Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Skócia elbukott?

2014. szeptember 22. - Hörcher Ferenc

Miután az általa támogatott függetlenségi forgatókönyv a népszavazáson kisebbségben maradt, a skót miniszterelnök, ahogy a briteknél szokás, lemondott. De vajon ki tudja, milyen hatása lesz az eredménynek Skócián belül, az Egyesült Királyság egészében és Európában?

Kép forrása: one-europe.info

Nem sikerült az áttörés. A skót nemzeti függetlenséget kívánóknak nem sikerült az egyébként a briteknél meglehetősen ritka politikai eszközként használt népszavazáson elérniük céljukat. Az utolsó pillanatban felpörgő No-kampánynak sikerült megijesztenie a polgárokat, mi történik majd a fizetőeszközükkel, továbbá Gordon Brown érzelmes beszéde sok egyébként a toryk ellen, s így a függetlenség mellett szavazni kívánó polgárt elriasztott az igen szavazattól. S nem utolsó sorban a Cameron-kormány maga is mindent megtett a szavazók befolyásolása érdekében. Még három párti felhívást is közrebocsátottak, s ígéretet tettek, hogy ha a nem szavazat győz, kárpótolják a veszteseket, s újabb hatásköröket telepítenek át Skóciába.

 Ám hogy mindez hogyan fog lezajlani, még modellezni is elég nehéz. Hiszen nyilvánvaló, hogy a korábban, Tony Blair által kezdeményezett devolúció, vagyis a politikai decentralizáció csak egy bizonyos határig nem válik veszélyessé. Egy ponton túl akár a kormányozhatóságot is veszélyeztetheti, arról nem beszélve, hogy egy konzervatív erőtől hogy fogják venni saját szavazói a radikális alkotmányos reform-átalakítások bejelentését. Összességében belpolitikailag (úgy Skóciában, mint az Egyesült Királyságban) elsődleges hatásként nyilvánvalóan a belső konfliktusok élesedése várható. Ahogy a magyar nemzeti közösség kebelén belül éles konfliktust gerjesztett a 2004 december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás, ugyanúgy feltételezhető, hogy mind Skóciában, mind az Egyesült Királyságon belül a pártok közötti szembenállás élesedése lehet a közvetlen következmény.

 Másfelől azonban akár a brit konzervatívok londoni parlamenti erősödése is következhet abból a tényből, hogy pillanatnyilag sikerült megakadályozniuk Skócia kiválását. Persze Cameron romló népszerűségét nem valószínű, hogy meg tudja állítani a felőle nézve győzedelmes eredmény, ám a kötelezően elvártat hozni tudta, s ez időt adhat a további feladatokra való felkészülésre – elsősorban az ígért európai tagsággal kapcsolatos népszavazás tűnik nagy kihívásnak innét nézve.

 De vajon elalszik-e a skót nemzeti büszkeség fellobbant lángja, vagy pusztán egyetlen állomása ez egy hosszabb folyamatnak. Ha ez utóbbi feltételezés bizonyul igaznak, akkor viszont az a kérdés merül fel, hogy vajon mi lehet a következő lépés, hiszen népszavazást újból kiíratni erről a kérdésről egyhamar nem lehet. Ám nagyon nehezen megállítható az az érzés, amely sokakban fellobbanhatott, amikor reális közelségbe került a függetlenség kivívása, egyetlen szavazás eredményétől függött a dolog. Hogy elhamarkodott lépéseket nem kíván tenni a skót politikai elit, azt híven jelzi Almond lemondása, vagyis politikai vereségének beismerése.

 S mi a helyzet Európában? Úgy tűnik, a példa nagyon is ragadós lehet. Mi magyarok, nyilván a székelyekre, erdélyiekre gondolunk egyből, akik nem is haboztak kinyilvánítani rokonszenvüket a skót szakadárokkal. Ám több példa is van Európában, a központi régióban is – nem teljesen azonos, de néhány párhuzamot azért mutat a belgiumi flamandok esete, vagy Olaszország északi területe -, kicsit távolabb is – mondjuk a katalánok, vagy az írek lehetnek erre példa, de Korzika is újra felmerülhet. 

A legrobbanékonyabb a helyzet a legtávolabbi periférián lehet. Mondjuk Ukrajnát – persze mutatis mutandis - ilyen szempontból talán már nem is kell emlegetnünk. De a balkáni országok határai sem mindenütt bombabiztosak, s a balti országoknak az orosz kisebbségeiktől való félelméről is sokat lehet hallani.

 Összességében a jogszerű kiválás lehetősége nyilvánvaló politikai kihívás a jelenlegi status quót védeni szándékozó európai politikai elit számára. Hiszen nagyon nehéz demokratikusan érvelni azzal kapcsolatban, hogy egy-egy kiválni kívánó területtől milyen jogon tagadjuk meg a döntés jogát. Másfelől viszont az európai béke nyilvánvalóan a status quóra épül, tehát bármilyen határátrendeződés alapjaiban rengethetné meg az európai erőegyensúlyt, amit józan ésszel senki nem kívánhat. Ugyanakkor, mint említettük, a népek önrendelkezési jogával is nehéz bármit szembeállítani. A jövő nyitottá vált.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr406721659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Skócia elbukott? 2014.09.23. 11:39:01

Bármilyen határátrendeződés alapjaiban rengethetné meg az európai erőegyensúlyt, amit józan ésszel senki nem kívánhat. Ugyanakkor, mint említettük, a népek önrendelkezési jogával is nehéz bármit szembeállítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.23. 10:09:49

A jövő már 1999-ben megnyílt, amikor a nyugat háborúval szakította el Szerbia egy részét.

high up! 2014.09.23. 10:57:36

Orbaneszku eftárs beteges álomvilága a nacionalista, "Majmimongyukmeg a világnak hogy nekünk senkinepofázzon" bugris filozófiája óriási kokIt kapott a skótoktól.

A koki neve: közösségi szemlélet, Európai gondolkodás, fejlődés pártiság, polgári megfontoltság.
Ez persze teljesen ellentétben áll Orbanszku eftárs mindennapi gyakorlatával: elit orientáció, EU ellenesség, ország lerohasztás a Moszkva-Baku tengely szintjére, birka társadalom.

FOLYTASSUK!

mrZ (törölt) 2014.09.23. 11:08:30

Már miért ne lehetne? Ott volt az ír népszavazás, kétszer egymás után.
És készülnek is rá, ha a következő skót parlamenti választáson abszolút többségük lesz. Ami valószínű. És addigra még jobban leválnak, és még könnyebb lesz.

Ami meglepő hogy mekkora szégyennek érezték utólag az emberek hogy megijedtek az önállóságtól. Ellenpontként itt van hogy az emberek semmi szégyent nem éreztek amikor ezt a szemét bandát hatalomban tartották.

Ezért üzentem nekik, és most nektek:

A GYÁVA SOKSZOR HAL MEG, A BÁTOR ÖRÖKÉLETŰ !!!

gigabursch 2014.09.23. 12:31:59

@maxval a bircaman:
Itt most pontosan mire is szeretnél kilyukadni?

Amúgy:
Lesz még ennek folytatása és nem hiszem, hogy az Ollyópaji Jujjdejó a következő 7 éves költségvetési ciklusának végét megérné.

turista a saját országában 2014.09.23. 12:36:38

A skótok bölcs döntést hoztak.

turista a saját országában 2014.09.23. 12:39:34

@mrZ: A brit nemzettudat erős, hiba nem számolni vele. "Skót vagyok, és brit"!

mrZ (törölt) 2014.09.23. 13:12:23

A brit nemzettudatot legjobban a gordon brown képviseli, fellép az únió érdekében, brit állami nyugdíjas, közben írországban lakik, adózási okokból.

Ez a "brit" érzés, olcsón eladó ...:

More than half (57%) of No voters said the pound was one of the most important factors in their decision

lordashcroftpolls.com/2014/09/scotland-voted/

Amok 2014.09.23. 13:57:52

@high up!: nem is tudtam, hogy a skótok is Orbánról szavaztak.

turista a saját országában 2014.09.23. 13:58:06

Nemmel voksolók határozták meg így magukat a választások éjszakáján.

Brit nemzettudat márpedig van, ha tetszik, ha nem. Közöd feltehetően amúgy sincs hozzá.

MEDVE1978 2014.09.23. 15:08:42

A skótok meglehetősen bölcsen szavaztak. Az olajkincs egyre fogy és már lassan látni a végét, egyébként meg nem túl erős lábakon áll a gazdaság sem. A népesség erősen öregszik.
Gazdaságilag ésszerű döntés volt tehát nekik Nagy-Britanniában maradni. Történelmi okokon kívül más okuk nem is igen lett volna az egészre. Angolul beszélnek, a kulturális szokásaikat, vallásukat szabadon gyakorolhatják.

Ellenben, ha függetlenednek, saját államszervezetet kellett volna kialakítaniuk, saját jegybankot létrehozniuk stb. Ez pedig rengeteg pénz.

