Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Sérthetetlenek-e Magyarország határai?

2014. október 15. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

rezsohazy.jpgA wilsoni önrendelkezési elv, melyre a győztesek és a kisebbségek hivatkoztak, álszentnek bizonyult.

 

 

 Mióta világ a világ még nem volt olyan időszak, hogy ne lett volna valahol vita, viszály, villongás, háború szomszéd népek között az „enyém és a tiéd” tárgyában. A törzsi társadalmak korában a torzsalkodókat békeállapotban a senki földje választotta el egymástól. A római birodalmat egy világosan meghúzott limes határozta meg, a kínait pedig egy tömör fal. Az európai közép- és újkorban a dinasztikus elv volt érvényben: az uralkodó ház tartományai képezték a közösen kormányzott területeket, melyek sokszor szétszórtan helyezkedtek el.

A nemzetállamok megjelenésével a politikai cél az ugyanazon nemzethez tartozók által lakott területek egyesítése lett. A létrejött egységeket biztos határoknak kellett védeni.

Trianon.jpgAz egyesítés azonban imitt-amott saját kultúrával, hagyományokkal, nyelvvel rendelkező népet is bekebelezett mint a baszkokat és a katalánokat Spanyolországban vagy az íreket és a skótokat Nagy-Britanniában. Ma látjuk, hogy ez miféle problémákat szült az idők folyamán.

 A nemzeti elv azonban nem volt általános. Olyan országok is létrejöttek, melyeknek polgárai két vagy több nyelv- és kultúrcsoporthoz tartoztak és mégis békésen élnek együtt. Svájc erre a sikeres példa. Másutt azonban a különbségek konfliktusokat szítanak. Afrikában sok helyen a törzsi ellentétek néha még véres összecsapásokat is támasztanak. Az arab országokban, melyeknek a határait még az érdekszférákat elkülönítő gyarmati hatalmak vonták meg, a vallási megosztottság táplálja az ellenségeskedések tüzét: szunniták, síiták és más kisebb irányzatok nem könnyen férnek meg egymás mellett (és ezzel enyhén fejeztem ki magamat).

 Magyarország esetében köztudatban az él, hogy a gyéren lakott Kárpát-medencét őseink hódították meg, Szent István szervezett meg bennünket és alapított számunkra államot. A kirajzolt ezer éves határok legitimitását két érv támasztotta alá: a történelmi jog (az idő szentesítette a határokat) és a természeti adottság (a Kárpátok hegylánca földrajzi egységet is képez).

 Ezt a történelmi egységet rombolta szét Trianon. Az 1910-es népszámlálás adatai szerint az akkori lakosságnak csak alig a fele volt magyar, a többiek különböző kisebbségekhez tartoztak. Ezek időközben nemzeti öntudatra ébredtek, és el akartak szakadni Magyarországtól, hogy anyaországukhoz (Románia) vagy alakuló új államegységekhez (Csehszlovákia, Szerb-Horvát-Szlovén királyság, később Jugoszlávia) csatlakozzanak.

A wilsoni önrendelkezési elv, melyre a győztesek és a kisebbségek hivatkoztak, álszentnek bizonyult. Az egész történelem arról tanúskodik, hogyha a népek között nincs meg a békés együttlét lehetősége (mint az létezett a magyarok és a lengyelek között), a határokat a mindenkori erőviszonyok határozzák meg. Az első világháború győztes hatalmai így a határokat stratégiai érdekektől, biztonsági okoktól és a puszta hódítás vágyától is vezérelve húzták meg. Így kerültek németek és magyarok milliói kisebbségi sorba, és visszacsatolásuk ügye állandó feszültségeket keltett.

*

A mai határproblémák kezelésére két ellentétes út kínálkozik. Az egyiket a demokrácia ihleti: döntse el a nép, hogy hová akar tartozni és milyen státuszt kíván. Az önrendelkezési jog népszavazás által érvényesül. Ez történt nemrégiben Skóciában. Az ukrán-orosz konfliktus legméltányosabb megoldása is a vitatott területek népességének megkérdezése lenne[1].

A népszavazás tétje lehet a függetlenség, de lehet az autonómia is. Az autonómia lehet kielégítő, mint Dél-Tirol vagy a belgiumi németajkú közösség esete bizonyítja, de lehet csupán étvágygerjesztő, mint azt az autonóm Katalónia függetlenségre vágyó pártjai illusztrálják.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a népszavazás békés útja nagyon ritkán járható. Az az állam, amelyik fél a szavazás eredményétől, mindent elkövet, hogy megakadályozza ezt a megoldást. Jugoszlávia belső háborúk következtében hullott szét. A folyamatnak nincs még vége, mert a nemzetközi diplomácia egy kormányozhatatlan Bosznia-Hercegovinát hozott létre.

 A másik út a határok sérthetetlenségének kimondása. Egyesek érinthetetlenségről

 beszélnek. Akik ezt az elvet vallják, nem állítják, hogy a határok igazságosak lennének, inkább attól félnek, hogy ha egy országhatárt módosítanának, ez példaként szolgálna (államok hosszú sora találna okot revízióra) és végül nemzetközi zűrzavarhoz vezetne.

*                                                    

Ami hazánkat illeti, a Horthy korszaknak a „Mindent vissza!” követelményével szemben meg kellett elégednie a bécsi döntésekkel, azaz a Dél-Fölvidék és Észak-Erdély visszatérésével valamint Kárpátalja és Bácska visszaszerzésével. A háborút követő békediktátum azonban, néhány kárunkra történő kiigazítással, határainkat a trianoni vonalra vetette vissza.

 Manapság, minthogy esetünkben a „határok sérthetetlensége” doktrínája érvényesül, a reálpolitika azt követeli, hogy a tömbben élő magyarok esetében az autonómiát, a kisebbségben élők számára pedig a kulturális jogok korlátlan gyakorlását támogassuk.

 Vannak biztató jelek. Az EU-ban az emberek és az áruk szabad mozgása az országhatárok fontosságát lényegesen csökkentette. A magyar kormány jelentős lépést tett, amikor meghirdette a nemzet határon túli egyesítését, melynek egyik fő eszköze a kettős állampolgárság lehetősége lett.

 De vannak komoly akadályok is, melyek közül a szomszédságunkban uralkodó gyanakvás és ártalmas nacionalizmus emelendő ki. Legyünk okosabbak. Sok olyan kezdeményezéssel élhetünk, mely tompíthatja a fölkorbácsolt érzelmeket. Ha egy román-magyar focimeccsen Bukarestben a közönség ordenáré módon viselkedik, javasoljuk, hogy a magyar csapat énekelje a román himnuszt, a románok pedig vendégszeretetből a mi himnuszunkat… Nincs ötletből hiány…

 

mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                      Rezsőházy Rudolf

                                                                       Prof.em. Univ.cath.de Louvain

 

[1] Már csak ez az egyszerűnek látszó eljárásnak is megvannak a bonyodalmai: kik legyenek a megkérdezettek? Hogyan fogalmazzák a fölteendő kérdéseket? Hogyan ellenőrizzék a szavazás becsületességét? Stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr1006795451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.17. 16:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 06:00:36

Erős nemzeti kisebbség léte egy országban szinte mindig nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezért vagy asszimilálni kell vagy kiutasítani vagy lemondani az adott területrészről - hosszú távon ez a megoldás.

satie · http://321.hu/sas 2014.10.16. 12:22:48

annyit azért fontos látni, hogy a nálunk amúgy nagyon jellemzően csak Kárpát-medencének hívott rész, amit nemzetközileg általában inkább Pannon-medencének hívnak SOHA nem lakta homogén magyarság, a Lajtán, de legalább a Fischán túl például már a 4. század óta mindig is germánok laktak.

Szúnyog 2014.10.16. 13:08:59

@satie: és akkor mi van? Ettől még tömbmagyar területek léteznek 90 éve tartó, szisztematikus elnyomás, elkergetés, vagy éppen népirtás ellenére is.
Nem érdekel Bruck.

Moin Moin 2014.10.16. 14:11:15

@maxval a bircaman: Mi van: a kiirtásuk már szóba se jön? Hát mit tanultál Sztálin atyuskádtól?:-)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 14:23:18

@Moin Moin:

Kit irtott ki Sztálin? Senkit.

Egyébként a kiirtás rizikós megoldás, mert mindenképpen ellenlépést szül. Szóval jobb a tömeges kiutasítás. Persze ezt is csak kivételes történelmi helyzetekben lehet megtenni.

Moin Moin 2014.10.16. 17:46:42

@maxval a bircaman: Sztálin senkit sem irtott ki? A történlem másként tudja!

És ha neked csupán az a bajod a kiirtással, hogy "ellenlépéseket szül", akkor pszichopata vagy: normális emberek azt hozzák fel ellene, hogy emberek halnak bele!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:05:24

@Moin Moin:

Sztálin sok embert ölt meg, de nem vett részt népirtásban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:06:08

@Moin Moin:

"ha neked csupán az a bajod a kiirtással, hogy "ellenlépéseket szül""

Hogyan sikerült ez a következtetést levonnod hozzászólásomból?

vincent33 2014.10.18. 00:36:16

@maxval a bircaman: Nem ölt meg, hanem öletett meg. És igenis ki akart irtani egész népeket. Ez persze eddig keveseknek sikerült.

vincent33 2014.10.18. 00:38:14

@maxval a bircaman: Én általában egyet szoktam érteni a hozzászólásaiddal, de Sztalint nem kell védeni - etnikumgyilkos volt. Ettől függetlenül pozitív lépései is voltak. De nem ezen a téren.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.18. 08:53:22

@vincent33:

Kit akart kiirtani, melyik népet?

Ha akarta volna, megcsinálta volna egyébként, semmilyen akadály nem állt útjában. Mást, amit akart, mindent megcsinált.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.18. 08:54:27

@vincent33:

Sztálint is védeni kell az abszurd vádok ellenében. Ha valaki nekem nem szimpatikus, akkor kitalált vádakkal kell őt illetnem?

vincent33 2014.10.18. 14:10:04

@maxval a bircaman: erősen megritkított mindenkit. ukránok, zsidók, kozákok, stb.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.18. 14:19:28

@vincent33:

Sok embert ölt meg, ez tény, a legtöbbet az oroszok közül, de egyetlen népet sem tervezett kiirtani.
süti beállítások módosítása