Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Az új tízparancsolat

2013. május 23. - Hörcher Ferenc

REZSŐHÁZY RUDOLF

Régebben, ha az uralkodó vagy elterjedt világnézeteket, ideológiákat szemléltük, aránylag egyszerűen azonosíthattuk azokat, mert mint kidolgozott, rendszeresített, tézisekben meghatározott doktrínák jelentek meg. A marxizmus-leninizmus volt ennek a jelenségnek kiemelkedő példája. De előtte a liberalizmus is egységes társadalmi és gazdasági szisztémát és emberképet ábrázolt.

68 2.jpg

1968 május 20, Sorbonne, Párizs. France24

            Az ideológiák hanyatlása óta sokkal nehezebben tájékozódunk az eszmék, fölfogások, értékek, érzelmek világában. A világosan megfogalmazott tételeket áramlatok váltották föl. Ezek nincsenek példás könyvekben meghatározva, alkotó elemeik nincsenek összehangolva.

            A mai legjellegzetesebb főáramlat az 1960-1970-es évek gyorsan lezajló kulturális metamorfózisából táplálkozik. De nincs kifejtett programja és nincs azonosító neve sem. Például, a „posztmodern” szó sokféle különböző jelenséget jelöl. Az áramlat politikai vetülete már könnyebben körülírható, mert a szocialista, liberális és zöld pártokban található meg.

            Noha ennek az áramlatnak követői a konzervatív vagy keresztény tábort azzal vádolják, hogy erkölcsi szónoklatokat tart és tilalmakkal ijesztget, ők maguk is tabukat és normákat gyártanak. Ez utóbbiakat tanulmányozva szerkesztettem egy új tízparancsolatot, mely az áramlat jellegzetes jelszavait sorolja föl. Íme:

  1. Légy hű magadhoz és keresd szabad önkibontakozásodat.

  2. Légy saját életed alakítója és önmagad bírája, valamint jogaid kivívója.

  3. Ne szennyezd a környezetedet.

  4. Csak fölújítható energiát használj.

  5. Ne diszkriminálj az emberek között.

  6. Segítsd a nőket, hogy vezető pozíciókba jussanak.

  7. Ne légy se idegengyűlölő, se rasszista, se homofób, se antiszemita.

  8. Bátorítsd a médiát, hogy mindent akadálytalanul mondjanak és mutassanak meg.

  9. Ne ítélkezz mások szexuális szokásai fölött (kivéve a pedofíliát) és válassz szabadon a különböző párkapcsolati formák között.

  10. Világosíts föl másokat, hogy mi a haladás és mi a maradiság.

A tisztelt olvasó kiegészítheti ezt a listát és minden tételét elemzés alá vetheti. Ez a kaland biztosan érdekfeszítő és izgalmas lesz.

 

                                                                       Rezsőházy Rudolf       

 

mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com       

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr925315355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hell István 2014.11.03. 13:14:02

Ezek az eszmék ("parancsolatok"), kiválóan összefüggésbe hozhatók a modern kereszténység tízparancsolatával, az emberi (személyes) szabadság és felelősség, az egyenlőség, a tolerancia (= az dobja rá az első követ) eszméivel. Szemben az ókonzervatív, többé-kevésbé posztfeudális kánonnal, amely messze eltávolodott a felforgató, "szubverzív" ((C) TGM) kereszténységtől.
süti beállítások módosítása