Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Amerika nem ellenség

2014. október 19. - Hörcher Ferenc

Hörcher Ferenc

Amikor a magyar határon túl háború dúl, különösen vigyázni kell rá, hogy még ez a látszat se keletkezhessen.

 

 

  Orbán Viktornak bejött az a stratégia, amelynek lényege, hogy folyamatosan konfliktust generál, ezzel ő határozza meg a napirendet, és a konstans vészhelyzetre hivatkozva képes hátországát maga mögött egyesíteni. Ezzel kezdte annak idején Gyurcsánnyal szemben, és ezt a stratégiát követte az Európai Unióval folytatott hadakozás során is. Tehát mind a belpolitikában, mind a külpolitikában kifizetődőnek bizonyult (legalábbis rövid távon) ez a konfrontatív politikai felfogás. Megkönnyítette ezt a cselekvési irányt, hogy belföldön magát morálisan teljesen lejárató erők álltak vele szemben, és a Brüsszellel vívott csatában ügyesen tudta támogatói korábbi, Moszkvával szembeni ellenérzéseit felébreszteni. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kommunizmussal szemben igencsak megengedő európai képviselők és bürokraták a magyar választók jó része számára morálisan szintén nem elfogadható.

Ám az utóbbi időben több olyan ellentétet is szított a miniszterelnök, amelyből nem lehet és nem is szabad győztesen kijönni. Ilyennek tekintem az emlékmű ütközetet, melyet a Holokauszt 70. évfordulóján nyilván nem nyerhetett meg a kormány, s mely a lehető legrosszabb emlékeket eleveníti fel a magyar közgondolkodásban, és ahelyett hogy gyógyítana, sebeket tép fel, és az emlékezők önérzetét sérti.

És ilyennek tekintem az Amerikával szemben nyitott frontvonalat, mely szintén teljességgel értelmezhetetlen küzdelem rémét vetíti előre. Hiszen a volt szovjetzóna országai számára mégiscsak Amerika volt a remény arra, hogy egyszer leomlik a vasfüggöny, s feltehetőleg Washington nélkül ez nemigen történhetett volna meg a most élő generációk életében. Tagjává váltunk a NATO-nak, ily módon Amerika formálisan is a szövetségesünk. S ne feledjük, Európa globális helyzetét csakis egy Amerikához közeli, atlantista politikával őrizheti meg.

Nincs tehát sem morális oka az ellentétnek, sem politikai-gazdasági racionalitása. Arról most nem beszélek, hogy milyen erőkülönbség van a két ország között, tehát hogy vajon megnyerhető-e egy presztízscsata az USÁ-val szemben.

Felvethető persze, hogy a baráti országokkal szembeni kémkedésen kapott Amerika maga sem a legbarátságosabb oldalát mutatja Európa felé. Elképzelhető tehát, hogy a Snowden-jelentés Magyarországgal kapcsolatos információi adják az ellenséges beállítódás alapját. Ám a mindig példaként hivatkozott Németországtól nyugodtan tanulhatnánk e tekintetben: Angela Merkelt személyesen is sérthette a lehallgatási ügy, de egy percig nem árult el személyes megbántottságot, és diplomáciáját vaskövetkezetességgel, ám nem olyan meggondolatlanul alakította, mint a magyar fél. Pedig nyilvánvaló, hogy Németország nemzetközi elfogadottsága nem is hasonlítható Magyarországéhoz.

Orbán Viktornak van egy morális aduja, amikor Európával szemben kettős mércét emleget, és a posztkommunizmus ügyében azzal vádolja a kontinens elitjét, hogy nagyon is elnézőek. De a Navracsics-meghallgatás ékes bizonyítéka annak, hogy Európában is sokkal megfontoltabban kellene fellépnie. Bár kétségtelen, hogy Orbánnak igenis van tekintélye azok szemében, akik meglehetősen kritikusan viszonyulnak az EU-hoz – ám a politikai „posszibilitását” nem szabadna elveszítenie!

És még ehhez képest is más megítélés alá esik az Egyesült Államok. Aligha képzelhető el olyan sikeres magyar külpolitika, amelynek listáján USA az ellenség/ellenfél kategóriájába kerül. Mint ahogy nem vall józan megfontolásra az, hogy a magyar diplomácia hagyja, hogy az amerikaiakban olyan kép rajzolódjék ki, hogy Magyarország ilyen-vagy olyan okokból még sem baráti ország.

A jobboldalnak a rendszerváltás óta nem sikerült konzekvens Amerika-politikát megrajzolnia. Ez a konfliktus lehetőséget ad arra, hogy a bilaterális viszonyt illetően és a közös együttműködések területén is újraépítsük ezt a kapcsolatot.

Arról nem beszélve, hogy csakugyan mindent meg kellene tennie a kormánynak azért, hogy a korrupciónak még az árnyéka se vetülhessen rá. A győztes erejét az mutatja ugyanis, hogy nem akarja túlnyerni magát, és képes az önkorlátozásra is. A miniszterelnök államférfiúi nagyságát pedig az igazolja, ha képest megálljt parancsolni saját tábora zabolátlan, a törvényességen is átlépő erőinek.

Itt az ideje tehát a lehiggadásnak, s a józan, pragmatikus, tehát önmérsékletről árulkodó politika érvényesítésének – külpolitikában Amerikával, Európával, idehaza pedig a táboron belüli erőkkel, s a legyőzöttekkel szemben is.

kép: Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter és Orbán VIktor, Ronald Reagan szobrának avatásánál. AP Photo/Bela Szandelszky

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr226807057

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán, az új Horthy 2014.10.21. 09:07:54

Bontsunk pezsgőt! A ballibeknek igazuk lett. Ez ritka alkalom, mert szinte mindig tévednek, de ezúttal ténylegigazuk lett. Persze nem pont úgy, ahogy ezt ők elgondolták, de ez most mellékkörülmény. Szóval ünnepeljünk! Az Orbán és Horthy közti párhuzam...

Trackback: Amerika nem ellenség 2014.10.19. 20:26:01

Amikor a magyar határon túl háború dúl, különösen vigyázni kell rá, hogy még ez a látszat se keletkezhessen.

Trackback: Pánikban Amerika 2014.10.19. 10:16:04

Mi áll pár, valószínűleg korrupt magyar kormányközeli ember Washington általi beutazási tilalma mögött? A magyarázat világméretű. A kissé napbarnított ateista-liberális amerikai vezér (a legrosszabb elnök az USA egész történelmében) össze-vissza ka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.10.19. 17:13:32

@Szelid sunmalac: Tényleg hatékonyabbak a németek/hollandok.
De mégis mi a fenét csinálhatna Görögország, hogyan nyomhatná le hatékonyságban a németeket, sehogy?
Szóval csak annyit akartam, hogy tévedés őket bűnbaknak kikiáltani.

mikka 2014.10.19. 17:14:05

@csepke: Ha békét akarsz készülj a háborúra.. Ugye mennyire igaz? :) Ezért kell hadsereget fejleszteni és atomfegyverrel rendelkezni. Ha elviselhetetlen fájdalmat tudsz okozni nem fognak piszkálni. A függetlenségünk egyetlen lehetséges útja az erős hadsereg. Akkor lehet azt mondani hogy középen állunk nem csak geopolitikai értelemben, és respektálni fogják. Elvesztegettünk 20 évet, mert már akkor nyilvánvaló volt hogy a világ nem marad sokáig unilaterális. Nézz keletre..Baszakodik az USA Észak Koreával? Nem igazán.. Tedd föl a kérdést magadban hogy miért nem? India? Pakisztán? Izrael?

kvadrillio 2014.10.19. 17:14:36

HA A FINESZRE 2 MILLA SAVAZOTT, 6....HAT MILLA KIRE SAVAZOTT ???????!!!

conchita wurst 2014.10.19. 17:15:40

@csepke: 'De ha sokáig próbáljuk a nyugat türelmét le fogják venni rólunk a kezüket, és az biztos, hogy az oroszok akkor már nem hagynak majd minket itt függetlenkedni magunkban.'

magunkban, mi? láttál térképet? a visegrádi zóna egy az egyben német érdekszféra, mindig is az volt, a háború előtt is. ők sem birják ám annyira a majmot amennyire szeretnéd, nem baj nemsokára nem lesz elnök.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:24:41

@Sir Galahad: Kozeput alatt nem azt ertem, hogy nem kell elkotelezodni egy oldal mellett. Az hiba. Mindig vannak es mindig lesznek oldalak. Van ugyan olyan orszag, aki ezt megteheti, de hosszu tavon ok sem (lasd Svajc EU-s kozeledeset). Kozeput alatt azt ertem, hogy nem kell lefekudni feltetel nelkul senkinek, de az alapveto ertekeket nem art kepviselni, vagy legalabbis nem nyiltan trollkodni a partnerrel. Aki ellenseget keres, az talal is. Aki viszont a szovetsegeset kialtja ki ellensegnek (ezt tesszuk folyamatosan) az ne lepodjon mar meg es foleg ne legyen alszent. Alapszabaly, hogy nem harapunk a kezbe, ami etet. De vegyunk egy egyszeru peldat, ha mar ennel a kezbe haparasnal tartunk. A kutyak nem egy 180-as IQ-val rendelkezo lenyek, de tudjak, hogy ha megharapja a gazdit, elsore egy veres megteszi, ha mazlija van (ezek az apro figyelmeztetesek). Ha tovabbra is harap, elobb-utobb kiteszik, vagy elaltatjak. Ha viszont elfogadja a szabalyokat (beleptunk az EU-ba es NATO-ba), es mondjuk szepen nez, kicsit nyuszitve, akkor megkap olyan kajat is, ami nem neki jar.
Lathatoan mi hulyebbek vagyunk a kutyaknal is.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:28:33

@Krisz11: A problema nem ott van, hogy nem voltak olyan hatekonyak. Ezert kaptak egy valag penzt. A problema ott van, hogy pont azert kaptak penzt (meg egyeb segitseget), hogy a hatekonysagukat novelni tudjak, de basztak ra es ket kezzel szortak ki az ablakon (hasonloan az alfoldi egy meteres kilatokhoz), aztan mikor beutott a krach es nem egybol rohant mindenki a megmentesukre, akkor azonnal elkezdtek pocskondiazni azokat, akik addig eletben tartottak az amugy eletkeptelen gazdasagukat. Ez nemcsak hulyeseg, de a pofatlansag netovabbja. Politikai arrogancia. Csak kenytelenek voltak leszallni a magas lorol. Mit gondolsz, Mo.-n mi lenne EU-s penzek nelkul? Tudod a valaszt, vagy megmondjam?

conchita wurst 2014.10.19. 17:30:24

@Szelid sunmalac: jas az a gond hogy azokra a pártokra akik a te retorikádat nyomják mindenki magasról fosik

több európai országban a szélsőjobbnak 2x annyi a támogatottsága mint nálunk a cionnnáci ballibeknek.

egyébként meg semmilyen ország sem felel meg 100%ban az eu-s szabályoknak, és le is fossák magasról. Mo. orbán óta legalább pénzügyileg eu-kompatibilis.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:31:05

A posztoló a maga nevében beszéljen.

Én ki nem állhatom a mocskos rablógyilkos szarkeverő pofájukat.

csepke 2014.10.19. 17:32:06

@mikka: És tudnánk olyan hadsereget fejleszteni, ami akár az oroszokkal akár az amarikaiakkal szemben 2 percnél tovább tartana? Szerintem nem. Az ilyen értelemben vett függetlenség nem opció nekünk. Meg az sem szerintem, hogy É-Koreai szintű éhezés árán atombombát tartsunk, és egyébként meg akar a halál, egy atombombával egy fedél alatt lakni. A mi lehetőségünk annyi, hogy jól kell nagyobb barátot választanunk. És ez Európa, és a NATO. Az meg az USA.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:33:07

@Krisz11:

"Akkor micsoda Amerika? Barátnak biztos nem nevezném."

Akinek ilyen barátja van, annak nincs szüksége ellenségre.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:36:04

@conchita wurst: Nem tudom ki milyen retorikat nyom, es nincs olyan part Mo.-n akire szavaznek, tehat ez irrelevans.
Azt viszont tudom, hogy mit diktal a jozan esz.
Az sem mond az egvilagon semmit, hogy a szelsojabbnak ketszer annyi tamogatottsaga lenne, mint a baloldalnak, vagy jobboldalnak. Egyebkent ez igy konkretan nem igaz. Tamaszd kerlek ala valamivel.

Hogy mennyire velel meg Mo. penzugyi helyzete az EU-s szabalyoknak, egyreszt kerdeses (nin am tobb manyup), masreszt nem mi lennek az egyetlenek. Viszont ha masok is csodbe mennenek, az teged vigasztalna?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:38:18

@csepke:

"A mi lehetőségünk annyi, hogy jól kell nagyobb barátot választanunk. "

Mert ha nem nyalnánk be a meleg szarig, jó magyar szokás szerint, hanem határozottan képviselnénk az érdekeinket, akkor mi lenne?

Bezárnának a gyorséttermek? Kivonulna a Citibank? Vagy mi lenne?

Sir Galahad 2014.10.19. 17:39:25

@Szelid sunmalac: Igen, megint ott tartunk, hogy társak legyünk vagy szolgák. A kutya ugye szolga... Amit írsz, az egyébként logikus volna normál esetben. Az a baj, hogy egy ilyen kicsi ország, a majdnem-szomszédságában egy nagyhatalommal egyszerűen kénytelen egyensúlyozni. Ha Amerika valóban szövetségesként viselkedne, akkor mondjuk azt mondta volna, hogy például a paksi bővítést ne az oroszokkal csináljuk meg, mert jobb feltételekkel megcsinálnák ők is. Erről szó sem volt (én legalábbis nem hallottam róla), csak a csesztetés ment, hogy ne az oroszokkal... Ugyanez a helyzet a gázzal. Ha az oroszok berágnak és elzárják a gázt, télen megfagyunk. Milyen alternatívát kínáltak erre a szövetségeseink? Ha jól tudom, semmilyet. És lehetne még sorolni. Az a gond, hogy azt már jó néhányszor láttuk - lásd '56 példáját - hogy a Nyugattól milyen segítségre számíthatunk az oroszokkal szemben. Azt gondolom, éppen ezért van - sajnos - szükség arra a bizonyos kényes egyensúlyozásra. Ami Amerikának a maga szempontjából érthető okokból nem tetszik, persze, hogy szeretné a pórázt szorosabbra vonni, de ettől még Magyarország helyzete nem lesz egyszerűbb.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:43:56

@Sir Galahad: Csakhogy a semlegesseg sem megy. Egyebkent meg a paksi atomeromu kerdeseben nem hiszem, hogy tul sokmindenkit megkerdeztunk volna a lehetosegekrol, foleg nem az USA-t. Egesz egyszeruen mert Orbant jobban vonzza az orosz berendezkedes. Tehat fals azt varni, hogy ajanlatot adjanak, ha nem is kerunk, sot kvazi titokban uzletelunk. Ugye mi is csak akkor tudtunk rola, mikor mar teto alatt volt reg.
Az oroszoktol meg egyebkent nem csak mi fuggunk, tehat ez is fals. A nemetek is ugyanannyira fuggnek toluk, mint mi. Csakhogy ez forditva is igaz am! Az oroszok is pont ugyanattol fuggnek, leven nincs mas beveteli forrasuk, masnak meg (meg!) nem tudjak eladni. Tehat ezzel ervelni ertelmetlen.

midnight coder 2014.10.19. 17:46:24

"Hiszen a volt szovjetzóna országai számára mégiscsak Amerika volt a remény arra, hogy egyszer leomlik a vasfüggöny, s feltehetőleg Washington nélkül ez nemigen történhetett volna meg a most élő generációk életében. "

A volt szovjetzóna országainak Amerika egészen 1956-ig volt remény. Az meg, hogy leomlott a vasfüggöny, kizárólag a szovjet jóelvtársaknak, és hazai kollégáiknak volt köszönhető, amikor ügyesen csődbevitték az egész rendszert. Ez a zsenialitás egyébként tettenérhető a jóelvtársak 2002 és 2010 közötti kormányzásán is. Mondjuk azért valaki szólhatott volna nekik, hogy elvtársak, ez már nem a szocializmus, ezt nem kéne csődbe vinni!

csepke 2014.10.19. 17:50:32

@polyvinyl: Az érdekünk pusztán annyi hogy számíthassunk Európára, és ne szigetelődjünk el. De ez nem fog úgy menni, ha folyamatosan rázzuk a pofonfát. És igen többek között mindaz a jólét-szerű dolog amiből való részesedést most is kevesellünk az a vasfüggöny óta elérhető nekünk, és addig nem volt az amíg az oroszok ideiglenes állomásozását élveztük. És ha ez nem lenne fontos átlagjóskának akkor nem nyugatra húzna el a fél ország, hanem az oroszokhoz.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:52:48

@csepke:

"A hidegháború végén volt egy ritka pillanat hogy odacsapódhattunk ahova 1000 év óta szeretnénk, a nyugathoz. "

EHHEZ a nyugathoz, ami most van, Magyarország soha nem akart volna a történelme során "csapódni".

Az még egy másféle nyugat volt, ahová a magyar 1945-től 1990-ig vágyakozott.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:54:00

@csepke:

"Az érdekünk pusztán annyi hogy számíthassunk Európára"

Egészen pontosan MIBEN számíthatnánk Európára, ha nem ráznánk a pofonfát?

Miben?

conchita wurst 2014.10.19. 17:55:17

@Szelid sunmalac: 'Nem tudom ki milyen retorikat nyom'- akkor milyen alapon nem szavaznál rájuk? nincs legkisebb rossz?

'Az sem mond az egvilagon semmit, hogy a szelsojabbnak ketszer annyi tamogatottsaga lenne, mint a baloldalnak, vagy jobboldalnak. Egyebkent ez igy konkretan nem igaz. Tamaszd kerlek ala valamivel.' - osztrák széljobb, francia széljobb erősebb mint a jobbik, utóbbi erősebb, mint a behódoláspárti magyar cionosták

'Hogy mennyire velel meg Mo. penzugyi helyzete az EU-s szabalyoknak, egyreszt kerdeses'

- mitől kérdéses? tökéletesen megfelelünk a deficitszabályoknak a strassbourgi biróság pedig semmi kivetnivalót nem talált a manyup rendszer megszüntetésében. nyugat európában soha nem létezett kötelező manyup rendszer.

a deficitszabályoknak az eu fele tartósan nem felel meg, holott ezeknek a betartása nélkül tagjelölt sem lehetne senki.

'Viszont ha masok is csodbe mennenek, az teged vigasztalna?'

- csődveszély volt a 80as években a komcsik alatt, jött az imf. csődveszély volt a horn kormány alatt, jött az imf. csődveszély volt a válság alatt, jött az imf. azóta nem volt csődveszély, holott körülöttünk az egész eu még mindig egyre inkább eladósodik.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 17:57:33

@csepke:

"És igen többek között mindaz a jólét-szerű dolog amiből való részesedést most is kevesellünk az a vasfüggöny óta elérhető nekünk, és addig nem volt az amíg az oroszok ideiglenes állomásozását élveztük."

1. Magyarország az Unió szemétlerakata és cselédszobája lett. Ide hozzák a szart, amit ott nem lehet eladni, és innen szedik az olcsó munkaerőt. Jólétről szó sincs.

2. Az átlag magyar 1990 előtt nagyobb létbiztonságban, nagyobb anyagi biztonságban élt.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:00:53

@Sir Galahad: Nezd csak jol meg pl. polivinyl hozzaszolasait! A legtobben bizony azt varjak masoktol, hogy iranyitsanak minket, hogy rajuk hagyatkozhassunk, hogy fuggjunk valakitol. Nem kell azon gondolkodni, hogy szolga akarsz-e lenni.
Jellemzo voolt a tortenelem soran, hogy soha nem tudtuk helyen kezelni a dolgokat. Persze, hogy mindig fuggesben voltunk valakitol, ezen nem lehet valtoztatni. Azon viszont lehetne, hogy mindig masoktol varjuk-e a megmentest es megoldast minden problemara, amit a szar donteseinkkel okozunk magunknak. Azt mondvan, hogy az EU-tol ugysem varhatnank semmit, elkezdjuk oket fikazni es ocsarolni. Ezzel parhuzamosan segget nyalunk az oroszoknak. Majd amikor beut a krach, akkor az EU es az amcsik majd nem is fognak akarni segiteni (miert is tennek), es akkor nyugodtan lehet majd mutogatni, hogy "en megmondtam".
Az mas kerdes, hogy magunknak koszonhetjuk.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.19. 18:01:41

Amerika világuralmat akar a saját szájíze szerint, s mivel nincs ehhez elég ereje, folyton hisztizik. Ez az igazság.

Amerikával óvatosnak kell lenni, mert bármikor képes bombákkal teleszórni az országot, de nem szabad barátnak se lenni vele.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:01:58

@polyvinyl: "Az átlag magyar 1990 előtt nagyobb létbiztonságban, nagyobb anyagi biztonságban élt."

Es mindezt megoldani persze az EU dolga lett volna. Nekunk ehhez semmi kozunk. Azok a rohadekok meg nem csinaltak meg helyettunk!

conchita wurst 2014.10.19. 18:07:28

@csepke: 'Az érdekünk pusztán annyi hogy számíthassunk Európára, és ne szigetelődjünk el. De ez nem fog úgy menni, ha folyamatosan rázzuk a pofonfát.'

faszság.

ezek szerint az orbáni szabaccságharcig 20 éven keresztül számithattunk a baráti európára.

olyan jó volt? ezért volt utcai harc meg államcsőd a vége?

conchita wurst 2014.10.19. 18:10:15

@polyvinyl: 'Az átlag magyar 1990 előtt nagyobb létbiztonságban, nagyobb anyagi biztonságban élt.'

- minden rencernek van hátránya. a keletnémetek is ugyanezt pofázzák, holott a világon soha sehol semmikor nem volt olyan ütemü gazdagodás mint az uccsó 20 évben náluk.

kvadrillio 2014.10.19. 18:25:02

Ma, 18:21
Nem válik be az USA taktikája Irakban és Szíriában
Nem válik be az USA taktikája Irakban és Szíriában

© Fotó: AP/Lefteris Pitarakis

Az Iszlám állam harcosai új videót töltöttek az internetbe John Kangly angol tússzal, aki a dzsihadisták nevében bejelentette, hogy azok készek kirobbantani egy nagykiterjedésű világháborút.

Ez a video nyilatkozat újabb válasz a légicsapásokra, amelyeket a nemzetközi koalíció mér az Iszlám állam (IÁ) harcosaira Irak és Szíria területén. Ugyanakkor a katonák elismerik, hogy szárazföldi hadművelet nélkül nem sikerül elnyomni az IÁ-t. ezzel kapcsolatban Washington kedvenc taktikájához szándékozik folyamodni – nem a saját hadseregét küldeni, hanem betanítani és felfegyverezni a helyi erőket a katonai konfliktus övezetében. Ennek érdekében Obama elnök a szíriai úgynevezett mérsékelt ellenzéket akarja felfegyverezni. Ez utóbbi célja Bashar Aszad rezsimjének megdöntése. Nem zavarta meg az amerikai vezetést a CIA jelentése, hogy hasonló intézkedések eddig nem jártak sikerrel.

Ugyanakkor siralmasan végződtek az USA valamennyi próbálkozásai, hogy a helyi felkelők kezével érjék el a saját külpolitikai érdekeiket. Ezek megbuktak Kubában, Nicaraguában, Angolában, Szomáliában – sorolja Azsdar Kurtov,az oroszországi stratégiai kutatások intézetének szakértője.

- Az USA az utóbbi években előnybe helyezi, hogy ne a saját katonái élete árán harcoljon, hanem másokat fogadjon fel. Emellett nem finnyáskodnak és akár a radikális iszlamistákhoz, köztörvényes bűnözőkhöz, jobboldali beállítottságú terrorista szervezetekhez is fordulnak. Fő, hogy ezek segítsék az USA geopolitikai céljainak elérését. Gyakran előfordulnak olyan szituációk, amikor a radikálisoknak átadott fegyverek, pénzeszközök, politikai támogatás nem ahhoz az eredményekhez vezet, amit az amerikaiak reméltek. A felfegyverzett gerillák kikerülnek a washingtoni alárendeltség alól, sőt, az amerikaiak vagy szövetségeseik ellen fordítják fegyvereiket.

Ezzel kapcsolatban Oroszország kitartóan felszólítja a világközösséget, hogy mondjanak le a kettős mércékről, ne osszák a terroristákat a „magukéra” és „másokéra”. Oroszország már régen és következetesen harcol a terrorizmus ellen és más országoknak is segítséget nyújt a terrorista veszély leküzdéséhez, többek között jelentős segítséget nyújtva Szíriának, Iraknak és a térség más országainak harcképességük erősítéséhez. Oroszország folytatja ezeket az erőfeszítéseket, de nem fogja hagyni behúzni magát valamilyen, az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkerülésével és a nemzetközi jog megsértésével létrehozott koalíciókba – húzták alá az orosz külügyminisztériumban.
Nagyvilág, USA, terroristák, légicsapások, kudarc, kettős mérce, Iszlám Állam, Politika
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_10_19/Nem-valik-be-az-USA-taktikaja-Irakban-es-Sz-riaban-0554/

...érdekes elemzés.......

III. világháború ???????

mikka 2014.10.19. 18:27:46

@csepke: Ne légy már naiv. Ha van atomerőműved van bombád is. Szerinted miért szekálják Irán-t az erőmű miatt???

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:34:18

@conchita wurst: Ha jol ertem szavaid, akkor az EU-nak kellett volna megmenteni minket sajat magunktol?
Az EU-nak kellett volna megakadalyozni, hogy B-kozep ultrak (koztorvenyesek, akik pl. a Fidesz szekhazat is vedik) terkovekkel tamadjanak a rendorokre.
Az EU-nak kellett volna megmenteni minket Kosatol es lezer janitol, akik a csod szoval shortoltak maguknak az elso millioikat, mikozben sem elotte, sem akkor, sem utana nem voltunk csodkozelben, nemhogy allamcsod lett volna?
Igy mar persze ertheto, hogy miert szemet az EU.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:35:42

@conchita wurst: Kerdezd csak meg azokat a keletnemeteket, mit szolnanak hozza, ha a nyugatnemetek nem pumpalnak tovabb a penzt nekik. Van egy sanda gyanum, hogy a nyugatnemeteknek fajna legkevesbe.

kvadrillio 2014.10.19. 18:39:29

2014. október 18., szombat 22:13 MTI
Kiterjeszti az EU-val szembeni embargót Oroszország
Címkék: orosz embargó, eu, élelmiszer
A jövő keddtől nem engedik be Oroszországba az EU-ból a másodlagos marhahústermékeket, a rendelkezés érinti Magyarországot is.

Jövő keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból - közölte Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton. Az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó hatóság főállatorvosa azt mondta, hogy az importtilalomra vonatkozó döntést meghozták, az kedden hatályba lép. A rendelkezés érinti Magyarországot is.
Kapcsolódó cikkek

Görögország nem akar "elválni" az IMF-től
Sikerült megállapodnia Ukrajnának és Oroszországnak
Hétfőn elutazik Szijjártó
Évekig bírhatják még az oroszok
Barroso: nem lesz recesszió az euróövezetben
Nehezebb lesz londoni állást találni?

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre Oroszország nem vezetett be embargót augusztus elején.

Szergej Dankvert elmondta, hogy a Roszszelhoznadzor azt követően döntött a behozatali tilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével.

A főállatorvos arra hivatkozott, hogy az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. A hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.

PFFFF !!!!!

A MAGYAROK VISZONT NYUGODTAN TOVÁBB ZABÁLHATJÁK EZEKET A FINOMSÁGOKAT !
LEGFELJEBB MÉG GYORSABBAN CSÖKKEN A NÉPESSÉG SZÁMA.

2014.10.19. 18:39:53

@conchita wurst: Hogyne, a Szovjetuniót is az USA ugrasztotta neki Kubának, meg a kínaiakat is a Szovjetuniónak. A palezstinokat is az USA hergelte a zsidók ellen, csak előbb a zsidókat ugrasztotta az angoloknak. Istenem, minek teremtesz hülyéket?

2014.10.19. 18:41:57

@kvadrillio: Igen, ez teljesen hihető.... az orosz egészségügy mindig fejletteb és szigorúbb volt, mint az európai. Brrrruuuuhahhahhhh.
Ennyire naiv vagy? Csak nem fidesz szavazó vagy?

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:45:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Es ki nem szarja le oket?! Sokkal fontosabb, hogy a nemeteket, a torokoket es a romaikat is az USA ugrasztotta a magyaroknak! Az EU meg egyiknel se segitett!
Pusztuljanak!

Szelid sunmalac 2014.10.19. 18:48:05

Egyebkent is tele a tokom az allandoa sirankozassal! Ha egyszer az USA meg az EU az ellensegunk, akkor miert nem uzenunk hadat? Ja...varj! Az nem megy.
Akkor kovetelem ,hogy azonnal hivjuk be az oroszokat, hogy megmentsenek minket! Az sem baj, ha itt maradnak, csak ugy baratilag egy par evtizedre...ja...hogy ilyen mar volt...

conchita wurst 2014.10.19. 18:48:34

@Szelid sunmalac: nem, az eu-nak nem kell megmenteni minket saját magunktól, befoghatják a pofájukat.

most pláne, tekintve hogy az eu gazdasága sehol nincs a magyarhoz képest. ehhez képest mit hisztiztek egy újabb imf paktum megkötéséért. na az ilyen tanácsokra hallgassanak más országok, ha bejön nekik.

2014.10.19. 18:48:34

@conchita wurst: na, téged sem az eszedért szeretnek.
"ezek szerint az orbáni szabaccságharcig 20 éven keresztül számithattunk a baráti európára.

olyan jó volt? ezért volt utcai harc meg államcsőd a vége? "

Az utcai harc nem az EU ellen irányult. Az államcsőd nem az EU miatt alakul ki. Tudod, csak neked súgom meg, ebben az országban "lopnak" csssss! Csak halkan! De tényleg! Képzeld, még az EU-tól kapott pénzeket is! Gondoltad volna??? Nem? Pedig ez vezet az utcai zavargásokhoz és az államcsődhöz.

2014.10.19. 18:49:05

Az a néhány szarházi troll, aki utálja Amerikát, nyugodtan beállhat az iszlám állam seregébe önkéntesként. Ha az meg túl messze lenne, akkor csatlakozhat Putyin elvtárs csicskáihoz, a donyecki köztársasági hadsereghez. Sok sikert! Na húzzatok, de minél előbb!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 18:51:15

@Szelid sunmalac:

"Es mindezt megoldani persze az EU dolga lett volna."

Mondjuk előrébb lennénk már azzal is, ha nem romboltatták volna le azt, amink 1990-ben még megvolt.

Meg ha nem csak arra lennénk jók, hogy VÁSÁROLJUK a szarjaikat, amit otthon náluk nem is lehetne eladni, hanem arra is jók lennénk, hogy ők is vásárolják a mi termékeinket.

Mondjuk ahhoz szükség lenne azokra az egykor Európa-hírű üzemeinkre is, amiket az elvtársaid bezárattak, elprivatizáltak, széthordtak, kézen-közön elkótyavetyéltek.

2014.10.19. 18:51:16

@conchita wurst: Te tényleg gyengeelméjű vagy? Ja, tényleg, az elmaradott EU azért csak küldje a lét, az mindig jól jön... HÚ, te tényleg NER kompatibilis vagy. Amúgy mi köze az EU-nak az IMF-hez? Te még szabadon kijárkálhatsz, vagy a fidesz székházban rejtegetnek?

conchita wurst 2014.10.19. 18:51:46

@Szelid sunmalac: francokat.

a németeknek volt annyi eszük, hogy tudják: kelet németország felzárkóztatása össznémet érdek. e nélkül a fúzió nélkül nem a német gazdaság lenne európában az első.

a magyar cionizmus és ballibbant oldal viszont kitartóan harcol azért, hogy a magyar kormány semmit se tegyen a határ menti magyarságért.

kvadrillio 2014.10.19. 18:52:31

Horváth András: amerikai cégeket akartak korrupcióra bírni
Népszava|2014. okt 19. 17:40

Horváth András/Népszava/Tóth Gergő

Két amerikai multicéggel kapcsolatban korrupciós kísérlet történt; a két cég egy magyar gabonakereskedelmi vállalat vásárlója volt, ez utóbbi magyar cég Horváth András volt adóellenőr szerint milliárdos áfa-csalásokban vett részt. Mint a Népszavának elmondta, egyik forrása úgy tájékoztatta, bizonyos személyek kenőpénzt próbáltak kérni a két amerikai vállalattól.

Ezek egyike nagykereskedelmi cég, a másik gyártással is foglalkozik – tette hozzá, de a két céget nem nevezte meg. A volt NAV-ellenőr minderről a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainak is beszélt idén januári kihallgatásán. Vallomásában Horváth András azt is elmondta, hogy az érintett gabonakereskedelmi céggel kapcsolatos adóhatósági vizsgálatot felsőbb – NAV-on belüli - utasításra leállították. A volt adóellenőr szerint azt nem tudni, hogy a korrupciós kísérletben résztvevő személyek állami szerv alkalmazásában álltak-e.

Mint ismert, pénteken az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője bejelentette: kevesebb mint tíz olyan, a magyar kormányzathoz köthető magánszeméllyel szemben rendeltek el beutazási tilalmat, akik korrupciós cselekményekben vettek részt, illetve azokból hasznot húztak. André Goodfriend akkor arra utalt, hogy a NAV-körül kipattant korábbi korrupciós ügyek, illetve az USA nagykövetségének tudomására jutott esetek között összefüggés lehet. Sajtóinformációk szerint az amerikai beutazástól eltiltottak listáján ott lehet a NAV elnöke, Vida Ildikó, illetve két vagy három elnökhelyettes is. A NAV ugyanakkor nem válaszolt azokra a megkeresésekre, hogy mely munkatársaikat érintette az esetleges beutazási tilalom.

Sokatmondó azonban, hogy – szemben más személyekkel, akiknek neve kiszivárgott – Vida Ildikó, illetve a NAV nem kért helyreigazítást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!
Címkék: korrupció, NAV, Horváth András, amerikai cégek
Kádár Sándor · Kiemelt hozzászóló
Van abban valami bájos,hogy a baloldali sajtó örökké minden ökörséget beszed!!!
Aztán meg nem győznek mosakodni!!!
(Már a becsületesebbek!!!)
Baja...
Videó... :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
www.youtube.com/watch?v=3jXDQzgVmVk

Most ez a kis tökömöccse a SZTÁR!!!???
Majd úgy jártok vele,mint az "Egyenlítő"-s takonnyal!!!
egyenlito.blog.hu/
Válasz ·
· 25 perce
Kázmér Sas · Kiemelt hozzászóló · Fayette County High School
Na mi van Sanyika, a NarancsKommunistáknál még a NAV elnök is mocskos korrupt? Fasza kis bagázs, mi?
Válasz ·
· 7 perce

EJJJJHAHHH !

AMCSI GABONAFELVÁSÁRLŐ CÉGEK ????? :)

BÁJOSAK A HOZZÁSZÓLÓK !

MONDJ IGAZAT, BETÖRIK A FEJED !!!! :o)))))

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 18:53:16

@Jules Verne:

"Az a néhány szarházi troll, aki utálja Amerikát, nyugodtan beállhat az iszlám állam seregébe önkéntesként. "

Azt nem írom ide, hogy te meg mit csinálhatsz, a főtéren, dobszó mellett, mert kitiltana miatta a blogger.

conchita wurst 2014.10.19. 18:55:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: 'Az utcai harc nem az EU ellen irányult. Az államcsőd nem az EU miatt alakul ki.'

azok ellen irányult akik az osztrák bankok vesztesége és a eu-s szeszipari érdekek, lauder ingatlanpanamái meg az imf jóindulata miatt szoktak aggódni. ki nem fossa le őket?

2014.10.19. 18:56:01

@Szelid sunmalac: Az oroszokat kihagytad!
Ha nem tukmálják rá Magyarországot szegény Sztálinra Jerevánban, mi lettünk volna a háború győztesei! Ma Budapest lenne az EU fővárosa! Mocskos Usákok!

csepke 2014.10.19. 18:56:12

@polyvinyl: 1. idehozzák a szart. Emlékeim szerint mindent de mindent imádtunk ami nyugati volt. Kamionsofőrök tucatjai gazdagodtak a sefteléssel a milkacsokitól kezdve a mosóporon a kávén át a Levis farmerig mindent csempésztek. És szinte mindent utáltunk ami magyar "termék" volt, a szar csomagolásától kezdve, a szar minőségéig. És pedig akkor még a magyar volt olcsóbb. Most pedig már mindezen fentiek itthon is kaphatók és olcsóbban. Ettől függetlenül még ha igaz lenne, hogy szemetet hoznak, hát nem kell megvenni, kell helyette venni magyart.
2. igaz. Mindenki egyformán a béka segge alatt. És a szabadsága kb. úgy volt értelmezhető mint az akváriumban a halé. Ha nem is akarna messzebb menni akár még valóban úgy is érezhette hogy szabad.
Én ne sírom vissza ezt, boccs.

2014.10.19. 18:56:57

@polyvinyl: "ha nem nyalnánk be a meleg szarig, jó magyar szokás szerint, hanem határozottan képviselnénk az érdekeinket, akkor mi lenne?"

Milyen érdekeitek vannak az USA-val szemben? (azon kívül, hogy nézzék el a korrupt ügyleteid?)

"innen szedik az olcsó munkaerőt"

Hazudsz. A munkaerő magától megy ki oda, és nem olcsón: ott megfizetik a munkáját, nem úgy mint ti.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 18:57:07

@Szelid sunmalac:

"Ha egyszer az USA meg az EU az ellensegunk, akkor miert nem uzenunk hadat?"

Te hadat szoktál üzenni azoknak az embereknek, akik kihasználnak téged, meglopnak, manipulálnak, kárt okoznak neked?

Vagy amikor kiismerted őket, inkább vigyázol velük, hogy legközelebb át ne verjenek? Ha meg kárt okoznak, akkor jogi úton veszel elégtételt?

conchita wurst 2014.10.19. 18:57:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: persze hogy küldje a lét, ha nem küldi akkor megnézheti magát. nem ingyen adja.

ki a faszomat érdekli a rinyálásuk?

2014.10.19. 18:59:50

@conchita wurst: k ellen irányult akik az osztrák bankok vesztesége és a eu-s szeszipari érdekek, lauder ingatlanpanamái meg az imf jóindulata miatt szoktak aggódni. ki nem fossa le őket? "

Már meg ne haragudj, de a te érvrendszered volt. Ha megtagadod, azzal nekem adsz igazat. Az érveid lényegtelenek, hazugak.

Te, kolbászkurva, nagyon butuska vagy. Inkább a testeddel keresd a kenyered. Az eszedért nem fognak fizetni...

2014.10.19. 19:00:53

@conchita wurst: Miért, ha az EU nem küldi a lét, akkor mi lesz? Letolod a gatyád? Ja, a bugyid?

2014.10.19. 19:01:16

@polyvinyl: "Azt nem írom ide, hogy te meg mit csinálhatsz, a főtéren, dobszó mellett, mert kitiltana miatta a blogger."

Akkor jól tippeltem: gyáva szarházi vagy, aki csak a pofáját járatja, de nem mer harcolni az amerikaiak ellen. Mind ilyenek vagytok, az egész kétharmad vitézei.

2014.10.19. 19:02:02

@conchita wurst: ki a faszomat érdekli a rinyálásuk? "
Mondjuk a magyar kormányt....

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 19:03:07

@conchita wurst:

1990 előtt nem volt éhezés Magyarországon. 4,5 millió létminimum alatt élő se volt.

Ezek mind az 1990 utáni "szakértő" kormányok újításai voltak, karöltve az ország uniós lerablásával, az ipar és a mezőgazdasági termelés ellehetetlenítésével, és az emberek bankok általi kifosztásával.

conchita wurst 2014.10.19. 19:04:44

@Jules Verne: tehát gyávák mert nem mernek harcolni és közben gecik mert nem csinélják amit a majom mond.

- ezért vesztettetek már pesten is, mert buták vagytok mint a segg. és kevesek.

2014.10.19. 19:05:44

@conchita wurst: Mi volt 2004-ig? Mi támogattuk a nyugatot. Kaptak magyar almát cukrot olajat gázt ingyen. Kulönben tönkrementek volna...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 19:07:02

@Jules Verne:

"A munkaerő magától megy ki oda"

Ki beszélt itt a kivándorlókról? Én azokról beszélek, akik itt maradnak, és töredék pénzért dolgoznak külföldi cégeknek ahhoz képest, amit azok az otthoni alkalmazottaiknak adnak.

Alick 2014.10.19. 19:07:24

"Az a néhány szarházi troll, aki utálja Amerikát, nyugodtan beállhat az iszlám állam seregébe önkéntesként."

hshidayat.files.wordpress.com/2014/09/mccain-isis.jpg

Tehát a fenti bizonyítés alapján nyugodtan kitilthatnánk az ISIS-t támogató McCain szenátort Magyarországról, illetve kereskedelmi szankciókat kezdeményezhetnénk az USA, mint terrorizmust támogató lator állam ellen...
:)

2014.10.19. 19:07:34

@polyvinyl: "Te hadat szoktál üzenni azoknak az embereknek, akik kihasználnak téged, meglopnak, manipulálnak, kárt okoznak neked?"

Milyen emberekről beszélsz, te nagyon hülye? Most államokról beszélünk, nem vetted észre? Teljesen mindegy melyik (USA, EU), neked harcolnod kellene ellenük, ha nem lennél beszari, nagypofájú senkiházi. A vezéred ellenségei: miért nem harcolsz? Félsz?

Ambiorix 2014.10.19. 19:08:35

USA mint baráti ország?
Könyörgöm, a 20 legszofisztikáltabb amerikai karrierdiplomata (meg persze a magyar származású amerikaiak) kivételével azt se tudja senki, hogy létezik ilyen a világon, hogy Magyarország. :)

2014.10.19. 19:09:13

@conchita wurst: Egyébként te a nicknevedet miért egy bécsi liberálszexuálistól kölcsönözted? Tiszteled a nyugatot?
És ne forgasd ki a mások érveit. Az USA elleni harc épp a ti érvrendszeretekben van. Azért, mert más ezt számonkéri, nem ő a buta, hanem te vagy érvek híján. Mondjuk nehéz dolog érvelni, ha csak az irányvonalat adja meg a párt ideológia, de a konkrét válaszok nem szerepelnek a kézikönyvben.

conchita wurst 2014.10.19. 19:12:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: az életszinvonal pontosan ugyanott van mint 2004ben.

a sokat hangoztatott az EU nélkül alulról szagolnánk albániát c. hazug cionista mantra valóságalapja annyi, hogy az eu a magyar ktgvetés 3%-át utalja, de ez nem az egyenleg, mert a fele befizetés.

1,5% van tehát onnan, amit arra lehet költeni amire mondják, tehát pl. arra, hogy propagálják belőle hogy az eu nélkül alulról szagolnánk albániát.

persze a cégeiknek elég komoly érdek itt maradni, úgyhogy eszükbe se jut nem utalni a kompenzációt, a magyarokkal nem érdemes baszakodni, ezt a szovjetek is megtanulták

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.19. 19:13:43

@Jules Verne:

Létezik olyan, hogy diplomácia, meg nemzetközi jog :)

Ma már nem kézitusával meg lovasrohammal szokták elintézni a vitákat az országok :)

Kivéve persze a "barátotokat" az Egyesült Államokat, mert az egyszerűen imádja a véres háborúkat :)

2014.10.19. 19:13:52

@polyvinyl: Vagy amikor kiismerted őket, inkább vigyázol velük, hogy legközelebb át ne verjenek? Ha meg kárt okoznak, akkor jogi úton veszel elégtételt? "
Az is lehet, vegyél elégtételt jogi úton! Perelni kell az uSA-t, mert beléptünk az IMF-be, mert beléptünk a NATO-ba, mert az ENSZ tagjai vagyunk, perelni kell az EU-t, mert pénzt ad fejlesztésekre, mert nem kell vámot fizetnünk. Perelni kell a németeket is, mert idetelepítik a gyáraikat, pedig a magyar személyautógyártás épp felzabálta volna az Audit, de a mocskok megelőztek minket, vissszaélve erőfölényükkel!
Perelj!

conchita wurst 2014.10.19. 19:15:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: szó sincs usa elleni harcról

miről beszélsz? mikor mondott ilyet vagy hasonlót magyar vagy amerikai kormányember?

bajnai szeretett volna egy kis amerikai kampánypénzt ilyen patásorbános dumákkal meg tavasszal szarházy meg is lett a zeredménye.

2014.10.19. 19:16:05

@Alick: Szarok a linkedre, hiába rakod ki, meg rád is. Ki mondta neked, hogy az amerikai szenátor narancsos bolsevik troll?
A kérdés rád is vonatkozik, ha már beleugattál: harcolsz a vezéredért vagy gyáva vagy? Olvasd el kétszer is a kérdést, mielőtt válaszolnál: ti Orbán-csicskák mind retardáltak vagytok.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 19:16:11

@conchita wurst: "az eu gazdasága sehol nincs a magyarhoz képest"

Oke. Erre mar nem tudok mit mondani. De tenyleg.

2014.10.19. 19:16:37

@conchita wurst: Ja. A Szovjetunió is azért omlott össze. Orbán Viktor kijelentette, hogy ruszkik haza, és már omlott is!
De most ismét virágozni fog, mert majd mi bevezetjük az európai piacra, és jóóóóól kizsákmányoljuk a mocsok eurokapitalistákat, orosz testvéreinkkel!
Tényleg elmebeteg vagy.

2014.10.19. 19:20:59

@conchita wurst: szó sincs usa elleni harcról

miről beszélsz? mikor mondott ilyet vagy hasonlót magyar vagy amerikai kormányember?"
Nem mondtam ilyet. Azt mondtam, az uSA ellemi harc a ti érvrendszeretekben van. Most épp az orosz a nagy barát.

2014.10.19. 19:22:58

@polyvinyl: Ne magyarázz, te fasz: félsz vagy nem? A többi csak duma, a gyáva szarháziak maszatolása. Még egyszer mondom: Amerika ellen pofázol, de gyáva vagy tettekkel bizonyítani az igazadat, harcolni az ellenségeik oldalán. Szar ember lehetsz te a való életben is.

conchita wurst 2014.10.19. 19:24:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: mitől barát az orosz? mert nem nevezzük ellenségnek azonnal amint a majom azt teszi?

ettől még nato tagok vagyunk ugyanúgy. nem feltétlen azonosak az érdekeink minden apróságban.

conchita wurst 2014.10.19. 19:25:37

@Szelid sunmalac: "az eu gazdasága sehol nincs a magyarhoz képest"

Oke. Erre mar nem tudok mit mondani. De tenyleg.

- itt a válságkezelésre és a 2010 óta mutatkozó elmozdulásra gondolok, és valóban semmivel sem tudod megcáfolni..:)))

conchita wurst 2014.10.19. 19:28:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: - magyarország 56 után lazább feltételeket kapott mint a többi elnyomott komcsi ország

- most is lazább feltételeket fog kapni, mint a többi elnyomott kapitalista félgyarmat, már ha megmutatja hogy nem fosik kimondani a véleményét.

a magyarokkal senki sem baszakodhat büntetlenül

2014.10.19. 19:30:51

@conchita wurst: Ugye megvan a nyolc általánosod? A válságkezelésben a sor végén kullogunk. Tudod, ketten vannak csak mögöttünk.... Az államadósság elleni harc is elbukott....
A gdp növekedés meg parasztvakítás. Neked szép, te benyalod.... cukormáz a szaron.

2014.10.19. 19:35:15

@conchita wurst: "a magyarokkal senki sem baszakodhat büntetlenül"

Mohács óta a magyarok kurvára megbüntetnek mindenkit, aki velük baszakodik. Látom, a te seggedet sem intézte el rendesen senki sem eddig (azt hiszem, a szádat sem).

2014.10.19. 19:43:49

@conchita wurst: A „leggyengébb láncszemek” csoportjába olyan országokat válogattunk be, akiknek, hozzánk hasonlóan, a 2008-10-es időszakban IMF hitelért kellett folyamodniuk: ezek Izland, Írország, Lettország és Románia.
Gidipi
A fenti ábra arról tanúskodik, hogy a 2008-tól 2010 elejéig terjedő időszakban sorstársainknak a magyarnál nagyobb visszaesést kellett elszenvedniük, és valamivel később, 2010 közepén érték el a válság mélypontját. Azóta azonban dinamikusabb fejlődés jellemzi őket: évente átlagosan 1 százalékponttal gyorsabban nőttek, és így összességében ma már jobban megközelítették a válság előtti jövedelmi szintjüket, mint Magyarország. A válságkezelés eredményessége szempontjából sem tekinthetjük tehát élenjárónak a magyar gazdaságpolitikát."

Mert az IMF kizsákmányolta őket...
Szeeeegény izlandi, ír és litván kizsákmányoltak! Bezzeg mi, megmutattuk!
Mit is?
"Míg 2006 második felétől 2010 első feléig – az első két év növekedése, majd a válságbeli csökkenés eredőjeként – 4,8 százalékkal csökkent a GDP reálértéke, a mostani kormányzati ciklus három és fél éve összesen 2 százalékos emelkedést hozott"

Ez tényleg nagy siker!
Azért sikernek elkönyvelni azt, hogy a térségben ketten vannak csak mögöttünk, és már majdnem sikerült elérni azt a gdp-t, ami 2006-ban volt, hááááát, hogy is mondjam. Tényleg, mi is volt 2006-ban? Egy igazi sikerév? Ja, nem. Na, még ott sem tart az ország.

conchita wurst 2014.10.19. 19:43:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: beszélsz össze vissza

az eu legnagyobb gdp bővülése itt van

az államadósság szinje ugyanott van ahol 2010ben, az euban meg mindenhol nőtt

erről ennyit az eu gazdasági tanácsait fontolja meg bajnai, szigetvári, gyurcsány, szarházy, farkasházy meg a többi fasz, csak ne legyenek funkciban, akkor nem lesz nagy baj

2014.10.19. 19:45:35

@conchita wurst: www.hirklikk.hu/facebook/page/article.php?id=831261

Ha érdekel. meg ha képes vagy értelmezni.

Mondjuk milyen magyarokról beszélsz, mikor a nicked is egy labanc gúnyneve?

conchita wurst 2014.10.19. 19:48:45

@Könnyen elkaptuk, uram!: mi a fasz az a hirklikk? én nem bukok rá minden szarra amit összeszedsz

2014.10.19. 19:48:53

@conchita wurst: Hazudsz. Számokat.
Az előző évhez képest mért növekedés nem ér!
Tudod, ha az előző időszakban 100-ról leestél 50-re, majd 100%-ot nősz, akkor sem tartasz ott, ahol a másik, aki a 100-hoz képest csak %0%-ot nőtt!
De te büszkén fogod verni a melled, hogy kétszer olyan gyorsan növekszel!

Nagyon buta vagy.

2014.10.19. 19:50:43

@conchita wurst: A hírklikk egy olyan oldal, ahol klikkelve hírekhez jutsz. A forrás a KSH és az MNB. Ezek adataiból készült egy -két diagram. De tudom, az MNB is hazudik. Ja, nem! Mégse!!!!

2014.10.19. 19:53:15

@conchita wurst: A következő ábrán a régiós országok és a német egy főre jutó GDP vásárlóerejének arányát láthatjuk. Ez az összevetés már korántsem jelez javuló tendenciát: immár 10 éve nem tudunk közelebb kerülni Németországhoz. Igaz, a válság kitörése után több régiós versenytársunknál is megállt a felzárkózás; hozzájuk képest a legnagyobb különbség az, hogy mi a válság előtt sem tudtunk felzárkózni. Az ábra azonban azt is mutatja, hogy az elmúlt 4 évben folytatott gazdaságpolitika nem adott extra növekedési impulzust azon felül, amit a kedvezőbb nemzetközi környezet biztosított az országnak."

zobod 2014.10.19. 19:53:24

Jó lenne a tényeket tudni:
- kik az érintettek?
- a kitiltás oka az egyes amerikai cégeket érintő apeh vizsgálat miatti bosszú, vagy valóban megzsarolták ezeket a cégeket az érintettek?
- melyik amerikai cégekről van egyébként szó?
- van-e köze az egésznek az Ukrajnába irányuló gázszállítások felfüggesztéséhez?

Ezekről semmi tényszerűt nem olvastam még sehol. Csak találgatások, pletykák, feltevések vannak. Ha valamelyiktek tud _tényeket_, ossza meg pls.

conchita wurst 2014.10.19. 19:58:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: megint össze vissza beszélsz

senki sem állitotta hogy az elmúlt 10 évben közelebb kerültünk németországhoz vásárlóerő szempontjából, aminek sok köze egyébként sincs a gazdaság állapotához

te viszont 3 hozzászólással feljebb azt magyaráztad hogy az eu pénz nélkül sehol sem lennénk, most meg azt mondod hogy az eu tagság előtt ugyanolyan volt az életszinvonal.

gondolom akkor nagyon fosni kell hátha elzárják a pénzcsapot

conchita wurst 2014.10.19. 20:00:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: 'Az előző évhez képest mért növekedés nem ér!
Tudod, ha az előző időszakban 100-ról leestél 50-re, majd 100%-ot nősz, akkor sem tartasz ott, ahol a másik, aki a 100-hoz képest csak %0%-ot nőtt!'

én is ezért nézek kormányzati ciklusokat. tavasszal is 2 szar közül kellett a jobbikat választani, ami nem volt nehéz

2014.10.19. 20:04:04

@conchita wurst: Magyarország egy főre jutó vásárlóerő paritáson mért GDP-je az EU-átlag 67 százaléka volt 2013-ban az Eurostat friss adatai szerint. Ez azért sem túl kedvező, mert 2011 óta egy picit sem került közelebb Magyarország az unióhoz. 2010-ben az EU-átlag 66 százaléka volt a magyar egy főre jutó vásárlóerő paritáson mért GDP, ami 2011-re emelkedett 67 százalékra. Vagyis három éve gyakorlatilag stagnálunk e mutató szerint.

Figyelemreméltó, hogy a lengyel gazdaság tavaly hagyta le a magyart. Lengyelországban 68 százalékra nőtt az egy főre jutó GDP az EU-átlaghoz képest 2013-ban a 2012-es 67 százalékról. A lengyelek dinamikusan növekedtek és zárkóztak fel az EU-hoz az elmúlt években: a 2010-es 63 százalékos szintről emelkedtek 68-ra tavaly.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Romániában a vásárlóerő paritáson mért GDP ugyanebben az időszakban 51 százalékról 54-re nőtt. Szlovákiában a 2010-es 74 százalékról azonban csak kismértékben, 76 százalékra emelkedett. Szlovákia 2007-ben hagyta le a magyar gazdaságot.
Csehország teljesített a leggyengébben az elmúlt négy évben, igaz, gazdaságuk sokkal fejlettebb a régiónál. Az uniós átlag 80 százalékán álltak 2013-ban, ami a legjobb a régióban. 2010-ben azonban még 81 százalékos volt az egy főre jutó GDP-jük az uniós átlaghoz képest."
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/kiabrandito-adat-magyarorszag-leszakadt-megeloztek-a-lengyelek-is-429781

Csak mert annyira hasítunk 2010 óta! Hülyegyerek, előbb tájékozódj!

2014.10.19. 20:05:39

@conchita wurst: Mellédumálsz, nem a választásokról volt szó. De legalább már tisztáztuk, mi vagy, csak az árról kell megegyeznünk!

2014.10.19. 20:06:46

@conchita wurst: Ha a kormányzati ciklusokat néznéd, faszkalap, akkor Gyurcsányra szavazol, mert ő alatta volt a legnagyobb a növekedés!!! Öngól.

conchita wurst 2014.10.19. 20:14:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: nincs ilyen gazdasági mutató hogy egy főre jutó vásárlóerő paritáson mért

nincs jelentősége, sehol sem jegyzik

Veridicus76 2014.10.19. 20:19:48

"A jobboldalnak a rendszerváltás óta nem sikerült konzekvens Amerika-politikát megrajzolnia. "

Ellenben Amerikának sikerült konzekvens politikát kialakítani a mindenkori jobboldali magyar kormányok ellen: ott fúrják, ahol érik. Az Egyesült Államok igenis ellenség, a legaljasabb, legmocskosabb agresszív, gyilkos hódító birodalom a világon.

2014.10.19. 20:23:47

@conchita wurst: na, befejeztem, hülye vagy.

kvadrillio 2014.10.19. 20:24:36

@Alick: ...APROPOPÓ.....MCCAIN...SENATORRR.......MÁR RÉGEBBEN ÜL A HAT...ALOMBAN, MINT ANNO KÁDÁR AJÁNOS.........s, még ők monggyák, hogy orbán szereti a hatalmat és a pénzt ! :O)))

kvadrillio 2014.10.19. 20:28:26

úgy 7-8 millió ember eccerűen szarul él itthon.
HA EZEN NEM VÁLTOZTAT A MINDENKORI KURMÁNY, KERÉKBE LESZ TÖRVE.
PLÁNE...., HA SZIJJÁRTÓFÉLE KÉGLIKET MUTOGATNAK EZEKNEK A NYOMORGÓKNAK.......
NEMSOKÁRA KEZDŐDNEK AZ ÉHSÉGMENETEK.............................................................................................................................

2014.10.19. 20:33:54

@conchita wurst: . A teljes fizetési mérleg egyenlege (I+II+III+IV) -60 -1 965 532 1 528 3 908 968 134 7 676 5 486 3 018 3 874 -3 351 1 210

Forrás KSH 2001-től 2013-ig

III. A pénzügyi mérleg egyenlegea 3133 2 605 6 297 10 225 12 007 8841 6 663 16 695 4 943 1 801 3087 -8 274 -6 057

2014.10.19. 21:48:31

@conchita wurst: Ha értenél hozzá..... sokat. A pénzügyi mérleg negatív számai semmi jót. a teljes fizetési mérleg pedig azt mutatja, hogy 2010 óta nem sikerült stabilizálni az állapotot.

2014.10.19. 22:00:50

@conchita wurst: : az Államadósság Kezelő Központ 2010 januári adatai szerint jelenleg a magyar állam (a központi költségvetés) bruttó adóssága majdnem 19 400 milliárd forint. Ez az összeg önmagában szinte felfoghatatlanul nagy – talán úgy a legkönnyebben megérthető, ha úgy fogalmazunk, hogy minden magyar állampolgárra, a kisgyermekekre és a nagyon idősekre is, fejenként közel 2 millió forint adósság jut belőle. Ezt a fejenként 2 millió forintot kellene törlesztenünk, kamatostul, a következő években, évtizedekben. A fent említett 19 400 mrd forint az éves hazai össztermék (GDP) több mint 75%-a

Most meg épp 24 ezer milliárd fölött van....
Nem látszik a javulás, főleg úgy nem, hogy Orbán törvénybe cikkelyezte a 65% alá csökkentést, és még az orosz atom-hitel nem jelentkezik benne.
Szopás...

Sir Galahad 2014.10.20. 09:00:41

@Szelid sunmalac: Én azért figyelmet szentelnék az első hozzászólásomban jelzett kérdésnek is, hiszen alaposan eltértünk az alapproblémától. Ami egyszerű: most itt tényleg korrupciós ügy van, vagy egyszerűen egy nagyhatalom igyekszik politikai nyomást gyakorolni egy kis országra? Szerintem ez nem mindegy, még akkor sem, ha jót el tudunk vitatkozni a szövetségi diplomácia elvi kérdéseiről.

Alick 2014.10.20. 11:52:41

@Jules Verne: egyezzünk ki annyiban, hogy szívesen látnám egy börtöncellában Gurcsányt, Orbánt és Obamát...
:)
süti beállítások módosítása