkodni, van e helye, megírni, s pénzt, tőkét kovácsolni belőle. Úgy gondolom.
hm?

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.08. 16:48:39

@Dr. simonmondja.: Az! Ez a női vonulat jó volt benne (kb. két-három részt láttam), de az durva megoldás volt, hogy a háziasszonybólból EGY epizód alatt csinálunk miniszterelnököt...

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.08. 16:51:00

@Idet: Klasszikus, csak a tempója túl amerikaias, Vészhelyzet politikai terepen előadva: a színészek rohannak a steadycam után, és nyomják a szöveget ezerrel...

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.08. 16:54:14

@márta)): Torgyán Józsefről! A Kuncze Gáborral folytatott parlamenti csörték akár szó szerint átvehetők...

bélabácsi2 2012.02.08. 18:15:09

@Idet: én is halálra röhögtem magam rajta, kötelezővé tenném minden fiatal számára az első szavazati jog gyakorlás előtt, mint valami vizsgát. Persze csak vicceltem, vagy mégsem.

márta)) 2012.02.11. 22:35:13

"Puccs Orbán ellen - dráma egy felvonásban"

egyenlito.blog.hu/

Csak ennyit akartam írni.
Jó? ugye??? Vagy nem???
süti beállítások módosítása