Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Két kormányfő már bukott: ki lesz a harmadik?

2011. november 10. - Hörcher Ferenc
Forrás: AP, Sulekha.com

KOMMENTÁR

Politikai elitcsere, államcsőd, kínai hatalomátvétel, háború – forgatókönyvek a gazdasági válság lehetséges következményeire.

 

 

A válságban nem is az a legnagyobb baj, hogy sokan sok pénzt elbukhatnak – bár ha velem, szeretteimmel vagy barátaimmal történne meg a dolog, lehet, hogy másként értékelném a helyzetet. Amiért a politikusok többsége úgy fél a válságtól, mint ördög a tömjénfüsttől, az a bizonytalanság. Hogy egyáltalán nem lehet sejteni, mit hoz – nem a jövő, hanem a holnapi nap.

A politikai hatalom stabilitását ugyanis a bizalom adja. Addig tud demokráciában egy politikai erő hatalmon maradni, amíg törvényesen erre lehetősége van, vagyis amíg tevékenységéhez megvan a minimális közbizalom. Ennek az a közvetlen jele, hogy tudjuk, mi történik, történhet majd holnap. Nem véletlen, hogy a hatalomba vetett közbizalom (és megingásának) legközvetlenebb indikátorai közé tartoznak az államkötvények és az egyéb állampapírok iránti érdeklődés. Amíg megvan az adott kormány iránti bizalom, addig nem inoghat meg az állampapírpiac. Vagyis addig viszonylag bizonyosan el tud járni a kormány az állam érdekei védelmében, s nagyjából kézben tudja tartani a közvetlen jövőt.

Ha bizonytalanság üti fel a fejét, ha sem a politikusok, sem a piaci szereplők nem tudják, mi történik holnap, akkor az állam finanszírozásában gondok léphetnek fel. Amelyek ismét visszahatnak az állam iránti bizalmi indexre, ami tovább gyengíti az állampapírokat, ami viszont megint visszahat, stb. Egy lefelé mozgó spirál indul be, amelyet aztán nagyon nehéz már lelassítani, megállítani, majd ellenkező irányba fordítani.

Úgy tűnik, Európában egy ilyen lefelé haladó spirál indult be, ami a politikai hatalomba vetett bizalmat érinti. Ennek a megnyilvánulása az, hogy a pénzügyi piacok zuhannak. S ennek hatására az egyes nemzetgazdaságok is megremegnek. Ami viszont közvetlenül érinti a hatalomban részesülő nemzeti és összeurópai politikai elitet is.

A héten nyilvánvalóvá vált, hogy a válság hatására két miniszterelnöknek is távoznia kell Európában, olyan kormányok éléről, amelyek iránt látványosan megingott a közbizalom. Egyrészt a görög kormányfőnek kell távoznia, mert a jelek szerint akadálya lett volna az európai vezetők és a görög fél megállapodásának.

Jeorjiosz Papandreu
Forrás: euronews.net

Márpedig, mint Papandreu elnök búcsúbeszédében hangsúlyozta, "nyilvánvaló volt, hogy e történelmi megegyezés eléréséhez olyan személyt kell találnunk, aki mindenkinek a bizalmát élvezi. Hiszem, hogy ez a személyi választás nagyon fontos. Az én szerepem soha nem lenne akadálya e nemzeti egységnek.” A görög kormányfőt nem csupán a feltehetőleg igen hangsúlyos felszólítások késztették e döntés meghozatalára, hanem a politikai logika is. Bizalom nélkül ugyanis demokráciákban képtelenség kormányozni. Ugyanez a logika érvényesülhetett Olaszországban is, abban az államban, amely a gazdasági válság következő közvetlen áldozata lehet.

Berlusconi kormányfő helyzetének megingását az jelezte, hogy koalíciós partnere, Umberto Bossi is kijelentette, nem tudja tovább támogatni Berlusconit és kormányát.

Silvio Berlusconi
Forrás: lachiacchiera.it

E jelzés jól mutatja, hogy ha egy politikai vezető nem érzékeli a végső bizalomvesztést, demokráciákban saját táborából fogják a bajra figyelmeztetni. Erre készteti ugyanis versenytársait a politikai verseny logikája. Ám a politikai jelzésen túl a piacok is kifejezték aggodalmukat. Az olasz állami kölcsönök után fizetendő kamat ugyanis átlépte a lélektaninak mondott 7 %-os határt. E küszöb átlépésekor kényszerítették Portugáliát és Írországot is arra, hogy segélycsomagról tárgyaljon a nemzetközi szervezetekkel és az Unióval. Berlusconi távozását is igazolja e drámai helyzet, ám egyúttal annak jelzése is, hogy a piacok számára csak az lenne megnyugtató, ha megfelelő bizalmi tőkével rendelkező új kormány alakulna, mégpedig gyorsan.

Akár hogy is nézzük a dolgot, az európai gazdasági-pénzügyi válság friss fejleménye, hogy két államfőnek is távoznia kellett, mert megingott bennük a közbizalom. Demokráciákban ez szükségszerű lépés. Ám az is bizonyos, hogy ezzel a bizonytalansági tényező hirtelen jelentős mértékben megugrott az európai politikai életben általában. Nem csoda, ha válságtanácskozásra kell összegyűlniük az európai vezetőknek: a bizalomvesztés járványként harapózhat el Európában, amely az egyébként jól teljesítő nemzeti gazdaságokat is nehéz helyzetbe hozhatja, és a kormányozhatóság akadályává válhat.

Ezért nem véletlen, hogy Angela Merkel német kancellár egyre nyíltabban utal rá, a helyzet orvoslásához szokatlan eszközöket is igénybe kell venni. Ezek közé tartozhat szerinte az európai alkotmányos szerződés megváltoztatása, ami cselekvőképesebbé teheti Európát a közösség egészét veszélyeztető egyes államok vonatkozásában, és összehangoltabb gazdaságpolitikát eredményezhet. Másrészt kifejezetten arra is célzott, hogy "Felelősségünk nem ér véget országaink határainál", ami egyértelműen a nemzeti szuverenitás újabb korlátját jelentheti, nyilván vészhelyzetben, felhatalmazva az európai vezetőket a határokon túli beavatkozásra is. Ami arra is emlékeztethet bennünket, hogy a vészhelyzet, vagy az arra való hivatkozás olyan lépések megvalósítását is elősegítheti, amelyek normális viszonyok közepette elképzelhetetlenek lennének a politikai hatalom számára.

Ám kérdés, hogy Európa máris nincs-e végzetes késésben, ahogy erre Soros György utalt nemrégiben tartott előadásában és a Le Monde-nak adott interjújában. Ha viszont így állna a helyzet, akkor a következő eseményeket már elég nehéz prognosztizálni – hogy ki (melyik nemzetgazdaság melyik politikai vezetője) lesz a következő áldozat, s hogy a dominó effektus hol is állhat majd meg.

Utóirat

Az éjszaka során - a görög kormányalakítás zsákutcáját és az olasz állampapírok iránti bizalom megrendülését követően - olyan hírek terjedtek el, hogy a német és a francia kormányfő arról kezdett tárgyalásokat, hogy miként lehetne kiszorítani az eurózónából a rosszul teljesítő államokat. Ám kérdés, hogy akár még egy ilyen brutális politikai lépés árán is, de megállítható-e az európai válság, ha Görögország után Olaszország is csődközeli helyzetbe kerül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr693367022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivancsigi 2011.11.10. 10:10:31

Ha megnézzük az országgal szembeni bizalmat (vagy bizalmatlanságot) jelző CDS felár alakulását, nem lehet vitás melyik kormányfőnek kéne még távoznia.

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 10:23:32

@Szíjj ártó , te igaz szarházi vagy!: Tisztelt hozzászóló, kérem, inkább érveljen, mert ez a blog a politikai kultúráról szól.

Fortisszima Fingusz 2011.11.10. 10:26:02

Ugysem fog elmenni, mit neki az Uniós regulák...Nem véletlen, hogy a Nemzet Tolla most járja az Isztánokat, és nézi, hogy mik aozok az eszközök, amivel a diktatúrát teljessé és szilárddá lehetne tenni...

Jönnek a tankok is majd, meglássátok.Ne legyen igazam, adja az ég....

rókafogta 2011.11.10. 10:30:15

@Hörcher Ferenc: Egyszerű! Érv nélkül is mennie kell! Az érveknek egy egész oldal nem lenne elég.

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 10:35:54

@rókafogta: Az az érv, hogy érv nélkül is mennie kell - hát ez így elég soványka érvnek tűnik.
Meg hát jó lenne valahogy a cikkhez is kapcsolódni! :)

Handras · http://www.handras.hu 2011.11.10. 10:37:21

Orban Viktor nem fog lemondani. Akkor sem mondana le, ha az egesz orszag mar csak egy fustolgo romhalmaz lenne, o akkor is ott ulne a romhalmaz tetejen.

márta)) 2011.11.10. 10:39:30

Amiért a politikusok többsége úgy fél a válságtól, mint ördög a tömjénfüsttől, az a bizonytalanság."
Úgy bizony! Csak az a baj, hogy nem félni kell/kellett volna, hanem megoldani, vagy legalább is megpróbálni megoldani a problémákat.
Csak ez némely" politikusoknak nem nagyon megy.
Megszerezni a hatalmat könnyű? megtartani már annál nehezebb.
Főleg ha van egy elhibázott gazdaságpolitika?
:)

rókafogta 2011.11.10. 10:42:06

@Hörcher Ferenc: Mint mondottam túl hosszú időm ,energiám , türelmem sincs rá!Nélkülem is tudja mindenki hogy mi a "bibi". És még valami lényegében kapcsolódik a cikkhez!

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 10:46:40

@márta)): Bocsánat, a jelző miatt ki kell moderálnom az előző kommentet.

rókafogta 2011.11.10. 10:47:05

@márta)):. " Bocsánat! Ilyen semmit mondó, elbaszott kommentet mindenki tud irni.
Ha nekem szólt akkor íme egy mondat:"Főleg ha van egy elhibázott gazdaságpolitika?"Bár a kérdőjelet nem értem.

márta)) 2011.11.10. 10:51:41

@rókafogta:
Ugyan, ugyan miért nem érted?
Azt jelenti, nem tudom, a kormány érti e, hogy a Matolcsy-féle csodaváró gazdaságpolitikai elhibázott volt.
Mit nem lehet ezen érteni.?

márta)) 2011.11.10. 10:53:14

@Hörcher Ferenc:
Bocsánat! Ott fönt az a nick név??? az nem sértő???
:)))

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 10:58:54

@márta)): De bizony sértő, csak cseles módon névbe van rejtve. Ráadásul a név meg átírva, bár felismerhetően szerepel.

márta)) 2011.11.10. 10:59:52

@Hörcher Ferenc:
Bocsánat! Ilyenkor Ön haragszik is, vagy csak kimoderál???
:))

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 11:01:32

@márta)): Nézze, egy blog működtetése meglehetősen mechanikus. Gondolja el, milyen lenne a pulzusszámom, ha minden moderálásnál mindenféle harag támadna bennem. :)

márta)) 2011.11.10. 11:02:48

Érdekes módon a Bajnai nem félt.
Ja, és még politikusnak sem gondolja magát.
:)

"Bajnai politikai szerepvállalásáról ezt mondta: ”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.
Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat.

Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."

márta)) 2011.11.10. 11:04:46

@Hörcher Ferenc:
Köszönöm.

Elárulom :) Pórba volt a szóhasználatom" :)

:))))

márta)) 2011.11.10. 11:34:34

Még egy pillantra) folytatnám a megkezdett gondolatsort)

"a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.

Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért.”
(Bajnai)
Megmondta? Akinek az egy éves kormányzásáról, Merkel (is) elismerően nyilatkozott, illetve megköszönte a munkáját.
***

Ez vár Magyarországra Brüsszel szerint"

Csigalassú magyar GDP-növekedésre, emelkedő államadósságra és gyorsuló inflációra számít az Európai Bizottság, amely így pesszimistább, mint a kormány.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_var_magyarorszagra_brusszel_szerint.501309.html
***
Hiba volt az egykulcsos adó bevezetése (is) , mely hatalmas lyukat ütött a költségvetésen.
Mint tudjuk (szakértők megirták előre) a belső fogyasztást - magas keresetűeknél hagyott pénz - nem élénkitette.
Viszont arra (többek között ez az intézkedés is ) jó volt?? hogy csökkenjen a kormány támogatottsága.
Növekedett a bizalomvesztők aránya.
:)

gmower (törölt) 2011.11.10. 11:36:32

Miközben a poszt végig a pénzügyi befektetők bizalmáról szól, közbizalomról ír. A kettő nagyon nem ugyanaz, bár már a napnál is kezd világosabb lenni, hogy az úgynevezett demokráciában választhatunk akárkit demokratikusan, a pénzügyi világ (pontosabban a gazdasági hatalommal bírók) mondja ki a végső szót. Általában persze ez csak úgy szokott működni, hogy a nekik megfelelő irányba terelik a politikusokat (lobbi avagy korrupció, esetleg egyszerű zsarolás), akik így természetesen képtelenek teljes körűen ellátni a választóik képviseletét. Mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt, de akkor meg minek próbáljuk elhitetni magunkkal hogy ez így jó, ennél még találtak ki jobbat? Persze értem én, hogy az elitnek ez tényleg így jó, és ők nem is akarknak "jobbat" kitalálni :)

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 11:39:31

@gmower: A kettő nem ugyanaz, de összefügg. Például: a befektetői bizalom fontos feltétele a közbizalom. És fordítva: a közbizalom könnyen elpárolog, ha tartósan nincs befektetői bizalom egy kormány iránt.
Tehát a poszt a két szféra szoros kapcsolatából indul ki, ezért emlegeti mind a kettőt.

márta)) 2011.11.10. 11:43:16

A napnál is világosabb, ha egy ország belpolitikája (is) olyan, amilyen, amikor a társadalom egy hatalmas csoportja halad az elszegényedés felé, hatalmas a bizonytalanság, a befektetők is menekülnek, illetve ide sem jönnek.
No. meg persze, ha az a "fránya" :) gazdasági növekedés lefelé ivel, nem felfelé.
:)

gmower (törölt) 2011.11.10. 11:48:18

@Hörcher Ferenc: Természetesen összefügg,ez nem is kétséges. Viszont mostanra eljutottunk egy olyan pontra a magas államadósságok miatt, ahol már elsősorban olyanok diktálnak, akiknek a néppel ellentétesek az érdekeik. Ezért is nem lehet ugye népszavatatni, mert a végén még nem a "jó" választ adnák, és ilyenkor simán a "hülye a nép, nem ért ehhez" értelmezésbe csap át a demokráciafelfogás.

márta)) 2011.11.10. 11:49:22

"– Amikor egy cég arról dönt, hova vigye a pénzét, alaposan mérlegel.
A legfontosabb kérdés, hogy a kockázatok és költségek összehasonlításában Magyarország versenyképes-e a szomszédos országokkal szemben.
Az utóbbi két-három évben, vagyis a világválság kitörése óta minket gyakran hátrébb sorolnak, és ennek okai között van a jogszabályi környezet jelentette számos rizikó is. Magyarország veszített versenyképességéből. Ez tény."

– Átlagosan havonta megjelenik nálam egy-egy befektető, amerikai vagy más országból érkezett üzletember, és azt mondja: Dávid úr, nézzen mélyen a szemembe, és mondja meg őszintén, kit kell lefizetnem, hogy megkapjam a szükséges engedélyeket, mennyi ideig tart ez, mennyire szövi át a magyar társadalmat a korrupció.
Egyébként a rövid listámon rajta van Magyarországon kívül Bulgária, Románia, Szlovákia – ezek közül az országok közül fogok dönteni.

Kovalovszky Dániel felvétele
– Nagy baj, hogy amikor megtelepszik nálunk egy-egy külföldi befektető, az elsők között van három szó, amelyet megtanul.
A sort az áfás számla nyitja. Ezt nem érti, számára ugyanis az a természetes, hogy a számla áfás.
A másik kettő: a pecsét és az engedély. Magyarországon egy cég teljesen mást tapasztal, mint Szlovákiában.

Ott felnyújtja a kisujját, hogy ő bizony befektetést fontolgat, és azonnal a legmagasabb szinten fogadják. Nálunk meg kell küzdenie azért, hogy idehozhassa a pénzét. "

Bocsánat! Másoltam) De ez nagyon illik a poszt témájához.
:)

márta)) 2011.11.10. 11:50:49

oppá" ezt meg lefelejtettem. :)

Dávid Péter korrupcióról, befektetői csalódásokról
Kit kell itt lefizetni?
Kiábrándító vallomás: Így kezdődik a hazai korrupció"

www.168ora.hu/buxa/amerikai-kereskedelemi-kamara-uzlet-amcham-befekteto-versenykepes-vilagvalsag-korrupcio-burokracia-80477.html
:)

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 11:54:27

@gmower: Igen, ebben meg Önnek van igaza. EZ valószínűleg a demokrácia beépített problémája: tökéletesen demokratikus döntések lehetnek gazdaságilag tökéletesen irracionálisak.
A politikai felelősség ezért abban (is) áll, hogy hogyan közvetít a politikus a befektetői bizalom és a közbizalom között.

feketehun 2011.11.10. 12:10:16

"Politikai elitcsere, államcsőd, kínai hatalomátvétel, háború – forgatókönyvek a gazdasági válság lehetséges következményeire."

Olvasható a bejegyzés címe alatt, mintegy a figyelem felkeltéseképpen. Csak én vagyok funkcionális analfabéta, vagy tényleg nincs az írásban egy szó sem háborúról vagy a kínaiakról? :)

márta)) 2011.11.10. 12:10:42

Három éve azért mentették meg Magyarországot, mert mi voltunk a dominó első láncszeme, de azt még nem tudni, hogyha Görögország vagy Olaszország robban, mennyien dőlhetnek velük - idézte Járai Zsigmondot a Világgazdaság Online."

hvg.hu/gazdasag/20111110_magyarorszag_gazdasag_allamhaztartas

A válság második szakasza elsősorban költségvetési válság, ezért "pofátlanul előtérbe került az államháztartás szerepe" - fogalmazott a volt jegybankelnök.
Azt is elmondta, hogy ha még túléli az euró a válságot, Magyarországon tíz éven belül akkor sem vezetik be a közös valutát."
***
hm. Hát ez egyáltalán nem biztató.
***
Isten veled, Berlusconi?"

kitekinto.hu/europa/2011/11/10/isten_veled_berlusconi
***
Ilyen ez) Van aki" belátja/beláttatják vele) menni kell.
:)

gmower (törölt) 2011.11.10. 12:12:56

@Hörcher Ferenc: Természetesen, mivel egy társadalom érdekeinek csak egy szűk szelete a gazdasági érdek. Bár a világ egyre inkább csak a gazdasági jólétre koncentrál, a boldog emberi élet feltételei közt viszonylag kis súllyal szerepel. Éppen ezért jó a demokrácia, mert hozhat olyan döntést a nép (erősen leegyszerüsítve, és sarkítva), hogy inkább keresek kevesebbet, de biztosabb legyen a munkahelyem (pl. úgy, hogy egy szocialista (mármint valódi, nem a magyar...) pártra szavaz, aki ennek megfelelően szigorít a munkajogon). Legalábbis így működne ez normális körülmények között, de az is tudvalevő, hogy a médián keresztül erősen torzítható az emberek értékrendje, ami a "fejlett" demokráciákban elég erősen működik is. Igazából a rendszer alapjai torzultak el mára már annyira, hogy már elvi alapkérdésekben sem tud normálisan állást foglalni a nép egyszerű fia.

Dolgozónép 2011.11.10. 12:22:34

A legnagyobb baj nem az, hogy a kormány(ok) iránti bizalom csökken, hanem hogy a társadalom szétesett, megszűnt a szolidaritás, ami a kohéziós erőt adja. Ezért, ha teljes erővel beüt a válság, nem a kormány meg a korrupt vezetők elzavarását fogják megvalósítani, hanem egymásnak esnek. Az elmúlt húsz év tudatos megosztó politikája ebben a bűnös, és bizony benne volta mindkét oldal vastagon.

menőmano 2011.11.10. 17:20:10

Bizalom nélkül ugyanis demokráciákban képtelenség kormányozni."

Pontosan! De itt nálunk is már, hogy legyen a népben bizalom. A társadalom egy csoportja halad az elszegényedés felé.
Totális kilátástalanság némelyeknél) Engem egyáltalán nem is érdekel, ki lesz a harmadik kormányfő aki megbukik, vagy lemond.
oszt.kész.
:)))))))

menőmano 2011.11.10. 17:24:43

Nahát! Hogy mik vannak???
Totálisan kimoderálta a bloggazda a @mártát.
Pedig Ő mindig csak szépeket ír.
kalapkabát.jónapot!

:)))))))

márta)) 2011.11.10. 19:29:13

Megvan Athén új vezetője"

Négy napja tűkön ültek a piacok, mivel a görög miniszterelnök személyéről hétfő óta eredménytelennek bizonyultak a tárgyalások. Bár a két legnagyobb párt már korábban megegyezett a nemzeti egységkormány megalakításáról, a pártközi csatározások miatt csütörtökön indítottak újabb egyeztetést arról, hogy ki kövesse Papandreut a vezetői székben.

A BBC legfrissebb hírei szerint az Európai Központi Bank volt alelnöke, Lukasz Papademosz kerül a görög nemzeti egységkormány élére.
Pár órával ezelőtt az állami televízióban jelentette be a leköszönő miniszterelnök, Jéorjiosz Papandreu, hogy Papademosz követi a vezetői székben."

kitekinto.hu/europa/2011/11/10/megvan_athen_uj_vezetje/

A politikai hatalom stabilitását ugyanis a bizalom adja."

Csak akkor van hatalmas probléma amikor elfogy a bizalom. Az pedig nagyon szomorú, hogy egy egész ország gazdasága bukhat bele.(abba a bizonyos hatalom mindenáron" megtartásába).
:)

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 20:47:28

@menőmano: Ha megnézi a kommenteket, azt nehéz lenne állítani, hogy "Totálisan kimoderálta a bloggazda a @mártát". Épp ellenkezőleg, Márta)) ismerte el, hogy próbából tett bele egy káromkodást, és ha megnézi a hozzászólását, megköszöni: "Köszönöm.

Elárulom :) Pórba volt a szóhasználatom" :)
:))))"

Kesztyű, lábtyű, jó napot. :)

Hörcher Ferenc 2011.11.10. 20:57:34

@feketehun: Igaza van, odáig nem jutottam el, férfiasan be kell vallanom. Háborúról ugyan írtam Merkel kapcsán a múltkor, Kínát meg majd megpróbálom bepótolni. Sorry.

márta)) 2011.11.11. 00:05:14

@Hörcher Ferenc:
Ugyan. ugyan. Nem kell a "kismanót" nagyon komolyan venni.

:)

Hörcher Ferenc 2011.11.11. 00:13:55

@feketehun: Nos, íme az ígért kínai rész, ha nem is hatalomátvétel, de beruházás, magyar vonatkozással:

Kína elhoz hozzánk 300 milliárd forintot

MTI
2011. november 10., csütörtök 19:37
|

A belváros és a Liszt Ferenc repülőtér közötti vasúti beruházás részletei, az egymilliárd euróval támogatható projektlista tartalma, illetve a finanszírozás technikája, valamit a tervezett logisztikai- és kargóközpont megépítésének keretei is szerepeltek Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pekingi tárgyalásainak első napján.

A miniszter Pekingben azt is megerősítette, hogy a kínai fél ígéretének megfelelően vásárol magyar állampapírokat, és forint kibocsátású értékpapírokat is. A Malév sorsát érintő fejleményekről egyelőre nem árult el részleteket.

Hörcher Ferenc 2011.11.11. 00:48:08

És frissítsünk a német állásponton is:

"A német kormány az eurózóna jelenlegi szerkezetének megőrzésén dolgozik és ellenzi azokat a terveket, amelyek egy kisebb valutaövezet megteremtésére irányulnak - közölte a Reutersszel Angela Merkel német kancellár szóvivője.

Berlin a zóna stabilitására törekszik és a probléma gyökerét igyekszik eltávolítani - idézi a Reuterst a NOL."

márta)) 2011.11.11. 13:21:30

Kína nem menti meg Európát"

Lehűtötte kissé az európai csodavárást a kínai megmentőkkel kapcsolatban a volt brit pénzügyminiszter.

Alistair Darling, aki 2007 és 2010 között felelt a brit pénzügyekért, azt nyilatkozta a Sky News-on, hogy a kínaiak legfeljebb hosszabb távon fektetnek be Európában, kár abban reménykedni, hogy ők lesznek a fehér lovon érkező hercegek."

ecoline.hu/makro/2011/11/2/Kina_nem_menti_meg_Europat_YWDBVX

hm. egyébként tudja, valaki, hogy léteznek még ilyen fehér lovon érkező hercegek??
:)

márta)) 2011.11.11. 20:43:37

"Letette pénteken a hivatali esküt Lukasz Papademosz, a görög átmeneti kormány vezetője - jelentette a BBC.
Az új kabinetben is megtartotta posztját Evangelosz Venizelosz korábbi szocialista pénzügyminiszter, akinek a nevét egy ideig miniszterelnök-jelöltként is emlegették.
A külügyminiszter Sztavrosz Dimasz korábbi uniós környezetvédelmi biztos, az ellenzéki Új Demokrácia pártjának tagja, a védelmi miniszter pedig Athén polgármestere, a szintén konzervatív Dimitrisz Avramopulosz lett.
Az átmeneti kormány várhatóan februárig marad a helyén, amikor előrehozott választásokat tartanak majd."

. A gazdaságpolitikai és pénzügyi szaktekintélynek számító Papademosz tanított a New York-i Columbia Egyetemen, a Harvardon és az Athéni Egyetemen is. Hazatérve a görög nemzeti bankban helyezkedett el, ahol tíz év alatt az elnöki posztig jutott. "

nol.hu/kulfold/papademosz_letette_az_eskut_

Hm. Úgy tűnik a görögök "ügye" megoldódott. Legalább is eddig. )

Nekem most a Bajnai kormány jutott eszembe) A gazdasági világválság (kezdete) idején stabilizálta az ország gazdasági helyzetét.
Kományzása eredményéről Merkel, és több politikus - akiknek neve is van a nemzetközi politikában- elismerően nyilatkozott.

: ”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa. Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag. A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

:)

márta)) 2011.11.11. 20:48:59

Bocsánat ! Ezt a Bajnai parlamenti búcsúbeszédében mondta)
Ilyen ez ) mikor a tudás, a nemzetközi elismertség, és valamiféle politikai kultura, elengancia együtt van egy politikusban.

Ja. és ezt is)

) „a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.

Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért."

:)

márta)) 2011.11.11. 21:12:50

Kína az ébredő óriás)"

"Kínai óriások érdeklődnek hazánk iránt"

mno.hu/kulfold/kinai-oriasok-erdeklodnek-hazank-iran-1031129

****
"Ébredő óriásnak régebben Kínát nevezték, de ma már aligha gondolhatja bárki, hogy Peking még mindig ebben a fázisban lenne. Kína vitán felül felzárkózott a nehézsúlyúak közé, és Új-Delhi, ahol megvan a vágy a valódi világhatalmi nagyságra, igyekszik követni a példát, nem is sikertelenül. 2020-ig az előrejelzések szerint a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága az indiai lesz, megelőzve nem csak az USÁ-t és Európát, hanem Kínát is"

reakcio.hu/kozelet_20080826_az_ebredo_orias

márta)) 2011.11.11. 21:26:57

A NYUGAT „ALVÁLLALKOZÓJA”
Nem kell félni Kínától: ingatag óriás"

A Nyugat szemében Kína ébredő gazdasági óriás, amely úton lehet afelé, hogy a világ vezető hatalmává váljon.

Will Hutton brit közgazdász Writing on the wall című új könyve vitába száll ezzel a nézettel.
Szerinte Kína sikerei mögött súlyos ellentmondások bújnak meg, dinamizmusát sokkal árnyaltabban kell értékelni."

itthon.transindex.ro/?cikk=5182&nyomtat=1
süti beállítások módosítása