Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Fukuyama vs Orbán

2012. február 01. - Hörcher Ferenc
channels.com

KOMMENTÁR

Egyszer már azt hitte, eljött a történelem vége. Tévedett. Aztán búcsút intett a neokonzervatívoknak, s Obama mellett tette le voksát. Most a magyar politikával foglalkozik – jó szándékkal, de bizony felületesen.

 

 

Tulajdonképpen örülhetnénk, hogy a megélénkült nemzetközi érdeklődés Magyarországra irányította a nyugati értelmiség jó részének a figyelmét. Hiszen nagyon is örvendetes, ha a sajátos magyar politikai helyzettel kapcsolatban külső visszajelzéseket is kap a politikai elit és a magyar választók közössége is. A gondot az jelenti, hogy mivel a magyar nyelv hozzáférhetetlen, a legtöbb intellektuális celeb sajtóértesülésekre vagy elnagyolt politikai nyilatkozatokra építi vélekedéseit. Ezek pedig még a világlapok, a nagy hírügynökségek és az elektronikus média esetében is sokszor megbízhatatlanok.

Az American Interest aktuális számának címlapja
the-american-interest.com

Sajnos Fukuyama professzor is meglehetősen pontatlan adatokkal dolgozik a neokonok által irányított The National Interestből kivált, immár általa irányított The American Interest-ben megjelent, interneten is hozzáférhető cikkében. Nem is annyira az olyan légből kapott vádakkal van baj, mint hogy az alkotmánybírák életkorát leszállították volna, vagy hogy Orbán káoszt teremtett volna a magyar gazdaságban. Ezek egyszerű ténykérdések, melyek ugyan bosszantóak, ha tévesen keringenek a világsajtóban, de könnyen korrigálhatóak elvileg. Sokkal veszélyesebbek az olyan általánosítások, melyek részben valós problémákra, részben a fentihez hasonló légből kapott állításokra épülnek, s egyértelmű megbélyegzésként működnek. Bár Fukuyama elismeri, hogy nincs probléma a hatalmi jogosítványok formális allokációjával a politikai rendszerben, mégis úgy véli, az a csakugyan joggal kritizálható eljárás, ahogy gyorsan, és az ellenzék bevonásáért nem túl nagy erőket megmozgatva elfogadták az új alaptörvényt (csak zárójelben említem, hogy ő nem is tud erről a fogalomról, az országgyűlést viszont folyamatosan diétaként emlegeti), az azt mutatja, hogy Orbán vissza fog élni az intézményi garanciákkal. Szerinte Orbán inkább betiltja az ellenzéket, mint hogy szóba álljon vele. A magam részéről azt mondanám, hogy bár a kormányfő nem zárta ki az ilyenfajta félelmek kialakulását, ám egyáltalán nem tudom elképzelni az egykori demokratikus ellenzék tagjáról, hogy most maga kezdene betiltani pártokat. Abban ugyan igazat adok Fukuyamának, hogy vannak olyan pontok, ahol valóban túllépett a Fidesz azon, ami elegáns, vagy az én ízlésem s a nyugati politikai kultúra szerint való (ilyen valóban például az adópolitika alkotmányos elsáncolása), ám nem gondolom, hogy Orbán arra használná felhatalmazását, hogy az ellenzéki sajtót elhallgattassa. A Klub Rádió működési engedélyének megvonásáért magam is tiltakozom, azt elfogadhatatlannak tartom. A médiahatóság döntése azonban az alkotmányozástól igencsak messze esik, még akkor is, ha az intézmény élén egykori fideszes delegált ül. Hisz az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése elég egyértelműen megmutatja, hogy a kormány a médiaszabályozás területén sem élvezhet monopóliumot a mai Magyarországon.

További problémám Fukuyama érvelésével, hogy teljesen legitimnek tartja a nemzetközi beleszólást a magyar belügyekbe. Bár a cikk elején maga is elismeri, hogy Orbán legálisan nyert 2/3-os parlamenti többséget, úgy véli, demokratikus dolog, ha nemzetközi és európai (a két szint között egyáltalán nem is különböztet) testületek kézi vezérléssel próbálják befolyásolni a hazai politikai gyakorlatot. Természetesen ahogy a kormány, magam is elfogadom az Unió megfelelő szerveinek adott felhatalmazás alapján történő eljárásait. Ám elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam (hisz mint láttuk, a hatalmak magyarországi elosztását formailag Fukuyama sem kritizálta) kormányát külföldről próbálják kioktatni. Vajon fordított esetben mit szólna a neves professzor, ha a magyar külpolitika próbálna hasonló lépéseket tenni egy hasonló alapon autoriternek vélt amerikai vagy európai kormánnyal szemben? Ha e szcenárió képtelenségét belátjuk, akkor már világosabb Fukuyama üzenete.

Irving Kristol
economist.com

A The American Interest ugyanis olyan lap, amely célkitűzései között szerepelteti Amerika globális szerepvállalásának befolyásolási szándékát. Tehát világos, hogy az erő nyelvét beszéli Fukuyama, s amikor látszólag az intézményi kontroll megbízhatatlanságán töpreng Magyarország kapcsán, valójában az amerikai globális szerepvállalást bátorítja – igazi neokonos szellemben, dacára annak, hogy már rég szakított a néhai Irving Kristolékkal. Ráadásul, amikor az intézményekbe vetett bizalmat megkérdőjelezi, valójában ő bizonytalanítja el olvasóit a demokratikus berendezkedés működőképességével kapcsolatban.

Az ilyen kihívásra persze a magyar fél nem akkor válaszol okosan, ha maga is hasonló támadó hangot üt meg. Sokkal inkább arra van szükség, hogy megtalálja a két fél azokat a közös érdekeket, amelyek mentén a két, egyébként szövetséges állam együtt tud működni. Lipták Béla és vagy száz amerikás magyar nyílt levele után – melyben tiltakoznak Clinton asszony levele miatt –  ugyanis nyilvánvaló kell legyen a választásokra készülő Amerika számára is, hogy nem lehet érdeke egy szövetséges állam teljes elszigetelése, főként – ahogy a Békemenet megmutatta – az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság ellenére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr514043947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2012.02.01. 17:42:23

Orbánt támadja? Akkor persze hogy téved...

egyiptomi ugróegér 2012.02.01. 17:57:45

Tévedés, Fukuyama nem a Fideszt támadta, hanem a Fideuszt. Magyarországon pedig nincs Fideusz nevű párt, tehát nyilván egy másik országgal kevert össze bennünket...

Johnfive 2012.02.01. 17:58:26

" nyilvánvaló kell legyen a választásokra készülő Amerika számára is, hogy nem lehet érdeke egy szövetséges állam teljes elszigetelése, ":
kritika != elszigetelés (pláne teljes)

Másrészt, Amerika véleményének súlya van.
Nem teheti meg, hogy nem foglal állást a 'szövetségese' ellentmondásos döntéseivel kapcsolatban.
Ha nem foglalna állást az azt jelentené, hogy egyetért.
(A kormány is nyilván így kommunikálná.)

Szóval max. tudomásul venni tudják(meg hisztizni) Orbánék más ország véleményét, tenni ellene nem nagyon. :)

Dr. Cica75 2012.02.01. 18:04:31

A bejegyzés legalább akkora szar, mintha Török Gábor írta volna.
Másrészt meg engedtessék meg, hogy itt tiltakozzak az ellen, hogy egy nevében bevallottan is katolikus egyetem állami apanázst kap, miközben a szekulárisnak hazudott államunk saját fenntartású intézményeket zár be.

Tell Vilmos 2012.02.01. 18:05:48

Basszus! - aztat hittem, hogy a Fukuyama 1 tűzhányó! :-)

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:17:10

@Dr. Cica75: Ugye nem kívánja diszkriminálni a katolikus egyetemen tanuló hallgatókat?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:17:18

szerintem a külföldieknek sincs több tévedése Magyarországgal kapcsolatban, mint a honi politikusoknak

fegyelmezett névtelen kommentterrorista 2012.02.01. 18:20:05

@Terézágyú: :DD

@Dr. Cica75: a pázmány nem egyetem, hanem komisszárképző.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:20:54

itt van mindjárt a kétharmados többség kérdése;
mintha kétmillió hétszázezer valóban a magyarok többsége lett volna...

egyiptomi ugróegér 2012.02.01. 18:22:32

@Dr. Troll:

Mi a baj a Pázmánnyal? Az, hogy katolikus?

katolikus = Fidesz = náci?

sivatagi n. 2012.02.01. 18:23:59

@nexialista:

Az SZDSZ hány százalékos támogatottsággal baszta tönkre az országot?

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:24:59

@Dr. Troll: Tisztelt Dr. Troll,
kérem, ne sértegesse az egyetememet, én sem sértegettem az Ön munkahelyét.

vajdasagi 2012.02.01. 18:26:07

@Tell Vilmos: Nem is tűzhányó. Aztat nem tudod jól. Hanem atomerőmű :-)

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:26:09

@nexialista: A poszt pontosan fogalmaz: "2/3-os parlamenti többséget" emleget.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:27:12

@sivatagi n.: nem tudom, de nem is érdekel;
múltbeli tévedések nem mentik a mostaniakat...
(amúgy az szdsz-hez sincs közöm)

zsoltix 2012.02.01. 18:27:50

@Tell Vilmos: Az hát, ott van a Fujitsu Siemens vulkán mellett. :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:28:58

@Hörcher Ferenc: nem is a posztra céloztam, hanem a tény elkenésére

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.01. 18:31:49

@Hörcher Ferenc: ha serto egy komisszarkepzovel kapcsolatban lenni, akkor mast kell keresni:-D

mitol lenne kulonb egy marxista egyetemtol egy katolikus egyetem?

mert mas a zaszlo..?

a tudasnak nincs vilagnezete.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:32:08

bárki, aki arra kétmillió hétszázezerre (ami ma már nincs kétmillió) példátlan felhatalmazásként hivatkozik,
'elegánsan' figyelmen kívül hagy 5-6 milliót,
aki meg nem arra szavazott...

bozon 2012.02.01. 18:36:37

"Ám elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam (hisz mint láttuk, a hatalmak magyarországi elosztását formailag Fukuyama sem kritizálta) kormányát külföldről próbálják kioktatni. Vajon fordított esetben mit szólna a neves professzor, ha a magyar külpolitika próbálna hasonló lépéseket tenni egy hasonló alapon autoriternek vélt amerikai vagy európai kormánnyal szemben?"
Vajon fordított esetben, amikor pl. a szomszédos országok használják az ottani magyarság "jogállami" szopatásának számtalan módját, a posztíró nem érezné annak szükségét, hogy Magyarország minden lehetséges fórumon hallassa a hangját az egyetemes emberi jogok és értékek védelmében? Netán "kioktassa" az adott kormányt?

Amúgy meg bármennyi részkérdésben is téved Fukuyama, itt keményen zörög a haraszt, és az ciki.

JohnHenry 2012.02.01. 18:37:14

ez a szar miért került címlapra?

fegyelmezett névtelen kommentterrorista 2012.02.01. 18:37:18

@egyiptomi ugróegér: elmondom: 2002ben jelentkeztem oda a jogi karra, pont aznap volt a szóbeli felvételi beszélgetés amikor a söpredék lezárta az Erzsébet hidat, követelve az országgyűlési választások eredményének újraszámolását. Természetesen ez kellemes alkalom volt arra, hogy azok a tanárok/tanársegédek akik a felvételizőkkel foglalkoztak, kifejezzék szimpátiájukat a csőcselékkel, egyben előttem gyalázzák a szociálliberális kormányt majd az én véleményemet is kérték a történésekről. Természetesen alkalmazkodtam a helyzethez és helyeseltem a fideszes faszszopók gyűlölködő hazugságait, csak hogy felvegyenek. Ez sikerült is, de inkább otthagytam a picsába az "egyetemet", mert ott nem az oktatás volt a lényeg, hanem a káderképzés, a hazug fideszes propaganda terítése.

fegyelmezett névtelen kommentterrorista 2012.02.01. 18:41:45

@Hörcher Ferenc: hiába finnyáskodsz tányérnyaló, a pázmány nem egyetem, hanem fideszes csicskaképző, pont olyan gerinctelen szarházi pártkatonák részére, mint amilyen te is vagy. attól mert telefossátok ehhez hasonló - függetlennek hazudott - párthű blogokkal a netet, attól még nem lesztek elemzők, csak pártkatonák.

sárkányfő 2012.02.01. 18:42:44

Fukuyama néhol valóban nem pontosan tájékozott, azonban ez vonatkozik olyan dolgokra is, amiket ha tudna, még keményebben szólna, szóval egyfajta egyensúly így is megvan.
Pl. ha tudná hogy zsarolták ki 3 millió ember megtakarítását...

Vagy itt van ez is: "elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam"
Jogállam? Hol? De tényleg?
Ha a szocik idején hoznak visszamenőleges hatályú törvényeket, ha az ő idejükben kérdőjelezik meg rendszeresen a szerződés szentségét (hol Lázár, hol az egész kormány), vagy éppen rokon-cimbora kinevezésével megszüntetik az igazságszolgáltatás függetlenségét, akkor is jogállamnak vélné ezt az amit itt van? Erősen kétlem... sőt, tökéletesen kizártnak tartom. Ez is csak az unalomig ismert kettős mérce szokásos megnyilvánulása.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.01. 18:42:56

@Hörcher Ferenc:

" Sokkal veszélyesebbek az olyan általánosítások, melyek részben valós problémákra, részben a fentihez hasonló légből kapott állításokra épülnek, s egyértelmű megbélyegzésként működnek. "

Például ?

Alaptörvény, hogy az MSZP bűnös.

Ez jó példa a megbélyegzésre ?

Vagy arra jó példa, hogy nem akar Orbán ellenzéki pártokat betiltani ?

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:43:09

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Kedves Hozzászóló, először is kérem, az ön által használt képet hagyja el - mást személyiségében sért.
Amúgy meg engem katolikusként sért, amikor az egyetememet szólja le katolikussága miatt.
Amúgy pedig én más véleményen vagyok, szerintem éppenséggel világnézettől független tudás képzelhető el nehezen.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:44:44

@nexialista: Ön pedig a szavazásnak azt a sajátosságát hagyja figyelmen kívül, hogy csak a leadott voksokkal tudunk számolni.
Aki ugyanis nem ment el szavazni, nem árulta el, miért nem ment el.

sárkányfő 2012.02.01. 18:44:48

Ja és egy jogállamban egyszerűen nem csinál ki a hatalom egy ellenzéki rádiót (sem).

Pont.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:47:38

@bozon: Ha a magyarokat éri sérelem bárhol, az ezzel kapcsolatos fellépés nyilvánvalóan más megítélés alá esik, mint egyébként egy független állam ügyeibe való beleszólás. Amúgy ezeknek a bitáknak is vannak elfogadható európai és nemzetközi fórumai, és ezért nem kell "beszólni" vagy "kioktatni", főleg ha az érintett állam jogállam.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:49:16

@Dr. simonmondja.: Az MSZP-nek le kellett volna számolnia a pártállami múltjával. Ezt még a Fidesz-barátsággal nem vádolható LMP is világosan leszögezi.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 18:50:36

@Hörcher Ferenc: nem hagytam figyelmen kívül;
csak a tény számít, hogy a nemszavazók nem létező szavazatait támogatásnak venni szimpla hazugság

sárkányfő 2012.02.01. 18:51:55

@Hörcher Ferenc: Ennek őszintén örülök, fehér hollónál is ritkább hogy egy jobbos elismerjen egy ilyen súlyú dolgot. Ha viszont egyetértünk, akkor tényleg nem kéne "jogállamként" hivatkozni a mostani Magyarországra, mert ahol a pártnak érdeke van, ott a jog nem abszolút, hanem relatív...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.01. 18:56:36

@Hörcher Ferenc:

A pártállami múltjával ?

A Fidesz pártállami jelenével mikor fognak elszámolni ?

Talán kezdhetik ma.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.01. 18:58:45

Magyarország ezeknek csak egy gyarmat.

A demokrácia ott véget ér náluk, hogy nem az "ő" tanácsaikat, véleményét követnéd, hanem van saját ötleted, véleményed. Tökmindegy milyen országról van szó. Egyetlen kivétel van, ha jól befektet az USA-ba lehet akár diktatúra is. (Lsd. Szaúd arábia)

Elég az itteni liberálisokra, követőik itthoni pályafutását megnézni, az "én mondom meg ki náci, ki demokrata" mentalitásukkal, ami szerencsére jól a margóra is sodorta őket.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 18:59:33

@sárkányfő: Ha a Fidesz nem tekintette volna jogállamnak a szocialista kormányzást, akkor feltehetőleg valóban az utcai politizálást választotta volna.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 19:00:21

@Dr. simonmondja.: Majd ha a szavazók megbüntetik érte őket. De én még bíznék benne, hogy fejlődőképesek.

ricardo 2012.02.01. 19:01:23

@egyiptomi ugróegér: Amikor először olvastam online a cikket, akkor még mind a "Fidesz", mind a "Fideusz" név szerepelt benne, így arra gyanakodtam, hogy a "Fideusz" nem elírás, hanem Fukuyama (nem túl erős) szójátéka, ami a "fi-deus"-ra játszik. Vagyis a Fidesz amolyan "mindenható" párt. Azóta javították a Fideuszokat.

Egyébként ez a cikk nem velünk foglalkozik. Szerintem előbb volt meg F.-nak a mondanivaló ("Maybe institutions don’t matter, after all."), és csak utána jöttünk mi, amolyan demonstratív példaként, ami kvázi-aktuális. (És valószínűleg ugyanez volt a Krugman cikk is a NYT-ban.)

márta)) 2012.02.01. 19:02:02

Nahát! Nahát! Ez nagyon jó. Tulajdonképpen örülhetnénk") Na . Igen! Örülhetnénk akkor, ha pozitiv véleményt írna/írhatna a nemzetközi sajtó hazánkról.
De sajnos ez egyáltalán nincs így, mert az ország helyzete olyan, emilyen.

Orbán káoszt teremtett volna a magyar gazdaságban. "
Hála a Matolcsy-féle gazdaságpolitikának! Tripla bóvli leminősités, kuncsorgás az IMF. hitelért.
Az egykulcsos adóval hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, a társadalom egy hatalmas csoportja lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé.

sárkányfő 2012.02.01. 19:04:21

@Hörcher Ferenc: és ennek mi köze ahhoz, amit most a Fidesz csinál a jogállammal?

márta)) 2012.02.01. 19:05:51

Hogy mik vannak??!! Ha nem csal az emlékezetem, voltak olyan hangok a többségi kormány részéről, hogy a szocialistákat, mármint a pártot be kellene tiltani, a Gyurcsány féle platformmal együtt.
hm? vagy talán tévedek???

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.01. 19:06:25

@Hörcher Ferenc:

Az emeszpéről is a szavazók itéltek.
Már 21 éve.

Illetve eddig. Amíg demokrácia volt.

Mióta nincs, azóta a fidesz-frakció itélkezik.

dr Smittpálelnökúr 2012.02.01. 19:08:23

Orbán nem teremtett káoszt a gazdaságban???

Ha már egy poszt ténykérdésként kezel valamit, akkor annak illő lenne valósnak lennie, amiből mindenki a neki megfelelő következtetést vonja le.

De az, ha egy poszt tényként kezeli, hogy orbán nem csinált káoszt a gazdaságban, annak sajnos lövése sincs arról, amit ír.

Beszélj már egy könyvelővel, mielőtt ilyen baromságot posztolsz!

márta)) 2012.02.01. 19:12:16

Orbán vissza fog élni az intézményi garanciákkal. "
És? Talán nem élt vissza??
hm?

vajdasagi 2012.02.01. 19:13:54

Tisztelt Hörcher Ferenc úr,

bevallom, csak olyankor olvasom Önt, amikot az Index cjmlapjára kerül, de akkor mindig érdekes/hasznos/gondolatébresztő és legfőképpen kultúrált véleményeket látok. Olyat, amellyel nagyrészt azonosulni tudok.

Mégis (vagy épp ezért) engedjen meg nekem 3 szerintem fontos pontot, amelyet én másként látok:

1. Az erőközpontok mindig is beleszóltak a "csatlósok" életébe. És nyilván mindig is a saját "erős" érdekeiket tartották szem előtt, nem elsősorban a csatlósokét. Miért lenne ez az USA és hazánk között másként? Érdekelne csak egy olyan eset is a történelem során, amikor ez nem így volt.

2. A "káoszt teremtett a magyar gazdaságban" kapcsán csak az a kérdés, hogy ez mennyire a miniszterelnök úr, és mennyire a munkatársai hibája, de a gazdaságban állami és államközeli részében a káosz evidencia. Sőt a teljes magyar gazdaságot jelentősen és negatívan befolyásolja a mostani kormány. Mivel ebben élek, ezt nap mint nap látom és érzem a saját bőrömön is.

3. A bankadó, a végtörlesztés, a visszamenőleges adókivetés jobbára külföldi erőközpontok érdekeit sértették. Még az is lehet, hogy ezek "igazságos" lépések akartak lenni. De kérem higyje el, ilyen módon nem lehet legyőzni a "nemzetözi karvalytőkét". Ennek szükségszerűen megfizeti az árát a kormány is, meg az ország is. Ez több mint "bűn" volt: hiba. És akkor most miért csodálkozunk, ha mindenki, akitől mi elvettünk valamit tesz is ezt-azt ellenünk? Félreértés ne essék: valószínűleg számunkra előnytelen volt egy-egy nyugati cég velünk kötött régi szerződése. És valószínűleg eléri a hazaárulás bűnét az, aki ezeket a szerződéseket Magyarország nevében megkötötte régen - pláne ha kapott ezért kenőpénzt is a nyugati cégektől (én ezt igen valószínűnek tartom, ámde nem tudhatom...) De nem lehet ezeket a szerződéseket ilyen erőszakosan (a nemzetközi jogot megsértve) megszüntetni. Kokit és sallert osztottunk a nyugati pénzvilágank. Most rajtuk a sor és kapni fogunk több rosszat, mint amit mi okoztunk nekik. Ez ilyen egyszerű...

Kérem írjon még sokszor.Jelentősen emeli az átlagos színvonalat.

hoplita 2012.02.01. 19:15:35

@Dr. Troll:
Hű, de ritka egyenes gerincű csávó vagy te....!!!

És te söpredékezel, te takonyhalmaz???????
Akkor te mi vagy, bazmeg...????

sárkányfő 2012.02.01. 19:16:20

Na megyek, most nincs kedvem vitázni, de minden ellentmondása dacára, jobbos mércével mérve ez még egy kifejezetten merész, önkritikus blognak tűnik, persze még bőven lenne hova fejlődni...

dr. Bubó 2012.02.01. 19:17:38

@Hörcher Ferenc: egyetértek, nem kell hátrányosan megkülönböztetni őket...

tarcsa el őket a kaotikus egyház...

márta)) 2012.02.01. 19:18:41

Hűha! Micsoda meglepetés?!! A @hoplita mindjárt rendet csinál itt a poszton.
Nagyon jó.
:))))))))

hoplita 2012.02.01. 19:18:52

@Hörcher Ferenc:
Hú, ez nagyon gyenge...és igen szemforgató.
Legalább egy kis utóvédharcot kérnék Sir Orbánért, ki bátran elfutott.:P

Unionist 2012.02.01. 19:20:02

ha huntington élne, akkor valószínűleg egyetértene fukuyamával. azért, mert a derék samu bácsi is a civilizációkban hitt, és nem a nemzetállamokban.

itt arról van szó, hogy az egy nyelven beszélők közössége - általában a politikai közösségek - nem ruházhatók fel totális hatalommal a felvilágosult közgondolkodás szerint. (ebben nincs vita a liberók és a konzik, vagy a neokonok között.)

szóval először is azt kell kimondani, hogy a nemzetállam hirdetői bolsevikok.a bolsevizmus semmi egyéb, mint a többség uralma (zsarnoksága) a kisebbségek (bolsevik terminológiában a mensevikek) felett. ezt a felfogást szokás "népi" demokráciának nevezni. de ez a felvilágosult közgondolkodás szerint nem demokrácia, bár nem is (nyílt, katonai) terror, hanem puha (autoriter) hatalomgyakorlás. ez lehet egyébként pártok nélküli, egypárti, és többpárti. nyilván a többpárti autoriter rendszerek állnak a legközelebb a demokráciához. de ezek a rendszerek sem demokratikusak.

a demokratikus rendszerek ugyanis mindig megegyezésekre (konszenzusra) épülnek. a liberálisok úgy tartják, hogy a civilizált világnak két állapota van: a konszenzus (demokrácia), és a konszenzus hiánya (anarchia). és ez egyébként teljes összhangban áll a konzervatívok demokrácia (rend) és demokrácia hiánya (rendetlenség) felfogásával. béke-békétlenség, általános jólét-jólét hiánya. ehhez hasonló ellentétpárokkal szoktak még operálni.

de nagyon fontos érteni, hogy az (alkotmányos) rendnek nem a többség akaratából kell létrejönnie, hanem az ellenérdekelt felek megegyezéséből. különben legfeljebb "népi demokráciáról" beszélhetünk.

ha a népi demokráciát nemzeti köntösbe bújtatják, akkor jönnek létre a nemzetállami törekvések. a nemzeti bolsevikok nemzeti populizmussal szoktak hatalomra törni (a közönséges bolsevikok szociális demagógiával). a nemzeti bolsevikok a nemzeti romantikázásra, és a nemzeti radikalizmusra építenek, a népnemzet fogalmával operálnak.

márta)) 2012.02.01. 19:20:03

tarcsa el őket a kaotikus egyház... "

Ez még jobb!

:)))))

hoplita 2012.02.01. 19:21:18

@sárkányfő:
Légy nagylelkű és mutass utat, hová fejlődjön ez a "jobbos" blog...!
Semmiség az neked, szellemóriásnak...de itt epedve várják a kinyilatkozásaid..:)

márta)) 2012.02.01. 19:22:12

@Hörcher Ferenc:

Bocsánat! Megkérdezhetem, hogy Ön, engem már megint, pardon! ismét moderálgat??!!
Bocsánat!! Kimoderálja a kommentemet??
És? Miért???
hm?

dr. Bubó 2012.02.01. 19:22:50

@sárkányfő: "Pl. ha tudná hogy zsarolták ki 3 millió ember megtakarítását.."

zsarolásról szó sincs...

államosítás. magántulajdon elvétele... ez köztörvényes bűnszervezetben...

ezért ülni (vagy lógni) fognak...

(csak sok embernek nem esett le egy hónap alatt...)

hoplita 2012.02.01. 19:23:10

@Unionist:
Ugye te ezzel a süket rizsával kelsz, s fekszel?

dr. Bubó 2012.02.01. 19:23:56

@Hörcher Ferenc: a fides a saját szabályaival nem leváltható...

hiszen pont ők nem tekintik a szabályokat magukra kötelezőnek...

erőszakkal fogják őket elzavarni a zemberek...

hoplita 2012.02.01. 19:25:23

@dr. Bubó:
Ne akaszgassál mán pompom...!
Uncsi is, meg röhejes is. Megsúgom, nem kicsit.:)
Lefelejtetted a 1017 év feudalizmus+államcsőd+pógárháború egyenleted..:D

Unionist 2012.02.01. 19:27:22

@egyiptomi ugróegér:
a nácik a birodalmi nemzetállamot hirdették. az nsdap tagjaiban ez volt a közös. nem volt minden náci háborús bűnös. ezért nem lehetett beszélni kollektív felelősségről. eg. oscar schindler is náci volt (hitt a birodalmi nemzetállamban), de nem volt háborús bűnös.

dr. Bubó 2012.02.01. 19:28:31

@dr Kangörény: a gazdaságban nem csinált dr. Zorbán káoszt...

egyszerűen SZÉTVERTE a társadalmat és a gazdaságot...

ERKÖLCSI VÁLSÁGBA taszította a szeretett népét...
szerencsétlen országát...

dr. Bubó 2012.02.01. 19:30:07

@hoplita: ???? nem úgy van az...

1012 év feudalizmus + fides = álamcsőd + belháború...

a polgárt felül kelett vizsgálnom, plusz az el-lekkel is takarékoskodni kel amíg fides van... az egyszeri kormány... az egyszeri radikális adócsökkentés kormánya...

Unionist 2012.02.01. 19:31:39

@hoplita:
mi az, amivel nem értesz egyet?

dr. Bubó 2012.02.01. 19:31:57

@vajdasagi: "káoszt teremtett a magyar gazdaságban"

a káosz nem káosz, hanem egy nem működő álam (intézmények + jogszabályok) kb feudális sötétségű...

de ezt a fides "csak" BEVÉGEZTE...

minden szakmát kivégzett és a politikus csicskákkal feltöltötte...

hoplita 2012.02.01. 19:32:29

@dr. Bubó:
Ja, bocsi...idézni csak pontosan, szépen.:)

menőmano 2012.02.01. 19:33:26

Ez egy totálisan jól kommentelhető poszt!
Már majdnem annyira jó posztot ír a Hörcher Ferenc az ország helyzetét elemezve) mint a Török Gábor!
De azért utóbbi jobb, mert a TG. egy kiváló politikai elemző, és nagyon jól látja a dolgokat.
De azért előbbi sem rossz, csak hát egy picikét nem úgy látja a dolgokat", ahogyan kellene.
Elnézést! de azért én totálisan tiszteletben tartom a bloggazdát.
bezony

:)))))))

menőmano 2012.02.01. 19:35:57

Jaj! Elnézést) lefelejtettem)

Én meg már totálisan azt hittem, hogy a Hörcher Ferenc beteg, mert olyan nagyon régen írt posztot.
De látom) jól van?

:))))

hoplita 2012.02.01. 19:36:14

@Unionist:
Hosszú....meg kurva unalmas is mindig ugyanazt csócsálni.

Saliko 2012.02.01. 19:36:15

@Hörcher Ferenc:

Kedves Ferenc,

becsülöm a bátorságát, nevének vállalását, vitakultúráját. Nehéz helyzetben lehet; teljesen más a történelmi közeg, mint az ötvenes évek elejének Magyarországán, , mégis, az akkori kommunista elit ifjúsághoz (pl. Litván György, Kende Péter, Tardos Márton) tudom önt hasonlítani. Intelligenciája és hite is az övékéhez hasonlít, egyfajta kapaszkodás egy, a jelen esetben még eszmének sem nevezhető hatalmi stílusba. Magyarország még jogállam, de már nem teljesen (soroljam, vagy úgyis tudja, a) mint alkotmánybíróság, b) mint bírók nyugdíjazása, bohóc a Sándor palotában, c)..., d)....
Litván György mesélte egyszer, hogy a piacon Mari néni pontosan tudta, mi zajlik az országban, de ők, a kommunista ifjak akkor még vakok voltak erre. Kívánom, hogy ön is vegye észre mihamarabb, mi történik. A Fidesznek erre már úgysincs esélye, mert olyan ember vezeti, aki nem demokráciát akar.

kamerasmobil 2012.02.01. 19:36:56

Van abban valami hatarozottan ironikus hogy a blog fejleceben az szerepel hogy "a politika iratlan szabalyai" - ebben az irasban meg ez a szerzo (is) abba kot bele az apro targyi tevedeseken keresztul hogy Fukuyama pont ezeket az iratlan szabalyokat keri szamon.

Ahogy a Mandineren is irtam ez a cikk is nagyjabol harom szoban foglalhato ossze:

nem volt taggyules.

Nem stimmel par konkretum egy ennel joval tobbrol szolo irasban de mivel azokat cafoltuk ezert minden maris rendbejott. Kesz ennyi a kritika le is van tudva...

Lacdelo 2012.02.01. 19:41:48

A "Hungarian Diet"-et leszamitva jo iras volt. Nincs benne semmi, amit mi ne tudtunk volna, akik kritikius szemmel nezik Orban demokracia rombolasat.

Ezt a kormanyt el kell takaritani, addig amig totalis kaosz nem lesz a gazdasagban. Amig Matolcsy-OV paros mukodik az orszagban, addig nem lesz kilabalas.

menőmano 2012.02.01. 19:42:25

Nincs abban semmi különös, hogy a Európa és a fél világ felénk irányitotta érdeklődését.
Hát! Nem megszokott ) Itt Európa közepén az új tipusu gazdaságpolitika- ujszerű költségvetéssel.

"Az újban mindig ott van az esély és a bukás lehetősége. Meglátjuk hogyan reagál a piac. Mi az esélyt fogjuk választani". (mondá a kormányfő anno)
Nos! hát hála a Matolcsy-nak?? Mi lett belőle?
:)

Unionist 2012.02.01. 19:48:57

@Hörcher Ferenc:
ohm törvényének mi a világnézete? vagy mondjuk newton principiájának? newton hívő volt, de a természettudományos és természetfilozófiai munkásságának a valláshoz nem volt közük. a (természet)tudomány, a (természet)filozófia, és a vallás a legtöbb esetben elég jól elkülöníthető egymástól annak ellenére, hogy a bölcsészek szeretik a vallást filozófiának, a filozófiát tudománynak beállítani. (pedig hülye szokás).

dr. Bubó 2012.02.01. 19:49:32

@Saliko: érdekes felvetés... mi lesz ezekkel a buta fides szekértolókkal... akik szerencsétlenek még gyakran személyes előnyöket se "élveznek" a feudalizmusból, sőt soxor még áldozatokat is vállalnak azaz leszívja az energiájukat a fides...

szerintem kus lesz nekik nemsokára... szégyelni fogják... majd jön a belülről bomlasztós szöveg...

nem értem, hogyan bírnak a tényekkel szemben egy kamunikációs alternatív valóságot teremteni maguk köré...

nyilván lesz legalább olyan számonkérés az elmúlt 21 év politikai és gazdasági ámokfutása után...

de ha ez hamarabb következik be, akkor KÖZTÖRVÉNYES számonkérés is lesz...

azt gondolom a magántulajdon államosítása minden társadalom többsége szerint SÚLYOS BŰN...

kérdés mikor esik le a "tantusz" a többségnek... legkésőbb nyilván a nyugdíjba menetelkor amikor a zálami rencer már összeomlott és nincs saját megtakarítása se...

eszméletlen buta és lusta népség a magyar... de mi van, ha nem a végtelenségig...

lariflari 2012.02.01. 19:51:28

@menőmano: Matolcsy is majd rádöbben,ha kupánbasszák egy furkósbottal,némi apróért az éhezők!
Majd akkor ő is rádöbben,mit is csinált itt valójában!

dr. Bubó 2012.02.01. 19:51:42

nyilván lesz legalább olyan számonkérés az elmúlt 21 év politikai és gazdasági ámokfutása után... mint 1947-1990 közöttiért... viszont a bűnismétlés... az a háromcsapás törvénye szerint is... ÉLETFOGYTIG vagy ideiglenesen be lehet vezetni a HALÁLBÜNTIT...

aadam 2012.02.01. 19:55:56

Milyen "kézi vezérlés"? Az, hogy "Viktor, ne legyél már f*sz, mert különben nem adjuk oda az adófizetőink pénzét"?

dr. Bubó 2012.02.01. 19:56:24

az azonnali nagyarányú adócsökkentések pártja... nemcsak azonnali, sőt visszamenőleges... mínusz 30 nap felkészülési idő...

poldi.blog.hu/2012/01/31/megkezdodott_az_onkormanyzati_sarc?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:01:39

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Tévedsz ebben, bocs. Magam is jártam a Pázmányra egy időben. S előtte jártam több marxista egyetemre is. Saját bőrömön éreztem a különbséget.

A marxista és a katolikus egyetem között az a hatalmas különbség van, hogy a marxista egyetemen egyetlen világnézetet fogadnak el, minden más hibásnak minősül, s emiatt KÖTELEZŐ marxistának lenni, míg a katolikus egyetemen a katolikusság "csak" az egyetem szellemiségét jelzni, de sem nem kötelező, sem nem kizárólagos.

A Pázmány jogi karán pl. - ahol a cikk szerzője is tevékenykedik - a katolikusság annyit jelent, hogy van kötelező katolikus kánonjog tárgy is, ez egy a kb. 100 tárgy közül. Természetesen nem kötelező hinni a katolicizmusban, én sem vagyok katolikus, nem is hiszek benne, s emiatt nem buktattak meg.

no successful 2012.02.01. 20:06:08

Amerika és Magyarország (és úgy általában a "szabad" világ viszonya amolyan csendőrpertun alapul.
Míg nekünk eszünkbe nem jut levelet írni Obamának, hogy szüntessék meg a Guantanamoi fogolytábort, ők zsigerből osztják nekünk az észt, meg hogy aggódnak itt a demokráciáért.
Köszönjük szépen megvagyunk, és amíg nem sértjük a polgári demokráciák alapelveit, legalább olyan szinten, ahogy ők Guantanamoban, addig sztem. nincs jogalapjuk a támadásra.

Dr. Cica75 2012.02.01. 20:09:24

@Hörcher Ferenc: Nem. De egy szekuláris állam esetében egyértelmű, hogy az állam ELSŐ körben a világnézetileg semleges oktatást támogatja. Az egyházi fenntartású egyetemet meg tartsa fenn az egyház, nem? (és az nem egyházi fenntartás, hogy az állam kerülőúton ad pénzt)
Ilyeténformán felháborítónak tartom, hogy egy szegedi TE képzést NEM támogat az állam, a Pázmányt meg igen.

lehet más a handa-banda 2012.02.01. 20:10:09

Szavamra ezt a fickót láttam már a kínai piacon egy halom gönc között verte a kártyát cigivel a szájában

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:12:21

@nexialista:

Én személyesen utálom a Fideszt és az egész fideszes hőbörgést mindenestül, azonban a tényeket szeretem. A tény pedig az, hogy eddig MINDIG a vesztes párt arra a demagóg állításra hivatkozott, hogy "x % otthon maradt, tehát a nyertes párt mögött csak törpe kisebbség áll". Ezt mondta a Fidesz is amikor vesztett 2002-ben! 2010 óta meg ezt ismételgeti egyre több MSZP-s. Pedig hülyeség. Aki nem szavazott, az nem számít, s kész, az átadta a döntési jogot a szavazóknak. Ráadául a közvéleménykutatások is azt erősítik meg, hogy a nemszavazók között a pártszimpátiák nem különböznek a szavazók közti pátszimpátiával.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:13:30

@Dr. Cica75:

Világnézetileg semleges oktatás nem létezik.

Unionist 2012.02.01. 20:17:00

@dr. birca max:
pedig de. úgy hívják: természettudományos képzés.

piefke 2012.02.01. 20:17:49

„…egyáltalán nem tudom elképzelni az egykori demokratikus ellenzék tagjáról, hogy most maga kezdene betiltani pártokat.” – Hallottál már arról, hogy a mai MSZP-t felelőssé tették a Rákosi- és Kádár-éra bűneiért (és: tévedéseiért – de ezt most ne nyissuk ki!). Mi ez, ha nem e párt (és: ideológiai irányzat?) legitimitás-alapjainak felszámolása? És: sokan sok mindent „nem tudtak elképzelni” (vagy: NEM AKARTAK elképzelni) orbánról az elmúlt években – és lám: mindezeket „az egykori demokratikus ellenzék tagjától” elképzelhetetlen dolgokat sorra-rendre megtette az elmúlt bú másfél évben! És nem fog ott megállni, ahol ma tart – hacsak erre általa megváltozhatatlan külső kényszerek nem szorítják rá.

„…nem gondolom, hogy Orbán arra használná felhatalmazását, hogy az ellenzéki sajtót elhallgattassa. A Klub Rádió működési engedélyének megvonásáért magam is tiltakozom, azt elfogadhatatlannak tartom.” – Mondd, te el is olvasod, amit leírtál? Nem semmi, hogy egy félmondaton belül azonnal meg is cáfolod azt, amit „nem gondolsz”!:-)

„…teljesen legitimnek tartja a nemzetközi beleszólást a magyar belügyekbe.” – Ez bizony legitim beleszólás, hiszen az EU-tagsággal eleve lemondott az ország a „klasszikus” nemzeti szuverenitás tekintélyes részéről. Elfogadta az ország a tagsággal, hogy belül marad a demokratikus jogállam írott és írásba sem foglalt keretein – és bizony, az EU-tagságot éppen az 1. Orbán-kormány tárgyalta végig. Ergo: Orbán most nem tehet úgy, mintha „semmi köze nem lenne-lett volna” a szuverenitást önkéntesen korlátozó EU-s kereteken. A 2/3-os parlamenti többség csak e kereteken belül használható fel legitim módon és csak e keretek erősítésére, a demokratikus mentalitás terjedése és jó működése érdekében, de semmiképp sem arra, hogy a demokráciát ott üsse, ahol az őt akadályozza, „privát céljaiban”!
„Kézi vezérlésről” pedig szó sincs! Hogyan nevezheted kézi vezérlésnek azt, ha valaki előre, írásban deklarált közös szabályok betartására int egy konok, önző szabályszegőt? A beleszólás szervesen, rendszerszerűen következik a tagságunkból, így a „belenyúlás” korántsem ad hoc, nem ötletszerű, hanem az EU eszmei, jogi alapjainak és rendszerének szabályszerű és előre látható működése.

„…mit szólna a neves professzor, ha a magyar külpolitika próbálna hasonló lépéseket tenni egy hasonló alapon autoriternek vélt amerikai vagy európai kormánnyal szemben?” – ha jól emlékszem, éppen Orbánék és éppen az EU-s alapelvekre hivatkozva „próbáltak hasonló [jogokat, kötelességvállalásokat számon kérő] lépéseket tenni” egy európai kormánnyal, Szlovákiával szemben, amikor az a nyelv- és állampolgársági törvényeivel szintén átlépett a közös és előre elfogadott EU-s normákon.

Fukuyama nem „az erő nyelvén beszél”, hanem éppenséggel figyelmezteti Orbánékat, hogy nem lesz eredményes, ha erővel próbálnak túllépni az előzetesen maguk által is vállalt jogi és mentalitásbeli keretrendszeren – mert akkor megtapasztatják a rendszerrombolókkal szembeni jogos retorziókat.

