Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Válságban kevesebbet isznak majd?

2012. január 04. - Ruzsbaczky Zoltán
David Cameron sört iszik
Forrás: dailymail.co.uk

SZEMLE

Vitát váltott ki nemrégiben a brit miniszterelnök azon ötlete, miszerint a szigetországban minimum árat kellene szabni az alkoholos italoknak. A terv szerint egységenként 40-50 penny alatt nem árusíthatnának szeszesitalt a boltok és a szupermarketek.

 

Egy korsó sör nagyjából két és fél egységet jelent, így aki ily módon oltaná szomját, annak legalább 1-1,25 fontot kellene kifizetnie az mámorító nedűért. A rendszer annyiban hasonlítana a Magyarországon nemrégiben bevezetett chips-adóhoz, hogy a többletbevételt ott is a nemzeti egészségügy kapná meg.

Természetesen az Egyesült Királyságban is két célja van az „alkohol-adónak”, mivel a beígért bevétel-növekedésen kívül csökkentheti az alkohollal összefüggő megbetegedések és halálestek számát. Egy nemrégiben megjelent hivatalos tanulmány szerint az egységenként 30 pennys minimumárral 300, a 40 pennyssel 1000, az 50 pennyssel pedig 2000-nél is több halálesetet lehetne megelőzni évente. Az említett többletbevétel becslések szerint elérné az évenkénti 700 millió fontot. Ugyanakkor más vélemények szerint a cigarettát és az alkoholt érintő ilyesfajta szabályozások korántsem tesznek jót az államkasszának, mivel a fogyasztás visszaesése az állami bevételek csökkenését is eredményezi egyben.

Egy hamisítatlan angol pub - milyen hatással lehet rá a tervezett adó?
Forrás: beerfoam.co.uk


A szigetországban azonban nem csak központi szinten gondolkodnak egy ilyen rendszer bevezetéséről. Skóciában például azt tervezik, hogy 45 pennys egységenkénti minimumárat vezetnek be, de Anglián belül is felmerült az ötlet Greater Manchester és Merseyside megyékben. Többen ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az alkohol ilyen fajta árszabályozása ellentétes lehet az európai joggal. Ez azonban megkerülhető lehet az intézkedés jelentős egészségügyi eredményeinek bizonyításával, ugyanis a gyakorlat szerint ebben az esetben az Unió minden bizonnyal elfogadja majd az intézkedést.

Forrás: guardian.co.uk

Egészségügyi szempontból nézve két oka is lehet a minimumáras szeszesitalokról szóló szabály megszületésének: a kimutatások szerint ugyanis a 15 és 24 év közöttiek körében minden negyedik haláleset az alkoholnak tulajdonítható, másrészt viszont évente 13 ezer új rákos esetért is a szeszes italokat okolják a szakemberek. Az ellenérvek szerint azonban a tervezett intézkedések a tudatos fogyasztókra is rossz hatással lehetnek, ráadásul sokan megkérdőjelezik az atyáskodó állami beavatkozás szükségességét. A mostani lépés ugyanis hasonlítana a munkáspárti kormány dohányzás-ellenes intézkedéseihez. Egy másik álláspont szerint azonban Nagy-Britanniában nem az alkohol ára okozza a problémát, hanem az, hogy kultúrája van a túlzásba vitt ivásnak.

Cameron korábban kijelentette, hogy a tradicionális angol kocsmákat mindenféleképpen meg kell menteni a bezárástól. Úgy tűnik, hogy ha a minimumáras megoldás mellett döntenek, az a kocsmákat vajmi kevéssé fogja érinteni, hiszen a fent említett 1-1,25 fontos ár alatt egy pint sört eddig sem igen lehetett rendelni a hagyományos angol kocsmákban. Az új rendszer inkább a szegényebbekre, vagy a diákokra lenne hatással, akik eddig is a boltban vették meg az olcsó szeszesitalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr113518794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dohányozni tilos 2012.01.26. 23:05:13

... de cigizni szabad! 2012. január 1-től tilos a dohányzás. Szinte mindenhol, ahol rágyújtanánk, kivéve az utcán, de ott is 5 méter távolságot kell tartani minden olyan hely bejáratától, ahol már nem szabad. Ez a törvény leginkább a kocsmakultúrá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2012.01.04. 12:42:03

Helyes!De a rendorsegnek is adhatnanak belolle, mivel minden hetvegen kisbusznyi rendor jon ki az utcankban levo pubhoz, masnap pedig tiszta uvegszilank minden:( es itt csak 25 even feluliek vannak ugyebar...

Col_Napalm · http://www.justlooking.blog.hu 2012.01.04. 12:51:46

Fiatalabb koromban dolgoztam egy oldschool pubban. A nehany kocsmabutor aki ott van allandoan a mai napig is, fel volt haborodva, mikor 2.70-rol 2.90-re emelte a tulaj az olcso csapoltat. Azt mondtak mennek innen, ez durva. Most 3.50-et fizetnek ugyanazert a szarert, es persze haborognak. Napi 15-20 lecsuszik naluk azert, akkor is, most is, mindennap.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.04. 13:29:10

Érdekes, hogy itthon hiába emelkedik az alkoholon lévő adó valahogy nem csökken az éves fogyasztás. Kevesebb jut ruhára kajára, de a betevő kétdekásról nem mondanak le az emberek.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.04. 13:58:34

@chipanddale74: Col-Napalm elmondása alapján lehet ott sem fog csökkenni a fogyasztás.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.04. 14:01:20

@chipanddale74: Vagy legalábbis az ő volt munkahelyén:) Mivelhogy a boltok - amennyire én láttam - sokkal olcsóbban kínálják az alkoholt, ott jobban érződik majd talán.

hegyilány 2012.01.04. 22:31:25

Nagyon jó poszt ez is. :)
Hát. Egészségügyi szempontból vitatható, itt nálunk (is) sok-sok minden.
Tévedés azt hinni, hogy az alkohol - mértékkel fogyasztva, vagy a cigaretta, jobban megbetegiti a nagybetűs népet, mint a mindennapos nélkülözés.
Na. és persze, a kormány politikája folytán, a sok-sok lelki beteg ember. az idegileg összeomlott betegekről - kik "elestek" s talán soha többé nem tudnak talpra állni, meg már nem is beszélek.)
Minél többet az államkasszába, a következményekkel pedig már nem is kell számolni?

hegyilány 2012.01.04. 22:37:44

Egyébként minden országban van egy rétet, mely túlzottan, sokat iszik, mármint alkoholt.
Ez a réteg pedig meg fogja venni, ha az egekbe emelik az árat akkor is. Csak mindig a legolcsóbbat. az egészségre legkárosabbat.
Azt kell írnom, hogy (ez is) az emberek egészségére fittyet hányó :) politikai lobbi.
Persze, újra, és újra, a szegényebb rétegeket sújtva.
szomorú valóság

hegyilány 2012.01.04. 22:38:42

Elnézést! "réteg" így akartam írni.
Úgy látszik ujjat, vagy billentyűt kell cserélnem.
:)

Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.05. 16:05:22

@hegyilány: Először is köszönöm a dicséretet a poszt irányába.:) Szerintem különbséget kell tenni az alkohol is a cigi közt, mivel a cigi alkalmasint károsíthatja más egészségét is (annak ellenére, hogy szerintem kissé túl van lihegve), amellett nincs belőle legkisebb egészségtelen mennyiség. A mindennapos nélkülözés is nagyon szomorú, csak hát ezt Nagy-Britanniát jóval kevésbé érinti, mint minket itt keletebbre.

Kata80 2012.01.10. 16:51:45

És akkor ott van a svéd modell, ahol az alkohollal való kereskedelem állami monopólium és (ugyanolyan megfontolásból, mint Cameron javaslata esetében) nagyon sokba kerül...
süti beállítások módosítása