Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Erősödő orosz ellenzék változó eredményekkel

2012. február 17. - Árok Norbert László
Kormánypárti tüntetés
en.rian.ru

SZEMLE

Már a decemberben, a Duma választásokat követően lezajló tömegmegmozdulások újdonságnak számítottak Oroszországban. A február 4-i ellenzéki tüntetés viszont a decemberi eseményekre meglepően lassan reagáló kormányoldal részéről ezúttal nem maradt válasz nélkül. Kevesebb mint egy hónappal az elnökválasztások előtt érdemes feltenni a kérdést: a tűntetések jelentenek valamiféle pozitív változást az orosz demokráciában, vagyis puhul-e a putyini ’irányított demokrácia’? Vajon képes-e az ellenzék alapvető változásokat előidézni?

Az ellenzék, már szinte hagyományosnak mondhatóan, a Szaharov sugárútra, illetve a Bolotnaja Plosad-ra szervezte a megmozdulásokat, a tüntetők pedig a december 24-i követeléseiknek adtak hangot – ide tartozik a politikai foglyok szabadon bocsájtása, a novemberi parlamenti választások eltörlése, Vlagyimir Csurov, a Központi Választási Bizottság elnökének felelősségre vonása, illetve az új ellenzéki pártok bejegyzése. Ezzel az eseménnyel párhuzamosan kormánypárti tüntetés zajlott a Park Pobedi közelében található második világháborús Poklonnaja Gora emlékműnél. „Nemet mondunk Oroszország lerombolására. Nemet mondunk a Narancsos arroganciára… söpörjük ki a Narancsos szemetet.” – harsogott a kormánypárti megmozdulás egyik főszervezője, a Rosszija közszolgálati televízió műsorvezetője és politikai elemzője, Szergej Kurginyan. A kormánypárti és ellenzéki tűntetéseken megjelentek számáról meglehetősen ellentmondásos adatok láttak napvilágot. A hivatalos rendőrségi közlemény a kormánypárti rendezvény résztvevőinek számát 90 és 160 ezer közöttire tette, szemben az ellenzékiek 35 ezer résztevőjével. Természetesen a kormányellenes szervezők ennek háromszorosáról beszéltek. Ahogy a kormánypárti szónokok, úgy több hivatalos személy, köztük maga a miniszterelnök is, hangot adott azon aggodalmának, hogy erős nyugati befolyás áll az ellenzék mögött – (Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, Michael McFaul, januárban valóban találkozott az ellenzéki szervezőkkel.)

Az orosz demokrácia fejlődéstörténetében egyértelműen új dimenzió megnyílását jelenti az ellenzéki tüntetéssorozat. Egyrészt a jelenség maga újszerű, hiszen ilyen tömeges méreteket öltő ellenzéki megmozdulásra korábban nem nagyon volt példa. Ez azt jelzi, hogy az ellenzék, amely a putyini ’irányított demokrácia’ korszakában kevéssé tudott a közpolitikában megnyilvánulni, mostanra ki tudott lépni a cybertér és a blogírás világából. Másrészt a rendezvények az ellenzék igen széles spektrumát tudták összefogni. A RIA Novosti tudósítása szerint a tömegben feltűnt a parlamenti küszöböt elérni nem tudó Jabloko Párt zászlója, ugyanúgy,  mint a hatóságok által elutasított Emberek Szabadsága Párté, illetve a Kommunistáké. Jelen voltak különböző anarchista és nacionalista csoportok, illetve a Borisz Akunyin féle Választók Ligája is. Bár felszólalni nem volt hajlandó, ám a tűntetésen megjelent a kormányt támogató Pravoje Gyelo párt egykori vezetője, a Kremlt erősen kritizáló, az elnökségért folyó versenybe ismét berobbanó Mihail Prohorov, illetve a menesztett volt pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin is. A kormánypárti tűntetés után több kétes eljárásról szóló híradás látott napvilágot a megmozduláson való részvételre kényszerített tanárokról és postai dolgozókról, valamint elbocsájtott sportközpont igazgatókról – ám ezen hírek a kormánypárti tűntetések „szükséges velejárói”, igazságtartalmukat nehéz meggyőzően igazolni vagy cáfolni.


"Oroszország Putyin nékül! Tiszta választásokat!" - ellenzéki tüntetők
gazeta.ru


Ám mégis, mennyire hatékony az ellenzék? Képes arra, hogy valóban demokratikus alapú verseny mentén dőljön el az elnökválasztás? Az Egységes Oroszország választási veresége ténykérdés, ám ez inkább az elmúlt években napvilágra került komoly korrupciós botrányoknak tudható be. A Kreml bizonyos szempontból hajlandónak mutatkozik beszállni a „tűntetések háborújába”, ebbe az egyértelműen szélesebb és újszerű politikai küzdelmi térbe. Azonban oroszországi elemzők rámutatnak, hogy ez a küzdelem akár hátrányára is válhat Putyinnak, hiszen meggátolhatja abban, hogy már az elnökválasztás első fordulójában győzzön. Elégedetlen támogatói körében visszatetszést kelthet e fejlemény, hiszen ők nem szándékoznak nyilvánosan az utcán megjelenni. A ’(politikailag) nem-egységes Moszkva’ képe pedig segítheti az ellenzéket abban, hogy az ingadozó nem fővárosi választókat saját oldalukra állítsák, így elvéve a szükséges 2-3%-ot a miniszterelnöktől.

Mihail Pohorov
hungarian.ruvr.ru

Viszont látnunk kell azt is, hogy a hatalom nem enged szabad folyást az eseményeknek. Még január végén lejárató médiakampány indult Borisz Nyemcov, egykori miniszterelnök-helyettes, az ellenzék meghatározó vezetője ellen, miközben hasonló cikkek jelentek meg az ellenzék másik meghatározó figurája, a blogger Alekszej Navalnij-jel kapcsolatosan is. A Gazprom által birtokolt NTV csatorna pedig az ellenzéknek a már korábban említett amerikai nagykövettel tartott megbeszélését igyekszik kompromittálni. Mihail Prohorov megítélése is felemás. Bár az ellenzék szemszögéből ő lehet Vlagyimir Putyin legreményteljesebb kihívója, világos az is, hogy ez az ellenzék maga fragmentált. Így még egy olyan anyagi forrásokkal rendelkező személy, mint Prohorov sem valószínű, hogy képes lesz egy ilyen széles társadalmi bázist megszólítani. Beszédes Szergej Ivanovnak, a Kreml kabinetfőnökének a tűntetések kapcsán tett nyilatkozata, amely szerint a tűntetések „az elnökválasztás első fordulójáig fognak csupán tartani”. Putyin győzelmét pedig még senki sem vitatja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr674123551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterlövész 2012.02.17. 19:46:05

Remélhetőleg kezdetét veszi ott is valami pozitív, ha már erre a meggyengülésre ennyi időt kellett várni. Lassan felébredhetnének ott is. Persze a szocializmusból való kilábalás hosszú folyamat.

Hertelendi 2012.02.17. 19:50:45

@Dr. Mesterlövész: Először itt kezdődjön el valami!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.17. 20:08:26

Azt hiszem, hogy Oroszoknál azt látjuk, hogy pár év múlva mi lesz nálunk. Nálunk is még csak most ébredezik az ellenzék a kormány nagy lendületű ámokfutása után.

Most persze a nagyméltóságú Ork bán rögtön úgy érzi, hogy hazaárulókkal van körülvéve. Az a kérdés, hogy mikor lesz nálunk is újra olyan, hogy "politikai fogoly". Az Audis környezetvédőt azt hiszem, hogy nyugodtam idesorolhatjuk. Valamint a tibetiek berendelését. Alakul nálunk is a dolog... :(

Mesterlövész 2012.02.17. 20:30:46

@Hertelendi: Itt kezdődhetett volna, de azt hiszem, hogy ez a néhány év sokszorosan vetette vissza az ország helyzetét. Ha valami csoda folytán itt is befejeződne a szocializmus, lehetne remény.

hegyilány 2012.02.17. 22:00:18

a miniszterelnök is, hangot adott azon aggodalmának, hogy erős nyugati befolyás áll az ellenzék mögött "
Hát. Igen. Az fel sem merül (esetleg) némelyekben" sem, hogy inkább valamiféle folyamat indult el, vagy éppen teljes- részbeni elégedetlenség.
Kísért a nyugat, ott az oroszoknál (is)?

beaver 2012.02.17. 22:04:08

Dr. Mesterlövész 2012.02.17. 19:46:05

Már elkezdődött valami, Putyin leszámolt az értetlen, együttműködésre nem hajlandó oligarchákkal, megakadályozta az orosz olaj és gázvagyon külföldi kézre juttatását (Hodorovszkij azóta is Szibériában varrja a kesztűket), ebből következően hogy a saját erőforrásaikat ők használják fel, továbbá az adózás megreformálásának köszönhetőena gdp és az életszínvonal a korábbi évekhez képest brutálisan megugrott:
www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:RUS&dl=hu&hl=hu&q=russian+gdp

A fentieket a "demokrácia" keretei között, amely egyébként sosem volt Oroszországban, nem lehett megoldani. Úgy gondolom Putyin teljesítette küldetését, ezért is a legnépszerűbb politikus otthon.
süti beállítások módosítása