Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Új politbüro dönt a sorsunkról

2011. november 14. - Hörcher Ferenc

Az IMF elnöke, a német kancellár és a francia elnök
Forrás: telegraph.co.uk (AP/Getty Images)

KOMMENTÁR

A Frankfurt-csoport fog határozni Európa jövőjéről – akár tetszik ez a választópolgároknak, akár nem.

 

 

 

 

 

Legalábbis ez a meggyőződésük azoknak, akik megalakították azt az informális csoportosulást, melyet az Economist november 4-i leírása szerint máris Groupe de Francfortként (GdF-ként) emlegetnek. Az alapítás meglehetősen - drámai módon - abszurd és filmszerű díszletek közt zajlott. A helyszín a régi frankfurti opera épülete, az időpont 2011. október 19-e. Jelen vannak az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Jean-Claude Trichet búcsúztatására meghívott vendégek. Műsoron Mozart, Claudio Abbado vezényletével.

Ám a lényeges dolgok – szimbolikus jelentőségű a helyszín - egy hátsó teremben zajlanak. Igaz, előtte már Helmut Schmidt, korábbi német kancellár megadta az alaphangot a titkos tárgyalásokhoz azzal a megjegyzésével, hogy Európa számára nagyobb gondot jelent a pillanatnyi politikai elit kudarca, mint néhány ország eladósodása. Nos, a színfalak mögött épp ez az elit szeretne bizonyítani: Merkel, Sarkozy, Trichet és utódja, Mario Draghi. Nem tudnak ugyan megegyezni, aminek látványos kifejezése távozásuk módja (Merkel kisurran egy oldalajtón, Sarkozy látványosan és viharosan távozik, kísérői gyűrűjében), ám az eseményen a jelek szerint megszületik egy új európai ágens, amit a nemzetközi sajtó egyszerűen csal politbüro-ként emleget. Nincs jogszerű és demokratikus felhatalmazásuk – legalábbis nem mindegyiküknek, és nem erre -, ám van tényleges politikai és pénzügyi hatalmuk.

Hogy a német és a francia kormányfőn, s az Európai Központi Bank elnökén túl kik még a tagjai a szupercsapatnak? Először is Christine Lagarde, az új IMF főnökasszony, nemzetisége szerint francia. Aztán Barroso, az Európai Bizottság elnöke, portugál. Aztán a belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Aztán Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, finn. Végül Jean-Claude Juncker, az európai pénzügyminiszterek vezetője, Luxembourgból.

Tüntetők az Európai Központi Bank előtt, Frankfurtban
Fotó: Ralph Orlowski/Reuters


Mindez a brit sajtó nézőpontjából szemlélve természetesen több okból is problematikus. Egyrészt a szokásos kérdést: az európai demokratikus deficit vádját melegíti fel. Hisz most már nem pusztán Brüsszel és a tagállamok, vagy az euro-zóna tagállamai és a többiek között húzódik árok, hanem a politbüro és a nemzetállamok, végső soron a választópolgárok között is. Másrészt azért, mert a britek szerepvállalásával kapcsolatos kérdést is újra elevenné teszi: vajon ilyen helyzetben előnyösebb kihátrálni Európából, vagy épp ellenkezőleg, a legfőbb döntéshozók közé kellene beverekednie magát Cameronéknak.

Az EU új tagállamai felől nézve pedig a szovjet idők emlékei rémlenek fel. Amikor politikai értelemben is külföldön döntöttek például magyar ügyekben, a választópolgárok mindenfajta felhatalmazása nélkül. Vajon érdemes ilyen gyászos emlékeket ébresztgetnie az Európát vezető kettősnek és kiválasztott partnereiknek?

De van egy még általánosabb tanulsága is az ügynek – a politikai kultúra általánosabb nézőpontjából. Az informálisan Merkel vezette GdF a fiskális krízis közvetlen politikai nyelvre történő lefordításában keresi a megoldást, mint azt a két új (görög és olasz) miniszterelnök kiválasztása is jelzi (mindketten európai vezetők voltak, s mind a ketten a pénzügyi szférához kötődnek). Márpedig a nemzetközi-nemzeti pénzügyek és a nemzetközi-nemzeti politika közötti ilyesfajta rövidzárlat igencsak kétes megoldásnak tűnik hosszú távon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr213375423

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csendes Invázió 2011.11.14. 15:10:05

Olaszországban, és Görögországban is új, kijelölt államfők beiktatására kerül sor. Azon kívül, hogy egyikük sem választások útján szerezte új tisztségét, van még néhány közös jellemzőjük az új miniszterelnököknek. Mario Monti, és Lucas Papademos egyará...

Trackback: Hoffmann Rózsa: a magyar adófizetők pénzét ne költsük külföldi varázslóiskolákra 2011.11.14. 09:57:36

A kormányzati roadshow vasárnap megérkezett Dobogókőre, ahol az Ákos koncert után (a kicsiknek luficsomózás és sorversenyek) lakossági fórumon vehettek részt az érdeklődők. Kérdéseikre ezúttal Dr. Hoffmann Rózsa válaszolt. Egy helyi lakos a leendő...

Trackback: Új politbüro dönt a sorsunkról 2011.11.14. 08:59:01

Az EU új tagállamai felől nézve a szovjet idők emlékei rémlenek fel, amikor politikai értelemben is külföldön döntöttek magyar ügyekben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vivianna 2011.11.14. 09:18:01

A zsidók tehetnek mindenről.

nemsirunk 2011.11.14. 09:23:01

Bárcsak már ott tartanánk, hogy valóban egységes irányítás alá kerül Európa! Ha továbbra akadálya lesz a politikai egységnek a primitív nacionalizmus, akkor végünk. A mai gazdasági környezetben egy nemzetállam (különösen egy olyan kis állam mint Magyarország) teljes mértékben életképtelen. Ilyen helyzetben a Szovjetuniót emlegetni a legsötétebb, legkártékonyabb demagógia.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 09:24:02

@Vivianna: - Mondja az Economist.
Kár lenne ilyen irányba elvinni a vitát.
Kérem, ne tegye!

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 09:26:22

@nemsirunk:
Kedves nemsierunk. Nem az egységes irányítást nehezményezi a cikk. Ja, és nem inkább annak van demagóg felhangja, ha valaki azt állítja: "...egy nemzetállam (különösen egy olyan kis állam mint Magyarország) teljes mértékben életképtelen"?

komplikato 2011.11.14. 09:38:52

@Hörcher Ferenc: Miért lenne egy akár kicsi nemzetállam életképtelen? Ellenben a Magyar Köztársaságból lett Magyarországról már lehetne vitatkozni.
Bár mondjuk én a műveletlenségem okán inkább látom az országot nemzetek olvasztó tégelyének, mint valami megkérdőjelezhetetlen nemzetállamnak. Imádom a kulturális sokszínűségét Persze, tudom van aki meg letagadná, vagy le is tagadja ...

A cikkhez meg: Ki tudja, elég hervasztóan hangzik a dolog, de lehet ha olyanok irányítanak akik nem csak papíron értenek hozzá? Csak megint olyan mint a viccben a libapásztor, nehogy megdögöljön az összes liba kísérletezgetés közben. Bár jelenleg is itt tartunk.

márta)) 2011.11.14. 09:39:16

Na ez a szerencsétlen (is) megirta már megint a kommentjét.
A zsidózás után, cigányozni is fog???
Mert csak ennyire telik tőle.

Vivianna 2011.11.14. 09:39:25

@nemsirunk:

Igazad van.

Az elmaradott, büdös, sárban dagonyázó, moslékzabáló, múltba révedő, civilizálatlan magyar nép örülhet, hogy a fényességes nyugat kiveri belőle a vadállatot!

Ha az Európai Unió értékeit, eredményeit, elveit kivonnánk Magyarországból, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack.

Most megyek, és felveszem az "I Love EU" bugyimat!

nemsirunk 2011.11.14. 09:39:59

@Hörcher Ferenc: Nem, ennek az állításnak a bizonyítását nap mint nap láthatjuk. Magyarország (és más országok) államadósságának, életszínvonalának, versenyképességének mértékét külföldről pár kattintással lehet módosítani. Ilyen mértékű kiszolgáltatottságnak csak a minél egységesebb EU-szintű politikai-gazdasági irányítás lehet az ellenszere. Az EU-nak is keresztbe lehet tenni, de sokkal nehezebben, mint egy "független" nemzetállamnak. Nekünk ez itt létkérdés. És az EU vezetésére, az egység megteremtésére ebben a pilantban reálisan nézve senki más nem alkalmas, mint a cikkben említettek.
Ez nem is hasonlítható a szovjet rendszerhez, mert ott nemhogy nem volt érdekünk a csatlakozás, hanem egyenesen rosszabul jártunk vele, mint anélkül.

harmincas 2011.11.14. 09:42:52

És milyen jó lesz, ha Hamburg dönt! Nagyon úgy tűnik, hogy ésszerű, tájékozott, okos emberek. Mindenesetre jobban bízok bennük, mint a mostani kormányunkban.

márta)) 2011.11.14. 09:43:38

Ugyan, ugyan! Ami a görögöknél és olaszoknál történt) az a mindenkori politikai hatalom megszerzésének, megtartásának eredménye.
Politikai lobbi a nép feje felett.
No ennek kell, hogy vége legyen.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 09:45:23

@nemsirunk: "az egység megteremtésére ebben a pilantban reálisan nézve senki más nem alkalmas, mint a cikkben említettek."

Régi emlékeket idéző kitétel. Tessék mondani, a demokrácia nem a versenyről szól?

márta)) 2011.11.14. 09:45:51

De van egy még általánosabb tanulsága is az ügynek – a politikai kultúra általánosabb nézőpontjából."

Na.Igen! Itt nálunk is vannak hiányosságok, nem kicsik, nagyok. E tekintetben (is).

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 09:46:49

@harmincas: Csak az a gond, hogy mi magyarok vagyunk. És a választóink, akik szintén magyar állampolgárok, a mostani kormánytöbbségre szavaztak.

márta)) 2011.11.14. 09:47:48

Na.Igen. Tetszettek volna másként szavazni.
Egyébként köszönjük.
:(

I_Isti 2011.11.14. 09:47:59

@nemsirunk: Bocsánat, nekem úgy rémlik, hogy a Szovjet rendszerhez nem azért csatlakozott Magyarország, mert annyira szeretett volna, hanem mert volt egy eszméletlenül nagy hadseregük, ami gyakorlatilag azt foglalt el, amit csak akart, és Magyarországot akarta. A birodalmak természete ilyen, alapból.
Az EU pedig - valaki úgy fogalmazott - egy birodalom építkezési kísérlet. Bénának néz ki, de előbb-utóbb kimutatja a foga fehérjét, mint minden birodalom.

nemsirunk 2011.11.14. 09:48:15

@Vivianna: Nem, mi annak örülhetünk, ha hajlandóak lesznek beengedni minket. Igazából a kérdés az, hogy kitől fogunk függeni: az EU-tól, az USA-től, Kínától vagy másvalakitől. Nekem ezek közül az EU a legszimpatikusabb. Azt nagyon gyorsan el kell felejteni, hogy mi majd itt önállóan bármire képesek leszünk, a magyar gazdaságnak néhány aprócska spekuláns is óriási gondot tud okozni.

is 2011.11.14. 09:48:38

Ez az USA polgárháború föderáció vs. konfeöderáció kérdésben, hála istennek tényleges emberáldozatok nélkül, de lényegét tekintve ugyanúgy. Én föderalista vagyok, tehát nem bánom. Lehet szovjet helyzetezni, de szerintem jobban passzol az, hogy persze azóta is szidják a szövetségi kormányt, ami Washingtonban dönt rengeteg kérdésben, a kansasiakat és montanaiakat érintő ügyekben is. Nem az a kérdés, hogy ez jó-e, hanem az, hoyg az alterntíva, azaz, hogy szétesik a pénz és az EU, az jobb-e. Hát nem jobb, mert a max. 80 milliós piaccal is úgy bánik el Kína, ahogy akar. Már most szalámizza felfelé Európát, ahogy tudja (a mgayarok az első szalámi), akkor meg aztán hónapok alatt bevezetnék a kínai oktatást mindenhol. Na, az lenne a szovjet párhuzam, nem ez a mostani.

balint60 2011.11.14. 09:48:57

Helmut Schmidtnek sajnos igaza van; a mai Európából fájdalmasan hiányoznak az olyan kaliberű államférfiak, mint Schumann, Adenauer és De Gasperi.
Amennyiben a jelenlegi elit tagjai megpróbálnak ebben a tekintetben "felzárkózni", azt csak üdvözölni lehet (és szurkolni a [közös] sikerért).

Nyilvánvaló, hogy az Euro-zóna a monetáris és fiskális politika a meglévő, antagonisztikus ellentmondás feloldása nélkül fenntarthatatlan. Hogy mindez milyen módon valósulhat meg, ill. egyáltalán megvalósítható-e, ez itt a nagy kérdés.
Amennyiben erre sikerül akár a GdF-nek megoldást találnia és azt elfogadtatni a többi tagországgal (saját parlamentjeikről nem is szólva!), rájuk is méltán fognak államférfiakként emlékezni a következő generációk - függetlenül "informális" jellegüktől.

PS. Kedves HHF, igen sokszor idézem fel a választásokat megelőző időszak véleménycseréjét Önnel...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.14. 09:49:36

A mai magyar magyar viszonyokban élve kifejezetten örülnék, ha több beleszólása lenne a dolgokba egy európai vezetésnek.

Persze ehhez az is kellene, hogy mindenkire egyformán legyenek érvényesek a szabályok!

passzívház tervek · http://www.passzivhaztervek.hu 2011.11.14. 09:53:02

@nemsirunk: Fogalmazzunk úgy: a több ezer éves kultúránkat olyan irányba fejlesztettük, ahol az annak alapját jelentő nemzet, nép fogalma elvesztette a tartalmát. Ha így folyik tovább, a magyar nép egy statisztikai kerekítés lesz két emberöltő múlva. És én nacionalista sem vagyok...

nemsirunk 2011.11.14. 09:53:03

@I_Isti: Hát már csak ezért sem jó összehasonlítani a szovjet rendszerrel. Az EU-t nem hadsereggel foglalják el, hanem építik, de minden építkezéshez kell egy vezető, aki dirigál. Ez ettől függetlenül még sokkal-sokkal demokratikusabb, mint a Szovjetunió volt.

is 2011.11.14. 09:53:09

@Hörcher Ferenc: demagóg valami, ha szimpatikus, de érvekkel alá nem támasztható, illetve. ha fontos ellenérveket elhallgató. mi abban a demagóg, azaz szimpatikus, ha valaki kimondja, hogy egy 10 milliós piac, ahol a világ többi része számára érthetetlen nyelven beszélnek, különállásukat és kooperációképtelenségüket fitotgatják, az igencsak várhatóan el fog szegényedni, mert nem fog vele senki kereskedni, kutatási és technológiaieredményeket megosztani, az infrastrukturáját fejleszteni? hol vannka itt elhallgatott ellenérvek? mik lennének azok az ellenérvek?

barli 2011.11.14. 09:53:36

Ha jól értem, manapság az a trendi, hogy tök mindegy, hogy mit akar a választópolgár, az lesz, amit soha senki által meg nem választott valakik, valahol eldöntenek.
Ha jól értem, a nyugat központilag akarja bevezetni a diktatúrát.
Aki meg nem áll be a sorba (pl. Orbán), azt országostól csinálják ki.
Bravó!

JohnHenry 2011.11.14. 09:57:47

@Hörcher Ferenc: ja, mind a kétharmad. kicsit demagógnak tetszik lenni.

nemsirunk 2011.11.14. 09:58:57

@passzívház tervek: Nem mi fejlesztettük így, ez egy természetes folyamat. Az egyén kezdetben közösségekbe, törzsekbe tömörült, hogy így legyen hatékonyabb és kevésbé kiszolgáltatottabb a környezetének. Aztán városállamokba, majd nemzetállamokba. Ma a társadalmi-tehnikai fejlődés révén már a nemzetállamok is túlhaladottak, hiszen minden folyamatunk (ipari termelés, pénzügyek, információáramlás, munkavállalás, bűnözés, környezetszennyezés stb) globálisan zajlik, így ennek megfelelő szintű irányításra van szükség. Egységes szabályozás nélkül káoszba fulladunk. Ennek az egységes szabályozásnak egy mérföldköve az EU.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 10:00:18

@JohnHenry: demokráciákban már csak így van - a többség dönt a kormányról.

JohnHenry 2011.11.14. 10:00:29

@barli: miért? orbán haverodat érdekli, hogy mit akar a választópolgár?

JohnHenry 2011.11.14. 10:01:20

@Hörcher Ferenc: nagy tévedés, a kisebbség dönt.

mahet 2011.11.14. 10:03:01

Alapvető a demokrácia kudarca, amíg a többség 1 tál rizsért (13. havi nyugdíj, "ingyenes" egészségügy) eladja a gyermekei jövőjét.

Ezt a mindenkori kormányok előszeretettel ki is használják - igenis erősebb központi szabályozásra és racionalizálásra van szükség.

Mintha a 7 éves gyerek 4 évente új szülőt választana az alapján, hogy ki vesz neki több játékot és csokit. A szülő meg folyamatosan hitelt vesz fel csokira. Ráadásul amikor vissza kell fizetni akkor a bankot hibáztatja. :) Röhej.

Van havi 100 000 Ft bevételed akkor annyit költesz, nem többet! Bizony kevesebb lesz a csoki!

Jaj neeee elveszik, de hát miért tőlem?!!! Az ádinak több játéka maradt!!!! ááéáááá anyuuuu!

szivatnakanyám 2011.11.14. 10:03:51

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Ferenc!
Nem vagyok gazdasági szakember,sőt egy buta állampolgár vagyok csak.
Épp ezért elnézését kérem, ha az én meglátásom az UNIO-val kapcsolatban nagyon eltérő lenne a szakemberek álláspontjától.
Ami érthetetlen számomra:
Mikor még az UNIO gazdaságilag stabil és fejlődő volt akkor úgy zártak a bővítéssel kapcsolatban,hogy esély sem látszott a bekerülésre.
Már a kezdetekben megosztott volt a vélemény a közös valuta bevezetéséről.
A piac szűkülése és a gazdasági fejlődés lassulása után nyitott az UNIO.Számomra ez csak azt jelentette,hogy piacszerzés,gazdasági stabilitásuk volt a cél.Az újonnan szerzett piacok, más országok gazdasági ellehetetlenítésével biztosítják saját ugynevezett nyugati kényelmüket.A devizában való eladósodásunktól az importkényszerig.

passzívház tervek · http://www.passzivhaztervek.hu 2011.11.14. 10:07:00

@nemsirunk: Áh, dehogy. A nemzetek (törzsek, egyéb közösségek) évezredes múlttal, erkölcsi normákkal, értékrendekkel rendelkeznek. Még az sem elég továbbgondolás nélkül a természettel való harmonikus együttélésre. Lásd háborúk és nélkülözés kísérte fejlődésünket végülis úgy is. A nemzet mint olyan, valóban fölösleges önkényes osztás, hiszen faj vagyunk, közös érdekkel. De aminek át akarjuk most adni a vezetés jogát, az egy kiforratlan, pénzközpontú, az emberi életet nem becsülő, nem annak értékén alapuló berendezkedés. Ilyen ma a nemzetállamok képviseleti rendszere csakúgy, mint az eu vagy a nemzetek fölötti képviselet (mint ensz pl). Így annyiban helyesbítenék: EZ az eu sajnos zsákutca. EZ a képviseleti rendszer (a demokrácia jelen formája) szintén zsákutca. Alapjaiban alkalmatlanok az általuk generált problémák rendszer keretein belüli kezelésére. Innentől sima tudományos evidencia, hogy a rendszernek ALAPJAIBAN kell változnia. Paradigmaváltásra van szükség, ami a jelenlegi vezetési, irányítási struktúrát/elveket is el kell törölje. Ezt lehet kétségbe vonni. De EZ alapján a tudomány alapján épülnek azok a gépeink, bonyolult technológiai eszközeink is, amelyeknek a létezését nem lehet kétségbe vonni.

Rendszer kell. Nemzetek fölötti vezetés kell. De nem EZ. Beszélgetnünk kell, és egy újat kitalálni.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 10:11:43

@JohnHenry: Ha a többség úgy dönt, hogy nem él szavazati jogával.

nemsirunk 2011.11.14. 10:11:45

@Hörcher Ferenc: Mondjuk én azt tartanám optimálisnak, ha minden tagállamban népszavazást tartanának az egységes EU-hoz tartozásról (én nem a hatalmuk megtartásában érdekelt jelenlegi kormányok döntenének). Ahol megszavazzák, ott azonnal be kell vezentni az eurót, és az ország irányítását alá kell rendelni az Európai Parlament törvényeinek. Az EP-t pedig egy tisztán listás szavazással választani, aholvá az európai pártok az egész EU-ra egységes listán jelölhetnek képviselőket.
Aki pedig kimarad, az elveszti a teljes tagsági viszonyát, és nem szólhat többé bele a belső ügyekbe, ki kell vezetnie az eurót. Nagyon remélem, hogy Magyarországon is többségbe kerülnének a unionisták, és nem hagynák az országot ebben a jelenlegi kiszolgáltatott helyzetben.

Flúgatlan 2011.11.14. 10:13:29

Ha ez tényleg így alakul, és egy önjelölt csoport akarja a tutit megmondani, akkor inkább lépjünk ki az EU-ból.

Átgondoltam, de leírni nincs időm az érveimet. Tudom, hogy rövid távon rossz lenne, de középtávon jobb, mint egy alávetett tartománnyá válni.

Lehet szidni.

jog-ász 2011.11.14. 10:14:01

vagy lesz europai egyesült államok usa mintára vagy nemzetállamokra esik szét europa ujra és háboru lesz..lásd a balkánt.

Anti Anyag (törölt) 2011.11.14. 10:14:16

Előbb utóbb eljutunk odáig, hogy az EU-ban való bennmaradásról népszavazás dönthet.

