Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Az EU és a magyar összeomlás

2012. január 05. - Fekete Balázs.
Orbán és Barroso
Forrás: hirhatter.hu

KOMMENTÁR

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában, és ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg és tovább rombolja az egyébként sem acélos hitelességét.

 

 

Tisztán látszik, hogy jelenleg mindkét fél, a magyar kormány és az uniós vezetés is eltökélt szempontjainak és érdekeinek kompromisszumok nélküli érvényesítésében. A magyar kormány magatartását már sokan és sokat elemezték és kritizálták vérmérsékletüknek megfelelően, ebben a rövid írásban a másik oldalra, az uniós félre szeretnék koncentrálni. Könnyen elképzelhetőek ugyanis olyan érvek, melyek azt támasztják alá, hogy nekik sem érdekük elmenni a végsőkig, és ezzel valószínűsíthetően politikai és gazdasági összeomlásba kényszeríteni az országot.

Egy lehetséges forgatókönyv

Tegyük fel, hogy tavaszra már egyértelműen látszik, hogy az EU, oldalán az IMF-fel, nem képes zöld ágra vergődni a magyar kormánnyal, mert az nem enged az általa alapvetőnek tartott kérdésekben (jegybanktörvény, egykulcsos adó, az alkotmány bizonyos rendelkezései). Az EU és az IMF deklarálja a tárgyalások berekesztését, melynek legfontosabb következménye a kért biztonsági hitelcsomag megtagadása lesz. A kormány vagy vezetője vagy megbukik, vagy nem, a forint zuhanni kezd, a hitelfinanszírozás drasztikusan megdrágul, az országot további leminősítések érik. Ennek hatására felgyorsulnak a valószínűsíthető recessziós tendenciák, a GDP gyorsabb ütemben csökken, egyes befektetők kivonulnak, munkahelyek szűnnek meg. Az előbbiek összhatásaként egyre kevesebben képesek törleszteni hiteleiket, és ez a végtörlesztéssel összemérhető károkat okoz a döntően külföldi kézben lévő bankszektornak. Ha feláll egy szakértői kormány, az azonnal további drasztikus megszorításokat vezet be, mely rövid távon bizonyosan tovább rontja a lakosság és a vállalkozói szféra helyzetét, és így a lakosság elégedetlensége is fokozódik. Tüntetések, sztrájkok, bizonytalanság, melyek még mélyebbre rántják magukkal a gazdasági teljesítményt kifejező mutatókat. Társadalmi, gazdasági és esetleg politikai káosz az Európai Unió egyik tagállamában.

Megéri?

Vajon megéri-e ezen az áron néhány elvi politikai és pénzügytechnikai szempont érvényesítése? Különösen úgy, hogy a gazdasági integráció magas foka miatt az összeomlás által generált hullámok esetleg Nyugat-Európát sem kímélik majd. A hazai bankszektor további veszteségei, melyek elkerülhetetlenek, ha az árfolyamzuhanás és a gazdasági összeomlás miatt az önkormányzatok, a vállalatok és a lakosság egyre nagyobb része nem képes hiteleit törleszteni, komolyan érinthetik a nyugat-európai anyabankokat, különösen Olaszországban és Ausztriában. Ebben a helyzetben sovány vigasz lesz, leginkább az anyabankok tulajdonosainak, melyek között tagállamok is lehetnek, hogy a szakértő kormány az első intézkedései között állítja helyre és bástyázza körül az MNB függetlenségét, vagy visszaállítja az Alkotmánybíróság hatásköreit, esetleg megszünteti a Médiatanácsot, és egy minden kritikával szemben védhető demokratikus választási törvényt fogad el.

Orbán és Barroso
Forrás: kivi.hu

Mit sugall mindez?

Az uniós vezetésnek azon is érdemes elgondolkoznia, hogy vajon egy ilyen összeomlás, melynek bekövetkezésében az Unió, még ha „jó” célok érdekében is, maga is komoly szerepet játszott, vajon mit sugall az európai közvéleménynek. Egy tagország gazdaságának és politikai szuverenitásának kizárólag politikai okok és egy-két technokrata elvárás miatt történő „bedöntése” egyértelműen összeegyeztethetetlen azzal a politikai hagyománnyal, mely köré a második világháborút követő európai integráció szerveződött. A demokratikus döntések tiszteletben tartása, a pluralizmus, a nemzeti szuverenitás alapelvként történő elfogadása, a politikai kompromisszum értékként kezelése mind-mind egy olyan politikai hagyomány kereteit cövekelik ki, melyekkel nehezen hozható közös nevezőre egy ország szégyenpadra ültetése, csak azért, mert kormánya egyes kérdésekben a központitól eltérő véleményt képviselt, azonban európai orientációja megkérdőjelezhetetlen, és – tegyük hozzá – bizonyos kompromisszumokra is hajlandó. Ha az Unió mégis az erőfitogtatás útját választja, ez minden bizonnyal tovább rombolhatja az egyébként is csökkenő elfogadottságát az uniós polgárok szemében. Az európai parlamenti választások folyamatosan csökkenő részvételi arányai és az EU-szkeptikus pártok lassú, de folyamatos térnyerése meggyőzően jelzi, hogy lehet még az Unió képét javítani. Továbbá, a kicsi és az új tagállamok félelmeit is felerősítheti egy ilyen eseménysorozat a brüsszeli központ autoriter magatartásával kapcsolatban. Ezek pedig mind a makro-szintű, azaz a tagállamok közötti bizalmat, mind a mikro-szintű, azaz a polgároknak a központ felé irányuló bizalmát komolyan veszélyeztethetik. E bizalmi rétegek nélkül az Unió nehezen működhet valódi demokratikus politikai közösségként.

Az előbbiek pontosan mutatják, hogy a jelenlegi, egyébként mindkét félre nézve méltatlan huzavonában az uniós oldalnak is komoly vesztenivalója van. Pontosan ezért lehet abban bízni, hogy a legjobb európai politikai hagyományok jegyében hamarosan elfogadható kompromisszum születik. Hisz a fenti gondolatmenet a magyar kormányt sem menti fel a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősség alól. Szerencsére ma még az összeomlás elkerülhető, ha a felekben kölcsönösen megvan erre a politikai akarat, és képesek felismerni valódi érdekeiket, ami nem más, mint a kölcsönösen elfogadható megállapodás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr53522368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 10:17:40

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Ki a fasz az az IMF? 2012.01.06. 10:05:22

Úgy döntöttünk, segítünk dajcstominak és a Kedves Vezető többi elkötelezett seggnyalójának megérteni, mi is az az IMF....

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.06. 07:26:57

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Bankszámla nyitása Ausztriában – konkrétumok 2012.01.05. 22:32:52

Látván a Nagy Csapat gazdaságmentő „sikereit” (már azt, amelyik nem láthatatlan, copyright by © Dzsordzs Matolcsy), már egy ideje tervezgettem a megtakarításaim kimentését. Utánaolvasgattam fórumokon, blogokon, a helyzet az volt, hogy ...

Trackback: Go West – Búcsúzik a Hungarisztán blog 2012.01.05. 22:32:34

Több mint 8 hónap telt el azóta, hogy nem írtam (leszámítva az imént posztolt, ausztriai bankszámlanyitásos irományt). Nem lustaságból, hanem mert nem tudtam mit írni. Ez utóbbinak pedig egyáltalán nem a témahiány volt az oka, hanem a tehetetlenség érz...

Trackback: Az államcsőd egy másik szemszögből 2012.01.05. 22:20:56

Az államcsőd kifejezés egyre gyakrabban jelenik meg a hazai közbeszédben. Több remek bejegyzést is volt szerencsém olvasni a közelmúltban amelyek az államcsőd lehetőségével, és a feltételezhető következményekkel foglalkoztak. A szerzők a legtöbb ese...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 18:39:25

@poszt: "csak azért, mert kormánya egyes kérdésekben a központitól eltérő véleményt képviselt, azonban európai orientációja megkérdőjelezhetetlen"

Bizonyos, hogy a kormánynak azok az "egyes" véleményei csak eltérőek, nem pedig ellentétesek a "központi" (???) véleménnyel? Mit ért szerző központi vélemény alatt, mitől vélemény és mitől központi?
S mi támasztja alá a megkérdőjelezhetetlenséget, miben áll a kormány európai orientációja és annak megkérdőjelezhetetlensége? Olyan érzésem van, mintha egy egy évvel ezelőtti cikk került volna elő az időgépből.

"a rosszul kitűzött célokból"

Félek, a szerző egyszerűen áldozatául esett a magyarországi nemzeti jobboldalra oly jellemző tévedésnek, miszerint csak a kommunikáció, a kivitelezés az elhibázott. A célok egy jelentékeny része nem rosszul kitűzött, hanem egyenesen rossz cél.

Ez a poszt alighanem túllép egy kicsit a blogra eddig jellemző felfogás keretein.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 19:48:36

@Counter: Kedves Counter!
a rosszul kitűzött cél magyarul annyit jelent - rossz cél.
Amúgy pedig, bár köszönjük aggódó megjegyzését, higgye el, nem kell féltenie bennünket. Először is: minden szerzőnk maga áll jót gondolataiért - nincs előre elfogadott doktrina. Máodszor: ha úgy defináljuk azt, ami mégis összeköt bennünket, hogy politikai oldalaktól függetlenül, de természetesen nem politikai értékrend nélkül próbáljuk elemezni a politikai kultúra európai megnyilvánulásait (pozitív példákkal és hiányosságokkal egyaránt foglalkozva), nem zárkózva el a hazai összehasonlítástól, akkor nehéz lenne e tekintetben e cikket a többivel szembeállítani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 20:41:31

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Hörcher úr!

Rendíthetetlenül hiszek benne, hogy szavainkat igyekeznünk kell tudatosan használni, megválogatni. A "rosszul kitűzött cél" fordulatban a rossz jelző a kitűzésre mint módra vonatkozik. Analógiával bizonyára mindannyian meg tudjuk világítani a különbség: a rosszul vett kanyarban mi vezettük rosszul járművünket, a rossz kanyart viszont az útépítő tervezte vagy építette hibásan. Így a rosszul vett kanyar egyébként lehet jó kanyar.

Bízom benne, hogy a blogon érvényesülnek bizonyos előre elfogadott elvárások a megjelenő tartalommal szemben, elsősorban a megfontoltság, átgondoltság, koherencia szempontjai. Ezeket jelentősen csekélyebb mértékben láttam érvényesülni ebben a cikkben az eddigiekhez képest. Az indokolatlanul engedékeny értékítéletek és megfogalmazások sajnos önellentmondásoknak is teret engedni látszanak, és ezeket az indokolatlanságokat kénytelen vagyok elterjedt pártos tévhitek és tévképzetek még oly halvány tükröződéseinek betudni.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 21:04:33

@Counter: Kedves Counter,
kicsit hajszálhasogatónak érzem vitánkat, de:
1. Én is egy analógiát használnék. A rosszul kitűzött célt milyen más kifejezéssel tudjuk helyettesíteni: pl. rosszul választott cél, rosszul meghatározott cél. Egyik sem jelent olyasmit, amire ön gondol, hogy a cél amúgy jó lenne, csak valahogy rosszul kommunikáljuk.
2. A megfontoltság, átgondoltság, koherencia hiányát jó lett volna érvelnie. Melyek az indokolatlanul engedékeny értékítéletek és megfogalmazások, melyek az önellentmondások, s ezek mely pártos tévhitek és tévképzetek még oly halvány leképeződései lennének.
3. Sajnálnám, ha az esetleg önével nem megegyező vélekedéseket eleve "pártos tévhiteknek és tévképzeteknek", esetleg a "magyarországi nemzeti jobboldalra oly jellemző tévedésnek" nevezné. Ezek ugyanis olyanfajta megbélyegzések, amelyek ellehetetlenítenék az értelmes vitát.

márta)) 2012.01.05. 21:30:20

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában, ...."

Bocsánat! De Én ezt nagyon furcsának" találom.
Magyarország a gazdasági összeomlás szélén áll. Úgy gondolom ezt mindenki tudja, aki kicsit is követi - és csak - a napi politikát.
Ami most az országban zajlik, és amit elért - a többségi kormány másfél éve alatt- az nem több és nem kevesebb, mint egy elhibázott, légvárakra, álmokra épített gazdaságpolitika következménye.
Megtűzdelve a diplomáciai kapcsolatok - a jó kapcsolatok - hiányával.

Az a baj, hogy a tárgyalásoknál - itt már - nem kell taktikázni. A tények, magukról beszélnek.

Martian (törölt) 2012.01.05. 21:49:28

@márta)): "Magyarország a gazdasági összeomlás szélén áll."

Mo. most a pénzügyi bizalomvesztés szélén áll.
Ehhez képest a gazdasági összeomlás közelében lavírozik már jó másfél évtizede.

márta)) 2012.01.05. 21:53:27

Egyébként egyáltalán nem gondolom, hogy az eu arra törekedne, most sem , és máskor sem, hogy bármelyik tagországát ellehetetlenítse.
A szabályok, a szankciók mindenkire egyformán vonatkoznak és kötelező érvényüek.
Jelzés lehet, világos jelzés, az újonnan belépők felé is, mik a követelések, szabályok.

2012.01.05. 21:55:54

"Ha feláll egy szakértői kormány, az azonnal további drasztikus megszorításokat vezet be, mely rövid távon bizonyosan tovább rontja a lakosság és a vállalkozói szféra helyzetét,"

Nagyjából két értelmetlen törvény visszavonása és az egykulcsos adó eltörlése elég lenne első körben a helyzet stabilizálásához. És annak semmi köze a drasztikus megszorításokhoz.
Amit beidéztem, úgy hívják légből kapott szöveg.

☉ ☾ 2012.01.05. 21:58:45

A "kölcsönösen elfogadható megállapodás" ma már csak a magyar diktátor teljes bukása lehet, és látványos felelősségre vonása.
Minden ezt figyelmen kívül hagyó gondolatmenetet elfújja a szél. Üres spekuláció. A magyar kormány érdekei ma nincsenek párhuzamban a magyar nép és az EU érdekeivel.

Az EU hitelességét éppen az adja, hogy keményen fellép a gazdasági dilettantizmus és a politikai maffializálódás ellen. Menni fog ez, végül is bűnözők ellen jogos a nyomásgyakorlás.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.01.05. 21:59:09

@márta)):
"A szabályok, a szankciók mindenkire egyformán vonatkoznak és kötelező érvényüek."

Na ez itt az egyik nagy gond, hogy ez már rég nincs így! Pl: a konvergenciakritériumokban nálunk nem lehet a költségvetési hiány a GDP 3%-nál több (Barroso megmondta ugyibár), míg mások ezt lexar(hat)ják! Lásd Csehek : 6%!

Advanced Flight 2012.01.05. 21:59:54

"egy ország szégyenpadra ültetése, csak azért, mert kormánya egyes kérdésekben a központitól eltérő véleményt képviselt"

Hát igen, európai "barátaink" igen hamar kimutatták a foguk fehérjét, ahogy nem pontosan úgy táncoltunk, ahogyan ők fütyültek. Rögtön jött a fenyegetőzés, zsarolás. Magamon csodálkozom, hogy ezen csodálkozom, de sajnos én is elhittem, hogy a ruszkiknál lejjebb már nincs. Hát van, úgy tűnik :-(

Martian (törölt) 2012.01.05. 22:00:50

"az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg"

Ezen nincs mit megkérdőjelezni, az EU "politikai kultúrájának" modellje eleve a Lucky Luciano és Bugsy Siegel által létrehozott gengszterszindikátusra üt.
Bürokratikus működése pedig a brezsnyevi SZU vízfejére.
A legnagyobb baj, hogy e kettő hibridjeként képtelen helyt állni a nemzetközi gazdasági versenyben.
Ha nem a voluntarista politikai szándékok képeznék az erővonalakat, nagyjából egy konföderalista Európa felelne meg a természetes fejlődésnek.

Martian (törölt) 2012.01.05. 22:03:24

@☉ ☾: "Az EU hitelességét éppen az adja, hogy keményen fellép a gazdasági dilettantizmus és a politikai maffializálódás ellen."

Vicces... egy olyan börtön, ahol a nehézfiúk a piti tolvajok börtönőrei. :)

ősbölény 2012.01.05. 22:03:37

A posztoló abból a fixa ideából (a Fidesz rögeszméjéből) indul ki, hogy amit az Eu, Az IMF követel a jelenlegi kormánytól, az a saját érdeke (mármint az EU-én, az IMF-é, a "nemzetkjözi karvalytőkéé). Hát ez nem igaz. A független nemzeti bank, az egyszerű többség által irnyított gazdaságpolitika, a szabad sajtó, a fóggetlen bíráskodás, stb. a MI érdekünk, a mienké, a magyaroké, Magyarordzág állampolgáraié. Amit a Fidesz csinál, az egy szűk hatalmi csoport érdeke, amelynek a nemzet érdedkét rendeli alá. Az EU és az IMF a hazafiak oldalán áll, míg Orbán hazaáruló.

Dr Kangörény 2012.01.05. 22:04:03

És a kormánynak, a saját kormányunknak, megéri csödbe vinni az országot?

Mert az unionak is lenne felelossége ilyen esetben, azonban ez a felelösség a töredéke annak, mont amilyen felelösseg az arrogáns, nagyképü, hatalommániás kormányunké.

Ha egy öngyilkos le akar ugrani a szakadékba, akkor nem az a hibás aki erröl nem tudja lebeszélni.

márta)) 2012.01.05. 22:05:10

Mo. most a pénzügyi bizalomvesztés szélén áll."
Az már rég elveszett.
A problémát a gyökereknél kellene keresni.
Amikor hazánkban a kapitalista országok legnagyobb privatizációja zajlott.
De mehetnénk picikét messzebbre is, de nem érdemes)
A problémákat maga a rendszerváltás termelte" ki. Ki is volt az elinditója? az MDF. ugye?
A mindenkori kormányok tologatták a megoldatlan ügyeket maguk előtt. Úgy is fogalmazhatok, hogy tették ezt a hatalom megtartása érdekében (is).
Ami most az országban/országgal történik, az egy elhibázott politika, gazdaságpolitika) már csak egy hatalmas nagy hab a tortán.
Lehetett volna másként is.
A Bajnai kormány, a gazdasági világválság ellenére, aránylag jó" állapotban adta át az országot.
Mely kormány tevékenységéről, Merkel- és csapata, olyan nemzetközi politikusok, kiknek neve van") elismerően nyilatkozott.
Az a Merkel-és csapata, kik most "a szőnyeg szélére állitanak, egyes kormányfőket.
Azt gondolom, hogy a probléma sokkal összetettebb, mint az egy kommentbe beleférne.

Azt is gondolom, hogy a kétharmadnak, nem lett volna szabad, hogy ilyen következménye legyen.
hm?

márta)) 2012.01.05. 22:06:18

@magyar ember teli szájjal:

Ez jó. Szerintem, nem az Ő blogja.
:))))

Megfigyelo 2012.01.05. 22:06:25

Előbb észrevehette volna az Únió a problémákat, de ha már végre észrevette, nem szabad hagynia magát zsarolni olyan jellegel, mintha egy betörő, amikor elkapják, azzal jönne, hogy "Tessék engem elengedni, mert különben kiugrom a byolcadik emeleti ablakból, és még a virágcserepet is magammal rántom".

Szvidrigajlov 2012.01.05. 22:07:23

Forgatókönyv:
1. Orbán Viktor bemondja a rádióba, hogy a kormány a helyén van és csapataink harcban állnak, mad átsétál a szerb követségre.
2. BArroso és Oli Rehn telefonon egyeztetik, hogy egérutat adnak az Orbán csoportnak, hogy titkon elhagyhassák az országot Szerbián keresztül, ezen közben Verhofstadt és Kohn Bendit Nickelsdorfban tárgyal Gyurcsánnyal és Bajnaival, hogy az újonnan megalapított DK párt a szocialistákkal és az LMP-vel együtt nemzeti megmentés kormánya néven "szakértői" egységkormányt alakít és a miniszterjelöltek Pamhagennél átlépik a határt és megtartják az első kormányülést.
3. A kormányban tárcát kap Pokorni.
4. Az orbán csoport közben német kísérettel elhagyja az országot Tompánál, majd kerülővel Freuenkirchenbe menekül.
5. Megalakul az új kormány Bajnai vezetésével, Draskovics egyszerre öt tárcát kap, mert mindenhez ért. Gyurcsány tárca nélküli miniszter, Pokorni a balneológiai tárcáért lesz felelős. Az új kormány proklamálja, hogy mindenben egyetért az EU-val, az USA-val, és általában mindenkivel, kivéve Orbánt és választóit. Továbbá kijelentik, hogy felszámolják az Orbáni félfasiszta autoriter és népellenes mozgalmat.
(folyt köv)

Matróz Kommandó 2012.01.05. 22:08:18

@MikeBoy: Több EU-s országban van egykulcsos adó, összevont Felügyelet és Nemzeti Bank, mindenhol a parlament választja az elnököket és alelnököket.
Mit szeretnél még?

2012.01.05. 22:10:00

"Egy tagország gazdaságának és politikai szuverenitásának kizárólag politikai okok és egy-két technokrata elvárás miatt történő „bedöntése”"

Ennek szintén nincs sok alapja.
Olyan prekoncepció, amivel első körben nincs is mit kezdeni. Mert arra a kérésre, hogy ugyan a cikk írója fejtse már ki, mit takar az idézett állítás, szerintem komoly nehézségek árán jönne bármilyen értelmes válasz.

márta)) 2012.01.05. 22:10:53

Mint az már korábban is leíródott) A népek feje fölötti lobbi, a hatalom megtartása érdekében) meg kell hogy szűnjön. Mert pontosan a hatalmi lobbik következményei a tüntetések.
S ha ehhez szükség van az eu-ra) a közbelépésükre, meg kell hogy tegyék.

Matróz Kommandó 2012.01.05. 22:11:31

@márta)): Cak szólo: Bajnai 20M euro adósságal és 7% hiánnyal adta át az országot. Most kell visszafizetni

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:11:59

@márta)): szerintem se. :)
De szívesen látunk minden kulturáltan megfogalmazott véleményt.

SPU 2012.01.05. 22:12:07

Még elvileg elképzelhető volna egy olyan forgatókönyv is, hogy a kormány elmegy a végsőkig, szándékosan a magyar csőd rémével zsarolja az uniót, amely nem biztos, hogy ekkor képes lenne egyben maradni, vagy legalább az Eurótól jó pár ország búcsúzna. De ha ez nem is, egy igen komoly gazdasági zuhanás az egész térségben biztosra vehető a magyar fizetésképtelenség esetén. Mármost ha volna Orbán pucájában vér, ezt a kártyát kijátszhatná, a magyar adósság jelentős részének leírására is történelmi esély nyílhatna. Persze Orbán nem az a karakter, csak egy beszari szájkaratés, akiről ez lépten-nyomon ki is derül.

pjm 2012.01.05. 22:12:33

Az eredeti cikkhez tennék hozzá: akkor ezek szerint az EB egy hazaáruló ballibsi befolyás alatt álló NY-BP-TA tengelyen elhelyezkedő önző csapat. Akkor meg miért léptünk be és főleg ezeknek voltunk az elnökei???? Fujj....

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.01.05. 22:12:36

Ugyanazt a rossz politikát játsza az EU, mit az Orbán kormány (vagy fordítva). Mind a kettő a szabályok helyett a kivételek alkalmazásainak irányába fordult el.

2012.01.05. 22:13:52

@Matróz Kommandó:

Nem ártana megnézni, mire reagáltam, ok?
Modellezem:
Szerintem nem örülnél neki, ha a törött lábaddal a doki arra kényszerítene, hogy fuss. És amikor számon kéred azt válaszolja, nézd már futnak ott sokan és a futás egyébként is egészséges.
Rendics? ;-)

márta)) 2012.01.05. 22:14:33

@Hörcher Ferenc:
Mi baj van? Nem fogalmaztam elég kulturáltan.
A világért sem akartam megsérteni.
??

márta)) 2012.01.05. 22:15:32

@Hörcher Ferenc:
Bocsánat! Nem értem! Ön velem mindig nagyon szigorú. Miért?

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:16:46

@márta)): Jaj, ne izéljen má', természetesen nem önnek szólt, hanem csak a Selmeczis poénra válaszolt a kommentem. :)

márta)) 2012.01.05. 22:16:47

@Matróz Kommandó:
Na. Igen) meg a MOL. csomag!!
Ugye?

nazgul 2012.01.05. 22:16:56

Gondolom a görögök is ezzel érveltek, hasonlóan szimpatikus módon.

tavasz17 2012.01.05. 22:17:34

HF vs Counter: ez a becsomagolt vita nem mostani keltezesu, ez magyar specifikum, ezzel a baj, hogy a gyokeret gyakorlatilag rajtunk kivul senki sem erteni,

A vilagot megnyugtato szavak a kormanyoldalon most be vannak szorulva, pont ugy ahogy HF irja, akik megis "EU konform modon" interpretalni tudnak a kormany szandekait azok most nincsenek jelenleg hatalmon, pont ugy ahogy Counter, es a celjuk "lathatoan ellentetes"

Amig a magyar parlamentarizmusban a mindenkori ellenzek a bufeben acsingozik es zsomlet majszol, szemben a mindenkori hatalmi part kulinaris elvezkedesevel, addig ember embernek farkasa lesz

HF: a vegsokig el fognak menni, hogy tonkretegyek, ez van

billy reed 2012.01.05. 22:19:19

"Szerencsére ma még az összeomlás elkerülhető, ha a felekben kölcsönösen megvan erre a politikai akarat, és képesek felismerni valódi érdekeiket, ami nem más, mint a kölcsönösen elfogadható megállapodás."

Orbán Viktorban sosem volt meg az akarat semmilen kompromisszumra, még akkor sem, ha az volt ésszerű.
Ezért jutottunk idáig.
És igen, az Uniónak igenis be kell avatkoznia, ezt kívánja meg az európai közösség és a demokrácia védelme.
Vagy a posztíró úgy gondolja, hogy a kormány azt teszi, amiért megválasztották?
Ha ugyanis nem, akkor elveszítette a legitimitását.
Középiskolai törianyag /11. osztály/: ha az állam nem hagyja érvényesülni az emberek jogait, akkor az állampolgároknak kötelessége, hogy visszaszerezzék azokat.
/Rousseau/

@Martian: "Ezen nincs mit megkérdőjelezni, az EU "politikai kultúrájának" modellje eleve a Lucky Luciano és Bugsy Siegel által létrehozott gengszterszindikátusra üt.
Bürokratikus működése pedig a brezsnyevi SZU vízfejére."

Mit mondjak, te sem sokat értesz az államelméletekhez...véleményed az persze van. Gratula.
Ha az Unió brezsnyevi lenne, nem írogathatnál itt mindenféle...

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.05. 22:21:52

imadom ezt a bejegyzest. teljesen magyar. felelosseget nem vallalunk semmiert, es ha valaki felnottkent kezel minket, szembesitve a viselkedesunk kovetkezmenyeivel, az egy szemet.

Szobadísz 2012.01.05. 22:22:04

Persze, hogy nem érdeke Brüsszelnek a magyar virtschaft, de azért nem vagyunk egy súlycsoportban.
Az EU a végsőkig megpróbálja tárgyalással, politikai/gazdasági nyomással jobb belátásra bírni a Fideszt. Ha ez nem megy, akkor felhívják Orbánt telefonon, hogy délután ötig adja le a parlamenti belépőjét a portán és ezentúl a saját pénzével shortolja a forintot a megnövekedett szabadidejében.
Nem lesz itt semmiféle összeomlás, max a kormány omlik össze a 24-ik órában.
Orbánt görög vagy olasz mintára eltakarítják, és jöhet egy kezes nyugat-barát "szakértői" vezetői gárda. Az EU pedig megerősödve, győztesen jönne ki a dologból, prezentálva a hasonló seggdugó országok felé, hogy az unió elveivel nem célszerű másfél-két évnél tovább szembemenni.

Jakab Andor 2012.01.05. 22:22:45

Ez az írás arra a feltevésre épül, hogy az EU egy Magyarországtól független, külső, velünk ellentétes érdekeket képviselő fél. Ez a feltevés alapvetően hibás, téves.

Rive 2012.01.05. 22:23:13

Az EU alapjait, azok hitelességét éppenséggel az kérdőjelezné meg, ha nem lenne képes megóvni magát a klf. parazitáktól.

Ami nem összeegyeztethető "azzal a politikai hagyománnyal, mely köré a második világháborút követő európai integráció szerveződött" az az Orbán-jelenség.

márta)) 2012.01.05. 22:23:39

Egyébként! Egyetlen tagország mögött sem állt, ott soha sem az eu. bunkósbottal :)), hogy vegyék fel a hiteleket.
Azt meg CSAK sajnálni lehet, hogy be kell avatkozniuk, némely kormányok hatalmi politikájába. Nyilván nem tennék, ha nem kérnének újabb-és újabb hiteleket.

Szvidrigajlov 2012.01.05. 22:23:47

6. Bajnai kijelenti: mindenki velünk van, aki állampapírt vásárol. Aki nem vásárol, az viszont ellenségünk.
7. Komoly háttéralkuk zajlanak Merkel-Sárközy-BArroso és Clintonné között arról, hogy milyen módon kell demonstrálni az Orbáni terror és antikapitalista ellenforradalom leverését. Barroso népbírósági pert ajánl, Clintonné a statáriális kivégzéshez ragaszkodik. Végül megálapodnak, hogy per lesz ÉS kivégzés.
8. Másfél éves pereskedés után Nürnbergben az EU bíróság megállapítja, hogy Orbán és összes minisztere emberiesség elleni bűnt követett el a következő cselekdetekkel:

- magánnyugdíjpénztári pénzek ellopása német, holland és osztrák bankoktól

- devizahitelek végtörlesztése német osztrák és holland bankoknak veszteséget okozva

- egykulcsos adó bevezetése

- Német tévék bírságolási lehetőségének jogszabályba foglalása

- satöbbi
9. Az első három vádpontban Orbán és választói bűnösek, ezért a teljes ministériumot személyenként 1500 évi börtönre ítélik. De mivel a legsúlyosabb emberiség elleni cselekmény a negyedik (satöbbi) vádpont, ezért egyben mindenkit halálra is ítélnek.

10. A Nürnbergi ítéletet a magyar jogba is implementálni kell, ezért azt törvénybe foglalják és egyben Lomniczi Zoltán tanácsa az ítéletet a magyar köztársaság nevében is megerősíti.

11. 2012. október hatodikán az orbán kormány 8 miniszterét kivégzik.

12. MAgyarországon tüntetések és sztrájkok kezdődnek, amelyeket Gyurcsányáék véresen feloszlatnak, az embereket összefogdossák és válogatás nélkül statáriálisan főbelövik a magyar rádió udvarán. Az áldozatok száma 1217 fő.

13. A tüntetések és a sztrájkok decemberre megszűnnek.

13+1: A google térképei szerint becsült félmilliós tömeg ünnepli a Bajnai kormányt 2013 március 15-én az 56-osok terén, a szlovák terroristáktől védő kommandósoktól körülzárva.

folyt köv

Grensberg 2012.01.05. 22:24:01

@Hörcher Ferenc: az a fő baj, hogy Orbán jó gazdasági célokat tűzött ki (pl. gazdasági növekedés, foglalkoztatás növelése, államadóság csökkentése), de ezeket rossz és nem piackonform eszközökkel próbálta elérni, és ez gazdasági és pénzügyi összeomláshoz vezetett. Ehhez az ámokfutáshoz nem adhat az EU és az IMF forrásokat, mert azok Orbán és Matolcsy kezében pillanatok alatt felszívódnak. Úgyhogy a cikke teljesen hibás helyzezfelismerésen nyugszik. Ha egy beteg ember nem hajlandó követni az orvosi utasításokat, akkor nem várhatja el, hogy az orvosai komolyan vegyék. Inkább az a kérdés, hogy Orbán hová tűnt január 2-a óta, miért nem vállalja a felelősséget a 1,5 éve 2/3-os ámokfutásér, és miért nem próbálkozik meg a kármentéssel?

nekemtökmind1 2012.01.05. 22:24:56

@márta)):

Szép gondolat:)A valóság ezzel szemben az hogy az EU nem több Németország, és Franciaország gazdasági érdekérvényesítő képességeinek kiterjesztésénél.Ami összetartja az a pénz nem holmi eszmék.
A szabályok és a szankciók korántsem vonatkoznak mindenkire egyaránt.

Orbánék ráléptek a vezető demokráciáknak hívott gazdasági erőközpontok tyúkszemére, mérhető anyagi veszteséget okozva a végtörlesztéssel, a válságadókkal. Nem volt valami okos dolog. Az meg pláne nem , hogy valós, és erőszakos hatalomkoncentrációval folytatták , ezzel fasza adukat adva mindenki kezébe aki csak vissza akart vágni.Mennyivel hálásabb szerep a demokrácia őrzőjeként rugdosni valakit, mint felvállalni, hogy azért rugdos mert Mo lenyúlta egy valag pénzzel.

Az EU annyira pökhendi, hogy simán elmegy a végsőkig. A mai világ atombombája a pénzügyi piac, a nagyhatalmak pont úgy is használják.Fenyegetnek vele, aztán ha nem használ szétshortolnak és nem vesznek államkötvényt.
Magyarország bedőlése ma már nem okozna akkora sokkot mint 2008ban, mondjuk úgy hogy már komolyan mérlegelni lehet a Példát statuálásak a hasznát a gazdasági veszteséggel szemben. Tekintve hogy egész dél Európa szorul lélegeztetőgépre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 22:25:30

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Hörcher úr!

Semmilyen hajszálhasogatás nincs ellenemre. Álláspontok ütköztetésekor a hajszálfinom súrlódások következtében fellépő alakulások talán épp oly fontosak, mint a törékenyebb álláspontokról nagy darabokban lehulló törmelék. A döcögős képért szíves elnézést kérek.
1. A "téves cél" talán kevésbé lett volna félreérthető. A rosszul választott, meghatározott fordulatok legalábbis fölöslegesen kétértelműek akkor, amikor ez a kétértelműség a szöveg hátrányára válhat. Az aggályaim talán nagyon aprólékosak, de nem alaptalanok.
2.1 Indokolatlanul engedékenyek például az alábbiak:
- "egyes kérdésekben a központitól eltérő véleményt képviselt", hiszen tudjuk, hogy Magyarország kormánya egyes más kérdésekben nem "központitól eltérő véleményt képviselt", hanem a cikk terminológiáját feltételesen elfogadva is "központival ellentétes álláspontot érvényesített";
- a szöveg "a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősségről" beszél, holott elfogadhatatlan célokat tűzött ki, és nem ennélfogva nem csupán a tárgyalási taktikái voltak helytelenek, hanem inkább a kormányzása egészét meghatározónak szánt politikái.
2.2 Nem túl összeszedett a szöveg abban, hogy az uniós álláspontot elvi politikai és pénzügytechnikai jellegűnek állítja be, és ezzel olyan eltúlzott értéket, mint a szuverenitás, és olyan eljelentéktelenített jelenséget, mint "eltérő vélemények" állít szembe.
2.3 A szöveg nem veszi figyelembe azt, hogy az EU-tagság eleve a szuverenitás korlátozásával járó kapcsolat, és úgy tesz, mintha teljes mértékben szuverén államok egymás mellett lavíroznának.
2.4 A pártos tévképzet halvány tükröződését abban a szőrszálhasogatásban fedezem fel, amelyet az 1. pontban fenntartok. Köztudott, hogy Magyarországon a magát jobboldalnak tekintő politikai nézetrendszer hajlamos saját kudarcait hibás kommunikációra, hibás módszerre fogni. Ezt a szerző fogalmazása megengedi. Pártosan elfogult tévképzet továbbá a minden tekintetben – nemzetközi és alkotmányos irányból is – korlátlan szuverenitás elmélete is, bár megjegyzendő, hogy ennek az elméletnek a jelenleg a fősodron kívüli szélsőbaloldal is elkötelezett híve.
3. Ilyen kategóriák léteznek, és amíg alá lehet támasztani, hogy a szövegben megjelennek, addig a vitában szerepeltethetők. (Időközben a bejegyzésre mások is rátaláltak, megfontolandó, hogy kiktől óvnánk jobban az értelmes vita folyamatát, ha megengedi a saját, bizonyára létező és kimutatható hibáim és elfogultságaim elfogult relativizálását.)

Szvidrigajlov 2012.01.05. 22:25:34

Szóval barátaim:

Én "csak" 24 évet éltem orosz megszállás alatt, de ez idő alatt ilyen horrort, mint az EU és az USA most, az oroszok sem csináltak, pedig nekik katonáik voltak itt.

Mi folyik itt????

thehandsomest (törölt) 2012.01.05. 22:25:54

Érdekes cikk. Alapvetően három premisszából indul ki:

1. Az Orbán-kormány csupán más véleményen van. Nem megy szembe az EU-s normákkal.

2. Egy új szakértői kormány csak adókat emelhet, a kiadás- és ezzel együtt adócsökkentés szóba sem jöhet.

3. A nyugati választópolgárok rossz szemmel nézik a hazánkkal szemben alkalmazott feltételeket.

Ez azonban nem igaz:

1. A Lisszaboni-szerződést megsértettük. A fékek és ellensúlyok rendszere immár hiányzik. Embereket rúgnak ki, és intézményeket szüntetnek meg amiatt, mert "a központitól eltérő véleményt képvisel"-nek. Az ámokfutást nem részletezném: diploma nélküli minisztertől Handóig, nyilván mindenki tudja mekkora károkat okoztak az ország demokratikus intézményeiben, csak(!) a múlt hónapban. Ezerszer éppen a FIDESZ által lejáratott lemez, de a választók TÉNYLEG nem erre adtak felhatalmazást.

2. Csak annyit írnék: Egy ekkora országnak nem kell 800e köztisztviselő és további 400e közalkalmazott. Annyi önkormányzatunk van mint az USA-nak. Bőven van hol ktg.-t csökkenteni.

3. Németország parlamentjében már mindegyik párt elítélően nyilatkozott a Mo-i médiatörvény, alkotmány, és politikai helyzetéről. A nyugati választópolgárok éppen hogy -már bocsánat - de leszarják hogy mi van itt. Semmibe vesznek minket. Németországban tőlem egyszer egy BMW mérnök kérdezte meg, hogy sok-e a ló. Mert ugye azzal járunk. Persze...

Nem azt mondom, hogy Ön hazudik, de biztosan nem mondd igazat, mert elhallgat és elferdít dolgokat dolgokat.

És a végére egy kérdés:

Mit ért Ön azon, hogy az ország "európai orientációja megkérdőjelezhetetlen". Maga O.V. jelentette be a Széll Kálmán Társaság előtt hogy már keleti szél fúj, hanyatlik a nyugat stb...

drkgyqc9tk 2012.01.05. 22:27:47

Ez bizony rettentő ostoba jelyzetértékelés. A poszt szerzője tövig bekajálta a fidesz propagandát, miközben szegény az hiszi, hogy nem.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:28:35

@pirosfeherzoldezamagyarfold: "a fenti gondolatmenet a magyar kormányt sem menti fel a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősség alól."

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.05. 22:28:56

@Grensberg: egyetertek a hozzaszolasod masodik felevel. az elejehez annyit fuznek hozza, hogy orban almokat tuzott (atalakitas aldozat vallalasa nelkul), megprobalta megvalositani es ez lett az eredmeny

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:29:08

@drkgyqc9tk: Érdemes lenne érvelni is, nem pusztán ítélkezni.

bozon 2012.01.05. 22:29:34

Már elnézést, de ez az egész eszmefuttatás komolytalan. A gyakorlat oldaláról: mit reagálna Orbán Viktor arra, hogy az EU esetleg fél a "keménykedése" következményeitől? Keménykedne.
Nyilván felmérték az EU politikusai, hogy mekkora "kárt" érdemes most Magyarországnak okozni a későbbi nagyobb kár (Orbánék további tombolása és annak következményei) elhárítása érdekében. A közeljövő kis összeomlása így nettó hasznos lehet mindenkinek.

Az elmélet oldaláról: mennyire bíztunk abban, hogy Fletóék idején az EU képes valamennyire megmenteni minket a saját vezetőink hülyeségeitől! Most is már csak ebben bízhatunk. Nekem mint magyar állampolgárnak az érdekeit ebben a játszmában nem az ország miniszterelnöke, hanem az EU képviseli. Ez van, nekik drukkolok.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.01.05. 22:29:48

olyan cuki ez a jobboldali sajtó. pár éve még gyurcsányra okádták a sarat, hogy eladósít, hitelt vesz fel, most meg az EU-t fenyegetik, hogy ne merje megtagadni a hitelfolyósítást. ehhez tényleg pofa kell...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.01.05. 22:30:12

a kormány másfél év alatt a csőd szélére vitte Magyarországot. Magyarország ezért pénzt kér. az EU nem ad pénzt olyan gazdaságpolitikára, ami miatt most Magyarország pénzt kér. ezért feltételeket szab. Magyarország ezeket a feltételeket nem akarja elfogadni.

ilyen egyszerű ez a történet, nem kell túldimenzionálni. btw, ki adna kölcsön biztosítékok, napi szintű ellenőrzés nélkül pénzt egy olyan embernek, akiről TUDJA, hogy azért került a tönk szélére, mert nyerőautomata-függő?

menőmano 2012.01.05. 22:30:16

Ha az Unió mégis az erőfitogtatás útját választja, "

Nincs itt szó semmiféle erőfitogtatásról. Az a magyar többségi kormányra jellemző.
Attól van szó, hogy totális gazdasági- politikai káosz van az országban.
oszt.jónapot!

Kelly és a szexi dög 2012.01.05. 22:31:13

Remélem Hörcher úr a vizsgákon is tartja majd álláspontját és nem lehetetleníti el - hanem átengedi az embert :)

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.05. 22:31:16

@Hörcher Ferenc: igaz, a bejegyzes ennel kifinomultabban demagog, az eu felelosseget emlegeti, amikor a kialakult helyzetert csak a kormany felelos.

Matróz Kommandó 2012.01.05. 22:31:58

@márta)): Nem tom, vannak-e gyerekeid, de biztos te is csak adósságot akarsz rájuk hagyni, vagyont semmiképp.

2012.01.05. 22:32:13

"Az előbbiek pontosan mutatják, hogy a jelenlegi, egyébként mindkét félre nézve méltatlan huzavonában az uniós oldalnak is komoly vesztenivalója van."

Szintén butaság!
Nincs itt szó semmilyen "előbbiek"-ről.
Ha egy akármilyen csoport egyik tagja megőrül és tombolni kezd ÉS NEM TÉR ÉSZHEZ, (ugye ez a cikk prekoncepciója szintén, hogy EU végsőkig, mert HUN is végsőkig), akármi is lesz lesz a vége, a csoport veszít.
Ha ráhagyja, akkor azért. Ha nem hagyja rá, hanem harcol ellene és végül ki is dobja, akkor meg azért.
Na most a cikk itt azt feszegeti, hogy rá kellene hagyni, pedig mindannyian tudjuk, hogy ez nagy hiba lenne.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 22:32:15

@SPU: Mint a görög példán is láthatjuk, az államadósság leírása a gyakorlatban a szuverenitás döntő részének feladásán és államcsődön keresztül történik.
Ez nem történelmi esély, hanem történelmi bűn. (Bár lehet, hogy Magyarországra úgy általában véve ráférne egy kisebb minisztériumnyi dán, északnémet és holland állami vezető. A megfelelő, megbízható karhatalommal.)

Blöffre nem ír le senki semmit.

orient 2012.01.05. 22:32:49

Alapvetoen teves a gondolat. Nem azert bukik MO mert az EU koti az ebet a karohoz hanemmert a magyar gazdasag padlon van, fizeteskeptelen es penzre van szuksege.

Egy szervezettol (vagyis kettotol) varunk penzt akinek tagjai vagyunk es alairt szerzodesunk veluk. Egy ilyen alairt papirt szokas tiszteletben tartani, legalabbis a fo alapelveit.

Az adott fel ha penzt ad, meghozza sokat, akkor joga van ahhoz hogy a mar evekkel alairt szerzodes alapelveit es torvenyeit betartassa!

En is szenvedni fogok egy allamcsodtol lehet ehezni is, de sajnos csak a mostani kormanyunkat hibaztatom ezert.
Igen az MSZP adositott el, de az allamcsod elkerulesehez semmi sem kene csak par jelentektelen, ertelemetlen torvenyt visszavonni vagy legalabbis modositani.

Ha erre sem kepes a kormanyunk sajnos megerdemeljuk a sorsunkat es az EU-nak teljesen igaza van.
A penz amit buknak tobbszoroset eri nekik, hogy elrettenteskent fel tudnak mutatni minket mint akik leszartak a torvenyeiket es lasd hova jutottak...etc.

Mig Cseh-Szlovek-Lengyel szomszedaink szarnyalnak az EU szarnya alatt. Az EU-n sokat lehet nyerni csak a jatekszabajokat kell betartani ami tulajdonkeppen a polgarok vagyis a mi erdekunk es a demokracia vedelme.

Forradalom, szabadsagharc es egyeb okorsegek nem letezik. Azt olyan hatalmak ellen szoktak vivni aki megszallt egy orszagot es nepet nem pedig egy olyan ellen akihez onkent csatlakoztunk es egy elit klub hozzank kepest. Orulnunk kene meg nem dobtak ki a francba minket...

menőmano 2012.01.05. 22:34:48

(Időközben a bejegyzésre mások is rátaláltak,"
Fantasztikus! totálisan jó megállapitás.
Megjegyezném, nem nehéz rátalálni" egy blogra, ha nem zártan működtetik.
Nyilván azért, nyitott, hogy bárki, akit érdekel a politika, főleg a mai magyarországi folyamatok, események, - leírhatja, leírhassa véleményét.
Nincs ebben semmi különös.

2012.01.05. 22:34:55

@Szvidrigajlov:

"de ez idő alatt ilyen horrort, mint az EU és az USA most, az oroszok sem csináltak"

Ez a rész kifejtendő! Kíváncsian várom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 22:36:04

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Hörcher úr!

Nagyon kicsinyes volna, ha egyenként stilisztikai elemzésnek vetnénk alá a cikkben a magyar kormány, illetve az uniós fél magatartását, nyilatkozatait, intézkedéseit érintő jelzőket és határozókat?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.01.05. 22:37:06

1. Mindig az erősebb kutya fúzionál.
2. Az EU bolond lenne precedenst teremteni a szerződésszegőknek.
3. Kötöttünk egy szerződést, vállaltunk benne dolgokat. Nem kompromisszum kérdés a szerződés betartása.
4. Azért, mert Orbán idehaza mindent megengedhet magának, az nem azt jelenti, hogy ez mindenhol így van. Normális helyen az ajtó elé rakják a macskát, amelyik beszarik.

menőmano 2012.01.05. 22:37:13

@Hörcher Ferenc:
Én már totálisan fáradt vagyok.
jó éjt.
:)

drkgyqc9tk 2012.01.05. 22:38:25

@Hörcher Ferenc:
Tisztelt Uram!
Nem nagyon lenne érdemes érvelni annak, aki nem látja magától is, hogy mi folyik ebben az országban. Abban persze igaza van a szerzőnek, hogy OV az ő forgatókönyvére játszik, azaz arra, hogy az EU nem fogja elengedni a kezünket, mert ezzel magának is ártana, de ez nem valami fajta morális kérdés, hanem tisztán a gazdasági érdekek szem előtt tartása. Sajnos OV azt nem veszi figyelembe, hogy az ő kis népe mindeképp szív.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:38:53

@Counter:
Jó, hasogassuk, bár szerintem a tét egy kicsit nagyobb annál, hogy ne próbáljunk inkább közös nevezőt keresni.
Tehát:
Megengedem, hogy a "téves cél" egyértelműbb lett volna .De akkor kérem fogadja el, hogy0 ugyanarra gondoltunk, s ezzel a 2.4 és lényegében a 3. pont is jelentőségét veszti.
AZ eltérő vagy ellentétes között nem látom a lényegi különbséget.
A cikk nem állította, hogy csak a tárgyalási taktikák lettek volna rosszak a kormány esetében.
A nemzeti szuverenitás minden nemzetállam számára alapkérdés - lásd pl. a német alkotmánybíróság álláspontját. AMi nem jelenti azt, hogy ne keresne rá megoldást minden ország, hogy fésülje össze azt az európai kötelezettségvállalásaival.
A cikk szerzője jogelméletet oktat és kutat, tehát még csak véletlenül sem feltételezhető róla, hogy ilyesmiről ne hallott volna, a cikknek semmi ilyen sugallata sincsen.
A cikk lényege a következő kérdés az én olvasatomban: vajon megadja-e az EU Magyarországnak (az Orbán-kormánynak) azt az esélyt, amit a görögök többször megkaptak, mielőtt megbuktatta a görög kormányt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.05. 22:39:26

Ez egy abszolút narancsos bejegyzés, magyarázati mosakodás a szarra, amit csináltak.

Ha jönne egy szakértői kormány, nem kellene több megszoritás, mivel alapvetően finanszirozható a költségvetés, HA helyreáll a bizalom.
De a bizalom ezzel a hazug, köpönyegforgató, államositó Fidesszel sosem fog helyreállni.
Sok helyen leirtam már: mi is külföldre vittük a cégünket, és egy büdös vas adót nem fizetünk addig itthonra, amig nem lesz normális gazdaságpolitika. Rengeteg ilyen vállalkozóról tudok...
Az is sokat elmond, hogy magánemberek ezrei viszik külföldre a megtakaritásaikat.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:39:36

@drkgyqc9tk: Kedves Hozzászóló - érvelni szerintem igenis érdemes lenne!

menőmano 2012.01.05. 22:39:40

@Hörcher Ferenc:
Elnézést! Még annyit!
Ne hagyja magát, a túlzottan rikácsoló" kommentelőknek. !!!
:))

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:40:53

@menőmano: Köszönöm a tanácsot, de hát közös ügyünkről van szó!

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:42:13

@Counter: Nézze, a stilisztikai elemzés kétségtelenül sok mindent elárul. De mért nem indulunk ki a jóindulat hermeneutikájából, s keressük a közös pontokat álláspontjaink között?

orient 2012.01.05. 22:42:59

@Szvidrigajlov: Te meg mirol beszelsz? Elgurult a gyogyszered? Onkent csatlakoztunk ehhez az oldalhoz. MO ma tobbszoroset kolti annak amit kitermel a gazdasaga, teljesen jogos hogy akik ezeket hitelezik evek ota, ki akarnak kenyszeriteni olyan valtozasokat amelyeken keresztul visszafizetjuk egyszer a penzuket, vagy ha nem legalabb ehen doglunk es mutogathatnak mas nem fizetoknek elrettento peldakent.

Vagy mit gondolsz mibol van nyugdij es 800 ezer kozalkalmazott. 800 ezer rokkant es sok szazezer korai nyugdijas? Autopalyak, ingyen korhaz...stb.

Elarulom nem abbol amit a Magyar gazdasag kitermel kozel sem. Mire fel fizesse a nyugat nekunk ezt mindenfele elvaras, kotelezettseg es szabaly nelkul a vegletekig? Sajnos az olaszoknal, gorogoknel is ez volt pedig nekik mar akkor fenyes birodalmuk volt amikor EU csak egy nagy barbar semmi volt.

Sajnos penz beszel, ha te adsz valakinek kolcson SOK penzt akkor te is elvarod hogy kifizesse es ha nem teszi lehet elkezdesz bekemenyiteni, mert nem csak O, hanem masok is igy fognak tenni ha azt latjak veled ezt meg lehet csinalni.

Ez igy mukodik a nyugattal is csak nagyban.

ember67 2012.01.05. 22:43:40

Meggyőződésem, hogy az eu vezetés mérlegelésének tárgya, hogy amennyiben orbánék támogatottsága még mindíg elegendő a hatalomban maradásra, akkor valójában az elmozdítása antidemokratikus lépés, mely az eu alapjait rengeti. Magyarul, amennyiben a magyar nép nem bizonyítja, hogy már ő sem kér orbánból -márpedig nem bizonyítja, mert a közvéleménykutatások azt mondják-, kénytelen lesz az eu "hát menjenek, ha annyira akarnak" címen kitenni bennünket az eu-ból. Nem tehet mást, egyébként a gazdasági hiteltelenség ( több évig vette hülyére görögo. az eu-t, majd kifizettette a cehhet) után a társadalmi hiteltelenség (tudniillik egy tagállam átmegy diktatúrába és az eu semmit nem tesz) is eléri az eu-t. Márpedig ez a két pillér - a gazdasági és társadalmi - hozta létre az eu-t és igazolja létjogosultságát. Ezzel örökre törli az apolitikus állampolgárokból a bizalmat, melynek legszebb szavajárása: "ezt azért nem engedi az eu"

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:43:42

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Ez olyan, mint amikor egy házasságban az egyik félnek kell elvinnie a balhét. Sőt: a második feleségnek az elsőért is jót kellene állnia. :)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.01.05. 22:44:08

Ha meghalok, mert a fal nem volt hajlandó arrébb ugrani, amikor fejjel nekirohantam, akkor ő is felelős lesz a halálomért.

Mindennek az a hülye fal az oka.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:45:13

@Kelly és a szexi dög: Ahogy öregszem, úgy válok egyre vajszívűbbé. :)

neuromanc 2012.01.05. 22:46:09

@Hörcher Ferenc: Végre egy higgadt, értelmes, átgondolt (és valódi tájékozottságon alapuló) elemzés. Gratulálok.:)

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.01.05. 22:46:31

" vajon megadja-e az EU Magyarországnak (az Orbán-kormánynak) azt az esélyt, amit a görögök többször megkaptak, mielőtt megbuktatta a görög kormányt."

NANANA!!!
azért ne mossuk már össze a kettőt! emlékeim szerint a görög kormány nem tett olyan lépéseket, amik lehetővé teszik az MNB függetlenségének megszüntetését, nem kezdték ki az igazságszolgáltatási szektort. viszont a görögök is csak feltételekkel kaptak pénzt. mit gondol miért tüntetnek a görög állampolgárok már lassan egy teljes éve?

2012.01.05. 22:46:55

@Hörcher Ferenc:

"A cikk lényege a következő kérdés az én olvasatomban: vajon megadja-e az EU Magyarországnak (az Orbán-kormánynak) azt az esélyt, amit a görögök többször megkaptak, mielőtt megbuktatta a görög kormányt. "

A válasz: NEM!
Ennek több oka is van, de a legfontosabb, hogy nekünk Ft a pénzünk, a Görögöknek meg EUR!

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:47:02

@.Pierre Bezuhov.: Kedves Pierre, talán nem vett fel Gyurcsány felelőtlenül sok hitelt? Akkor mért nem aggódott a világ, s Európa?
Vagy mindenért csakugyan a másfél éve hatalmon levő kormány lenne felelős?

márta)) 2012.01.05. 22:47:51

E bizalmi rétegek nélkül az Unió nehezen működhet valódi demokratikus politikai közösségként."
Na.Igen! A bizalom nagyon fontos. Az unióban is, máshol is.
Amint írtam, ezért is szükséges, és fontos, a mindenkire egyformán érvényes törvények betartása, minden tagországra.
:)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.05. 22:47:57

Normál esetben a poszt gondolatmenete valószínűleg igaz lenne, csak most nincs normál eset. Az EU-nak Magyarországnál sokkal komolyabb problémái is vannak és egy ilyen válsághelyzetben könnyen elképzelhető, hogy még jól is jön nekik, ha Magyarországgal statuálhatnak példát.

Cinikusan mondhatnám, hogy jelen pillanatban kifejezetten dörzsölgethetik a tenyerüket, hogy a magyar imf/eu/alkotmány szappanopera időről időre legalább egy picit eltereli a piacok figyelmét az euro problémájáról.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:49:00

@bozon: S nem lenne jobb inkább az országnak a saját ügyeit jobban intéznie, mint a világ beavatkozását várni?

orient 2012.01.05. 22:51:19

@Hörcher Ferenc: Sajnos aggodott. Te merre voltal akkor? MErt en bizony folyamatosan olvastam a Gyurcsanyek alatt is a kulfoldi kritikakat hogy MO olyan adosagot epit ami kesobb visszauthet. Csak erre senki sem figyelt mert a vilaggazdasag nott es szonyeg ala soportek. A felelosseg az akkori kormanyt terheli, de nem a kulfoldi sajtot es nyugatot.

A csod viszont ezt a kormanyt terheli mert nem hajlando alapveto valtozasokra ami semmi mas csak a hatalmuk megtartasara kell nem pedig az orszag erdeke. Ez oriasi nagy bun egy felelos vezetestol.

2012.01.05. 22:51:49

@Hörcher Ferenc:
Tisztelt Hörcher Ferenc!
Nem értem az egész eszmefuttatást. Nekem az egész végkicsengése az, hogy Ön azt várja az Uniótól, hogy továbbra is, minden biztosíték nélkül pénzt öljön az Orbán rezsimbe, mert különben úgy bedől Magyarország, hogy magával rántja az egész osztrák-német bankrendszert.

Ezzel szemben, szemükre veti, hogy ezzel az erőfölénnyel való visszaéléssel be akarják dönteni Magyarországot.
És akkor be akarják dönteni az osztrák-német bankrendszert is.

Világosítsa meg elmémet: ugye nem arról van szó, amit már megéltem többször a fidesz alatt, hogy mindenki félreért bennünket, és különben is , támad a nemzetközi zsidó-libsi maffia?

drkgyqc9tk 2012.01.05. 22:51:54

@Hörcher Ferenc:
Kedves Uram!
Túl sok dologról beszélhetnénk, de én most jöttem az uszodából, picit elfáradtam sajnos. Azért egy példát említek: a végtörlesztés. Azt hiszem, ott már nem nagyon lehet jogállamról beszélni, ahol A kölcsönkér B-től 20 M Ft-ot, majd az állam két év után úgy dönt, hogy A-nak csak 17 M Ft-ot kell visszaadnia B-nek, mert csak..
persze ha lenne alkotmánybíróság, akkor az erre azt mondaná, hogy ilyet itt nem lehet gyerekek, ez még egy banánköztársaság alkotmányossági rostáján is fennakadna, de hát itt már sajnos ilyen testület érdemben nem működik. Helyette marad a PR, hogy szemét bank, megérdemli.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.01.05. 22:52:11

Nem értem, miért ábrándoznak emberek az EU összeomlásáról!

Az unióban még bank sem dőlt be, nem úgy mint az USA-ban, hogy nem maradt fizetőképes bankjuk szinte...

A német gazdaságnak nincs adóssága, az Eurot maga ez a gazdaság megtudja tartani, az Unió akkor sem dőlne be, ha minden gazdaságban csökkenteni kellene a közkiadásokat...

kamerasmobil 2012.01.05. 22:53:46

@Hörcher Ferenc: Ervelnek itt maganak jo sokan de azokat a posztokat valahogy ignoralja. Soroljam oket esetleg? Akkor eszreveszi majd?

2012.01.05. 22:54:06

@Hörcher Ferenc:" S nem lenne jobb inkább az országnak a saját ügyeit jobban intéznie, mint a világ beavatkozását várni?"

Na ezt a kérdést nem most, és nem itt kellett volna feltennie.

Másfél éve, és Orbánnak!

combo 2012.01.05. 22:54:52

@Hörcher Ferenc: "S nem lenne jobb inkább az országnak a saját ügyeit jobban intéznie, mint a világ beavatkozását várni?"

De. Jelenleg ez az az eset, amikor Orbánék engednek az álláspontjukból. (Akkor talán még IMF-hitel sem kellett volna, ha ez pár hónappal ezelőtt történik meg.)

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:54:57

@drkgyqc9tk: Kedves Hozzászóló - nem hallottam róla, hogy az állam ilyenfajta döntést hozott volna.
Ami pedig az AB létét (és mostani jelentőségét) illeti, minden kritikájával együtt érdemes Sólyom László írását elolvasni a HVG-ben!

neuromanc 2012.01.05. 22:55:07

@Kőmíves Kelemen:
"mi is külföldre vittük a cégünket, és egy büdös vas adót nem fizetünk addig itthonra, amig nem lesz normális gazdaságpolitika. Rengeteg ilyen vállalkozóról tudok..."
És gondolom, még büszkék is arra, hogy milyen...milyenek is? Ravaszak? Vagányak?Ellenállók?
Egy biztos: aki "egy büdös vas adót nem fizet", annak egy büdös szava sem lehet ahhoz/arról, hogy mi történik idehaza, főként pénzügyi és gazdasági téren.
Ez ígz korrekt.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:56:26

@combo: Orbánék nyilván engedni kényszerülnek, ezért a felelősségük is megáll.
De ne áltassuk magunkat azzal, hogy ezelőtt pár hónappal az IMF nélkül simán megoldódott volna az ügy.

Démonmac1 2012.01.05. 22:56:50

Nem lesz egyszerű helyreállítani azt a sok szamárságot amit Orbán Viktor és "szagértő" bandája elkövetett.
Az bosszant, hogy Európa majdhogynem egységesít és kollektíven büntet, pedig egy csomóan vagyunk, akik a hatunk közepére sem kívántuk ezt az ember.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:57:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Fel is tettem, például az új alkotmány preambulumáról írt tanulmányomban.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 22:58:07

@kamerasmobil: Azokat nem is kell tehát érvelésre bíztatnom.

drkgyqc9tk 2012.01.05. 22:59:55

@Hörcher Ferenc:
Tényleg? Pedig elég sokat reklámozták, hogy 250-es euró stb. mellett ki lehet szállni a lakáshitelből. Na ilyenkor pont az történik, hogy a szemét bank nem kapja vissza a kölcsönadott tőkét. Nem a kamatot bukja csak, hanem egy-két millióval bent is ragad. Ön örülne, ha a kölcsönt az adósa nem adná meg, mert OV azt mondta? Az jogállam?

2012.01.05. 23:00:18

@Hörcher Ferenc: "Kedves Pierre, talán nem vett fel Gyurcsány felelőtlenül sok hitelt? Akkor mért nem aggódott a világ, s Európa?
Vagy mindenért csakugyan a másfél éve hatalmon levő kormány lenne felelős?"

Kedves Ferenc!
Bocsánat, de engem mindig felháborít az olyan érvelés, hogy : mert Gyurcsány is...
Miért kérdés az, hogy Gyurcsány jobb volt-e, vagy rosszabb?

De ha már összeveti: OV hány európai és keleti vezetőnél ért el sikert? Mennyien állnak vele szóba, mennyien veszik komolyan?

Oroszországban egyszer járt. valami naaaaagy titok lehet ott is, mert nem tudtuk meg, Putyin hány milliárdot ígért neki.
Ja, semennyit?
Gondolom, Ön se hitte el, hogy a Kínai ajánlatok számszerűsíthető segítség lesz a szabadságharcunkban?
Szándéknyilatkozat volt.
Tehát? Ki az, aki elfogadja OV-t, mint tárgyalópartnert?

márta)) 2012.01.05. 23:01:04

Érdekes lenne? Ha azért a folyamatért, ami most zajlik az országban, a gyurcsányahibás lenne a mantra.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:02:10

@márta)) Ön tehát az ügyben ártatlannak gondolja Gyurcsányt?

2012.01.05. 23:02:17

@Hörcher Ferenc:

"Azokat nem is kell tehát érvelésre bíztatnom. "

Csak közben ez a cikk már szét van tépve darabokra.....

2012.01.05. 23:02:35

@neuromanc: "Egy biztos: aki "egy büdös vas adót nem fizet", annak egy büdös szava sem lehet ahhoz/arról, hogy mi történik idehaza, főként pénzügyi és gazdasági téren.
Ez ígz korrekt. "

Akkor elvesszük a határon túli magyaroktól a szavazati jogot?

És ha otthon van a vagyon? Akkor sincs köze?

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.01.05. 23:02:38

@drkgyqc9tk: felesleges vitáznod vele, 2 szóval, óriási csúsztatásokkal elintéz mindent és tények tucatjairól feledkezik meg nagyvonalúan. én most adtam fel, hiszen úgysem reagál a kommentjeimre, biztosan túl sok ténnyel állítottam szembe :)

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:04:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szerintem viszont fontos, hogy a helyzet eredetét is lássuk, ne csak a következményeket csakugyan nem jól kezelő kormányt hibáztassuk.
Amúgy a keleti bizakodást én sosem osztottam, megrögzött atlantista révén.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:06:07

@henrik_: Hogya görög kormány hogy próbálta átverni az EU-t a költségvetésével, arról se feledkezzen el szerintem. És akkor nem említem az emlékezetes népszavazási ötletét a görög kormányfőnek.

dömper 2012.01.05. 23:06:30

Szerintem meg az van, hogy amióta drasztikusan megnőtt az államadósságunk azóta folyamatosan csapdahelyzetben vagyunk. Az ugye gondolom sokunknak nyilvánvaló, hogy pénzügyileg, gazdaságilag miért.

Én inkább arra világítanék rá, hogy politikailag miért:
- a mindenkori kormányoknak nagyon nagy arányú kiadás lefaragást kellene végrehajtani ( jelen helyzetben a bevételek növelése nehezen megoldható, mert nem nő a gazdaság, az adók további JELENTŐS emelése tovább rontaná a gazdaság versenyképességét, az adómorált, és ezáltal nem érné el a hatását ), és nem csak egyszeri megszorításokat, hanem jelentős struktúrális átalakításokat, amik eredményeképpen a hiány nem nő tovább, és el tudunk jutni arra a szintre, hogy nem kell további hiteleket felvenni a jelenlegi hiteltörlesztések miatt... ( új hitel = további kamatterhek, amiket a költségvetésből kellene kigazdálkodni, és a hitelek miatt már így is kevésebb pénz jut másra )

Hogy mit jelentenének a struktúrális átalakítások ? ( a teljesség igénye nélkül )
- nyugdíjreform : nincs 13. havi nyugdíj és társai, valamint nyilvánvaló NYUGDÍCSÖKKENTÉST, mert jelenleg kevés az államot eltartó gdp-termelő munkavállaló
- egészségügyi/szociális szolgáltatások/juttatások jelentős megvonása
- állami apparátus radikális csökkentése, és a munkaerőpiacra kényszerítése
( ezzel párhuzamosan nyilvánvalóan olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyekkel több új - tényleges - munkahely teremthető )
stb...

Ilyen és ehhez hasonló intézkedésekbe, jó eséllyel belebukna bármelyik magyar kormány, viszonylag rövid időn belül. Nézzétek meg pl a görögöket. Az intézkedésekbe már belebukott egy kormányuk nem rég, és szerintem jó eséllyel a mostani szakértői kormányuk is meg fog bukni, hatovább fokozódnak a társadalmi feszültségek. A görögök akkora hitelt halmoztak fel ( és ugye további pénzeket pumpálnak az országba ), ami ép ésszel elképzelhetetlen. Lehetséges, hogy előbb utóbb oda jutnak, hogy NEM FOGNAK FIZETNI a hitelezőiknek.

Ha magyarországon csőd jön, akkor előbb-utóbb mi sem fogunk fizetni, mert nem lesz miből...

Sir Galahad 2012.01.05. 23:06:46

A cikk szerzője szerintem rosszul méri fel az arányokat. Az EU-nak valóban van némi veszíteni valója Magyarország bedöntéséve, ez azonban egy ekkora szervezetnél elhanyagolható, szemben azzal az előnnyel, hogy példát statuálhat minden esetleges renitens kormánnyal szemben. Az Uniónak nincs komoly veszíteni valója, nem fog kompromisszumot keresni, a végsőkig el fog menni - ez a tippem.

2012.01.05. 23:07:03

@Hörcher Ferenc: "Ön tehát az ügyben ártatlannak gondolja Gyurcsányt? "

Kedves Ferenc!
Szálljon már le Gyurcsányról!
Azért, mert elb...ta, nem lehet mentségként felhozni az elmúlt másfél év ámokfutására!

Innen már csak egy lépés, és Gyurcsányahibás!

Sőt, tudjuk, hogy a nemzetközi bolsi-libsi-zsidó-kommunista mind ellenünk van!

Ezzel csak az a baj, hogy úgy magunkra maradtunk, hogy kiderül: az egész világ zsidó, csak mi nem!

SPU 2012.01.05. 23:07:09

Ez egy chicken game. Orbánnak már rég be kellett volna jelentenie, hogy egy bizonyos árfolyam fölött leállítunk minden törlesztést.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:07:28

@Démonmac1: Igen, ezért van közös (bár feltehetőleg nem egyforma) felelőssége a kormánynak és az EU-nak is. Mert ártatlan emberek lehetnek elszenvedői annak, ha nem sikerül megegyezniük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:07:54

@menőmano: Kontextus, kontextus. Arra utaltam, hogy Hörcher úr az én – természetesen lehetséges és bizonyára minimum nem kizárható – elfogultságomtól féltette éppen az értelmes vitát, miközben számos hozzászóló messze érzelemvezéreltebb véleményt közölt sommásan.

@Hörcher Ferenc: Tisztelt Hörcher úr!

Ha nem lát különbséget eltérő és ellentétes között, akkor csak arra tudok következtetni, hogy felületesen fejeztem ki maga. A farkas és a bálna eltérnek – a farkas és a bárány ellentétesek. De egy logikai négyszög is jelenthet némi fogódzót. A magyar kormány egyes, esetenként vitatott döntései eltérőek, más, minden esetben keményen elutasított döntései viszont ellentétesek a "központi véleménnyel" – bármit is fogalmazott meg így a szerző.
A szerző nevében felajánlott engedményt természetesen örömmel elfogadom, de jelzem, hogy a 2.4 pontomban emlegetett korlátlan szuverenitást (és ebből fakadó szélsőséges jogpozitivizmust) érintő megjegyzésemet, amely tárgyára éppen Sólyom elnök úr is felhívta a figyelmet, fenntartom.

A cikk nem állítja, hogy a magyar kormány bármi más hibát elkövetne, mint rossz célokat és téves tárgyalási taktikákat. A legenyhébb kifejezés, hogy a magyar kormány hibáit jelentékteleníteni igyekszik azzal, hogy az ellentétes brüsszeli álláspontot is minél kevésbé jelentős kérdésekben elfoglaltnak mutatja, a brüsszeli állásponttal szemben pedig mintegy a konfliktusban semleges értékként jelentékeny hívószavakat vet be.

Az én elméleti és gyakorlati oktatóim ilyen esetekben azt szokták kérdezni, hogy ha a fejtegetés szerzője ezt és ezt szeretné mondani, "hát miért nem mondja". Bár az a tény, hogy a cikk szerzője a gyakorlatra úgy tűnik, kisebb hangsúlyt fektet, részben magyarázat lehet ennek elmulasztására.
Ehhez az összehasonlításhoz azonban nem csak a vágyott kimenetel, de a körülmények azonosságát is alá kellene támasztania a szerzőnek, nem gondoljuk?

Furcsállom az egyetértés és jóindulati hermeneutika kiindulópontjából folytatott vitát. Méltatlan volna lapos történelmi párhuzamokat vonni.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:08:32

@Sir Galahad: Ezt a cikk sem zárja ki. Csak a dolog kockázataira figyelmeztet.

márta)) 2012.01.05. 23:09:06

Sólyom Lászlóról jut eszembe)

"Az alkotmány rangját, legitimitását aláásta a különféle aktuálpolitikai célból. táplált alkotmányos hangulat, holott a módositott alkotmány, már nem a Sztálini alkormány, miközben a tévtan még ma is ott él az emberekben.

Ha Magyarországnak volt nemzetközi tekintélye, akkor azt az alkomány, az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette. (szögezte le Sólyom)
Eszméket kell képviselni, ez a gondolkodásmód huzza a világot, s mindezt hitelesen kell tenni. Noha gyakorta a hitelességgel szokott baj lenni."
(íródott anno a régi alkotmányról)

Milyen igaz. Azért is tart ott az ország ahol) mert a befektetők, elvesztették bizalmukat, menekülnek az országból, illetve (most) nem is jönnek.
Köszönhető ez - többek között - az óránként változó bejelentéseknek, az össze-vissza nyilatkozásoknak, az álmokra épitett, Matolcsy-féle gazdaságpolitikának.
???

bozon 2012.01.05. 23:09:25

@Hörcher Ferenc: "S nem lenne jobb inkább az országnak a saját ügyeit jobban intéznie, mint a világ beavatkozását várni?"
De, de nem teszi (az aktuális kormánytöbbség mindent meg is tesz, hogy már soha ne is tehesse, de azelőtt sem jeleskedtünk a konstruktív problémamegoldás terén, ez tény). Az EU tehát az alapszerződése, alapértékei által definiált vészforgatókönyvet életbe lépteti -- szükség is van rá, sajnos.

S ha már mos maiorum: az erkölcs magasabb szempont, mint az, hogy minden ország "saját maga" (pontosabban a saját elitje, aktuális vezetői) kezelje az ügyeit.
(Arról meg már ne is beszéljünk, hogy én az EU-t is hazámnak érzem, ezért semmilyen öntudatom nem csorbul akkor, ha Brüsszelből megregulázzák Mo.-ot.)

Rive 2012.01.05. 23:10:53

@SPU: bejelentés/tőzsdenyitás után úgy fél órával hágná meg azt a limitet az árfolyam.

Efféle chicken game-t csak egyenlő felek között lehet nyerőre kihozni. Velorexből hiába dobják ki a kormányt úthenger ellenében.

Sir Galahad 2012.01.05. 23:11:42

@Hörcher Ferenc: Nem is mondtam, hogy kizárja. A cikkből viszont úgy tűnik, Ön azt gondolja, az EU hajlandó mérlegelni a kockázatokat. Meggyőződésem, hogy nem hajlandó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:12:00

@neuromanc: Álljon oda a párkányi hídra, forduljon arccal északnak és ismételje el minél hangosabban minél többször ugyanezt.

Máskor ne dobáljon labdákat magasra. Még akkor se, ha nem én csapom le elsőként :-)

neuromanc 2012.01.05. 23:12:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Akkor elmagyarázom : aki nem járul hozzá a költségvetéshez, hanem "külföldre viszi a cégét" és "egy büdös vas adót nem fizet" itthon, az ne pofázzon bele a hazai gazdaságpolitikába, és ne legyenek olyan elvárásai, amelyeket a költségvetésből kell finanszírozni.
Nem kell belekeverni sem a határon túli magyarokat, sem a szavazati jogot.

"És ha otthon van a vagyon? Akkor sincs köze? " Ez pontosan mit jelent? Pénz a párnacihában, minimálbérre/segélyre bejelentve, adót nem fizetve?

2012.01.05. 23:13:09

@Hörcher Ferenc: "Szerintem viszont fontos, hogy a helyzet eredetét is lássuk, ne csak a következményeket csakugyan nem jól kezelő kormányt hibáztassuk."

Oké, meddig menjünk vissza?
Beszéljünk az egymillió diplomás országáról?
Vagy a mesterségesen fűtött építőipar gazdaságélénkítő szerepéről?
Esetleg az MNB tartalékainak egy része miért került a gazdaságfejlesztési alapba?

Vagy a privatizált állami vagyontárgyakról?

A gulyáskommunizmusról?

Nem hinném, hogy az EU dörgedelmei, fenyegetőzései Kádárnak szólnának.

Nem, nem gazdasági állapotunk, csődközeli helyzetünk az oka Barroso és bandája támadásának. Ez bizony politikai bizalomvesztés. Aktuál.

Martian (törölt) 2012.01.05. 23:13:41

@billy reed: "Ha az Unió brezsnyevi lenne, nem írogathatnál itt"

Nem maga az EU brezsnyevi, hanem az öncélú, nehézkes bürokráciája hasonlít hozzá.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:14:39

@Counter: Nem féltettem az Ön elfogultságától a vitát.
Természetesen nem vitatom, hogy mást jelent az eltérő és az ellentétes, de az érvelés szempontjából a különbség nem releváns szerintem.
Ismétlem: szélsőséges jogpozitivizmussal vádolni kollégámat, asszem ez tényleg túlzás.
Szerintem rossz célokért és hibás tárgyalási taktikáért hibáztatni a kormányt szerintem nem csekélység - főleg egy olyan cikktől , amelyet ön a jobbos tévhitek propagálásával vádol.
De megfordítom: mért nem próbál vitatkozni az EU felelősségére vonatkozó passzusokkal is?
Egy ilyen hosszúságú cikktől azt a fajta kifejtettséget várni, amit ön követel meg, azt hiszem, túlzó.
Vajon a közös pontok keresésére vonatkozó javaslatomat mindenképp történelmi allúziókkal kell lesöpörni?

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:15:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igaz, ahogy a cikk is utal rá, politikai okai is vannak.
De az IMF hitel mégiscsak pénzügyi okokból vált szükségessé, feltételezésem szerint.

2012.01.05. 23:16:15

@neuromanc: Gondolom, ha valaki magyar, ingatlanja van otthon, netalán családja, de külföldön dolgozik, adózik, attól még magyar, és gyakorolhatja a közügyeket.

Szerintem ugyanúgy van joga beleszólni, mint annak, aki külföldön él, adózik, dolgozik. De magyar.

Amúgy véleményt nyilvánítani meg pláne van joga.

doktor.dikhed 2012.01.05. 23:16:22

Ha a Magyarország kierőszakolja, hogy az EU a végsőkig elmenjen vele szemben, akkor hazánk tevékenyen részt vállal az EU gazdasági összeomlásában, és ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg és tovább rombolja az egyébként sem acélos hitelességét.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:16:29

@Sir Galahad: Bocsánat, a cikket nem én írtam.

dömper 2012.01.05. 23:16:38

még valami: azt gondolom, hogy a az EU a jelenlegi formájában már nem sokáig fog így működni. Egy-két euró-ország bedől, és vége az eurónak -a jelenlegi formájában legalábbis.

Észre kell venni, ha kicsit kitekintünk ez országhatáron túlra, hogy, ami most van az elsősorban az euró és az EU válsága! Nyilván fontos, hogy a magyar kormány maradjon demokratikus, meg maradjon belül az eu-s normákon, de EU léptékkel nézve ez jelentéktelen. Sokkal nagyobb jelentősége van jelen pillanatban annak, hogy hány országot kell megmenteni, és mikor jön el az a pillanat, hogy a sok megmentéstől egyszerűen összedől az egész EU kártyavár.

Az Eu legnagyobb hibája az euró ilyen módon való bevezetése volt. Nem tudunk európai egyesült államok lenni, pedig a közös pénzhez valami hasonló kellene. Ez itt európában szerintem nem lehetséges.

Szépen vissza fog jönni a márka, a francia frank stb. Hogy mi lesz velünk ? Szerintem a mostani kormány az eu-szkeptikus állásponton van, csak nem merik ezt nyíltan felvállalni, ezért ez a kapkodás. Szeretnének kemények lenni, de annyira azért nem azok. Még van akkora befolyása az eu-nak , hogy megdöntsék az Orbán kormányt. Egyelőre ennek a kísérlete zajlik szerintem.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:17:12

@doktor.dikhed: Ez az oldala is igaz a tételnek, elfogadom.

márta)) 2012.01.05. 23:17:26

@Hörcher Ferenc:
Nem. Egyáltalán nem gondolom ártatlannak Gyurcsányt. az ügyben.
Korábban már írtam.
A probléma a gyökerekben van. A rendszerváltás óta eltelt időszak problémája. Kormányokon átivelő, megoldatlan ügy.
Melyért a mindenkori kormányok felelősek.
Tologatták a megoldatlan problémákat, a hatalom megtartása érdekében (is)"

Ami most van az a mélypont, azért a többségi kormány a felelős.

neuromanc 2012.01.05. 23:17:42

@Counter: Akkor Magának is kénytelen vagyok pontosítani: NEM a négyévente érvényesíthető szavazati jogról van szó, hanem a szűnni nem akaró, hangos virnyákolásról, pofázásról, követelőzésről, na.
És nem keverném ide a határon túl élő magyarságot, amikor az ügyeskedő, adóelkerülő magyarországi vállalkozókról van szó.
Szerintem értette. :)

pierre bayle 2012.01.05. 23:18:12

Szerintem a helyzet tragikumát az adja, hogy a magyar ellenzék gyengesége okán (amiért sajnos "Gyurcsány a hibás") belpolitikai eszközökkel képtelen gátat szabni a fidesz autoriter törekvéseinek, ezért a demokratikus intézményeinket a "külföld" (pontosabban az EU) fogja megmenteni. Ennek a vége csak szívás lehet, mert az évek óta egyébként is Brüsszel, a bankok meg a tudjukkik ellen heccelt magyar jobboldali szavazóközönségben nyilván úgy felhorgad majd a kuruc öntudat, hogy az eddiginél is rettenetesebb lesz majd a politikai hangulat. Egy a fidesz-uralom romjainak takarítására hivatott "szakértői kormányt" mindenki brüsszeli helytartónak fog tekinteni itthon, alas.

vkaresz6 2012.01.05. 23:19:36

Azt sem szabad elfelejteni hogy az ország kb még fél évig el van látva pénzel tehát addig nem lesz baj. Addig pedig még nagyon csúmyán meg lehet minket fingatni ha tovább folytatjuk ezt a tébolyt. Arról nem is beszélve hogy akárki akárhogy magyarázza komolyan nekimentek a demokrácia alapjainak. Médiatörvény jegybanktörvény bíróságok. Ezenkívül ellenségnek kiáltottuk ki a jegybankelnököt a jegybankot az eut, imf, amerika,bankok, multik, munkaadók, munkavállalók, németország, spekulánsok, befektetők, nyugdíjpénztárak, világbank, fed ekb, elmultnyócév, elmúltnyócév, elmultnyócév.
Ez szerintetek egy külföldinek hogy néz ki? Szedi a sátorfáját és pucol innen amíg nem késő.

pierre bayle 2012.01.05. 23:20:03

S ezért szerintem egy kicsit még ez a mérsékelt és szimpatikus blog is felelős, többek között a Brüsszel/Moszkva párhuzam megpendítésével...

2012.01.05. 23:20:58

@Hörcher Ferenc:" De az IMF hitel mégiscsak pénzügyi okokból vált szükségessé, feltételezésem szerint."

Ez a látszat. Nagyrészt hitelvesztési okai vannak. Szerintem.
A forint 200 alatt volt, mikor átvette a fidesz. 220, mikor először nyilatkozott gazdaságról. Majd megnyugodott, és legközelebb akkor szállt el, mikor kiderült: Matolcsy Széll Kálmán terve csak szellentés.
Azóta ha Matolcsy nyilatkozik, zuhan a forint.

Az IMF előző hitelkerete ki sem volt használva. Vettünk belőle MOL-t.
Annyival kevesebb kéne most.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:21:07

@pierre bayle: Igen, egyetértek, ez az opció is benne van ebben a helyzetben.

márta)) 2012.01.05. 23:22:33

@Hörcher Ferenc:
Egyébként a minap) A TG. blogján, posztjára vittem egy érdekes cikket) mely ha jól emlékszem arról íródott, többek között) a Gyurcsány F-nek is megsúgták anno) jó lenne ha menne.
Nem mentegetem a volt kormányfőt, de tudomásul kell venni, hogy amiért nem hibás, azért nem!!!
A nyolc évre való visszamutogatás, pedig már idejét múlta, bizonyos értelemben.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:23:21

Elfogadom, hitelvesztés is belejátszik.
De: államadósság. Plusz euró-válság. Tehát a felelősség megoszlik.
A MOL részvények vásárlása rosszul volt időzítve, elfogadom.
S már rég kormányátalakításra lett volna szükség, az is igaz.

neuromanc 2012.01.05. 23:23:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudom miért lovagol a közügyek gyakorlásán, ezt maga hozta szóba, nem én.:)
Én kérek elnézést, de itt pusztán erkölcsi (és nem jogi) megközelítésről beszéltem.
Jó éjszakát! :)

Sir Galahad 2012.01.05. 23:24:11

@Hörcher Ferenc: Igaza van, figyelmetlen voltam. Én kérek elnézést.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:24:29

@márta)): Őszöd után három évig nem ment, utána is itt hagyta Bajnait. Vajon kap-e Orbán ennyi időt?

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.05. 23:24:29

@Hörcher Ferenc: ez a hazassag pelda mar megint a felelosseg megosztasa. az orszagot a kormany vagta haza, nem az eu.

márta)) 2012.01.05. 23:25:27

@Hörcher Ferenc:
Bocsánat! Én nem bánom, ha segít nekem. Az épitő jellegű" útmutatást nem veszem rossz néven, persze csak akkor, ha hasonló a véleményem.
:))

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:26:17

@pierre bayle: ez a párhuzam (Brüsszel-MOszkva) egy posztkommunista országban elkerülhetetlen - a beidegződések nehezen orvosolhatóak. S talán nem vonják kétségbe, hogy e blog tud különbséget tenni a kétféle helyzet között.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:28:05

@Hörcher Ferenc: Köszönöm a bizalmat.
A cikk – például – eltérő véleményről beszél ott, ahol ellentétes vélemények is vannak. Ezt nehéz a tények higgadt értékeléseként beállítani.
Jobbos tévhitek propagálásával nem vádoltam a cikket, Ön túloz. Annyit írtam, hogy egyes állításaiban egyes pártos, részben jobbos tévhitek felfedezhetők, és ezen állításaim egyikéről le is mondtam a kompromisszumkeresés jegyében.
Nem állítanám így szembe a közös pontok és a konfliktusos pontok tárgyalását. A közös pontokhoz való eljutás egyik legkevésbé sem elvetendő módszere a vitatott pontok vitatása a kompromisszumra való hajlandóság megőrzése mellett. Véleményem szerint néhány mondatváltást követően sikerült is egy viszonylag apróbb ügyben közös pontot találnunk úgy, hogy ellentétes álláspontról indultunk.

@dömper: Az eurozóna motorjainak semmi okuk nem lesz az euró megszüntetésére. Ha mások nem is, az eredeti montánuniós államok minden bizonnyal megtartják hosszabb távon. Az euróövezet perifériás országairól viszont több felületes hír szerint is elképzelhetőnek tartják elemzések, hogy visszatérnek a saját pénzhez. De ugye még Görögország sem.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:28:21

@pirosfeherzoldezamagyarfold: S Gyurcsányék füllentését ki nézte el? Ki hagyta őt három évig a helyén? S az eurót ki nem menedzseli megfelelően? Elnézést, de a történelemben ritkán adódik, hogy csak az egyik fél a hibás, a másik meg csupa erény!
De nem a feszültséget kellene gerjeszteni a két fél között, ez meggyőződésem! S erről szólna a cikk, nézzék meg a nyitőképet!

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:29:19

@Counter: Örülök neki, ha ön is így látja.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:30:35

Bocsánat, a "szőke nő"-zést inkább ne! Még ha a kései óra sok mindent indokol is.

márta)) 2012.01.05. 23:32:42

@Hörcher Ferenc:
Nem fog ennyi időt kapni. Csak a választásokig.
Öszödi beszéd) Többek között annak is köszönheti a többségi kormány a forradalmi győzelmét.? Holott, most, összevetve a történéseket, a jelentősége talán nem is volt akkora. )
Mert én még mindig úgy gondolom, hogy a kétharmados kormányzásnak, nem lett volna szabad, hogy ez a "helyzet" legyen a következménye.
Miért ne hagyta volna itt a Bajnait? A Bajnainak nem volt rá szüksége, legalább is "éles" politizálásban, a gazdaság stabilizálásában) nem.
Hogy a paravánok mögött esetleg mi zajlott, az más kérdés.:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:33:33

@neuromanc: Akkor miért nem úgy fogalmazta meg a mércéjét eleve? Ne fáradjon, költői kérdés: nem tud objektív lenni, azért. Rajtavesztett. Tanuljon belőle.

tamareaf 2012.01.05. 23:35:26

@dömper: valami ilyesmiről írtam blogbejegyzést én is (thehungarianblog.blog.hu/2012/01/04/orban_es_az_imf_mirol_nem_beszelunk). A lényeg, az EU és az IMF a pénzét akarja viszont látni. Ha enyhén nem vagyunk demokratikusak hagyján, azt még lenyelik, az egész EU-ban előfordulnak stiklik

A jelenlegi kormány azonban még az adópolitikát is alkotmányi szinten korlátozná/korlátozza, amely a későbbi kormányokat lehetetlenítheti el, illetve, akárhogy nézem, a 2012-es költségvetés maga egy vicc. Így nem adnak kölcsönt.

márta)) 2012.01.05. 23:35:46

@Hörcher Ferenc:
Nagyon remélem, nem az én kommentem értette félre!!! Én kizárólag szakmai, politikai útmutatásra gondoltam, mert én nem vagyok szakmabeli.!! Tehát az épitő jellegű útmutatást nem veszem sértésnek. A politikait.
hm?

dömper 2012.01.05. 23:38:28

@Counter: Egyelőre a központi országok mentik a menthetőt, érthető hiszen sok pénzük áll a perifériának nyújtott hitelekben, valamint sok multicégük érdekel a periféria országaiban. Ha a periféra egy része becsődöl azt a központi országok is nagyon meg fogják érezni: gazdaságilag és politikailag egyaránt.

Ez lehetséges, hogy pont németország, franciaország maradnak az eurónál, de kérdem én mi lesz az egységes európa, egységes euro kérdéskörrel ? És legfőképpen mi lesz azokkal az országokkal, akik annyi hitelt halmoznak fel megmentésük során, hogy évszázadokig fizetnék a pénzt ( ha fizetnék ). Ha a periféria mély válságba süllyed az a központi országoknak ugyanúgy nem jó.
De lehet hogy a hitelezést nem így kelen felfogni, hanem mondjuk mint valami újkori "gyarmatosítást" ? :)

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.05. 23:42:07

@Hörcher Ferenc: "S Gyurcsányék füllentését ki nézte el?" - tehat az eu-nak szankcionalni kene a valasztasi igeretek meg nem tartasat? nem rossz otlet, most nem lennenk ebben a helyzetben, mert mar orban is repult volna. "S az eurót ki nem menedzseli megfelelően?" - az euro vallsag mennyiben felelos a magyar kormany teljesen hiteltelensegert es konfliktus kereso magatartasaert, ami a jelenlegi helyzet oka? attol tartok, teljesen el vagy tevedve baratom. itt nem ket fel targyalasrol van szo, hanem arrol, hogy magyarorszag resze egy szovetsegnek, aminek nem hajlando betartani a szabalyait, de a segitsegere igenyt tartana. ha golfklubban valaki szemetel, azt figyelemztetik, ha meg neki lesz nagy szaja, akkor kizarjak.

Globetrotter2014 2012.01.05. 23:42:27

Van pár olyan alapvető tévedés a cikk koncepciójában, ami sajnos nagyon meghatározónak tűnik a jelenleg irányadó politikai gondolkodásban. Szerintem az egyik fő tényező az a többpólusú rendszer: nincs olyan hogy "EU". Ebben nagyon eltér a legtöbb nemzetállamtól vagy más nagyobb entitásoktól.

Vannak a Biztosok akik önálló hatáskörben lépnek fel, és viszonylag önállóan kezdeményezhetnek. Van egy Bizottság ami testületként dönt. De őket kötik a "fizika törvényei", amelynek megváltoztatásához már a Tanács (és egyre inkább a Parlament) kell. Az egész rendszert áthatja a fokozott fékek és ellensúlyok rendszere.

Amit most a mi esetünkben látunk, az nem az azért, meredek az "EU" elítélne. Az aggaszó az, hogy egy nagyon heterogén rendszer egésze kezd ellenünk fordulni. Biztosok egyedi eljárásai amelyeket a Biztosok testülete erősít meg a jogsértési eljárás egyes mérföldköveinél (ez még nem lenne gond, tucatjával indul minden tagállammal szemben). Barroso személyesen ír levelet, ami azért elég ritka. Parlamenti kezdeményezések képviselőcsoportoktól, amiben mi vagyunk lassan a patás ördög (ez sem gyakori).

És ha ez nem lenne elég, ott vannak a beszólások egyes tagállamok külügyi fórumain, és maga Clinton (megelőzve pár nagyköveti utalással).

És akkor még nem néztük azt, hogy milyen alapvetően rossz lépéseket tettünk meg, ami egy eminens diáktól is jellemtelen lenne, hát még a minden szempontból szamárpadba utalt szégyendiáktól. Hátba támadjuk az EU-t amikor szüksége lenne ránk, de még akkor is amikor nekünk lenne égető szükségünk rá és segítő kézzel jön.

A cikk kb azzak érvel, hogy nyugodtan gyújtsuk fel a házunkat mert a rossz látványtól tart szomszéd úgyis mindenképpen eloltja helyettünk.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:43:31

@márta)): Nem, nem. Nyugodjon meg ismét. :)

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:44:22

@Counter: Kedves Counter. S melyikünk objektív? :)

márta)) 2012.01.05. 23:45:22

@Hörcher Ferenc:
Köszönöm. Nagyon bántott volna, ha félreérti, illetve véletlenül rosszul értelmezi :)

2012.01.05. 23:45:33

@Hörcher Ferenc: "De: államadósság. Plusz euró-válság. Tehát a felelősség megoszlik.
A MOL részvények vásárlása rosszul volt időzítve, elfogadom.
S már rég kormányátalakításra lett volna szükség, az is igaz."

Köszönöm. Örülök, hogy közelednek a nézeteink.

Tehát: gyurcsány 8 éve káros volt, a 2008-as válsággal megfejelve hazavágta a gazdaságot.
Ez nem menti fel OV-t, aki arra szerződött , hogy rendbe teszi.
A gazdaság jelenlegi állapotát(nincs IMF, bóvli besorolás, forint árfolyam) nem lehet a válság számlájára írni. Akkor ott lennénk, mint Lengyelország.
Nem, Csehország szintjén nem állnánk, de volna esély, hogy a NÉMET (!) az átkozott német gazdaság beindulása magával húzzon bennünket.
De OV fasisztázik, Kínát hívogatja, az EU-t kiebrudalja.

Kiszámíthatatlan. Most itt állunk, Európa közepén, és nem értjük, miért nem akar végre pénzt adni Kína, mikor ezért nem adnánk semmit.
Nem értjük, miért követelőzik az IMF-EU, hogy tudni akarja, mire költjük el a pénzüket.

Őrület!

alien 2012.01.05. 23:46:05

@Hörcher Ferenc: Nem kedves, mert azelmúltnyolcévben vajon ki akadályozott meg minden változtatást, ki népszavazott ki nyugtalanított, gaskósított és vajh miért kapták meg a vasutasok a pénzt? mit keresett a disznófejű az operában
most pont az van, hogy egyszerűen nem kell egy kiszámíthatatlan megszállott vezér mint homokszem az eu fogaskerekeibe, ha ilyen egységet elértünk ellenünk akkor nem fognak visszalépni a feje kell, ha nem kapják akkor is nekünk fog fájni, nincs mit szépíteni, nemcsak hogy elkúrták, de még egy történelmi lehetőséget is elrontottak, elkárhoztak...

feiticeiro 2012.01.05. 23:48:00

a poszt kicsit túlságosan "hungarocentrikus". az EUnak vannak pénzügyi korlátai, és pl mások is igényelnek segítséget; ráadásul egy pénzügyi segítség utáni bukás (nem képes visszafizetni a hitelt/püi fertőzés terjedése) 2szeresen rossz lenne az EUnak mint szervezetnek. Leegyszerűsítve egy 2szer 2es "mátrixban" fel lehet írni a payoffokat, ahogy az EU szerint reális; lényegtelen, h mi az "igazság", ők eszerint játszanak (első EU, második Mo/OV).
c d
c 1,1 -2,-1
d -1,-2 -1,-2

ha nem látják, h OV kooperál, nem érdekük pénzt adni. szerintem mondjuk az idő haladtával inkább az a kérdés, hogy mennyi az a "kooperáció-mennyiség", ami mellett az EB úgy gondolja, biztosított a hitel visszafizetése és a fertőzés megelőzése.

@Hörcher Ferenc: csak a jajjgatáshoz; (i) hitelminősítőktől akkor is kaptunk jelzéseket; (ii)más volt az "information set" - 2007ig a piacon senkisem gondolta, h világméretű püi válság lesz, kiszáradnak a piacok stb - akkoriban mindenki a "Great Moderation" utáni örökös gazdasági növekedést vizionálta 2009be is; (iii) Európa azért jajveszékel most jobban, mert oka van a saját izéjét is félteni, ha mi bajba kerülünk. Fura, h ön ezekkel nincs tisztában, de hozzászól a témához.

Magyarul Orbánék tudják, h baj van, mégis hülyegyerek módjára viselkednek. Mer dilettánsok, azért - az egész policy egy káosz; amit meg a fejükbevesznek és véletlenül véghez tudják vinni, az meg egyértelműen hülyeség (a közhiedelemmel ellentétben kevés dologban egyezik meg két random közgazdász, de azokban a dolgokban, amiket OV és MGy szétizélt, na azokban igen). A másik gárda ezt nem csinálná, sőt figyelemreméltő intézményeket hozott létre pl KT, ami most ooolyan jól jönne a külföldi elemzőkkel szemben, már ha a kormány állításai igazak persze.

dr kíváncsivagyok 2012.01.05. 23:48:09

Nagyon komoly hibája ennek az irománynak, hogy egyenrangú félként kezeli Magyarországot,...és az EU -t ! Óriási tévedés ! Igenis az EU példát fog statuálni , mert erre kötelezi az alapszerződés , amit Mi is aláírtunk , aminek a tudatában léptünk be !
Ha az EU nem büntetné meg példásan A Kedves Vezetőt, azzal mintegy keringőre hívná a hasonló szélsőjobbos,..."öntörvényű demokráciát" !

is 2012.01.05. 23:48:33

Nos, a téteket sosem az EU emelte. Orbán decemberben, miután egész éjszaka az angolokat győzködték, reggel bedobta, hogy hát akkor ő sem. És aztán belengette az MNB-s pénzeket, és amikor szóltak neki, akkor még december 30-án neki állt feljebb Barrosoval szemben is.

Egy tahó parasztról beszélünk az egyik oldalon. Ha az EU itt enged, akkor egyrészt veszélyes precedenst teremt (lásd a decemberi beszólását, amire még minden nem euros ország ráugrott, és ezzel Mo tönkretett sok-sokszáz óra politikai befektetést), másrészt a tahó parasztokkal szemben egyszer csak eljön az a pont, amikor azt mondja az ember, hogy akkor eddig és netovább, és a kokit kiosztjuk, még ha nekünk is fájni fog valamelyest. És mennyire is fog fájni? Mi az, amit tőlünk kaphatnak csak meg? Semmi.

"Egy tagország gazdaságának és politikai szuverenitásának kizárólag politikai okok és egy-két technokrata elvárás miatt történő „bedöntése” egyértelműen összeegyeztethetetlen azzal a politikai hagyománnyal, mely köré a második világháborút követő európai integráció szerveződött. "

Óriási tévedés: az európai integrációnak pontosan az az alapelve, hogy mindenki elfogadja azokat a politikai alapelveket, amelyekkel a III.vh elkerülhető. Lesson learned from Hitler. Minden létező pillanatban felléptek minden ettől eltérő viselkedés ellen, még Ausztriával szemben is, Haider idején. Ez az állítás, amely a poszt egyik kulcstétele, egyszerűen nem igaz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:49:38

@pirosfeherzoldezamagyarfold: A Gyurcsány-kormányok nem csak a választóknak kozmetikáztak. Több éves alibikormányzást folytattak, de ha szabad a most még aktuális focihasonlattal élnem: ki gondolta volna, hogy több év Illés Béla után Vinnie Jones, Pepe és Roy Keane szuperhibridjét küldjük a pályára?

@dömper: Amíg van gazdasági növekedés, meglepően nagy hitelállomány is viszonylag nyugodtan újra- és újrafinanszírozható.
Miért kell úgy tenni, mintha Görögország nem volna csődben? Csődben van. Már most. És ezt már most meg is érzik a vezető országok is, pénzügyileg épp úgy, mint politikailag.

@márta)): A házigazda egy alpári viccet és hasonló nevű hozzászólóját moderálta ki. A valakihez címzett hozzászólást következetesen ellátja a megfelelő @ megszólítással. Ez maguknak valami állandó játéka lehet, hogy maga a moderációtól retteg :-)

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:50:49

@pirosfeherzoldezamagyarfold: Az EU-nak nem kellett volna parnernek lennie Gyurcsány taktikázásához.
AZ euro-válság nélkül egész másképp nézne ki az európai politika, ezt nehéz lenne tagadni.
AZ EU pedig távol van a golf clubtól. De ha mindenképp ragaszkodik hozzá, akkor engedje meg, hogy - kis túlzással - azt a hasonlatot mondjam, hogy úgy viselkedik a club parkőre, mint ha a labdaszedésre bevett szegény fiút kellene sürgősen megrónia, hogy mért gondolja azt, hogy ő szabadon szaladgálhat a parkban.
A régi Európa hübrisze és az újak kisebbségi komplexusa egyszerre élteti ezt az - egyébként, megengedem, téves - érzést.

borzzz 2012.01.05. 23:51:25

@Hörcher Ferenc: "ezért van közös (bár feltehetőleg nem egyforma) felelőssége a kormánynak és az EU-nak is. Mert ártatlan emberek lehetnek elszenvedői annak, ha nem sikerül megegyezniük" - írja, és ezzel maximálisan egyetértek.
Sajnos a poszt csak az EU felelősségét tárgyalja, ami súlyos aránytévesztés. Az állítólag felelős (sőt, önmeghatározása szerint minden eddiginél felelősebb, ld. 2/3) magyar kormány idézte elő ezt a helyzetet. Medgyessy és Gyurcsány amúgy súlyos és bűnös felelőssége most azért nem játszik szerepet, mert a másfél éve regnáló kormány tisztában volt az ország helyzetével, és annak ismeretében - semmilyen figyelmeztetéssel nem törődve -hozta sorra a hibás döntéseket, amelyek a mostani törésponthoz vezettek.

dr kíváncsivagyok 2012.01.05. 23:51:40

@alien: gaskósított és vajh miért kapták meg a vasutasok a pénzt? mit keresett a disznófejű az operában

EZ BIZONY NEKEM IS FELTŰNT ! EZ A JELLEMTELEN SENKIHÁZI AZ ELMÚLT 20 ÉV LEGMOCSKOSABB POLITIKUSA ! KOLLABORÁL kedves vezető(jé)vel !

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:52:05

@Counter: igen, ez már egy visszatérő motívum, de nem bántó! Azért köszönöm, hirtelen nem is tudtam, mi a sértődés oka. :)

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:53:16

@is: Kérem a kulturált kifejezések használatát!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.05. 23:54:17

@Hörcher Ferenc: Egy mérce megfogalmazásában? Bízom benne, hogy legtöbbünk képes meghaladni a megbíráltat :-)

@is: Hasonlóképpen vélekedünk arról a kifogásolt mondatról. Egyszerűen vannak olyan kérdések, amelyekben nem pénzügytechnikai és technokratikus politikai elvekről van szó. A magyar kormányzás az, ami nem egyeztethető össze a világháború utáni integrációs egyezséggel, politikai hagyománnyal. Senki sem fogja a mi akaratoskodásunk kedvéért újrajátszani a világháborút, hogy az új lezárásba belevehessék a mi elképzeléseinket is.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:54:48

@kíváncsivagyok: a szélsőjobbos kifejezés szerintem erős túlzás.

dr kíváncsivagyok 2012.01.05. 23:56:16

@pirosfeherzoldezamagyarfold:
"S Gyurcsányék füllentését ki nézte el?" -

AZT ISMERJÜK EL : A POLITIKAI ÉLETBEN FÜLLENTENI,....ÉS ÖSSZE VISSZA HAZUDOZNI,...AZ NEM UGYANAZ ! MERT ORBÁN MÁSFÉL ÉVES ÁMOKFUTÁSA már nem a "füllentés" kategória ....

márta)) 2012.01.05. 23:56:22

@Counter:

Tessék! Ez maguknak valami állandó játéka lehet, hogy maga a moderációtól retteg :-) "
Ezt nem értem igazán.!

Nem rettegek a moderációtól. Engem is kimoderált már a bloggazda.
Pedig csak annyit írta, hogy ez egy el**-t komment.
Semmi többet.

2012.01.05. 23:57:11

Ez is gyönyörű!
Ugye a cikk, amelyik minimum érdekesnek nevezhető tényszerű kijelentéseket tesz itt "elbizonytalanodik" és nem tudja, hogy megbukik-e a kormány egy havária esetén?

"A kormány vagy vezetője vagy megbukik, vagy nem, a forint zuhanni kezd, a hitelfinanszírozás drasztikusan megdrágul, az országot további leminősítések érik."

Ugye tudjuk, hogy gyakorlatilag alig maradt néhány fanatikuson kívül élő kompetens szakember, aki ne állítaná, ha nincs IMF akkor gazdasági katasztrófa van.
Engedtessék meg, hogy azt feltételezzük, hogy ebbe a kormány 90% vagy komolyabb eséllyel megbukik.
Sőt feltételezzük azt is, hogy ezt a kormány is tudja (ha nem, meneküljön ki merre lát).
Miért baj ez?
Azért, mert így a cikk teljesen értelmét veszti.
Ugyanis nyilván nem fordulhat elő ez:

"Tegyük fel, hogy tavaszra már egyértelműen látszik, hogy az EU, oldalán az IMF-fel, nem képes zöld ágra vergődni a magyar kormánnyal, mert az nem enged az általa alapvetőnek tartott kérdésekben (jegybanktörvény, egykulcsos adó, az alkotmány bizonyos rendelkezései)."

ha a kormányunk tudja, hogy nagy valószínűséggel önmaga végét jelenti az itt vázolt forgatókönyv.
Tehát valójában olyan helyzetet elemzünk, ami eleve vajmi kevés eséllyel következhet be.

dr kíváncsivagyok 2012.01.05. 23:57:30

@Hörcher Ferenc:
"a szélsőjobbos kifejezés szerintem erős túlzás. "

Annak a tükrében is , hogy közpénzen neveznek ki nyíltan náci színházi vezetőket ???

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:58:02

@Counter: Az igazság az, hogy tény, hogy a világháború után balra sodródott az európai közbeszéd, beleértve minden irányzatot. De ennek mért kell szükségszerűen így maradnia. Nem veszik észre az európai vezetők, hogy a polgárainak elege van ebből? - lásd francia, holland és ír népszavazásokat.
A kommunizmuson átesett új Európa egy része szeretne tényleges egyensúlyt a baloldal és a jobb között, és nem ezt a balra lejtő pályát.

Hörcher Ferenc 2012.01.05. 23:59:00

@kíváncsivagyok: Az természetesen nem kormánydöntés volt.
De igaza van: a színházi vezető kinevezése többet ártott a kormánynak, mint sok saját hibája.

kamerasmobil 2012.01.05. 23:59:10

@Hörcher Ferenc: de akkor miert irjak be masok ugyanazokat az erveket meg X alkalommal?

apanna 2012.01.05. 23:59:11

@orient: Nincs padlón, és még mindig fizetőképes.

dr kíváncsivagyok 2012.01.06. 00:00:19

@kíváncsivagyok: Orbán volt már liberális, konzervatív , keresztény-konzervatív , jobboldali keresztény-konzervatív,....és mostanra szélsőjobb-keresztény - nemzeti - konzervatív.....egyre komolyabb kegyeket oszt a Jobbiknak,...védendő a hátát a várható bal-lib megmozdulások ellen...

2012.01.06. 00:00:53

@Hörcher Ferenc:

Nem, mintha a golf klub elnöke szólna a labdaszedő gyereknek, hogy nem lejmoljuk a tagokat, erre az azzal válaszolna: közöd ?

dr kíváncsivagyok 2012.01.06. 00:02:36

@Hörcher Ferenc:
"Az természetesen nem kormánydöntés volt.
De igaza van: a színházi vezető kinevezése többet ártott a kormánynak, mint sok saját hibája. "

Nanananana......még hogy nem kormánydöntés ?! Mondjon egyetlen egy olyan döntést másfél év alatt , amiben nem volt benne a keze Orbánnak........avagy megtehette volna , hogy visszavonatja a kinevezést ( ha akarta volna ) ?

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.01.06. 00:03:23

@Hörcher Ferenc: "Az EU-nak nem kellett volna parnernek lennie Gyurcsány taktikázásához" - ha jol tudom, egy hasonlo helyzetben gyurcsany repult (hasonloan a tobbi del europai bajnokhoz). orbannak sem szabad kevesebbet, de tobbet se. "AZ euro-válság nélkül egész másképp nézne ki az európai politika" - az eu valsaga egy adottsag, amivel a tagallamoknak meg kell kuzdeniuk. orbaneknak nem sikerult, mas kelet europai allamoknak igen. amugy vicces a kulvilagot okolni, amiert nem olyan, hogy az elkepzeleseink passzoljanak bele.

Az igazi gyongyszem viszont a labdaszedo fiu peldaja. ezzel kezdtem az elejen, "ha valaki felnottkent kezel minket". magyarorszag nem labdaszedo fiu a klubban, hanem fizeto vendeg, amivel nemcsak jogok, hanem kotelessegek is jarnak. egyszeru a kotelessegek nelkuli 6 evest jatszani, de akkor ne akarjunk a felnottekhez hasonlo jogokat.

apanna 2012.01.06. 00:03:36

@dömper: "Még van akkora befolyása az eu-nak , hogy megdöntsék az Orbán kormányt."

És mindezt a demokrácia nevében....Klassz...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 00:05:10

@Hörcher Ferenc: Tisztelettel kérem, kicsoda volna a klub parkőre? Barroso?

Természetesen az EU-nak nagyon sok mindenhez nem lett volna szabad partnernek lennie, különösen a görög kreatív könyveléshez nem (sem). Ugyanakkor a jelenlegi magyar kormány nem az EU hanyagságának betudhatóan lavírozta magát ebbe a kétségbeejtő, lehetetlen és nem utolsósorban drága helyzetbe.
De gondolom, nem azt kívánja felhánytorgatni, hogy az EU szakítani igyekszik a korábbi, rendkívül fontolva haladó és béketűrő problémakezelési módszereivel, amelyekért éppen megbíráltuk. Még akkor sem, ha Magyarország ismételt rakoncátlankodása kapcsán.

márta)) 2012.01.06. 00:05:13

@is
"tahó paraszt" nem rossz. igazi magyaros kifejezés.
:)

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:06:21

Gratulálok a poszthoz!
Szerintem sem érdeke az EU-nak (pontosabban meghatározó országainak), hogy a számos gondja mellett egy szemlátomást érdekeiért keményen megküzdő Magyarországot MINDENÁRON térdre kényszerítsen.
Tartozásainkat határozottan törleszteni akarjuk, és most leginkább ezt várják tőlünk.

gerdo 2012.01.06. 00:08:03

Az EU nem engedheti meg hogy az egyszeri diktatorka zsarolja a (sajat) csodjevel. Alapvetoen ez a szituacio. Persze ott van meg a meg jogallamisag (hianya) meg a integracio (gatlasa), etc de a lenyeg megiscsak az hogy ha ezt Barroso hagyja, azzal nagyon veszelyes precedenst teremt.

2012.01.06. 00:08:34

@Hörcher Ferenc:" A kommunizmuson átesett új Európa egy része szeretne tényleges egyensúlyt a baloldal és a jobb között, és nem ezt a balra lejtő pályát."

Húha! Itt a baj!
Észre kéne venni: OV nem elfogadható az európaai jobboldalnak sem.

Anglia: nem kimondottan munkáspárti kormány van hatalmon. Mégis, az ÖSSZES média szidja, becsmérli politikai játékainkat.

Legutóbbi élmény:

Kovács Zoltán urat interjúra hívta a BBC.

A riporter a végén már üvöltve(!) ismételte meg kérdését:
Ne az Európai Unióról beszéljen! Magyarországon miért így gondolják?

Ugyanis Kovács úr végig "terelt". Az alaptézis: az Unióban nem értenek minket, mert nem ismerik a Magyar történelmet!!!

Na, így lehet elveszíteni a bizalmat, tiszteletet.
A golfklubban ugyanis zokon veszik, ha hülyének nézik őket.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:09:09

@kíváncsivagyok:
"Nanananana......még hogy nem kormánydöntés ?! Mondjon egyetlen egy olyan döntést másfél év alatt , amiben nem volt benne a keze Orbánnak........avagy megtehette volna , hogy visszavonatja a kinevezést ( ha akarta volna ) ? "

Dörner kinevezése.
Plusz tegnap csirkepaprikást ebédeltem.
Ez már kettő.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:10:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A riporter a végén már üvöltve(!) ismételte meg kérdését:
Ne az Európai Unióról beszéljen! Magyarországon miért így gondolják?"

Ez a riporter nem normális.
BBC?
Pfh.

NA YA! 2012.01.06. 00:13:02

Igen, így zsarol a fütyisz: ha most megrendszabályozol akkor a népen csattan az ostor! Aljas férgek!

2012.01.06. 00:13:09

@irreverzibilista:
Dupla tévedés: nem látják biztosítva, hogy tartozásainkat törleszteni tudnánk.

Az IMF 4%-os hitelét 10% fölötti államhitellel kiváltani ugyanis akkora baromság, hogy az IMF nem látja realitását, hogy ki tudnánk termelni a kamatokat.

Másik: Görögország is hiába zsarolta az EU-t, pedig euro-zóna tag.

Mi leszünk a véres rongy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 00:13:28

@Hörcher Ferenc: Miben látja a balra sodródást, és mire alapozza, hogy a felsorolt népszavazások e balra sodródottságról mondtak véleményt?
Miben látja, hogy Európának a kommunizmuson átesett fele az egyensúlyt annak a jobboldalnak a képviseletében alakítaná, amely a vélelmezett nyugati balratolódás pandanja, azazhogy valóban egyensúlyi állapot alakulhatna így ki, s nem, hogy úgy mondjam, almákkal egyensúlyoznának ki körtéket? Nagyon kellemesen hangzó, de kifejezetten problémás állításnak tűnik rögtön első olvasatra is.

@kamerasmobil: Hörcher úr nyilván nem érvelhet egyszerre mindennel és mindenkivel szemben. A blog nem az ő szimultánja :-) Egyfajta aktív moderátori szerepet látszik vinni, hagyja egymással ölremenni a hozzászólókat és nem lép be minden szálba.
Szerintem sok dicséretet érdemel azért, hogy bár induláskor volt némi esélye a mandinerré válásnak – ha máshol nem is, a kommentek között –, úgy tűnik, ezidáig sikeresen elkerülik.

márta)) 2012.01.06. 00:13:40

Magyarországon soha sem volt igazi jobb és baloldal.
Igazi szélsőjobb van csak.
Sokan várnak arra, hogy jönne , esetleg egy új politikai erő, mely nem jobb és bal lenne.
Nem csak a saját pecsenyéjét" sütögetné a hatalom megtartása érdekében.
Változatlanul az a véleményem, el tudnám képzelni a Bajnait egy új párt élén.

kamerasmobil 2012.01.06. 00:14:16

Hagyjuk mar ezt az allamadossag mint eredendo bun kerdest. Nemetorszag rohogve elvan ugyanekkora aranyu adossaggal.

A gond az hogy a jelenlegi koltsegvetesi palya mellett keptelenseg nemhogy leepiteni de refinanszirozni is ezt az adossagot. A 2011-es hiany 7% volt csak sikerult ellopni az MNYP penzt a polgaroktol es azzal kitomni benne a lyukakat. De tobb penz nincs mar idenre sem es a vegletekig emelt adok meg recesszioba dontik az orszagot.

Strukturalis reformok kellenenek meg ertelmes apparatus akik kepesek megtervezni es megvalositani.
Meg ra kene csapni a korrupt hatorszag kezere hogy hagyja mar abba a gatlastalan rablast.

márta)) 2012.01.06. 00:17:00

@Hörcher Ferenc:
Megkérdezhetem,hogy Önnek a mélyen tisztelt kommentelő a segítője???
Nagyon szorgalmasan ossza az észt! belebeszél, válaszolgat minden kommentre.
Nincs jelentősége, különösebben, csak megkérdeztem.

kamerasmobil 2012.01.06. 00:17:30

@Counter: de miert keri szamon minden posztolon azokat az erveket amiket mar harman beirtak? Ha meg otszor beirjak akkor jobb lesz barmi is?

NA YA! 2012.01.06. 00:17:41

@Hörcher Ferenc: itt mindíg MAGA védi a posztoló álláspontját? Szánalmas! :x

dr kíváncsivagyok 2012.01.06. 00:19:47

@irreverzibilista: Nanananana......még hogy nem kormánydöntés ?! Mondjon egyetlen egy olyan döntést másfél év alatt , amiben nem volt benne a keze Orbánnak........avagy megtehette volna , hogy visszavonatja a kinevezést ( ha akarta volna ) ? "

Dörner kinevezése.

Orbán egy olyan USA - val is szemben áll , ...amelyet mélyen sért , hogy engedett kinevezni egy olyan nácit ,KÖZPÉNZEN egy színház élére,...aki helyeselte a szeptember 111 - i támadást ! EZT NEM NYELIK LE !!!!

márta)) 2012.01.06. 00:20:05

Bocsánat! úgyis írhattam volna, hogy belepofázik. A kommentelők általában ezt nem értékelik pozitívan. De hát ha itt ez a szokás, akkor legyen.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:20:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Dupla tévedés: nem látják biztosítva, hogy tartozásainkat törleszteni tudnánk."

Azt te nem tudhatod, mit látnak.
Azt látniuk KELL, hogy a keménykedés oda vezethet, hogy BIZTOSAN nem fogjuk törleszteni az adósságot.
Na ezt az egyet akarják elkerülni MINDENÁRON.
Orbán többször kinyilvánította, hogy fontos, hogy fizessünk.
Ha lenne egy előrehozott választás, majd a Jobbikkal vagy az MSZP romjaival fog megegyezni az EU, mi?
Egyről ne álmodj.
Nem lesz "technikai kormány".
A cégbirodalmon ülő Berlusconit meg lehetett zsarolni.
Orbánt nem.

"Mi leszünk a véres rongy. "

Wishful thinking.
Nem kell.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:22:53

@kíváncsivagyok:
"EZT NEM NYELIK LE !!!! "

Mélytorok lesz az, meglásd. :)

Kamazszutra 2012.01.06. 00:23:05

Hm, talán az EU még jót is tesz. Gyorsítsák meg a folyamatot, jön egy gyors csőd, az összes államadósságot leírják, tiszta lappal kezdünk, aztán - mivel az ezermilliárdos kamatokat már nem kell fizetni csőd után, az ország gyorsan rendbe jön. A jelenlegi helyzetben azonban nagyon is érdekelt mind az IMF, mind a többi spekuláns, mivel az óriási árfolyamkilengések miatt nagyot kaszálnak sokan. Nem lennék meglepve, ha ez az árfolyamingadozás egyfajta nyomás lenne az országon, hogy az IMF visszajöhessen és újra hitelezhessen, mert ők is a kamatokból élnek.

Most majd sok "szakember" felhördül, de megkérdezem - annyira szar lett a görög embereknek? Hja, nálunk "szárnyalt" a gazdaság a szocik alatt a 230 EUR-os minimálbérrel, szegény görögök meg 30%-kal kevesebbet keresnek most, hogy leírták az adósságaik nagy részét? Na és? A közel 900 EUR-os havi minimálbéről azért nehogy már sajnáljam őket, higyjétek el, röhögnek az EU-n, ami meg eur milliárdokat tol be nekik, miközben mindenki tudja, hogy Görögország csalással került annó is az eurózónába.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 00:23:17

@kamerasmobil: Lehet, hogy nem értelek jól, de nekem úgy tűnik, hogy ha valamely érvvel szemben érvel, akkor egy hozzászólóval vitába száll azok közül, akik (nagyjából) ugyanazzal érvelnek.
Ha nem érvel, akkor pedig nem érvel. Vitaklubnak vitaklub, amit fenntartani igyekszenek, de nem törekszik egyik házigazda sem arra, hogy szimultán mindenkivel vitázzon. Talán ezt nem is kell elvárni.

2012.01.06. 00:26:03

@irreverzibilista: "Azt te nem tudhatod, mit látnak."

Tudnak számolni. Igaz, nem unortodox matematikával.
Nekik az jön ki, hogy ha növekszik az adósságállomány, és a bevétel nem nő vele azonos arányban, akkor a növekvő kamat növekvő terhet jelent.
Namost! Nagyon figyelj, mert jelentős logikai feladat előtt állsz:

Ha nő a terhed, miből fizeted vissza, ha már eddig se tudtad? Ha egyre jobban eladósodsz?
Szeretnék látni, mi a garancia!
A többi parasztvakítás.

De majd megoldjátok a kérdést: nem fizetjük vissza, jól kitolunk a büdös kapitalista fajtájukkal!

borzzz 2012.01.06. 00:26:42

@márta)): Hörcher Ferenc a filozófia doktora, eszmetörténész, a jobboldal egyik "agya", és bár a posztot nem ő jegyzi, a blog köréhez tartozik és annak nevében válaszol. Én nem érzem úgy, hogy "osztja az észt", inkább becsülendő, hogy vállalja a vitát. Ettől még nem kell vele egyetérteni:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 00:26:46

@Kamazszutra: Pontosan milyen elképzeléseid vannak egy államcsődről? Hetekig nem kell dolgozni, iskolába menni, és a végére varázsütésre 0 lesz az államadósság, onnan pedig minden megy úgy tovább, mint addig? Egészen el vagyok képedve, milyen közveszélyes elképzeléseket engedtek itt bizonyos politikai csoportok szabadon.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:26:59

@márta)):
"Változatlanul az a véleményem, el tudnám képzelni a Bajnait egy új párt élén. "

Vagy kaphatna egy showt az RTL-en.
Áá, nem, vicceltem.
Pártalapítástól többre nem fussa tőle.

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:29:07

@Kamazszutra:
"az összes államadósságot leírják"

Na ezt az egyet nem fogják sohasem megtenni...

márta)) 2012.01.06. 00:29:44

@irreverzibilista:
Az is lehet, hogy nem is vállalná.
Ne viccelj már!

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.01.06. 00:30:39

Teljesen hibás a poszt felfogása. Az Európai Uniónak pontosan azért kell most nemhogy megálljt, hanem hátraarcot parancsolnia a magyar kormánynak, mert az deklaráltan köpi szembe mind az Unió alapértékeit, mind annak döntéshozóit és tagjait (emlékszünk még a kokikra, sallerekre?), burkoltan EU ellenes retorikával próbálja a saját egyébként EU kritikus szavazóbázisát kiszolgálni, és csak azért sündörög most újra az EU pénztárcája körül, mert kínának jelenleg inkább a belső problémáira kell a saját pénze, és nem adja nekünk.
Ebben a helyzetben ha az EU enged, gyengeséget mutat, és veszélyes precedenst teremt a "különutas" politikusok számára.
Félreértés ne essék, nem kell szolgaian követni az EU minden véleményét, előírását, és a nemzeti gondolkodásnak is van helye az integrációban, de ezeket a határokat a Fidesz kormány nem feszegeti, hanem lendületből ugrotta át. Az EUnak valójában most nincs igazi veszítenivalója, és már sokkal korábban is meglépte volna ugyanezt Görögország esetében, pechjükre a görögök euro-zóna tagok, nem lehetett megengedni a csődjüket. A miénket meg lehet...

2012.01.06. 00:30:43

@Kamazszutra: Azért ennyire nem lehetsz naiv!

A görög embereknek szar lett.
Görögország fizetőeszköze a ... drachma? Forint? Ja, euro!
Naaagy nagggy különbség.
Görögországnak van-volt állami vagyona. Most azt kell eladni.

Mi mit adunk el? A MÁV-ot? BKV-ét?

dr. Trebitsch 2012.01.06. 00:31:45

1. Nekem az tetszik, hogy sokan azt hiszik, az EU-nak és az IMF-nek létkérdés, hogy visszakapják a pénzt, amivel tartozunk, és ezzel lehet őket zsarolni. Kellene kicsit érezni az arányokat:
Magyar nemzeti jövedelem: kb. 80 milliárd EUR
Nestlé éves árbevétele: kb. 60 milliárd EUR
Volkswagen: 130 milliárd
vagy amerikai cégek:
Exxon: 300 milliárd felett
Wal-Mark 120 milliárd felett
2. az ártatlanokat büntetik, ha nem adnak pénzt? Ugyan már, itt kérem kétharmad van, az országnak joga van kilépni az EU-ból, ha nem akarja a szabályokat betartani. Minek léptek be kérem? Ez nem a Varsói szerződés, kívül tágasabb. És nem fogják anép ellenében megdönteni a kormányt, hanem az egész kétharmados ország ki lesz közösítve...

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:34:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"De majd megoldjátok a kérdést: nem fizetjük vissza, jól kitolunk a büdös kapitalista fajtájukkal! "

Bármit szedsz, ne vegyél be többet belőle!
Jó éjszakát kívánok!

márta)) 2012.01.06. 00:34:24

@borzzz:
Ne vicceljen már. Szövegértés.

Ezt írtam)

@Hörcher Ferenc:
Megkérdezhetem,hogy Önnek a mélyen tisztelt kommentelő a segítője???
Nagyon szorgalmasan ossza az észt! belebeszél, válaszolgat minden kommentre.
Nincs jelentősége, különösebben, csak megkérdeztem.

Bocsánat! úgyis írhattam volna, hogy belepofázik. A kommentelők általában ezt nem értékelik pozitívan. De hát ha itt ez a szokás, akkor legyen."

Igy hogy egyben tessen látni. Tisztában vagyok vele, hogy nem "kommentelő") Már azzal is, úgy-ahogy , hogy ki Ő.

Tehát akkor mi a probléma.???
Szíveskedjen legközelebb jobban figyelni. Ok nélkül nem útmutatást adni.
Mert azt nagyon nem szeretem.
Ha kérhetem. OK???

Köszönöm

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:36:33

@kíváncsivagyok: Ha jól tudom, sem SZőcs, sem L. Simon nem értett egyet Tarlós döntésével.

dr. Trebitsch 2012.01.06. 00:36:36

@Kamazszutra: tökéletesen látod a helyzetet. Persze nevetséges nekem kicsit, ahogy a görögöket sajnáljuk, hogy alaposan megadóztatják az 1500 EUR feletti nyugdíjakat, leviszik a horribilis állami fizetéseket. most Portugáliában is azért tüntetnek, mert az 1500 EUR feletti nyugdíjakat meg fogják adóztatni. Én benne lennék, hogy állapítsanak meg nekem 1500 EUR nyugdíjat, aztán nem bánom, ha csökkentik 30%-al és még adót is kell utána fizetnem:)

márta)) 2012.01.06. 00:36:48

@borzzz:

Legközelebb a poszt témájához szóljon hozzá. Sokkal jobban teszi.
Rossz lóra tesz", ha velem szórakozik.
De most nincs ebből semmi probléma. Csak szóltam.
köszönöm

borzzz 2012.01.06. 00:36:51

@Kamazszutra: "Hm, talán az EU még jót is tesz. Gyorsítsák meg a folyamatot, jön egy gyors csőd, az összes államadósságot leírják, tiszta lappal kezdünk, aztán - mivel az ezermilliárdos kamatokat már nem kell fizetni csőd után, az ország gyorsan rendbe jön."

Ez túl rózsás és naiv kép, mintha nem lennél tisztában azzal, mit jelent az államcsőd a közemberek életében - és nem történelmi léptékben. A pénzed elértéktelenedik, a megtakarításaid elvesznek, a közalkalmazottak nem kapnak fizetést, nincs nyugdíj és szociális ellátás, a közszolgáltatások összeomlanak... mindez nagy valószínűséggel a közrendet és közbiztonságot is felszámolja. És még a "tiszta lap" sem igaz: nem írják le nullára az adósságot, sem a magánemberét, sem az államét.
De te állampolgárként hiheted és képviselheted ezt, nem gond; a gond akkor van, ha egy állítólag felelős kormány ezzel játszik.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:37:38

@NA YA!: Miért, mi a baj vele? Én fontosnak tartom, és ezért szakítok rá időt.

márta)) 2012.01.06. 00:39:21

@Hörcher Ferenc:
Ugye nem haragszik. Csak egy kicsit ideges lettem.
:)

irreverzibilista (törölt) 2012.01.06. 00:40:38

@Trebitsch:
"Nekem az tetszik, hogy sokan azt hiszik, az EU-nak és az IMF-nek létkérdés, hogy visszakapják a pénzt, amivel tartozunk, és ezzel lehet őket zsarolni."

Szerintem nem létkérdés, hanem csak kardinális kérdés.
Pl. az Erste és a Raiffeisen Magyarország bedőlése esetén szintén becsődöl.
A CIB és az Unicredit magyar buktája az olaszokat nyomná még lejjebb.

Hiába sorolsz amerikai gigakonszerneket és európai óriáscégeket, ezzel nem mondtál semmit.
A nagy európai cégek bedőlése szintén óriási károkat okozna.

márta)) 2012.01.06. 00:41:22

Jesszus! már ennyi az idő??
Nem is vettem észre!!!
Jó éjt.
:)

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:41:42

@Counter: pc, központosítás, EU bürokrácia, dogmatikus politika - baloldal.
Az új Európa számára a kommunizmus - szörnyű valóság, ezért a baloldali ideológiára nem olyan fogékony.
Hogy a három szavazás az EU status quo ellen szólt, azt az EU ismerte el, amikor visszalépett az alkotmányozástól.
Nem olyan nehezen belátható ez az összefüggésrend.

kela-bá 2012.01.06. 00:41:46

Kérdezem: most magyar, európai,vagy világ válság van? Mi lenne ha elfogyna az IMF pénze?
Egyáltalán honnan van pénze ? Kiváncsi lennék.
Jó éjt mindenkinek!

Földi Bence 2012.01.06. 00:42:42

@márta)): Fekete Balázs a kollégánk, ő viszont a blog.hu rendszerébe nem regisztrált be (ha jól tudom), így nem tud válaszolni felvetéseikre. Kommentjeikre általában Hörcher Ferenc szokott reagálni.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:43:05

@márta)): Igen, a kommentelő, minden kommentelő a segítőm. Nem a magunk számára írjuk a blogot. :)
Csak úgy mondom. :)

Times New Roman 2012.01.06. 00:43:07

Riszpekt Hörcher, nem semmi a türelme...:)

borzzz 2012.01.06. 00:43:37

@márta)): Bár tudnám, mivel húztam ki nálad a gyufát!

Amúgy számos blogban van ez a szokás (mandiner, vincent...)

márta)) 2012.01.06. 00:44:28

@Földi Bence:
És?? Mi a baj? Hol kifogásoltam, hogy Ő reagál. ??? Hol írtam???

M_Runcájsz 2012.01.06. 00:44:54

Magyarország aláírt egy alapszerződést az EU belépéskor. Ezt akartuk, vállaltuk, magunkra nézve kötelező innentől.
Minden lépés, mely az alapszerződéssel szembe megy szerződésszegés, melynek akkor is következményei vannak, ha ez magának az egész EU-nak gond.
De a probléma főleg nem is a kormány, hanem a mögötte álló százezrek jelenlegi kormánypárti támogatása + Jobbik hasonszőrű gondolkodása, mindez megfejelve közép távon sem látható ellenzékkel.
Ezek így együtt könnyen lehet az EU tagságunkba fog kerülni.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:45:01

@Counter: Köszönöm, pontosan. De legalábbis nagyjából. :)

Földi Bence 2012.01.06. 00:45:55

@NA YA!: Így alakítottuk ki a belső munkamegosztásunkat, sajnáljuk, ha zavarja.

borzzz 2012.01.06. 00:46:24

Ha már ilyen szépen együtt vagyunk, kérhetnénk egy posztot a felelős magyar kormány felelősségéről és az adott helyzetben neki javallott lépésekről?

márta)) 2012.01.06. 00:47:12

@borzzz:
Azzal, hogy, ha nem vagy tisztában valamivel, akkor előbb gondold át, és aztán írjál.
Nem vagyok hozzászokva, mandinerre, vastagbőrre, vincent, nem szoktam irogatni.
Utóbbira egyszer írtam, régen. bunkóságot tapasztaltam, csak semmi mást. persze azóta lehet, hogy változott, de nem kérek belőle.
ennyi.

Földi Bence 2012.01.06. 00:47:12

@márta)): Nem mondtam én egy szóval se, hogy maga szerint baj lenne, csak válaszoltam a felvetett kérdésére, miszerint Fekete Balázs Hörcher Ferenc segítője-e. :)

dr. Trebitsch 2012.01.06. 00:48:46

@irreverzibilista: csak érzékeltettem, hogy az EU-t nem lehet zsarolni azzal, hogy nem fizetünk, de rosszul jár. A példádá azért nem jó, ment pont az EU-nak okoz valóban problémát, hogy támogatja azt a magyar kormányt, amelyik a magországokban lévő bankokat (amiket említettél) lehetetlen pénzügyi helyzetbe hozza azzal, hogy a törvény erejével biztosítja, hogy ne kapják vissza az általuk adott kölcsönt.

Földi Bence 2012.01.06. 00:48:49

@Born to be wild: Néha már én sem értem, hogyan csinálja :)

ayatollah 2012.01.06. 00:49:20

Szerintem inkább úgy kell ezt felfogni mint egy kísérletet. Az EU kíváncsi volt rá, hogy teljesít egy tagállam az Oroszországihoz hasonló irányított gazdasággal és "demokráciával". Ez a kísérlet látványosan megbukott, most eltakarítják a szemetet.

orient 2012.01.06. 00:49:21

@apanna: Sajnos nincs igazad.

1. AHol az orszag allamadosaga 82%(igen az almat sajnos a kortehez kell hasonlitani)
2. Ahol egy EURO 320FT. (ezen az arfolyamon mar nem is 82% hanem tobb a GDP-hez viszonyitva).
3. Es ahol az allamkotvnyeket mar csak 10% felett jegyzik az bizony nem fizetokepes csak tartalekokbol meg ideig-oraig vegetalo allam.

Tehat padlon van.

Itt tobben emlitettek elottem is. Ez nem a Varsoi szerzodes es nem a keleti blokk. Ide senki sem kenyszeritett minket hanem onkent leptunk be SZERENCSERE, es tobb hasznunk volt eddig az EU-bol mint nelkule. Vagy erdekes hogy lehet , hogy az EU-n kivul levo orszagok mind olik magukat hogy bekeruljenek mi pedig mindent megteszunk hogy kirugjanak. Ennyire szornyu ez az EU?

Erdekes Lengyelorszagnak, Szlovakoknak nagyon is bejon pedig 10 eve meg utanunk kullogtak, most meg rajtunk rohognek meg ok is es kb.10-15 ev mulva nyugati szinvonalon fognak elni, mert ugye az EU annyira fortelmesen rossz. Annyira szar az 5% gazdasagi novekedes lengyelorszagban a valsag kellos kozepen mikor az egesz vilag esesben van, az a fene rossz EU bizony kiszipojozza a lengyeleket, nalunk meg mint eszak koreaban nem lesz aram este, mert ugye allamcsod eseten ilyen luxusra nincs penz. Etelrol es korhazi ellatasrol...stb. nem is beszelve. Nem csak eszre kene venni hogy az EU mukodik, kiveve olyan orszagokat akik tesznek a szabalyaira? (Gorog, Olasz, Magyar...stb.) Lehet nem a szervezettel van a baj hanem hazug, korrupt es dilettans politikusokkal? Mino veletlen hogy a problemas orszagokban a legmagasabb a korrupcio es apolitikai visszaelesek aranya. Errol is az EU tehet.

De nekunk megmarad az a fene nagy magyar buszkesegunk mint Irannak(nekik legalabb van olajuk) es ez a fontos. Ezzel lehet etetni a gyerekeinket es munkat adni azoknak akik szeretnenek dolgozni.

márta)) 2012.01.06. 00:49:39

@Földi Bence:
Most ne haragudjon! De Ön jól van teljesen???
Vagy csak úgy ír valamit???

Times New Roman 2012.01.06. 00:50:09

@márta)): Márta alakítását láttuk, aki civilben egy tahó, de bizonyos helyeken királylányt játszik. Persze csak addig, amíg el nem szakad nála a cérna, akkor hirtelen kiviláglik a kapa.:)

Földi Bence 2012.01.06. 00:50:38

@márta)): Javítom magam: félreértettem a kommentjét, mindenesetre nem árt, ha az olvasók tiszta képet kapnak, remélem nem bántottam meg! :)

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:51:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hogy az angol konzik hogyan viszonyulnak hozzánk, külön történet.
Mint ahogy az ami republikánusok is.
Nem állítom, hogy ebben ne lenne nagy felelőssége a magyar jobbos kormányoknak.
De hisz épp ilyesmi miatt indítottuk ezt a blogot is.
Hogy lássuk, mi a konzi (lib., szoc, nac., szélső...) itthon, Angliában, Belgiumban, Svájcban. S persze, miért?
S hogy lehetne itthon is tisztességes, európai mércéjű jobb és bal.
S hogy mit nem ért bennünk, ha nem ért vmit, Európa vagy a nyugat.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:52:26

@Born to be wild: Ne bántsuk egymást. Márta már megszokott minket. :)

márta)) 2012.01.06. 00:52:52

@Földi Bence:
Bocsánat! úgy gondolom, Ön még nagyon kis fiatal. Úgyhogy mondja meg a főnökének, hogy elküldtem, illetve megkértem, hogy menjen aludni.
:)

Földi Bence 2012.01.06. 00:53:52

@borzzz: Sajnos a téma nem tartozik a blog profiljába, melyről itt olvashat bővebben: mosmaiorum.blog.hu/2011/09/23/mit_akarunk

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.01.06. 00:54:18

Alapvetően egyetértek a posztban foglaltakkal. Szerintem ami most zajlik, valójában sokkal inkább szól a nyilvánosságnak, mint a szemben álló politikai erőknek. Továbbra is fenntartom azt a gyanúmat például, hogy orbánék valójában nem gondolják komolyan a az MNB autonómiájának csökkentését, vagy simor idő előtti elküldését. Mindössze annyiról lehet szó, hogy egy majdani komromisszumos megállapodás során ők is akarnak úgymond "engedni" valamit. Egyszóval egy kötélhúzás szemtanúi lehetünk, amelyben az a kérdés hogy melyik fél enged majd előbb, de szinte biztos, hogy valamilyen kompromisszummal fog véget érni.

Az EU-nak egyébként azért sem érdeke reszkírozni a jelenlegi kormány leváltása érdekében a magyar államcsődöt, mert az sem biztos, hogy ez esetben szakértői kormány alakulna.
1. A jelenlegi parlamenti ellenzékből biztos nem fog. Határozottan az a véleményem, hogy nincs egyik ellenzéki pártban sem elég hitelesség, vagy potenciál ehhez. Kivéve, ha mondjuk Bokrost vagy Bajnait indítanák, de velük valószínűleg nem lehetne választást nyerni.
2. A jobbosok valószínűleg kutyakeményen összezárnának orbánék mögött, nem csak a politikusok, de a választók is, különösen akkor, ha nyilvánvaló lenne, hogy az EU-IMF tevékenységének egyenes következménye az összeomlás. És itt most nem csak a fidesz, hanem a jobbik szavazóit is értem, elvégre a Jobbik (fidesz-utálat ide vagy oda) nem tudná hitelesen kommunikálni a szavazói számára a (vélhetőleg) baloldali szakértői kormány melletti kiállást. Emellet természetesen egy államcsőd valszeg azzal, járna, hogy (minden mindegy alapon) az adósság törlesztést a kormány megtagadná. Ennek pedig gazdasági következményei lennének nyugaton.

És persze ehhez jön hozzá az is amit a posztoló leírt, hogyha az eu polgárai (különösen a kis államok polgárai) azt látják, hogy Brüsszel kedve szerint kényszeríthet kormányokat távozásra (gyakorlatilag lecserélheti őket) annak nagyon súlyos következményei lehetnek.

Egy szó mint száz, szerintem a kompromisszum alapjai már valahol megvannak, és pár hónap múlva megállapodás születik. Pont azért, mert ennyire kiélezett a helyzet és gyakorlatilag egyik félnek sem érdeke a keménykedés (bezony, még orbánéknak sem).

Földi Bence 2012.01.06. 00:54:37

@márta)): :))) Rendben, valóban rám fér.
Jó éjszakát mindannyiuknak! :)

M_Runcájsz 2012.01.06. 00:54:51

@Hörcher Ferenc: A Nyugat szerintem tökéletesen ért bennünket. És erre a politikára jó eséllyel fogják azt mondani, hogy köszönjük szépen, viszlát. És persze a mi magyar többségünk is büszkén fogja rávágni, hogy köszönjük szépen, viszlát.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:55:22

@M_Runcájsz: Természetesen nem az van ma az EU-ban, amit egykor aláírtunk. Változik a világ, az EU, és mi is.
Ami persze nem jelenti azt, hogy érdemes a szél ellen pisilnünk - már elnézést.
De hisz épp erről szól a poszt - hogy ne legyen - s miként ne legyen - frontális karambol.

márta)) 2012.01.06. 00:56:04

@Born to be wild:
Tessék??? Te meg irigy vagy.
Civilben, miért? ismerjük egymást?? nem hinném!!!
Csak azért írok ilyen finoman, mert itt vagyunk, nem más blogon.
Jól vésd a kis fejecskédbe.
köszönöm

Nem kérek reakciót, választ.

márta)) 2012.01.06. 00:58:12

@Földi Bence:
Ugyan, ugyan, miért bántott volna meg.

Hörcher Ferenc 2012.01.06. 00:58:19

@márta)): Kedves márta, ne pöröljön! Bence ugyan még hallgató, de nem tanítványom, így nem is vagyok természetesen semmilyen értelemben a főnöke. Együtt csináljuk ezt a blogot. Ennyi. :)
És mindenkinek jó éjt!

márta)) 2012.01.06. 01:00:09

@Hörcher Ferenc:
Biztosan későre jár, de nem értem. Komolyan nem értem.
Reméljük, nem lesz önnek igaza! " Ezt nem.
Segítsen!

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:02:09

@Hörcher Ferenc: Azt kell mondjam, ezzel az egyértelműen egyfelé mutató magyar politikával elkerülhetetlen a frontális karambol az EU-val.
Persze ez nem volt mindig így, például nagyon praktikusan használta kampány célokra 2007-ben, amikor az ÚMFT/ÚMVP pályázatok dolgai nem az ínye szerint alakultak. Akkor futott Brüsszelbe ilyen-olyan segélyért.

márta)) 2012.01.06. 01:02:35

@Hörcher Ferenc:
Bocsánat! Egyáltalán nem pöröltem.
S nem is óhajtottam megbántani senkit. Ennyi.:)

jóccakát!!!

Times New Roman 2012.01.06. 01:02:57

OFF
Hörcher és a többiek. Nem vizsgálnák meg egy posztban Magyarország szerepét egy távolabbi perspektívából? Meggyőződésem, hogy most szakad ránk Trianon átka. Hogy ti. lassan szembesülnünk kell azzal, hogy mivel az orszég legértékesebb részeitől fosztottak meg minket, nincsnek komoly megújulási lehetőségeink (pl. ásványkincsek hiánya, turistaparadicsommá alakítható helyek, stb.). A problémát a Kádár éra hatalmas hitelállománnyal leplezte, azt a hatást keltve, megvagyunk mi a régi területeink nélkül is. A "kegyelemdöfést" a privatizáció adta meg, amikor a maradék nemzeti vagyont fillérekért elherdálták, az országnak pedig semmilyen komoly tartaléka nem maradt, ami különösen bántó a pénzügyi válság időszakában. Számomra az is teljesen világos, hogy Mo. talpraállását nem az EU-hoz való szolgalelkű igazodás fogja megoldani. De akkor mi? A svédek hogy találták ki a Nokiát? Milyen megújulási lehetőségeink vannak - anélkül hogy ne hiányozzanak a leszabdalt területek és ne a hitelekből kelljen finanszírozni (legalábbis hosszú távon)?! Hol vannak azok a gazdasági nagyvállalkozók, akik valamit képesek lennének kitalálni? Meglátásaikról szívesen olvasnék.
ON

borzzz 2012.01.06. 01:03:25

Elolvastam... és meglepődtem. Valami olyasmit vártam, hogy a szándéknyilatkozat szerint a blog témája "Jászi Oszkár és Julius Evola a pelenkamosásról", mert abba tényleg nem tartozik bele, hogy mitől felelős egy kormány. De a politikai kultúra vagy a k-eu-i és ny-eu-i politikai kultúra különbségei témába bőven beleférne:-)

dr. Trebitsch 2012.01.06. 01:08:25

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: lehet hogy így van, de ez ugyanolyan spekuláció, mint az, hogy ilyen támogatás mellett a nép összezár a kormány mellett. ezért kívül tágasabb, és megkezdődik kigolyózásunk az EU-ból... vagy már meg is kezdődött.

ijontichy 2012.01.06. 01:09:57

@poszt: "Az uniós vezetésnek azon is érdemes elgondolkoznia, hogy vajon egy ilyen összeomlás, melynek bekövetkezésében az Unió, még ha „jó” célok érdekében is, maga is komoly szerepet játszott, vajon mit sugall az európai közvéleménynek"

Szvsz. semmi különöset - illetve semmi olyasmit, amit a fenti idézet sugall ;-) ). Pontosabban a sugallás (avagy annak előkészítése) már megtörtént, illetve folyamatosan történik.
További kérdés, mit akar az USA. Tapasztalataik az "orbánviktorokkal" jóval nagyobbak. Tapasztalataik Orbán Viktorral nem sikertörténetek. A Fidesz "túlélési" esélyei a legjobbak, a kormányé és főképp Orbáné sokkal rosszabbak. A jenkiknek nagyon nem hiányzik még 15-20 évre egy kényelmetlen, de cserébe legalább megbízhatatlan tüske. Ha elszánták magukat, elmennek a falig, s erre nyomják az EU-t is. A nyugati társadalmaknak szánt üzenet jelen kázusban pimf probléma; meg fogják oldani, profin, hatékonyan.
Sokkal érdekesebb kérdés, ki és hogyan képes a saját verzióját sikerrel prezentálni a magyar társadalom felé (ti: ki is volt az, aki ostoba módon a falig nyomta a pedált). A labda szerintem a magyar kormánypártnál van. Kérdés (mi több! ez az igazi kérdés), mit kezd vele.

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:12:30

@Trebitsch: nem kezdődött meg a kigolyózásunk még. Viszont a 3-4 témában beadott hivatali eljárás az utolsó próbálkozása lesz az EU-nak a visszatérítésre. Ezt jól mutatja a mai Economist cikk is, nyíltan vállalják a témát. Mi több a szavazati jog megvonásának szellőztetésével is lehet egy sallert kiosztani. Ha ezek egyike sem sikerül, akkor pár lépés után matt lesz.

rajnaig 2012.01.06. 01:13:44

Nos ugyebár mi aláírtuk a Liszaboni szerződést, valamint egy sor EU dokumentumot, melyek kategorikusan tiltják azt amit a magyar kormány tesz. Ezek a ratifikációk nem egyszerű többséggel történtek, az akkori FIDESZ frakció aktívan szavazott ezen szerződések ratifikálása mellett, bármiféle különvélemény nélkül. Az EU semmi mást nem szeretne, minthogy Magyarország tartsa be a vállalásait. Ha nem lépnek fel, azzal minden új belépő felé azt sugározzák, hogy a szabályok felrúghatóak lesznek, ha már bent vannak. Ne legyen senkinek sem illúziója, a kötelezettségek betartatása fontosabb volt mindig és fontosabb is lesz nekik, mint Magyarország gazdasága. Ugyanis a kiszámíthatóság a jól működő gazdaság alapja. Aki pedig azt hiszi, hogy az osztrákok miatt húznak ki minket a pöcegödörből az elmélkedjen azon, hogy a nálunk kb. 10 szer nagyobb Görögország részleges csődje miatti külföldi banki kitettségeket milyen egyszerű bankfeltőkésítésekkel védtek meg. Magyarország teljes bedőlését fényévekkel egyszerűbb lenne kivédeniük. Szerintem február végéig, március elejéig hagyják a kormányt szerencsétlenkedni, ha addig nincs érdemi előrehaladás,akkor leülnek és megszavazzák az osztrák bankok kimentését. Onnantól Orbánéknak már igen nehéz lesz visszavonulót fújni. Persze az EU kompromisszumkészsége miatt lehet, hogy akkor is megkapjuk még a hitelt.

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:18:09

Szerintetek Magyarországon többségben vannak az EU pártiak?

Szerintem végső soron ezen fog múlni minden. Mert ha hazánkban nincsenek többségben az EU pártiak, akkor @rajnaig: -nak a verziója fog bekövetkezni, amikor EU vezetők döntést hoznak rólunk.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.01.06. 01:21:07

@Trebitsch: Nem tartom valószínűnek, hogy kigolyóznak minket. A görögök sokkal nagyobb szarban vannak, sokkal inkább a begyében vannak az uniós politikusoknak és polgároknak mint mi. Ha őket nem golyózzák ki minket sem fognak, pláne olyan kérdésekre hivatkozva, mint az alkotmány, médiatörvény, bírák stb. Ezek ugyanis, (bármennyire is ezeken múlik a demokrácia minősége), mégiscsak elvi kérdések, közvetlen anyagi vonzatuk nincs, így nem is lehet velük "eladni" az eu-s közvéleménynek egy ilyen eljárást.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 01:23:47

@Hörcher Ferenc: Nagyon merész hipotézisnek tűnik – főleg ilyen röviden –, több ponton is erősen megkérdőjelezném.
Például a magyar társadalom számára olybá tűnik, csakis a baloldali politikák az elfogadhatók bizonyos szempontból. Más exkom államok társadalmaira ez azonban nem igaz.
Az elutasítottnak tekintett európai politikák és jellegzetességek baloldalisága és az elutasításuk bal/jobb alapú indokolása sem meggyőző. De lehet, mindezt csak a késői időpont teszi – a hiányos, szétszórt érvelésemet mindenképp szívesen fognám erre.

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Az elmúlt másfél évben számtalan intézkedés volt, amiről azt gondolta volna az ember, hogy nem gondolják komolyan, hogy csak a "legyen miből engedni" jegyében kerül a köztudatba. Így például: manyup felszámolás, eltérítés; győztes töredékszavazat; rögzített árfolyamú végtörlesztés; Schmitt Pál; legújabban devizatartalék; az elmúlt másfél év első félévének ismétlődő forintdöntései; banános tervek, stb.

Tévesnek látom azt az összefüggést, hogy az államcsőd a jelenlegi kormány eltávolítását célzó eszköz volna a külföld kezében. Az államcsőd a kormány és politikái folytatásának egyenes és végsősoron el nem hárítható következménye. Az államcsőd a magyar kormány kezében van fenyegetésképpen.

borzzz 2012.01.06. 01:24:43

@M_Runcájsz: Viccelsz? Ha nincsenek többségben, akkor eláshatjuk magunkat. Hová akarhatnánk tartozni Európa közepén, ha nem az EU-hoz? A másik opció Lukasenka oldalán és az oroszok csizmája alatt van, ép ésszel azt senki nem választhatja.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.06. 01:24:59

Abban téved a posztíó véleményem szerint, Orbán bukását feltételes módba rakja. Pedig õ már megbukott. Ez már bekövetkezett. Az egy más, de nagyon fobtos kérdés hogy jogilag ez még nincs így. Nemzetközi és hazai elfigadottsága megkérdöjelezhetö. Az orszàgnak,söt a fidesznek is jobb lenne leváltani. Szerintem felháborító kenegetni a felelõsségett az eura is. Mi kértük felvételünket. Ha szeretnénk maradni, söt a pénzük is kéne, akkor együtt kell mûködni. Lehet tárgyalni, kompromisszumokat kötni stb. De amit ezek csinálnak, azt nem. Nem az eunak kell gondolkodnia, vagy változtatnia, hiszen nálunk pattog a labda!

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:26:52

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: lófingot csak elvi kérdések, főleg mikor az alkotmányból kiveszik a magántulajdon védelmét, a bíróságok/ügyészségek majd érdekesen fognak hozzáállni a magántulajdon védelmével kapcsolatos kérdésekhez, vagy a visszemenőleges hatályos törvény is pénzbe vágó tud lenni. Nagy lásd Manyup pénzek, közepesben a végtörlesztés, kicsiben az iszapos cég állami tulajdonba vétele. Ja és a most porondon lévő MNB tartalék is csak elvi kérdés...

Tita nick 2012.01.06. 01:28:01

Az EU-nak egyébként is vége. Le vannak szarva.

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:28:41

@borzzz: kérdezd a most fidesz mellett kitartókat, illetve jobbikosokat hova akarnak tartozni. Kettejüket összeadva kijön egy szép nagy EU ellenes tömeg. Ez az igazi problémája az EU-nak velünk.

dr. Trebitsch 2012.01.06. 01:29:54

@Legelő Őse: Nyugaton bukott meg, nálunk meggyőző többsége van. pont ezért látom úgy, hogy az ország EU tagsága van veszélyben, hiszen nem lehet megbuktatni a kormányt, ha nem maga mond le. És nagyon vonzó lehet a példa statuálása az EU vezetők szemében, hiszem nálunk lesz a legkevesebb ártatlan "szenvedő" (mondván az ország kétharmada maga akarta ezt a politkát)

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:30:38

@Tita nick: jah hogy az internet az csak országon belül elérhető, sőt még egy gagyi google translate se elérhető egy külföldinek se. Nemhogy egy fordítócég, esetleg két nyelven tudó munkatárs. Ne légy korlátolt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 01:30:59

@Tita nick: Persze. Nem is tart több angolszász, német, francia lap tudósítót Budapesten.
Ha mi nem szólunk, még talán arról se tudnak, hogy kormányváltás volt.

@M_Runcájsz: Az alaptörvényben már most is csak valami elég furcsa konstrukció van a magántulajdon körül, amolyan felelős, közösségi magántulajdon vagy mi, nem szeretem én az ilyen jelzőhalmozott fogalmakat, annál kevésbé hasonlítanak a jelzőtlenre. Ahogy a mandiner egyik kőkonzervatív szerzője, aristo írta: "a tulajdonjog, melynek eredete legalábbis kétes". Ez nem nyugati felfogás.

Tita nick 2012.01.06. 01:32:17

@M_Runcájsz: Soroljam, kik írogattak leveleket?
Név szerint?
Soroljam, kik nyilatkoztak lejáratóan, hazug vádaskodással?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.01.06. 01:32:18

"manyup felszámolás, eltérítés; győztes töredékszavazat; rögzített árfolyamú végtörlesztés; Schmitt Pál; legújabban devizatartalék; az elmúlt másfél év első félévének ismétlődő forintdöntései; banános tervek, stb."

Nem gondolom, hogy ezek közül bármelyiket is taktikai célokból valósították volna meg (Schmitt Pál hogy kerül ide azt végképp értem, az eu-nak pont tökmindegy, mekkora bohóc az államfő). Némelyik döntést anyagi okok, másokat politikai megfontolások vezethettek. Az MNB-törvényt amiatt gondolom másnak, mert ez valóban élesen szembemegy az eu-s jogszabályokkal és szerződésekkel. Ezért valószínűleg nem hosszútávra szóló törvényként, hanem az "izmozás" részeként születhetett.
Biztosat persze én sem tudok :).

borzzz 2012.01.06. 01:32:55

@Tita nick: Így látja az okokat egy százas szög:-)
Magyarország egy politikai-gazdasági szövetség (önkéntes) tagja, amelynek a képviselői itt élnek és dolgoznak köztünk, a magyar sajtót olvassák. Akárcsak az ide akkreditált x számú követség munkatársai, aki rendszeres jelentéseket küldenek haza. Sem "Clintonné naccsága", sem Brüsszel, sem más nincs rászorulva "kiszaladgálókra".

Tita nick 2012.01.06. 01:33:59

@borzzz: Soroljam, kik írogattak leveleket?
Név szerint?
Soroljam, kik nyilatkoztak lejáratóan, hazug vádaskodással?

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:34:59

@Tita nick: miattam sorolhatod, de ne hidd hogy következtetéseket hivatali források így szerzik be.
Másrészről pedig mi a gond azzal, ha a többi EU tagállamban tudnak a magyar törvényi szabályozásokról?

Tita nick 2012.01.06. 01:36:34

A magyar politika részéről felemás reakciók érkeztek az Európai Parlamentben ülő zöldek, liberálisok és szocialisták közös kezdeményezésére.

zöldek
liberálisok
szocialisták....
csak belőlük áll Európa?

hahaha

Tita nick 2012.01.06. 01:37:56

Jó éjt. Úgysem értjük meg egymást. Felesleges a vita. Pá.

dr. Trebitsch 2012.01.06. 01:38:09

@Tita nick: a nyugat-európai és amerikai vezetők nem olyan korlátoltak, mint a mieink, és megvannak a maguk forrásai, nem szorulnak önjelölt tanácsnokokra. A Kádár-rendszerben senki sem panaszkodott innen a komcsi vezetésre, mégis tudtak mindent. Most is így van.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.01.06. 01:38:36

@M_Runcájsz: Azt gondolom, hogy az EU magasból tesz az általad felsorolt intézkedésekere (kivéve az mnb-t, de már korábban megítam, hogy az egy más jellegű kérdés). Ezek ugyanis nem neki fájnak, hanem csak (vagy döntő részben) a magyar polgároknak. És Brüsszelben nem jótét bácsikák ülnek, akiknek legfőbb gondja minden egyes uniós polgár "pátyolgatása". Legfeljebb szavakban néha. Úgy vannak vele, hogy ezekben a kérdésekben a magyar polgárok "egyék meg amit főztek".

Tita nick 2012.01.06. 01:39:10

@Trebitsch: Le is szartak minket magasról 56-ban. No comment.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 01:41:23

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Nem az EU-ról volt szó, úgy általában a Fidesz vélelmezett "nagyot mondok és engedek" taktikájáról derült ki számtalanszor, hogy igazából "nagyot mondok és nem engedek"-taktika. Teljesen mindegy, kivel, mivel szemben, hogy egyáltalán bármivel szemben-e, vagy csak úgy l'art pour l'art (szerencsétlen földrajzinevesek).

Halovány emlékeim szerint több egyéb alkotmányos és alapjogi szabályozás is szembemegy az ún. acquis-szal, aminek, ha nem tévedek, része az ECHR/EJEB joganyag is. Szóval nem csak az MNB ütközik.

Egyébként szerintem hatalmas arcvesztést kockáztat, aki megszavazott, aláírt, kihirdetett sarkalatosok tervezett visszavonására és átírására játszik. Ez nagyon nem illene a Fideszhez.

@Tita nick: El is hiszed, hogy ballib értelmisik levélírogatása és tiltakozása nélkül senki nem tud semmit Magyarországról, mert hírzárlat van, internet nincs, tudósító Budapesten nincs, nemzetközi kapcsolatok nincsenek? :-)

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:41:56

@Counter: persze hogy nem, egyértelműen kommunista, állampárti felfogása van a fidesznek a magántulajdonról. Kábé olyan, hogy addig lehet magántulajdonod, míg nem kell nekünk. Az öngondoskodás szó eleve szitokszónak számít, emiatt buktatták meg az előző kormány reformjait is. Végülis elmondható, akik az öngondoskodást erősítő vizitdíjra nemet mondtak, EU ellenesnek mondhatóak. Ha ezen szellemben dönt rólunk az EU, plusz hozzávesszük Tita_nick féle EU-t leszaró embereket, nem sok jóra számíthatunk.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.01.06. 01:44:09

Egy darabon kísértem Counter és Hörcher párbeszédét, és egy alapvető, mégis észrevétlenül maradt problémára hívnám fel a figyelmet, ami zömmel megmagyaráz minden látszólagos véleménykülönbséget.

A politikai kérdésekben minden komment és blogbejegyzés egy állásfoglalás. Szerencsés esetben nem direkt pártpolitikai kézivezérelt állásfoglalás, de minden esetben állásfoglalás. Ezzel nincs különösebb probléma.

Egy politikával foglalkozó blog bejegyzéseinek emellett van egy bizonyos "idézési potenciál"-ja, tehát amennyiben valaki számára szimpatikus, akkor ezentúl érvként fogja használni, hogy a hozzáértő XY blogon "ezt szó szerint így írták le". Ezzel sincs különösebb probléma, minden teljesen korrekt és kerek.

A probléma az, hogy a politikai "vita", amit inkább neveznék meggyőzőnek szánt üzenetek gyártásának (kivonva a vita fogalmából a meghallgatás lépését), szóval ez a jelenség igen kreatívan áll az értelmezéshez egy-egy ilyen állásfoglalásnál. A félreértés iránti mohó vágy keményen dolgozik ott, ahol a "vita" nem a megértéssel kezdődik, hanem tekintély, szimpátia, és hasonló, zsigeribb reakciókból.

Ez egyenesen vezet oda, hogy ez a post holnaptól a fidesz gazdaságpolitikáját kedvelő, gonosz, országot támadó spekulánshordákat vizionáló "vitázók" által lesz idézve, mint az EU gonoszságának hozzáértők általi leleplezése. Bármit is gondolt a szerző.

Ez egy fogalmazási felelősség. Nem írunk le olyasmit ezekben a napokban, hogy "Vajon megéri-e ezen az áron néhány elvi politikai és pénzügytechnikai szempont érvényesítése?", mert ez veszélyes. Jön a félreértés iránti mohó vágy, és úgy értelmezi, hogy a tét annyi, hogy TGM megsértődik. Néhány. Elvi.

borzzz 2012.01.06. 01:44:40

@Counter: "Tévesnek látom azt az összefüggést, hogy az államcsőd a jelenlegi kormány eltávolítását célzó eszköz volna a külföld kezében. Az államcsőd a kormány és politikái folytatásának egyenes és végsősoron el nem hárítható következménye. Az államcsőd a magyar kormány kezében van fenyegetésképpen."

Igazat kell adnom. És pontosan ezért téves a blogírónak az a diagnózisa, hogy az EU, nem pedig a saját kormányunk kockázik a magyar társadalommal.

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:46:13

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Ez így igaz. Ezért csak rajtunk, magyar állampolgárokon múlik hogy maradunk-e az EU-ban, mivel alapvetően a mi érdekünk az EU törvényekhez hasonló törvényi szabályozás mellett élnünk. Ha a magyar többség mégsem így látja, az EU viszlátot fog mondani, ahogy írod. Nem volt erőszak a belépés sem, a kilépés se lesz az, ha a többség úgy akarja. És most nekem nagyon úgy tűnik hogy igen, ezt akarja. Még ha sok az aktívan lázongó is, a szobák mélyén sok fideszes+jobbikos sunnyog...

borzzz 2012.01.06. 01:49:02

@Tita nick: Szelektív az emlékezeted. Gyurcsány Öszöd után szalonképtelenné vált úgy Amerikában, mint az EU-ban. Szó szerint lehazugozták, pl. a CNN-en.

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:49:23

@Tita nick: erre azt mondom, hogy a szemkilövés egyenlő arányban nő az utcakő és molotov koktél dobálók, kocsi borogatók, illetve tankot elkötők szorzatával.

borzzz 2012.01.06. 01:50:21

@flugi_: "Néhány. Elvi." Technikai...

Tita nick 2012.01.06. 01:52:41

@M_Runcájsz: Mondom, hogy soha az életben nem jutunk közös nevezőre :-)

M_Runcájsz 2012.01.06. 01:53:20

@Tita nick: hát, pedig egyikünk 2012-ben sírni fog így.

Let Them Come to Berlin 2012.01.06. 01:54:18

" nekik sem érdekük elmenni a végsőkig, és ezzel valószínűsíthetően politikai és gazdasági összeomlásba kényszeríteni az országot" - a hatalom bebetonozása nem egyenlő az országgal.

A FIDESZ-KDNP az elmúlt másfél évben - hála a 20 éve létező antidemokratikus "képviseleti" rendszernek - elsősorban a hatalmának megszilárdítására fordította a 2/3-os szavazati arányát. Az országban olyan törvények/alkotmány születnek, amelyek hozzájárulnak a jelenlegi hatalom megtartásához hosszútávon. Amennyiben ehhez szükséges olyan döntés, amely az ország fejlődét elősegíti, akkor ezt a kormánypártok támogatják.

Mivel a jelenlegi döntéshozók képtelenek szakmai alapon kezelni a pénzügyi, a gazdasági kihívásokat, akárcsak az elődök, a II. világháborúig visszamenőleg, a hatalommegtartás során az magyar átlagnál is több olyan döntést hoztak, amelyek ellentétesek az ország stratégiai érdekeit szolgáló nemzetközi szerződéseinkben foglaltakkal: demokratikus alapelvek betartása, hitelvisszafizetési kötelezettségek képessége, ehhez a kockázatok kellő szinten tartása.

Nem kényszerből vagyunk a NATO, az EU tagjai, saját akaratból vettünk fel akkora hitelt, amit most nehezen törlesztünk.

Pontosítva, a magyar politikai érdekeltségi rendszere köszönőviszonyban sem lévén az ország fejlődési érdekeivel, a pártok és közvetlen sleppjük aránytalan gazdagodásuk érdekében a 90-es években kiárusította az ország vagyonát, a 2000-es években hiteleket vett fel.

Az FIDESZ-KDNP "tragédiája", s talán az ország szerencséje, hogy ez a viszonylag könnyen szerezhető pénz megszűnt létezni.

Ehhez jön a világpiaci válságkörnyezet, amelyben mindenki érzékenyebben figyeli a hozzá kötődő partnerek, országok együttműködési (pl. hitelvisszafizetési képesség) kockázatának emelkedését.

Az "összeomlásba kényszeríteni az országot" azért végtelenül cinikus, rosszhiszemű és a valóságoktól elrugaszkodott megközelítés, mert oldalakon, könyveken keresztül lehetne sorolni azokat a, a magyar politika által hozott döntéseket, amelyek az akkor hatályos demokratikus elvekkel (lásd: középiskolai tankönyvek), nemzetközi szerződésekkel köszönőviszonyban nincsenek.

Azért az is közismert tény, hogy a FIDESZ-KDNP baloldali, központosító politikát folytat, amikor hatalmat gyakorol, a tényleges jobboldali európai pártok között logikus, ha elvi közösséget, a hatalomgyakorlás idején, nem sokáig tud fenntartani.

Szintén közismert, hogy a FIDESZ_KDNP, a korábbi kormányzó pártok döntéshozói között hemzsegnek a volt kommunista, ifjúkommunista vezetők. Kommunista elitképzésben részesültek, szinte mind. Demokratikus országban demokratikus alapelveket a gyakorlatban soha nem sajátították el készség szinten. Tisztelet a kivételnek.

20 év alatt az összes rendszerváltó párt kiesett a hatalmi rendszerből. Borzalmas pazarlás egy ország politikai képességekeinek megbecsülését illetően. A FIDESZ-KDNP az utolsó. A rövid távú érdekeiket sosem tudták, lehetett összehangolni a közép és hosszútávú érdekeikkel. Mert ilyen a mai rendszer.

Amíg a magyar alkotmány antidemokratikus elvek mentén lehetővé teszi, hogy a politika az ország fejlődésétől függetlenül gazdagodjon, addig demokratikus elemeket sem hiányoló antidemokratikus berendezkedésű ország Magyarország.

borzzz 2012.01.06. 01:59:44

@M_Runcájsz: Egyrészt ne mosd össze a Fideszt a Jobbikkal, másrészt a fideszt Orbánnal. A Jobbikban valóban többségben lehetnek a kilépni akarók (de tán még ott sem mindenki, az EU-képviselőik biztos nem:-)), a fidesz többség nem feltétlenül EU-ellenes, sőt a látszat ellenére OV sem kilépni akar, csak kuruckodik. Tényleg elmegy a falig (nem bánja, ha lejön a bőrünk, a miénk, nem az övé).
Ahhoz már tényleg nagyon hülyének kell lenni, hogy az EU gyarmatosító, csak a remek piacunk kell neki, de majd milyen tágas lesz kívüle, eladjuk a mezőgazdasági terményeinket az oroszoknak meg az araboknak, azok meg zúdítják ide a gázt meg az olajat... Ne mondd nekem, hogy a többség így gondolja, mert menten kardomba dőlök.

borzzz 2012.01.06. 02:01:12

@M_Runcájsz: Sajnos nem. Mind a ketten sírni fogtok, és még vagy 9 millióan.

M_Runcájsz 2012.01.06. 02:07:30

@borzzz: az EU ellenesek alapvetően a világ közepének képzelik kicsiny országunkat (Nagy-Magyarország), erre alapoznak minden következtetést. Mi a magyarok mindenki fölött... (egy gyűrű mind felett) rettenetesen übermensch gondolkozás dívik országunkban. És ez igaz mind a jobbikra, mind a fideszre. Igen erős közös pont. És ez az a pont, ami ha a sors úgy hozza, még koalíciót is kiválthat.

dr. Trebitsch 2012.01.06. 02:10:49

@Let Them Come to Berlin: ez a szakmai része. De van mégegy óriási probléma, ami a magyar politikának és közgondolkodásnak is lényegi eleme. Akár a mostani helyzetnél, akár egyéb történelmi állásfoglalásnál nagyon logikus érvek hangzanak el, és logikusnak tűnik, hogy igazunk van. Ez egy nagyon fontos eleme a magyar viselkedésnek, és ez okozza a több évszázados, állandó vereségünket minden fegyveres vagy gazasági konfliktus esetén. Ez az elem az erőviszonyok teljes mértékben való figyelmen kívül hagyása. A kommentelők többségénél is ezt észelelem. El kellene pedig a magyarságnak (mert én ezt egy össznépi gondnak érzem) gondolkodnia azon, hogy volt-e az egész történelemben olyan konfliktus, amelyikből valamelyik fél azért került ki győztesen, mert neki volt igaza, és nem azértm, mert neki volt nagyobb gazdasági hatalma, fegyveres ereje, vagy erősebb szövetségesei, mint az ellenfelének-ellenségének? Sajnos nem volt ilyen. Én magamban ezt Trianon-effektusnak nevezem... az a legkézenfoghatóbb példa. Persze, eddig annyiban jobb volt a helyzet, hogy a rossz oldalon álltunk, a partnerünk bizonyult gyengébbnek, mint gondoltuk. Ma annyiban rosszabb a helyzet, mi magunk vagyunk az egyik fél. És annyiban jobb, hogy legalább nem fegyveresen, csak gazdaságilag fognak megleckéztetni. Akkor is, ha nekünk van igazun, akkor is, ha nem.

borzzz 2012.01.06. 02:12:57

@M_Runcájsz: Na, egy jobbikkal súlyosbított Matolcsy-féle gazdaságpolitika mindenkinek megmutatná, hol lakik a magyarok istene. De akkorra már tényleg nem lennénk tagjai az EU-nak.

M_Runcájsz 2012.01.06. 02:20:11

@borzzz: látod, pont ezen megy a vita az EU vezetők szintjén, és még fontosabb hogy a piacok, befektetők szintjén is, hogy ilyen forgatókönyv bekövetkezhet-e. Persze ennek a fele is már végzetes, ezek számára már ezek a most elfogadott törvények is kiborították a bilit, nem véletlen erősödött 2-3 hónap alatt duplájára a államkötvények kamata.

Érdekes 2012.01.06. 02:31:55

Mennyi balos dagonyázik itt...nem szokták meg úgy tűnik az objektívebb írásokat.Nem is kell gyerekek, köpködjetek csak tovább, nehogy véletlen kitérjen az ország a jól"kikövezett" szokásos köpködős zorbánozós úton :) Úgy gondolom ez mindent elmond a jelenlegi helyzetről.Noha, ez soha sem volt másképp.Majd az utolsó kapcsolja le a villanyt, és tapsolja meg magát :)

Közbiztonság Szilárd 2012.01.06. 02:53:01

@Hörcher Ferenc:
"talán nem vett fel Gyurcsány felelőtlenül sok hitelt?"

Konkrétan: nem.
Ha nem vette volna fel a hitelt, már csődbe ment volna az ország.

Másrészt annak a hitelnek az utolsó 1/3 részét már Orbánék vették fel, és kaszinózták el MOL-részvényekre, amin alig 3 hónap alatt vesztett az ország kb. 200 milliárd forintot.

És kkor még bnem szóltunk a mnyp-k 3000 milliárd forintjának zsarolással elegy elrablásáról, majd széthányásáról, és a kedvezőtlen feltételek ellenére maradó mnyp-tagoknak ismételt szembeköpéséről.

Ha Orbánék nem egy totál idiótát állítanak nemzetgazdasági miniszternek, akkor nem lenne szükség most az IMF hitelére, mert Bajnaiék jó állapotban hagyták itt a gazdaságot.

A forintot is az ő embereinek idióta nyilatkoztai döntötték be a hatalomátvételkori 265 Ft/euró szintről kb. 3 havonta, és nem vagyok biztos benne, hogy nem tudatosan, saját zsebre shortolva - és baszva ki a teljes lakossággal - teszik ezt, és érték ela mai 324+ Ft-ot. Ennyi idiotizmust véletlennek nehéz tulajdonítani.

Azt pedig több mint furcsa az EU szemére vetni, hogy megpróbálja betartatni a szerződést, amit 2004-ben aláírtunk.
Meg azt is, hogy ragaszkodnak ahhoz, amit előzetesen jeleztek feltételként, de Viktor Kokirály ennek ellenére magasról szart rá.

Remélhetőleg ebbe Orbánék belebuknak, ahogy Berlusconi is belebukott ennél kevesebbe. Orbánt meg várja Döblingben a már jól bejáratott szanatóriuma.

korte1975 2012.01.06. 04:57:31

Megyek vissza uj zelandra

röhögő 2012.01.06. 05:30:15

@Tita nick: De volt szavuk. Csak a különbség hogy ott nem módosítgatják a törvényeket kedvükre. A csőcseléket Párizsban, Londonban és Berlinben is szétverik.

I_Isti 2012.01.06. 05:36:57

Az EU egy birodalom építési kísérlet. Most kezd úgy viselkedni, mint egy igazi birodalom. De az nettó magyar hülyeség, hogy rajtunk kell bemutatnia azt, hogy milyen az, amikor mérges egy formálódó birodalom valamire/valakire. Ha nálunk viszonylag elfogadható demokrácia lenne, akkor viktor lemondana, jönne egy alternatív fideszes kormány, és nem lenne semmi gond. Viktor azonban egy szociopata hatalommániás, ezért nem hajlandó se kirúgni Matolcsyt, se lemondani. Pedig ezzel megmentené sajá magát is*. Normális fidesz szavazó mára már nem maradt, ne legyünk naívak: aki ezek utána fideszre lenne képes szavazni, annak erőteljes mentális problémái vannak.

Úgy értem, hogy ha államcsőd lesz, (márpedig most már nagyobb a valószínűsége hogy lesz, mint hogy nem) akkor nem az lesz a kérdés, hogy viktor maradhat-e elnök, vagy maradhat-e népvezér, hanem az, hogy agyonlövik-e, vagy pedig kibelezik, mielőtt fölakasztják. Ezt természetesen tudja, ezért erősítette meg a TEK-et, és ezért van az, hogy soha egyik magyar miniszterelnököt sem őrizték a rendszerváltás óta annyira, mint őt.

röhögő 2012.01.06. 05:40:27

@Hörcher Ferenc: Kedves posztíró! Kérdésem lenne! Te támogatod azt a törekvést, hogy megvonják annak a segélyét, aki nem tartja rendben a portáját, elissza a pénzét, ráadásul felborítja az együttélés szabályait?
Igen? Akkor mit csodálkozol az EU álláspontján?

röhögő 2012.01.06. 05:41:36

@I_Isti: Az EU nem birodalom építési kísérlet. Ez nagy tévedés.

midnight coder 2012.01.06. 05:58:35

@röhögő: Pl. azért, mert míg tőlünk megvonják a segélyt - amit valójában az előző bérlők által felhalmozott hitelek törlesztésére költünk - ne felejtsük el, kinek köszönhetjük alapjában véve a bizonytalanságot okozó államadósságot, és kik kormányoztak a devizahitelek felvétele idején - azért mert más színű a kerítés, addig a szomszédban rózsaszínű házat építenek kék tetővel, szarból, és senki nem szól ellene egy szót se.

Lásd szlovákok, ahol olyan törvények vannak a magyarok ellen, hogy ha mi ilyet próbálnánk a cigányokkal vagy a zsidókkal szemben, másnap megszállnák az országot a "demokraták". A Benesi-féle dekrétum kb. egy kategóriában van az első magyar zsidótörvényekkel, és a fene nagy demokráciában senki nem szól rá a szlovákokra, hogy ezt azért talán mégsem kellene - legkevésbé az EU. Valamiért csak nálunk védik a demokráciát.

mendson 2012.01.06. 06:17:17

@Hörcher Ferenc: Akkor kezdjük az elején.Bokros egy jól konszolidált gazdaságot hagyott örökül az első Orbán kormányra.Ez a kormány hatalmas kamattámogatott lakáshitelt,az MFB-ben elrejtett költségvetési hiányt és a 2x-i minimálbér emelés miatt egy rendkivül eltorzított közalk,bértáblát hagyott Medgyesyre.Na meg elmaradt csal.pótlékemelés stb.Azért, hogy az iskolai takarítő ne kapjon többet mint a tanítónő jött a közalk, béremelés jött a csal.pótlék emelés etc. és persze nyögte az ország a jó 300 milliárdos kamattámogatást a lakáshitelek után.Na meg jött a fidesz mindent akadályozó rombolása.Ezután jött Gyurcsány aki már az elején megmondta,a hátralévő másfél évebne komoly reformokat nem tud végrehajtani ami persze hitelt is jelent.Aztán jött 2006 és a nagy októberi hugyos forradalo.Na meg Gyurcsány reform kisérletei amit csipőből támadott a fidesz (na és kiváltságokat nyirbálások esetén az mszp).Azért épült egy rakás út,hid,középület stb.Ennek ellenére a 2008 évi hiány már 3% körül volt.És jött a Leichmann csőd hatása ide.Nos ekkor volt kénytelen IMF hitelt felvenni,de hát ne felejtse el, egy rakás állam és/vagy nagybank becsődölt a világban ,mert megállt az állampapirpiac mindenütt.És még ezek után is sikerült Bajnainak egy konszolidált pályájú kltsvetést átadni a mostani kormánynak.Jelenleg az a helyzet, hogy az összes manyup pénz elköltése után is szarabb az ország helyzete mint valaha volt.Na és közben egy fikarcnyival nem lett semmiből sem több,jobb.

Morbo, a megsemmisítő 2012.01.06. 06:28:22

@röhögő: Látom vevő vagy a demagógiára! Azt tudtad hogy annyira alacsony hiány mint a 2010es, már nem volt vagy 10 éve?

röhögő 2012.01.06. 06:28:40

@mendson: és utak sem épülnek, viszont ugyanannyit lopnak.

röhögő 2012.01.06. 06:37:49

@Morbo, a megsemmisítő: Ja, a manyup pénzekkel. Látom szerelmes vagy magadba.

röhögő 2012.01.06. 06:41:12

@midnight coder: Ne keverj egy nemzetiségi konfliktust (szlovák-magyar) meg egy belpolitikait (gányolmány, diktálmány)
Az EU elvből nem avatkozik bele nemzetiségi ügyekbe. Gondolom kitalálod miért.

Kína és India pedig jobban öregszik továbbá sokkal problémásabb az olajhoz hozzáférésük.

midnight coder 2012.01.06. 06:46:08

@mendson: Ehhez képest maga Megyó mondta hogy milyen kurva jó állapotban vette át az országot. És nem csak 2002-ben. És még 2003-ban is 2006 körüli magyar eurót jósoltak a szocik. Aztán lett belőle 2008, aztán a szlovákoknak lett eurójuk, nekünk meg nem. Amit ha valaki 2003-ban mond a szociknak, oldalba röhögik.

midnight coder 2012.01.06. 06:47:59

@röhögő: Értem. Ezek szerint, ha mondjuk én koncentrációs tábort építek a magyarországi román és szlovák kisebbségnek az sima országok közötti konfliktus, az rendben van. Viszont akkor mi a baj az entiszemitizmussal ? Izrael is létezik (ma még).

midnight coder 2012.01.06. 06:49:20

@röhögő: Kína és India is öregszik, de az majd az ő problémájuk lesz, úgy 50 év múlva. Nekünk a következő 20-at kellene túlélni.

gomorra 2012.01.06. 07:17:51

Nem jó a cikkíró hozzáállása. Ugyanis az a kérdés rabok legyünk vagy szabadok. Orbán tapossa a demokráciát, akárhogy is beszél szabadságharcról, miféle szabadságharc az, ahol nincs sajtószabadság, nincs szólásszabadság (most még van ugyan, de a hatalom mai nézete szerint éppen nem kéne legyen), egy kézben összpontosul mindenféle hatalom, nincsenek a demokráciához szükséges független hatalmi ágak. Tehát egyértelműen olyan politikai vészhelyzet van, hogy tovább engedni nem lehet semmi szín alatt. Szuverenitás gazdasági téren? Mért ilyen szegény Magyarország?! Nem ők tehetnek róla, magunknak köszönhetjük, hogy hagytuk gyurcsányt, most hagyjuk ezt a hülye orbánt, hogy garázdálkodjon, vezesse az országot gazdaságilag a katasztrófa felé.

Bruhahahahihihi 2012.01.06. 07:18:54

MINDEN MEGÉRTI...CSAK ORBÁN ÉS BANDÁJA TAKARODJON ÖRÖKRE A POLITIKÁBÓL!!!!!!

kormányzó 2012.01.06. 07:21:22

Megéri?Sokan tették fel maguknak a kérdést,nem is oly régen.
-Megéri ellenállni a fasiszta gőzhengernek?
Ezt kérdezték sokan maguktól,miközben a gázkamrák felé vonatoztak.

Vajon megéri ragaszkodni az elveinkhez,vagy érdemes inkább megvárni a következő vonatot?

Gazdasági-politikai önrendelkezést emlegetni olyan országban,ahol a nettó létezés kérdésének eldöntése is külföldiek kénye-kedve?

Jó emberek!Hova mentek?

röhögő 2012.01.06. 07:30:15

@midnight coder: Kína népessége a 70-es években ugrott meg, szóval nekik is 20 év múlva lesz ez komoly problémájuk.
Bűvészkedsz a számokkal és csúsztatsz, akár csak a koncentrációs táborok ügyében.
Te is tudod hogy különbség van a Benes dekrétum (régmúlt) a szlovák nyelvtörvény (a franciáké is szigorú) a szlovák állampolgársági tv-vel (mi provokáltuk a kettőssel) meg az általad vizionált koncentrációs táborok között.
Arról nem is szólva hogy mindezeket összekevered azzal hogy a magyar kormány szarik az EU szabályaira, miközben elvárja hogy finanszírozzák a gazdasági ámokfutást.

Arbet 2012.01.06. 07:33:10

Tökéletesen megértem az EU álláspontját. Bevettek az EU-ba egy országot ahol Kádár szellemisége és a kommunizmus maradványa párosul egy cigány szemlélettel, miszerint mindent el lehet lopni.

Lehívjuk az Uniós pénzeket, de minek? Nem országfejlesztésre, hanem saját zsebbe hívjuk, és egy olyan korrupt rendszer irányítja ezeket a pénzeket, hogy még a maffia is szemlesütve néz el mellette.

Amíg nem küldjük el az egész parlamenti rendszert a holdra, addig ne csodálkozzunk, hogy fekete bárány vagyunk az EU-ban. Ez nem Orbánon, Bajnain vagy Gyurcsányon múlik, hisz ők már bebizonyították saját zsebük melletti elkötelezettségüket.

Új tisztességes, igaz, becsületes politikai elitet!

_tx_ 2012.01.06. 07:33:12

Én nem hibáztatom azt a társamat, akinek nem sikerült lebeszélnie egy ejtőernyő nélküli tandemugrásról.

röhögő 2012.01.06. 07:33:23

Szerintem Orbán már az IMF megszorításokra játszik, mert akkor igazolni tudja miért nem kell az ígéreteit teljesítenie.

midnight coder 2012.01.06. 07:38:41

@röhögő: A Benesi-dekrétumok (és a nyelvtörvény, állampolgársági, stb) kb. az egykori magyar zsidótörvényekkel vannak egy kategóriában. Ez _még_ nem koncentrációs tábor, de az első lépés ebbe az irányba.

midnight coder 2012.01.06. 07:39:38

@röhögő: Voltak ők már elegen a 70-es évek előtt is, és utána sem csökkent annyira érdemben a népszaporulat - bár mindent megtettek a visszafogásért. Indiáról nem is szólva.

apanna 2012.01.06. 07:40:14

@orient: "De nekunk megmarad az a fene nagy magyar buszkesegunk mint Irannak"

Próbálnál meg Franciaországban magyar sajtot enni...:)www.youtube.com/watch?v=9ExySC1o6N4
Kgst.:)

Németek szintén nagy hazafiak. A Britek már rájöttek, mit rontottak el, amikor a saját pénzükből a saját városukban szervezték meg a metrómerényletet.

Tehát annyira nem vagyunk egyedül.

Érdekes fórum a magyar hazafiasságról, német szemmel:www.faz.net/aktuell/politik/ausland/verfassungsaenderungen-in-ungarn-eu-will-nicht-mit-orban-ueber-finanzhilfen-verhandeln-11589673.html#comments

mendson 2012.01.06. 07:42:32

@midnight coder: Kérnék erről egy linket.

Pipas 2012.01.06. 07:44:38

@Közbiztonság Szilárd:
"Másrészt annak a hitelnek az utolsó 1/3 részét már Orbánék vették fel, és kaszinózták el MOL-részvényekre, amin alig 3 hónap alatt vesztett az ország kb. 200 milliárd forintot."

Hazudsz. Egyébként tudod ki adta el és mennyiért azt a MOL részvénypakettet? Tudod, hogy miért kellett visszavenni?

midnight coder 2012.01.06. 07:46:10

@Arbet: "Új tisztességes, igaz, becsületes politikai elitet!"

Honnan ? Az MSZP zsebében lévő szagszervetekből verbuválódott millások közül ? Esetleg Jobbik ? LMP ? Ne vicceljünk...

Másrészt ez az egész leginkább arról szól, hogy a ballib bevetette a külföldi kapcsolatait az ország hazavágása érdekében, hogy visszaszerezhesse a hatalmat. Az EU pedig aki amúgy is nyakig van a szarban lelkesen asszisztál ehhez - elvégre amíg velünk foglalkoznak, addig sem azon töri a fejét az istenadta nép, hogy vajon miért van nyakig a szarban az egész unió. Olyan ez, mint ha valaki a süllyedő Titanic korlátjának dőlve röhögne a mentőcsónakban a hullámokkal küzdő szerencsétleneken.

Alamio 2012.01.06. 07:47:38

@mendson: Az elmúlt 10 évről ez a legvörösebb interpretáció, amit eddig olvastam.

Benne van a Szanyi/Lendvai-retorika teljes spektruma. A 8 évig regnáló szoci kormány felelőssége szerinted nem is létezik.

Nevetséges.

miro1 2012.01.06. 07:51:52

EU= Szovjetunió liberális kiadása, ők nem tankokkal, hanem bankokkal nyomnak el!

Mr. Waszabi 2012.01.06. 07:52:41

Fel kéne ébrednie a posztírónak. Ti. maga nézi technokrata módon a politikát.
Csatlakoztunk az EU-hoz. Ennek megvoltak a maga politikai ÉS gazdasági feltételei anno, amelyeknek jelen kormány áldásos átszervezései nyomán ma nem felel meg országunk. Ez van, ezt művelték. Mindezt elintézni annyival, hogy az EU-nak elvi elvárásai vannak, nos ez csúsztatás. Szerintem.
Ami a gazdaságot illeti, szintén jelen kormány dilettáns szándékai (erős, független Magyarország a semmiből, ugye) és intézkedései nyomán alakult. Nem csak, hogy 1,5 évet elpazaroltak az ország életéből, történelméből, de sok ezer milliárdnyi kárt okoztak a elsősorban a lakosságnak. Azért elsősorban, mert a piaci szereplők és maga az állam is velük fogja megfizettetni mindazt, amit az állam vezetői elveszítettek ez idő alatt.
Át kéne gondolni, hogy akarunk-e EU tagok lenni avagy nem. Lehet azt is választani, hogy nem, csak akkor nem kell rinyálni, hogy nem támogatnak. Ha pedig igen, akkor el kell fogadni és betartani a közösség bizonyos játékszabályait. Ez bármilyen közösségben igaz, ti. olyan szövetség még nem köttetett a történelem során, ahol a gyengébbik szerződő csak előnyöket kapott, adni, áldoznia nem kellett. Ilyen még a mesékben sincs.

Pipas 2012.01.06. 07:55:16

@mendson: Miért hinne bárki egy olyan tájékozatlan embernek, aki annyira keveset olvasott életében, hogy még azt sem vette észre, hogy az emberek az írásjelek után szóközt használnak?

És akkor még szó sem volt arról, hogy balgaságokat írogatsz, olyan sokat emlegetett közhelyeket, amikről minden normális ember tudja, hogy nem többek politikai propagandánál. Figyu: ezeket kár leírni, ezeket már annyit hallottuk kommunista vezetők szájából, hogy kívülről tudjuk őket. Nézz inkább utána, hogy miért nem igazak, azzal legalább tanulsz valamit.

nemecsek ernő áruló 2012.01.06. 07:57:10

@Alamio: Számszakilag, és tárgyszerűen akkor bizonyára cáfolni is tudod a srác állításait. Várom.

Pilu · http://www.stonebridge.hu/pilu 2012.01.06. 07:57:54

1, Nem az EU jött ide, hogy lépjünk be, hanem mi csatlakoztunk hozzájuk, és ezzel kötelezettséget vállaltunk a szabályaik elfogadására.
2, Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be, miért is nem jogos, hogy - kirúgás helyett a még mindig sokkal kulturáltabb - nyomásgyakorlás eszközével élnek?!
3, Ha átjön a szomszéd Pista egy ezresért, hogy legyen mit ennie, és én ahhoz a feltételhez kötöm a kölcsönadást, hogy nem költheti csak kenyérre, akkor én vagyok a hülye, ha ő erre nemet mond? :)
4, Ha egy demokratikusan megválasztott kormány nem tartja be a demokrácia alapvető szabályait, akkor az ő (nem demokratikus módon való) eltávolítása - a demokrácia helyreállítása érdekében - rombolná a demokráciát?

Balázs, valami totál fals logika/moralitás mentén gondolkodsz..

Pipas 2012.01.06. 08:04:28

@waszabi: "Csatlakoztunk az EU-hoz. Ennek megvoltak a maga politikai ÉS gazdasági feltételei anno,"

Igen, a tagállamok önállósága, szuverenitása és önrendelkezése. Bezony! Hogy ti. mindenki magának választhat.

"amelyeknek jelen kormány áldásos átszervezései nyomán ma nem felel meg országunk"

Ez persze politikai propaganda, amelyet a baloldal nyom a jobboldal ellen. Jujj, mi lessz a demokráciával? Avatkozzunk be nem demokratikus módszerekkel, vegyük el a hatalmat a demokratikusan megválasztott parlamenttől, mert nincs demokrácia. Legyünk újra mi a hatalmon, mert amikor mi lőjük a tömeget, az demokrácia, de amikor ők hagynak minket tüntetni, az azt jelzi, hogy nincs demokrácia.

Addig üvöltözött a magyar baloldal, amíg a világ a végén elhitte, hogy nálunk fasizmus van. Mint annó Gyurcsány idejében, amikor a Slota azt mondta: "miért, maguknál fasizmus van, nem? hiszen a miniszterelnökük mondta, nem?"

A kommerek anno az oroszokat hívták be, most az EU és az USA siet a segítségükre. Az egyszerű proletár meg tapsikol, mert megint azt hiszi, hogy őt jönnek megmenteni. Lesz majd sírás megint.

Mindenki röhögött, amikor Orbán elkezdte ezt a "szabadságharc" dolgot, aztán a végén kiderül, hogy szó szerint arról van szó. Idegen hatalom általi megszállásról, csak most nem tankokkal jönnek...

biobender 2012.01.06. 08:13:57

@Pipas: Erdekes, de csak a korrupt barmok dongetik a melluket a szuverenitassal : Iran, Zimbabwe, Feheroroszorszag....

Ott a helyunk, igaz?

Laarson 2012.01.06. 08:22:09

A cikk szerintem több ponton is téved. Az eunak most pont éppen az a legnagyobb feladata hogy következetesen szigorú a tagországokkal szemben, nem csak a látszat szintjén. Innentől kezdve ez a cikk értelmét veszti.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.01.06. 08:28:12

Amit Orbán és társai ebben az ügyben előadnak, az iszonyú veszélyes az ország számára. Amennyiben valódi államférfiról van szó, úgy ha az ország gazdasági rendszerének összeomlását kell elkerülni, akár "I am stupid" táblával a nyakában is elmegy Canossát járni Brüsszelbe. Függetlenül attól, kinek milyen mértékben van igaza. Ezt hívják személyes áldozatnak.

Mindezzel együtt úgy gondolom, ezzel az üggyel sikerült elérnünk, amire titkon szerintem OV vágyott: valós súlyunkon felüli jelentőségre tettünk szert a világban zajló hatalmi játszmákban. Ha nem a bőrünkről lenne szó, azt mondanám, rendkívül érdekes lesz figyelni, meddig képes eszkalálódni a tagállamok és a Bizottság közti politikai kötélhúzás. A görög és olasz párhuzamot nem érzem teljesen találónak, mert Görögország minden megadott segítség ellenére de facto csődbe ment, ahol mi még nem tartunk (és nem is kaptunk annyi segítséget!). Berlusconi kormányzása pedig hosszú ideje válságról válságra jutott, részben a saját személyes ügyeinek (korrupció, bunga-bunga) köszönhetően, ami Orbán Viktorra megint nem mondható el.

Ahogy a fenti poszt is kifejtette, egy szankciókkal való fenyegetéssel elért magyar kormányváltás rendkívül rossz üzenet lenne. Egyrészt az így létrejövő szakértői kormányra óhatatlanul úgy tekintene a lakosság nagyon nagy része, mint a Habsburgok helytartó tanácsára az 1850-es években. Mivel a szakértői kormány feladata nem a jólét növelése, hanem az államcsőd elkerülése lesz, nem gondolom, hogy bármi esélyük lenne népszerűségre szert tenni a választók körében.

Másrészt valóban nagyon rossz üzenet lenne a jövőre nézve minden kis ország és a demokratikus deficit miatt aggódó EU polgárok számára is, ha a Bizottság politikai királycsinálóvá szeretne válni. Kíváncsian várom a brit álláspontot ebben a kérdésben, akiknek szerintem a legrosszabb félelmeit és legerősebb előítéleteit erősítheti meg, ha a Bizottság a gazdasági segítségnyújtást politikai kérdéssé teszi.

A magyarok számára nagyon fontos kérdés lehet, hogy a jövőben a Bizottség kisebbségi jogok területén hajlandó lesz-e aktivista szerepet játszani egy esetleges szélsőségesen nacionalista szlovák vagy román kormánnyal szemben. Az EU alapvető értékeinek megsértésére ugyanúgy lehetne hivatkozni. Nem kis dolgokról van itt szó.

Orbánék számára is nyitva áll az eszkaláció lehetősége, amellyel az ország érdekében remélem, hogy nem fognak élni. Ha a Bizottság tényleg kísérletnek tekinti ezt a válságot egy nagyon érdekérvényesítő szerep kikényszerítésére a maga számára, akkor óhatatlanul jogilag problémás vizekre eveznek. A magyar kormány helyében ragaszkodnék a vita minél nagyobb nyilvánosság előtti lefolytatásához, mert a kritikus hangok mellett hamar fel fognak merülni alapvető jogi kérdések az európai integráció működésével kapcsolatban. Nem biztos, hogy a Bizottságnak érdekében áll kinyitni Pandora szelencéjét ebben a más szempontból is kritikus pillanatban.

apanna 2012.01.06. 08:29:17

@biobender: "Erdekes, de csak a korrupt barmok dongetik a melluket a szuverenitassal : Iran, Zimbabwe, Feheroroszorszag....
"

Hm...
Nem is értem ezt a Sárközit miért mondta a soros Dán miniszter asszonynak, hogy "a maga országa kívülálló, kicsi ország, maga új, az önök véleményére nem vagyunk kíváncsiak"..

Mindenki döngeti, de mi nem tehetjük, mert van egy klassz ellenzékünk, és egy "cenzúrázott" médiánk....

I_Isti 2012.01.06. 08:29:45

@Pipas: Amíg nem volt szabadságharz, addig érdekes módon csődhelyzet sem. Mostanában addig fokozódott a nemzetközi helyzet, hogy csődbefele megyünk. Harjáviktor, hajrámagyarország!

I_Isti 2012.01.06. 08:30:53

@apanna: Persze, és egy Barack Obamát, meg egy Sarkozyt és egy Merkelt is a mi baloldali ellenzékünk és sajtónk vezérel kézzel ugye?

vazzup 2012.01.06. 08:31:59

Kedves Ferenc,

nézze el, hogy nem tudtam végigolvasni a kommenteket, túl sok van és munkanapon túl kevés az idő rá.
Azonban a cikke több szempontból sem helytálló. Meg is mondom, hogy miért.

Egyrészt, a korábbi hitelek nem csupán az MSZP színezetű kormányok átka. Ön intelligens embernek tűnik, nem is feltételezném, hogy elfelejtette a 2002-es választások két fordulója közötti Orbán-intézkedéseket. Ha mégis, jó lenne utánaolvasni, és csak utána elkezdeni szajkózni ezt a marhaságot.
Javaslom elemezni az akkori történéseket.
Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy OV az egyszemélyi felelős, vagy a Fidesz a kizárólagos felelős. 1998 óta minden kormány felelős a mai helyzetért, és az őket támogató pártok.

A mostani EU-HUN viszonylatban egy csöppet téves az értékelése, véleményem szerint. Mégpedig azért, mert azt gondolja, hogy az EU-nak _elemi_ érdeke Magyarország tagsága. Ez így ebben a formában természetesen nem igaz.
Amikor önként vállaltuk a tagságot, és aláírtuk a szerződéseket, még az volt. Még pedig azért, mert akkor az ország a régió vezető ereje volt. "A jó tanuló".
Éppen ezért volt érdeke, hogy stabilizálja a poszt-szocialista országok helyzetét, és hogy ellehetetlenítse az azóta sem végleg, de egyelőre jegelt FÁK-bővítést, átalakítást. Magyarán: mutasson alternatívát egy újabb Orosz-központú érdekszövetséggel szemben.

Ehhez képest a jelenlegi helyzetünk az, hogy sereghajtók vagyunk a régióban, az általános teljesítményünket a bányászbéka jóleső mosollyal nyugtázza és csak lapátolják belénk a pénzt.

Jó eséllyel, az az összeg, amit most megint idepumpálnának, egy esetleges magyar államcsőd esetén elég lenne az osztrák és az olasz bankok talpon tartására. Különösebb érdekük már nem fűződik Mo EU-n belül tartására, pláne nem a víz felett tartására.
Az oroszok és a kínaiak magukkal vannak elfoglalva. Nincsen napirenden az érdekszférájuk bővítése, pláne nem anyagi segítségnyújtás szintjén.

A régió országai mind elkötelezett EU-tagok, messze jobb teljesítménnyel, mint mi. Az ország itt marad az EU közepén, érdekérvényesítés nélkül.
Az EU közvéleménye meg azt fogja látni, hogy itt ez az ország, pumpálják belénk az ő pénzüket, de még az önként vállalt kötelezettségeinket sem tartjuk be, sőt, újabb és újabb demokratikus normákat veszünk semmibe.
Nincs kétségem afelől, hogy krízishelyzetben ezt el is mesélik az otthoniaknak az EU-sok.

Szóval itt veszíteni maximum az EU tud, ráadásul jó alkalom arra, hogy kipróbálják, továbbfejlesszék az amúgy eléggé ritkás, és hiányzó eszközkészletet a renitens országok elleni fellépés terén.

Orbán házhoz ment a pofonért. Ez az én _röviden_ és hiányosan, sietve megírt véleményem a témáról. Persze órákat lehetne róla beszélgetni vagy írni.

I_Isti 2012.01.06. 08:32:47

@zombizan: 500 millió adófizető vs 3 millió adó nem fizető.
Szerinted egy EU-nak melyik a fontosabb?
(tudom, hogy 10 m magyar van, de ebből elég kevesen fizetnek normálisan adót.)

frezenstein 2012.01.06. 08:35:01

Furcsán értelmezi a szólásszabadságot a blognyitó.

Én csak annyit írtam hogy nem azok ellen kellene szabadságharcot vívni, akikkel egy csapatban kellene játszanunk.

A másik észrevételem meg az volt hogy a devizahitelesek problémáiról Orbán tehet, ugyanis ő ócsítja a forintot, nem a bank.

Ha ezt a hozzászólást is kitörli, akkor sz@rni rá, tipikus fideszes szólásszabadság. Goebbels megirigyelhetné.

Pipas 2012.01.06. 08:35:12

@I_Isti: "Amíg nem volt szabadságharz, addig érdekes módon csődhelyzet sem."

Meglehetősen rövid az emlékezeted, ennyi. Semmi több. :)

vazzup 2012.01.06. 08:35:21

Helyesbítés:
"Szóval itt veszíteni maximum az EU tud, [...]"
helyett:
"Szóval itt veszíteni maximum Mo tud, [...]"

2012.01.06. 08:39:06

Remélem példát statuálnak Magyarországgal szemben.
Már csak azért is, mert 21 éve, a magyar politikai elitnek önmagát nevező--hazug, rabló, dilettáns társaság megérdemli, hogy pofán vágják, de rendesen.

Mert semmi mást nem csináltak, csak hazudtak,loptak, csaltak, miközben eladtak mindent amit lehetett. Amit pedig nem vett meg a külföld, az elosztották a haveroknak--gyárat, szőlőbirtokot, áruházat, állami gazdaságot,bankot, stb, stb.

Játsszák az urat, a volt elvtársak, akik ma a templomokban teli torokkal éneklik a szent énekeket, miközben nem olyan régen még az Internacionálét orditották és megvoltak győződve a kapitalizmus bukásában.

Na ezért kerültünk ide és nem azért mert az EU igy akarta. Az EU szidása helyett, imádkozni kéne, hogy ne sülyedjünk az Észak-Koreában lévő életszínvonalra.

Ám azt sem kellene elfeledni, hogy hőn szeretett vezérünk és hű talpnyalói háborúznak! De kivel is? Saját magukkal , az országgal és az EU-val.Azzal az EU-val. aki eddig türte, elnézte a politikai elit baromságait és néha megszólalt. Ám amikor csak az ő pénzük kell és le vannak szarva a kormány részéről, akkor bizony ütni fogak , de nagyot.
Az a legnagyobb baj, hogy a sok ökör , önmagát politikusnak, szakértőnek mondó pártkatona hülye, mint a segg.

Hogy miért? Hát azért, mert nem a németek, a franciák, az EU tartozik Magyarországnak, hanem ez éppen forditva van--mi tartozunk, nem is kevéssel.

Az előbb felsorolt országok adófizetőinek pénzén dőzsöl a politikai elit, miközben ökörséget beszél és háboruzik.
Vagy netán azt gondolta Viktor és a sok ökör, hogy az EU finanszirozza az ellenük folytatott háborút? Aki ezt hitte, az ténylegesen debil.
A kinaiak nem fognak segiteni, az araboknak megvan a maguk baja.
Az Oroszoknál--mint ahogy a németeknél, franciáknál--már hiteltelenek lettünk. Ezt közölte is a magyarokkal Putyin, Merkel és Sárközy is.
Akkor mit próbáljuk megmagyarázni és bizonygatni a hitelességünket, a gazdasági célkitűzéseinket, a demokratikus berendezkedésünket--mikor ezek már nincsenek!?
Vagy ténylegesen hülyének nézünk mindenkit, csak a kormány, a 2/3-ad az okos?

A tények és a valóság azonban nem ezt bizonyitja!

Pipas 2012.01.06. 08:39:21

@frezenstein: "A másik észrevételem meg az volt hogy a devizahitelesek problémáiról Orbán tehet, ugyanis ő ócsítja a forintot, nem a bank."

Ha rendesen ráolvasol és macskaszőrt teszel alája, akkor nem bírja megóccsítani. :)

Pipas 2012.01.06. 08:41:30

@jános515: "a magyar politikai elitnek önmagát nevező--hazug, rabló, dilettáns társaság megérdemli, hogy pofán vágják, de rendesen"

Te komolyan azt gondolod, hogy a politikai elit lesz "pofánvágva"? Ha őket pofánvágják, akkor téged minimum kibeleznek. :(

yellowww 2012.01.06. 08:41:58

jó reggelt! Nem akartam beleszólni, de valamelyik plasztik szittya kiverte a biztosítékot nálam. nem elég, hogy bunkó módom ír, de még hazudik is.
A mol részvényekről az igazság:
Hosszú évek alatt az ömv vásárolta fel a mol részvények jelentős részét. nem a "komcsik adták el", hanem a tőzsdén. ahol mindenki vehet.
mivel mindenféle törvénymódosítással meg lett akadályozva, hogy a mol ne kerüljön osztrák kézbe, ezért egy idő után a sógorok elunták, és eladták az oroszoknak az igen jelentős mol részvénypakettjüket. szívatásból, vagy nem, ez mindegy... ez volt
viszont az a kormány, aki az előzőt vádolta hogy tőzsdézik, az most valóban tőzsdézik a polgárok pénzével. átb..szta a szavazóit, mert hazudott nekik, mindenkinek.
nem védem a "komcsikat,"de nem ők adták el a molt...

Parajpuding 2012.01.06. 08:46:32

Semmiben nem szabadna engednie az IMF-nek. Nem szabadna ezzel a bűnöző kormánnyal tárgyalnia sem. Vagy zorbán csúszva-mászva nyaljon ki minden segget, vagy dőljön rá a budi és temesse el örökre.
Ez a minimális jussa annak, amit Magyarországgal és a magyar nemzettel tett évek óta. Ellenségeskedés szítása, a társadalom végletes és gyűlölködő megosztása, demokratikus intézmények felszámolása, hazudozás, lopás, zsarolás, kényszerítés, csődbevitel... márcsak ezért is vissza kellene állítani a halálbüntetést. Kiérdemelte az összes fideszkutya politikustársával együtt.
Félreértés ne essék: minden szocinak is legalább a sitten lenne a helye.

apanna 2012.01.06. 08:48:57

@I_Isti: "Persze, és egy Barack Obamát, meg egy Sarkozyt és egy Merkelt is a mi baloldali ellenzékünk és sajtónk vezérel kézzel ugye?"

Az EU ban sem Merkel vagy Sárközi csinálja a vircsaftot, hanem a zöldek, liberálisok, és szocdemek.

Az EU parlament sem semleges, sőt. Oda is csak a saját politikusainkat ültetjük, ezért nem is lehetnek mások mint a mi hazai politikusaink. Ha érted mire gondolok. Ott is vannak Szanyik, és Torgyánok. A döntéseik sem semlegesek.

belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/119066/1/belfold/Europai_Zoldek_Magyarorszag_de_facto_autoriter_allamma_valt

Merkel ha enged a zöldeknek, azt csak azért teszi, mert egy re többen támogatják a zöld pártot, és félti a pozícióját, tehát nekik is kedveznie kell. Amúgy érdekes a jelmondatuk is miszerint, „Összekötjük az ökológiát, az önrendelkezés, a kiterjesztett igazságosságot és az élő demokráciát. Hangsúlyt helyezünk az erőszakmentességre és az emberi jogokra.”

Akkor hol voltak amikor a szlovákok cigánytáborokat építettek? Mert ugye az Szlovákia belügye..

A németek sem rajonganak a zöldekért hisz egy radikális pártról beszélünk, és ha rajtuk múlna ma gyertyával világítanánk és lovakon közlekednénk. Radikálisan...

Pipas 2012.01.06. 08:50:40

@yellowww: "Hosszú évek alatt az ömv vásárolta fel a mol részvények jelentős részét. nem a "komcsik adták el", hanem a tőzsdén. ahol mindenki vehet."

Nagyon nehéz lett volna "felvásárolni" az állami tulajdonban lévő MOL részvényeket, ha azokat az állam nem adja el. :) Szóval hazugsággal vádolsz másokat, miközben akkorát hantázol, hogy az már kilóg a sorból.

"A háttérben meghúzódó Gazprom nyilvánvalóan 'álpiaci szereplő', mert teljes mértékben az orosz kormányzati törekvések képviselője. A magyar kormány Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején eladta MOL részvényeit, vagyis a MOL jelenleg 100%-ban privatizált vállalat."[1]

[1] www.budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemz%C3%A9sek_Arch%C3%ADvum/analysys_171_hu.html

apanna 2012.01.06. 08:52:35

@jános515: "Remélem példát statuálnak Magyarországgal szemben.
Már csak azért is, mert 21 éve, a magyar politikai elitnek önmagát nevező--hazug, rabló, dilettáns társaság megérdemli, hogy pofán vágják, de rendesen.

Mert semmi mást nem csináltak, csak hazudtak,loptak, csaltak, miközben eladtak mindent amit lehetett."

Eladtak. Pont a Németeknek, Franciáknak Briteknek.... Még szép, hogy védik az ocsóért megszerzett koncot.

apanna 2012.01.06. 08:57:36

@yellowww: "Hosszú évek alatt az ömv vásárolta fel a mol részvények jelentős részét. nem a "komcsik adták el", hanem a tőzsdén. ahol mindenki vehet."

Ja a tőzsdén eladták. Orbán meg vett a tőzsdén MOL részvényt..:) Az EU ban nem nagyon találsz olyan országot, aki stratégiai cégeket eladna. 2 éve már az édesvizünkkel is kereskedtek volna.
Most a szolgáltatásainkra ugranak,abban van csak pénz, nem is kicsi. mert az iparunkat már nem lehet megvenni. Nincs..

hubble7 2012.01.06. 08:59:00

AZ EU egy gittegylet, nincs jövője.
A vezetéséről még szót sem érdemes ejteni, egy nulla.
Ki kell lépnünk, ha szarakodnak.
Aki nyiltan médiában riogat, sittre vele. (Szanyi, ATV)
Irány kelet,ukrán, orosz, kinai tengely, de durván.
Ezek talán nem csak kirabolni akarnak bennünket.
Szégyen ami jelenleg Európában folyik!

belekotty 2012.01.06. 09:00:45

@biobender: Észak-Koreát kifelejtetted.

biobender 2012.01.06. 09:03:18

@belekotty: Bocs, igazad van. De szerintem Mugabe a legjobb pelda, egyszer csak megorult es romma verte Afrika addig legviragzobb orszagat.

mgabrielm 2012.01.06. 09:03:48

Jo reggelt kivanok!
Orban vegig erre bazirozott, hogy van 10 millio tusza, es az EU nem lehet olyan gonosz, hogy kockara teszi 10 millio tusz eletet...
Csakhogy, szokas szerint, forditva ulunk a lovon. Az EU, ha hagyja bebukni Magyarorszagot, nem azert teszi hogy 10 millionak rossz legyen, hanem azert hogy 500 millionak ne legyen rossz.
Mellesleg tobb szempontbol sem teheti meg az EU hogy engedjen az Orban fele zsarolasnak. Egyreszt borzalmas precedenst teremtene, es borzalmas uzenete volna minden hasonloan gondolkodo diktatorhajlamu orultnek.
Masreszt, egyszeru gazdasagi racionalitas alapjan megtagadhatja a kerest. Az EU nem egy feneketlen penztarca, amennyiben nem lat garanciat arra hogy a kolcsont visszafizetik, nem ad es kesz.

Azzal hogy ez Magyarorszag gazdasagi csodjehez tevolegesen hozzzjarul? Hat istenem, nem ok okoztak. Kellett hozza a demokratikusan megvalasztott magyar kormany osszes lepese az elmult masfel evben. Sorozatosan figyelmeztettek, hogy nem jo moka a cica bajszat rangatni, eleinte megertoen, kedvesen, kesobb mar elegge mergesen, de a mi kedves kocsmai verekedo habitusu Vezerunk nem ertette az uzeneteket es allandoan csak a 10 millio tuszarol keszult fotot mutogatta.

hubble7 2012.01.06. 09:03:50

@belekotty: még Észak - Korea is korrektebb mint ezek a rablók.

belekotty 2012.01.06. 09:06:52

@mgabrielm: Ja valaki írta a hasonlatot az EU vezetők szempontjára.
"Mi már itt éppen készülünk megállapodni, de itt ez a csákó, aki tolja a verbunkost lent az előtérben." :-))

belekotty 2012.01.06. 09:08:16

@hubble7: "AZ EU egy gittegylet, nincs jövője." - Ha értenéd mi az EU előnye, nem írnád ezt. De szerintem felesleges neked magyarázni, nem vagyok gyógypedagógus.

biobender 2012.01.06. 09:09:24

@apanna: "Mindenki döngeti, de mi nem tehetjük,"

Franciaorszagban unortodox gazdasagpolitika van? Meselj mar!

Visszamenolegesen adoztatnak? Szetvertek az Ab-t? Egy part irta at az alkotmanyt? Elloptak a magannyugdijakat? Kersdeses a magantulajdon?

Huuuha, szegeny franciak!

Vagy csak fogalmad sincs mirol beszelsz, mint a roman vasutasnak aki szerint 1989-ben Svajc utan a masodik legjobban elo orszag romania volt?

biobender 2012.01.06. 09:11:25

@hubble7: "még Észak - Korea is korrektebb mint ezek a rablók. "

Es te mit tudsz errol okoska? Kivanom neked, hogy eoljel egy picit ilyen orszagban, rogtion kisebb lenne a pofad.

Pipas 2012.01.06. 09:11:36

@mgabrielm: Tegyük hozzá, hogy a "cica bajszát húzogatni" modoros kifejezést azért használod, mert cikis lenne a mondanivalódat úgy átfogalmazni, hogy

"Sorozatosan figyelmeztettek, hogy nem jo moka a bankok és multinacionális vállalatok megadóztatása, az árfolyamkockázat egy részének bankokra hárítása, az IMF kölcsönök felvételének visszautasítása, a nemzeti bank jogainak megnyirbálása, eleinte megertoen, kedvesen, kesobb mar elegge mergesen..."

Shinigami Daiko 2012.01.06. 09:11:40

@Pipas: sajnos, ettől a belezéstől félek én is ..

Pipas 2012.01.06. 09:17:21

@Shinigami Daiko: Sajnos nagyon naívak az emberek, azt hiszik, hogy "menteni jönnek", de arra nem gondolnak, hogy a "mentés" nem őket fogja jelenteni.

Olyan ez, mint amikor elkezdődött a privatizáció. Én még nagyon naív fiatal gyerek voltam egy szocialista nagyüzemben. Képzeld: azt hittem, hogy a "privatizáció" során ha nem is sokat, de valami említésre méltó mennyiséget én is kapok a nemzeti vagyonból. Döbbenetes naivitás, ugye?

Mint ahogyan az is, hogy ha az EU elhajtja az Orbánt és "szakértői" kormányt ültet a helyére, akkor a szakértői kormány nem a "kis embereken" fogja elverni a port. De nagyon... :(

kertészrobi 2012.01.06. 09:17:38

@jános515:" Remélem példát statuálnak Magyarországgal szemben.
" Tisztelt János!
Ezt szeretnéd? Példát? Az vagyunk mi vagy
harminc éve! A hülye politikusok és közgazdászok példás állatkertje.
Nekem tetszett az írás végre egy higgadt vélemény.
A történet szerintem 1978-ban kezdődött az akkori IMF hitelfelvételekkel. Azóta vagyunk adósságspirálban, amely adósság ki tudja mire lett felhasználva. A hitelezőknek biztos megérte.
Mit kapunk az EU-tól? Tudomásom szerint a hazai GDP 1,2%-ÁNAK MEGFELELŐ támogatást, amely visszafolyik hozzájuk. (Íreknél ez 4%!)Azonkívül eltünt az iparunk, bármely iparunk jelentős része, főleg a mi politikusaink hülyesége miatt. TESCO ország lettünk.
Méghogy nem kellenénk az Oroszoknak? Minden talpalatnyi földért folyik az érdekek háborúja. Talprállt ez az ország Trianon után, a második viágháború után.
Egyébként valójában ezt érdemeljük mi magyarok, mert hülyék vagyunk. Bedőlünk bóvli választási hazudozásnak. MSZP-nek Fidesznek. De van itt vezetni tudó értelmiség?

Anti Anyag (törölt) 2012.01.06. 09:19:03

Az EU-nak (amúgy nem az EU ez, hanem a balliberálisok és a zs. pénztőke összefonódása) fontosabb az, hogy baráti kormány legyen (akár a legszarabb pénzügyi politikával) mint Mo. sikeressége.

mgabrielm 2012.01.06. 09:20:00

@Pipas: Szerintem nem ciki. Az a helyzet hogy az IMF hitelre most pontosan ezert van az orszagnak szuksege mert ez a dilettans kormany semmi masban nem kepes gondolkodni mint a penzszorasban. Orban nem kepes valsagot kezelni, ezert Matolcsy a penzugyminiszter, a jobbkez, mert o nem fogja elmagyarazni Viktorkanak hogy nincs penzt, mert elkurtuk, hanem ujabb es ujabb fantasztikus meset ad elo. Attol vettek el akinek lattak hogy van, ez az egesz egyszeru gengsztermentalitas ami vezerli ezt a bandat. Nem akart az IMF ranktukmalni semmit sem, most sem akar, sot, epphogy egyaltalan szoba allnak talan Fellegivel.
A bankok eddig is fizettek adot, kulonadot sem Orbanek talaltak ki, csak a merteket huztak jo magasra.
Amit muveltek az meg nem az arfolyamkockazatok atharitasa volt, hanem egyszeruen veszteseget benyelettek a bankokkal, a cel szentesiti az eszkozt alapon, hogy akkor majd kisebb lesz a devizakitettsegunk es nyugodtan inflalhatjak az adossagot a forintgyengitesen keresztul. Ez Gyurka nagy terve es osszes elkepzelese a vilagrol, mikozben a hatterben Orban varja mar hogy mikor szallhat hajora a Parlament elott a koronaval, maradt meg par raklap milleneumi zaszlo, ki kellene mar osztani.

Shinigami Daiko 2012.01.06. 09:20:40

@vazzup: az EU a "jugó" válság idején (ha jól emlékezem) hónapokig tökölt, hogy mit kéne tennie. Aztán tettek valamit - itt nincs az értékelésnek helye. A Kadhafi probléma felszínre kerülésekor ugyanaz (??) az EU napokig se problémázott. A görögökkel (hajrá sirtaki) - akik azér lényegesen más pozícióban vannak mint Mo. hónapokig tököltek, mielőtt eljött volna az ideje, h lépjenek. De léptek. A lépésekről keveset tudunk (privatizálás, stb.).

Milyen tanulságot akarnék levonni? Az EU igenis felismeri a saját érdekeit, és egyre határozottabban lép is az érvényesítés irányában. Ma még nem tudjuk, h végül is, hogyan fogja értékelni a saját érdekeit Mo. esetében. Az már látszik, hogy a jelenlegi kormányunkat akármilyen okok miatt nem szereti.

Itt jön a mi, választópolgárok felelőssége. 2/3 van, akármilyen vitatott/vitatható. Kérdés, mikor változik ez a helyzet, mennyire mutatja meg a "nép", hogy van saját akarata, tehát felelőssége. Ma még ez nem nagyon látszik.

És akkor a kérdés, h ha az EU eldöntötte, hogy érvényesíti az érdekeit velünk szemben, a döntésében milyen mértékig veszi figyelembe a nép érdekeit. Szerintem ez számukra fő szempont ... remélem.

Shinigami Daiko 2012.01.06. 09:24:24

@kertészrobi: "De van itt vezetni tudó értelmiség?" kérdezed.

Szerintem ma nincs, de legalább is nem látszik (vagyis nincs). Sajnos

harmincas 2012.01.06. 09:25:42

Ez az, kedves blogszerző! Gratulálok! Járulj csak hozzá az össznépi ellenségkereséshez a valósággal való szembenézés helyett! A tény az, hogy a kormány nem egyszer-kétszer, hanem következetesen szegi meg nagyon durván az EU gazdasági és politikai elveit, amelyeket mellesleg minden igazán sikeres és stabil államban alkalmaznak. És az EU nem engedheti meg, hogy egy tagállama a diktatúra felé sodródjon. Igen, ezért inkább Magyarországot áldozza fel, mint hogy a teljes uniónak ártson. És akkor még nem is beszéltem a katasztrofálisan ostoba, irreális magyar gazdaságpolitikáról, az egykulcsos adótól az irreális előrejelzésekig.

Szóval jobb lenne, ha követnénk a bevált, sikeres példát. A "nemzeti önrendelkezés" csak annak való, aki bölcsen tudja használni. Orbánék nem ez a kategória, hanem a teljes csőd.

mgabrielm 2012.01.06. 09:28:34

A korrektseg kedveert hozzatennem, egyetlen ugyben ugy gondolom Matolcsynak (Orbannak) igaza volt, es az EU jobban tette volna ha enged, foleg igy utolag, latva mihez vezetett az elutasitas: a magannyugdij kasszak befizeteseibol szarmazo koltsegvetesi hianyt figyelembe vehettek volna. Az egy korrekt felvetes volt. Mas keredes hogy gondolom az EU attol tartott hogy ha elfogadjak, akkor mindenki valami orszagspecifikus nyugjevel jott volna, es ez a gorog/olasz/spanyol/ir/portugal balhe idejen nem jott volna jol.

kormányzó 2012.01.06. 09:28:41

Csak úgy a bérfideszesek kedvéért.
-Mi lenne,ha egy egészen kicsit belegondolnátok,épeszű ember, kimegy Harcolni ÜRES csatatérre,gyárt magának ellenséget a NEM létezők hejett?Ez NOOOORMMMÁLÍÍÍÍS???
-Mi lenne ha eltűnődnétek azon,Járai honnan vette a bátorságot és mér gondolja úgy ,hogy I.Dicsőséges Orbán Viktor,egy -khm- ostoba,tudatlan paraszt,aki egyszerű,négyelemis fogalmakkal sincs tisztában?
-Mi lenne,ha ti is elgondolkodnátok azon (na nem nyilvánosan,csak úgy a budi magányában csendesen)hátha/esetleg/mégiscsak/lehet valami a véleményében?
-Mi lenne,ha megkockáztatnátok egy olyan(ma még eretnekségnek tűnő)gondolatot,váltani kellene?
Na,ne essetek pánikba!Nem kell az Elqrót visszahozni!(bár ha jól meggondolom..., de inkább nem hasonlitgatom,mert a végén gyurcsánynak lesz sértő)De, esetleg követni lehetne a mocskos komcsik példáját,és kicserélni a leamortizálódott,szemmel láthatóan idíóta vezetést?Azért azt ne mondja senki,hogy ez a legjobb minőség amit a jobb oldal ma,Magyarországon ki tud állítani!
-Mi lenne,ha elgondolkodnátok azon,mi a kínosabb?Egy kikényszerített,nyilvános,
megalázó BUKÁS,vagy egy csendes lelépés?
-Mi lenne ,ha rájönnétek végre,semmivel nem vagytok jobbak/különbek,mint bárki más.Csupáncsak a szemeteket szúrtátok ki,hogy ne kelljen látni az igazat.
-Talán akkor nem kellene kínosan feszengve beismerni,a bolsi-libsi-zsidó oldal,erkölcsileg magasan vezet veletek szemben. Talán,esetleg.

u.i.Jelezném a "Törlö"-nek!
A zeltávolított hsz-ben használt "mezei cigány segílye",semmiképp sem rasszista megnyilvánulás!
A köznapi beszéd,teljes mértékben elfogadott kifejezései.
Természetesen tudom,a "felcsúti" volt igazán fájó,de hát istenkém,ha egyszer az?!

világatlasz 2012.01.06. 09:30:03

@jános515: Teljesen egyetértek! Mo a bolha az EU tökén és senki nem sír,ha szétnyomják. Együttműködéssel, az EU törekvéseinek látványos támogatásával sokkal többre mennénk. Egy csőd nemcsak az éhenhalással lenne egyenlő, hanem Mo megszűnésével is, szomszédaink "humanitárius segély" címen fegyver nélkül simán felosztanák az országot egymás között az EU lelkes támogatásával. Mindenkinek elege van már az ugráló bolhából!

Cinkes 2012.01.06. 09:34:18

A posztíró az alap dolgokban nagyon el van tévedve. Eleve az a helyzet, hogy az elhibázott és életképtelen gazdaságpolitika miatt jutottunk ide, elsősorban az ami nem tetszik az EU-nak a többi csak hab a tortán. Ha valaki nem vette volna észre a jegybanktörvény keltett nagy felzúdulást. A jegybank megcsapolásának a káros és végzetes hatását már leírták páran. Így tényleg tálcán kínálnánk a spekulánsok részére az országot. Na de, miért is történik mindez? Mert a kormány unortodox gazdaságpolitikája a sarcolásra épül. Ugye bankok sarcolásának és a bizonytalanság kialakításának legfőbb hatása az a hitelezés visszaszorulása, azt gondolom nem kell ecsetelnem, hogy ha lassabban működik a hitelezés akkor a gazdaság is lassabban fog működni, ugyanis bármibe kezdünk egy bizonyos volumen felett ott hitelre van szükség az elinduláshoz. Ha a versenyszféra tevékenységét ily módon fogják vissza az nyilvánvalóan hatással van a közszférára is (ugye ki tart el kit), ami megjegyzem még mindig túl nagy a gazdaság teljesítőképességéhez viszonyítva. Mivel egyre kevesebb pénz folyik be adó formájában a versenyszférától és nem vagyunk éppen megbízható, befektetésre ajánlott ország, láthatjuk, hogy így további sarcolásra kényszerül a kormány. Vagy éppen a tartalékok felélésére, hogy kevésbé érezzék a kedves potenciális szavazók a balfaszkodást. Ha így marad a helyzet mi csak egy pénznyelő leszünk az unióban, ha nem segítenek ki minket akkor meg még nagyobb kár érheti a külföldi érdekeltségeket ami ezáltal a többi uniós országra is hatással lesz. Na ez nem tetszik a külföldnek.

I_Isti 2012.01.06. 09:41:48

Az ajrópai kultúrának van egy legalább 2800 éves - vagyis mondhatni elég ősi - hagyománya. Ezt a hagyományt mintegy kettőezer évvel ezelőtt öntötte írásba a kereszténység egyik legnagyobb alakja, bizonyos Pál, akit későbbiekben apostolként aposztrofáltak.
így szól:

"Ha pedig küzd is valaki, nem koronáztatik meg, ha nem szabályszerűen küzd."

A legfőbb probléma az, hogy Viktor győzni akar, de hiába akar győzni, ha a a szabályokat nem hajlandó tudomásul venni.
Így a győzelme esetén sem fogja megkapni a győzelmi koszorút.

(Az ókori olimpiai játékokra gondoltam amikor ezt leírta, és Pál apostol is arra gondolt - szerintem.)

Tehát amikor a fideszesek amiatt vernyákolnak, mert az "egész világ összefogott ellenünk", akkor ez nem igaz, az igazság az, hogy mi, magyarok - élünkön Orbán Viktorral - küzdünk szabálytalanul. A szabályokat akkor is be kéne tartanunk, ha nem nekünk kedveznek.

Móg 2012.01.06. 09:43:28

@harmincas:
Teljesen igazad van.
Ráadásul a szerzőnek a gazdasági következményekkel kapcs. érvelése is nagyon sántit.Ti ha megkapjuk a hitelt az IMF
pontosan azokat a feltételeket fogja szabni
amit egy szakértő kormány csinálna.Mikor
egy ország olyan gazdasági helyzetbe kerül
{mint Fideszland},hogy az IMF-hez kell fordulni ezek az intézkedések elkerülhetetlenek
Sajnos az államcsőd is elkerülhetetlen,
mert ha megállapodunk is,az IMF előirásokat
pont annyira fogja respektálni Viki mint
az EU-sokat.Tehát a hitelt{szerződést}az
IMF az első ellenőrzés után felfüggeszti,
vagy megszünteti

Balt 2012.01.06. 09:44:09

@Balt: Oppardon, keresztlinkelni akartam máshol. :)

EMU 2012.01.06. 09:46:04

"Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában"- hát apám, ezt az ökörséget nehéz lehetett megszülni, kb. mintha a hajó süllyedéséért nem a léket, hanem a vizet hibáztatnád. Mi köze ahhoz az EU-nak, hogy a Kárpát-medencében egy értetlen, debilis, dilettáns, arrogáns kormánypárt van, amelyik kizárólag csak a hatalommal foglalkozik? Hogy átlátszó és cinikus módon minden hatalmi ágat maga alá erőszakol? Az EU semmit nem tesz azért, hogy az ország bedőljön, azért a fidesz tesz rengeteget, láthatóan már passzióból és direkt, ellenben ha az EU az ebből logikusan következő lezüllésünk ellen nem tesz semmit, az messze nem azt jelenti, hogy tevékenyen részt vállal benne. Pont hogy semmiféle részt nem fog vállalni az idiotizmusban. Ezért dől az ország. Nem azért, mert az EU bármit is tesz. Az már egy ország legmélyebb hülyesége, hogy az állománya nagy része ott tart, hogy arról az EU-ról fröcsög dehonesztálóan, amelyik nélkül a sok okos nemzeti barom már a kilencvenes években éhen halt volna, amelyik támogatása nélkül egy kapát nem tudott volna venni a fogalmatlan magyar farmer, amelyik nélkül önerőből egy sötét, kulturálatlan, koszos, lepukkant provincia volna a világ esze. Most majd kedvére dagonyázhat a moslékban ez az ország, amit úgy szeret, ha tetszik genetikusan, az EU nem fog tenni ez ellen semmit, ízlések és pofonok, mondja, ha neked ez tetszik, tessék. De ha támogatásért kuncsorog a főnemzeti sámánkomcsi, akkor cserébe azért kérhetik majd, hogy legalább takaríts fel magad alatt, ha már odaszartál. EU tevékeny részt vállal... Hülye...

Pipas 2012.01.06. 09:48:40

@mgabrielm: Több dologban nem értek egyet veled, nagyon sarkosan fogalmazol, az igazság ennél sokkal árnyaltabb.

"mert ez a dilettans kormany semmi masban nem kepes gondolkodni mint a penzszorasban"

Nem lehet egyszerre "megszorításokkal" és "pénzszórással" vádolni valakit. Az igazság az, hogy az Orbán kormány meglehetősen kevés pénzt "szórt el".

"nincs penzt, mert elkurtuk"

Nincs pénz, mert az országnak nincs versenyképes ipara, hatékony mezőgazdasága, törleszteni kell a hiteleket, igen magasak a szociális jellegű kiadások, rengeteg állami intézmény rengeteg adósságot halmozott fel és nagyon rossz hatékonysággal üzemel.

Ha azt mondod, hogy "nincs pénz, mert a Fidesz elkúrta", akkor hogyan magyarázod, hogy hazánkban cirka 1980 óta mondogatják, hogy "nincs pénz". Persze a Fidesz is (mint mindenki) elkövetett hibákat, de azt hinni, hogy Magyarországnak nincs ütős ipara/mezőgazdasága, ami hatalmas hasznot termelne, mert a Fidesz elrontotta... nos, ahhoz nem akármilyen elvakultságra van szükség.

"Amit muveltek az meg nem az arfolyamkockazatok atharitasa volt, hanem egyszeruen veszteseget benyelettek a bankokkal"

Nem az árfolyamkockázat, hanem annak egy része. A pógár felvette 140 forinton a frankhitelt, most törleszt 180 forinton. Nem az egészet nyeletik be a bankkal, hanem csak egy részét. A bankok ettől persze még nyereségesek maradnak, ezt ne feledjük el, mint ahogyan azt sem, hogy milyen hatalmas pénzeket szakítottak az elmúlt években is.

"kulonadot sem Orbanek talaltak ki, csak a merteket huztak jo magasra"

A különadót a Fidesz találta ki, csak aztán bevezették más országokban is.

"Attol vettek el akinek lattak hogy van, ez az egesz egyszeru gengsztermentalitas ami vezerli ezt a bandat."

Az állam adóztat, azaz attól vesz el, akinek van. Ez nem gengsztermentalitás, hanem egészen egyszerűen így van. Mindig is így volt és mindig is így lesz a kapitalizmusban.

kormányzó 2012.01.06. 09:49:59

u.i.II.

Szeretnék emlékeztetni minden, okkal/ok nélkül fel/megháborodott Magyart!
A Németek,már 2008-ban úgy gondolták,hagyni kell bedőlni ezt az országot.
Mer kicsi,nem kerül sokba,viszont elrettentő példának pont megfelel!
Aztán,ki tudja miért(Tán az egyesítés nosztalgikus hullámain ringatózva),megkegyelmeztek.
Namost,ugyanezek a Németek,megint pipák!
Szóval,nyugodtan lehet /h/arcoskodni,az EU raktárai, tömve vannak papírzsepivel a siratásunkra.
Hajrá Értelmiség!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.06. 09:50:31

"Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában"

És tényleg, nekem ez eddig nem esett le. Jó gondolat...
Mondjuk két makacs hülye találkozása nagyon ritkán vezet eredményre... Sajnos most túl nagy a tét.

I_Isti 2012.01.06. 09:54:37

@Pipas: Ez, ami itt van, elég messze van a kapitalizmustól. Az adóztatás és a sanyargatás két különböző fogalom, amit fideszék csinálnak, az sanyargatás, és erre nem mentség az, hogy az előző kormányok is azt csinálták.

Shinigami Daiko 2012.01.06. 09:56:08

@I_Isti: dehát mi (magyarok) csak 1000 éve vagyunk ajrópában, már miér gondolnánk, hogy egy 1800 éves rozzant apostol írománya ránk (sumér leszármazottakra) mint szabály vonaktozna?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.06. 09:56:38

Nem kezeli, okozza a gondokat Orbán !!!

A legjobb az lenne, ha a kormány teljesítené az IMF és az európai intézmények elvárásait. Ez azonban egyben politikai vereséget is jelentene Orbán Viktornak és a Fidesznek, vagyis nem vehető biztosra a feltételek elfogadása.

Csapdahelyzetbe lavírozta magát Orbán Viktor és a kormány azzal, hogy nem hajlandó figyelembe venni az IMF, az európai intézmények és az amerikai külügyminiszter véleményét, ugyanakkor közvetve tőlük vár segítséget égető gazdasági problémáinak megoldására.
A helyzet lebutítódott egy egyszerű visszavonja-nem vonja vissza kérdéssé, ahol a nyilatkozatoknak már nem nagyon van tere. Önálló politikai és szakmai súllyal rendelkező miniszterek hiányában csakis a miniszterelnök tehetne valamit.
Ahhoz azonban már túl sokat hibázott és blöffölt az elmúlt időszakban, hogy pusztán a szava elegendő legyen.

Most mindenki arra vár, hogy lépjen valamit: mutassa meg vagy dobja el a lapjait, de legjobb lenne ha még időben távozna !!

biobender 2012.01.06. 09:57:12

@Anti Anyag: Mi az a "zs. penztoke"? Csak batran , csak batran!

Pipas 2012.01.06. 09:57:33

@I_Isti: Okés, akkor szerinted kevesebb adót kellene beszedni ugye? Akkor te elvben támogatod a Fidesz egykulcsos adóját, mert azzal cirka 500 milliárddal kevesebb adót szedtek be...

belekotty 2012.01.06. 09:59:28

@Pipas: Idén már nem is egykulcsos az adó. 202 ezer alatt 16 százalék, 202 ezer feletti rész már 20.32.

Pipas 2012.01.06. 09:59:48

@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!:
"hogy nem hajlandó figyelembe venni az IMF, az európai intézmények és az amerikai külügyminiszter véleményét"

Dehogynem. Egy csomó dolgot megváltoztattak a "véleményeknek" megfelelően. Nem mindent, ez igaz.

És ne mond már, hogy "vélemény". Ezek utasítások, parancsok, nem vélemények!

belekotty 2012.01.06. 10:00:46

@Pipas: "Nem lehet egyszerre "megszorításokkal" és "pénzszórással" vádolni valakit. Az igazság az, hogy az Orbán kormány meglehetősen kevés pénzt "szórt el"."

- Már hogy ne lehetne! Az az apa aki elissza a pénzt, de nem ad gyereknek enni, azt hogy fogalmaznád?

Pipas 2012.01.06. 10:03:17

@belekotty: Nem erről van szó. Arról van szó, hogy egyesek azt követelik, hogy a Fidesz adót csökkentsen, mások pedig azt üvöltözik, hogy az adócsökkentés milyen nagy ostobaság volt.

Az egyszerű ember meg azt hiszi, hogy ha repül az Orbán, akkor hirtelen mindenkinek igaza lesz, aki a Fidesz ellen volt.

Ennek az elgondolásnak az ostobaságára próbáltam meg felhívni a figyelmet és nem az egykulcsos adót próbáltam meg védeni.

hegyilány 2012.01.06. 10:04:03

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben,"
Hát ez nagyon jó! Nem az EU megy el a végsőkig..., a magyar kormány megy el a végsőkig az "emberekkel" szemben, a hatalmi, betonpolitikájával.
Az, hogy itt tart az ország - többek között - ennek az eredménye.a rossz gazdaságpolitika)
A különut) itt Európa közepén.
Az egykulcsos adóval (is) hatalmas lyukat ütött a kormány a költségvetésen. és azzal is a szegényebb rétegeket sújtva.
Az EU csak a "dolgát végzi":) Ha most engedményt adna nekünk magyaroknak, a következő államnak már még több engedmény kellene.
Egység kell, hogy legyen, ami mindenkire kötelező érvényű, ha tetszik, ha nem.
:)

biobender 2012.01.06. 10:06:04

@Pipas: Hat azt tudod-e, hogy tobbfele ado van? Pl. lehet az ebadot csokkenteni es a tehenadot novelni vagy forditva. Mi ebben az ostobasag?

hegyilány 2012.01.06. 10:08:18

Már ha a politikai kultúrát említjük) Én is megemlítem, hogy a magyar politikai kultúra is megér egy szentmisét, nem is akármilyet!
Tudjuk.
:)

mgabrielm 2012.01.06. 10:08:46

@Pipas: Ne szemelyeskedjunk, jo?
Nem vadoltam megszoritassal ezt a szegeny Orban kormanyt, egy pillanatig sem. Tudjuk jol a megszoritast a szocik alkalmazzak, Matolcsy csak megemelte picit az afat.

Nezd, az elmult masfel ev masrol sem szolt, csak a gazdasagi szabadsagharcrol. Nem abban az ertelemben ahogy ez hirdetve volt, hanem abban az ertelemben hogy Orban szamara forrasokat biztositsanak amit a "jo" celokra kolthet. Az osszes tobbi gatat leromboltak ami a hatalmat korlatozhatta volna, alkotmanybirosag, birosag, Parlament, torvenyek, media, mindent eltakaritottak az utbol, egyedul a penz hianyzott. Ehhez kell Matolcsy...
Aki semmi mast nem tesz, csak potlolagos forrasokat biztosit. Senkit nem erdekel a rosszul mukodo gazdasag, senki nem akarja megoldani a problemakat, csak es kizarolag azonnali forrasokat sajtolnak ki.

Es bizony szortak mar penzt, ahol csak tehettek, 500 milliardert MOL? Mi az istennek?

Sajnalom, de tenyleg nincs utos mezogazdasagunk, foleg pont az nincs. Termeszeti adottsag az van, elaprozott, borzalmas szerkezetu mezogazdasag, ami ennek kapcsan versenykeptelen, na az van meg.
A nagy iparunk is nagyjabol kimerul Szentgotthardban, Komaromban es foleg Gyorben. Ami van meg az ezt a harmat szolgalja ki nagyjabol es egeszebol.

Arfolyamkockazat... Az ott egy rendkivul egyszeru devizaspekulacio volt, nem mas. Tomegek jutottak igy olyan lakasokhoz amikhez amugy nem juthattak volna. Senki nem tartott a fejukhoz pisztolyt, es bizony a mai napig azokban az ingatlanokban eldegelnek, amit nem engedhettek volna meg maguknak.
Azt barmikor elismerem, hogy egy szimpla deviza spekulacios ugylethez kepest hatranyban vannak a devizahiteleseink, 2 okbol. Nem tudnak kiszallni a bulibol amikor bukora fordult a sztori (addig amig bukora fordult volna, persze nem is akartak, sot...), valamint a hitel termeszetebol fakadoan olyan ugyletete kotottek amit epeszu ember devizaspekulacios ugyletkent sose kotne. 20-30 evekre elore senki nem lathatja devizakeresztek alakulasat.
Nem is latta, es most ..ar van. Ez egyeni szinten nem ugy, de a sokasaguk miatt mar nemzetgazdasagi ugy lett belole. Ezt probalta meg a maga amator, dilettans, es fogalmatlan modjan kezelni az Orban kormany, ebbol lett az arfolyamfixalas, meg a vegtorlesztes.
Az hogy a vegtorlesztok miatt a vegtorleszteni nem tudok terhei nonek meg, az arfolyamemelkedesen, mar senkit nem erdekelt, meg az sem hogy ebbol bizony perek sokasaga lesz, es bizony a most benyeletetett veszteseget kamatostul fogjuk megfizetni mind, nem csak azok akik most ezen a vegtorlesztesen nyertek eppen, hanem mindenki.
Az adozas ugy mukodik ahogy irod, bar nem teljesen, hanem a megtermelt jovedelmet szoktak adoztatni, de ezt most hagyjuk.
Ugyanis a kulonadokrol volt szo, es azt azokra szabtak akiknel volt penz, es pont nem CBA-nak hivtak.

hegyilány 2012.01.06. 10:09:23

@Balt) Nagyon vicces!

Pipas 2012.01.06. 10:10:04

@mgabrielm: "Ne szemelyeskedjunk, jo?"

Én nem "személyeskedtem". Szevasz!

kicsi11 2012.01.06. 10:11:33

Amúgy mellékesen nekünk van szükségünk az EU-ra meg az IMF-re, nem fordítva.

kormányzó 2012.01.06. 10:12:26

@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!:
Hadd örüljön a "Törlő".
Tudod,előkelőék (szerintük"Az ELIT") számára a leginkább megalázó,ha nevetségessé válnak.
I.azaz:Dicsőséges Orbán Viktor,sajnálatos módon azt képzeli,ő is ennek a clubnak a tagja.
Majdnem jól gondolja!
Azt az egészen apró, pici részt szereti elfeledni,amit úgy lehet leírni:hím.
Ama eszköz, amivel mások a csalánt verik,hogy nekik ne fájjon.

Tudod,az igazi clubtagok,időben észreveszik,ha közelednek a csalánoshoz.
A hímtag...

hegyilány 2012.01.06. 10:13:00

Ha az Unió mégis az erőfitogtatás útját választja, "
Hm. Semmiféle erőfitogtatásról nincs itt szó az EU részéről.
Az erőt a magyar kormányfő fitogtatta :) Brüsszelbe nem harcolni kellett volna menni, hanem jó diplomáciai kapcsolatokat kiépiteni, ápolni.
Mára már világosság vált, gondolom:), hogy csatát sem lehet így nyerni, háborút meg mégúgy sem.
Ilyen ez.
:)

Pipas 2012.01.06. 10:14:04

@biobender: "Hat azt tudod-e, hogy tobbfele ado van? Pl. lehet az ebadot csokkenteni es a tehenadot novelni vagy forditva. Mi ebben az ostobasag? "

Semmi ostobaság nincs, de én persze nem erről beszéltem. A köznapi értelemben beszéltem "adócsökkentésről" és "adónövelésről", nem arról, hogy "innen lecsípünk, itt meg hozzáadunk".

Én ezt a "lecsípek/hozzáadok" módszert az adórendszer finomhangolásának nevezem. Szerintem mára már mindenki látja, hogy habár néha szükség van ilyesmire, sajnos a magyar gazdaság, a magyar állam problémáit ilyen eszközökkel megoldani nem lehet. Olyan ez mint egy tévé finomhangolása, miközben az lángokban áll. :(

biobender 2012.01.06. 10:17:17

"A kabinet garantálja a magánszemélyek bankbetéteit, jelentette ki a kormányszóvivő pénteken az MTI tudósítása szerint."

Na, most kell pucolni.

biobender 2012.01.06. 10:18:19

@Pipas: Ez sajnos igaz. Es meg rosszabb, ha az a pancser tekergeti a gombokat aki felgyujtotta.

Pipas 2012.01.06. 10:18:38

@biobender: Ez valóban igen veszélyesen hangzik. Mondjuk én már megtettem az óvintézkedéseket évekkel ezelőtt, tőlem csak a lakáskölcsönömet tudják elvenni. :))))

Shinigami Daiko 2012.01.06. 10:18:59

@biobender: sajnos, a szakirodalom szerint ez tényleg komoly, intő jel. Nézd meg, a sajtó tele van azzal, hogy akinek van, a pénzét már Ausztriába viszi. Ez a teljes csőd eleje - sajnos, sajnos

Pipas 2012.01.06. 10:19:40

@biobender: És ráadásul csak egyetlen társaság vette észre, hogy oltani kell, de azok atombombával akarnak oltani.. :(

menőmano 2012.01.06. 10:20:49

Az ebadóról jut eszembe, hogy a népek körében már a gondolata is hatalmas felháborodást váltott ki. Tessenek megkérdezni) Se szeri se száma már a kivetett adóknak, követni nem lehet.
Totális ellehetetlenitése a szegényebb rétegnek.

Tessék már mondani? aki nem fogja fizetni a töménytelen mennyiségű adót, annak ráterhelik a házára, lakására, és a végén fillérekért elárverezik????
Beindul majd egy ilyenfajta ingatlanbiznisz????
Mert itt már sok minden elképzelhető???
Várom a választ. ?
:)

menőmano 2012.01.06. 10:23:03

Nem az EU az oka, hogy ebben az országban már csak szegények és gazdagok lesznek. Szomorú valóság.
oszt.jónapot.

mahet 2012.01.06. 10:23:28

Amíg a magyar társadalom nagy része EU ellenes addig miért kellene az EU-nak kihúznia Magyarországot a szarból?

Ha tényleg az ország nagy része nem érzi magáénak az európai értékeket akkor csinálni kell egy népszavazást, hogy maradjon-e Magyarország az EU tagja vagy sem.

Nem a kormánnyal van a fő baj, hanem hogy az ország fele azt zengi, hogy ez "támadás", "karvalytőke", "libsibolsi" vagy "Brüsszel=Moszkva". Ez az igazán félelmetes.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, kell az EU vagy nem?

Legalább könnyebb lenne meghozni a döntést, hogy költözzünk-e egy fejlettebb demokráciába.

glinolid 2012.01.06. 10:24:12

Az EU-nak nem kell megmentenie Mo-t, elég ha csak az osztrák-német bankokra koncentrálnak: 1%-os EUR hitel, amit a bankok 3 hónapos lejáratú magyar kötvényekben, háromszor-négyszer megforgatnak, alkalmanként 8-10%-os hozam mellett. Évvégére, meg is lesz a különadó és a végtörlesztés okozta vesztesség kompenzálása.

biobender 2012.01.06. 10:24:50

@Pipas: Szerintem nem, az atomboba az nagyon maskent nez ki. Itt arrol van csak szo, hogy ha nem jatszunk a szabalyok szerint, ahogy Lengyelorszag, Szlovakiia, romania es a tobbi EU tag is - ami ezek utan nem tunik lehetetlennek vagy nagyon megalazonak, akkor ne varjunk KOZOSSEGI segitseget. Ez nem atombomba, mionden jol nevelt oviban ez folyik. Csak a durcas kismalacok nehezen tanulnak.

Tyra3l 2012.01.06. 10:25:58

elso ranezesre valoban ugy tunhet, hogy az EU-nak is van vesztenivaloja ha hagyjak csodbemenni az orszagot, de ne felejtkezzunk meg a kovetkezokrol:
- gondolhatjak ugy, hogy az altaluk kert valtoztatasok nelkul, vagy ha a kormany egyaltalan nem hajlando egyuttmukodni az EU-val, akkor ez azt is jelenti, hogy tovabb fog haladni azon az uton, aminek a vegen mindenkepp csodbe megy az orszag, akkor meg minek most a mentocsomag.
- allhat az is a mostani hatarozottsag mogott, hogy ha most nem tudjak megmutatni, hogy a hitelnek ara van, akkor hirtelen el fog kezdeni a tobbi tagorszag is ugy viselkedni, mint Magyarorszag: ne ugass bele hogyan kormanyzok, csak add a hitelt, amikor kerem (es kerni fogom, mert szarul/popularista modon kormanyzok).
- harmadreszt benne lehet az is, hogy a donteshozok nem nezik jo szemmel, hogy Magyarorszag gyakorlatilag semmibe veszi a jatekszabalyokat, es ezert pusztan "bosszubol" igyekszenek megbuntetni erte a kormanyt (nem torodve a gazdasagi kovetkezmenyekkel).

en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game)

Omenaton 2012.01.06. 10:29:44

A vezetö nyugateuropai politikusok csak blöffölnek. Tényleg nem merik és nem érdekük a komoly konfrontáció Magyarországgal. Megpróbálnak az újabb hitelek visszatartásával engedményeket kicsikarni és meg akarják leckéztetni a magyar kormányt és általában is ahhoz vannak hozzászokva, hogy minden csak úgy helyes és csak is úgy szabad, hogy legyen, ahogy nekik tetszik. Bal liberálisok mind, akik a túl sok bevándorlás megengedése és az az elleni tiltakozások elnyomása által 20 éven belül tönkreteszik a saját országaikat. Nem sokára jóval nagyobb gondban lesznek, mint Magyarország.

