Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Bevándorlás igen, kettős állampolgárság nem?

SZEMLE

2012. március 28. - Máté Bence Péter

paspoort_vk_1.jpgA holland kormány megszüntetné a kettős állampolgárságot, az államtanács kritikája ellenére. Wilders pártja szerint a kettős állampolgárok nem hűek Hollandiához. Egy év alatt mégis 40.000-rel nőtt a kettős állampolgárok száma.

volkskrant.nl
 

A heves kritikák ellenére a holland kormány csökkenteni szeretné a kettős állampolgárságúak számát, ezért a jövőben megszüntetné a kettős állampolgárság lehetőségét. A törvényjavaslat szerint, aki megkapná a holland állampolgárságot, fel kellene adnia az eredetit (kivéve olyan országok esetében, amelyeknél nem lehetséges az állampolgárságról lemondani, mint pl. Marokkó): az a holland állampolgár, aki felvesz egy másikat, elveszítené a holland útlevelét. Továbbá csak az válhatna holland állampolgárrá, aki egy meghatározott minimális jövedelemmel és legalább 2 év munkatapasztalattal vagy szakképesítéssel, valamint megfelelő nyelvismerettel rendelkezik.

Aki holland állampolgárrá szeretne válni, annak azért kellene lemondania eredeti állampolgárságáról, mert ezzel az integrációt ösztönözné a kormány. Az állam és egyén között fennálló jogok és kötelezettségek miatt akarja a kormány, hogy az emberek egy állampolgársággal rendelkezzenek. (Azon külföldiek esetében, akik holland állampolgárral kötöttek házasságot, 3-5 évre tolnák ki a honosítás idejét.)

Az Államtanács (Raad van State) szerint azonban az integráció és a Hollandiával kialakított kapcsolat szempontjából jó volt a kettős állampolgárság intézménye. Szerintük a kormány nem fejtette ki, hogy ez miben változott volna. (A tanács ezt a véleményt már tavaly december 22-én megfogalmazta, de csak most hozták nyilvánosságra). Liesbeth Spies (CDA) belügyminiszter közölte, hogy a kormány a kritika ellenére ragaszkodik a tervekhez. (Az államtanács a kormány burkatilalom-tervezetét is ellenezte. Ahogy a Volkskrant című napilap egyik, a témával foglalkozó cikkének címe is mondja: Az államtanács és a kormány igen gyakran nem értenek egyet.)
Az Államtanács szerint a régi állampolgárság feladása nem erősíti a kötődést az új hazához.
 

spies_donner_vk.jpgLiesbeth Spies belügyminiszter (középen), Piet Hein Donner (jobbra)
volkskrant.nl
 

Az eredetileg a koalíciós szerződésben szereplő törvényjavaslat az új szabályokat felmenő rendszerben vezetné be, tehát a jelenlegi kettős állampolgároknak nem kellene egyik állampolgárságukról lemondaniuk. A törvényjavaslatot az akkori belügyminiszter, a szintén CDA-s Piet Hein Donner nyújtotta be, aki jelenleg annak az Államtanácsnak az alelnöke, amely most ugyanezt a tervezetet kritizálja (igaz, ez utóbbi minőségében eljárási és véleményezési feladatokat lát el, a tanács ajánlásait pedig bizottságok írják).

Geert Wilders pártja szerint akinek „többes állampolgársága" van, az nem lesz hű Hollandiához. Főként a marokkóiakra és a törökökre utalt ezzel. Az Államtanács szerint viszont állampolgárság és lojalitás nem járnak automatikusan együtt. Az ellenzéki D66 kritizálta a tervezetet, de a nagyobbik kormánypárt, a VVD is megosztott a témában. Az NRC Handelsblad politikai szerkesztője szerint a VVD-ben ez egy érzékeny kérdés, mert a párt támogatói között sok a bevándorló, és úgy érzik, hogy hátrányosan érintené őket ez a törvény.
 

dualnationality_chart_cbs.gifKettős állampolgárok második állampolgársága
cbs.nl
 

A CBS (a holland KSH) adatai szerint 1.2 millió hollandnak van második állampolgársága. A kettős állampolgárok közel fele marokkói vagy török állampolgársággal rendelkezik, őket követik a német, brit és belga kettős állampolgárok. Egy év alatt 40.000-rel nőtt a számuk (2010-2011), a növekedés felét a vegyes családokba születő gyerekek adták. A holland állampolgárságot felvevők száma viszont az 1990-es évek közepe óta nem volt ilyen alacsony, 18.000 fő (ebből 16.000 tartotta meg eredeti állampolgárságát is).

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr984344905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása