Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Női kvóta helyett konzervatív kvótát!

2012. február 15. - Kiss István.
shinyshiny.tv

SZEMLE

Ezt javasolja Toby Young újságíró, az Egyesült Királyságban népszerű „How to lose friends and alienate people” című könyv szerzője.

A brit média az utóbbi hetekben lázasan keresi a BCC új főigazgatóját, miután a szervezet jelenlegi vezetője, Mark Thompson január 27-én bejelentette, hogy a londoni olimpia után lemond jelenlegi posztjáról. Thompson egyébként azután jelentette be lemondását, hogy a vállalatot ellenőrző BBC Trust vezetője, a konzervatív Chris Patten nem túl tapintatosan közölte: fejvadászokat bízott meg a főigazgató utódlásának lebonyolítására. Végül abban maradtak, hogy Thompson egyelőre marad a cég élén, és majd csak az olimpia lebonyolítása után fog lemondani. Végleges dátumban viszont nem egyeztek meg, így Thompson akár az év végéig is posztján maradhat. Thompson 2004 óta vezeti a BBC-t, és vezetése alatt a vállalat több kínos botrányt is sikeresen átvészelt, illetve a nevéhez köthető a sikeres iPlayer, a BBC internetes televízió- és rádiószolgáltatásának elindítása is, mellyel nagy lépést tett a vállalat modernizálása és a fiatalság megnyerése felé is. Thompson így valószínűleg nem azért távozik a vállalat éléről, mert rosszul végezte a dolgát, menesztésében inkább a BBC-t érintő megszorítások egy újabb állomását láthatjuk.

Mark Thompson
blogs.telegraph.co.uk

Távozásában nem kis szerepet játszhat az is, hogy Thompson évek óta messze a legjobban fizetett közalkalmazottnak számít a több mint félmillió fontos fizetésével, de 2010-ben például 838.000 fontra (körülbelül 293 millió forint) rúgott az éves fizetése. Csak összehasonlításképp: az angol miniszterelnök éves fizetése ugyanebben az évben 142.500 font (körülbelül 50 millió forint) volt. A BBC alkalmazottainak és vezetőinek fizetése egyébként kimagaslónak számit a közszférában, 2010-ben 331 BBC alkalmazottnak volt több az éves fizetése 100.000 fontnál. Így érthető, ha a vállalatot érintő megszorítások egy részét a fizetések csökkentésével szeretnék elérni, Thompson menesztésével pedig igazán sokat takaríthat meg a cég. Patten egyébként már meg is említette, hogy Thompson utódja kénytelen lesz sokkal kevesebb fizetéssel beérni. A puszta spórolás mellett lényeges még, hogy egy új vezető kinevezésével könnyebb lehet a céget érintő reformok levezénylése is.

Chris Patten, a BBC trust vezetője
dailymail.co.uk

Thompson leendő utódjára az angol médiának több jelöltje is van. A vállalaton belül esélyesek mellett néhány külsős szakember neve is felmerült, akik bevonása több pozitívummal is járhatna, hiszen egyrészt új, innovatív eljárásokat hozhatnának, másrészt feltehetőleg nem lehetne rájuk olyan nagy hatással a szervezet híres bürokráciája sem. A potenciális jelöltek között több nő is található, ami azért is lehet érdekes, mert még sosem volt női vezetője a vállalatnak, illetve az utóbbi időben konzervatív oldalról is egyre több kritika éri a vállalatot állítólagos „férfidominanciája” miatt. Legutóbb Ed Vaizey konzervatív kulturális miniszter jegyezte meg, hogy a BBC politikai és közéleti műsorai túl férficentrikusak, illetve már maga Patten is ígéretet tett a helyzet megváltoztatására.

A Daily Telegraph honlapján megjelent publicisztikájában Toby Young viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a BBC új vezetőjének mindenféleképpen a Konzervatív Párt, környezetéből kell jönnie. Szerinte ugyanis csak ezzel kerülhető el, hogy a konzervatívok már eddig is meglévő ellenérzései a BBC felé tovább nőjenek. A konzervatívok szerint a BBC liberális vezetői és munkatársai elfogultan közvetítenek bizonyos témákról, mint amilyen a bevándorlás kérdése, az Európai Unió és a közös pénz bevezetése. Ráadásul az utóbbi évek történései is a konzervatívok állításait igazolják és már a BBC több munkatársa, így Thompson is elismerte a szervezet baloldali irányultságát. Legutóbb pedig Peter Oborne és Frances Weaver „Bűnös Emberek” (Guilty Men) című tanulmánya kavarta fel az érzelmeket a BBC körül. A szerzők írásukban rávilágítanak arra, hogy az angol média bizonyos, semlegességüket éberen féltő tagjai, mint a BBC és a Financial Times, milyen elfogultan közvetítettek a már majdnem húsz éve tartó euró-vitáról. Az angol média jelentős része valóban a kezdetektől fogva teljes mellszélességgel áll ki az euró bevezetése mellett, az esetleges ellenzőket pedig jobb esetben ósdi, régimódi emberekként, rosszabb esetben viszont elvakult, fanatikus nacionalistákként mutatták be. Ezenkívül műsoridő tekintetében sem kezelték egyenlő félként a két tábort: a 2000 nyarán lezajlott euró-vitában például a BBC 87 euró-párti felszólalást mutatott, és csak 34 ellenzőt, pedig ennél lényegesen nagyobb számú szakértő ellenezte a belépést. A Financial Times is torzított, amikor rendszeresen a közös valuta beruházás-növelő hatásairól cikkezett, azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy az Egyesült Királyságban az utóbbi években az euró bevezetése nélkül is rekord mértékben nőtt a külföldi beruházások száma. Decemberben pedig David Cameron miniszterelnök vétóját az angol média többsége olyan lépésként mutatta be, amellyel a szigetország végképp elásta magát, és amellyel végképp egyedül és elszigetelten maradhat a világban. Arról viszont már hallgattak, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az angol választók többsége (62%) egyetértett a miniszterelnök vétójával. A jelenlegi euró-válságban a konzervatívok többsége saját félelmei és állításai igazolását látja, és az egész országban egyre többen úgy vélik, mégiscsak az euró-szkeptikusoknak van igaza. Egyre többen hasonlítják a helyzetet a 30-as évekbeli appeasement (megbékítési) politika kudarcához. Ekkor az angol elit többsége meg volt győződve arról, hogy Hitlert területi követeléseinek kielégítésével igenis le lehet szerelni, az esetleges ellenzőket, mint például Winston Churchillt pedig marginalizálták a közéleti vitákban.

A brit sajtó több vezető-jelöltről is cikkezett már
economist.com


Toby szerint viszont nem lényeges a kérdés, hogy a BBC valóban elfogult-e. Szerinte a BBC esetleges liberális elfogultsága ráadásul nem is tudatos, hiszen a BBC munkatársai görcsösen igyekeznek, hogy politikailag korrektek és semlegesek maradjanak, de liberális neveltetésük és világnézetük miatt erre valójában képtelenek. Azonban a konzervatívokban is kialakult egy erős előítélet a BBC-vel szemben, ami esetleg enyhíthető lenne egy konzervatív vezető megválasztásával. Ha egy liberális érzelmű embert tesznek a vállalat élére, akkor a konzervatívok negatív megítélése csak tovább növekszik. Ez pedig a vállalatnak hosszú távon sok problémát okozhat, főleg, ha a következő választásokat is a konzervatívok fogják nyerni. Toby szerint ráadásul egy munkáspárti kormány esetén egy konzervatív BBC vezető sem lenne gyengébb pozícióban, mert a Munkáspárt eleve elfogult a BBC-vel szemben, ismerve annak baloldali nézeteit. Tehát a szervezet mindenképpen jobban járna egy konzervatív vezetővel.

VEZÉRKOMMENT

A BBC új vezetőjének nem lesz könnyű dolga, hiszen meg kell majd védenie a vállalat hírnevét az utóbbi idők botrányaitól és tovább kell folytatnia a szervezet megszorításait is. A megszorítások és szervezeti reformok pedig a kritikusok szerint igencsak lassan zajlanak, a többség szerint eddig csak kisebb kozmetikázások történtek, a valódi reformok, például a gyenge nézettséggel, hallgatottsággal bíró tv- és rádió csatornák összeolvasztása vagy internetre száműzése, illetve a szervezet munkatársainak fizetéscsökkentése pedig eddig még elmaradt.

Kiss István

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr824112704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.02.15. 16:44:23

Irigylem a médiájukat.

blah 2012.02.15. 16:48:03

úgy látom máshol is vannak kretének...

Anti Anyag (törölt) 2012.02.15. 17:11:49

A BBC elég kritikátlanul hányta vissza a hazai helyzetet, pld. a cigányokkal kapcsolatban.

Egy angol azt hiheti (nem hiszi, nyilván náluk is hasonlóan torzít a liberális média) hogy itt pld. a cigányok nem mernek kimenni az utcára, üldözik őket a fehérek.

El lehet képzelni akkor a BBC hitelességét más témákban. Pedig valamikor nagy tekintélye volt.

Igen, a liberális vezető biztosan nem jó.

Unionist 2012.02.15. 17:29:08

az internet korában nincs szükség országos közszolgálati televíziókra hanem csak regionális stúdiókra illetve az országhatárokon átnyúló kulturális koprodukciókra. a közszolgálatiságból ki kell hagyni a pártpolitikát. ez ilyen egyszerű.

egyébként csupa szerencse, hogy magyarországon olyan seggfejek vannak a tévében, mint philip. mifelénk ez a köztévézés nem probléma.

Unionist 2012.02.15. 17:29:43

ööö. nem seggfejek. jó fejek.

NA YA! 2012.02.15. 18:00:41

Csak nálunk nincsenek konzervatívok, sajna!:(

xstranger 2012.02.15. 18:17:05

A BBC nem csak a hirekrol szol, hanem ezer mas dolgot is csinalnak megpedig vilagszinvonalon.

A politikai beallitottsagukrol meg annyit hogy ha valakit mindket oldalrol egyenletesen szidnak akkor valoszinuleg partatlanul csinalja a dolgat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.02.15. 19:02:06

Balliberális médiatúlsúly.

Ezt már ismerjük.

Majd berakják a konzervek hírolvasónak a megunt rokonaikat,

mert első a család.

KenSentMe 2012.02.15. 20:08:32

"a BBC munkatársai görcsösen igyekeznek, hogy politikailag korrektek és semlegesek maradjanak, de liberális neveltetésük és világnézetük miatt erre valójában képtelenek."

Ezen azért besírtam.. ha egy liberális érzületű embernek nem sikerül tiszteletben tartani a tényeket, akkor vajon kinek fog?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.15. 20:09:58

Mivel igazi függetlenség nem létezik, a dolog mindegy. Még akkor sincs függetlenség, ha valaki arra törekszik. Mert maga a válogatási szempont már szubjektív.

A totális függetlenségre törekvés pedig az abszurdumba szokott fordulni. Emiatt hagytam ott a magyar Wikipédiát, mert ott ez "függetlenek vagyunk" betegség eluralkodott. Mindenféle nyilas alakokat engedtek garázdákodni, meg hasonlók. Így kizárattam magamat örökre - lásd: hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Maxval -, a második esett vagyok arra a magyar Wikipédia esetében, hogy egy aktív szerkesztőt végleg kizárnak. Pedig több tízezres számban volt szerkesztésem.

Talán érdekes, hogy hogyan oldották meg annak idején - a 60-as évektől a 80-as évekig - Olaszországban ezt a kérdést a közmédiákban. Az olasz tévének volt 3 csatornája. (Azt hiszem, most is annyi van.) Hát erre azt csinálták, hogy az 1-es csatorna programigazgatóját mindig a kereszténydemokrata párt adta, a 2-esét mindig a szocialista párt, a 3-asét meg mindig a kommunista párt. Ez nem vicc.

Szóval szerintem jobb az ha valaki kimondja "igen, én X alapállású vagyok", mintha megpróbálna "független" lenni - ez sosem sikerül, mert vagy nem lesz független, vagy pedig - mint a magyar Wikinél - a függetlenség paródiája alakul ki.

Az USÁ-ban pl. senki sem független. Lehet tudni, hogy melyik tévé, melyik újságíró, melyik politológus milyen nézeteket vall, s ezt senki sem titkolja.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.15. 20:15:15

@Unionist:

Az internetnek köszönhetően ma már nem működik a pszichológiai hadviselés sem. Amikor a NATO megtámadta Jugoszláviát 1999-ben, én mindvégig a jugoszláv oldalon "harcoltam", s ott volt először látható, hogy az internet a háborút is mássá tette. Pl. hiába bombázta le a NATO a belgrádi tévéstúdiót adás közben (megölve tucatnyi embert), majd hiába szakította le az országot az telekommunikációs csatornák nagy részéről, a hírek áramlása nem szűnt meg. Mindvégig jöttek a hírek jugoszláv oldalról is. Manapság már meg sem próbálják ezt, mert kudarc eleve.

menőmano 2012.02.15. 20:33:34

A megszorítások és szervezeti reformok pedig a kritikusok szerint igencsak lassan zajlanak,"

Nahát! Ez itt nálunk nem mondható el. Itt totális gyorsasággal zajlott a média totális átalakítása. Kirúgások. Óh.pardon) átszervezés.
Nem okozott túl nagy problémát. Elég volt szinte, csak néhány tollvonás.
Úgy hallottam.
osztjónapot!!!
süti beállítások módosítása