Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Nem kér az EU-ból Anglia?

2013. június 11. - Vendégszerző.

BAKÓ BEÁTA

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az angolok több mint fele úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyságnak ki kellene lépnie az EU-ból, erre pedig a legnagyobb motivációt szemlátomást a bevándorlás visszaszorítása jelenti. Vagyis, ha referendumra kerül a sor – amit a konzervatívok 2015-ös választási győzelme esetére helyezett kilátásba David Cameron –, a kimenetele igencsak kétesélyes.

 felmérés_1.jpg

Forrás: Sky News

A Sky News felmérése szerint 51-49%-os arányban utasítják el a megkérdezettek Nagy-Britannia Unióban maradását. Azonban az erről döntő népszavazásig, még ha sor is kerül rá, nagyjából négy év van hátra, így érthető módon a kutatás a preferenciák addig lehetséges változásait is igyekezett felmérni. Az uniós tagságot elutasító válaszadók megosztottak a kérdésben, hogy hajlandóak lennének-e maradni abban az esetben, ha az ország és az EU viszonyában – Cameron stratégiájának szellemében – bizonyos feltételek újratárgyalásra kerülnének. Az egyelőre uniópártiakat leginkább az EU gazdasági térnyerése késztetné pálfordulásra: jelentős részük mégis kilépne, ha be kellene vezetni az eurót, vagy ha a költségvetés az EU jóváhagyására szorulna.

 

Másfelől, a válaszadók csaknem kétharmada egyetért abban, hogy a legfontosabb visszaszerzésre váró kompetencia az EU-ból érkező bevándorlás szabályozása, hiszen az országba érkező bevándorlók csaknem egyharmada az EU-n belülről jön. Ugyanígy a prioritások között szerepel a rendészet és a büntető-igazságszolgáltatás önállóbb meghatározásának igénye is, ami nagyban összefügg az Európai Emberi Jogi Egyezmény nagyarányú – mind a társadalom, mind a politika általi – elutasítottságával. Márciusban a konzervatívok be is jelentették, hogy amennyiben 2015-ben abszolút többséget szereznek, fontolóra veszik az Egyezményből való kilépést. Kritikus hangok azonban kétlik, hogy ez a lépés megkönnyítené a külföldről érkezett bűnözők hazaküldését.

 

A választópolgárok EU-hoz való viszonyulását érdemes összevetni a pártok támogatottságával is. A YouGov legutóbbi felmérésében a Labour vezet 40%-kal, 30%-ot mértek a konzervatívoknak és 14%-ot a leginkább EU-szkeptikus, a közösségen belüli migráció tagállami szabályozását szorgalmazó UKIP-nak, amely a májusi helyi választásokon meglepően sikeresen szerepelt. Ehhez képest a konzervatívokkal együtt kormányzó liberális demokraták csak 10%-os támogatottságot élveznek. Ők ugyan EU-pártiként aposztrofálják magukat, Nick Clegg azonban többeket meglepett, mikor azt mondta az EU-s népszavazással kapcsolatban: nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem, hogy mikor. A libdemek ellenzik a konzervatívok törvénytervezetét, amelynek alapján a népszavazást legkésőbb 2017. december 31-ig meg kellene tartani, mert szerintük mindenképp meg kellene várni a népszavazással a tárgyalások végét és egy esetleges megállapodást. Elemzők szerint ugyanakkor Clegg mindenképp el akarja kerülni azt a látszatot, hogy ne akarná megkérdezni az állampolgárokat az EU-tagságról, így ha az elkövetkező kormány is hasonló konstrukcióban állna fel, ők bizonyára nem lennének a referendum kerékkötői.

 

Összességében Anglia EU-ból való kilépése egyelőre nem tűnik nagyon valószínűnek. Egyrészt, mert a népszavazáshoz még előzőleg szükséges egy konzervatív választási győzelem. Másrészt, jelenleg igen szűk a többsége a tagságot ellenzőknek, és a magukat a jövőben esetleg meggondolók aránya épp elég ahhoz, hogy fordítsanak az eredményen. Ráadásul a válaszadóknak nem sokkal több, mint a fele menne csak el szavazni, jelen esetben pedig a bizonytalan otthonmaradók a bennmaradást fogják erősíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr145355138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása