Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Mi történik Magyarországon ?

Avagy mire kíváncsi egy belga lap?

2015. október 15. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

rezsohazy.jpgHarminc évig voltam a La Libre Belgique című brüsszeli napilap tárcaírója. Minthogy elegem lett a sok zagyvaságból és rosszindulatú kommentekből, ami külföldön és így Belgiumban is megjelent hazánkról, fölvettem a kapcsolatot volt újságommal, hogy tiltakozzam a sok szamárság ellen. Válaszképp azt ajánlották, hogy készítsünk egy interjút. Szívesen álltam elébe. 

Itt írom le a francia nyelvű beszélgetés magyar változatát.

Újságíró: Nem botrányos-e a drótkerítés, melyet a magyarok a szerb határon építettek, főleg ha az EU nyitottságot követelő értékeit tekintjük?

             Én: Első pillantásra ez a kerítés a lerombolt vasfüggönyt juttatja eszünkbe. De ha nem a szimbólumra gondolunk, hanem az építmény funkciójára és valódi jelentésére, fölfedezzük az igazi szándékot. Mint a Calais-nál fölhúzott drótakadály, azt célozza, hogy a migránsok áradatát kanalizálja. Ne lépjék át a határt suttyomban a kukoricásokban megbújva, hanem jelentkezzenek a hivatalos átkelőhelyeken. Ott fogadhatják őket, regisztrálhatnak, szálláshelyre viszik őket, élelmet és italt kapnak, orvosi ellátásban részesülhetnek. Tehát a kerítésnek hasznossági funkciója van.

            Tegyünk egy összehasonlítást: városainkban sok épület földszinti ablakait rács védi. Ez azt jelenti, hogy oda belépni a kapun kell, és nem az ablakon. Minden kertet kerítés övez, ajtóinkon zár van. Sok helyen tábla figyelmeztet: „Vigyázz, harapós kutya!” Bármelyik európai polgár szabadon beléphet Magyarország területére…

             Újságíró: Nem sérti-e meg Magyarország a genfi konvenciót a politikai menekülteket illetően?

             Én: A migránsokat sokszor „menekülteknek” nevezik. Valóban azok a tömegek, melyek Törökországba, Jordániába vagy Libanonba érkeznek, olyan országokból menekülnek mint Szíria vagy Irak, ahol biztonságukat, sőt életüket is féltették. Azokban a táborokban, ahol laknak, már minden veszélyen túlvannak. Akik továbbmennek, hogy Európába jussanak, már nem félelemből kelnek útra, hanem szebb életre vágynak, tehát gazdasági migránsnak tekintendők. A tömegek, melyek a magyar határhoz érkeznek, csak át akarnak vonulni az országon és Németország vagy Svédország felé tartanak, mert tudják, hogy ott a szociális segélyek bőségesek. Ezért elutasítják, hogy Magyarországon regisztrálják őket, „Germany”-t skandálnak és Angela Merkel arcképét emelik magasba (ő ugyanis kijelentette, hogy a szíreket befogadja).

             Újságíró: Nem sajnálatos-e a magyar rendőrség brutalitása?

             Én: Magyarország határa Szerbia vagy Horvátország felé a schengeni határral esik egybe. Magyarország köteles ezt a vonalat őrizni. Ezt a munkát fegyvertelen rendőrök végzik, senkit sem támadnak meg, és testükkel tartják vissza a behatolni akaró tömegeket. Így többször előfordult, hogy a migránsok áttörtek, és egy alkalommal betondarabokkal és más tárgyakkal dobálták az egyenruhásokat. Ők könnygázzal és vízágyúval válaszoltak, ahogy különben a belga rendőrség is teszi  a tejtermelőkkel vagy a politikai tüntetőkkel szemben, ha erőszakhoz folyamodnak.

             Újságíró: Brüsszelnek nem tetszenek Orbán Viktor autoriter cselekedetei. Mit gondol erről?

             Én: Orbán esetét könnyű megértetni. Ő karizmatikus vezető, kissé de Gaulle stílusában (kivéve a termetet és a magasztosságot): 2010-ben, amikor hatalomra került, a magyar gazdaság mély depresszióban volt. A kormány ahelyett, hogy megszorító intézkedéseket hozott volna (mint ahogy ma Görögországot kényszerítik erre), hazaküldte az IMF-et, megadóztatta a multikat és a bankokat valamint erősen csökkentette a közszolgáltatások díját (a víz-, gáz- és villanyszolgáltatásokat a szocialisták privatizálták és kapitalista cégek vették meg). Mindez kiváltotta a nemzetközi kapitalizmus haragját.

            Más vádak is elhangzottak, mint például a sajtószabadság megsértése. Meg kell mondanom, hogy a magyar médiavilág sokkal színesebb, mint a nyugati sajtó, mely sokszor a politikailag korrekt véleményeket követi. Nemrég egy magyar hetilap címlapján Orbánt Hitlerként ábrázolta, a bajuszt szögesdrótból fonták. Ez a kép általános fölháborodást keltett, de nem vont maga után semmi szankciót. Az újság háborítatlanul továbbra is megjelenik.

            A Louis Michel és Verhofstad-féle[1] baloldali antiklerikálisok majdnem megfulladtak, amikor rádöbbentek, hogy az új magyar alkotmány az „Isten áldd meg a magyart” mottóval kezdődik (mint az angolok is „God save the Queen”-t énekelnek) és fölsorolja a kereszténységtől örökölt értékeket.

            Íme az Orbán-ellenesség gyökerei. Ezért bélyegzik meg a miniszterelnököt mint fasisztoid vagy populista vezetőt, és kampányolnak ellene. Nekem úgy tűnik, hogy Orbán az egyetlen európai államférfi, aki hosszú távon gondolkodik. Mik a mostani népvándorlás távoli következményei? Hogyan lehet ezeket a tőlünk radikálisan különböző embereket (a nő alárendeltsége, a homoszexuálisok üldözése, az antiszemitizmus, az iszlám törvények uralma, stb.) integrálni? A múlt tapasztalatai semmiképp sem bátorítóak…

             Itt az interjú vége

 mail: rezsohazy.rudolf@gmail,com                                      Rezsőházy Rudolf

                                                                                  prof.em. Univ.cath. de Louvain

 

 

[1] Mindketten a belga liberális párt tagjaiként az európai parlamentben képviselők.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr497972185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Troll 2015.10.16. 00:46:38

A cikk OV hatalomra jutásáról beszél. S ez a szomorú. Hatalma egy diktátornak van.

E.Katolnai 2015.10.18. 05:55:14

kevés az olyan tisztességes, tárgyilagos újságiró van, mint R. Rudolf, sajna a többség liberál-fasiszta aljanép.
gratulálok a valóságos fogalmazáshoz!

Pöff 2015.11.14. 21:27:24

Nah most hogy kiderült október.3-án a görögök regisztrálták az egyik párizsi támadót.
Egy macedón akinek ak ocsija fullig volt fegyverrel és összefüggésben van

Kussolhat merkel... meg az összes tapsikoló libsi

De legjobb lenne ha lemondanának és megkövetnék az áldozatokat.
süti beállítások módosítása