Az igazság az, hogy Európa különböző részei különböző okokból akarnak függetlenedni. Flandria, Katalónia, Észak-Olaszország mind-mind azért akar független lenni, mert a környező területek gazdasági fejlettsége lényegesen rosszabb, mint az övéké. Flandria esetében Hollandia déli része, Katalónia esetében egész Spanyolország, Olaszországnál szintén a déli rész gazdasági teljesítménye jelentősen rosszabb. Erdély esetében valamilyen mix van a kulturális és Székelyföldön a magyar kisebbség miatt a nyelvi különbözőség, illetve kisebb mértékben a gazdasági szempontok miatt. Ukrajnában és a Baltikumban viszont az orosz nyelv használata és elismerése a fő tényező. Ha már nem Európa, a helyzet hasonló például Bolíviában és asszem Kolumbiában is, ahol a gazdag partmenti városok állnak szemben a szegény vidékkel és akarnak függetlenedni / elszakadni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.09.23. 15:40:55

Egy időre el.

Amúgy mégis milyen "erőegyensúly" van Európában,

Milyen erők vannak egyensúlyban?

Mégis mire gondol a szerző?

Amúgy meg azért nem lett Skócia független, mert nagyon durván pofátlanul csaltak a szavazáson.

www.youtube.com/watch?v=LbJif7vISQg&list=UU98x1ilbUNDwo7pu2t1o99w

Az országhatárok nem megváltoztathatatlanok. soha nem is voltak megváltoztathatatlanok és soha nem is lesznek megváltoztathatatlanok.
A világ folyamatosan változott, változik és változand.

Aki azt akarja, hogy "örökké" úgy maradjon, ahogyan jelenleg éppen van ő naiv, buta, a széllel szemben pisil, kerékkötőt játszik.

De amúgy az éppen fennálló országhatároknak ugyan mi közük van bármiféle "erőegyensúlyhoz"?

Amerika 70 éve megszállva tartja a világháborúban legyőzött fő tengelyhatalmakat.

Külső, idegen erők irányítják Európát, nincsen itt semmiféle európán belüli erőegyensúly.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.09.23. 15:42:09

@MEDVE1978:

Ma is van már skót font, úgyhogy olcsóbb lett volna átállni a saját pénzre, mint hinnéd.
Akár még új bankjegyeket sem kellett volna nyomtatni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.09.23. 15:53:21

"Akár egészen addig, míg közülünk mindössze csak százan is maradnak életben; akkor sem, soha, semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók az angolok uralma alá hajtani fejünket. Sem dicsőségért, sem gazdagságért, sem rangért nem harcolunk, csak az egyetlen dologért, egyedül a szabadságért, melyet egyetlen igaz ember sem adhat fel, csak élete árán."

Részlet Skócia függetlenségi nyilatkozatából 1320.

kalandozomagyar 2014.09.24. 09:11:54

@turista a saját országában: "Skót vagyok, és brit"

Érdekes, ehhez képest többnyire azt hallod Skóciában, hogy "Skót vagyok, nem brit".

Csak ugye nem csak a skótok szavazhattak, hanem mindenki aki Skóciában él. Az a sok ott lakó angol akinek nem érdeke elszakadni, a sok EUs bevándorló, aki nem akar hirtelen az EUn kívül lenni, a sok egyéb bevándorló, akinek szintén nem érdeke, hogy a gyenge Skócia polgára legyen.

Persze a poén az, hogy úgy vélem a Skótoknak sem érdeke az elszakadás, de nekik ez érzelmi döntés...

MEDVE1978 2014.09.24. 09:43:18

@Akitlosz: Hát nem tudom. Ez a mi lett volna ha témakör. Mindenesetre a brit jegybank azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó beleegyezni, hogy Skócia a fontot használja fizetőeszközként, illetve továbbra is közös jegybankként működjön. Hogy ezt komolyan gondolták-e nem tudni. Ahogy írtam egy jegybank és egy saját fizetőeszköz kialakítása óriási költségekkel jár.

MEDVE1978 2014.09.24. 09:50:03

@Akitlosz: Sokan mindig ezt a függetlenségi blablát idézik a XIV. századból és a kora középkorból. Azt mindenki elfelejti, hogy a XVII. században Skócia gyakorlatilag csődbe ment és ezt követően saját akaratból, a skót parlament döntésére csatlakozott Nagy-Brittaniához. A csőd oka lényegében az volt, hogy míg az angoloknak (spanyoloknak, franciáknak stb.) sikerült létrehozni gyarmatokat szerte a világon, a skótok is megpróbálkoztak ezzel Mexikóban, de nekik ez nem sikerült. A vállalkozásba az akkori skót kereskedelmi elit, bankok stb. nagy része óriási pénzt fektetett be.

Itt többet el lehet olvasni a témában:
en.wikipedia.org/wiki/Acts_of_Union_1707

A helyzet tehát jóval bonyolultabb, minthogy whiskeyvel feltankolt skót barátaink háborúba mennek a gonosz agresszor Angliával szemben és romantikusan meghalnak a függetlenségért.
süti beállítások módosítása