Az europai baloldali és szélsöbaloldali (a Zöldek is ide tartoznak) pártok és politikusok meg teljesen elvakultak és buta elvi okokból mindenre képesek lennének, de túl gyengék és nincs elegendö bázisuk a népeknél, de ök uralják 99%-ban a nyugateuropai médiákat, különösen az összes állami TVt. Azok tele vannak utálattal minden és mindenki ellen, akik nem állnak elégge a baloldalon. Innen mindig is csak támadásokkal számolhatunk.
A sok baloldali újságíró meg föszerkesztö a nyugati TV-adoknál mind nagyon mérges a magyar kormányra, mert látják, hogyan nyirbálja meg egy demokratikusan megválasztott európai kormány az ö eddigi teljes hatalmukat. Félnek, hogy ez majd velük is megtörténhet és remélem meg fog, mert nagyon kellene. Èn a német állami TV-adókat jól ismerem és látom, mennyire sokat hazudnak benne minden féléröl. Roszabb propaganda megy, mint a kommunizisban volt, csak jóval profibb módon és szebben van becsomagolva. A híreket tudatosan megszürik és csak olyan dolgokról tudósítanak, ami passzol a bal liberális és szélsöbalos világnézethez, ami nem azt elhallgatják. Igy próbálják befolyásolni a polgárokat.
Magyországról is csak elvakult, egyoldalú balos jelentések vannak.
Szerintem amit a FIDESZ eddig a magyar médiában csinált egy nagyon jó és rettenetesen szükséges dolog. Csak megpróbálják kiegyenlíteni a bal és jobb oldal felosztását a médiákban, ami eddig Magyarországon is erösen baloldali kézben volt. Logikus és teljesen helyes, hogy az egyensúly létrehozása érdkében pár baloldali újsáírónak mennie kellet, hogy helyet adhasson a konzervatívoknak is, akik eddig kivolták zárva az állami TV-csatornákból. De bal liberális és szélsöbalos úsjágíroknak ez persze nem tetszik, ök nem akarnak demoktratikus egyenlöséget a médiában, ök továbbra is egyeduralmat akarnak maguknak. Ezt nem szabad megengedni ! Csak nyugodtan duzzogjanak és tiltakozzanak amennyit akarnak ! A magyar kormány nem szabad, hogy fontos engedményeket tegyen a bal liberális nyugatnak. Csak apró engedmények a tárgyalások fenntartása érdekében és idöhúzásra (mert az a magyaroknak kedvez) okos dolog.

Még egy dolog. A bankok hatalma. A bankok legfölül állnak majdnem minden országban a hatalmi szférában és a magyar kormány Magyarországon teljesen demokratikus módon a bankokat is a nép által választott parlament ellenörzése alá vonta és ezt a bankok uralta nyugati politusok nem akarják elfogadni. Nyugaton a bankok mozgatják a poltikusokat és nem fordítva. Ök továbbra is minden országban a bankokat a helyi politika befolyásátol mentesíteni akarják. Ez egy nemzetközi pént elit, akik minden demokrácia fölött állnak és ott is akarnak maradni.

párnalárva 2012.01.06. 10:30:38

Bar az allamcsod elvileg a legrosszabb forgatokonyv, egy haszna mindenkepp lenne. Remelhetoleg megtisztitana a parlamentet attol a koncentralt mocsoktol ami az elmult 20 evben felgyulemlett benne. Persze egy ideggazbomba sokkal celravezetobb lenne, mert nem sujtana sem a lakossagot sem magat az epuletet, dehat sajna senki nincs aki megtegye vegre azt ami elkerulhetetlen.

biobender 2012.01.06. 10:33:29

@Omenaton: Egyszoval, mindenki gonosz es hulye, csak a mi partunk a jo. Ezt mondza volt Ceausescu is a birosag elott.

mahet 2012.01.06. 10:35:27

@Omenaton: pontosan erről van szó, akkor legyünk tökösek lépjünk ki az EU-ból.

Az értelmiség szépen elvándorol nyugatra, aki itt marad az meg majd birkát tart és patkol lovakat.

noreg 2012.01.06. 10:50:34

@neuromanc: Akkor, hogy viszonyulsz a külföldön élåo magyar kissebségnek adandó szavazati joghoz?

Amatőr 2012.01.06. 10:54:21

@waszabi: "Át kéne gondolni, hogy akarunk-e EU tagok lenni avagy nem."

Szerintem ez eleddig szokatlan helyzet Európában; mind M.o. mind az EU (+IMF+hitelminősítők+bankok+fenetudjamégkik)feszegetik a húrokat és keresik a határt, de a végeredménytől, az esetleges csődtől, vagy/és a kilépéstől mindegyik szereplő erősen tart (a látszat ellenére is).
Nem hiszem, hogy bárki is előre kiszámította, hogy a fenti esemény mivel járna. Hogy nekünk rossz lenne, az valószínű és csak a kínaiakban, vagy az orosz maffiában reménykedhetnénk, de a másik fél is szarban kerülne; egyrészt lenne precedens, aztán így le lenne vágva egy aranytojást tojó tyúk (a dolgok megszokott menete szerint a felvett hitelek sokszorosát fizettük és fizetjük vissza, épp úgy, mint a többi eladósodott), elveszne egy tízmilliós szemétlerakó (az eladhatatlan nyugati raktárkészletek egyik fizetőképes felvevőpiaca kishazánk, valamint nemcsak, hogy lyuk keletkezne az Unió szépen szőtt szövetén, de lehetne ismét felállítani az osztrák, szlovák határőrséget, mert megszűnne a magyar szűrő, Románia pedig sziget lenne a Balkán tengerében.
De a legnagyobb aggodalomra mégis az adhat okot, hogyha az oroszoktól kapnánk gazdasági segítséget, mert Európában voltak 5 évtizedig és elég nagy kárt okozott az ázsiai horda. Tehát a nyugati barátaink igencsak félnek és félhetnek nemcsak az orosz maffiától, hanem az orosz támogatás egyéb árnyoldalaitól is.
A napokban láttam egy igen érdekes amerikai dokufilmet , "A pénz urai" címmel a YOUtub-on www.youtube.com/watch?v=elP2yOKYbNw, javaslom mindenki okulására. Az én állam 5 perc után leesett és nem hiszem,hogy a kommentezők többsége ne járna hasonlóképen.
Jó mulatást!

Pipas 2012.01.06. 10:54:55

@biobender: Atombombán én a Jobbik által javasolt megoldást értettem:

- kilépés az EU-ból;
- kölcsönök visszafizetésének "megtagadása";
- államcsőd

és társai. :(

I_Isti 2012.01.06. 11:00:57

@Omenaton: Vonta a szart vonta. Ellopta a tulajdonosok - és betétesek - pénzét.

Cinkes 2012.01.06. 11:04:04

@Omenaton: tyű... majd mindegyik mondatodba bele lehet kötni csak szólok.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 11:07:50

@Pipas: ne fárassz már ezzel a kormánypropagandával. Ha valaki nem ért ahhoz, amit csinál, és az eredménytelenségéből azt a következtetést vonja le, hogy a siker láthatatlan, meg a világ összeesküdött ellene, s az fel sem merül, hogy balfasz a témához, nos az hülye.
Még a mesékben is látszik a siker. Mi meg itt élünk a valóságban.

Pipas 2012.01.06. 11:13:15

@waszabi: Miről tetszik beszélni?

"Még a mesékben is látszik a siker. Mi meg itt élünk a valóságban."

Ha-ha, ez brilliáns volt. :)))

biobender 2012.01.06. 11:18:00

@mahet: Kis optimista... Eloszor lezarjak a hatart, igy kell ezt csinalni.

xgage 2012.01.06. 11:18:53

@biobender: Tudnál valami forrást ajánlani az iráni korrupció mértékének tanulmányozására? (Sajnos csak angolul tudok idegenül, a perzsa nem jöhet szóba:))

biobender 2012.01.06. 11:25:04

@xgage: Parancsolj, kehlek:

"According to Transparency International, which publishes the annual Corruption Perception Index, in 2009 Iran fell from 141st on the list of 180 countries to eighth from bottom – one of the most marked declines."

""We could find [the roots] of corruption in the ownership system of Iran," he says. "The government owns everything: water, power, land, and sea. Everything you can imagine. In a system of ownership like that, corruption comes naturally."

biobender 2012.01.06. 11:30:05

@xgage: Es ha ezek tul regiek, ime auf Deutsch:

Doch kritische Beobachter sind überzeugt, dass Ahmadinedschad den Sparkurs vor allem aus innenpolitischem Kalkül verfolgt. Denn die Hälfte des eingesparten Geldes verteilt der Präsident jetzt direkt an seine Klientel, Irans Arme. Rund 30 Euro erhalten Bedürftige jeden Monat. Viele klagen allerdings, dass sie damit nicht einmal einen Bruchteil der Preissteigerungen bei Heizkosten oder Grundnahrungsmitteln auffangen können. Über die Verwendung der restlichen Milliarden wiederum will Ahmadinedschad möglichst allein verfügen. Damit dürfte ein Großteil des Geldes in dubiosen Kanälen versickern.

kerecsen2010 2012.01.06. 11:33:40

@Trebitsch: Igen, a gondolkodásban sok hiba van. Ma arról beszélgettem valakivel, milyen meséket kedveltünk gyerekkorunkban. Bevallottam, hogy nem igazán kedveltem a magyar népmeséket. Túl azon, hogy az Esti Mesében a rajzos kivitelezés sem tetszett (ez az én hibám, közelebb áll hozzám a Disney-giccs), belegondolt már valaki, milyen aránytalanul többségben vannak nálunk az olyan típusú mesék, amikor egy nímand (legkisebb fiú) elindul, és különféle fondorlatok, ravaszságok segítségével (legtöbbször ebben mutatkoznak meg a magasabbrendű képességei) megszerzi a királylányt meg a fele királyságot? Nem csoda, hogy a politikusok olyan harcosan kiállnak e kultúrkincsünk ápolása, megőrzése érdekében... Pontosan ezt az utat szeretik követni, ezeket az eszközöket alkalmazni. Ha továbbmegyünk, a görög mitológia egymást fúró, csaló isteneiből is levezethető a jelenlegi görög helyzet. A germán mondavilág elég egyenesen vezet két világháború felvállalásához. Ugyanakkor a kelta legendárium a maga tündéreivel, törpéivel, egyéb mesebeli lényeivel eléggé elemeli a mesevilágot a való élettől (logikusabb egy hős, vagy a népmesei legkisebb fiú példáját követni, akikkel azonosulni tudunk, nem úgy, mint a törpekirállyal), és a kelta örökségre támaszkodó angolszász országok sikeresebben látszanak megbírkózni a valósággal. Szóval, tényleg hagyományaiban él a nemzet, még ha nem illik is általánosítani. És a mi hagyományaink nem kedveznek a mostani válságból való kilábalásnak, hiszen azt hordozzuk közös tudatalattinkban, hogy lehetséges/elvárható az a csoda, amikor a legkisebb fiú győz az egész világgal szemben.

xgage 2012.01.06. 11:40:26

@MikeBoy: Teljesen igaz. A megszorításokat csak az IMF/EU megállapodások után vezetik be. Mást nem is tehet. Ez a szabály (lásd: washington consens - kvázi vallásos hit abban, hogy a szélsőséges piacosítás megoldja a problémákat).
Szakértő kormány? Választások nélkül nem lesz anti-fideszes szakértő kormány - sztem.
Megszorítások: Alig várja a mai szélsőjobb és a szélsőbal, mert akkor antiglobalista-nacionalista illetve népfrontos-szakszervezetis-klasszikusbalos ideológiával voksokat lehet szerezni.
Na gyorsan tovább böngészek, amíg le nem kapcsolják az áramot! :)

orient 2012.01.06. 11:43:40

@apanna: Várjál várjál.

Senki sem mondta a hazafiassággal van a baj.

A német és francia hazafias, az olasz és görög is mégis van annyi esze hogy nem megy szembe azzal a szervezettel amelynek tagja.

A németeknek, franciáknak sokkal több okuk lenne elhagyni az EU-t mert az olyan barom országokat ahol dilettáns , korrupt politikusok ellopják a pénz (MO, Olaszország és Görögország...etc.) Ők finanszírozzák. Német adófizetők pénzén mentik a görögöket és olaszok is az ő vállukon mászik ki. MO az ő adójukból épít metrót, autópályát, fürdőket vidéken, és cserélte le a mezőgazdasági gépeket modern eszközökre, Margit-hidat felújította...stb. Természetesen ebből még jutott a politikus haveroknak is Nokiás dobozokban, mert ugye az autópályáink, hídjaink, metrónk többszörösébe kerül mint nyugaton. Valahova elmegy ez a pénz ne legyen kétséged, a szoci és Fidesz politikusok számláin landolt. Ennek ellenére még mindig hajlandóak finanszírozni ezt a pöcegödröt és cserébe egyet kérnek hogy a demokratikus szabályokat(lsd. jegybank) tartsák tiszteletben. Ez tulajdonképpen a mi érdekünk. Tehát a kormányunk nem azért viszi csődbe az országot és rúgatja ki magát az EU-ból hogy a mi, polgárok érdekét védje, hanem azért hogy a saját hatalmát bebetonozza. Ez miért is jó nekünk? Ez miért is a mi szabadságharcunk? EZ a Fidesz szabadságharca a saját hatalmának a megerősítésére ami teljesen ellentétes a polgárok érdekeivel...ezért hoztam az iráni példát.

Nem mellesleg én Finnországban éltem sok évig, és mivel mezőgazdaság nem annyira erős ott, nagyon sok magyar termékkel találkoztam. Pl. a legtöbben csak magyar mézet esznek mert mindenki tudja hogy az egyik legjobb az EU-ban. De más termékek is voltak. És igen ezt is EU pénzelte és biztos eltünik az ottani polcokról ha kilépünk.
De pl. a magyar bortermelés is sikertörténet. Azokon a területeken ahol a pénzt és támogatást nem ellopják és felélik , hanem valóban befektették, azok az üzletágak valóban jól mennek itthon is és EU-ban is.
Megint legjobb példaként hoznám a Lengyeleket. NEm adták fel a függetlenségüket, becsületüket és saját gazdaságukat, mezőgazdaságukat és mégis nőnek erőteljesen gazdaságilag. Érvényesítik a saját érdekeiket, de nem agyament ajtóstul rontok a házba taktikával, hanem értelmes diplomáciai úton és nem az EU-s alaptörvényekkel mennek szembe, csak a saját gazdaságukat építik. Ezt itthon is lehetne, ehhez nagyon kevés engedményt kéne tegyünk ami tulajdonképpen csak a Fidesznek fájna, de az országnak és polgároknak csak jó lenne.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 11:44:38

@Pipas: tudod, gyanakodni szoktam, ha pl. bemegyek az autószerelőhöz azzal, hogy zörög a ventilátor, ő meg előadja, hogy, húú, ehhez szét kell szedni az egész kocsit. Arra gyanakszom ilyenkor, hogy fingja nincs a témához, viszont meg akar vágni, ezért hazudik. Gyanakszom, hogy Mr. Orbán is hazudik, nem is keveset. Az analógiánál maradva, ő már szétbarmolta a kocsit 1,5 éve , azóta is ott áll a szervizben, miközben naponként egyre cifrább mesékkel áll elő, hogy miért nem tudja megcsinálni. Én ebből annyit látok, hogy nem ért hozzá. A kocsi nem megy, ő persze közben számláz - nekünk. Ezt lehet, hogy ő sikerként éli meg, de a károsultak nem annyira. Erről vagyon szó.
Mondhatja Mr. Orbán, hogy nem kell a számokkal törődni, azok csak megzavarják a kormány munkáját, viszont a valóság meg az, hogy mindenki számol. Ilyen rothadt világban élünk sajnos. Számol a munkáltató, a cégek, a közszolgáltatók, számol a zöldséges, a NAV, és az államkincstár is. Nekünk számolnak többnyire, nem tudunk kibujni alóla.
Csak Mr. Orbán nem szeretne számolni, még ennyi idő után sem. Nagyon gyerekes viselkedés ez, pláne így 50 tájékán. Szerintem inkább ne kotorásszon bele a gazdaságba, mert számok nélkül ez nem igen megy. Ez látszik eddigi produktumán.
Ezen segíthet az is, ha rendeletileg betiltja a számokat, vagy törvényileg semmissé tesz minden tartozást, vagy ilyesmi.

Amatőr 2012.01.06. 11:48:40

@Shinigami Daiko: "Az EU igenis felismeri a saját érdekeit, és egyre határozottabban lép is az érvényesítés irányában."

Hááát...
Inkább a jelentős gazdasági erővel rendelkező tagállamok politikusai ismerik a saját országuk gazdasági érdekeiket és azt érvényesítik MINDEN ÁRON a "szegény rokonokkal" szemben. Csicskáztatnak.

Kamazszutra 2012.01.06. 11:57:10

Primitív az egész poszt. Az ember, ha elmondja a véleményét és arra válaszok is érkeznek, miért is kell kimoderálni?

Szóval ennyit a szólásszabadásgról? Most fideszes vagy, vagy mszp-s, hogy moderálsz?

Olvass kicsit részletesebben az államcsődről. A görögöknek is elengedték a nagy részét, hogy elkerüljék a csődöt. Most efelé hajtanak minket is.

Vannak negatív oldalai a csődnek igen... De számold ki, hogy mennyi kamat is megy évente az államadósságra? A csőd nem véletlenül csőd. Ott is hasonló szabályok vannak, most arra játszanak, hogy az államkötvények kamatai emelkedjenek, erről olvashatsz rengeteg szakcikket. Mert a 10%-os kamat az ok, csak ha ugyebár névérték alatt veszik az államkötvényeket akkor ugyebár az olcsóbb befektetésre nagyobb lesz a relatív kamata.
Puszta spekuláció, ami zajlik és pénzügyi nyomás az országon. Kvázi pénzügyi háború folyik, csak itt nem konkrét vér folyik. De ezt is ugyanúgy megérzed.

Hozzátennék, nem vagyok tanulatlan paraszt, vállalkozásom van, nem az államból élek és
tisztességes munkával is növekszik a cégem. A véleményem fenntartom, egy gyors államcsőd jobb, mint ez a vegetálás, mert államcsőd közeli helyzetben évekig ugyanazt a hatást kapod, csak nem azonnal. Nézd meg ma, milyen szolgáltatásokat kapsz már ma az államtól - gyakorlatilag semmit. Egy államcsőd azoknak rossz, akik az államból élnek. És itt azért hangos most minden, mert a magyar lakosság nagy része (segélyeken élők, állami hivatalnokok millió, stb) függ tőle.

Igenis fenntartom a véleményem, hogy egy ír csőddel, vagy egy görög csőddel hasonlatos a helyzetünk, és igenis nézzétek meg, hogy mennyi is egy ír minimálbér? 1300 EUR, vagy több? És a francia? 1400 EUR? A görög a maga 900 EUR-jával? Szóval hagyjátok már a maszlagot... Ha Magyarország nagyobb szarban lesz, azt az euró és az EU is megérzi, ideje, hogy ha már hosszú ideje kizsákmányolják az országot, akkor most kicsit vissza is fizessenek.

Ha nem tűnt fel:
Németország exportpiaca vagyunk, a legtöbb közmű francia cégtulajdonban van/volt, az energiahordozók felett már régen nem rendelkezünk, átjátszották offshore cégek tulajdonába, meg az orosz és egyéb cégekhez áttételesen (ugye emlékeztek az 1 EUR-os áramszolgáltató értékesítésére?).
Nincs már gyáriparunk, könnyűiparunk. Ami van, az is csak olyan, hogy a külföldi cég idehozta a gyártását. Régen a magyar ruha kiváló minőségű volt. Ma már gyakorlatilag nem is kapod meg, mert itthon már nincs gyártás, ami van, az is minimális. Veszed a márkás cucokat, amiket a Távol-Keleten gyártanak (pl. Vietnam, stb.) fillérekért és aztán több tízezerért veszed meg, mert nincs más, meg az a trendi. A mezőgazdaság azért van csődben, hogy a föld olcsó legyen, amíg meg kell nyitnunk a külföldiek előtt a földvásárlási lehetőségeket, aztán majd megnézhetitek, mennyiben kerülnek majd! Ja, hogy ez az élelmiszerek árának emelését is hozza magával... Régen Európa éléskamrája voltunk. Ma? Vesszük a spanyol meg egyéb pocsék minőségű zöldségeket a hiperekben. Hol van a magyar? Elárulom: megy exportra Svédországba, Finnországba, mert ott aranyárban mérik a minőséget. Menj be egy hiperbe, sétálj el a pirospaprikákhoz. Próbálj olyan csomagolást keresni, amire rá van írva, hogy a származási hely csak Magyarország és más ország gagyi paprikájával nem higították fel! Nem fogsz találni. Tudom, mert kerestem...

Ezen gondolkozz el. Ha szemléletváltás lenne az emberekben, könnyebb lenne az élet. Hiába olcsóbb a hiper, a magyar céghez megy vásárolni, a hiper is csak magyar árut adna... A japánok ezt csinálják, a svájciak is. Olvass utána, milyen egy svájci beszerzés.

menőmano 2012.01.06. 12:02:06

Pedig azt mondta anno) a magyar kormányfő, hogy a kormány nem utópiát, hanem valóságot épit!!
No most akkor el lehet gondolkodni, mi a valóság??!!
Totális káosz! ez a valóság.
:)

biobender 2012.01.06. 12:03:38

@Amatőr: Ez valami ujfajta csicskaztatast ahol penzt adnak es ugy szivatjak a delikvenst. U.i. itt mindenki a nemetek penzebol urizal vegeredmenyben.

biobender 2012.01.06. 12:06:43

@Kamazszutra: Oregem, te nem vagy normalis. Egy "gyors" allamcsod?? Gaz, benzin nelkul??? Vagy gondolod, hogy majd a ruszkik a szep melysotet szemeinkert finansziroznak majd? Vagy talan a barati Iran?

kerecsen2010 2012.01.06. 12:12:34

@yellowww: Pici helyesbítés: Nem az volt a fő baj, hogy az OMV beleszólhat a MOL ügyeibe (bár a fő regionális konkurenstől ez sem kívánatos), hanem már akkor tudni lehetett, hogy az oroszok állnak a tranzakciók mögött.

orient 2012.01.06. 12:18:25

@Omenaton: Érvelésed több sebből vérzik.

1. EU legtöbb országában, és legjelentősebb gazdaságaiban jobboldali vezetés van. (Németország, FRO, Hollandia...stb.), de keleten is (Szlovákia, Lengyelország...stb.), tehát ennyit a balibsi nyomásról.
A saját médiája mindkét oldalnak megvan, a jobboldalnak is, erős ferdítés a 99% az ő kezükben van...blabla.

Sőt hiába van libsi kormánya az USA-nak(OBama), nyílt titok,hogy alacsony a támogatottságuk és a következő választást a republikánusok nyerik majd(szintén jobboldali).

2. A jobboldali tömörülések támadnak (Sarközy, Merkel) vagy legalábbis kussban vannak (néppárt) és eszük ágában sincs kiállni a jelenlegi kormányunk mellett.

3. Amit a fidesz a médiában csinált az külön téma. Kelet európa sajátossága, hogy a média mindig az adott kormányhoz húz, tehát természetesen 2010-ben baloldali volt, de ugyanakkor hazugság megint amit mondasz hogy kisajátította a baloldala a médiát. Én a 8 év alatt láttam Hír TV-t és más olyan forrásokat amelyek jobboldaliak voltak, sehol sem láttam ez elnyomásukat. Természetesen a csatornák többsége baloldali volt, de 1998-2002 között meg erősen jobboldali az első Fidesz kormány idején, én még emlékszem erre is. Értem én hogy az állami és más mediákat jobboldalivá tették 2011-ben, ez várható volt, nem ezzel volt a gond. A gond azzal van hogy a független médiát kontrolláló bizottság élére csak a saját politikusait ültette. Ez teljesen nonszensz, és ráadásul nem is 4 évre, vagy 6-ra, hanem 9-re! Milyen abszurdum már ezt csak leírni is és elolvasni? Akinek ez nem zavarja a jóérzését az nagyon elvakult.

Természetesen nem tagadom a baloldali dominanciát a médiában, de 99% az nagyon erős túlzás, és a gond azzal van ha már a jobboldali nyugati média is Orbánt támadja nem csak a baloldali...

kerecsen2010 2012.01.06. 12:29:32

@mgabrielm: Teljesen egyetértek. Egyébként ez azért nem országspecifikus probléma volt, tudomásom szerint több tagállam velünk együtt lobbizott. Objektíven nézve jogos is volt a kérés. Persze lehet, hogy csak annyit értünk volna el, hogy egy évvel csúszik krízis, de az is lehet, hogy megúszható lett volna sok minden.

orient 2012.01.06. 12:33:26

@Kamazszutra: Megint csak hibás érvelés.

Sajnos a politikusaink tették tönkre az országot nem az EU.

Idézlek:
"Ha nem tűnt fel:
Németország exportpiaca vagyunk, a legtöbb közmű francia cégtulajdonban van/volt, az energiahordozók felett már régen nem rendelkezünk, átjátszották offshore cégek tulajdonába, meg az orosz és egyéb cégekhez áttételesen"

NEm tűnt fel hogy ezt csak Magyarországon tudták megtenni? A legtöbb kelet európai ország aki csatlakozott meg tudta őrizni a függetlenségét stratégiai ágazatokban? Itt meg lefizettek egy-két politikust(Antal, Horn és a többi) akik szarért hugyért eladták a stratégiai cégeket saját zsebre.

Nem tudom mivel foglalkozik a vállalkozása, de a legtöbb vállalkozás pár dologból él Magyarországon.

1. EU-s pályázatokból és onnan küldött pénzből.(állami támogatásból amit az EU küld)
2. Multiktól való megrendelésekből, akik azonnal elhagyják az országot ahogy kilépünk az EU-ból.
3. Magánemberekből akiknek az előző 2 pontból van a jövedelme.

Ebből levonható hogy sajnos kicsi és kiárusított országként, önnálló iparral nem rendelkezve valamelyik oldalhoz csatlakozni kell. Vagy a kelet (orosz) vagy a nyugat. Egyik sem jó, de az egyik az egy önkéntes hely ahonnan ki lehet lépni bármikor, csak legfeljebb nem kapunk pénzt, amire azért van szükségünk mert többet költünk mint amennyit megengedhetnénk magunknak.

Az oroszok nem fognak ilyen kesztyűs kézzel bánni velünk, olyan kiszolgáltatottság lesz mint 1989 előtt volt. Ennél a nyugati szövetség még mindig jobb.

Ha Ön vállalkozó és az EU-t hibáztatja az ország és gazdaság állapotáért akkor ajánlom csevegjen el a szlovák és lengyel kollégáival. Érdekes módon ott nagyon szeretik az EU-t és nagyon jól megy a vállalkozásoknak, és nagyon megéri nekik az EU tagság, nem érdekes hogy csak nekünk nem megy ez az EU dolog és mindenhol máshol igen?

LEgjobb példa Írország. EU előtt egy éhező, nyomorgó ország volt, néhány évvel ezelőtt pedig Luxemburg után a másodikok voltak egy főre jutó GDP-ben, és IMF segítség ellenére még mindig az egyik legjobb gazdaságú ország az EU-ban. Lehet ezt értelmesen is csinálni, pedig az írek aztán keményen kiállnak az érdekeikért az EU-ban, de eszük ágában sincs kilépni...miért csak nálunk nem mennek a jól bevált módszerek ami mindenhol máshol igen? Talán mert itt vannak korrupt dilettáns politikusok csak?

Amatőr 2012.01.06. 12:45:24

@Kamazszutra: "A mezőgazdaság azért van csődben, hogy a föld olcsó legyen, amíg meg kell nyitnunk a külföldiek előtt a földvásárlási lehetőségeket, aztán majd megnézhetitek, mennyiben kerülnek majd! Ja, hogy ez az élelmiszerek árának emelését is hozza magával..."

Nem csak a földvásárlásról van szó, hanem ez egy 10 milliós piac, és a nyugati drágább termelési költségű árut nem kell versenyeztetni az olcsóbb és jobb magyarral.
Ezért kell tönkreverni a magyar mezőgazdaságot.

"Olvass utána, milyen egy svájci beszerzés."

Svájc nem jó példa! Mert ők minden tekintetben kiválnak nem csak Európából, hanem az egész világból. Vagy fél évezrede nem háborúznak, a bankjaik megvédik az országot mindentől. Ha senki másnak nem is, de Svájcnak a semlegességét mindenki garantálja, és hiába fekszik frekventált helyen, a háborúzó felek gondosan kikerülik. Senkiért és semmiért felelősséget nem vállalnak (kivétel a banktitok), következmények nélkül tudomásul vette a világ, hogy menekülteket nem fogadnak be (csak egy-két ezer zsidót, de cigányt egyet sem a II. VH idején), csak a pénzüket, de azt a náciktól is befogadták és a banktitokra hivatkozva gondosan őrzik napjainkig.
Tehát Svájcnak nem kell atomfegyver, a bankjaik sokkal nagyobb erő a Föld teljes atomarzenáljánál.
Egyébként nem hiszem hogy ezer megkérdezett átlag magyarból akár egy is ismerné egyetlen svájci politikus nevét évszázadokra visszamenőleg. Talán a Gessler helytartóét...

biobender 2012.01.06. 12:46:32

@orient: csak a pontositas kedveert, nalunk is csak a jobboldal utalja az EU-t.

Nem a korrupt es dilettans politikusokkal van a baj, abbol van mindenhol hanem a specifikusan magyar szittya-taltos gozfeju mucsai barmokkal akik a jobboldalon dalolnak es a legszivesebben visszanyomnak Magyarorszagot a tehentragyaba.

Amatőr 2012.01.06. 12:47:32

@biobender: A pénzt nem ajándékba, hanem KAMATRA adják, amit ki kell fizetni. És ez nem jótékonykodás, hanem q.jó üzlet.

Pipas 2012.01.06. 12:50:21

@waszabi: Nem lehetsz annyira naív, hogy az elmúlt negyven (sőt, mondhatjuk hatvan) évet mind Orbánnak számítod fel. Jó, nem kell szeretni, én sem szeretem, de az, hogy "ő már szétbarmolta a kocsit 1,5 éve" azért egy komoly csúsztatás, ugye?

Mert szét volt az a kocsi barmolva évtizedek óta. Nincs oktatás, nincs ipar, nincs fejlesztés, a magyarok megpróbálnak kapálni egy olyan világba, ahol műholdat gyártanak meg hatalmas repülőgépeket. Az ország egyre csúszik lefelé még akkor is, ha néha sikerül ideig óráig egy kis javulást elérni.

Nem tervezünk számítógépet, nincs csúcstechnika, lapáttal és kapával próbálunk meg versenyben maradni egy olyan világban, ahol okostelefonokat, fényképezőgépeket, tableteket, naperőműveket terveznek és *gyártatnak* mások.

Ez az örökös "merazorbán" igencsak lehangoló és nem azért mert egy kicsit is kedvelném a zorbánt, hanem azért, mert nem mutat mást, mint azt, hogy sokan egyáltalán nem értik mi történik körülöttük.

Egyik ismerősöm néhány évvel ezelőtt (mondjuk 12) informatikát tanult. Nyárigyakorlaton elvitték maltert keverni. Ugyanerről az iskoláról hallottam, hogy a végzős "műszaki informatikus" hallgatók azt nyilatozták, hogy "programozni azt nem igazán tanultak, programot írni nem tudnak".

Akkor kár keresni, hogy hol cseszte el Orbán, meg mi az a ő bűne, meg hogy kellett volna neki cselekednie, nem?

biobender 2012.01.06. 12:51:11

"Orbán a találkozó utáni sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a jegybank függetlenségét tiszteletben tartják és kiindulási pontnak tekintik, valamint, hogy a kormány részéről föl sem merült, hogy az emberek megtakarításaihoz nyúljanak."

Talan csak meg akarjak vedeni?

"Az euró pénteken [2] délelőtt már 315 forintig erősödött, bízva a megbeszélés utáni bejelentésekben. Orbán nyilatkozata után 317-ig gyengült vissza."

orient 2012.01.06. 12:52:30

@Kamazszutra: Természetesen sok minden amit a mezőgazdaságról és ruhaiparról írt az igaz, de ebből a kiút nem az EU-ból való kilépés.

Sajnos a SAAB és VOlvo is csődközelben és olyan cégek akik sokkal erősebbek voltak a magyar ruhaiparnál beadták a kulcsot. Természetesen erősíteni kéne a magyar ágazatokat de nem az EU-n kívül. Lengyeleknek sincsen nagyon saját termékük, márkájuk mégis EU egyik legjobb gazdasága lettek. NEm támogatásokban kell látni a kiutat mert a Széchenyi terven keresztül csak haveri cégek kapnak pénzt amit elvernek aztán ugyan úgy sehova sem jutnak csak megint a kezüket tartják pénzért. Alacsony adók és munkajárulékok kellenek, hagyva a gazdaságot működni és ha valaki versenyképes terméket kezd el előállítani akkor annak lesz piaca és támogatás nélkül is meglesz. Természetesen hitel és forrás akkor is kell a kezdetekhez. Legjobb példa erre az ArchiCAD szoftvere. Világszínvonalú magyar termék és állami támogatás nélkül is az lett...a magyar mezőgazdaság pedig megy mert ha nem menne idén durva recesszió lett volna MO-n és tulajdonképpen a mezőgazdaság húzott ki minket ebből és növelte a gazdaságunkat idén is. Bortermelésről nem is beszélve ami MO sikerágazata lett, EU-s pályázatokkal és külföldi és magyar magántőkével kiépített sikersztori. Simán megállja a helyét egy villányi-szekszárdi-egri bor a helyét, vagy jobb is mint egy Bordeaux-i vagy Toscán chianti. Érdekes az is megy, csak befektetni kellet az EU pénzt nem pedig lenyúlni és felélni mint sok ágazatban teszik valódi fejlesztések helyett itthon.

biobender 2012.01.06. 12:52:40

@Amatőr: Mennyivel egyszerubb lopni, mint a maganyugdijat, nem?

Pipas 2012.01.06. 12:56:12

@orient: "Lengyeleknek sincsen nagyon saját termékük, márkájuk mégis EU egyik legjobb gazdasága lettek."

Ha-ha, ezt nem gondoltad komolyan ugye?

biobender 2012.01.06. 12:58:17

@Pipas: Akkor kár keresni, hogy hol cseszte el Orbán, meg mi az a ő bűne, meg hogy kellett volna neki cselekednie, nem?

Szerintem ebben tevedsz. Az orban legnagyobb, mondhatni tortenelmi bune, hogy az emuutnyoceevben vegig azzal hitegette a zembereket, hogy meg lehet uszni a gazdasag rendbetetelet fajdalmas reformok nelkul. 300 Ft-os nepszavazas, ismeros? ne a zemberek fizessek meg, ismeros?

Amikor kormanyra kerult, vilagossa lett ami amugy is vilagos volt, hogy nyolc evig segget csinalt a szajabol. Akkor meg lehetett volna korrigalni, bar nem olcson - e helyett a lopast es a diktatura epiteset valsztotta, hogy ne kelljen szembesulnie a hazugsagaival. Ennek a levet issza ma mindenki es ez az o es a korrupt sleppje hibaja. Esztergom orszagos szinten.

orient 2012.01.06. 12:59:43

@Amatőr: "A pénzt nem ajándékba, hanem KAMATRA adják, amit ki kell fizetni. És ez nem jótékonykodás, hanem q.jó üzlet."

Ezt meg lehetne előzni, ha mondjuk elküldenék a felesleges közalkalmazottakat. Annyi nyugdíjat fizetnének amennyit az ország kitermel (svéd modell) önkormányzati rendszert átalakítanák, eltörölnék a korai nyugdíjazást és rokkantnyugdíjazást szigorítanák...stb. Az egészségügyet magántőkével bevonnák(fizetőssé tennék..etc.)
Tehát akkor képzeld semmi hitelre sem lenne szüksége az országnak és nem lenne szükség semilyen karvalytőke befektetésre. De sajnos ameddig többet akarunk költeni mint amennyi a bevételünk addig szükségünk van a hitelezőkre és tudod mit? Meglepő de addig úgy kell ugrálni sajnos ahogy ezek a hitelezők fütyülnek különben a fent említett dolgokat nem lehet fizetni (kórház, mnyugdíj...stb.) és emberek fognak meghalni. Vagy mire föl hitelezne nekünk bárki is feltétel nélkül, haszon nélkül végletekig?
Te ki állsz az utcára és ezreseket adsz a járókelőknek? Ha nem ne várd el mástól sem hogy ezt tegye...

orient 2012.01.06. 13:03:18

@Pipas: hát jelenleg ők voltak az egyetlenek az EU-ban és világon is kb. top 3-ban akik egyáltalán nem érezték meg a válságot, sőt még a válság kellős közepén is mikor mindenhol nagy visszaesések voltak ők voltak az egyetlenek akik nőni tudtak 3-5% is évente. Meg Kína aki mellesleg szintén semmilyen saját termékkel nem rendelkezik csak a nyugati világ érdekeit teljesítve, legyártja nekik a termékeiket. Sajnos nyugat nélkül még kína is bukásra van ítélve jelenleg, akkor mi hogyan merünk ezzel szembe menni?

Amatőr 2012.01.06. 13:08:20

@orient: Szerintem nem pont így van! Hitelt ma is kapunk, csak iszonyúan drágán. És egészen addig fogunk kapni - bár egyre drágábban- amíg törlesztünk is! És sajnos ez a valóság, mert az a hitelező, aki már rég nem a tőkéjét, hanem a tőlünk sokszorosan beszedett kamatok egy részéből kockáztat, az könnyen kölcsönöz. Megéri.

Pipas 2012.01.06. 13:08:36

@orient: Szerintem nagyon túlértékeled a lengyel helyzetet. Volt néhány jó évük, mert nem adósodtak el annyire mint a nagy többség... de a világ élvonalába sorolni őket nagy tévedés lenne.

Viszont az tagadhatatlan, hogy a sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan alacsonyan tudták tartani az államháztartás hiányát és cirka 40 százalékon az államadósságot. Amikor megnéztem a grafikonokat a neten, akkor nekem úgy jött le, hogy "nézd már, ezeknek kimaradt az MSzP!" :)))

Pipas 2012.01.06. 13:10:44

@Amatőr: "Hitelt ma is kapunk, csak iszonyúan drágán."

Megnézted a grafikonokat? Az államkötvények hozama nem igazán magasabb mint az MSzP kormányzása alatt!

orient 2012.01.06. 13:17:58

@Pipas: igen ebben igazad van, de a Lengyeleknél nincs kánaán, csak arra utaltam lehet az EU-ban jól is működni és nem az EU-t kell hibáztatni ha valami nem megy. Erről sajnos csak a saját kormányaink tehetnek. Rendben lehet hibáztatni az elmúltnyólcévet, gyurcsányt...stb. mert komoly felelősségük van a helyzet kialakulásában, viszont ebből kifele kéne mászni most és nem visszafele.

A kimászás nem az EU ellen fog sikerülni hanem vele. Ha komoly megszorításokat vezetne be az orbán kormány, természetesen szembeköpnék a programjukat, de nem ők tehetnek erről hanem a kialakult helyzet. LEhet itt hivatkozni a gyurcsányra, válságra, bármire csak könyörgöm a szükséges lépéseket tegyék meg. EZ lenne a 2/3-d kötelessége.

xgage 2012.01.06. 13:19:24

@hegyilány: Pedig nem kellene ugrálni egy ilyen semmi kis országnak... El sem tudtuk volna képzelni, hogy Kádár Jani bácsi Moszkvában beszól Brezsnyevnek:
"Mostantól nem követjük az ortodox marxista elveket, nemkonzervatív eszközökkel konszolidáljuk magunkat."
Mit kapott volna? Azt amit most Viki...

orient 2012.01.06. 13:20:34

@Amatőr: ez igaz, azért kéne megegyezni az EU-val és felvenni a pénzt 3-4%-n nem pedig 10%-n...a karvalytőke pedig addig finanszíroz amíg haszna van belőle. Így működik a piac sajnos ez a romlott rendszer amivel az egész világ működik, sajnos kevesek vagyunk mi ahhoz hogy ezzel szembemenjünk. Szaud arábia talán megteheti, de ők sem örökre. Ezt mi kikerülhetjük ha beadjuk a derekunkat az EU IMF-nek, a sok rossz közül még mindig ez a legkevésbé rossz.

