Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Mit szabad egy politikusnak?

2012. február 03. - Ruzsbaczky Zoltán
Cameron az Alsóház ülésén
politicshome.com

SZEMLE

Kisebb botrányt váltott ki David Cameron személyeskedő megjegyzése egy munkáspárti képviselőre.

 

 

 

David Cameron a miniszterelnökhöz intézett kérdések órája során került szóváltásba Dennis Skinner, 79 éves életkora révén már-már veteránnak számító munkáspárti képviselővel. Skinner feltett egy kérdést a kormányfőnek, mire Cameron így válaszolt: "Mindig is mondtam a gyerekeimnek, hogy nem kell a Természettudományi Múzeumba menni, ha dinoszauruszokat akartok látni, gyertek, nézzetek be a Képviselőházba".

Cameron kancsójának alján: idejétmúlt szabadpiaci kapitalizmus, Skinner kannáján: idejétmúlt államkapitalizmus.
socialismoryourmoneyback.blogspot.com


Az eset természetesen felháborodást váltott ki a munkáspárti frakcióban. Skinner képviselőtársai ugyanis nehezményezték, hogy életkora miatt gúnyolták ki az idős kollégájukat. Paul Flynn szerint „teljességgel elfogadhatatlan egy képviselőtől, hogy egy másik képviselőt kritizáljon nemi, faji, vagy életkori alapon”. Míg más munkáspárti képviselők bocsánatkérést követeltek, a konzervatív válasz szerint poénként kell felfogni az egészet.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője Flashman-hez, egy irodalmi alakhoz hasonlította a konzervatív miniszterelnököt az üggyel kapcsolatban. Flashman verekedős szájhős volt Thomas Hughes Tom Brown’s School Days című regényében. Jerry Hayes angol újságíró ugyanakkor más magyarázatot talált a „dinós hasonlatra”. Szerinte igazából nem is Skinner életkorára tett megjegyzést Cameron, hanem a munkáspárti képviselő bigott szűklátókörűségére. Ráadásul Hayes szerint Skinnert csak és kizárólag a pártfegyelem motiválja minden lépésében, és számos alkalommal ő maga is különösen sértő módon viselkedett konzervatív képviselőtársaival.

Valóban, Dennis Skinnert már tízszer tiltották ki korábban az Alsóházból, mivel oda nem illő módon viselkedett. Az egyik, 2005-ös eset során felszólalásában viccelődött George Osbourne konzervatív árnyékkancellár és a kokain közti kapcsolaton. Mikor Skinner nem volt hajlandó visszavonni a sértő beszólást, az akkori házelnök kiküldte a teremből. Ennél jóval keményebbnek tűnik az 1984-es, IRA által végrehajtott brighton-i robbantás utáni „akciója”. A brighton-i Grand Hotelben a konzervatívok tartották éppen éves konferenciájukat, a robbantásnak sok áldozata és sebesültje volt. A sérültek közt volt John Wakeham képviselő is, aki nem sokkal később – még szintén sérülten – visszatért az Alsóházba. Mindez kiváltotta az az ülésteremben tartózkodó képviselőtársai tapsát – kivéve a már akkor is alsóházi képviselő Skinnerét, aki ülve és mozdulatlanul figyelte a spontán ünneplést.

guardian.co.uk


Tehát maga Dennis Skinner sem volt egy „angyal” korábbi politikusi pályafutása során – erre utal többek között a korántsem hízelgő „Vadállat” becenév. Adódik azonban a kérdés: meddig szabad elmenni egymás személyes inzultálásában a politikusoknak? Ki dönti el, hogy mi az ártatlan csipkelődés és mi az, ami már ténylegesen az „övön aluli” kategóriába tartozik? Erre ott van ugyan elméletileg a házelnök, de minden helyzetben ő sem tud egyből dönteni.  A Csatornán túl amúgy is jellemző a parlamenti viták keménysége, erről már írtunk korábban is. A dolog akkor válik még érdekesebbé, mikor ezt a szokásukat a brit képviselők„exportálják” Európába – emlékezhetünk rá, Nick Farage brit EP-képviselő pár éve nemes egyszerűséggel „lábtörlőnek” nevezte Herman Van Rompuy-t. 

De az eltérő parlamenti hagyományokat nehéz összefésülni. Ezért amíg nem megy a parlamenti munka rovására, addig alighanem megmarad a jelenlegi stílus, még ha ez nem is tetszik mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr894056214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2012.02.03. 12:02:46

A Wikipedia szócikkét olvasva azt hiszem, Mr. Skinner lehet az Alsóház Torgyánja.

menőmano 2012.02.03. 12:39:05

dinoszauruszokat akartok látni, gyertek, nézzetek be a Képviselőházba".

Hát! Ez jó! Nekem totálisan tetszik.
Hetvenkilenc éves? Hát! Ő már akkor valóban eléggé öregecske.
:))

Gest anyó férje 2012.02.04. 21:39:53

A rendreutasítás, kioktatás a választottak előjoga és kötelessége. Amit Brüsszelben Kohn-Bendit csinál, azt Londonban a Miliband testvérek

Megnéztem a Wikiben hogy csak véletlen a névrokonság?

"Apja Ralph Miliband lengyel zsidó származású marxista teoretikus volt. Brüsszelben született, lengyel zsidó emigránsok gyermekeként. Anyja, Marion Kozak Czestochowában született lengyel zsidó családban"

M. Péter 2012.02.04. 22:05:19

Szerintem nem Skinner korára, hanem a politikai nézeteire utalt. Skinnernek meg nincs alapja panaszkodni, mert dinoszaurusznál csúnyább dolgokat is mondott már konzervatív polititkusokról. Úgy látom, inkább elvtársai akarják felfújni az ügyet, nem ő maga.

menőmano 2012.02.04. 22:43:44

Hát! Mikor a magyar kormányfő, az EP-ben védte a médiatörvény totálisan kiabált, aztán meg már szinte mindenki.)
Szóval szerintem, akkor ezt" is szabad.
osztjónapot!

:)))))))

menőmano 2012.02.04. 22:44:58

oppá" médiatörvényt" így akartam írni, szerintem.
:))))

KopaszMercis 2012.02.05. 01:06:10

Raadasul a dinoszauruszt siman ramondjak (legalabbis amerikai angolban) barkire aki osdi idejemult nezeteket vall/modszerekben hisz... szoval ez hiszti

Mesterlövész 2012.02.05. 09:36:43

Bárcsak itt is ez lenne a legnagyobb botrány.

David Bowman 2012.02.05. 10:41:02

Az angolok legalább nem verekednek.

bIQa 2012.02.05. 11:22:05

@menőmano: "a magyar kormányfő, az EP-ben védte a médiatörvény totálisan kiabált, aztán meg már szinte mindenki"

Ne zavarjon, hogy a vitában OV szólalt fel legutoljára

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.05. 11:40:31

durvaság mint parlamenti hagyomány?

menőmano 2012.02.05. 14:13:28

@bIQa:
Van valami probléma? Hol írtam, hogy zavar???!!
A poszthoz szíveskedjen hozzászólni, ha kérhetem.
Totálisan nem érdekelnek mások kommentjei.
Ez ilyen egyszerű.
oszt.ennyi.

TallérossyZebulon 2012.02.06. 20:45:50

Ha a blog a politika iratlan szabályairól szól, ahogy a neve is sugallja, akkor tudni kéne a szerzőnek, hogy a House of Commonsban hagyománya van a tapstól való tartózkodásnak, itt nem szokás tapsolni, ez nem szinielőadás. Ez is egyike azonknak a hagyományoknak, iratlan szabályoknak, amelyek miatt a House of Commons olyan tiszteletreméltó intézménynek tartjuk.
www.publications.parliament.uk/pa/cm199798/cmselect/cmmodern/600iv/md0404.htm
Érthető persze, hogy Mr. Wakeham nemtapsolása ellenérzéseket válthat ki, de a hagyomány ismeretében a nemtapsolása okai is méltányolhatók.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.06. 20:49:26

@TallérossyZebulon: Mr. Wakeham-et állva tapsolták meg a többiek. Miért maradt akkor Skinner ülve?

TallérossyZebulon 2012.02.07. 16:15:52

@Ruzsbaczky Zoltán: Hogy Skinner miért maradt ülveés miért nem tapsolt, azt csak Skinner tudja, nem akarok találgatni. Viszont a House of Commonsban nincs hagyománya a standing ovation-nek, és ha valaki a politika íratlan szabályairól ír, semmiképp sem rosszallhatja, ha egy képviselő ehhez nem csatlakozik, épp ellenkezőleg, a ház méltóságához szerintem az is hozzátartozott és hozzátartozna, hogy a képviselők a standing ovation-től tartózkodjanak. Akkor is, ha én magam is valószínűnek tartom, hogy Skinner nem (nem csak) hagyománytiszteletből maradt ülve.

Más: ha parlamenti élcekről ír, szerintem az volna helyes, ha ezeket idézné, mert ha csak utal rá, hogy a kokainról volt bennük szó, akkor a beszólást manipulálja (lásd: Kövér László köteles beszéde).

Egyébként George Osborne vezetéknevében nincs u, és Shadow Chancellor of the Exchecquer, ami árnyék-pénzügyminisztert jelent, nem pedig árnyékkancellárt.

Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.07. 16:40:02

@TallérossyZebulon: Köszönöm, a kritikákat megfogadom.

objekt678 2012.02.10. 22:21:19

@TallérossyZebulon:
Tisztelt TallérossyZebulon !
Nem lenne kedves ( a haza okulása érdekében ) olykor többet is írni ?
Legnagyobb sajnálatomra errefelé húsz év alatt nem javult, hanem inkább romlott a helyzet viselkedéskultúrában.
Hely van bőven, hozzászólásai tanulságosak.
Őszinte köszönettel: érdeklődő olvasója.
süti beállítások módosítása