„…az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság…” – A magyar társadalom politikailag aktív polgárai, az elmúlt másfél évben az Orbán-kormány működésével, módszereivel és általános szemléletmódjával, valamint célrendszerével kapcsolatban szerzett koherens tapasztalatai alapján immár 84%-ban úgy találja, hogy:
• itt a folyamatok rossz irányba tartanak
• ezért a teljes választókorú népességben a Fidesz támogatottsága 20% alá esett.
Kevésbé választékosan mondva: Orbánt és társaságát csupán azért nem zavarták már el a magyarok a büdös francba, mert egyszerűen nincs szerevezett, ésszerű, kidolgozott programja alapján a választók többségét maga mögött tudó/maga mögé állítani képes politikai erő…

…Te pedig kedves Hörcher Ferenc, hagyd abba a szerecsenmosdatást, mert akármennyire is igyekszel, az bizony fekete marad! Reménytelen és felesleges harcot vívsz – akárcsak Orbán egy, a sajátjánál (a mai nehézségei ellenére is bőven) sokkal átgondoltabb és sokkal jobban működő rendszer ellen.

kamerasmobil 2012.02.01. 20:20:08

@dr. birca max: Ez az okfejtes okes is.

Ami nem okes az a Fidesz kinyilatkoztatasa hogy marpedig mogottuk az orszag tobb mint 2/3-a all ezert barmi amit tesznek elveszi a lakossag felhatalmazasat. Na ebbol egyik sem igaz.

ROZ 2012.02.01. 20:25:37

A posztíró itt kap enni:

www.btk.ppke.hu/karunkrol/intezetek-tanszekek/filozofiai-intezet/esztetika-tanszek/horcher-ferenc-sajat-honlap

Kell még ezek után bármit is írni? Legfeljebb csak annyit, hogy úgy látszik, jó helyre került az Orbánék által a katolikus egyháznak folyósított állami pénz: megdolgoznak érte!:-)))

Dr. Cica75 2012.02.01. 20:26:41

@dr. birca max: Persze, de törekedni lehet rá. A Pázmány nem törekszik rá, különben nem lenne benne a nevében a katolikus.

bozon 2012.02.01. 20:27:19

@Hörcher Ferenc: "Ha a magyarokat éri sérelem bárhol, az ezzel kapcsolatos fellépés nyilvánvalóan más megítélés alá esik, mint egyébként egy független állam ügyeibe való beleszólás. Amúgy ezeknek a bitáknak is vannak elfogadható európai és nemzetközi fórumai, és ezért nem kell >>beszólni<< vagy >>kioktatni<<, főleg ha az érintett állam jogállam."
1. Nem esik más megítélés alá. Fukuyama ebben az esetben is véd valakiket, mégpedig a megénekelt jogtalanságok által hátrányosan érintetteket (akár az egész magyar társadalmat). Ember ember iránt pont ugyanúgy érezhet felelősséget, mint magyar magyar iránt.
2. Itt is, ott is "független" államok ügyeibe szólnak bele "kívülről".
3. Mivel a véleményszabadság a világ szerencsés részeire nemzetközileg is kiterjed, a nemzetközi sajtó is egy érvényes -- ugyan nem formalizált és nem is erős -- fórum a hasonló kifogások felemlegetésére. Használnánk mi is a határontúliakért (hacsak nem vagyunk annyira impotensek, hogy nem).
4. Az érintett állam ugyan formailag jogállam, de pont a jogállamiság megtörtént sérülése vagy vélelmezhető közeljövőbeli sérülése, illetve a jogállamiság mögött létező szellemiség csorbulása miatt aggódik a lamentáló (itt éppen Fukuyama). De amúgy miért is lenne kevesebb jogalapja bárkinek arra, hogy egy technikailag jogállamnak szóljon be, mint egy nem jogállamnak? A nem jogállamok is ugyanúgy szuverének, ugyanolyan alanyai a nemzetközi jognak, sőt, alkalmasint a belső legitimitásuk, elfogadottságuk meg is haladhatja egy éppen vergődő jogállam vezetéséét.

Sz'al, Fukuyamával lehet egyet nem érteni, ha valaki a Fidesz eddigi kormányzását jónak, nem jogállam- vagy szabadságellenesnek tartja, de azt kifogásolni, hogy leírta a véleményét meglehetősen furcsa dolog.
Még egy gondolatkísérlet: ki horkanna fel, ha 2009-ben az MSZP-kormánynak szólt volna be? Mások, de lenne akkor is felhorkanás. ;-)

menőmano 2012.02.01. 20:30:02

@lariflari:

kupánbasszák " Ez jó. Hát Én azt nem mondom, hogy kupánbasszák. De az biztos, hogy egy bizonyos társadalmi csoport elszegényedése mellett, életek dőlnek romba. S azok akik (esetleg) most elesnek, soha többé nem tudnak talpra állni.
Emlitett csoport" mindennapi életvitelében csak vegetál.
S már lassan úgy néz ki a helyzet, hogy vagy eszik vagy rezsit fizet.
S ebbe a csoportba, nem csak az elszegényedett vidék tartozik bele. Ott vannak a fiatalok,(is) diplomával a zsebükben, kiknek a vegetálás mellett álmodniuk sem lehet pl. lakásról. Szóval nagyon összetett ügy, s nehéz, nagyon nehéz megélni.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:30:57

@Dr. Cica75:

Az egyetem szellemisége egy dolog, s teljesen más dolog egy adott tudomány irányultsága. Nem létezik pl. katolikus, protestáns, zsidó, budhista, ateista büntetőjog Magyarországon, csak egyetlen van, a hatályos.

Dr. Cica75 2012.02.01. 20:33:32

@dr. birca max: bullshit alert.
Tehát: egy KATOLIKUS egyetemet miért nem tart el az Egyház, miért tartja el az állam. Közben pedig egy ÁLLAMI egyetemet miért NEM tart el az állam?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 20:34:48

@dr. birca max: jómagam azt remélem, hogy a pártra nem szavazók, akiknek elegük van a politikai elitből, jobb- és baloldalból, egyszer csak ráébrednek saját többségükre, és az lesz az igazi szavazás...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:35:27

@kamerasmobil:

A pártok szeretnek demagógok lenni, a Fidesz meg különösen.

Maradjunk azonban a jogi tényeknél: az alkotmányozás egyetlen feltétele a parlamenti mandátumok kétharmada. Az, hogy ezt úgy állítják be, mintha ez a teljes lakosság kétharmadát jelentené, természetesen demagógia, de jogilag teljesen irreveláns.

menőmano 2012.02.01. 20:35:58

Na.,jó. Úgy vettem észre nagyon nem kivánatos" a személyem, a jelenlétem itt) megyek inkább szétnézek még a neten.

oszt.jóccakát!!!

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:36:31

@Dr. Cica75:

Sajnos nem ismerem részleteiben a PPKE finanszírozását, azaz erről nem tudok nyilatkozni.

Unionist 2012.02.01. 20:38:16

@no successful:
de itt nincs szó támadásról. pusztán csak arról van szó, hogy a fizetési igérvényhez jogi feltételeket szabnak. orbán viktor meg azt mondja: a közösség pénze kell, de a közösség normái nem kellenek hozzá. kik mondják még?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:39:05

@nexialista:

Ebben én nem hiszek. Amikor a pártokból kiábrándultak aktivizálódnak, akkor csupán az történik, hogy az addigi pártok helyére jön egy új párt.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:42:54

@Unionist:

Az mi? A természettudományokban is vannak elméletek. S ha x elmélelet favorizálja egy tanterv vagy egy tanár, akkor az már nem semleges. Márpedig valamit kénytelen mindenki favorizálni, hiszen különben nem mondhatna semmit.

Egyébként nincs is szükség semlegességre! Sokkal fontosabb ennél az, hogy az emberek megismerjenek több nézőpontot is.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.02.01. 20:43:01

Kedves Ferenc!
" Most a magyar politikával foglalkozik – jó szándékkal, de bizony felületesen."

A felületesség stimmel, de a jó szándékot sehol sem találom. Valaki biztos tud nekem segíteni, hogy megtaláljam...

Szerintem Fukuyamát a rosszindulatnál is sokkal több minden vezérli, az pedig, hogy egy világhírű professzor minden kutatás, tájékozódás nélkül felelőtlen kijelentéseket tesz, több mint hiba.

piefke 2012.02.01. 20:43:03

@Dr. Cica75:

Cica, jól kérdezel!

Ami meg a büntetőjogot illeti: igenis, létezik katolikus, protestáns, stb. ALAPOKON ÁLLÓ büntetőjogi szemlélet és ezen alapokon álló, a jogalkotás folyamatásban és a jogalkalmazásban résztvevő emberek is.

Általánosságban: ha egy egyetem a nevében deklarálja, hogy "katolikus" (mormon, muzulmán, párszi, stb...), akkor ennek két oka lehet:
1. Ezek a felekezetek tartják el, éspedig a saját híveik adományából és nem az állam által az e felekezetekhez nem tartozó egyéb állampolgárok adójának újraosztásával (mint a Pázmányt nálunk Orbánék...)
2. E felekezetek nézeteit igyekeznek terjeszteni

Mivel a Pázmányt nem a rom. kat. hívek által összeperselyezett pénzből tartják fenn, nem is abból épült, hanem a magyar állami költségvetés forrásaiból, ezért az 1. eset kizárva - marad a 2. lehetőség. Így viszont minden szöveg, vélemény, stb., ami ennek az egyetemnek a környékéről jön, eleve a katolicizmust, annak érdekeit és nézeteit van hivatva képviselni.

Dr. Cica75 2012.02.01. 20:46:02

@dr. birca max: Egyem a szived cukorborso... :D. Na most a magyar egyetemi finanszirozas ugy van, hogy az osszes egyetemet, ami nem alapitvanyi (elarulom, a Pazmany nem az), azt az allam fizeti fejkvota alapjan. Plusz az egyhazi fenntartasu intezmenyek kapnak meg tamogatast ugy, hogy az egyhaz kaja meg, amit aztan vagy leoszt vagy nem (mivel a hatalyos jogszabalyok szerint az egyhaznak SEMMIFELE allami tamogatassal nem kell elszamolnia, ezert ezt ugye nem tudjuk).

piefke 2012.02.01. 20:47:29

...Akkor meg ki is szól bele egy szuverén ország dolgaiba? Esetleg a katolikus egyház Magyarországéba? Ki is eröltetné rá az álláspontját, a világnézetét olyan emberek tömegeire, akiknek a dolgokról egészen más, a katolicizmusétól baromira eltérő elgondolásaik vannak?

...Akkor meg ki is szól bele egy szuverén ország dolgaiba? Esetleg a katolikus egyház Magyarországéba? Ki is erőltetné rá az álláspontját, a világnézetét olyan emberek tömegeire, akiknek a dolgokról egészen más, a katolicizmusétól baromira eltérő elgondolásaik vannak?

(Szubjektív megjegyzés: Undorodom az önző és életidegen céljaikat álszentségükkel leplezni próbáló papoktól és azoktól a „talpig úriemberektől” is, akik kiszolgálják őket…)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:47:54

@nexialista:

Magyarországon nemigen. Még sosem történt meg, hogy egy párt elindult a semmiből és kormányra került.

Én jelenleg Bulgáriában élek, itt kétszer is megtörtént - 2001-ben és 2009-ben -, hogy egy előtte nem létező párt, a semmiből indulva választást nyert. Az eredmény: új pártstruktúra alakul ki, s az emberek 1 év múltán már az új pártstruktúrára mondják, hogy "elegük van az elitből".

Tell Vilmos 2012.02.01. 20:49:13

@zsoltix:

Naaaa! - tudtam én! Bár @vajdasági meg aztat mondja, hogy atomerő meg mű.
Egy dolog biztos. Bármelyik is legyen mi biztosan ráb@szunk...

Komolyabban:- ez a Fuku izé jókat szokott mondani meg a jóslatai is be szoktak gyünni, de egy biztos! -nálunk bármibe kezdene tuti az ellenkezője jönne be. Sírva rohanna haza Nipponba...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:50:55

@piefke:

Hogyan lehet pl. a Pázmány informatikai vagy jogi vagy történészi szakán katolicizmust terjeszteni? Mi a különbség egy állami és egy katolikus egyetemen végzett ügyvéd között például?

Maximum a teológiain lehet, dehát az meg eleve KATOLIKUS teológia...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 20:53:28

@Dr. Cica75:

"a hatalyos jogszabalyok szerint az egyhaznak SEMMIFELE allami tamogatassal nem kell elszamolnia"

Ez csak az 1 %-ra és annak kiegészítésére igaz, valamint az esetleges ingatlanmegváltásra. A céltámogatásokkal az egyházak is elszámolnak.

török gábor 2012.02.01. 20:53:57

@Dr. Cica75: nem szép dolog így sértegetni Hörcher Ferencet...

Dr. Cica75 2012.02.01. 20:55:25

@dr. birca max: Ne nézz minket hülyének kérlek. Akkor mitől katolikus az egyetem? Másrészt te magad írtad, hogy "a tudomány nem lehet világnézeti, maximum az egyetem szellemisége" (igaz, kettővel lejjebb már azt írtad, hogy világnézetileg semleges oktatás nem létezik, de ezt már hagyjuk). Tehát a közeg, amiben a tisztelt hallgató szocializálódik, az katolikus. Egyértelmű, nem?
Vagy azt akarod bemesélni, hogy a KATOLIKUS egyetemhez az egyháznak semmi köze, csak felvették a katolikus nevet, hogy négy betű legyen a rövidítése? Nem is értem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.01. 20:56:00

Kioktatni bárkit ki lehet, az nem szuverenitási kérdés. Chavez, vagy Castro is rendszeresen kioktatta az USA-t, de nagy ügy. Ezt egy kormánynak ki kell bírnia.
Mi is kioktathatjuk az USA-t. Mondjuk, nem fogják vizesre sírni a párnát miatta, de megtehetjük.

A Békemenet nem a kormány mögötti támogatottságot mutatta meg, hanem hogy a Fidesz kemény mag még mindig könnyen mozgósítható (bármivel).

(A káoszt teremtett a gazdaságban egyébként igaz. Olyan viharos gyorsasággal és hektikusan változik a szabályozási környezet, hogy például január közepén a bérelszámolók még nem tudták, hogy a januári béreket hogy kell elszámolni...)

skipy 2012.02.01. 20:57:24

Kedves szerző!

A 'demokrácia' agyonegyszerűsítve annyit takarna, hogy a többség akarata győz. Ez esetben, mint az EU tagállama, mindenképpen jogos, hogy ha a tagok többsége nem ért egyet a magyar belügyekkel, akkor beavatkozzon.

Megjegyzem, ön egészen szokatlan álláspontot képvisel azzal, hogy különbséget tesz Magyarország, és a kormány között.

Mi is a probléma az írásával:
"Bár Fukuyama elismeri, hogy nincs probléma a hatalmi jogosítványok formális allokációjával a politikai rendszerben...()"
Ez azt jelenti, hogy konkrétan az hogy valaki átalakítja a hatalmi rendszer egyes részeit, alapvetően nincs probléma. Erre ékes példa lenne az Egyesült Királyság felsőházának átalakítási kérdése.
Az, hogy át akarják alakítani, nem jelenti automatikusan azt, hogy diktatúrát építenének, vagy bármilyen más módon csorbítanák a demokráciát.
Ezzel mindenki egyet is ért. A probléma az, hogy az egypárti alkotmány, az egyéni képviselői indítványok, etc... arra utalnak, hogy a Fidesz (Viktor) nem tűr ellentmondást és kritikát. Ennek szól az "előbb tiltaná be" rész

"ha nemzetközi és európai (...) testületek kézi vezérléssel próbálják befolyásolni a hazai politikai gyakorlatot"
Ez bosszantó. Elismerem, nem rossz ötlet összemosni az Európai Uniót a Szovjetunióval, de milyen kézi vezérlésről beszélünk?

Hogy úgy mondjam, az Európa kocsmában MO részegen az asztalra csinált, teletűzdelte fogpiszkálókkal, kijelentette, hogy a süni is kér inni, majd teljesen fel van háborodva, hogy nem akarnak neki még egy kört fizetni.

Ha már itt tartunk, a kormány mögötti 'jelentős támogatottság' nagyrészt azokból állt, akik a fenti történetet egy vállrándítással, és a 'nemzeti szuverenitás' megemlítésével lerendezik.

Tévedés ne essen, nem kötelező hitelt fölvenni az IMF-től. De ha rá van szorulva az ország, akkor el kell fogadni a feltételeket. Pont mint amikor T. szerző megy el a bankba. Megmondják, hogy milyen feltétellel adnak pénzt. Ha elfogadja, akkor tessék betartani, ha nem, lehet menni. De ugye érezhető annak az abszurditása, hogy az ember megmagyarázza a banknak, hogy mit hogyan kell? Belegondolva a bank is teljesen illegitim módon szól bele a pénzügyeinkbe.

Végszóként. Elolvasva az eredeti cikket, a szerző kiemeli, hogy az angol jogrendszer és a magyar jogrendszer nem különbözik annyira. Nem a hatalmi ágak szétválasztásával, vagy a tákolmánnyal van gond. Az egész cikk arról szól, hogy Orbán eszetlenül visszaél a 2/3-ad nyújtotta lehetőségekkel.

piefke 2012.02.01. 20:57:39

@dr. birca max:

Hát úgy, hogy az előadásokon a szakanyagon KÍVÜL is sok szó esik - akár aktuális, akár általános - dolgokról. Hát úgy, hogy az előadó nem csupán a szakanyagot adja le, hanem mint minden tanár, egyéb területeken is képes hatni a tanítványaira: erkölcsi nézetek, ki miben hisz, mi motiválja, stb.

...És még ott vannak azok az alkalmak is, ahol (pl.) a diákok "öntevékeny köreiben" folyik a (rá-)nevelés. Nyilvánvaló, hogy a Pázmányon ezen öntevékeny körök is "irányítottak"...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.01. 21:00:21

@dr. birca max: szerencsére a történelem csak egy darabig ismétli önmagát; ha soh'sem történt volna változás, tudod, hol tartanánk...

Unionist 2012.02.01. 21:01:20

@török gábor:
általában nem szép dolog a másikat sértegetni. de itt a "liberális" és a "nem liberális" vallások ütköznek. szóval teljesen természetesek ezek a kölcsönös kiátkozások.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:03:21

@Dr. Cica75:

Pedig nincs itt ellentmondás!

Az egy dolog, hogy nem létezik budhista, katolikus, zsidó, ateista történelemtudomány, de létezik számtalan értelmezés, áramlat, s emiatt semlegesség nincs.

Az egyetem szellemisége azt jelenti, hogy van kötelezően katolikus tantárgy is. Pl. - ha jól emlékszem - a jogászoknál 4 félévig van katolikus kánonjog tárgy.

A PPKE-n az egyetlen valóban katolikus oktatás a teológus szak, dehát ez nyilvánvaló. Aki pl. református teológus akar lenni, az nyilván nem a PPKE teológus szakára jelentkezik...

gigacherry 2012.02.01. 21:04:06

"Szerinte Orbán inkább betiltja az ellenzéket, mint hogy szóba álljon vele."
Nem csak szerinte.
"A magam részéről azt mondanám, hogy bár a kormányfő nem zárta ki az ilyenfajta félelmek kialakulását,"
Ha el akarja kerülni, akkor miért nem zárja ki?
"ám egyáltalán nem tudom elképzelni az egykori demokratikus ellenzék tagjáról, hogy most maga kezdene betiltani pártokat."
SOkm indent megtett már, amit korábban el sem tudtak volna képzelni róla.

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:04:16

@dr. birca max: Akkor most ismered a PPKE finanszírozási hátterét vagy nem?

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:05:43

@dr. birca max: Na ne viccelj, akkor ezek szerint olyan, hogy "egyetemi szocializáció", aminek lényegét piefke is olyan szépen kifejtette, nem létezik? Ne nézzük már hülyének egymást...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:05:54

@piefke:

Ez nyilvánvaló, de ez mindenhol és mindenben így van. Minden tanárnak van személyisége, s abból átad valamit mindenképpen. Robottanárok lennének csak semlegesek, de még azok sem, hiszen azokat is emberek programoznák.

A kérdés, hogy a tanítvány azonosul-e a tanárával vagy esetleg éppen negatív példaként néz rá.

Netuddki. 2012.02.01. 21:07:26

Nem azzal kéne foglalkozni mit írnak rólunk külföldön. Össze kéne fogni és elhajtani az ország éléről az ilyen parazita, megélhetési politikusokat akik már idestova 21 éve a vérünket szívják...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:07:43

@Dr. Cica75:

Nem. De az egyházakét igen. Négy éven keresztül az egyik magyarországi egyház (nem a katolikus) vezetőségében voltam.