Pipas 2012.01.06. 13:23:14

@orient: Így már egyetértek veled! A parlamentben veszekednek és közben a problémák megoldásra várnak. Problémák, amiket nem lehet ÁFA emeléssel megoldani. :(

Pipas 2012.01.06. 13:26:42

@biobender: Csacskaság. Amikor a Fidesz azt hangoztatta, hogy "ne az emberek fizessék meg", akkor még sokminden igencsak máshogy volt.

A végén már egyáltalán nem hangoztatták ezt, sőt elkezdődött a "nehéz lesz", meg a "mindenkinek ki kell vennie a részét" duma. Majdnem mindenki tudta, hogy a választások után nehéz világ jön, de néhány csak azt hallják meg, ami tetszik nekik. Úgy látszik te is ezek közé tartozol.

Amatőr 2012.01.06. 13:43:17

@orient: Én sajna, vagy szerencsére nem szakértője, csak elszenvedője vagyok a problémának, ami szerintem a 22-es csapdája: ha elfogadjuk az IMF 3-4%-os hitelét, az a megkötések miatt éppoly drága, mint a "karvalytőke" 10, vagy több százaléka. Mély gödör, aminek az alján az IMF segítségével csendben elvegetálhatunk, legalább is ez a szerep van egyenlőre ránk osztva.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 13:49:04

@Pipas: No, ezt a kifogást eddig még nem hallottam:) Eddig csak emutnyócévezés volt.
Csak hát itt az emuttmásfélrül van szó.
Érdekes módon, Bajnainak nem kellett szétkrnia az ország jogrendszerét, meg agyonvernie a gazdasági szereplőket azon gazdasági racionalizáló intézkedésekhez, melyek pár hónap alatt kimutatható javulást hoztak mind az államháztartásnak, mind a gazdaságnak és amit most másfél év unortodoxia után jelen kormánynak is meg kell hozni kényszerűségből. És közben nem 40évezett naponta 5x, 6 szóvivőjén keresztül, csak előállt egy programmal, amelynek mérhető eredményei voltak.

orient 2012.01.06. 13:53:20

@Amatőr: Az a baj, hogy az IMF feltételek amiket esetleg támaszt majd olyan lépések amelyeket egyébként is meg kéne tenni.

Ha el kell küldeni valamennyi közalkalmazottat, vagy csökkenteni a bérüket, nyugdíjakat és más kiadásokat az nem az IMF gonoszsága hanem olyan fenntarthatatlan eleme a gazdaságunknak ami miatt most 80% az államadóság. Ezért jutottunk ide és van szükség IMF hitelre. Mszp eladósította az országot? Igen, de mivel? Óriási közalkalmazott béremelésekkel, nyugdíjakkal, fenntarthatatlan önkormányzati rendszerrel, egészségüggyel...stb. Ebben a fidesznek annyi szerepe van hogy a minimális változtatásokat is ellenezte.

Pl. magántőke bevonása egészségügybe. MEg sem vizsgálják a lehetőségét, pedig sok nyugati rendszerben működik magántőke az egészségügyi rendszerben mégsem kell érte fizetni. Pl. finnországban, ahol az egyik legjobb van ingyenes állami ellátás és magán is (amit persze általában a munkaadó fizet). Ha valakinek nincs magánbiztosítása akkor hosszabb várólistája van, de i ngyenes az ellátás, életmentő eseteknél természetesen nincs várólista. Ha van magánbiztosításod a munkáltatón keresztül akkor 1 hét alatt kapsz bárhol időpontot.
Szerintem ez egy igazságos rendszer mert aki többet fizet az sem kap jobb ellátást csak gyorsabban ami jogos mert ő termeli ki az ingyenes ellátást annak akinek nincsen magánbiztosítása, tehát dolgozik. Ezért cseréebe high tech kórházak vannak és a gazdaságot sem terheli meg mint a mi rendszerünk.

Ha ezt felvetnéd a mostani orbán kormánynak akkor lesöpörnék az asztalról, pedig lehet értelmesen is kiépíteni. Kicsit a populizmusból kéne feladni és máris jobb lenne a helyzet és nem kéne nekünk IMF hitel.

Pipas 2012.01.06. 13:58:57

@waszabi: Nos, te is ezzel jössz. Rendben, akkor megint elmondom:

A Bajnai korszakot alapjában véve a fellendülő, gazdasági válságból kilábaló világgazdaság jellemezte. Akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy ez már a gazdasági válság vége.

Aztán utána elkezdtek a 'W' alakú gazdasági válságról beszélni, rendre megjelentek a "neheze még csak ezután jön", "a második ág mélyebb és hosszabb lesz" típusú vélemények.

Ezeket a történéseket azonban a szelektív szoci emlékezet elfelejti és elkezd arról beszélni, hogy Bajnai milyen közgazdasági zseni, aki milyen hamar és hatásosan helyreállította az ország gazdasági helyzetét. Naivitás.

Hogy mást ne mondjak nem árt figyelembe venni hogy Bajnai Gordon az ország gazdasági vezetésében nem akkor jelent meg, amikor miniszterelnök lett és elkezdtek javulni a dolgok, ő előtte is ott volt miniszterként meg tanácsosként, amikor az ország átment zuhanórepülésbe. Ezt azért ne felejtsük el, ha szabad kérnem. :)))

Omenaton 2012.01.06. 14:06:57

@orient:
"1. EU legtöbb országában, és legjelentősebb gazdaságaiban jobboldali vezetés van. (Németország, FRO, Hollandia...stb.), de keleten is (Szlovákia, Lengyelország...stb.), tehát ennyit a balibsi nyomásról. "

- Ebben az a tévedés, hogy ugy gondolod, hogy Németországban és Franciaországban (Hollandia nem sokat számit) jobboldali vezetés van. Ez nem így van. Manapság a CDU már egy bal-közép párt. Sarkozy pártja is csak közép, de nem jobboldali. Ès én nem ultra jobbra gondolok, csak, rendesen jobb oldali, nemzeti konzervativ, nem túl liberális. Azok az idök, amikor a német CDU még jobboldali volt sajnos már elmúltak. Pilanatnyilag nincs ott igazi jobboldali párt a parlementben és az állami TV-ben Németországban igenis 99%-os a bal liberális uralom.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 14:25:42

@Pipas: nem én jöttem xévezéssel. Ha nem vennéd észre, nem én keresek kifogásokat, hogy megvédjem a király meztelenségét.
Azt látom, hogy már a pöcse is lefagy, de még mindig egy csomóan mantrázzák naponta 5x, hogy nem meztelen a király, csak átlátszó a ruhája.
Egy dilettánst elvisel egy állam vezetése, de ha a szakértőit is úgy válogatja meg, hogy véletlenül se értsenek a rájuk bízott területekhez jobban, mint ő, akkor tuti a kudarc - az, ahol most tartunk.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 14:35:59

@Pipas: mese habbal. Bokros idejében szarabb helyzet volt, sokkal-sokkal közelebb volt az államcsőd, és mégse kellett szétbarmolni az országot. Ráadásul látható eredményei voltak a csomagnak. Szóval ne vakíts.

Globetrotter2014 2012.01.06. 14:40:03

@orient: volvo csőközelben? Mi van? Ezt hopnnan veszed. Olvass híreket, nem árt néha a valóságak is utánanézni...

@Omenaton: a látványt a látőszög határozza meg. Nem sok jót árul el a világnézetedről ha a CDU/CSU szerinted nem eléggé jobboldali.

Legfeljebb nem gyűtrnak népiesch bocsokoros ökörségre. Legalbbis nem annyira... Azért a CSUnál kötelező a léderhózés fellépés... :)

Pipas 2012.01.06. 14:47:57

@waszabi: Nem tudom mire érv az, hogy "nem én jöttem xévezéssel".

"nem én keresek kifogásokat, hogy megvédjem a király meztelenségét"

Én nem kerestem semmiféle kifogást, nem akartam megvédeni senkit. Én annyit próbáltam meg világossá tenni, hogy hazánk jelenlegi helyzetét botorság lenne úgy magyarázni, hogy az elmúlt két éven kívül semmit nem veszünk figyelembe. Az én álláspontom az, hogy az ipar, a mezőgazdaság, az oktatás csak úgy juthatott a mai helyzetbe, hogy évtizedeken keresztül szisztematikusan és tervszerűen tönkretették. Nem egyszer "elrontásról", hanem gyilkos tönkretételről van szó szerintem.

A Fidesznek és személy szerint Orbán Viktornak természetesen része van ebben, de őt/őket kizárólagos felelősnek kikiáltani nagyon elvakult és ostoba dolog lenne. Mint ahogyan nyilván nem egyedül Gyurcsány Ferenc vagy az MSzP a hibás.

Lehet arról vitázni, hogy a felelősségnek mekkora része terheli az egyes szereplőket, de az, aki egy helyütt keresi az összes bűnöst, az komolytalan. Ezt próbáltam meg kifejteni.

Bajnai Gordon személye azért került elő nálam, mert alapjában tévesnek tartom azt a nézetet, miszerint az ő személye lenne megoldás bármiféle problémára vagy ő lenne az, aki "kihúzta az országot a bajból". Sikereit, munkásságát a legjobb esetben is szerénynek vagy vitathatónak tartom és e mellett érveltem.

Amatőr 2012.01.06. 14:48:15

@orient: Tetszik-nem tetszik, mi csak egy volt cucilista ország vagyunk, a jobbára megörökölt politikai elittel, amely minden tagjának sz.. azaz sáros a keze. Sok jóra nem számítok. De egyben biztos vagyok, a magyar gazdaság teljesítménye nem romolhatott annyit, hogy logikus lenne húszvalahány százalékot romolnia a pénznek pár nap alatt.A szokásos spekulációk egyikének a levét isszuk.
A Sorosgyuribácsikból van bőven, aki pedig még a GB-t is meg tudta F..ni!

Pipas 2012.01.06. 14:59:31

@waszabi: "Bokros idejében szarabb helyzet volt, sokkal-sokkal közelebb volt az államcsőd, és mégse kellett szétbarmolni az országot. Ráadásul látható eredményei voltak a csomagnak. Szóval ne vakíts."

Kijelentések, sommás ítélet, az abszolút igazság kinyilatkoztatása egy korszakról, amit megszépített a feledés.

Bokros Lajosról, akinek a neve a "népnyúzás" szinonímája lett és akihez a mai napig a "Burundiban sincs felsőoktatás és mégis milyen szépen megvannak" mondása kapcsolódik.

Bokros Lajos, akit hívei zseniális közgazdásznak tartanak, világszerte elismert szakembernek, aki ennek ellenére nem ismerte fel, hogy az ország számára az egyetlen kiút a hatékony és magas szintű felsőoktatás megteremtése lenne.

Bokros Lajos sajnos csak egy felkapott könyvelő, aki vasakarattal és kegyetlenséggel helyreállította az ország könyvelését, miközben az ipar, a mezőgazdaság, az oktatás tovább csúszott lefelé, miközben Magyarország leszakadása tovább folytatódott.

orient 2012.01.06. 15:02:14

@Omenaton: Mit nevezel akkor jobboldalinak?
Nehogy a Fideszt hozd mert megőrülök. A programjuk egy simán baloldali politikájuk pedig helyenként már szélsőbaloldali. Magyarországon ma nincs jobb oldali párt ha így nézzük. A jobbik sem az hanem valami féle nemzeti öntudattal megáldott szélsőbal.

A jobboldali értékek a polgári értékekre épülnek, gazdaságra, szabad piacra és öngondoskodásra, a baloldali pedig inkább az állami gondoskodásra, piacra és állam által vezérelt gazdaságra. Ehhez az mszp sokkal közelebb ált mint a fidesz.

A fidesz valamikor 2002 után elvesztette jobboldali beállítottságát. Cseheknél egy jobboldali párt, jobboldali programmal súlyos megszorításokat ígért a programjába amivel helyrehozzák a gazdaságot. Közszféra leépítése és bércsökkentése, nyugdíjak és egyéb szociális juttatások megvágása. 17%-t kaptak a választáson. MO-n egy ilyen párt kapna kb.1%-t, na ennyit a jobboldali pártokról itthon...

Sárközy szintén megszorításokat ígér pedig jövőre lesznek választások, nem ígérget 14. havi nyugdíjat mint nálunk tette a fidesz.

Mr. Waszabi 2012.01.06. 15:15:18

@Pipas: sztem azért foglalkozik a fél világ a jelen magyar kormánnyal negatív éllel, mert ezt az időszakot még egyik elődnek sem sikerült ALULmúlnia. Ezért nem releváns, hogy a kormány mit mond bárki másról, elődeikről, meg mire hivatkozik.
Ők vannak helyzetben, nem kell se ellenzékkel, se szakszervezettel, se tüntetőkkel, se önkormányzatokkal vívniuk, minden hatalom a kezükben van a cselekvéshez.
Azt is megmutatták, hogy gyorsabban alkotnak törvényt, mint amennyi idő egy rendes fingáshoz szükséges.
Akkor mi hiányozhat még a teljesítményhez? Hát, vagy az akarat vagy a hozzáértés, ugyi.

De az is egy igazság, hogy aki nem arra figyel, amire épp kéne, az általában elbaltázza, amit csinál. Amikor pénzügyi gond van, azt kell megoldani, akkor nem a kotmányozással kell foglalkozni, meg azzal, hogy hogy ne tegyük meg azt, amit muszáj.
Ha anyagi gondjaim megoldása helyett a családfám rajzolásával töltöm az időm, akkor nem oldódnak meg az anyagiak, logikus. Egyszer csak jön az ortodox ELMÜ és szemrebbenés nélkül kikapcsolja az áramot.
És? Reális, hogy megsértődöm az ELMÜRE, csak mert nekem derogált rendezni a számlámat?
Akkor az a jó duma, hogy a hülye ELMÜ nem érti az unortodox, jövőbe mutató gondolkodásomat, alaptalan álmaimat? Segít ez a helyzet megoldásán? Aligha.
No, nincs ez másképpen államháztartási szinten se, csak a kormány esetében az ELMÜ szerepében a pénzvilág értendő.

Pipas 2012.01.06. 15:28:41

@waszabi: De engem nem az zavar, hogy a jelenlegi kormánnyal oly sokan foglalkoznak negatív éllel, hanem az, hogy senki sem foglalkozik az *igazi* problémákkal. Sem a kormány, sem senki más!

Rohanunk a szakadékba, az utasok azon vitatkoznak, hogy akkor most ez kinek is a bűne, a sofőr a rádiót nyelteti meg vadul indexel, páran a fék megnyomása mellett érvelnek a sofőr néha egy kicsit mintha nyomná is a féket, de legfőképpen azzal van elfoglalva, hogy az utasokat nyugtatgassa. Az előző sofőr aggódik és azt bizonygatja, hogy ő mennyivel jobban csinált mindent, amikor még a lejtő kétharmadánál az ő kezében volt a kormány.

A megoldás, a biztos halál elkerülése valahol a "hármasba vissza, nagy gáz, kormányt elránt, gázt visszavesz majd fékezés és kormánykorrekció" magasságában lenne, de erről a kocsiban ülők és az út szélén szurkolók mindegyike mélységesen hallgat. Tudniillik vezetni azt egyikük sem tud, hiszen ők jogászok, közgazdászok és "aktivisták", akik még soha az életben nem vettek be egy nyomorult kanyart sem!

orient 2012.01.06. 15:29:23

@Amatőr: Igaz, de más kelet európai országok már kifele másznak ebből a cucailista átokból nem visszafele. Értem legalábbis a visegrádi országokat.

orient 2012.01.06. 15:31:49

@xgage: nincs mit magyarázni. A piac biztosítékot akar a pénzére és ezért IMF hitelt. Ameddig a kormány ellen áll ennek addíg zuhanunk és a piac támad és kikényszeríti a hitelfelvételt. Ahogy a kormány ebbe az irányba mozdul azonnal esik a csődkockázat.

Nem vagyunk görögország egyelőre, de ha nem találnak megoldást akkor fél év múlva vagy év második felében már azok leszünk ilyen egyszerű.

orient 2012.01.06. 15:34:19

@Pipas: Hát erre e megoldás a nagykoalició lenne. Minden parlamenti párt támogatásával és csak független piaci szakértőkkel a kormányban. Szerinted erre mennyi az esély abszurdisztánban? Tudod a választ.

Pipas 2012.01.06. 15:37:24

@orient: Ebben mondjuk nem vagyok teljesen biztos. Az, hogy a beteg ma egy kicsit jobban érzi magát mint tegnap, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy gyógyulóban van.

A pénzügyi mutatók szerintem csak tünetek, a lényeg, a betegség mélyebben van. Nem is aggódnék egy cseppet sem, ha nem látnám, hogy Mo.-on a mélyben, a pillanatnyi pénzügyi problémáknál sokkal súlyosabb dolgok vannak.

Pipas 2012.01.06. 15:43:25

@orient: Nem hiszek a "független piaci szakértőkben". Aki a kormányban van, az politizál, aki politizál, az politikus, aki politikus, az nem független.

Az viszont biztos, hogy "nagykoalícióra" van szükség, összefogásra, anélkül megette a fene az egészet.

Viszont az összefogás hiánya is csak egy tünet. A politikusaink nem fognak össze, mert nincsenek közös érdekeik: tehát nyilván nem az ország érdekeit képviselik. Még csak részben sem, mert ha csak egy kicsit is az ország érdekeit képviselnék, akkor legalább egy kicsit összefognának.

Pipas 2012.01.06. 15:50:22

@orient: Mármint azt, hogy mik az igazi problémák? Sokat tapasztalt ember vagyok, egy könyvet megtöltene mire kifejteném, hogy mit gondolok és főleg hogy miért. :)

o Bürokrácia és az abból táplálkozó korrupció.
o A mezőgazdasági feldolgozóipar fejletlensége.
o A tönkretett oktatási rendszer, képzetlen munkaerő.
o Műszaki írástudatlanság és a hiányzó ipar.
o Tékozló és igazságtalan szociális rendszer.
o Stb.

orient 2012.01.06. 16:19:43

@Pipas: Hát ezek szép gondolatok és minden kormány a zászlajára tűzte eddig kivétel nélkül mégsem történik semmi változás. Ez hogy lehet?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.06. 16:28:28

@Trebitsch: Véleményem szerint nem csak nyugaton bukott meg. Jelenleg közel felére csökkent a támogatottsága, mindezt úgy,hogy már a kétharmadot is szerény részvétel mellett sikerült elérniük. A szavazásra jogosult emberek jelentős része nem az RU-ból ábrándult ki, hanem a hazai politikai elitből. A fidesz szavazók kemény magja kitart, de véleményem szerint ha most lenne egy előrehozott választás, a fidesz nem kapna felhatalmazást kormányzásra. Az egy más kérdés hogy mondjuk Palibácsi akkor is őket kérné fel...:-)

Amatőr 2012.01.06. 16:35:58

@orient: Tudomásom szerint arrafelé (lengyel,cseh,stb) a liberálisoknak soha nem volt szavuk, a komcsikat meg kikergették a közéletből.

Amatőr 2012.01.06. 16:45:07

@Pipas: "A politikusaink nem fognak össze, mert nincsenek közös érdekeik: tehát nyilván nem az ország érdekeit képviselik. Még csak részben sem, mert ha csak egy kicsit is az ország érdekeit képviselnék, akkor legalább egy kicsit összefognának."

Ha Schiffer andrás lejattolna gyurcsány ferivel vagy a mesterházival valahol nyilvános helyen, akkor máris mehetne a levesbe a pártjával. Aki meg esetleg a vonával, annak a homlokára ráég a nyilaskereszt. A vona pedig talán mindegyiket szégyenli. A viktorunk sem egy vonzó menyasszony, és már különben is elkelt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 16:53:41

@Amatőr: Rossz tudomás. Előfordul. Ebből lesz a "tudomásom szerint Amerikában a zászló és a himnusz szentséges szentség", stb. Az is rossz tudomás. De magyar ember nem alázhatja meg magát azzal, hogy tegyen valamit a jó tudomásért :-)

biobender 2012.01.06. 17:13:45

@Pipas: Az eredendo bun a szocialis nepszavazas volt. Amig a fityisz be nem vallja, hogy hazudtak ES hogy a szociknak volt igaza addig folyamatosan kell lopniuk es hazudniuk, mas kiutjuk nincs.

Ezert erdekes, hogy ki a hibas.

Pipas 2012.01.06. 17:47:10

@orient: Nem a zászlóra kellett volna tűzni, hanem napirendre. :)

@Amatőr: Nem kell kezet fogni, nem kell piszulkodni, csak a veszekedést kellene abbahagyni és közösen dolgozni. :)

@biobender: Ki a hibás? Basszus, mindenki az, tökéletes ember nincs!

Amatőr 2012.01.06. 18:15:51

@Pipas: Nem tehetik, mert akkor kigolyózzák őket a kaszinójukból!

Pipas 2012.01.06. 18:24:57

@Amatőr: Akkor a kaszinót kelle megszüntetni. :)

biobender 2012.01.06. 18:57:58

@Pipas: Nem erted, vagy nem akarod erten?

A jelenlegi iszonyu csodot abfityesz okozta, a szocialis nepszabazassal. Mivel ezzel kerult hatalomra most inkabb csodbeviszi az orszagot mitsem, hogy be kelljen vallania, hogy mar akkor elqrtak. Ennyi.

Pipas 2012.01.06. 19:03:51

@biobender: Persze, mert amikor a fidesz hatalomra jutott, akkor minden korábbi hiba el lett törölve, a számlák, a tartozás, a kölcsönök, az árfolyamok, az ipar, minden újra lett indítva, semmi korábbi hiba nem számít...

.... aaa múltat végképp eltörölni... sálálálááá...

komment1 2012.01.06. 19:23:49

"Hisz a fenti gondolatmenet a magyar kormányt sem menti fel a rosszul kitűzött célokból és a helytelen tárgyalási taktikák megválasztásából fakadó felelősség alól."

Milyen jó, hogy a szerző ezt is észreveszi.
Kedves Fekete Balázs, jó lenne végre minden írástudónak, különösen a jobboldali, konzervatív térfélen, de nemcsak ott, végre szembesülnie azzal, hogy hová jutottunk, és hogy ebben milyen felelőssége van mindenkinek, aki ezt a kamikaze kormányzást még meg is támogatja pl. az írásaival.

hegyilány 2012.01.06. 19:26:04

@xgage:

Mit kapott volna? Azt amit most Viki..."

Ezt nem értem igazán.
Lassan írom) Nem kötelező IMF. hitelt felvenni. A szabályokat, pedig minden eu. tagországnak kötelessége betartani.
(ha erre gondoltál, ez a válaszom)
Egyébként - azt hiszem már írta - szomorú valóság, hogy némely tagország kormányának, kormányfőjének az eu. kell, hogy határt szabjon,a nép" feletti uralkodásában.
Nem kell elmenni a falig, főleg meg nem a falon túlra.
Ez ilyen egyszerű.

Még lassabban írom, hogy világos legyen)
A kétharmadnak nem kellett volna, hogy ez legyen a következménye.
A mindenároni", hatalmi politika!!!
gondolom.

márta)) 2012.01.06. 19:31:30

Az eu. acélos hitelességét pontosan az kérdőjelezné meg ha most a magyar kormánynak engedményeket adna.
Kinyújtja kisujját, a következő tagországnak, (bajba jutott tagországnak) már a karja kellene.
hm?
:)

márta)) 2012.01.06. 19:32:17

Bocsánat! lemaradt)
Ezt népiesen így szokás mondani.
:)

márta)) 2012.01.06. 19:33:19

Azért azt meg kell állapítani, hogy a szerző" nagyon jól kommentelhető posztot írt.
:))

Pipas 2012.01.06. 19:35:40

@hegyilány: "Nem kötelező IMF. hitelt felvenni."

Ó, tényleg? És ki mondta, hogy kötelező?

"A szabályokat, pedig minden eu. tagországnak kötelessége betartani."

Óh, és milyen szabályokról beszélsz?

Ne haragudj ha pikírtnek tűnök, de az ilyen unalomig ismételgetett, sekélyes és üres közhelyektől mindig rámjön a sikongató lábrázás.

Szóval milyen szabály is az, amit minden tagországnak be kell tartania és amit Mo. nem tartott be?

PR-küszöb 2012.01.06. 19:42:16

"mert kormánya (Mo-é).... európai orientációja megkérdőjelezhetetlen"

A cikk erre a nem bizonyított előfeltevésre épít.

Amennyiben viszont - 2/3-os kormányról lévén szó - az EU úgy ítéli meg, hogy ezer év múltán a magyarság döntő többsége Szent István helyett ezúttal Koppányt kívánja választani - atv.hu/cikk/video-20120104_rona_peter - lehet, hogy elrebegik a régi imát: 'et ab Ungarorum nos defendas iaculis' és keresztet vetnek ránk...

márta)) 2012.01.06. 19:47:32

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi „BBB mínusz”-ról „BB plusz”-ra módosítja.

A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, „BBB”-ről „BBB mínusz”-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van. A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.
A cég szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől."

Sürgető az IMF-megállapodás, a tárgyalásokat minél előbb le kell zárni – mondta Orbán Viktor péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az Országházban.

Hm. sürgető, hát igen! mielőtt teljesen összeomlik az "ország".
Háromszoros bóvli) szomorú valóság.
??

hegyilány 2012.01.06. 19:55:43

@Pipas:
Tessék!! Te ebben az országban élsz. ??
Egyébként lehet sikitozni! Nagyon sokan most ebben az országban sikítani tudnának.!!!
Bár azok az emberek lehet, hogy nem, kik nem vesztesei ennek a kormányzásnak, de mások igen.
Ha te még ezer" újságcikk, és itt" ötszáz komment után sem jössz rá mi a baj? csak sajnálni tudlak.

Egyébként mi a problémád???

Ja az, hogy újra leminősitették az országot.
Hát ezen is lehet sikítani.

hegyilány 2012.01.06. 19:57:18

@Pipas:

Elnézést! Nem szeretem, ha értelmetlenül sokat kérdeznek.
S esetleg) mikor "valakivel" elbeszélünk egymás mellett!!!
Nincs probléma, csak szóltam.

hegyilány 2012.01.06. 19:58:40

@Pipas:
Nagyon furcsa, hogy egész nap itt lógtál" a poszton és csak eddig jutottál el?!

Pipas 2012.01.06. 20:01:12

@hegyilány: A kérdés az volt, hogy melyek azok a szabályok, amikről beszélsz. Mondtad, hogy vannak olyan szabályok, amiket minden országnak be kell tartania és implikáltad, hogy Mo. nem tartja be ezeket a szabályokat, ezért kérdezem, hogy mik ezek a szabályok.

Vagy "csak úgy" mondtad?

hegyilány 2012.01.06. 20:45:31

@Pipas:
Hát Én azt most nem fogom Neked kikeresni, és ideírni.Már elnézést) de ha nem tetszik a kommentem, csak sajnálni tudom.

Hoztam Neked egy rövidke olvasmányt)

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint hónapokon keresztül aktívan egyeztettek a magyar kormánnyal a lényeges reformokról, megosztották aggályaikat a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban, ezért Washington nagyon csalódott amiatt, hogy felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg.
Ugyanakkor szerinte ez nem jelenti azt, hogy többet ne kérnék a kormányt arra, fontolják meg újra a döntéseket.
A diplomata pénteken az MR1 180 perc című műsorában elmondta, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak küldött levele „a diplomáciai reagálás egy formája”, melyet a politikus azért írt, hogy „nyilvánosan is sürgesse a kormányt, vegye komolyan a demokratikus intézmények fontosságát”.

A nagykövet azt mondta: „a magyar törvényeket a magyarok határozzák meg”, az Egyesült Államok nem írja elő Magyarországnak, hogy milyen jogszabályokat hozzon, és tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott kormányt.

„A komoly reformok bizonyos részletei” azonban washingtoni megítélés szerint súlyosan érintik a magyar demokráciát, és ezt ezentúl is megfogalmazzák majd, „de mindig tisztelettel és baráti módon”, jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Példaként említette a nemzeti bank helyzetét, az igazságügyi reformot és a médiatörvényt.
Az egyházügyi törvény végül elfogadott formájában sem vették figyelembe a nemzetközi aggályokat, tette hozzá.

Arra a kérdésre, vannak-e egyeztetések Magyarországról a transzatlanti partnerek, az Egyesült Államok és az Európai Unió között, a diplomata azt mondta: „Egy demokratikus közösség tagjai vagyunk.

És amikor Magyarország a vezető hírek között szerepel világszerte, akkor teljesen természetes, hogy beszélünk egymással ennek a közösségnek a keretein belül.” "

Az amerikai nagykövet szerint csalódtak Magyarországban.

Pipas 2012.01.06. 21:02:14

@hegyilány: Szóval nem tudsz ilyen szabályról, csak úgy gondolod, hogy biztos megsértettünk valami szabályokat, mert az interneten írták. Jól értem ugye? :)

Aztán bemásoltál nekem az internetről egy szöveget valakitől, aki szintén nem tudja, hogy milyen szabályokat is szegett meg magyarország, hogy ezáltal is nyomatékosítsd a mondandódat?

Nem arról van szó, hogy "nem tetszik a kommented", csakhát ez így eddig kevés... eddig nekem ez az egész "megsértették a szabályokat" egy üres vádaskodásnak tűnik. Hogy gondolod?

A másik oldal ráadásul az mondja, hogy megfeleltek a kérdésekre, helyenként változtatták a törvényjavaslatokat, igazolták az álláspontjukat. Erről mit gondolsz?

Ráadásul én úgy vettem észre, hogy az Egyesült Államok az egyik legkevésbé demokratikus ország a világon, gondolok itt az agresszív háborúkra, a Patriot Act-ra, Guantanamo-ra, stb., úgyhogy nagyon furcsának érzem azt, hogy az USA kér számon demokráciát bárkitől is. Erről mit gondolsz?

hegyilány 2012.01.06. 21:19:40

@Pipas:

Jól értem ugye? :)
Bemásoltam, és akkor mi van? Jól értem én is? hogy most engem leckéztetni akarsz. Az nem fog menni.
Milyen vádaskodás! Én csak a tényeket írom.

Persze, hogy a magyar kormány nemzetközi nyomásra változtatott, és változtatni fog álláspontján.
Ezt pedig Neked majd a két kor mányszóvivő szépen meg is fogja magyarázni. Te pedig szépen el fogod hinni?!!
Ráadásul Én meg azt vettem észre," hogy az Egyesült Államokban, és más európai országokban, sokkal könnyebb az élet, ha dolgozol legalább megfizetnek. Az államadósság ellenére nem nyomoritják meg a nagybetűs nép egy hatalmas csoportját!!

Agressziv háboruk) ez mennyiben függ össze azzal, hogy háromszoros bóvli Magyarország?és azzal, hogy haladunk a lejtőn lefelé?? Áruld már el?
Egyébként az USA nem kér számon demokráciát, csupán csak nemtetszését fejezi ki, és felhivja a figyelmet, hogy nagyon nem jó irányba mennek a dolgok.

Azt gondolom, továbbá, hogy jól kell kormányozni, nem kell elmenni a falig...

Te hogy gondolod, hogy bombázol itt a kérdéseiddel. Ráadásul olyanokkal, melyek nem igazán vannak összefüggésben azzal, hogy miért is kell az a "fárnya" IMF. hitel.

menőmano 2012.01.06. 21:26:21

@Pipas:
Figyelj csak??!! Én meg azt gondolom, hogy a kérdéseid felvetését be lehet fejezni.

Ha Te érdemben mást gondolsz akkor írd meg/le, ide a posztra.!
Azt is gondolom továbbá, hogy Te bizonyára a felsőtizezerhez tartozol, kik nem érzik mindennapi életvitelükben a kormány "szegényebb rétegekre lesújtó" politikáját.
Vagy úgy is mondhatnám, a betonpolitika nehézségeit.

Azt is gondolhatom, hogy Te nem ebben az országban élsz.

Azt is gondolom, hogy Te most szépen írni fogsz egy kommentet, és a kérdések helyett megirod benne a Te álláspontodat.

oszt.jónapot.ennyi.
:)))

biobender 2012.01.06. 21:27:09

@Pipas: mennyi is volt a CDS amikor abfityisz hatalomra jutott? A forint . Euro es abforint.chf arfolyam? Minden tovabbi romlas kar anfityisz muve.

Ma a seggunketbvernenk a kuszobhozmha ott tartanank ahol a Bajnai atadta az ugyeket.

Pipas 2012.01.06. 21:28:06

@hegyilány: "hogy most engem leckéztetni akarsz. "

Dehogy akarlak leckéztetni.

"Az nem fog menni."

Ez mit jelent? Nem vagy hajlandó megváltoztatni a véleményedet vagy mi?

"Milyen vádaskodás!"

Milyen vádaskodás?

"Én csak a tényeket írom."

Milyen tényeket? Utaltál valamire (hogy nem tartunk be szabályokat) megkérdeztem, hogy milyen szabályokat (mert mindenki erről beszél de eddig még semmi konkrétumot nem tudtam kiszedni senkiből), de semmi konkrétumot nem írtál. Szóval milyen tényeket?

"ez mennyiben függ össze azzal, hogy háromszoros bóvli Magyarország?"

Hát erről a bóvli dologról te beszélsz nem én. Én csak annyit kérdeztem, hogy mire alapozod, hogy magyarország megsérti a demokrácia szabályait. Nem tudtál ilyet mondani, de ettől függetlenül fenntartod a véleményedet. Megkérdeztem, hogy nem gondolod -e, hogy ez üres vádaskodás. Úgy látom nem.

Pedig a klasszikus alaptalan vádaskodás képlete a következő:

- Megsérted a szabályokat.
- Milyen szabályokat?
- Nem tudom, de megsérted őket.

Én nagyjából itt látom reménytelenül elakadni a beszélgetésünket. :(

menőmano 2012.01.06. 21:28:35

@Pipas:

oppá") Azt is gondolom, hogy Te totálisan szórakozol itt a poszton.
oszt.kész.ennyi.
:))

Pipas 2012.01.06. 21:32:14

@biobender: Ezzel mit akarsz bizonyítani? Azt, hogy a CDS felár rosszabb, mint két éve volt? És ez megcáfol valamit is abból amit én mondtam? Nem hiszem.

Mennyi volt a CDS felár Bajnai Minisztersége (Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége) alatt? És akkor?

Pipas 2012.01.06. 21:33:24

@menőmano: Hát az attól függ, hogy mit értesz az alatt, hogy szórakozom. :) Nem dolgozom, az egyszer biztos. :)

menőmano 2012.01.06. 21:39:15

@Pipas:
Nahát! Akkor javaslom, hogy inkább dolgozzál.
Mert a kérdéseidből már totálisan elég volt.
Mit értek? Csak csupán annyit, hogy teszed itt fel "nyaklónélkül" a kérdéseidet, ami már enyhén szólva picikét unalmas.
Ha nem tetszik amit a @hegyilány ír, írjál Te jobbat. Írd meg rá, Te, hogy mit is gondolsz valójában.
Hát egyébként Te hogyan gondolod ezt??
Vagy ez valamiféle technikája annak, hogyan lehet valakit/valakiket elüldözni egy blogról.
Azzal sincs semmi probléma, csak ki kell ide írni, hogy nem tetszik a jelenlét- és el lehet menni!!!
Vagy talán Téged bizott meg a bloggazda, hogy ez legyen a módszer???
Megyünk mi magunktól is, nem kell szórakozni. Erre értettem a szórakozást!!!

Pipas 2012.01.06. 21:51:53

@menőmano: Nem tudom miért vagy ellenséges, én nem ellenségeskedtem. Kérdeztem valamit, kitérő választ kaptam, elmondtam a véleményemet, ennyi.

Te agresszív voltál, folyamatosan nekem ugrasz mintha bármi közöm lenne a kormányhoz vagy ahhoz, hogy nem találod meg a számításodat. Kigondolsz rólam dolgokat, hogy nem ebben az országban élek, meg a felső tízezerhez tartozom, aztán ezeket dörgölöd a képembe mintha okot adtam volna rá. Olyan mintha ellenséget keresnél magadnak.

Nem bízott meg a bloggazda semmivel, nem is ismerem. Ne érezd magad elüldözve (pláne, hogy éppen azon vagy, hogy elüldözz) ne legyenek komplexusaid: neked pont annyi jogod van itt lenni, mint nekem.

"Csak csupán annyit, hogy teszed itt fel "nyaklónélkül" a kérdéseidet, ami már enyhén szólva picikét unalmas."

Te szerintem több kérdést tettél fel mint én... de végülis ha unalmas, akkor ne olvasd el.

2012.01.06. 21:58:38

"Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben, tevékenyen részt vállal az ország gazdasági összeomlásában, és ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg és tovább rombolja az egyébként sem acélos hitelességét."

Erre a részre reagálnék:
"ezzel végső soron az európai politikai kultúra alapjait kérdőjelezi meg"

Kérdésem a szerzőhöz:
Mi is az EU bírálat tárgya?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.01.06. 22:02:11

@lane: Éppen ez a cikk legvitatottabb pontja, ti. meghatározza a bírálat alapját: "néhány elvi politikai és pénzügytechnikai szempont érvényesítése?".

Rendkívül aggasztó, hogy a magukat konzervatívnak definiáló ideológusok leginkább a '70-es évek szocialist jogelméletét és jogfelfogását, értékrendjét látszanak konzerválni.

2012.01.06. 22:11:14

@Counter: OK, de várjuk meg a szerző érvelését. Konkrétumok esetén nem értenénk egymást félre. Tisztázni lehetne a kérdést.

menőmano 2012.01.06. 22:47:33

@Pipas:
El nem tudom képzelni, hogy mi a problémád?
Az a baj, egyébként, hogy itt, ebben az országban hangulat van! nem jó, hanem rossz.
Az uralkodói hangulat pedig sok blogon érzékelhető némely kommentelőnél is.
Nos, Én nem fogok senki kénye, kedve szerint véleményt megformálni, írni. Én a saját véleményem írom, többségében a valódi életből meritem az "anyagot" hozzá.

Én az vagyok aki középen áll, és minden politikai erőnél látja a jót- és a rosszat is. Szóval csak, és kizárólag azt írom amiről határozott gondolataim vannak.

Ne viccelj már! Nekem nincsenek ellenségeim, legalább is nem tudok róla.
Persze rejtett ellenségei mindenkinek lehetnek.
A valódi életben pedig felnéznek rám, nem pedig le. Nem tudom mire alapoztad a kommented tartalmát. Tévedsz.Totálisan tévedsz.

porfelhő 2012.01.06. 23:41:02

Több ügyben is tárgyal Magyarországról az Európai Bizottság, többek között a gazdasági ügyekről, médiáról és adatvédelmi ügyekről - mondta Balázs Péter.

Az egykori külügyminiszter szerint időnként előfordul, hogy az unió vizsgálódik egyes országoknál, de az, hogy ilyen „bűnlajstroma” legyen egy országnak, amelyben alapvető normákat von kétségbe, még nem fordult elő.

Az unió látott már populista kormányokat, nacionalizmust, de ilyen halmozott mértékben még nem – tette hozzá Balázs Péter.
Lehetnek külön ügyek, vagyis a kötelezettségszegési eljárások, de az egész uniós értékrendet fenyegeti a magyar politika, aminek akár az is lehet a vége, hogy Magyarországot meg fogják büntetni. Nem harcolhatunk magányosan – tette hozzá Balázs Péter, aki idézte a külföldi lapok kijelentéseit, melyekszerint Magyarországnak nincsenek barátai.
Az egésznek a halmazati hatása a legrosszabb, hogy az ország címlapokon van, ráadásul akkor, amikor hitelt szeretnénk felvenni.
Nagyon rossz irányba mozgunk, ha tovább megy ez a kettős beszéd, hogy egyik nap ezt mondjuk, más nap meg azt – tette hozzá Balázs Péter. "

Úgy hallottam, itt nem igazán szeretik, ha másol az ember. Én mégis megtette, mert láttam itt linket is a poszton.

Nem az egyik nap... óránként változnak a bejelentések. ami nagyon nem jó.

Ha az EU a végsőkig elmegy Magyarországgal szemben,"

Azért, hogy segítsen, az országnak ebben a lehetetlen helyzetben. A magyar kormány is lement/megy a végsőkig. Kár.

orient 2012.01.07. 01:26:01

@Amatőr: Igen valoban. Akkor lehet ott ezert mukodik ez az EU dolog?
Tenyen nem valtoztat, nem az EU-ban kell keresni a hibat hanem magunkban...

porfelhő 2012.01.07. 09:23:36

@Pipas:
Tényleg?

Józanságra intette a magyar kormányt a hvg.hu-nak adott interjújában Elmar Brok európai néppárti vezető.
A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt az elmúlt hónapokban – különösen az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáiban – igyekezett megvédeni a magyar kormányt, esetenként Orbán Viktor miniszterelnököt a liberálisok, zöldek és szociáldemokraták támadásaitól.

Kritikus hangnemben nyilatkozik a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó európai néppárti frakció egyik vezére, a pártalakulat külpolitikai irányítója, Elmar Brok a hvg.hu-nak adott telefoninterjúban, Gyurcsány Ferencék tervezett utólagos felelősségre vonásáról az államadósság növekedése miatt.
A képviselő a Német-Magyar Fórum nevű, hosszú évek óta működő alkalmi „think tank” alelnöke is."

hvg.hu/itthon/20110805_elmar_orban_gyurcsany#rss

??

porfelhő 2012.01.07. 09:24:34

Mióta lehet ide linkeket beszurogatni???

Amatőr 2012.01.07. 16:26:19

@orient: Egy politikai vitában az erősebb kutya él az ultima ratio lehetőségével. Mert sem agya, sem észérve nem maradt. Mint a kopasz tahónak a kocsmában; üt. Volt is ,lesz is ilyen.
süti beállítások módosítása