Ez jó alkalom lenne a kilépésre.

I_Isti 2011.11.14. 10:16:05

@passzívház tervek: , @nemsirunk: Gyertek vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt.".." Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén.

barli 2011.11.14. 10:16:16

@JohnHenry: nem biztos, de leghalább öt el lehet zavarni a búsba, ellentétben pl. a frakfurtiakkal

nemsirunk 2011.11.14. 10:20:50

@passzívház tervek: Kellene, csak már nincs elég időnk beszélgetni. A fejlődés gyorsul, amire kezdetben ezer évek voltak, arra ma már csak évtizedek. Nagyon el vagyunk késve az egységes irányítás bevezetésével, láthatóan káoszba fordult a világgazdaság, ma szabályozatlanul működve lerabolják az egész világot az egyes világcégek. De nem azért, mert gonoszok, hanem azért mert ők sem képesek másként működni. Ha az egyik visszavesz, akkor tönkremegy és a másik lép a helyébe. Ha így megy tovább, nemsokára a gyermekmunka lesz az általános, mert annak alegkisebb a költsége, és jelenleg a világon senkinek nincs akkora hatalma, hogy ezt a folyamatot megállítsa. Ez a helyzet még a nagy világcégeknek sem jó, mert a vezetőik, részvényeseik sem tudnak majd jól élni egy nyomorgó világ közepén. Akármekkora vagyonuk is lesz, legfeljebb egy luxuserődöt (börtönt) építhetnek majd belőle maguknak.

nemsirunk 2011.11.14. 10:28:16

@Flúgatlan: Az nem rövidtávon lenne rosszabb, hanem sok emberöltőre. Nem tudjuk mit hoz a távoli jövő, de belátható időn belül csak negatív következményei lennének.

andzsin 2011.11.14. 10:32:21

Az EU több nagyon súlyos hibát elkövetett az elmúlt időszakban. És persze az is látszik már, hogy az 50 évvel ezelőtt kialkudott szerkezet recseg-ropog, ezt még megspékelték az eurózónával. El kéne már dönteni azt a dilemmát, hogy "Európa nem maradhat gazdasági gigász és politikai törpe."

Mindenesetre azt nem tartom semmi esetre károsnak, hogy a tétovázó és halogató politikának lett egy ellensúlya, még akkor is ha ez egy informális szerkezet. Csak jelzem, hogy az Európai Tanács is csak később intézményesült.

Valakinek ki kell mondania a frankót. Róna Péter egyenesen azt mondja, hogy a jelenlegi magyar kurzusnak max. 1 éve van hátra vagy úgy járnak, ahogy a görögök és az olaszok, kerek-perec meg fogják nekik mondani, hogy no money hacsak úgy nem ugráltok, ahogy mi fütyülünk. Majd ha már 450ft lesz az euro, akkor majd mindenki elgondolkozik...

nemsirunk 2011.11.14. 10:39:58

@andzsin: 1 éve? Szerintem már ma is úgy ugrál a magyar gazdaság, ahogy kívülről fütyülnek. A tagállamok számára az EU irányítás sokkal demokratikusabb és közelebb álló, mint a jelenlegi helyzet, amikor a nemzetközi pénzvilág vezetői és törvényszerűségei döntenek a sorsukról. Ráadásul az EU-ban benne van a lehetőség arra, hogy később kiforrja magát egy még demokratikusabb rendszerré, nem hiszem, hogy Merkel vagy bárki valami véreskezű diktátorrá szeretne válni. A szabályozatlan nemzetközi pénzvilág viszont soha sem lesz semennyire sem demokratikus.

nemsirunk 2011.11.14. 10:43:31

@andzsin: Arról nem is beszélve, hogy mióta világ a világ az húzatja a nótát, aki a zenészeket fizeti. Nem reális az, hogy a németek csak öntsék a pénzt, a görögök meg majd elköltik a saját belátásuk szerint, abba ne szóljon bele senki.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 10:46:58

@nemsirunk: Igaz. Mint ahogy az se túl biztató, hogy akár euró százmilliárdokért is, de meg lehessen venni egy ország szuverenitását, főként lakói beleegyezése nélkül.

Alikam 2011.11.14. 10:50:51

@nemsirunk: miért is kéne egységes irányítás Európának? Nagyon jól megvolt Európa egységes irányítás nélkül is nagyon sokáig.

A probléma, pont, hogy az EU-val van. Ez egy nagyon szép történet arról, hogy tartsuk gazdasági és politikai kontroll alatt a többi országot.

Hát ezt a receptet adta meg az EU. És míg a nagyoknak ez kedvező - annak ellenére, hogy a pénzügyi források egy része tőlük származik -, a gyengébb országok sorba buknak bele.

KevinMulder 2011.11.14. 10:51:54

@Hörcher Ferenc: Ha Magyarország Amish ország akar lenni, akkor ez kivitelezhető. Ameddig viszont az emberek olyan javak után vágynak, amiket nem gyártunk ...

passzívház tervek · http://www.passzivhaztervek.hu 2011.11.14. 10:53:05

@nemsirunk: Őszintén szólva ezzel nem értek egyet. Most kell csak beszélni a hogyan továbbról. Mikor máskor? Épp most esik darabokra a rendszerünk. Rajtunk múlik, hogy békésen vagy nem. Én inkább jó hangulatban csinálnám :)

nemsirunk 2011.11.14. 10:58:46

@Hörcher Ferenc: Az EU nélkül sokkal inkább az, hogy meg lehet venni. Ha most a kínaiak kifizetnék a fele államadósságunkat, akkor szerintem a továbbiakban ők irányítanák az országot. Ehhez képest a görögöknél a fél államadósság elengedéséért cserébe szinte semmi olyat nem kértek, amit enélkül is meg nem kellett volna tenniük. Lecserélték a miniszterelnököt, de csak ideiglenes kormányt alakított, hamarosan választások lesznek. A kínaiak véglegesen kineveznének egy pártfőtitkárt az ország élére és kész.

KevinMulder 2011.11.14. 11:00:19

@Alikam:
"miért is kéne egységes irányítás Európának? Nagyon jól megvolt Európa egységes irányítás nélkül is nagyon sokáig."

Ebben nagyon igazad van! Milyen csodásan együttdolgoztak az európai népek az elmúlt 300 évben. Fellendülés, prosperálás, egy cseppnyi hullajtott vér nélkül ... hmm .. várj egy kicsit!

márta)) 2011.11.14. 11:02:06

A Frankfurt-csoport fog határozni Európa jövőjéről – akár tetszik ez a választópolgároknak, akár nem."

Az, hogy nevezet" csoport határoz Európa jövőjéről) szerintem egy kicsit túlzás. Csak ultimátumot :) adnak, olyan kormányfőknek, kik a hatalom megszerzése,megtartása érdekében a csőd szélére/vagy teljesen csődbe viszik, taszítják országukat, népüket.
:)

nemsirunk 2011.11.14. 11:03:33

@Alikam: Nagyon jól megvolt eddig, csak közben a világ átalakult. Mondogathatjuk, hogy "legyen úgy mint régen volt", de ettől még nem lesz úgy. Korábban soha sem volt még a világtörténelemben olyan helyzet, mint most, amikor már szinte minden folyamatunk képes technikailag nemzetállami határokon átívelve működni, és ezekre semmiféle kontrollt nem jelentenek a nemzeti kormányok.

márta)) 2011.11.14. 11:09:54

Az, hogy mi tetszik a választópolgároknak, mi nem ) Érdekes helyzet.
Úgy gondolom egész Európában.

Itt nálunk - már irtam - a társadalom egy nagy csoportja, a napi politika értelmezésének szintjére sem nőtt fel. Sokan azt sem tudják, eszik-e vagy isszák)

Némelyeknek elég annyi) "gyerekkorban" nyugdíjba lehet menni.stb.
Elég a gyurcsányahibás mantra) No és persze a csodaváró hangulat, ami uralta a társadalom egy hatalmas csoportját a 2010-es választások előtt.
Pedig aki egy picit is figyelte a politikát, gondolhatta, nem lesz túl nagy mozgástere a kormánynak, bárki is alapithat kormányt.)

Egyébként a népakaratra való hivatkozás, az elmultnyolcév" már elveszitette jelentőségét) már egészen másról szól a magyar politika, a kormány tevékenysége"?

Akik lassan, de biztosan haladnak az elszegényedés felé, nem gondolom, hogy erre szavaztak. ?

menőmano 2011.11.14. 11:13:17

A választópolgárok egy csoportjáról annyit, hogy totális röhej)

A választások előtt megmondta a Bajnai:
"Ne gondolja senki, hogy kolbászból lesz a kerités".

Némelyek, még ezt is a többségi kormányon követelték.
oszt.ennyi.
:((

menőmano 2011.11.14. 11:17:16

oppá" :)

Sajnálatos, hogy nevezett két európai ország, már idáig jutott. Megsugta :) a két kormányfőnek Merkel és a"többi" vezető politikus, jobb ha nagyon gyorsan lemondanak.

Jut. eszembe :) Az a Merkel aki a Bajnai kormány munkájáról elismerően nyilatkozott anno, Ja. és megköszönte azt.
van ilyen.
ennyi
:))

menőmano 2011.11.14. 11:18:50

Elnézést! Mi?van? már??
A @márta még nem lett kimoderálva???
Totálisan jó buli, lenne megint.

:))))))))))

smartdrive 2011.11.14. 11:26:10

jelenleg úgy állunk, hogy a másik út látványosan megbukott: Berlusconi rekordokat döntögetve volt miniszterelnök, Papandreu fejében pedig felmerülhetett, hogy népszavazást ír ki

Eaven 2011.11.14. 11:35:44

@Hörcher Ferenc:

Annyira nyilvánvaló, hogy ugyanaz fog történni mint minden korábbi esetben. A tend az egységesülés, ez nem valaki döntése főleg nem a fenti politikusoké. Az egységes Európa nem lehetőség hanem kényszer. Akár tetszik valakinek akár nem. Az Unió megint több jogot kap, a nemzetállamok megint vesztenek a szuverenitásukból. Hogy lenne más választás az puszta illúzió. Hosszabb távon minden válság csak a központosítottabb EU felé löki a kontinenst. Az Unió végül ebből is megerősödve kerül majd ki. Nem baj ha ez a csoport létezik, sőt hasznos főleg most. A probléma az lesz ha nem vezet egy legitim európai elnökhöz. Ami meg az angolokat illeti csak két választásuk van, vagy az Amerikai Egyesült Államok tagállama lesznek vagy az Európaié.

márta)) 2011.11.14. 11:40:58

Hm. kismano.)
Mindjárt jön a @Hörcher Ferenc: úr, majd megmondja mi a totális jó buli.

:)))))))

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 11:41:46

@Eaven: Vszínű, hogy az egységesülés még mindig jobb forgatókönyv, mint bármi más. De nem mindegy az, mit jelent az egységesülés. Lásd az USA vitáját a központosítók és a föderalisták között.
Erről tehát igenis érdemes, sőt kell is vitázni.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 11:42:34

@márta)): Kedves márta))
remélem, nem vagyok semmi jó bulinak az elrontója.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 11:43:07

@nemsirunk: Aha, ezért aztán teljesen életképtelen Japán (120 millió lakos), Dél-Korea (40 millió lakos), Tajvan (20 millió lakos), Szingapúr (5 millió lakos).

Egész biztos vagyok benne, hogy Németország (80 millió lakos), Franciaország (60 millió lakos), Lengyelország (38 millió lakos), Magyarország (10 millió lakos), vagy Szlovákia (5 millió lakos) kivétel nélkül életképtelenek lennének egyedül.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 11:46:42

@Hörcher Ferenc: Az egységesülés egyik nagy hátránya, hogy egységesen nincs demokrácia. A demokrácia feltétele ugyanis a közös politikai nemzet, közös közvélemény, stb., ami kivétel nélkül mind hiányzik. Az USA-ban megvan (úgy-ahogy, bár az 1965 óta zajló egyre tömegesebb bevándorlással omladozik rendesen), úgyhogy nem releváns példa.

Az EU mint potenciális közös állam működésére jó példa az ECB. Kineveztek egy olaszt az ECB élére, az első kérdés nem az volt, hogy mennyire kompetens, hanem hogy már van két olasz a board-ban, akkor az egyik mondjon le.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 11:48:52

@Eaven: Egyáltalán nem kényszer az egységes EU. Valamiféle kereskedelmi együttműködés az érintett államok között valóban hasznos (azért a kényszer szó még e tekintetben is erős, de mondjuk meggyőző érvek szólnak mellette), de az EU létrehozására semmilyen kényszer nem volt az elit ezirányú szándékait leszámítva.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 11:51:04

@Monarch: A nemzetállamos példája ült.
A nekem adott válasza viszont szerintem elnagyolt.
Ha nincs politikai nemzet, közös közvélemény, meg lehet teremteni. Volt már rá példa a történelemben. Pl. az USÁ-ban.
Ami tehát releváns példa.

Eaven 2011.11.14. 11:52:06

@Hörcher Ferenc:

Egyetértek a vita fontos de hol itt a vita? Számon kérjük és joggal az említett döntéshozók EU szintű legitimitását hiszen nem erre lettek választva de közben nemzeti szinten ez a kérdés alig jelenik meg. Addig amíg a vitát nem viszik le az országos politika szintjére és nem válnak szét az egyes országokban a politikai erők "unionistákra" és "föderalistákra" addig a vita akadémikus.
Politikai átalakulásoknál amúgy is megelőzi a hatalom megszerzése a legitimitásét.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 11:55:50

@Eaven: Egyetértek.
Tehát a következő konklúzió: legyen nyilvános a vita az unionisták és a föderalisták között Magyarországon is.
Ami ugye nem az EU-n kívül is van élet, és a brüsszeli R-vonal közötti választásról szólna.
Ami a politikai átalakulásokat illeti, a törekvés meg kell legyen bennünk, hogy próbáljuk átlátni és ha lehet, a nyilvánosság eszközeivel befolyásolni is az eseményeket.

nemsirunk 2011.11.14. 11:55:57

@Monarch: Ázsia teljesen más kategória, más a mentalitás, amit itt nem lehetne megvalósítani. De ők is ki vannak szolgáltatva a világgazdasági folyamatoknak.
Az életképtelenség nem függ a lakosságszámtól. Emlékezhetünk, amikor Soros egymaga bedöntötte az angol fontot. A brit gazdaság egy "kicsit" nagyobb mint a miénk, és elég volt hozzá egyetlen ember! És rengeteg olyan ember létezik már a világon, akik egymagukban képesek lennének bármely európai országot padlóra küldeni. A nagyobb cégcsoportokról már nem is beszélve.

Eaven 2011.11.14. 11:59:24

@Hörcher Ferenc:
Így van, szerintem elvárható és el is jött az ideje, hogy az országos párok is véleményt nyilvánítsanak és oldalt válasszanak. Itthon is és máshol is. Kerüljön be végre a közbeszédbe a kérdés.

márta)) 2011.11.14. 12:00:10

@Hörcher Ferenc:

Nem, nem, olyat nem is irtam.
:))

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:01:20

@Hörcher Ferenc: Az USA-ban volt közös nyelv, például, és még így is beletellett talán százötven vagy kétszáz évbe és legalább egy polgárháborúba és számtalan közösen megvívott háborúba, mire végre kellően megerősödött a nemzettudat. Amellett meg cserébe kellően meggyengült a tagállami tudat. Mi vajon örömmel feladnánk-e a magyarságunkat az európaiságért? És még ha így is lenne, vajon a veszteség nem lenne-e összehasonlíthatatlanul nagyobb, elveszíteni az olasz, német, román, svéd, stb. nemzeteket, hogy cserébe egy összeurópai masszát kapjunk? (Noha Európa egyik legjellemzőbb jegye pont a sokszínűsége volt mindig is...)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.14. 12:03:19

@Hörcher Ferenc: Bocs, de milyen bizonyítéka van annak, hogy Monti-t vagy Papademos-t a frankfurti csoport választatta meg. Mindkét kormányfő szakértői kormányt alakított, és az ilyenkor tipikus figurákat jelölték miniszterelnöknek. Görögországban nemsokára választások lesznek, Olaszországban csak 2013-ban, de az olasz elemzők szerint előrehozott választások lesznek. Eléggé metaforikus az az értelem, amelyben a frankfurti csoport egyáltalán létezik, de bayerzsolt országában minden "csoport"-ra (pláne frankfurti, mint az iskola, vagy pláne mint a virsli) ugranak, és jön a moszkvázás vagy a klasszikus zsidózgatás lásd fent. Annyira kiszámíthatóak vagyunk mint egy uruguayi szappanopera.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 12:04:49

@Monarch: Igen, a nyelvkérdésben nagyon álságos Európa.
Amúgy meg már 65 éve megy itt is a küzdelem.
És reméljük nem kell hozzá háború, hogy ráérezzünk a közös erőnkre.
Amúgy meg az USÁ-ban, hogy meggyengült volna a tagállami tudat? Hát, nem tudom.

nemsirunk 2011.11.14. 12:05:17

@Monarch: Politikai értelemben lehet közös nemzetről beszélni. Ha mondjuk bevezetnék a (mainál sokkal meghatározóbb) Európai Parlament választásához azt a szabályt, hogy közös európai listán lehet csak jelöltet állítani, a nemzeti EP választásokat megszüntetnék. Nem csak a nemzethez való tartozás az egyetlen csoportképző erő, sőt! Valószínűleg egy magyar gyári munkás életének nagyobb közös metszete van egy portugál gyári munkással, mint mondjuk egy magyar paraszttal.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 12:07:32

@jotunder: Nincsenenek bizonyítékaink, de hisz épp az a baj, hogy nem átláthatóak a folyamatok.
A szovjet elnyomást szerintem ne nevezzük moszkvázásnak.
A zsidózással egy hozzászóló próbálkozott, be is égett vele.
A jó szappanopera, ugye, tud váratlan fordulatot is hozni.
Hát Ön, kedves jótündér?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.14. 12:10:04

@Hörcher Ferenc: Az EU arra nem képes, hogy egy tagállamát legalább lehordja a sárga földig, nemhogy befolyásolja bármiben. Az, hogy valaki delirál egy jót az Európai Egyesült Államokról, csak azt jelenti, hogy több ideje van a kelleténél.

nemsirunk 2011.11.14. 12:10:37

@Monarch: Nem kell feladni a magyarságunkat az európaiságért! Ma is büszkén vallhatja magát valaki mondjuk szegedinek, zalainak, palócföldinek stb anélkül, hogy feladná a magyarságát. Ezek nem zárják ki egymást. Ugyanígy lehet mindenki európai és egyben magyar, zalai, nagykanizsai is.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:11:10

@nemsirunk: Nézzél utána, hogy mit csinált Soros. Spoiler: nem ő döntötte be az angol fontot, csak profitált belőle.

Egy szóval nem állítottam, hogy az ázsiai államok nincsenek kiszolgáltatva a világgazdaságnak, de valahogy nem tűnnek életképtelennek. Egyébként pontosan a mentalitásuk mely pontja teszi életképessé őket? Úgy értem, a "mentalitás"-ra hivatkozás sokszor a szellemi lustaság (és/vagy tájékozatlanság) jele, pl. a japán megtakarítási ráta tekintetében. (A világháború előtt a japán megtakarítási hajlandóság nem volt magasabb, mint Európában.)

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 12:12:34

@jotunder: Kár, hogy így vagdalkozik, és nem érvel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.14. 12:15:14

@Hörcher Ferenc: Moszkvázásnak azt nevezzük, amikor Brüsszelt hirtelen Podgornijjal, Gromikoval és Cukibrezsnyevvel azonosítják. A zsidózás Magyarországon tipikusan a hőbörgés egyik emelt szintje, nem különbözik élesen a többi hőbörgéstől. Az én tézisem az, hogy Magyarországon a teljesítmények helyett hőbörögnek általában, és annál alkalmasabbat hőbörgésre mint egy Csoport, amelyik ráadásul Frankfurti keresve sem lehet találni. Most is ki és milyen szinten frankfurtozik, jézusmária, annyira kínos (nem, nem erre a blogra gondoltam, könyörgöm)

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:15:48

@nemsirunk: Nem tudom, hogy te mennyi időt töltöttél portugál arisztokraták és román autógyári munkások között, de érzésem szerint nekem speciel több közöm van egy székely falusi paraszthoz mint egy svájci brókerhez, még akkor is, ha foglalkozási és lakóhelyi (értsd: Svájcban élek) okokból érthetően utóbbival is nagyon jól el tudok beszélgetni, talán még sokkal jobban is, mint a székely parasztbácsival.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:17:56

@nemsirunk: Van egy probléma. A nemzethez tartozás kicsit mélyebb annál, mint a lokálpatriotizmus. És igen, a palóctudat elég nagy részben kiüresedik abban a pillanatban, hogy a magyar nemzettudat megjelenik vagy megerősödik.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:21:42

@Hörcher Ferenc: Az USA-ban a tagállami tudat eléggé meggyengült, létezik egy erős (és országos) szövetség-ellenesség, Washington-ellenesség, de ez országos jelenség, és még a széljobb milíciákban is tökjól együttműködnek a virginaiak a marylandiekkel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.14. 12:22:08

@Hörcher Ferenc: mi ebben a vagdalkozás, jójézus...

az, hogy viccesnek tartom a frankfurticsoportozást ? nem HHF részéről, ismételten könyörgöm... :((((( politikatudósok bátran elgondolkozhatnak ilyesmin, írhatnak belőle cikket, én ezen még csak nem is gúnyolódom.

Magyarország nincs túl jó helyzetben, folyamatosan keressük a bűnbakokat, és most kaptunk egy újat.

Monarch (törölt) 2011.11.14. 12:23:10

@Hörcher Ferenc: Mit kéne tennünk nyelvkérdésben, hogy a magyar vagy portugál átlagember vagy legalább átlagértelmiségi is reggelente a Le Monde-ot olvassa? A nyelv nagyon komoly akadályt jelent a közös közvélemény kialakulásával szemben.

hegyilány 2011.11.14. 12:38:22

@jotunder:
(nem, nem erre a blogra gondoltam, könyörgöm) "

Nem kell sopánkodni, hőbörögni sem. Vissza kell menni a blogodra, ott add elő magad.
Ott lehet zsidózni, cigányozni is. Neked, ha éppen úgy tartja kedved.
Te vagy az egyébként - ha nem tévedek - ott ilyen kommentet írna valaki mint te, lehordanád) a sárgaföldig. Jártam ott egyszer megtapasztaltam a magasröptű kultúrát ilyen szinten.

Csak azért írtam meg, hogy nem kell a ló túloldaláról kiabálni.

Nem kérek reakciót, választ.
köszönöm

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 12:46:49

@jotunder: Ha nem akar hőbörgést, akkor ne általánosítson - pl. a magyar hőbörög - , mert akkor hőbörgés lehet a válasz.
A GdF esetében pl. ne azt nézze, ezt ki hogy értheti félre, hanem a saját véleményét írja le a jelenségről, és persze, érveljen mellette.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2011.11.14. 13:15:48

@Vivianna: Hehe Sunázni szabad? :D
(bocs trollkodásért, de Te is lecsaptad a magas labdát, szép volt ;))

A témához pedig: komlomedia.hu/hir.php?hir=574

egy_vélemény 2011.11.14. 13:49:57

Jónapot Mindenkinek!
Kérdés vagyok, álruhában, egy_véleménynek álcázva, konyhai politikai elemző és pecsétvadász egyszemélyben.
Az Új Közös Monarchia receptkönyvéhez az anyagot elkezdtem már vagy 18 éve gyűjtögetni szerte Ojrópában s most örömmel bukkantam eme frisskészítésű, bár erősen képosztaszagú gyöngyszemre. Elképzelhető, hogy nemsokára így suttogják népnyelven egymásnak az emberek: így készül a veddelleves és a kabbefőzelék a népkonyhán, amível minket etetnek.
Ha jól értettem a Nagy Szakácsok kavarását, akkor a helyzet a következő:
kifogyott az alapanyag a híres plattdeutsch híg ököruszályleveshez (Ox tail claire), a népek egyre éhesebbek, egyre dühösebben tüntetnek s most frankfurti levest (Potage de choux á la Francfort) rittyentenek látványosan, tartományokból hozott anyagból a leszerepelni tűnő mesteremberek. A káposzta még nem kínai kel-, a népek finnyásak, válogatósak lettek, a kása nem kel el, rizs nincs, addig is kell etetni valamivel a korgó-morgó elégedetleneket.
Kardinális kérdés: milyen energiával fűtik a tűzhelyeket? Ez az energia meddig elégséges?

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 13:53:14

@egy_vélemény: Talált, süllyedt. Ott a pont. :)

egy_vélemény 2011.11.14. 14:53:37

Igen, süllyedni látszik, sajnos. :-(
Német fórumbejegyzések utaltak rá, hogy a frankfurti tüntetésen sem a bankok ellen kellett volna tüntetni, hanem a politikusok ellen, akik ezeken a hatalmas hiteleken kapva kaptak.
A mostani frankfurti formáció preventív munkálkodás azon, hogy az egyre szűkösebbé váló gazdasági lehetőségek miatt fortyogó néplelket, ott ahol a legzajosabb volt mindig az ojrópai történelem, időben lecsillapítsák. Mindenik a maga ajtaja elől söpri el a szemetet csupán.
Gondolom, annyiban érint minket is, mint minden más országot, hogy nekünk is volt híres szakácsunk, akinek hazai korhelylevese fennmarad az utókornak. Korhely annyiban, hogy csupán a lényeg, a vecsési savkáposzta és a füstölthús, valamint a kolbászkarikák kerülték ki a fazekat úgy, hogy korhelyeink máshová spájzolták. A levét mi isszuk, valamint az a kormány, amelyik regnál.
Az a teória, amivel nagyhirtelen belenyúlnak más országok politikájába, tartósan nem folytatható, akárkinek a zenéjével is festik alá. Egyrészt, mert a brüsszeli apparátus sokfejű, nagyétkű, de korlátolt felelősségű társaság. Másrészt azért, mert nincs mit tartósan elvenni, nincs stabilitásra utaló jel sem. Időszakos megoldás, inkább veszélyes egyensúlyozás.
Nem látom, mitől lódulhatna meg egy olyan gazdaság, aminek csődjét a hitelre épülő túlfogyasztás indította meg.
Logikusnak az tűnik, hogy a gazdaságot zsugorítani kellene úgy, hogy ne menjen az életszínvonal rovására. Ezt hogyan lehet, ha csak gazdasági növekedésben mérik a fejlettséget?

balint60 2011.11.14. 15:23:34

A cikk mondandójához szorosan kapcsolódó hír, mely szerint Angela Merkel a fiskális, majd a politikai uniót fogja szorgalmazni a CDU most kezdődő kongresszusán.

Lehet, hogy a GdF "illegitim" módon kezdtek el agyalni az EU, ill. az Euro-zóna jövőjén, ám annak megvalósítása csak demokratikus úton lehetséges.

Úgy hiszem, amikor Merkel bejelenti vízióját, el fog kezdődni a föderalisták és az unionisták közötti, HHF által is preferált vita.

Kíváncsian várom annak hazai lecsapódását, különös tekintettel az immár jobboldali kánonná vált „Nekünk a magunk útját kell járni, ragaszkodnunk kell a saját, sőt mondhatnám, sajátos észjárásunkhoz és a saját, mondhatnám, sajátos megoldásainkhoz", az egész világot kihívó szabadságharcra.

nemsirunk 2011.11.14. 15:27:04

@Monarch: Persze hogy nem egy kizárólag személyben Soros állt a font elleni támadás mögött, de elsősorban és nagyrészt az ő döntéseinek volt a következménye. Emiatt is kiáltották ki nemkívánatos személynek Angliában.

Az ázsiai mentalitás nagyban hozzájárul a gazdaságuk működéséhez. Egy olyan gazdasági támadásnak mint ami meggyőződésem szerint most az EU szétzilálásáért folyik az a veszélye, hogy az életszínvonal gyorsabban és nagyobb mértékben esik, mint amit az adott társadalom elvisel, és kirobban a feszültség, zavargások, háborúk törnek ki, egymás torkát vágjuk el. Egy ilyen zuhanást az ázsiai társadalmak sokkal jobban tolerálnak, ott többet hajlandó feláldozni az egyén a köz céljára, emiatt kevésbé sérülékeny a közösség. Nálunk nem nagyon látom, hogy az emberek sorban állnának, hogy utolsó megtakarításukat államkötvénybe tegyék, így segítve az ország gazdaságát.

Hörcher Ferenc 2011.11.14. 15:29:33

@balint60: Mint azt Ön jól sejti, ezt a vélt jobboldali James Dean-es,"Haragban a világgal" kánont magam, konzervatív nézőpontból is meglehetősen problematikusnak tartom.

nemsirunk 2011.11.14. 15:37:28

@Monarch: Portugál arisztokraták körében semennyi időt nem töltöttem, mint ahogy székely parasztok között sem. Néha látogatni elmegyünk falusi rokonokhoz (belföldön), de tíz perc után már nagyon unom a dolgot. Semmi közös témánk nincs, és szerintem a székely parasztokkal sem lenne. Ellenben többször járok Olaszországban, és hozzám hasonló ottani alkalmazottakkal beszélgetve egyértelműen hasonló problémák foglalkoztatják őket is mint engem. A nyelvi akadályok ellenére (kicsit beszélek angolul és olaszul) megértettük egymást.

balint60 2011.11.14. 15:40:11

@Hörcher Ferenc:
nagyon is! Ezért okozott számomra több mint kellemes meglepetést új blogjuk és magyarra is könnyen "lefordítható" írásaik.

Csak remélni tudom, hogy hangjuk egyre erősebb lesz és messzebb hallik ebben a populizmusba süppedt kis világunkban, és bizakodni, hogy mind többen meg is fogják érteni mondandójukat.

nemsirunk 2011.11.14. 15:40:26

@Monarch: Igen, nem lesz teljes a palóc-öntudat a nemzeti öntudat hatására. És ez baj? Megfér egymás mellett a palóc-, a magyar- és az európai öntudat anélkül, hogy egyik a másikat teljesen kiszorítaná. Ez így teljesen rendben van.

márta)) 2011.11.14. 21:44:59

A Frankfurt-csoport fog határozni"
Csak akkor fog határozni, ha olyan országok, mint a görögök, olaszok rákényszeritik.
Akik minden negativumot megtettek annak érdekében, hogy megtartsák hatalmukat.

Ezzel egésziteném ki. Mert én jobban szeretek másolni mint irni.:)

"Róna arról ír, miként facsarja ki Németország az eurózóna tagállamait.
Ebben úgy ír, mintha épp Németország kényszerítette volna bele a sok déli államot az euró tagságba, mivel abból csak ők profitáltak, és az olcsó munkaerővel még jobban felpörgethetik iparukat.
Ez egy nagyon nagy butaság! Mindenki szabadon csatlakozott az Unióhoz, és az euróhoz is, senkit nem kényszerítettek. Sőt, még inkább csaltak is a mutatókkal csak, hogy a demokrácia bölcsője és a spagetti hazája be tudjon jutni.

Az, hogy sok állam ezután, kihasználva az alacsony közös kamatlábakat hitellel felfuttatta gazdaságát, és a termelékenységnél jóval nagyobb mértékben megemelte a béreket, az ne legyen már Németország hibája.
Nem hiszem, hogy a németek tudván, hogy egy ilyen válság bekövetkezhet, maguk hajtották be a tagállamokat az euróövezetbe…"

A politikusok is csak az olajat öntik a tűzre"

www.mfor.hu/cikkek/A_politikusok_is_csak_az_olajt_onti_a_tuzre.html

Na,Igen. A politikai kultúra", igen egyfajta politikusi viselkedés, ha úgy tetszik) a görög kormányfő szinte már bohócot csinált magából.)

Monarch (törölt) 2011.11.15. 11:43:13

@nemsirunk: Soros szerepének mondtam, hogy nézz utána. Nem ő okozta az összeomlást, csak profitált belőle. Az angol kormány (és a neki alárendelt jegybank) politikája okozta az összeomlást, nem Soros. Egyébként utána olyan fellendülés indult Angliában, hogy valaki javasolta, hogy Sorosnak szobrot kéne állítani. (A britek akkor jöttek rá, hogy tkp. sokkal jobb a saját valuta, mint ez a hülye ERM, meg euro.)

Ázsia ezek szerint azért életképes, mert ott a lakosság elfogadja az életszínvonal esését? Pontosan mekkora életszínvonal-esésről volt szó (pl. munkanélküliség vagy reáljövedelem változása), amit elfogadtak lázongás nélkül, és az hogy viszonyul ahhoz, amit a magyar lakosság elfogadott mondjuk az utóbbi három évben?

Monarch (törölt) 2011.11.15. 12:56:30

@nemsirunk: Ha mindenki számára ennyire keveset jelentene a nemzeti közösség, mint a te számodra, akkor az ország nem tudna működni.

Nem tudom, mennyire vagy világlátott ember, de érhetnek még meglepetések az életben, ha egy kézzel-lábbal rásegített konyhanyelven folytatott kommunikáció számodra az unalmas vidéki rokonságnál többet jelent. Clue: a kézzel-lábbal kommunikáció során mindenki mosolyogni szokott (különösen a mindig barátságos olaszok), de ez ugye semmit sem jelent.

Monarch (törölt) 2011.11.15. 12:58:18

@márta)): Ettől függetlenül a problémát az okozta, hogy a német bankok olcsón nyakló nélkül ontották a hitelt a perifériára, a periféria meg nem állt ellen a csábításnak. Azt állítani, hogy kizárólag a periféria hibás, finoman fogalmazva is hülyeség. Az egész euróövezet egy elbaltázott ötlet volt. Most meg minimális demokratikus felhatalmazással kapkodva egyre szorosabb integrációba rohanunk, amit majd megbánni lesz bőven időnk, visszacsinálni lehetőségünk meg nem... nem hiszem, hogy ez jóra vezet.

Monarch (törölt) 2011.11.15. 13:03:49

@balint60: Kapkodva, kábé egy hét alatt fog lezajlani a vita, és kb. úgy fog kinézni, hogy a föderalisták kiabálni fognak, hogy "ég a ház! ha nem lesz szorosabb unió, akkor mindennek vége! összeomlás! halál!", és így semmilyen normális vitát nem lehet folytatni. Végülis, ha létrejön egy erősebb unió, az minden értelmes vita nélkül, és persze megfelelő legitimáció nélkül fog létrejönni.

márta)) 2011.11.15. 17:25:35

@Monarch:

a német bankok olcsón nyakló nélkül ontották a hitelt a perifériára, a periféria meg nem állt ellen a csábításnak."

Persze, igy igaz. Csak azt sem kell elfelejteni, hogy a periféria" miért vette fel nyakló nélkül a hiteleket.
A problémát a gyökereknél kell keresni. Itt nálunk vissza kellene menni egészen a rendszerváltásig, vagy még attól messzebb)
Amikor is hazánkban lezajlott a nagy privatizáció, mikor eladták a fél országot, (most nagyon finoman akartam fogalmazni) szétverték a vidéket.
S megkezdődött a lehetetlen" állapot, annak folyamata. Az adóssághalmazt, a munkanélküliséget, a belső fogyasztás folyamatos csökkenését maga a rendszerváltás termelte ki, és még sok- sok megoldatlan problémát.
A mindenkori kormányok pedig a hatalom megnyerése/megtartása érdekében, ezzel a folyamattal nem igen tudtak/tudnak mit kezdeni. ) Helyzet van az biztos. és nem jó, nagyon rossz.

Itt a görög példa, hogy még a kezelhetetlen állapotban is a kormányfő a népek feje fölötti lobbizást választotta, a saját népét sodorta volna bele ilyen-olyan döntésekbe csak azért hogy megtarthassa hatalmát.
Szégyen egyébként mikor egy ország odáig jut el, hogy "frankfurt csoport"-nak kell felkérni, illet megsúgni, hogy jobb lesz ha minél előbb távozik.

Trenk48 2011.11.20. 13:47:10

1. A régi mondás...."Aki nem lép egyszerre...."
2. Árut Ázsia termel, kínai-tajvani-koreai-japán-indiai-szingapúri termékeket vásárolunk, energiát Oroszország ad, bürökráciát és utasítást a sohasemvoltegységes EU-tól kapunk....Szép új világ!

Etiliana 2012.02.21. 15:14:21

@Vivianna: Te jóég ezt komolyan gondoltad? XD
süti beállítások módosítása