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:09:22

@dr. birca max: Akkor ha ez mind így van, akkor mondd meg kérlek:
1., Mitől KATOLIKUS az egyetem?
2., Mi köze van az egyháznak az egyetemhez (azon kívül persze, hogy az állam rajta keresztül ad az egyetemnek pénzt)?

gigacherry 2012.02.01. 21:09:38

"ovábbi problémám Fukuyama érvelésével, hogy teljesen legitimnek tartja a nemzetközi beleszólást a magyar belügyekbe. Bár a cikk elején maga is elismeri, hogy Orbán legálisan nyert 2/3-os parlamenti többséget, úgy véli, demokratikus dolog, ha nemzetközi és európai (a két szint között egyáltalán nem is különböztet) testületek kézi vezérléssel próbálják befolyásolni a hazai politikai gyakorlatot."
Hagyjuk ezt a kézivezérléses dumát, senki sem vezérel bennünket távirányítóval, próbálj inkább a tényekre figyelni és arra, ami valóban elhangzott. Ha kritikát gyakorol valaki, az nem kézivezérlés. Szerinted a kétharmad arra jogosította fel a kormányt, hogy eltiporja a maradék egyharmadot (ez lenne demokratikus), és aki az egyharmad védelmére próbál kelni, az kézivezérli a kormányt (és ez antidemokratikus)?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:11:55

@Dr. Cica75:

Létezik, de a kapcsolat nem közvetlen. Én annak idején orosz iskolába jártam, ott is érettségiztem (a SZOVJET időkban) - ezek szerint kommunistának kellene lenne, hiszen ott a marxizmuson kívül más nem létezett (sokkal keményebb volt, mint egy korabeli kádárista-magyar iskola). Én viszont eleve utáltam a kommunizmust spontán módon, az iskolai propaganda csak annyiban változtatott ezen, hogy hatására már el is tudtam magyarázni miért vagyok antikommunista.

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:12:07

@dr. birca max:
Akkor kérlek válaszolj három kérdésre:
1., Mitől katolikus az egyetem?
2., Mi köze van az egyháznak az egyetemhez, azon kívül persze, hogy az állam rajta keresztül ad az egyetemnek pénzt
3., Miért nem egyszerűbb az egyháznak egy teológusképzőt fenntartani valahol 'oszt jónapot'?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:14:05

@Dr. Cica75:

A PPKE vezetésének kiválasztásában döntő szava van a magyar katolikus vezetésnek, ez eléggé fontos kapcsolat szerintem. A rektor sokáig a jelenlegi esztergomi érsek volt.

menőmano 2012.02.01. 21:15:58

Még egy pillanatra visszanéztem.
Elnézést Kedves Hörcher úr!
A "dobása" nem volt rossz, mármint a korábbi.
De mindegy. Végül is tudomásul veszem/vettem, hogy kétharmad van (itt is).
ennyi

gigacherry 2012.02.01. 21:16:31

"Lipták Béla és vagy száz amerikás magyar nyílt levele után – melyben tiltakoznak Clinton asszony levele miatt – ugyanis nyilvánvaló kell legyen a választásokra készülő Amerika számára is, hogy nem lehet érdeke egy szövetséges állam teljes elszigetelése, főként – ahogy a Békemenet megmutatta – az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság ellenére."
Én sajnos azt tapasztaltam, hogy ezek a "békemenetelő" amerikás magyarok (vitatkoztam is egyikkel-másikkal) emberszámba sem veszik azt, aki ma Magyarországon nem kormánypárti, a legkevésbé sem törődnek azzal, mi lesz azokkal, akik nem fideszesek. Magyarországot azonosítják a magyar kormánnyal és egyáltalán nem szeretnék, hogy itt demokrácia legyen (nem őket korlátozza a hatalom).

menőmano 2012.02.01. 21:18:51

Ja! lefelejtettem)

Nagyon remélem, illetve csak remélni tudom, hogy ezután nem fog totálisan "árnyékra vetődni".

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:19:32

@dr. birca max:
Oké. Akkor a másodikra vegyük úgy, hogy válaszoltál, azon menjünk tovább, a másik kettőt továbbra is bemásolom:
1., Mitől katolikus az egyetem?
2., Miért nem mindegy az egyháznak, hogy beleszólhat a vezetés kiválasztásába? Az, hogy az esztergomi érsek a volt rektor, mennyiben befolyásolja az egyetemen zajló szocializációt, diákköri munkát, esetleg az oktatók kiválasztását?
3., Miért nem egyszerűbb az egyháznak egy teológusképzőt fenntartani valahol 'oszt jónapot'?

kamerasmobil 2012.02.01. 21:22:54

@dr. birca max: Az pedig hogy megcsinaljak az EU-s es egyek kritikak targya es egyben Fukuyama cikkenek is a fo temaja.

Elmeletileg csupa onmagaban demokratikus lepessel lehetne egy szinte sztalinista diktaturat is kiepiteni. Hiszen megvan hozza a tamogatottsag es torvenyes is a 2/3-os torvenyek modositasa a parlamenti tobbseg birtokaban!
De egy ilyen kimenetelnel mar mindenkinek nyilvanvalo lenne hogy ez igy nincs rendben. A problema az hogy a tisztesseges mukodes es a visszaeles kozott nincs eles hatarvonal csak egy viszonylag szeles es egyre szurkebb sav... mikortol er szolni egy lepes miatt? Mennyire kell szurkenek lennie - eleg a kicsit vagy mar legyen majdnem fekete?

gigacherry 2012.02.01. 21:29:19

@hoplita: Nekem tetszett. Hosszú volt, de olvasmányos és igaz is.

Geneva 2012.02.01. 21:31:22

rém gyenge iromány.

bár smittpál doktorija után már nem csodálkozom, hogy a magyar egyetemeken ilyen a felhozatal.

még sok sok tanulmányíró szemináriumra küldeném a szerzőt

gigacherry 2012.02.01. 21:36:33

@no successful: "Köszönjük szépen megvagyunk, és amíg nem sértjük a polgári demokráciák alapelveit, legalább olyan szinten, ahogy ők Guantanamoban, addig sztem. nincs jogalapjuk a támadásra."
Te most minden magyar állampolgár nevében beszélsz? A kétharmad jogosít fel erre? Én nem vagyok meg és értékelem, ha valaki - akit nem is érint közvetlenül a kormányom tevékenysége - felszólal az érdekemben.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:39:58

@Dr. Cica75:

Nyilván, az oktatók kiválasztásán keresztül a katolikus egyház abban reménykedik, hogy az általul közvetített világnézet meg tud nyerni egyes hallgatókat.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:46:00

@kamerasmobil:

Ez így igaz. Annak idején Sólyomék túl könnyen megváltozthatóvá tették az alkotmányt, arra gondolva, hogy egy kiforratlan helyzetben nem szabad a dolgokat bebetonozni. Ebben igazuk is volt, de viszont ma ennek a negatív oldalát látjuk. Sikerült egy olyan új alkotmányt elfogadni, mely nevetséges preambulummal rendelkezik és emiatt a társadalmi legitimációja nagyon alacsony. Magával a tételes részével már többnyire nincs gond (95 %-ban egyezik az eddigi alkotmánnyal), de pl. ott is látható, hogy el lett kapkodva - hogy mást ne mondjak, hát a cikkelyek észbontó számozása - mintha valaki direkt akart volna teljesen logikátlan számozást kitalálni!

LaHaine 2012.02.01. 21:48:04

azt valaki mongya má meg nekem, hogy az miért van az, hogy az összes ügyészt a pázmányról toborozzák kishazánkban. csak véletlen, nem?

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:49:28

@dr. birca max:
Szuper!
Akkor vissza is kanyarodtunk a blog témájához, amiért elkezdtem kérdezgetni ezeket:
1., Ahogy azt többen kifejtették előttem, a világnézeti determináltság miatt a PPKE gyak. az egyház, tágabban a mostani kormány "káderképzőjeként" működik.
2., Az alkotmány szerint szekuláris államunk egy világnézetileg NEM semleges egyetemet támogat az állami egyetemek HELYETT, ezzel ellentmondva az egyház és állam szétválasztását kimondó, a felvilágosodás óta alapvető követelményként elfogadott elvnek.
Illetve mivel az egyetem az ideológiai hasonlóságok okán a jelenlegi kormányzat káderképzőjeként működik, ezért ezzel a hatalom saját túlélését segíti elő, ezzel megsértve a legalapvetőbb demokratikus elveket, mely szerint hatalmával visszaélve nehezíti egy másik ideológiai alapú szerveződés hatalomhoz jutását.
Egy apróság: Természetesen nem lenne probléma, ha az állami egyetemek MELLETT támogatná a katolikus egyetemet az állam. Illetve engem zavarna, de nyilván az már sokkal inkább védhető :).

Unionist 2012.02.01. 21:50:07

@dr. birca max:
ne viccelj már. pitagorasz tételnének mi a világnézete? az világnézetileg nyilván semleges. általában véve a természettudomány, és a természetfilozófia.

a világi oktatás arról szól, hogy ezek a sztorik kerülnek előtérbe, és a vallást a history nevű tantárgy keretei között tárgyalják úgy, hogy a világvallásokat történeti értelemben egyenrangúnak állítják be. az egyházi iskolákban pedig azt mondják: ezek közül egyet mégis csak ki kell emelni. amiből levezethető a morál, az etika, és az erkölcs. csakhogy ezek a levezetések önkényesek.

mondok egy példát. a római katolikus egyház azt mondja, hogy az óvszerhasználat tilos. azért mondja, mert valamelyik szentírásban van egy szakasz ami szerint a fiú és a lány csak azután válhat eggyé miután elhagyja a szülői házat és összeházasodnak. ebből a szentatyának az következett, hogy az óvszer használat tilos. nagyon sok gondolkodónak meg az, hogy a házasságon kívüli testi érintkezésnél az óvszerhasználat majdnem kötelező. (ti. azért, hogy a két test ne váljon eggyé.) tehát két csoport ugyanarról majdnem teljesen ellenkezőjét állítják. az egyház az mondja, hogy a családtervezésnek a hagyományos eszközei megengedettek. például a higanyos hőmérő. az egyházzal szemben állók azt mondják, hogy a higanyos hőmérőt tilos használni (ti a higany veszélyes). a római katolikus hívők és nem hívők eltérő módon látják a világot. ez a vita a szex körül forog. két világnézet ütközik. a liberálisok szerint a homoszexualitás és a heteroszexualitás egyenrangú. szerintem a homoszexualitás a házasságon kívüli heteroszexualitással egyenrangú. a házasság erkölcsi értelemben felette áll a homoszexualitásnak. de közjogi értelemben ez nem értelmezhető. nincs értelme szexista alkotmánynak, és polgárjognak. ha én lennék a király akkor a polgári házasságot eltörölném. ha két személy állandó lakcíme azonos, akkor automatikusan házastársak. ami nem azt jelenti, hogy nem lehet jegygyűrűs pezsgős szolgáltatást rendelni.

de van aki ezekkel nem ért egyet. mert a világot nem úgy látja, ahogyan én. a demokrácia (a világnézetem szerint) az, hogy annak ellenére, hogy ezekről a kérdésekről eredendően teljesen eltérően gondolkodunk mégis próbálunk valamilyen megegyezésre (konszenzusra) jutni. nem elég a többségi álláspont. ugyanis vagy egy bizonytalan kisebbség dönt arról, hogy ki nyeri a választásokat (tehát valójában nem is a többség dönt). ilyenek a fej-fej melletti választások vannak konjunkturális időszakban. recesszióban pedig a többség bizonytalan (döntésképtelen). szerintem a többségi elv, többségi felhatalmazás minden esetben látszólagos.

szóval ezek mind világnézeti (tkp. vallás) viták. a pitagorasz tétel viszont világnézeti értelemben semleges.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:53:03

@Dr. Cica75:

A egyház és az állam szétválasztása nem jelenti, hogy az állam nem támogathatna egyházi intézményeket. Támogat is. Az összes felekezetet támogatja valamilyen formában.

Dr. Cica75 2012.02.01. 21:57:15

@dr. birca max: "Egy apróság: Természetesen nem lenne probléma, ha az állami egyetemek MELLETT támogatná a katolikus egyetemet az állam. Illetve engem zavarna, de nyilván az már sokkal inkább védhető :)."
Azt hiszem ezt már lezártuk.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.01. 21:57:50

@Unionist:

Pitagorasz tétele vallásilag semleges, mert nincs vallási jelentősége. Viszont nagyon sok dolognak meg van világnézeti jelentősége is.

Az meg, hogy pl. mi a házasság és mi nem az, mindig az adott társadalmi szokások alapján áll.

A szokások ellen meg nem lehet mennni. Hiába beszél a katolikus egyház az óvszer ellem, ezt még a katolikus hívők jelentős része sem veszi komolyan.

piefke 2012.02.01. 22:07:26

@dr. birca max:

"Az összes felekezetet támogatja valamilyen formában." - Az megvan neked, hogy "az összes felekezet" (kb. 300) közül nemrégiben mindössze 14-et vett be az (orbáni) állam az általa elismert egyházak közé? és hogy bármiféle állami támogatás csupán azoknak a felekezeteknek jár, amelyeket az állam egyházként ismert el, a többinek pedig nem?

Egyébként semmi szükség arra, hogy az állam bármiféle egyházat, vagy egyházi intézményt támogasson. Egyrészt: aki hisz valamiben, az tartsa el a hitének megfelelő egyházat. Másrészt: semmi sem igazolja azt, hogy az egyházi intézmények színvonalasabb szolgáltatást biztosítanak, mint a világiak - akkor meg miért is élvezzenek kiemelt státuszt? Hacsak azért nem, hogy ez az „aktuális (orbáni) állam” úgy akarja fenntartani rossz kormányzati teljesítménye ellenére is a hatalmát, hogy az egyház befolyását felhasználja ehhez, illetve azáltal, hogy egy vele szimpatizáló (és nyilván privilegizált helyzetben tartott) értelmiség segítse ebben. Az ő tenyésztésük folyik a Pázmányon.

Egyébként a Pázmány szakmai színvonala, az ott szerzett tudás, a diploma „minősége” nemzetközi összehasonlításban – de még a hazai mezőnyben is – kifejezetten tré, ami nem is csoda az oktatói gárda színvonalát és az eleve kontraszelektált rendszerét tekintve…

Unionist 2012.02.01. 22:13:07

@dr. birca max:
a világnézet egy naiv hit (tkp. vallás). a marxistának lenni olyasmi, mint kálvinistának lenni. a pápisták abban hisznek amit a szentszék éppen aktuálisan kitalál. azt gondolják egyetemesnek. szerintem egyik vallás sem egyetemes. de ez is egy naiv hit. ez is egy vallás. mert mit lehet tudni.

NA YA! 2012.02.01. 22:16:26

Dr. Hörcher doktor: "mivel a magyar nyelv hozzáférhetetlen"
Maga egy géniusz, micsoda stílus!
Én meg olyan arrólkolduló vagyok!;)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 22:17:08

Én már eljutottam odáig, hogy szinte már bárki jobban tudná kezelni a magyar problémákat, mint a kormányunk... ;) Chávez for prezident!

flamer 2012.02.01. 22:26:46

Mondjuk fasza lenne, ha a cikkíró rendesen megtanulna angolul, mert ez az írás tele van félrefordításokkal.

Na, akkor vegyük szépen sorba a dolgokat:

1. A "Hungarian Diet" teljesen rendben van, amerikai angolul így nevezik.
www.merriam-webster.com/dictionary/diet?show=3&t=1328130459

2. Azzal a kijelentéssel mi a gond, hogy Orbán káoszt teremtett a gazdaságban? Tessék megnézni, hányszor, hogyan, milyen határidővel változtak az adótörvények, meg hát az egész "unortodox gazdaságtan" arról szólt, hogy felrúgtak egy csomó, addig nagyjából kőbe vésettnek tűnő szabályt - hát persze, hogy ez káoszt okozott.
Egyébként konkrétan a "made a mess of Hungary’s economy" kifejezést használja, aminek adekvát magyar fordítása az, hogy "elkúrta", ez meg pláne igaz.

3. Most tényleg azon rugózol, hogy Orbánék átkeresztelték az alkotmányt alaptörvényre?

4. Nem azt mondja, hogy "Orbán inkább betiltja az ellenzéket, mint hogy szóba álljon vele", hanem azt, hogy "would rather ban opposition than engage with it", ott az a "would", vagyis itt nem cselekedetekről, hanem vágyakról van szó, lényeges különbség. Azt meg baromi nehéz lenne cáfolni, hogy Orbán az ellenzékkel való együttműködésre törekedne, ahelyett, hogy izomból lenyomja.

5. Na, ilyen nem is volt a cikkben, hogy "úgy véli, demokratikus dolog, ha nemzetközi és európai (a két szint között egyáltalán nem is különböztet) testületek kézi vezérléssel próbálják befolyásolni a hazai politikai gyakorlatot". Amit ír, az ez:
"[Orbán] is being called on the carpet by the European parliament, the Commission, the IMF, and a host of other international bodies. This enforcement of democratic norms is one of the important functions that the EU and other international bodies play today."
Vegyük észre, hogy szó sincs itt kézivezérlésről, hanem a demokratikus normákról van szó, remélem, nem kell elmagyaráznom a különbséget.

Szóval összesen annyi tárgyi tévedés van Fukuyama cikkében, hogy nem az alkotmánybírák, hanem a sima bírák korát maximalizálták. Ehhez képest ez a cikk, ami pont a pontatlanságok miatt oktatja Fukuyamát, hemzseg a hibáktól.

Szálka, gerenda.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.02.01. 22:27:12

@ROZ:
Ez így kicsit leegyszerűsítő...
Nem biztos, hogy a szerzőnek róható fel, ha az aktuális klérus kegyeinek gyakorlása közben Ő is el lett találva, vagy azóta került helyzetbe, mióta az ominózus fülkeforradalom lezajlott.
Nem korrekt mindenkit egyből "leebezni".
A posztoló, miközben elismeri, hogy "zavar van az erőben", mégis próbálja védeni a mundér becsületét.
Azt gondolom viszont elméleti emberként nem vitatja, hogy minden újkeletű "alkotás" mögé lehet nézni, ahol a dolog szellemisége mutatkozik meg.
A jog területéről magyarázva van a jogszabályok kontexusában egy jogalkotói szándék pl. Ha ez a szándék vállaltan tisztességes az ország jövője szempontjából, akkor ebbe nem fér bele, ha az olyan helyzetet teremt, (vagy lehetőség van egyáltalán arra, hogy teremthet!) ami a demokráciát kiüresíti, s az abban megjelenő embereket hülyének kezdi nézni. Ha pedig nem mögöttes hatalmi, gazdasági szándékokra alapozott megrendelések vezérlik a kodifikációs szereplőket, akkor meg a dilettantizmus a számonkérhető.
A jóhiszeműséget el lehet sajnos játszani is, miközben fondorlatos tervek végre révbe érnek. Sajnos elképesztően sok jel utal ma már arra, hogy kifundálták azt az általam "NonprofitKft-iznusnak" nevezett világrendet, melyben a hatalom ilyen span-cégeknek juttatott élethosszig szerződésekre alapoz. A zsaluzás és betonozás fennakadásokkal, de halad, s ha megköt utána már csak légkalapáccsal lesz bontható.
Kiábrándító, ha az ember olyan közegben találja magát, ahol jóhiszeműsége ellenére magyarázkodnia kell, s a későbbi elhatárolódás már nem, vagy csak komoly személyes veszteségek árán lehetséges. Kívánom a posztolónak, hogy ne ismerje meg ezt az érzést.

nod20 2012.02.01. 22:29:17

Ez a gond ebben országban:

"az én ízlésem s a nyugati politikai kultúra szerint"

Amit ízlésnek és kultúrának nevezünk, fontos érték az állandóan szidott nyugati országokban.

Fukuyama írása nem tökéletes, ez tény. De pont ez a blog is szép példa, hogy alapértékek körül vannak a gondok. Míg Fukuyama ideiglenes "negatív" allokációt nem tartja tragédiának (de nem is mondja, hogy ez a legjobb megoldás), HA ez hosszútávon a demokratikus egyensúlyt szolgálja. Addig Magyarországon ez "ízlés és kultúra".

Amíg Magyarország nem dolgozza fel a múltat, addig nem lesz normális politikai berendezkedés. Eddig egyik oldal (se jobb, se bal), se mutat erre hajlandóságot.

flamer 2012.02.01. 22:30:38

@flamer: Ja, azt meg hozzá kell tenni, hogy az elemzés lényegi része (miszerint az, hogy a politikusok a szabályokkal élni vagy visszaélni akarnak, többet számíthat, mint az, hogy mik is a konkrét szabályok), teljesen rendben van, Orbánék remek példát mutatnak arra, hogy egy formálisan normális demokráciában is kiüresedhetnek az intézmények (tessék csak megpróbálni Schmitt Pálra, mint a kormány ellensúlyára gondolni és nem röhögni).

Gekko 2012.02.01. 22:39:05

Kedves Ferenc!

Ha valaki bő egy éve azt mondja, hogy a félretett nyugdíjam jelentős részére keresztet vethetek - hogy stílszerű legyek -, mert ellopják, minden elemző kikacag. És láss csodát, volt nyugdíj, nincs nyugdíj.

Szóval, én óvatosan bánnék azon elemzői kijelentésekkel, hogy a regnáló rezsim mit mer, akar megtenni...

Ez egy keresztény, európai és konzervatív értékrendű gondolkodó számára roppant fontos. El kell dönteni, hogy mikor emel(ünk) szót ezen értékek védelmében, illetve, hogy mi a fontosabb: egy sajátosan értelmezett magyarságtudat, vagy az előbb említett egyetemes értékek. Én értem, hogy nagy a kísértés konkrét szekértáborhoz tartozásra, és nehezebb pusztán az értékek mentén ítélni, de ha a magát konzervatívnak valló tábor csak szavak szintjén bírja ezen értékeket, tetteiben bolsevik, akkor bizony ki lehet és ki kell mondani, hogy a király mezítelen.

Bevallom, nekem is rosszul esik, mikor GyF, és baráti köre mond kritikát, pl. De sajnos, függetlenül a személyük hiteltelenségétől, sok esetben igazuk van. Sajnos.

Személy szerint rendkívül apatikus lettem az egész országgal szemben.

Eljutottunk Európában odáig, hogy a cégem "származását" tagadnom kell, ha német nyelvterületen üzletet akarok. Osztrák sales-est vettem ma fel, mert a kollégáim előtt bezáródnak az ajtók. Ez nem véletlenül történt, és ennek nagyon komoly ára lesz, amit ugyan ki fog megfizetni, és miből? Sámándobbal kidoboljuk? Áhhh...

dr. Bubó 2012.02.01. 22:46:50

@Gekko: áhh a MAGÁNnyugdíjpénz nem volt magántulajdon, hiszen sosem fogtad a kezedben...

ezek a buta po:cs fidesznyikek a padlássöprés és a tsz esítést elítélték (elvileg, persze gyakorlatilag ugyanaz a komcsi banda ugyanazzal a komcsi tempóval)... nem érzik a párhuzamot...

nemsokára következnek a deportálások... bár most cizelláltabb kicsit a diktatúra... más koreszerűbb eszközök vannak...

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 22:47:52

@Gekko: Én sem értek egyet a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos akcióval. De az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer, továbbá, hogy eleve erőszakosan született: a korábbi kormány kényszerítette a megfelelő korosztályt a nyugdíjpénztárakba.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 22:50:26

@Mpatikus Eszetlenellenes: Sok szempontból egyet értek azzal, amit mond. Amiben különbség van köztünk, az az, hogy én továbbra is még bizalmat szavazok a kormányzatnak, s úgy vélem, hibái még javíthatóak.

dr. Bubó 2012.02.01. 22:51:06

@Hörcher Ferenc: igen ezt szokták mondani...

meg hogy a pénztárak rosszak és eltőzsdézték a hasznot...

igen ez rendbe tette a nyugdíjrendszert, hogy az összespórolt 300ezer milliárdot huss elb@szták... mire is? nem is tudjuk...

nyilván ennek a 300ezer milliárdnak a hiányával már sokkal stabilabb lett a nyugdíjrendszer...

és ilyen embernek egyetemhez van köze... szégyen...

gondolkodni kéne... nem segget nyalni...

capacete 2012.02.01. 22:53:45

Működő jogállam-e az, ahol a bírói hatalmi ágat a következőképpen buherálják:

1. Elmozdítják a főbírót, a bírói igazgatási hivatal élére az egyik prominens fideszes politikus feleségét, a kormányfő családi jó barátját nevezik ki.
2. Leszállítják a bírák nyugdíjkorhatárát, így országszerte több száz bírótól szabadulnak meg.
3. Korlátozzák az Alkotmánybíróság jogkörét, és így több olyan törvényt is újra meghozhatnak, amiket az AB már korábban alkotmányellenesnek ítélt, illetve egyértelműen annak ítélne, ha lenne kompetenciája eljárni. Az Alkotmánybíróságba a fideszhez szorosan kötődő bírókat neveznek ki, köztük volt kancelláriaminisztert és igazságügyminisztert.

Én nem tudok egyetlen működő jogállamról sem, ahol ilyenekre sor kerülne. A külföldi kritikák között valóban van olyan, ami téves információból vagy a helyzet felületes ismeretéből fakad, de a fentebb említett eseteket (és ez csak a jéghegy csúcsa!) azzal elbagatellizálni, hogy mindössze stílustalanságok pusztán a posztoló pártkötődését bizonyítják...

flamer 2012.02.01. 22:54:31

@Hörcher Ferenc:
"az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer"

A nyugdíjrendszer három pillére közül az egyik valóban tarthatatlan (és a demográfiai előrejelzések szerint egyre tarthatatlanabbá váló) volt, meg kettő, ami stabil.
Ezek után kérdés, hogy miért nem a problémás pillérrel kezdtek valamit.

"továbbá, hogy eleve erőszakosan született"

Ahogy a felosztó-kirovó rendszer is. Ha ez valós érv lenne, akkor csak az önkéntes pénztárak maradtak volna.

Gekko 2012.02.01. 22:59:56

@Hörcher Ferenc: Persze, de én korábbi multis vezetői juttatásom után szép summát gyűjtöttem ott... Cserébe kapnám az állami alamizsnát.

Igaz, ez az én egyéni szoc.problémám. Meg az is, hogy a hátralévő 20 aktív évemben én 1 forint adót nem fogok itthon fizetni, max a házam után.

Amúgy hiába is a magyarázkodás a manyup rendszer hibáiról. Tisztességes ember nem lop és nem hazudik kényszeresen. A tízparancsolat nem olyan mint a matek doga alsóban, ha 10-ből 8 rendben, még 5-ös. Szerintem. De persze én nem vagyok ennyire kiművelve, hogy ezt megítélhessem, csak egy egyszerű vidéki srác vagyok, némi IT szakismerettel...

NA YA! 2012.02.01. 23:00:27

@flamer: letegezted Dr. Hörcher doktort, így ignorálva lesz a személyed!;)

Kulmar 2012.02.01. 23:00:50

@Gekko: akkor a német nyelvterületen élőknek is van gondjuk a kultúrával

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 23:02:02

@flamer: Kedves Flamer, angol tanári diplomám van, éltem kint vagy két évet, s elég sokat fordítottam is. De ha kívánja, szívesen válaszolok felvetéseire.
1. a Diet inkább történelmi csengésű, s azért zavar, mert stilárisan az ósdira hajazhat a szövegösszefüggésben. Nem mondtam, hogy nem helyes jelentéstanilag, magyarul is használták a Diéta kifejezést az országgyűlésre.
2. Made a mess - nem azt jelenti, amit Ön feltételez - rendetlenséget, kárt okoz, ilyesmi a jelentése.
Történetileg pedig természetesen nem Orbán okozta a gazdasági bajokat, legfeljebb nem sikerült kilábalnia belőle.
3. Ismerjük egymást valahonnét?
Az alaptörvény jogilag bizony mást jelent, mint az alkotmány.
4. a feltételes módot kijelentő móddal is ki lehet fejezni, ezért van ott az inkább szócska. Izomból lenyomni lehet törvényesen (bár nem kedvelem az ilyen megoldást), betiltani jogállamban nem.
5. Enforcement-ről van szó, amire bizony sem az amerikai külügyminiszternek, sem sok más politikai ágensnek nincs jogcíme - így nehéz nem kézi vezérlésnek tekinteni beavatkozásukat.
Kötekedni is csak úgy érdemes, ha az ember alaposan felkészül rá.

Gekko 2012.02.01. 23:05:28

@Fan....: Miért? Az üzlet az bizalom. Ha nem bíznak abban a közegben, ahonnan jön egy cég, akkor nem fognak üzletet kötni. Én sem bíznám üzleti SW fejlesztésemet teszem azt Csecsenföldi cégre.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 23:06:47

@capacete: a felsoroltak kétségtelenül támadható lépések voltak, de mindezekkel kapcsolatban van jogorvoslatra lehetőség, s tudtommal folynak is e témákkal kapcsolatban eljárások.

Globetrotter2014 2012.02.01. 23:07:00

@Dr. Cica75: megjértam pár állami és egyházi intézmény falát, volt amelyikben tanultam is.

A katolikus szellemiség nem azt jelenti, hogy kötelező misére járni és/vagy hittant tanulni. A curriculum teljesen világi ha világi karra/szakra jársz, legfeljebb a szellemiség más egy kicsit. Általában kicsit nagyobb a küldetéstudatuk a tanároknak (jó esetben), és ha ahhoz van kedved, teljesen kikerülheted a vallásos elemeket (remélem ez tovbbra is így van a Pázmány esetében, más küföldi katolikus egyetemeken tapasztalataim szerint ez a helyzet).

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 23:07:43

@dr. Bubó: különös érvelés, hogy nekem tulajdonít kijelentéseket, majd azokat cáfolja.

Hörcher Ferenc 2012.02.01. 23:09:10

@Gekko: Bizony, a magántulajdon szentségét szerintem is komolyabban kellene vennie a kormánynak.

capacete 2012.02.01. 23:10:46

@Hörcher Ferenc:

Bocsánat, hogy beleszólok, csak két megjegyzés:
1. Nyilvánvaló, hogy már Orbán hatalomra kerülése előtt jelentős problémák voltak a gazdaságban, de az az állítás, hogy "nem Orbán okozta a gazdasági bajokat, legfeljebb nem sikerült kilábalnia belőle." erős csúsztatás, mert a közgazdászok többsége szerint nem egyszerűen nem sikerült kilábalnia belőle, hanem jelentősen súlyosbította a helyzetet.
2. Az alaptörvény és az alkotmány pontosan ugyanaz, a német Grundnorm is alkotmány, amit a német Verfassungsgericht értelmez, és a magyar jogi karokon sem fognak hirtelen "alaptörvényjogot" oktatni. A német elnevezés amennyire tudom eredetileg az átmenetiségnek szólt, a magyar pedig annak, hogy ezzel akarták megkülönböztetni a történeti alkotmánytól - whatever that is...

NA YA! 2012.02.01. 23:12:43

@Gekko: élvezd ki, amíg vízum nélkül mehetsz az Unióba! Hamarosa ez már csak a posztíróhoz hasonló megbízható káderek kiváltsága lesz!:x

capacete 2012.02.01. 23:13:31

@Hörcher Ferenc:

Pontosan hogy lehet azt orvosolni, hogy családi barátot neveztek ki az igazgatási hivatal élére?
Az alkotmányellenes törvényeket és a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását ugyan nemzetközi fórumok előtt meg lehet támadni, de a kormány legfeljebb majd von egyet a vállán, hiszen nem érdekli, hogy mit mondanak a "strasbourgi idióták" (copyright by László Kövér).

dr. Bubó 2012.02.01. 23:13:43

@Hörcher Ferenc: ???

"tarthatatlan volt a rendszer"

akkor mijen rencer?
hogyhogy tarthatatlan? nem tudtak már olyan nagy számokat a magánszámlákon felírogatni a pénztárakban?
mert a megszűntetett magánszámlák nyilván nem lettek stabilabbak hiszen azok huss eltűntek...
a zálami nyugdíj rencer ettől fenntarthatóbb lett????

"erőszakosan született" / kötelező volt

és ha kötelező egy ügyvédi irodában tartani számítógépet faxot stb akkor az már az állam tulajdonába száll, ha megszűnteti ezt a kötelezettséget?

bulsit érvelés, kamunikáció... beszopott maszlag...

capacete 2012.02.01. 23:15:49

@Hörcher Ferenc: A probléma megint a történtek elbagatellizálása. Ezek mind-mind olyan lépések, amelyeknek a célja a bírósági szervezetrendszer olyan átalakítása, hogy a kormány tevékenységét minél kevésbé akadályozhassák, ez pedig működő jogállamokra finoman szólva sem jellemző.
Tudna esetleg példát mondani olyan működő jogállamra, ahol ilyen lépésekre kerül sor?

dr. Bubó 2012.02.01. 23:17:06

@Gekko: @Hörcher Ferenc: a magántulajdont hogyan lehet "kevéssé" komolyan venni ???

"a magántulajdon szentségét szerintem is komolyabban kellene vennie a kormánynak"

vagy ellopta vagy nem... félig lopni nem lehet... vagy lopás vagy nem...

szerinted a más tulajdonát elvenni az lehet elfogadható? az ÁLLAMOSÍTÁS jó ha nemzeti(esch) / keresztényi(esch) kormány csinálja????

és mi a véleményed a visszamenőleges jogalkotás unortodox gyakorlatáról...

kela-bá 2012.02.01. 23:20:13

Tudják a kedves Hozzászólók, hogy a kormánynak január 30-tól van egy honlapja ahova várják a javaslatokat az országunk javára.
www.joallam.kormany.hu
Jó éjt !

NA YA! 2012.02.01. 23:21:29

@dr. Bubó: ez a magántulajdonos kijelentés nekem is bejött. Jó, most loptunk de legközelebb komolyabban fogunk lopni!;)

okosallah 2012.02.01. 23:24:01

Politika, filozófia és még a közgazdaság sem egzakt tudomány mint a matematika vagy fizika-kémia mert nem tényekre, hanem elvont fejtegetésekre épül.

A történelem során több száz filozófiai/gazdasági elmélet született és egyik sem oldotta meg a lét problémáit.

Mi a fenét tanitottak a Közgázon aminek az eredményét mindenki tapasztalhatja akár itt, akár máshol.

Fukuyama egy "overrated", túlértékelt személy akinek a hirnevét egy zavaros könyv teremtette meg, a cime: A történelem vége.

A másik filozófus, S. Huntington közelebb jár az igazsághoz a "Civilizációk Összecsapása" c. irásával.

Most Fukuyama A balos német Der Spiegelben lead egy rakás balos intervjút és csatlakozott a Obama-Soros-NY. Times neo-kommunista M.o. szidásához.

www.spiegel.de/international/world/0,1518,812208,00.html

Csillapodjanak le az urak, Fukuyama egy nobody a csődbement okfejtésével.

Ha a történelem nem ért véget, hanem megy tovább akkor mi az értéke az eszmefuttatásának?
Annyi értéke van mint az enyémnek meg a tiednek.

dr. Bubó 2012.02.01. 23:25:14

@Dr. NA YA!: @Gekko: "A tízparancsolat nem olyan mint a matek doga alsóban, ha 10-ből 8 rendben, még 5-ös." :))))

direkt 1-2 hibát hagynak, hogy legyen mit GYÓNNI...

itt van beismerte a LOPÁS (sztem bűnszervezetben elkövetve) tényét:

"Hörcher Ferenc 2012.02.01. 23:09:10
@Gekko: Bizony, a magántulajdon szentségét szerintem is komolyabban kellene vennie a kormánynak."

vagyis a KORMÁNY LOPOTT / államosított

egyébként ez nyilvánvaló tény, de a fidesznyikek szeretnek csúsztatni...

pont olyan mint a padlássöprés... csak most még a fides van hatalmon addig mernek mellédumálni

szerintem KÖZTÖRVÉNYES BŰNCSELEKMÉNY

piefke 2012.02.01. 23:27:34

Olvasom a blog bemutatkozásában, hogy elsősorban brit és svájci példákat hoznak...

Kedves Szerő, Svájcban egy Orbán-szerű figura és kormánya hány percig maradhatna hatalmon - feltéve, hogy egyáltalán valaha is hatalomra juthatna?

Martian (törölt) 2012.02.01. 23:33:20

Minden hazai aktualitástól függetlenül, Fuckayama egy igazi szellemi futóbolond, az öt percig érvényes próféciák "nagymestere"...

dr. Bubó 2012.02.01. 23:34:50

a kedves posztoló szekér/széll-toló társai hasonló színvonalon védik a védhetetlent:)

a hvg.hu lopta a disszertációt, nem dr. sittpali... :))))

"Schmitt Pál dolgozatából összesen két példány létezett. A Demokrata úgy tudja, az egyik Schmitt Pál brüsszeli irodájából tűnt el, még EP-képviselő korában. A másik a Testnevelési Egyetem könyvtárának raktárában volt... A Demokrata azon véleményének ad hangot, hogy nem Schmitt Pál húsz éve írt, szakmailag, jogilag és morálisan is vitathatatlan dologozatát kellene vizsgálgatni, hanem a hvg.hu és a többi internetes portál eljárását. (...) A jelek szerint ugyanis valaki valóban lopott. És nem az elnök volt az."

a lopás az lopás...
vagy majd legközelebb jobban figyelnek? komolyabban veszik? :)

hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/2/1/Demokrata_nem_Schmitt_lopott_hanem_a_Hvghu_HJTLPX

ijontichy 2012.02.01. 23:35:44

@Gekko: "hogy a cégem "származását tagadnom kell,"
Isten hozott a klubban. :-(.

Más. Én is dolgoztam két évet Kanadában. Asszem vannak "Lipták-félék", meg "Grove-félék". Utóbbi speciel nekem jobban tetszik. Sanda gyanúm. Prof. Liptak nagyjából ugyanannyira van képben, mint Fukuyama. És az ilyen magyar, úgy látszik ott is csak magyar: lásd "több mint egymilliós... blabla", anyám borogass. Csoda ezek után az arrafelé ismert szólás: Nem kell ellenség neked, ha van egy magyar barátod. :-(

Martian (törölt) 2012.02.01. 23:35:44

@okosallah: "Ha a történelem nem ért véget, hanem megy tovább akkor mi az értéke az eszmefuttatásának?
Annyi értéke van mint az enyémnek meg a tiednek."

Nem, annyi sincs! ő a politikatudomány udvari bolondja :)

gigacherry 2012.02.01. 23:54:25

@Hörcher Ferenc: "De az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer, továbbá, hogy eleve erőszakosan született: a korábbi kormány kényszerítette a megfelelő korosztályt a nyugdíjpénztárakba." - Erőszakosan számlát nyitottak nekünk, ahol is választhattunk portfóliót, amely kinek kevés, kinek sok hozamot plusz reálhozamot hozott. Mindez annyira rossz volt nekünk, hogy a nyugdíjunk háromnegyedének elvételével kellett megfenyegetni bennünket, hogy lemondjunk erről a pénzről és volt, aki így is ragaszkodott hozzá. Most mit kaptunk helyette? Abból milyen nyugdíj lesz?

gigacherry 2012.02.01. 23:55:49

@Hörcher Ferenc: Mit kellene csinálniuk, hogy észrevegye, csak magukra gondolnak?

dr. Bubó 2012.02.02. 00:00:52

@gigacherry: nyugi... észre fogja... amikor először fizetést nem kap... aztán majd amikor rájön hogy már nyugdíjra sincs soha esélye...

az ilyenek maguk alatt vágták a fát... renegetegen másztak fel a zálam "fájára" és a törzsét, az erkölcsöt vágják maguk alatt baltával...

ezek mind az álamon élősködnek... majd ha becsuklik... akkor megértik mit tettek 2 706 292 buta lusta ember (-1 mikovecnek már megbocsátottuk)

okosallah 2012.02.02. 00:06:51

@Martian:
Egyetértünk. A net lehetővé teszi, hogy 15-percere bárki hires lehet.
Fukuyama 1989-ben irta a az essay-ét és azóta csenben volt.
Most az Obama-Soros-NY. Times Jews őrült lázban vannak az elnökválasztás miatt és nyomják a balos dumákat.

Fukuyama is köpönyeget cserélt és beugrott az Obama buliba. Ott a moni neki.
Obamát itt az USA-ban "Obamao"-nak, vagy csak a Kenyai-nak csúfolják az anti-bolsevikok.

Unionist 2012.02.02. 00:10:58

@okosallah:
tehát obama úgy akar választást nyerni, hogy megbízza fukuyamát, hogy az támadja meg orbánt. ööö.

Unionist 2012.02.02. 00:22:09

@Mpatikus Eszetlenellenes:
itt az a különbség az, hogy a szocik magyarország nyrt-t akartak, a nácik meg magyarország zrt-t. valószínűleg mindkét koncepció hibás.

ijontichy 2012.02.02. 00:27:53

@Hörcher Ferenc: "Én sem értek egyet a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos akcióval. De az is biztos, hogy tarthatatlan volt a rendszer, továbbá..."
Szerintem maradjunk ennyiben: az vita tárgya, hogy a manyup tarthatatlan lett volna, vagy sem - így döntöttek. De nem ez a lényeg. Ami lényeg a modus, hogy az alkalmazottam, ne Brüsszelből üzengessen haza (ti. hogy "Magyarország úgy döntött...), ha 3eMrd-ről van szó, a kutyája (jobbkeze), meg ne úgy jelentse be nyeglén, ahogy tette, és eszébe ne jusson télvíz idején sorban állással megalázni a munkaadóját... stb. Ehelyett becsülettel kiállni, és aszondani, "basszus, nem megy főnök!, viszont van egy príma tervünk, csak kellene hozzá ez a pénz". Ez (lett volna) a minimum elvárás - legalábbis részemről.
"De jure" megléphették, én meg levonom a tanulságot, és remélem, Mo Rt. többi társtulajával együtt, ezt az igazgatótanácsot elhajtjuk. A másik lehetőség, hogy legyen itt tulajdonos az, akinek tetszik 6. Lenin elvtárs "permanens forradalom" elmélete XXI. sz-i gyakorlatba ültetve. Sajnálatos, hogy polgártársak többségében, 20 év után sem letisztult fogalom, ki itt a munkaadó, s ki a munkavállaló.
Ez a vezetés nem érti, (vagy nem akarja érteni), hogy nincs itt semmiféle támadás, csak szimpla üzlet. Amit csinálnak, az viszont árt az üzletnek. Persze ezen nincs mit csodálkozni, életükben maximum government business-t láttak közelről, de legalább ezzel a hiányosságukkal illene tisztában lenniük.

okosallah 2012.02.02. 00:33:37

@Unionist:
Már irtam, hogy Fukuyama csatlakozott a Demokraták által iditott ÁLTALÁNOS konzervativ ellenes hadjárathoz amely több sikon folyik mint amit az ön elméje felfogni képes.

www.spiegel.de/international/world/0,1518,812208,00.html

Itt a német Marxista Der Spiegelben is ontja a balos kritikákat és Orbán is belefér ebbe.
Hogyan?
A magyar Kommunisták riasztották a radikális Paul Krugmant - NY.Times aki meginditotta az uszitást.
A Szocialista Internacionálé tag-szervezetei, Guardian, Le Monde, Klintonné stb. mind nekiesett M.o.-nak és igy Orbán "cause célebre" (hires eset) lett amibe beleugrott a Fukuyama is.
A balosok mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak az anti-bolsevikokra.

Can you understand the gist of the matter?

Dr. Cica75 2012.02.02. 00:45:32

@okosallah: Jahogy maga bolond most már értem!

Unionist 2012.02.02. 01:46:39

@okosallah:
ennek a sztorinak (ideológiai oldalról) semmi köze nincs a kommunistákhoz. a nyugati és a keleti kereszténységhez van köze elsősorban.

a nyugati latinkereszténységben az egyház a nemzetiségek felett áll. keleten pedig autokefál egyházak vannak. minden népnemzetnek saját szellemi spirituális (vallási) vezetője van. ezek támogatásával könnyen alakulnak ki az autoriter rendszerek. európában mindig is ez jellemezte a balkánt. a fritzeknek van egy különös vonzódásuk, hogy ezt féken tartsák. azért mert egy németországtól egészen bulgáriáig tartó középeurópai tengelyben gondolkodnak. persze könnyen lehet, hogy a balkán sohasem lesz mitteleuropa része. ez egy nyitott kérdés.

egyébként ha figyeled az európai politikát, akkor például a szlovének nem véletlen voltak nagyon idegesek orbán miatt. azért, mert ha budapest a balkánhoz sorolódik, akkor ljubjanával mégis mi lesz?

szóval az addig tiszta sor, hogy a ruszkiké ukrajna, fehéroroszország, a kaukázus, illetve a kazahok, üzbégek, kirgizek, türkmének. eurázsia néven alighanem össze fog állni a szovjetunió. és ezeket a területeket gazdasági és kulturális (vallási) értelemben is moszkva alá vonják. csak nem kommunista, hanem keleti keresztény ideológiával. a kérdés a balkán. az kelet, vagy középeurópához csatlakozik. illetve magyarország középeurópához, vagy a balkánhoz.

szóval a kommunista gondolkodásnak ma európában egész egyszerűen nincs relevanciája. arról van szó, hogy mely nemzetiségek hajlandóak lemondani az autokefál intézményrendszerekről. és hosszú távon ezek az országok lesznek európa részei. és amelyek nem azok ázsiához fognak tartozni, vagy eurázsiához. (szovjetorosz befolyás alatt lesznek).

a görög sztori is erről szól. ők ugye keleti-keresztények. a németek pénz nem számít alapon próbálják hellászt kitéríteni az autokefál hitéből. szerintem a görögöknek valamilyen mediterrán multikulti tetszene inkább. de ez a sztori alapvetően erről szól. nyugati keresztény európa, és keleti keresztény eurázsia határairól. semmi köze a kommunizmushoz. az egy 20. századi hidegháborús sztori.

okosallah 2012.02.02. 02:21:14

@Unionist:
1.A vallási oldalhoz nem tudok hozzászólni mert ezen a téren nincsenek ismereteim. Felületesen ismerem a Latin és Keleti Ortodox egyházak közötti különbségeket de csak annyira amennyire azok részei az egyetemes kulturális iskolázottságnak.

2. A "kommunista" szó ismételgetése részemről nem korrekt mert a "Kulturális Marxizmus" lenne a helyes kifejezés - ez a nyugati akadémiai meghatározás - de M.o.-on fogalma sincs senkinek, hogy mit is jelent, honnan származik és mi a célja.

Van egy-két cikk magyarul de az ideológiai tájékozottság otthon az majdnem nulla.
A klasszikus Marxizmus - "a komcsi" fajta - a proletariátus/osztályharc-al akarja megdönteni a polgári rendet.
Ezt felváltotta a Kulturális amely ugyanazt akarja elérni de nem gazdasági módszerekkel.

Innen van a nemzeti-állam ellenesség, kereszténység ellenesség, nemzeti kultura helyett "diversity", multikulti dogma, "politikailag korrekt" beszéd-törvények, a család elvének helyettesitése a homoszex-el stb.

OV. Alkotmánya pont ezt utasitotta el és ettől vadultak meg nem a "kommunisták" hanem az utódaik, a "Kulturális Marxisták".

pfúj 2012.02.02. 02:22:55

@Hörcher Ferenc: Megmosolyogtató eljárás, Hörcher úr, hogy míg az MSZP bűnösségének alaptörvénybe iktatását azzal igazolja, hogy a párt nem számolt el a pártállami múltjával (bármit is jelentsen ez), arra a felvetésre, hogy a Fidesznek viszont a jelene tűnik pártállaminak, rögvest a választói akarat mögé bújik. Ezek szerint az MSZP bűnösségének kormányzati deklarálása mindössze a választói akaratnyilvánításnak azt az apró hibáját hivatott orvosolni, hogy az elmúlt 22 évben háromszor juttatott hatalomra önként és dalolva olyan pártot, amelyik nem számolt el a múltjával. Innentől viszont, miután e malőr adminisztratíve kijavíttatott, újra a választóké a pálya!

Az íráshoz kapcsolódva, a szerző alkalmasint maga is harmatosnak érezhette az argumentációját, ha azzal vélte megkoronázhatni, hogy tömegeket vizionál egy ~18%-os támogatottságú párt mögé.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.02.02. 05:53:07

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "A tudasnak nincs vilagnezete."

De a tudósoknak van, még akkor is, ha nem írják bele az egyetem nevébe.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.02.02. 06:05:01

@Hörcher Ferenc: "Az MSZP-nek le kellett volna számolnia a pártállami múltjával."

Ahogy a Fidesznek is:

Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Győző - párttitkár, Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár

Maresz 2012.02.02. 07:05:02

@Dr. Cica75: @Unionist:

"mert mit lehet tudni", ez nagyon szimpatikus... :)

viszont en nem tudom elkepzelni milyen a vilagnezetileg semleges egyetemi oktatas.

amiket irtok, pitagorasz tetellel stb, az arrol gyozhetne meg legfeljebb, hogy vilagnezetileg semleges alapfoku oktatas meg szakoktas lehetseges, sot kivanatos.

De en mindig azt hittem, az egyetemen, me'g a termeszettudomanyos kepzesben is, ennel tobb folyik. amirol ti beszeltek az akkor lenne igaz (pontositok: akkor igaz) amikor az egyetem kuldeteset abban latjuk, hogy szakbarbarokat, egy temaban kimagaslo tudassal biro operatorokat, technikusokat kepezzen.

De amikor ugymond "kimuvelt emberfoket", a tudas es az ismeretlen hataran lavirozni tudo, mukodni tudo "felfedezoket" kepez (legyen az mernok, orvos, marketinges vagy jogi szakerto), akkor bizony, azt kell mondjam, hogy nincs vilagnezetileg semleges oktatas...

szerintem ha ilyen kepzest adna, az pont @unionist szamomra egyebkent szimpatikus elobb idezett gondolata miatt mukodeskeptelen, a konfliktusokban besulo robotokat teremtene... mert hat "sosem lehet tudni" teljes bizonyossaggal semmit, a nap vegen ha donteni kell, akkor hagyatkozni kell valami "vilagnezetire" is... (az nem dontes, hogy pitagorasz nyoman kiszamolom az atfogot....)

mondjuk ez a poszt nem errol szolt de ezt ugy ereztem le kellett irnom... bar mit lehet tudni, le kellett-e? :)

nu pagagyí 2012.02.02. 07:08:22

A posztíró naivitása vetekszik egy csirkéjével, aki a közeledő késről sem gondol semmi rosszat, hiszen addig csak kukoricatápot kapott.

Hunor Levente 2012.02.02. 07:21:04

Lehetne elfogultabb is a poszt. Orbánt szenté lehetne avatni, Fukuyamát meg imbecilnek beállítani.

Terézágyú 2012.02.02. 07:37:14

Ha Fukuyama dicsérné Orbánt, akkor egyszeriben Fuku lenne a csodálatos, tévedhetetlen tudós, akinek a szavára mindig figyelni kell...
De mivel szidja, ezért úgy kell beállítani, mint aki felkészületlen, egyfolytában melléfog, butaságokat mond stb. stb.
Ögyes.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 07:56:11

@Unionist:

A kálvinisták abban hisznek, hogy a Szentírás önmagában is értelmezhető és Kálvin értelmezése az egyetlen lehetséges. (Bár mivel Kálvint nem tekintik tévedhetetlennek, így vannak áramlatok.)

A katolikusok meg abban hisznek, hogy a római pápa tévedhetetlen, így hitbéli kérdésekben mindig rá kell hallgatni.

A marxisták meg egy primitív vallás. Ők abban hisznek, hogy a társadalomnak törvényei vannak, s ezeket Marx sikeresen fel is fedezte.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 08:04:55

@piefke:

"Az megvan neked, hogy "az összes felekezet" (kb. 300) közül nemrégiben mindössze 14-et vett be az (orbáni) állam az általa elismert egyházak közé? és hogy bármiféle állami támogatás csupán azoknak a felekezeteknek jár, amelyeket az állam egyházként ismert el, a többinek pedig nem?"

Ebben a kérdésben köztes állásponton vagyok!

Az új szabályozás abszurd, de a régi is az volt. Nyilvánvaló, hogy valamit lépni kellett abban az ügyben, hogy 350 egyház van, s ezek 15-20 %-a álegyház. Viszont a Fidesz átesett a ló másik oldalára - hozzáteszem: az én felekezetem bekerült a 14-be, de ez most nem releváns.

Minimum 60-70 felekezetről tudok, mely valódi vallás, s van pár ezres tagsága is. Ezektől elvenni az egyházi státuszt nem volt kóser dolog.

"Egyébként semmi szükség arra, hogy az állam bármiféle egyházat, vagy egyházi intézményt támogasson. Egyrészt: aki hisz valamiben, az tartsa el a hitének megfelelő egyházat."

Ezzel nem értek egyet. Az állam egy csomó dolgot támogat. Miért éppen az egyházakat ne támogassa?

"Egyébként a Pázmány szakmai színvonala, az ott szerzett tudás, a diploma „minősége” nemzetközi összehasonlításban – de még a hazai mezőnyben is – kifejezetten tré, ami nem is csoda az oktatói gárda színvonalát és az eleve kontraszelektált rendszerét tekintve… "

Ezt nem hiszem.

Terézágyú 2012.02.02. 08:10:43

@okosallah:
"A balosok mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak az anti-bolsevikokra. "

Ez egy olyan édes mondat... :))))

Vajon hogy reagálnának a jobbosok, ha valaki ugyanezt leírná: "A jobberek mint a legyek a sz**-ra úgy ugranak a szerintük bolsevikokra."

Arról nem beszélve, hogy hol a pitliben vannak manapság bolsevikok??? Ja, hogy vannak és kész, mert ti azt mondjátok? Oksa, akkor nácik is vannak, mert a balosok azt mondják...
Elvagyunk...

Globetrotter2014 2012.02.02. 08:19:25

@Unionist: hidd el, ha kell a lehető legsemlegesebb dolgokba is bele lehet vinni világnézetet, pl darvinizmus kivetítése az osztályharcra.

Meglátásom szerint soksok vallási fanatikust találsz az ateisták között is. Csak ők nem "Istenhez imádkoznak", hanem pl "meditáció közben vizualizálják amit szeretnének" (ezen pl szénné röhögtem magam).
Szóval minden nézőpont kérdése...

Idet 2012.02.02. 08:51:36

@nu pagagyí: csirkéével. Nem a saját csirkéjéről van szó.

Idet 2012.02.02. 08:55:27

@Terézágyú: Hát az is ögyes volt, hogy Fuku egyszerűen eltörölte a történelmet. Mert ugye, amíg emberek, emberi társadalmak léteznek, addig történelem is van, ha tetszik, ha nem. Legfeljebb nem írják meg, és a jövő (ha lesz) gimiseinek (ha lesznek) nem kell aggódniuk a töridoga miatt...

Unionist 2012.02.02. 08:55:29

@okosallah:
tehát akkor szerinted most az eu, és az imf magyarországon a proletariátus győzelmét akarja. csak ehhez nem forradalmat hirdet (vagyis nem leninista), hanem mindezt gazdasági eszközökkel akarja elérni. és ezt hívod kulturális marxizmusnak. nézd, ez sehogy sem klappol.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.02. 08:58:38

Lázárék "tőzsdéztek" a H.vásárhely pénzével, most meg szemétkedik!

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.
Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Ilyen egy igazi jellemóriás, fideszes szarjankó!

Csetepaté márki 2012.02.02. 09:02:55

@flamer: “A nyugdíjrendszer három pillére közül az egyik valóban tarthatatlan (és a demográfiai előrejelzések szerint egyre tarthatatlanabbá váló) volt, meg kettő, ami stabil.
Ezek után kérdés, hogy miért nem a problémás pillérrel kezdtek valamit.”

Elöször is: nincs, es nem is volt sosem härom piller, mivel a piller -funkciojänak megfelelöen- “tart”.
Jelen esetben az egyik piller –manyup- teljes egeszeben egy mäsik pillerböl –ällami nyugdijrendszerböl- szivja el a penzt.
Milyen pluszpiller az, ami egy mäsik pillert terhel, vonja el onnan a penzt? Eleg gagyi, szerintem. Mi az ertelme? Ja, az nincs. Az ällam szämära legaläbbis. Nyugat-Europäban nem is ismerik ezt az idiotasägot, hogy az ällami nyugdijjärulek negyedet magänszämläkra utalgatjäk, helyette meg kölcsönt vesznek fel.
Ha a rendszert megvältoztatjäk, nem jelenti a “megtakaritäsok” ellopäsät, mivel a rendszerben nem is kepzödik semmifele megtakaritäs. A tudomäny jelenlegi älläsa szerint durvän minuszos rendszerben nem halmozodik fel megtakaritäs.

Gondolom, az ällami nyugdijrendszerre ertetted, hogy tarthatatlan, es problemäs, a manyup pedig “stabil”. Röhögnöm kell.
Van egy rossz hirem: a manyup nem “piller” (mivel semmifele önällo forräsa nincs, mint mär emlitettem), hanem egy bödületes räfizetessel müködö adossäggenerätor, ami az indulästol legfeljebb 20-25 even belül elkerülhetetlen ällamcsödöt okoz.
Egy kivetel van: ha az ällamhäztartäsnak folyamatosan szufficitje van. Melyik evekben volt ez? Segitek:sose.

charlie sheen 2012.02.02. 09:03:56

Mindenkinek joga van a véleménnyilvánításhoz - így Fukuyamának is.
Akinek pedig nem tetszik a véleménye, az csókolja meg Orbán Viktor csokis valagát!

Idet 2012.02.02. 09:04:25

@okosallah: Kösz, ezt ilyen frappánsan összefoglalva még nem olvastam.
Arról lehet vajon tudni valamit, hogy ha megdőlt a polgári rend, a hölgyek és urak mit gondolnának a helyébe állítani?
Kult.Marx.-ügyben ajánlhatnál valami szakirodalmat, német jöhet!

Idet 2012.02.02. 09:11:04

@Unionist: Bocs, hogy belekottyanok, de ez elég egyértelmű.
Atomizálódott, anarchizálódott, kézben tartható társadalmat akarnak, amit - a csekélyszámú elit eltartása végett - a pénzuralom szabályoz, az említett elit szükségletei/társadalomról való elképzelései szerint, tekintet nélkül az eltartók társadalmának érdekeire és szükségleteire.

DFK 2012.02.02. 09:14:16

@Dr. Troll: Hát, te beszélsz gyűlölködő fideszesekről, amikor te magad gyűlölködsz? Ráadásula hidat pont nem fideszesek, hanem attól jobbrább levők zárták le.

Balt 2012.02.02. 09:17:51

Bocsánat a megjegyzésért, de ne essünk ugyanabba a hibába, mint (pl.) Fukuyama (is): "A Klub Rádió működési engedélyének megvonásáért magam is tiltakozom"

Nem hallottam a fenti aktusról - a "működési engedély megvonásáról" -, ellenben a lejárt, már egy ideje ideiglenes frekvencia-koncesszió lejártával kiírt pályázaton nem ők nyerték a Budapest-környéki frekvenciát. Ennyi történt, de a rádió ettől még létezik, noha én is úgy vélem, ez nem volt szerencsés döntés a médiahatóság részéről: lám, Clintonnéig is elér a ("segélykérő") kezük... (Bár remélem, az anyagi lehetőségeik már csak az "ellenzéki létből" kifolyólag is erősen szűkülnek... ahogy 2002 után a jobboldali sajtóé.)

losonczielvtárs 2012.02.02. 09:36:02

Milyen szépen kiderült itt Hörcher Ferenc szerzői-szerkesztői-ötletgazdai hozzászólásaiból, hogy ez egy közönséges Fidesz-blog. A nemzetközi nagypolitikához kábé annyi köze van, mint Losonczi elvtársnak a Helsinki értekezlethez. Ma, amikor nagyon sokan (tanárok, orvosok, pályakezdők - fiatal munkatársaim most döbbentek meg!) megkapják a fizetésüket, és bizony az 10-15 ezer forinttal alacsonyabb lesz, mint decemberben, miközben szinte minden fogyasztási cikk ára nőtt, szóval akkor nem igazán érthető Hörcher úr magyar gazdaságról való fejtegetése. Tessék valóban külpolitikával foglalkozni, ne csak pázmányosokat és volt Heti Válasz-munkatársakat bevenni, mert ez így kérem tisztelettel egy Kumin Ferenc-blog. Sajnos így itten ebben a konstellációban. Kicsit kritizálunk, kicsit dorgálunk, de olyan ügyesen, hogy ne látsszon mán', hogy itt teljes mellszélességgel védelem, hogy azt ne mondjam fidesz-"kátenáccsó" folyik. Csak ennyit akartam. Előre a lenini úton, hiszen a párttal, a néppel egy az utunk!

gigacherry 2012.02.02. 09:36:43

@Idet: Mégis mi a polgári rendszer és mitől polgáribb ez a rendszer, mint az összes többi? Ha megdől, én személy szerint szeretném vissza a demokráciát (parlament, ellenzék, alkotmánybíróság, stb).

gigacherry 2012.02.02. 09:40:30

@subrik: Nyugat-Európában is ismerik, meg Amerikában is. Az elköltött háromezer milliárdból milyen nyugdíj lesz? Miért és kinek lesz jó, hogy azt a pénzt elköltötték?

Martian (törölt) 2012.02.02. 09:43:08

@Terézágyú: Fuku már akkor is hülyeségeket írt, amikor OV még csak álmodott a miniszterelnöki székről...

belekotty 2012.02.02. 09:46:59

@Idet: Nincs bocsánat, az az én privilégiumom. Már mint a belekotyogás.

belekotty 2012.02.02. 09:48:44

@subrik: "Jelen esetben az egyik piller –manyup- teljes egeszeben egy mäsik pillerböl –ällami nyugdijrendszerböl- szivja el a penzt.
Milyen pluszpiller az, ami egy mäsik pillert terhel, vonja el onnan a penzt? Eleg gagyi, szerintem. Mi az ertelme? Ja, az nincs. Az ällam szämära legaläbbis. Nyugat-Europäban nem is ismerik ezt az idiotasägot, hogy az ällami nyugdijjärulek negyedet magänszämläkra utalgatjäk, helyette meg kölcsönt vesznek fel."
- Ez így van. Nem is értem miért támogatják ezt sokan. Nem értik meg hogy ami oda megy azt amúgy is kifizetjük csak éppen eladósodással?

belekotty 2012.02.02. 09:49:46

@dr. birca max: Előfordul amikor a sima valóság demagógiának hat.

G.I.J. 2012.02.02. 09:50:23

"Ám elfogadhatatlannak tartom, hogy egy működő jogállam (hisz mint láttuk, a hatalmak magyarországi elosztását formailag Fukuyama sem kritizálta) kormányát külföldről próbálják kioktatni."
Ehhez csak két "apróság". Az egyik 2003-ból való:
"Lisszaboni ülésén Burma és Kuba mellett Magyarországot is elmarasztalta Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága. A Fidesz javaslatára azt állapították meg, hogy a legutóbbi parlamenti választásokat követően több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok, a rendőrséget pártpolitikai alapon befolyásolják, illetve a magukat ellenzéki gondolkodónak érzőket megfélemlítik, és eltávolítják az állami szférából. Az ülésen jelen volt Orbán Viktor is, mint a Kereszténydemokrata Internacionálé egyik alelnöke."
A másik meg 2006-ból:
"A Fidesz elnöke szerint az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak. Orbán Viktor ezt Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán jelentette ki."
AKKORIBAN lehetett külföldről bekiabálni?

Unionist 2012.02.02. 09:51:50

@dr. birca max:
a darwinizmus ugyanolyan vallás, mint a kálvinizmus, vagy marxizmus. az ősrobbanás ugyanolyan mese, mint a teremtés könyve. a bing bang nem mellékesen egy katolikus tudós találmánya. szerintem nem rossz, hogy az emberiség kitalál ilyesmiket. de a kozmológia jelentős részben nem fizika, hanem metafizika.

losonczielvtárs 2012.02.02. 10:03:44

@belekotty: a MANYUP-felszámolását általában azok támogatják, akiknek egy fillérjük sem volt ott (idősek, akik koruknál fogva nem tartoznak ide, munkanélküliek, nem bejelentett dolgozók). A MANYUP nagy előnye az volt, hogy a dolgozó SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján látta. Veszteség nem volt. Értelmes ember nem támogatta ezt a kezdeményezést. Az olyan hozzászólásokon, hogy "nekem pl. 3 millióm volt manyupban, de már évek óta mondtam, hogy csinálni kéne valamit ezzel az államnak pénzzel" csak nevetni tudok. Így :DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ami a felvett hitelt illeti, a MANYUP-ok voltak a legnagyobb állampapír-vásárlók, tehát a magyar államadósság finanszírozói. De, hol az állami, egyéni számlás rendszer, ami a tisztességes, bejelentett, adófizető dolgozóknak kedvezne? Mire ment el a MANYUP-ok államosított pénze? Mert azokból a milliárdokból sajnos nem lesz nyugdíj.

Martian (törölt) 2012.02.02. 10:30:31

@losonczielvtárs: azt kellett volna támogatni, hogy választható legyen a MANYUP átalakítása akár államiba vagy akár - megfelelő kompenzációval - privát alapon fizetett, VALÓDI egyéni nyugdíjbiztosításba vagy ennek megfelelő befektetésbe.

Idet 2012.02.02. 10:38:20

@gigacherry: Hát nem tudom. Pont ezt kérdezem, hogy ennek mit akarnak a helyébe, mármint a kultúrmarxisták. Én gondolom (le is írtam), hogy mit, de őszerintük mit?

Unionist 2012.02.02. 10:39:05

@Idet:
oké, de ebből hogy jön ki a proletariátus győzelme. tehát az nekem elég meredek, hogy clintonné a nemzetközi munkásosztályt akarja győzelemre juttatni. csak nem forradalommal hanem pénzzel.

Idet 2012.02.02. 10:41:31

@belekotty: Jajistenem, copyright-vétség! Mindjárt jön az FBI, és elvisz. Beleszólok, beleköhhentek, belebeszélek, belefolyok stb., ezek mehetnek? :))

Idet 2012.02.02. 10:47:08

@Unionist: Efelől inkább Okosallahot kérdezd, ő az "ideológiafelelős", mi a különbség klasszikus- és kultúrmarxisták között.

Idet 2012.02.02. 10:51:50

@losonczielvtárs: Figyelj, ha ilyen jeles megfigyelést tettél, valamint rühelled a blogot, egyszerű a megoldás: ne látogasd!
Az én fizetésem egyébként emelkedett, épp annyival, ami mondva volt. Így sem olyan falrengetően sok, az igaz, de ennek speciel nem a kormány az oka.

gigacherry 2012.02.02. 11:10:45

@Idet: Kik a kultúrmarxisták?
Én igazi polgári rendszert szeretnék, mondjuk olyat, mint amilyen a nyugat-európai országokban van, nem ilyen "polgárit".

DFK 2012.02.02. 11:31:25

@charlie sheen: Nyilván mnindenkinek joga van véleményt alkotni. De ahhoz is mindenkinek joga van, hogy a véleményről véleménxe legyen, valamint, hogy a másik fél ténybeli tévedéseire (esetleg hazugságaira) felhívja a figyelmet.

Dr. Cica75 2012.02.02. 11:40:44

@Maresz: épp azt akartam arisztotelészi módszerrel bebizonyítani, amit te is írtál :).

DFK 2012.02.02. 11:45:33

@Martian: A helyzet az, hogy a jelenlegi demográfiai és gazdasági helyzetben nincs fenntartható nyugdíj rendszer, illetve nem olyan, mint a mai.Mivel a kifizetett nyugdíjak 30 %-a hitelből megy, a rendszer államcsődhöz vezet; vagyis kb 30%-os nyugdíjcsökkentésre lenne szükség.
A nyugdíj rendszer valósághoz történő kiigazítása csak úgy megy, hogy valaki szív: vagy a jelenlegi nyugdíjasok, vagy a leendő nyugdíjasok, vagy mindkettő. Akkor is ha MANYUP rendszer van, mert az nem megy, hogy a felosztó-kirovóból kivett pénzből épül a manyup.

Unionist 2012.02.02. 11:51:07

@dr. birca max:
oké, de van egy világnézettől független tudáshalmaz, amit az emberiség évszázadokon át felhalmozott. a liberális közfelfogás szerint az iskolai alaptantervet elsősorban ebből kellene összeválogatni. ez lesz az iskolai tananyag a közös része. a pitagorasz tétel világnézetileg semleges.

aztán az egy másik kérdés, hogy ezeken túl az iskolákban milyen meséket mondanak a gyerekeknek illetve hogyan mondják. ez a szülőknek fontos. legyen a gyerek luteránus, vagy kálvinista, vagy higgyen a vatikánban, vagy a kommunista kiáltványban. ez a dolog opcionális része.

szerintem az volna a jó ha a történetírás világnézetileg semleges volna. én azokat a hadtörténészeket tartom valamire, akik úgy tekintenek a csatákra, mintha azok természeti törvények szerint alakultak volna (mert nyilván úgy is alakultak. ti. az ember része a természetnek). ezért a hadtesteket ugyanolyan mérhető tulajdonságokkal jellemzik, mint általában a fizika a testeket. persze egyesek rögtön materializmust kiáltanak. és ebbe belelátják a marxizmust. és a tudomány nemzetköziségébe valamilyen kommunista világ-összeesküvést.

persze értem, hogy ebből sehogy sem jön ki, hogy a honfoglalás "jó" volt, a tatárjárás meg rossz. hanem csak az, hogy ez két invázió volt. az első persze sikeres volt, a második pedig a mongoltatár katonai győzelmek ellenére sikertelen hasonlóan a magyar kalandozásokhoz. tehát nyilván van egy világnézetileg semleges történetírás. persze ez nem a népnemzeti. de nem is kommunista. hanem természettudományos, vagy természet-filozofikus.

Idet 2012.02.02. 11:51:26

@gigacherry: Újfent csak Okosallahra tudok hivatkozni, ő dobta fel a témát, én csak rákérdeztem a lehetséges forrásokra, lustaságból, de most már megguglizom, ha addig élek is!

Unionist 2012.02.02. 11:57:19

@Idet:
nyilván semmi, hiszen a komenisták mind egykutyák. :-D

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.02. 12:10:31

@Unionist:

Én magam politikailag liberális vagyok, azonban nem gondolom, hogy az ami liberális, az semleges. Nem! A liberalizmus egy nézetrendszer.

Semleges történetírás nem létezik. Még ha nem is mond értékítéletet a történész, már maga az események válogatása valamilyen szempontot tükröz. Elegendő, ha nincs kirívó egyoldalúság szerintem, mint pl. a hagyományos nacionalista szemléletű tankönyvekben, ahol ha minket támadtak, akkor az szörnyű gonoszság és igazságtalanság, ha meg mi másokat, akkor az okos politika és előrelátó önvédelem.

losonczielvtárs 2012.02.02. 12:29:07

@Idet: mennyire igazad van! Különben Te a 4000+ hozzászólásoddal, amit a Fidesz védelmében írsz - így munkaidő közepén - meg is dolgozol a pénzedért! :)

Csetepaté márki 2012.02.02. 12:49:16

@losonczielvtárs: „a MANYUP-felszámolását általában azok támogatják, akiknek egy fillérjük sem volt ott (idosek, akik koruknál fogva nem tartoznak ide, munkanélküliek, nem bejelentett dolgozók).“
Nem egeszen. Nagyobb aränyban voltak azok, akik „keptelenek“ voltak felfogni, hogy termelhet egy minuszos nyugdijkassza es egy deficites ällamhäztartäs több ezermilliärd forint „megtakaritäst“.

„ A MANYUP nagy elonye az volt, hogy a dolgozó SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján látta.“
Ezt a „SAJÁT pénzét, a SAJÁT számláján” nem is erdemes kommentälni.

„Ami a felvett hitelt illeti, a MANYUP-ok voltak a legnagyobb állampapír-vásárlók“
Aprosäg, hogy eppen az ältaluk ütött lyukat foldozgattäk be. A letezesük nelkül nem is kellett volna ezeket az ällampapirokat kibocsätani. Vagyis annak is csak kb.60%-ät foldozgattäk, a többivel folyt a tözsdenek csufolt globälis pilotajätek.
Szoval a “legnagyobb ällampapir-väsärlok” cim melle a “ meg nagyobb ällampapir-kibocsätäst generalok” (magyarul eladositok) cim is jär.

Csetepaté márki 2012.02.02. 12:54:09

@gigacherry: Nyugat-Europäban nem ismerik. Az ilyet egyältalän nem, mäsfajtät igen. Amerikäban ismerik, de ott is csak a del-amerikaiak, mert ott a 70-es evek vegen sok orszägban bevezettek Vilägbanki nyomäsra, es mindenki kivetel nelkül csödbement.

hegyilány 2012.02.02. 13:23:19

a Békemenet megmutatta "

Hát! Nekem erről csak az a véleményem, hogy mindenki ott menetelgessen, tüntetgessen, ahova fizeti az adókat. tehát, a határon túl élők is .....
gondolom
:)

Unionist 2012.02.02. 14:12:38

@dr. birca max:
ezt értem, hogy akárhogy csűrjük csavarjuk errefelé valamiért a többség a görögöket tekinti hősnek, és nem a perzsákat. azért, mert olyan a kultúránk, hogy inkább az ókori görögökre szeretnénk hasonlítani, és nem annyira a perzsákra. de pont ezért nem gondolom, hogy a történetírásnak erre az egészre még külön rájátsszon. és ha választani kell: ezt tartom inkább jónak.

szóval én a "náci" kifejezést sem tekintem szitokszónak. szeretetszónak sem persze. az újkori birodalmi nemzetállamok feltétlen híveit tartom nácinak. azért mert a német, olasz, magyar fasiszta pártok tagjai mind ebben hittek. de miért is ne hihetett volna ebben fél európa. magyarok fele pontosabban ebben hisz még ma is. de nem azt gondolom, hogy ezek az emberek mind gonoszak. hanem csak azt, hogy nácik. de semmiféle gyűlölködés nincs ebben. mivel nem ölnek senkit a dunába, stb. de ettől még nácik.

mert a náci számomra nem a háborús bűnös. a kapitalisták között is volt háborús bűnös, a katolikusok között is volt. de nem voltak a birodalmi nemzetállamok hívei. ez csak a nácikra volt jellemző.

de nyilván nagyon sok kiváló ember elhitte ezt az ideológiát. karádi katalin is náci volt. aztán mégis embereket akart menteni, hogy azokat ne öljék a dunába. de ettől még náci volt. mert hitt a birodalmi nemzetállamban. páger antal is hitt benne. de ők nem voltak gonoszak.

a világnézeti semlegesség azt mutatja be, hogy a nemzeti romantikázástól könnyen el lehet jutni a nemzeti radikalizmusig, és onnan könnyen el lehet jutni a népirtásig.

szóval mondjuk március 15-én a sulik kimennek a petőfi szoborhoz. a gyerekek kiteszik a kézzel festett piros-fehér-zöld zászlót. a gyerekek többségét ez teljesen hidegen hagyja, és ezt énekelik: "petőfi sándor gatyába' táncol. feleségi bugyiba' úgy mennek a moziba". ők nem nemzeti érzelműek. de van néhány gyerek, aki mégis csak átszellemül. belőlük lesz a nacionalista. de ők eredendően nem gonoszak. csak nem volna szabad párttá szerveződniük. mert akkor az a párt a birodalmi nemzetállamot fogja hirdetni. és a liberalizmust sem szabad szitokszónak tekinteni. de a nacionalizmust sem. ez a világnézeti semlegesség. capiche?

Idet 2012.02.02. 14:45:58

@losonczielvtárs: Kötetlen, otthon. Ellógom a küszöbsmirglizést.

Idet 2012.02.02. 14:48:22

@Unionist: Hááát... van, amelyik egykutyább, mint a másik. Tudnék példákat sorolni, de inkább nem.

Idet 2012.02.02. 14:52:47

@Unionist: Meg azért is tekinti hősnek, mert a gyengébbet, a kisebbet, akinek a Góliátok nekirontanak, még mindig szívesen vesszük a védelmünkbe. (A magunk történelméből kiindulva, ugye.) Ez is a kultúránk része...

Szabad Gábor 2012.02.02. 15:20:07

Törököt fogtak

Bihari Ernő2012. február 02. 14:33

Orbán és az EU/ IMF tandem.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1580_torokot_fogtak

Unionist 2012.02.02. 16:11:32

@Idet:
az egész világnézeti semlegesség arról szól, hogy a közéletet racionálissá, a magánéletet emocionálissá tegye. tehát nem akar feltétlen az ókori görögök mellett sem lándzsát törni, és a perzsák felett pálcát.

tehát mondjuk egy világnézetileg semleges tankönyv nem azt mondja, hogy 56-ban mindenki jó volt, aki a forradalom mellett harcolt, és mindenki rossz, aki ellene. a forradalom pártján is álltak háborús bűnösök. van aki felelősen lövöldözött, és van aki felelőtlenül. előbbiek a hősök. utóbbiak szedték a forradalom áldozatait. mindkét oldalon.

persze, hogy ez wittner máriáéknak nem tetszik. mert ő a kortárs közéletet és általában véve a történelmet valamilyen érzelmi kitörésnek fogja fel. a világnézeti semlegesség a közéletet alapvetően racionalizálni akarja. a magánéletbe akarja belevinni az emóciót.

és akkor ehhez nyilván az kell, hogy ne akarjuk a magyarokat minden szituációban hősnek beállítani. illetve ne mondjunk minden hőst magyarnak. például mátyás királynak nem nagyon volt magyar identitása. az ő titulusa: hungariae, és bohemia királya, austria hercege. és ez a bizonyos hungariae is egy többnemzetiségű formáció volt. nem kizárólagosan magyar.

persze értem, hogy a népi kultúra meg mégis hőst faragott mátyás királyból. de ez nem azt jelenti, hogy a világnézeti semlegesség mellett ne lehetne ezt is megtanítani. csak ez a másik oldalról ez egy mítosz, vagy illúzióromboló közoktatás.

szóval számomra ez az egész ellentmondás úgy oldódik fel, hogy az iskolát a régióhoz kötöm. szerintem az teljesen rendben van, hogy mondjuk eger környékén úgy tanulják a gyerekek a történelmet, hogy ott az egri vitézek mégis csak hősök voltak. és nyilván belgrád környékén, meg koszovóban, és várnánál lehet építeni hunyadi kultuszt.

szerintem teljesen jó, hogy a debreceni nagytemplom előtt egy hatalmas kossuth szobrot emeltek. mert mégis csak ott mondták a habsburg ház trónfosztását. tehát szerintem az a régióhoz kell kötni ezeket az érzelmeket. debrecen, és sárospatak környékén a középiskolában csokonait kell az egekbe felmagasztalni. de úgy általában véve nem kell, mert nem volt csokonai akkora költő. csak épp a maga korában errefelé nem nagyon volt senki, aki a bokájáig ért volna.

szóval ebből egy olyan irodalom, és történettanítás jön ki, amelyik nem azt mondja, hogy "JÓZSEF ATTILA". hanem úgy csinál kultuszt, hogy azt nem képes kisajátítani az uralkodó állampárt, sem az egyház.

tehát mondjuk kapisztrán jános a magyarok védőszentje. mert a belgrádi csatában hunyadi segítségére sietett. de ez a derék giovannni nem csak a latinkeresztény európába betolakodó oszmántörökök ellen harcolt (amit még meg lehet érteni), hanem a huszitákat is ki akarta írtani. csak azért, mert ők nem voltak római keresztények. de a világnézeti semlegesség nem azt jelenti, hogy kapisztránról azt kell mondani, hogy ő maga volt az ősgonosz. hanem csak azt, hogy nem volt ő szent, ahogyan a katolikus egyház állítja. egy eszme nevében harcolt. a jelenkori európai az egyiket díjazza, a másikat nem annyira. de abban a korban nem látszott ez az egész. szóval ez a világnézetileg semleges történetírás a szentekről is leszedi a keresztvizet. racionálissá teszi a történelmet.

ez az iskola - amennyire tudom, mert nem vagyok pedagógus - az érzelmeket szituációs játékokban akarja megtanítani. tehát nem úgy, hogy te azonosulj árpád vezérrel, és akkor te leszel a jó. akkor bármit megtehetsz. az lesz a foglalkozásod, hogy magyar vagy. hanem a gyerekek majd szituációs játékokban eljátsszák, hogy megkötik a "törzsszövetséget", aztán persze ezt majd felrúgják, vagy éppenséggel lesz, aki ebből kizárólagosan próbál előny kovácsolni magának. tehát ezt a szociális tanulást teljesen eltávolítják a történelemtanítástól, és a vallástól is.

szóval lehet, hogy engem a pázmányosok megköveznek, de én úgy látom, hogy a katolikus iskolák inkább képmutatóvá, farizeussá nevelik manapság a gyerekeket. tehát azok nem a szerzetesekre, hanem a püspökre akarnak hasonlítani. és szerintem ez nem helyes. de nyilván ez is valamiféle protestáns álláspont. a csuhásokat szeretjük. az apátok, az apácák mind jó fejek. a kolostorok, a kommunák mind humánusak. a püspökök, és a bíborosok meg úgy is a pokolra kerülnek mind ha egy szó is igaz abból, amit prédikálnak. persze valószínűleg nem igaz. így jól járnak. és ezért válnak a vezető katolikusok mind képmutatóvá.

tehát ha arról van szó, hogy legyen-e a pártoktól független igazságszolgáltatás, akkor valamiért egy csoport hirtelen képes azt mondani, hogy ne legyen. azért, mert az érdekei úgy kívánják. vagyis egy tál lencséért képes eladni az elveiket. persze a világ így kerek. szóval kellenek júdások is. és persze ez ügyben a liberálisok is megérik a pénzüket.

okosallah 2012.02.02. 16:18:26

@Terézágyú:
Balosok-Jobbosok:
A kommunizmus bűneinek elitélése M.o.-n nem történt meg:

"Prágai Nyilatkozat az európai lelkiismeret és kommunizmus ügyében 2008. június 3., Prága, a Cseh Köztársaság Parlamentjének Szenátusa"

Idézetek:
*minthogy a kommunista ideológia közvetlenül felelős emberiség elleni bűntettetekért,

*minthogy lényegi azonosságok vannak a nácizmus és a kommunizmus között rémuralmi jellegük és emberiség elleni bűntetteik tekintetében,

gloriavictis.hu/a-pragai-nyilatkozat/
_____________________________________________________________
UNIONIST:
IDET:

Google "kulturális marxizmus" cimszót.

www.huncor.com/pkorrektseg/pkorrektseg.htm
A politikai korrektség, annak összetevő elemeit, és történelmét tekintve, kulturális marxizmus. A marxizmusnak ez a megváltozott formája nem az 1960-as évek, ...

Frankfurti iskola - Metapedia
hu.metapedia.org/wiki/Frankfurti_iskola
2011. szept. 15. – A frankfurti iskola marxista szellemű társadalomtudományi és ... körű ú.n. kulturális marxizmus terjesztőjévé, amit ma "politikai korrektség"-nek ...

Minden nyelven van bőven irodalom a "Frankfurti Iskoláról" meg a témáról.

Idet 2012.02.02. 16:24:37

@Unionist: Húúúú! Te aztán vetted az az erő, egyébként nagyon helyesen. Majd elolvasom rendese, meg válaszolok is, de nem most, mert épp rohannom kell.
Csak annyit: csakugyan nem szabad a történelmet emocionális kitörésként/vel szemlélni, de ez igen nehéz követelmény, különösen Kelet-Európában (újfent a történelmünkre és az ebből /is/ következő szocializációnkra gondolok.)

Unionist 2012.02.02. 17:32:28

@okosallah:
szerintem vannak kérdések, ahol a liberálisok túllőnek a célon.
-- bevándorlás. munkavállalási engedélyhez kellene kötni. városoknak kellene ezt szabályozni.
-- az agrárkultúrában nem lehet egységes belső piacra törekedni. azért, mert a termelés tájjellegű. ezért szükség van régiós agárrendtartásokra.
-- homoszexualitás. a házasságon kívüli heteroszexualitással kellene egyenlőnek tekinteni. de nincs szükség szexista alkotmányra, sem polgárjogra.
-- a népnemzeti nacionalistákra pont ugyanolyan kisebbségként kellene tekinteni, mint a homoszexuálisokra. ezek hasonló "perverziók": az egyik a saját nemébe szerelmes, a másik saját nemzetébe.

ezzel együtt a liberalizmus szerintem az összes politikai áramlat közül inkább jó értelemben lóg ki. európa mindig akkor van válságban, amikor liberálisok és a reálértelmiség a közéletből kiszorulnak.

okosallah 2012.02.02. 17:54:19

@Unionist:
Az embert mindig vigyorgásra készteti az az erőlködés amellyel a tegnapi vér-vörösök és rózsaszinek (pinko) a jobb egérgombbal átnevezték magukat "ártatlanul" hangzóbb nevekre.

Körmös Bauer "liberális" lett meg a "pufajkás" is. Biszku Béla meg "zöld" (?) ...aztán lettek még "demokraták", "polgáriak"...
--Én? -kommunista? Ugyan, az mind rágalom. Ma már kevesen merik felvállani a komcsi rémuralmat: még pár év és a Holokauszt tagadáshoz hasonlóan megindul a Red Terror tagadása.

Már a Barroso EU-elnök se emlékszik a földalatti Maoista kommunista párti vezető szerepére. (Wikipedia)
További erőlködést kivánok.

belekotty 2012.02.03. 05:48:42

@Idet: "Beleszólok, beleköhhentek, belebeszélek, belefolyok stb., ezek mehetnek? :)) " - Nem, nem mehetnek. Anno az MNO fórumján kb 500 esetben tiltottak ki a Bele létező összes variációjával. Csak nem képzeled hogy ki tucc találni olyat ami ott nem volt?

Idet 2012.02.03. 08:53:13

@Unionist: No akkor. Mostanra már nálam van az agyam. Egyetértek azzal, hogy a történelmet bizonyos mértékig deheroizálni kell (világtörténelmi keretbe kell helyezni), különben nem kapunk tiszta képet magunkról (és a környező világról sem). Túlzásba azonban nem kellene vinni, mármint a deheroizálást, mert az meg dezorientál.
Továbbá: szerintem léteznek alapdoktrínák. Például, hogy hatalmi-gazdasági érdekből egy országot megtámadni és elfoglalni NEM tartozik a helyes dolgok közé, akkor sem, ha ez meg szokott történni. Tehát pragmatikus okokból ne mondjuk azt, hogy a rossz jó és vice versa. A legtöbb baj manapság ebből a "dialektikából" származik. A marxizmusnak az elemzés és a cui prodest keresésének tudatosítása az erőssége.
(Jesszusom, németül fogalmazok magyarul! Bocs, a német lapokat néztem át MALÉV-ügyben, úgy látszik, az agyam csak bizonyos része van nálam...)

Idet 2012.02.03. 09:00:31

@belekotty: Hozzávagdalok? Odaszólok? Kekeckedek egyet? Akadékoskodom egy kicsit? Lébekotty vagyok? Firtatom?
Bele nélkül most ennyi jut az eszembe. Valami van még Jókainál is, de momentán nem jut eszembe, utána kell nézni.

Unionist 2012.02.03. 10:39:23

@Idet:
csakhogy ugye én azt mondom, hogy világnézetileg semleges történetírás úgy általában, de a irodalmi, történelmi személyiségek feltétlen tisztelete a régióban.

tehát mondjuk eger környékén lehet az egri a vitézek és a nők hősiességét tanítani. és ilyet minden régióban lehet találni. debrecenben lehet az egekbe magasztalni csokonait. erre írtam, hogy szerintem az teljesen jó, hogy óriás kossuth szobor áll a debreceni nagytemplom előtt. emlékezve a habsburg detronizációra. minden régiónak meg vannak a maguk hősei. szatmári részen nyilván esze tamást kell hősként beállítani, az irodalmból kölcsey-t kell heroizálni szatmárcseke miatt. siklós környén lehet tenkes kapitányát játszani. etc. és akkor ez inkább lokálpatriótává tesz, és nem népnemzeti nacionalistává.

tehát itt a hortyhista és a kádárista történelemtanítás is problémás. kádárék tulajdonképpen egy az egyben átvették a nacionalista tankönyveket, csak a végére még odaírták, hogy az auróra cirkáló a történelem egén az i-re feltette a pontot. vagyis győzött a munkásosztály és az internacionalizmus. úgy egyébként meg mindenki munkás-paraszt költő volt. a hazugságokra rátettek még egy lapáttal.

szóval itt a kárpát-medencei kultúrát regionálisan kellene újraegyesíteni. a történelem viszont azt mutatja, hogy a régiókhoz protestáns többség kell. azért, mert a katolikusok és az ellenreformáltak rendszerint ellenzik azt, hogy az ő szent érsekségei, és püspökei, érsekei, bíborosainek konkurense legyen a régió, és a tartományi parlament és a tartományi kormány. ez ugyanis a római katolikus hegemónia végét jelentette mindenhol.

szóval itt sajnos arra lenne szükség, hogy egy konzervatív csoport a katolikus egyházzal nagyon határozottan szembeforduljon. és pragmatikusan szemlélve az eseményeket orbán viktor arra lehet jó, hogy ezt az ellenzéki (tkp. világi) egységet megteremtse.

mert az szerintem világos, hogy a jelenlegi ortodox nacionalista kultúrpolitika egy bukott politika. nem csak a gazdasági bukás jósolható be a szövetségi politika hiányában, hanem a kultúrpolitika bukása is, mivel az európai értelmiség körében nincs komoly támogatottsága. az ortodox nacionalista politika egyetlen támogatója magyar katolikus egyház. és ebben a felállásban a következő ciklus vesztese lehet. simán el tudom képzelni, hogy az üzleti hasznosítású egyházi ingatlanokat (amiből a püspöki palota dőzsöl) újra önkormányzati tulajdonba kerülnek. simán el tudom képzelni, hogy az egyházi fenntartású intézmények száma visszaszorul. mert az egyház már most is képtelen az ingatlanait felújítani. vagyis ez az egész saját súlya alatt összeroskad. szóval abszolút értem, hogy miért is szolgálják ki ezt a kormányt, de az is világos, hogy ez egy kétélű politika.

nekem elég régóta az a határozott véleményem, hogy a régió lehetne az a közjogi intézmény amiben katolikus (premodern, konzervatív) és a protestáns (posztmodern, liberálisnak mondott valójában neokonzervatív) kulturális (vallás) béke megköthető. a tartományi parlamentekben. és akkor kultúra terén minden a helyére kerülne.

Idet 2012.02.03. 11:41:19

@Unionist: A tényeket és azok összefüggéseit korrektül tárgyaló történelem az én elképzelésem.

A történelem nagy alakjait MINDENÜTT a jelentőségüknek megfelelő módon kellene beállítani. Jó példa lenne erre Jelacic/Jelasics/Jellaschich bán: ahogyan a horvátok, ahogyan mi és ahogyan az osztrákok látják.

A horthysta-kádárista történelemtanításnak csakugyan elévülhetetlen bűnei vannak, szerintem is.

A többi bekezdés: a kulturális békére/kiegyenlítődésre tényleg nagy szükség van, de szerintem a vallás szerepét erősen túldimenzionálod, az egyházakét is. Alapvetően szekularizált ország vagyunk, bárakárhányan vallják magukat katolikusnak-protestánsnak, bármilyen felekezethez tartozónak.
A vallási fogalmakat szociológiai/politológiai fogalmakká konvertálni nem nagyon szerencsés, szerintem.

Unionist 2012.02.03. 12:40:17

@Idet:
szerintem az ep-ben folyó vita, vagy akár a fukuyama-orbán vita érdemi része vallásvita. tehát ha megfigyeled, akkor egyik félnek sincs racionális érvrendszere.

a kérdés például ez volt: a pártoktól független igazságszolgáltatást akarunk. igen, vagy nem. és ez alapvetően egy kulturális (vallási) kérdés. mert egyébként lehet azt mondani, hogy a bíróságoknak miért is kellene a pártközponttól függetlennek lenni. valaki megszerezte a végrehajtó hatalmat, akkor miért is ne bíráskodjon. az úgy hatékony. gyorsabbak lesznek az eljárások. persze ez nyilvánvalóan egy hamis érvrendszer. szóval girószásznak is ég a pofájáról a bőr, amikor ezt előadja. vagy szájernek úgy, hogy a rokonság ül a bírói tanács élén.

csakhogy valójában a független igazságszolgáltatás mellett sincsenek észérvek. tehát amikor orbán azt mondta: "reasonable arguments" hölgyeim és uraim. ezt várom önöktől. akkor erre válaszolni senki sem tud. azért nem, mert ez egész egyszerűen egy hitbéli meggyőződés. ez egy vallási kérdés.

és hiába próbálják itt egyesek azt mondani, hogy ennek az egésznek nincs köze a tekintély elvű katolikus neveltetéshez, vagy hogy a politikának nincs köze a kisebbségi (zsidó származáshoz), hiába mondod, hogy ennek az egésznek nincs köze a hitbéli meggyőződésekhez. nagyon is sok köze van. ez alapozza meg axiomatikusan.

szerintem a probléma nem az, hogy vannak ilyen kultúrpolitikai (vallási) szekértáborok. hanem az, hogy nincs olyan közjogi formáció ahol lehetőség lenne kiegyezésre.

a kulturális elit az országgyűlésből teljes egészében kiszorult. nota bene gyakorlatilag nincs országgyűlés. hörcher azon problémázik, hogy ez most "diet", vagy nem az. szóval a lényeg, hogy az országgyűlésben biztosan nem lehet kiegyezni. és a kulturális elitnek pártpolitikai alapon esélye nincsen államhatalmi pozíciókat tartósan birtokolni. egyébként ez a kiegyezés a versengő többpárti logikából sem következik. tehát akkor erre az országgyűlés nem alkalmas.

talán még az önkormányzatokban ez lehetséges lenne. egy ideig működött is. de főleg vidéken az önkormányzati költségvetések túl kicsik ahhoz, hogy olyan méretű, és szervezettségű produkciókkal lehessen előállni amelyik a közönség egyébként eredendően sokféle ízlését közmegelégedésre kielégíti. a fővárosban talán volt erre pénz, de a kultúra ott is szinte teljesen széttöredezett. budapest semmiféle kulturális egységet nem tud felmutatni. vidéken az alulról jövő kulturális kezdeményezéseknek pártpolitikai támogatottság nélkül esélyük nincsen tartósan gyökeret verni. szóval ez az egész vidéken nem tud működni. budapest meg már nem tudja vidékről a tehetségeseket felszívni. mert azok inkább külföldre mennek.

erre mondom azt, hogy kulturális autonómia kellene a régiókban rövid távon. középeurópai bundesrepublik hosszú távon. na, de nem ragozom ezt tovább. mert lehet, hogy nem ez következik.

ha tippelni kell, akkor szerintem lesz egy visszavágó. előbb jól pofán verik a jelenlegi kormánypártiakat, és majd utána lesz egyezség. ez is a magyarok protest kultúrájából (vallásából) következik.

Idet 2012.02.03. 13:30:01

@Unionist: Leesett. Hiába, a részletesebb, bővebb magyarázat mindig segít.
Így, hogy hitbéli, hitkérdés, számomra is elfogadható, mert ugye a vallás nem egyenlő a hittel, pláne nem az egyházzal.

Szerintem a pártoktól független igazságszolgáltatásra igenis vannak észérvek, ez nem hitbeli kérdés, tekintsünk el most a fidesznyikektől vagy bármilyen irányultságú -nyikektől. Ha a valódi igazságszolgáltatást, amely, mint tudjuk, nem egyenlő a jogszolgáltatással, tartjuk szem előtt, akkor csakis ennek van értelme. Így talán megvalósulhatna, hogy az igazságszolgáltassal essék egybe a jogszolgáltatás is, legalább a kirívó esetekben.

Nagyon az orrodban vannak a katolikusok... szerintem ez a kádári hagyaték és az azt levetni akarók harca, inkább a szocializmus "értékeihez" és túlélési lehetőségeihez, technikáihoz való szocializálódás kérdése, semmint a katolikus neveltetésé. Jóllehet, a nevelés (a jó, avagy hatékony nevelés) hatása valóban nem eliminálható.

Az én szüleim pl. "ateista" protestánsok voltak, de a protestáns értékrend, ami szerint éltek, nálam is dominál...

Az utolsó előtti bekezdéssel maradéktalanul egyetértek.

Unionist 2012.02.03. 15:00:43

@Idet:
oké, de az nem észérv, hogy "csakis annak van értelme". szerintem a független bíráskodás mellett és ellene sem lehet racionálisan érveket felsorakoztatni.

szerintem az igazságszolgáltatáshoz kell
-- államügyész
-- városi ügyvédi iroda, vagy kirendelt védő
-- régiós (szövetségi) bíróság
-- a nyomozati szakban megyei rendőrség, politikai ügyekben uniós esküdtek.

de képtelen vagyok érvelni mellette. végiglapoztam a történelemkönyvet, és nekem ez jött ki. szerintem így kellene kinéznie az igazságszolgáltatásnak. de ez nem egy nagy találmány persze. mert a civilizált világban az igazságszolgáltatás majdnem mindenhol ilyen.

persze itt az elv, hogy a legkülönfélébb közhatalmi formációk vegyenek ebben részt. csinálj valamit egyszerűen, de ne a legegyszerűbben. viszont vannak akik azt mondják. miért? éppenséggel lehetne azt is mondani, hogy a politikai pártokat ruházzuk fel teljhatalommal. aki megnyeri a választást az diktáljon. ha többség egy irányba szavaz, akkor egy csoport, vagy akár egy személy kapjon teljhatalmat. és ezt a "nem-liberális" értelmiség szintén meggyőződésből mondja. szóval ez nem racionális vita, hanem vallásvita.

lehetne ezt a tábort "felvilágosulatlannak" nevezni. de ilyenkor azt szokták mondani a "nem liberálisok", hogy ez eleve egy gőgös hozzáállás. mert kvázi "ostobának" nevezik őket. az "állampárti katolikus" megnevezés felteszem nem sértő.

okosallah 2012.02.03. 16:31:43

@Idet:
M.o.-on születtem, ott nőttem föl, ott jártam iskolába ...szóval pont annyit tudtam a világról mint a többi átlag magyar, vagyis semmit.
Nincs mivel büszkélkednem.

Az Internet változtatott meg mindent az utóbbi évtizedben. Olyan információkhoz és dokumentumokhoz jut huzzá az ember amire eddig nom volt lehetősége és ez sok dolgot megvilágit és megmagyaráz amit az ember eddig nem tudott.

Sajnos az ma az újságirói gárda még az Net-előtti időből származik és alkalmatlan egy felvilágositói kampányra.
Ezért nem értik az emberek a mai EU+USA politikáját (mindkettőben a Kulturális Marxisták kormányoznak).

Hihetelen de annak az elinditója a kommunista népbiztos (1919) Lukács György volt. Az olasz Antonio Gramscival.
Forrás: angol Gugli: george lukacs

Ma a Marxista központ az USA-ban van: innen indul minden balos mozgalom ami az EU-ban is van.
Aki jól tud angolul, Gugli: New Left.

bebradt 2012.02.05. 18:32:41

@Unionist: Koszonom, vilagositsd fel az igaz tudomanyt nem ismeroket!

Idet 2012.02.06. 13:12:30

@okosallah: Nem vagyok már valami fiatal, a netezést sem olyan régen űzöm (5 éve), autodidakta módon tanultam meg a dolgot.
Azt mondhatom, hogy egyfolytában lelkedesem érte, sok olyasmit tesz lehetővé, amit semmi más sem. Pl. Az E-mail fantasztikus, a másodperc tört része alatt érhetek el valakit, ami a hagyományos módon hetekbe telne, vagy telefon, ami drága, és nem lehet olyan hosszan beszélni...
Ezzel együtt, az újságírókra (is) utalva: a rendszeres olvasást (műveltségszerzést) nem pótolja semmi, szerintem.

Idet 2012.02.06. 13:30:47

@Unionist: Ez akkor állna meg, ha az igazságot (avagy a tényeket) relativizálnánk. Mármint pártgyőzelemhez igazítani a törvénykezést. Elismerem, hogy gyakran előfordul, de nem kellene elvi szintre emelni.
Pl. (Pont Nesbot olvasok) egy gyilkosságot nem lehet relativizálni, magát a tényt. Az elkövetőt sem. Úgy értem, lehet csűni-csavarni, a feketéről azt állítani, hogy fehér vagy pepita, de attól a tény tény marad.
Azzal egyetértek, ahogyan az igazságszolgáltatás kritériumait leírod.
Szóval, én abban Jézussal tartok (hadd legyek én is klerikális, vagy inkább biblikus egy kevéssé): "legyen a ti beszédetek igen, igen, nem, nem. A többi a Gonosztól való.")

okosallah 2012.02.06. 15:50:36

@Idet:
Én sem vagyok fiatal és a netezés alapjait egy huszonéves fiatal embertől tanultam amikor 1999-ben hivatalosan hazatelepültem az USA-ból.
________________________________________________________________

Az e-mail mellett a másik óriási eszköz a Skype amivel ingyen!!! - lehet video beszélgetést folytatni barátokkal és rokonokkal. Én nem csak az USA és M.o. között szoktam video beszélgetést folytatni de sok magyar barátom M.o. belül is azt használja a drága idődijas telefon helyett.
Van magyar nyelvű Skype ami itt letölthető.

www.skype.com/intl/hu/home/
"Az ingyen letölthető Skype for Windows alkalmazással azonnali üzeneteket küldhet, és ingyenes video- és audiohívásokat bonyolíthat Facebook-ismerőseivel a ..."
______________________________________________________________

Az angol nyelv tökéletes ismerete nélkül csak korlátozott mennyiségű infó áll rendelkezésre az otthoniaknak. Szerintem ezért olyan hiányosak az emberek ismeretei és ezért vesznek be mindenféle zagyva ferditéseket mert anyanyelvi szinten nagyon kevesen tudnak idegen nyelven.

Idet 2012.02.06. 16:08:24

@okosallah: A nyelvi hiányosságokkal kapcsolatban tökéletesen egyetértek. Magam sem beszélek angolul (ezen mostanság kívánok változtatni), németül azonban meglehetősen jól. Azt nem merném állítani, hogy anyanyelvi szinten, de közel ahhoz. Egészen más egy FAZ cikket eredetiben olvasni, mint ferdítésben... a szépirodalomról nem is beszélve.

okosallah 2012.02.06. 16:24:09

@Idet:
Az "anyanyelvi szint" azért fontos, mert ha az ember döcögve, szótárazva olvas akkor hamar elmegy a kedve az egésztől.

A legtöbb német lapnak van angol nyelvű online -kiadása amit rendszeresen olvasok.
Viszont:
Egyetlen egy EU (nagy-presztizsű) újságban se lehet merész, EU kritikus cikket irni mert az EU szkeptikusság nem elfogadott.

Egy sereg országban van "Beszéd törvény" amivel bárkit meg lehet büntetni egy szóért.
Ezekről csak az USA-ban lehet olvasni, ezekről hallgat az EU sajtója.

Itt van németül egy beszéd törvény:
europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/combating_discrimination/l33178_de.htm

De minden országnak vannak további megszoritásai....

Idet 2012.02.08. 16:10:34

@okosallah: Hát, szótárra azért néha szükségem van, de nem jellemző.
Ha nagyon éles cikkek nem is, de nagyon éles, EU ellenes olvasói kommentek szoktak a FAZ-ban megjelenni.

okosallah 2012.02.08. 16:30:09

@Idet:
Igazából nem ismerem az átlagemberek véleményét az EU-ban. Azt viszont látom, hogy a nagy, vezető szereppel rendelkező újságok mind az EU "központi bizottságának" a véleményét irják némi stilusbeli különbségekkel.
Mint nálunk volt a Kádár alatt: a pártbizottsági határozatot az összes újság támogatta ---még ha más szavakkal ugyan.

Németül nem tudok de franciául igen és tapasztaltam, hogy még az u.n. "jobboldali" (??) Le Figaro is azonnal cenzuráz minden, "nem eléggé vonalas" olvasói kommentet.

Minden esetre nehéz megbirkózni azzal az óriási világ-hiranyaggal ami minden nap a neten van.

Runciter 2012.02.08. 17:21:43

"Nem is annyira az olyan légből kapott vádakkal van baj, mint hogy az alkotmánybírák életkorát leszállították volna, vagy hogy Orbán káoszt teremtett volna a magyar gazdaságban."

(Nem) elegáns csúsztatás. Az egyik ténybeli tévedés, a másik tényekkel bőven alátámasztható vélemény.

Hörcher Ferenc 2012.02.09. 22:29:04

Kedves dr. Sipi,
Kérem, válasszon magának más kísérő képet.
üdv,
HF

menőmano 2012.02.10. 17:27:01

– ahogy a Békemenet megmutatta – az adott kormány mögötti jelentős választói támogatottság..."

Persze, persze! Most meg a "éhségmenet" , onnan borsodból,g???
oszt.jónapot!
:)

menőmano 2012.02.10. 17:29:38

oppá" bocsika! Úgy látom lemaradt a fele kommentem. Vagy talán ilyen hírtelen ki lett moderálva???
" onnan" borsodból" is megmutatta.
Mit is mutatott meg???

Elnézést! üdvözlettel.
süti beállítások módosítása