Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Demokrácia és rendőrség

2012. november 12. - Horváth Krisztián.

Anglia és Wales 41 rendőrségi körzetében tartanak választást idén november 15-én. A cél, hogy megválasszák az első police and crime commissioner-eket a szigetország történelmében. A választás a rendőrség elmúlt 50 évében a legnagyobb horderejű reformként lett beharangozva. A problémát csak az okozza, hogy a jelölteken kívül elég kevesen foglalkoznak a jeles eseménnyel. A választópolgárok kiábrándulása a politikából, nem új keletű jelenség, viszont annál aggasztóbb.

A frissen megválasztásra kerülő police and crime commissioner nem keverendő össze a rendőrségi körzet valódi parancsnokával, sokkal inkább egyfajta megbízott koordinátor  lesz a testület és a polgárok között. Jogköre kimondottan széles lesz: ezentúl ő nevezi ki a rendőrség körzeti parancsnokát, éves jelentést készít, valamint a költségvetés elkészítése is a széles asztalára kerül. Ennek ellenére a kormány szerint nem az lesz a feladata, hogy átvegye az irányítást, csupán a rendőrség demokratikusan választott „őre” lesz.
A kiemelkedő felelősséghez méltó javadalmazása is párosul: évi 65–100.000 font közötti összegre számíthatnak a frissen kinevezett commissioner-ek.

A kezdeményezés legrázósabb pontja azonban pont a választás lesz: az érdeklődés finoman szólva sem kiugró. A kérdésre, hogy mit gondol, milyen lesz a részvételi arány, a Home Office képviselője nem kívánt válaszolni, de érezhetően foglalkoztatja őket a kérdés, ezt bizonyítja a választás népszerűsítésére indított média kampány is.

pcc.jpg

Választják a főnököket kép forrása: sepctator.co.uk

A kezdeményezés már a Konzervatív Párt választási programjában is szerepelt, azzal a céllal, hogy a rendőrség működését átláthatóbbá, emberközelibbé tegyék, hogy legyen valaki akihez közvetlenül fordulhatnak a polgárok panasszal, észrevétellel. A konzervatív-liberális kormánykoalíció javaslatában a következők olvashatók: „Intézkedéseket fogunk hozni, hogy a rendőrségi munka jobban elszámoltatható legyen a közvetlenül választott és a helyi közösségnek felelős tisztségviselők által.” Elemzők felhívták a figyelmet, hogy egy alacsony részvételi arány megkérdőjelezi a commissioner-ek legitimitását, és a beléjük vetett polgári bizalmat. Enélkül pedig könnyen csak a bürokrácia egy újabb tekervényének tekintik majd a tisztséget.

A kisvárosi sheriff, iskolaigazgató vagy akár a helyi csatornázási művek vezetőjének közvetlen választása az Egyesült Államokban már régóta bevett gyakorlat,  sőt  igazság szerint az autonóm módon szerveződő civil társadalom alapját jelentette és jelenti ma is.  (Az Egyesült Államokban nagyobb városok esetében a polgármester nevezi ki pl. a rendőrséget vezetőjét, nem a polgárok választják.) A helyi közösségek tradícióinak tisztelete és védelme, a stabilnak tekinthető angol társadalmi és politikai fejlődés egyik sarokköve. Itt azonban talán többről van szó a háttérben, mint egy tradíció megújításáról: a cél éppen a választott képviselőkbe vetett bizalom zuhanásának megállítása lenne.
A Konzervatív Párt régóta hangoztatta, hogy a helyi közösségeknek nagyobb beleszólást kellene biztosítani a lakhelyüket érintő rendőrségi munka területén, ezzel is erősítve a helyi demokráciát.

Ugyanakkor akadnak ellenzői is az új tisztségnek, méghozzá a rendőrség vezetéséből: Lord Ian Blair, a londoni Metropolitan Police Service  korábbi parancsnoka élesen kritizálta a tervet. Véleménye szerint túl nagy, de leginkább túl eltérő lakosságú területeket rendelnek egy commissioner felügyelete alá, így nem lesz lehetősége hogy megfelelően képviseljen mindenkit. Furcsának tarja azt is, hogy pont ilyenkor, Anglia életében egy rázós időszak közepén akarnak egy súlyos rendőrségi reformot végigvinni. Egy interjúban tovább ment: azt állította az egyetlen út, hogy megakadályozzák az új hivatal létrejöttét, ha szabotálják a szavazást, ergo ebben az esetben arra kérte a polgárokat, hogy ne járuljanak az urnák elé.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr424902958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása