Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Politikai hátraarc

2011. október 17. - Kiss István.
Forrás: extranea.wordpress.com

SZEMLE

A miniszterek sorra jelentik be a radikális átalakításokról szóló javaslataikat, hogy a kormány másnap már ki is hátráljon a tervezet mögül. A brit választóközönség azonban egyelőre nem bünteti a kormány folyamatos meghátrálását: a koalíció támogatottsága az éles politikai irányváltások ellenére sem csökkent.

 

Júliusi megjelenése óta komoly viharokat kavart Nagy-Britanniában a kormány által bevezetni kívánt új területrendezési koncepció. Az új tervezet az eddigi komplikált, több ezer oldalnyi bonyolult előírások rendszerét egy átláthatóbb, 52 oldalas szöveggel váltaná fel. Az új tervezet a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal (National Trust), sőt még a konzervatív Daily Telegraph részéről is heves tiltakozásokat váltott ki. A kritikusok szerint a tervezet a gazdaság, az építőipar illetve a beruházók érdekeit védi a helyi közösségekkel szemben. A kormánykoalíció azonban kiállt a jelenlegi rendszer megreformálása mellett, szerintük ugyanis a bonyolult rendszer ellehetetleníti az új beruházásokat, így például az autópálya- vagy lakásépítéseket. Az új beruházásoktól rövidtávon a jelenlegi lakáshiány megoldását, hosszútávon pedig az egész gazdaság fellendülését várják.

"El a kezekkel a földünktől!"
Forrás: telegraph.co.uk


A vidéken hagyományosan erősebb konzervatívok azonban nem kockáztathatják az itt elő emberek szavazatait, így már megkezdődtek a konzultatív tárgyalások a koncepció esetleges átírásáról. David Cameron brit miniszterelnök is igyekszik megnyugtatni a szavazókat, legutóbb a Konzervatív Párt manchesteri nagygyűlése előtt beszélt arról, milyen fontos neki Witney, saját választókerületének szépsége, és hogy ezt a szépséget ugyanúgy nem tenné ki semmilyen veszélynek, mint ahogyan saját családját sem. A látszólagos meghátrálás miatt elemzők máris a koalíció újabb „U-turnjéről”, vagyis politikai irányváltásáról beszélnek.

A Cameron-kormány egy ülése
Forrás: Getty Images


A kormány több mint egy éve tartó regnálása óta nem ez lenne az első éles politikai irányváltása. Idén már számos témában, többek között az egészségügyi reform, az erdőprivatizáció, az iskolai sport, illetve a börtönbüntetések hosszúságának területén is élesen hátat fordított addigi politikájának. A BBC szerint ezek a hátraarcok jól kivehető terv szerint zajlanak. A miniszter által bejelentett reform először heves ellenállásba ütközik a bulvársajtó és a közvélemény részéről, majd a miniszterelnök „megmentőként” fellépve, a kritikákat figyelembe véve teljesen átírja az addigi tervezetet. A hátraarcokat természetesen igyekeznek jól kommunikálni, és nem ismerik el, hogy a politikai „U-turnök” hibájába estek volna. 

U-turn

A kifejezést először a 70-es években használták, amikor Edward Heath brit konzervatív miniszterelnök az 1973-as olajválság hatására kénytelen volt eltérni a kampányban ígért piacorientált politikájától, és államosításokba kezdett. Maga a kifejezés a British Leyland autógyártó cég államosítása után került a politikai nyelvbe. A kifejezés Thatcher egyik 1980-as beszéde után vált szélesebb körben ismertté, amikor ő is hasonló gazdasági nehézségekkel nézett szembe, mint Heath, azonban vele ellentétben nem akart kompromisszumokat kötni. „You turn if you want to. The Lady is not for turning” – szólt a megingathatatlan Vaslady politikája.


Sőt, a miniszterelnök szerint ezek az irányváltások az „erő” jelei, hiszen csak egy erős kormány képes arra, hogy elismerje, ha első körben hibázott, meghallgassa az ellenérveket, reflektáljon, majd egy sokkal jobb tervezettel álljon elő. Emellett többször is hangoztatta, hogy büszke arra, hogy egy olyan erős kormányt vezet, amely figyelembe veszi a választók akaratát.

Az ellenzéket természetesen nem lehet ilyen könnyen meggyőzni. A Munkáspárt szerint a miniszterelnök nincs tisztában azzal, hogy mit csinálnak a miniszterei, illetve a minisztériumok nem gondolják át a tervezeteket, mielőtt világgá kürtölnék őket. Abban több politikai elemző is egyetért, hogy a miniszterelnök valóban túlságosan nagy szabadságot ad a minisztereinek új politikai irányelvek kialakítására. 

A táblákon: "Keep right!", "No U-turn!" ("Tarts jobbra", "Visszafordulni tilos!")
Forrás: The Thin Blue Line Blog

De mi a választók véleménye a kormány hátraarcairól? Az IPSOS Mori közvélemény-kutató cég elemzéséből kiderül, hogy a választók kétharmada szerint a miniszterelnöknek a kormányzás során figyelembe kellene vennie a választópolgárok véleményét, míg egyharmaduk azt mondja, hogy saját tapasztalataira és belátására kell hagyatkoznia. Az angol választók többségét tehát egyelőre nem zavarják a kormány hirtelen politikai irányváltásai – persze lehet, hogy csak addig, amíg a változtatások az ő érdekeinek felelnek meg. Elemzők szerint egyébként a választókban még mindig nagy a félelem egy thatcheri típusú kormányfővel szemben, aki szilárdan kiáll véleménye és elhatározása mellett és nem hallgat a kritikákra. 

Persze az is nagy kérdés, hogy meddig csinálhat magából és minisztereiből „bolondot” az angol kormány olyan tervezetek benyújtásával, amelyek nélkülözik a megfelelő konzultációt, és mi fog történi akkor, ha egyszer a választók rövidtávú érdekeivel mégiscsak szembe mer menni a kormány. 

VEZÉRKOMMENT

Az egyik fő kérdés, hogy hány U-turn után válik teljesen liberálissá a Konzervatív Párt politikája, és mikor válik megkülönböztethetetlenné a konzervatív program a többi párt programjától? 

Felmerülhet bennünk még az is, hogy a kormány az általa tervezett megszorító intézkedéseket képes lesz-e végigvinni, ha már egyszer ilyen kevésbé lényeges kérdésekben is meghunyászkodik a sajtó és a választók akarata előtt?

Továbbá érdekes lenne megvizsgálni az analógiákat a magyar és a brit politikai reformok megvalósítása között. Ismerős lehet számunkra is a forgatókönyv: egy miniszter előterjeszt egy javaslatot, majd a közvélemény nyomására ezt a tervet hirtelen átalakítják.

Kiss István

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr473307877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2011.10.17. 20:51:09

Külföld-belföld,lám már csak ilyen a politika.
Most is azt álitom, hogy legfontosabb az egészség. További szép estét !

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.17. 21:21:43

Bakker! Akkor ezt tanulták el a fijjug. Egyfolytában U turn-t csinálnak! Sőt már jujujujujuju-turn-nél tartunk. Ha jól számoltam. Annyira jujuj turn, hogy lassan bóvli kategóriások (é'tted, kateg-óriás) lesznek az államadósságra bevetett kötvényeink. Köszönjük szépen, hogy ismét jó pár százalékkal magasabb kamatot fizethetünk a külföldi karvaly tőkéseknek!

Ruzsbaczky Zoltán 2011.10.17. 21:41:38

A mostani magyar kormány - szerintem - az esetek többségében pont nem hátraarcot csinál, hanem gyakran szembeszélben viszi véghez, amit akar. (Az oktatásügyi adok-kapok külön téma...)
Visszatérve az Egyesült Királysághoz: a lényeg, hogy egy ideig lehet ezt a taktikát játszani, pláne, ha az eredmény kedvező, viszont egy bizonyos idő után lőttek a hitelességnek.

komplikato 2011.10.17. 22:10:58

@Ruzsbaczky Zoltán: "... hanem gyakran szembeszélben viszi véghez, amit akar."
Erre szokták mondani, hogy lehet széllel szemben hugyozni, csak nem érdemes? :)

belekotty 2011.10.18. 08:26:49

@Kompli: Az a baj hogy a mi pofánkba jön a nagyja. :-((

Ruzsbaczky Zoltán 2011.10.18. 11:55:44

@Kompli: Bizony, bár a magyar belpolitikában bármi megtörténhet, sőt annak az ellenkezője is, bár ez most elég kevéssé szakmaian hangozhat.
süti beállítások módosítása