Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Barátja miatt mond le a miniszter

2011. október 16. - Hörcher Ferenc
Forrás: independent.co.uk

KOMMENTÁR

Távozik David Cameron kormányának védelmi minisztere. Liam Fox azért kényszerült a búcsúra, mert heves támadások érték egy közeli barátja miatt, aki tanácsadójának adta ki magát. A miniszterek viselkedését szabályozó kódexet valószínűleg szigorítani fogják.

 

 

 

A BBC híradása szerint huszonkétszer találkozott barátja a miniszterrel a Védelmi Minisztériumban, és 18-szor utazott vele külföldre, olyan célországokba, mint Srí Lanka, Izrael, USA, Szingapúr. Adam Werritty nem áll(t) a minisztérium szolgálatában, és ennek ellenére olyan névjegyeket osztogatott, melyeken az állt, hogy ő a miniszter tanácsadója.

Az egyik legtöbbet támadott epizódja a Werritty-Fox barátságnak egy Dubai-ban júniusban összehozott találkozó a védelmi államtitkár és a minisztériummal üzleti kapcsolatot építeni igyekvő üzletember között. A konzervatív politikus kénytelen volt elismerni, hogy helytelen volt minisztériumi köztisztviselő jelenléte nélkül fogadni az ajánlattevőt, de tagadta, hogy üzlet született volna a beszélgetés eredményeképp.

Fox azt állítja, hogy a huszonkét minisztériumi alkalom pusztán „társasági jellegű találkozás” volt. Ilyennek értékelte azt a megbeszélést is, amikor egy harmadik fél, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete is jelen volt. Szerinte barátja „soha nem volt ott a szokásos minisztériumi megbeszéléseken”, és vele soha „kereskedelmi vagy védelmi kérdéseket nem tárgyaltak” találkozóikon. A védelmi minisztérium közleménye szerint közös útjaikon Werrity „nem volt Fox úr delegációjának tagja, és nem vett részt hivatalos fogadásokon”.

Mégis, mi adott okot akkor a támadásra? Senki nem állította azt, hogy a védelmi miniszternek személyes előnye támadt volna Werrity ténykedéséből. Ám az ellenzéki Munkáspárt szerint megszegte a miniszterek viselkedését szabályozó kódexet. Az ügyben vizsgálatot követeltek, hogy tisztán láthassanak, vajon milyen háttere van az üzletembernek a védelmi iparban, és hogy nem foroghat-e fenn kényes adatok kiszivárogtatásának esete, vagy más nemzetbiztonsági kockázatról nem lehetett-e szó.

Liam Fox és delegációja egy külföldi látogatáson. Hátul, középen, lehajtott fejjel Adam Warrity
Forrás: europaquotidiano.it


A miniszterek viselkedését szabályozó kódex szerint a minisztereknek „biztosítaniuk kell, hogy ne támadjon – tényleges vagy látszólagos – konfliktus közéleti kötelezettségeik és magánérdekeik között”. Ha mégis ilyen támadás éri őket, a kabinetminiszterrel való egyeztetés után a miniszterek érdekeltségeit vizsgáló független szakértőhöz kell fordulniuk. A minisztereknek e megkötések ismeretében személyes felelősséget kell vállalniuk cselekedeteikért, és azért, hogy azokat hogy tudják megvédeni a Házban és a nyilvánosság előtt. Végső bírájuk azonban a miniszterelnök, aki dönt az érintettek ügyében. A megtámadott politikus elismerte, hiba volt részéről „összemosni a hivatali posztjából fakadó felelősségeket és egy barátjához fűződő személyes szálakat”, és ezért bocsánatot is kért. Azt is elismerte, hogy másokban az a „megtévesztő benyomás támadhatott, hogy Mr. Werrity hivatalos tanácsadó és nem pusztán egy barát.” Ám hozzáfűzte, hogy amikor tudomására jutott a névjegyek ügye, „világossá tette, hogy azokat ki kell vonni a forgalomból és nem szabad máskor használni”.

Politikai megfigyelők szerint Fox lemondásához az vezetett, hogy az ügyben vizsgálódó köztisztviselők által készített, még nem nyilvános anyag erőteljes nyelven kritizálja a minisztert kapcsolatáért. A BBC politikai szerkesztője, Nick Robinson szerint „röviden távozott, mielőtt – minden valószínűség szerint – erre felszólítják.

A távozó miniszter a következőképp magyarázta lépését: „Többször is említettem, hogy a nemzeti érdek mindig meg kell előzze a személyes érdeket. Most saját mércémhez kell igazodnom, és ezért nagy szomorúsággal úgy határoztam, lemondok a védelmi államtitkár pozíciójáról.

A politikai elemzők szerint Cameron elég időt hagyott miniszterének, hogy megvédje magát, de aztán be kellett látnia, hogy a kérdések özönével nem tud mit kezdeni a megtámadott, és ezért csütörtökön már úgy ítélte meg, hogy az államtitkár helyzete tarthatatlan. Az ellenzék is hasonlóan látta a helyzetet, de konzervatív képviselők védelmükbe vették a minisztert, azt állítva, hogy bár kétségtelen, hogy hibázott, az elkövetett vétség súlya nem volt olyan, hogy az indokolta volna a lemondást.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy a miniszter szakmai munkáját kevesen vonják kétségbe. Az átvett 38 milliárd fontos hiány lefaragásáért fájdalmas lépéseket vállalt a tárca költségvetésében, és sokak szerint igen jó úton haladt annak rendbetétele felé. Legfontosabb hagyatéka a Kadhafi rendszerrel szembeni sikeres katonai fellépés levezénylése marad. Távozása a miniszterekkel szembeni írott és íratlan szabályok erejének bizonyítéka. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr133305271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruzsbaczky Zoltán 2011.10.16. 10:01:26

Anélkül, hogy bárkit minősítenénk, érdekes megfigyelni, hogy némileg másként gondolnak a felelősségvállalásról a Csatornán túl. Persze ez a régóta fennálló hagyományoknak, szabályoknak a jele. (pl. miniszterelnöknek hetente egyszer fél óráig állnia kell az MP-k kérdéseit).

Yeto 2011.10.16. 15:41:36

Miniszter vagy államtitkár, el kéne dönteni...

Földi Bence 2011.10.16. 16:14:07

@Yeto: Köszönjük észrevételét, javítottuk!

neoteny · http://word.blog.hu 2011.10.16. 16:16:03

@Yeto:

In some countries and territories, including Hong Kong, the Philippines, the UK, and the US, holders of some posts equivalent to ministries are called secretaries of state, sometimes referred to simply as secretaries (e.g., the Home Secretary).

en.wikipedia.org/wiki/Minister_%28government%29

Mindenesetre amikor magyarra fordítanak, az egyértelműség kedvéért mindig miniszternek kellene fordítani.

Hörcher Ferenc 2011.10.16. 18:14:52

Kedves hozzászólók,

elég régóta fordítok ahhoz, hogy a problémának tudatában legyek. Ahogy az utolsó bejegyzésből is látszik, az angolok a két kifejezést felváltva használják. A fordító persze erőszakot tehet a szövegen, de én - ha már egy másik oszág politikai kultúrájával ismerkedünk - a terminológiai szigorúság-lazaság kérdését is fontosnak tartom - igaz, jelezhettem volna, hogy tudatosan használom az angol forrásokhoz hasonlóan hol az egyik, ho la másik kifejezést. Mivel a személlyel kapcsolatos kétely így nem merülhetett fel, remélem, nem volt értelemzavaró a kísérlet, de az olvasói elvárásokhoz természetesen alkalmazkodunk.

Hörcher Ferenc 2011.10.16. 18:17:00

@Ruzsbaczky Zoltán:
Igen, én is úgy gondolom, hogy alacsonyabban van az ingerküszöbük jó néhány kérdésben, a politikusok felelősségvállalása tárgykörében. És talán ez csakugyan figyelemre méltó.
süti beállítások módosítása