Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Minden idők egyik legnagyobb politikai bakija

2011. november 17. - Fekete Balázs.

 Yves Leterme, belga politikus nehéz kérdést kap
Forrás: Hirado.hu

KOMMENTÁR

     Francia himnusz belga nemzeti ünnepen? 
     Ciki… – Yves Leterme esete a Marseillaise-zel
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Van a politikai kultúrának egy olyan vetülete, mely általában kevesebb figyelmet kap az elemzésekben. Ez a politikai élet gyakran alig látható mikro-szintje, mely mindennapi apró, politikai természetű cselekedetekből áll: például széles mosolyok és hosszas kézrázások, óvoda- és iskolalátogatások, tiltakozások, válaszok és viszontválaszok  és így tovább. Ezekből a napi rendszerességű, gyakran ritualizált cselekvéssorokból áll össze annak a vászonnak a finom, vagy éppen durvább, szövete, melynek előterében az „igazi, nagy dolgok” történnek.

Néha ez a vászon, amit általában úgy megszokunk, hogy már szinte észre sem vesszük, azonban felfeslik, szétszakad egy pillanatra, és ekkor nagyon vicces dolgok történnek, melyek olykor bizony sokat elárulnak egy országról. A belga politikai élet egyik ilyen legviccesebb, vagy legcikibb pillanata, ízléstől függően lehet választani, 2007 nyarán játszódott le. Ilyen csak Magritte országában, a szürrealizmus egyik őshazájában történhet meg, de itt meg is történt.


Leterme-t 1:12-nél kérdezik a himnuszról.

2007. július 21-én, Belgium nemzeti ünnepén az egyik belga csatorna kiváló és megdöbbentő riportsorozatot készített, melyben azt tudakolták különféle vezető politikusoktól, hogy ezen a napon mit ünnepelnek (tudniillik I. Leopold (Lipót) megkoronázását). Maguk a válaszok is megérnek egy misét, de ami ennél érdekesebb, hogy Yves Leterme (CD-V, flamand kereszténydemokrata), akkori potenciális miniszterelnök-jelölt és egyben az egyik legnépszerűbb politikus legnagyobb szerencsétlenségére összefutott ezzel a stábbal, és minden idők egyik legnagyobb politikai bakijával sikerült csak a helyzetből kikeverednie. Önmagában már az sem semmi, hogy rosszul tudta, hogy mit ünnepelnek, szerinte ugyanis az alkotmány kikiáltását, de amikor ez után megkérték, hogy énekeljen pár szót a belga himnuszból, akkor magától értetődően elkezdte a Marseillaise-t. Vetítő leáll, film kimerevedik, mindenki lefagy. Lehetséges ez, hogy egy vezető politikus nem tudja a hazája himnuszát? Leterme ezután a lehető legtermészetesebben távozott a tett színhelyéről… Már este, természetesen, ezzel volt tele a teljes belga sajtó.

Yves Leterme
yvesleterme.be

Képzeljük el egy pillanatra, hogy nálunk ez megtörténik. A mindenkori miniszterelnök-jelölt március 15-én egy tévéinterjúban elkezdi a szlovén, vagy mondjuk az osztrák himnuszt énekelni. Már látom is a reakciókat, melyek kiválóan felfűzhetőek a „Monnyon’ le!”, idegenszívű, nemzetáruló pontok által kijelölt egyenesre. Hatalmas, ordenáré botrány lenne belőle, és nagy valószínűséggel egy politikai karrier vége is. A közvélemény őrjöng, a megmondók megmondják, a politikus meg olajat önt a tűzre azzal, hogy idióta magyarázatokat talál ki, ahelyett, hogy csendben maradna.

Mi történt Belgiumban? Semmi, Leterme súlyosan leégett, egy napig mindenki rajta röhögött. Majd tovább politizált kacsázva a belga kormányalakítás dzsungelében, 2008-ban miniszterelnök lett, a Fortis-botrány miatt lemondott, 2009-ben újra miniszterelnök lett, 2010-ben újra lemondott, és az utóbbi hónapokig vezette az ügyvivő-kormányt. Sokak szerint megbízott miniszterelnökként messze az eddigi legjobb teljesítményt nyújtotta. Hamarosan az OECD-hez távozik, főtitkár-helyettesnek.

Megkérdeztem a barátaimat, mi a véleményük, visszatekintve, Leterme himnusz énekléséről. A válasz egyöntetű: jó poén volt, vicces, rámutatott arra, milyen identitás problémákkal küzd ez az ország. Voltak, akik mentegették, nem is csoda, hogy elrontotta, hiszen az édesapja francia anyanyelvű, és francia környezetben nőtt fel.

A vászon tehát újra kisimult, és minden megy tovább a maga útján. Egy jó politikusnak volt egy rossz, egy országnak pedig egy vidám napja, mert jót nevettek rajta. Itt mindennek meg van a maga helye, minden előbb-utóbb a helyére kerül, még a politikában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr683388086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.11.17. 14:35:59

Magyarországnak a belga példát kéne alkalmaznia: évekig nincs kormány, mégis működik a gazdaság. A magyar politikusokat elnézve elég nagy a reális esélye, hogy itthon is működne a dolog :D

mindphaser (törölt) 2011.11.17. 14:44:16

Hát azért az idei kajak-kenu Vb-n a Német helyett a Náci himnuszt lejátszók is ott vannak a toplistában...

kicsijuti 2011.11.17. 14:49:38

@mindphaser: azért azt túlzás "náci" himnusznak nevezni, a dallama u.a. csak nem a második versszaktól énekelték hanem az elsőtől és ez nem csak hitler alatt volt Németország himnusza.

Muad\\\'Dib 2011.11.17. 15:13:22

Azért kár keverni ezt a példát más országokkal. Mivel olyan, hogy belga nem igen létezik, így mérhetetlenül nem érdekli őket a himnusz sem. Már abból is látszik, hogy a himnuszuknak van egy francia és egy holland változata.

Édy, aki Endre 2011.11.17. 15:31:43

Csak trendi az alak, nem afféle nacionalista izé. :)

Édy, aki Endre 2011.11.17. 15:43:15

Amúgy sem kell csodálkozni. A belgák a maguk européerségükben nem annyira vevők az atavisztikus nacionalizmusra. Még a saját nemzeti ünnepeikkel sincsenek tisztában. :)

"He also made a mistake over Belgium's national day, saying it marked the "proclamation of the constitution". It actually commemorates the inauguration of Leopold I as the country's first king on 21 July 1831. According to an opinion poll cited by RTBF, just one in five Belgians knows why Belgium has its national day on 21 July." (news.bbc.co.uk/2/hi/6911509.stm)

krausz2 2011.11.17. 15:45:40

A himnusz nem ismerése valóban nem feltétele a miniszterelnöki kinevezésnek.
Mi azért fejlettebbek vagyunk ezen a téren
nálunk például helyesen írni sem kell az államfőnek.

Füredi 3.0 2011.11.17. 15:46:45

Jézus mária, ez komoly? Nem rontotta el, direkt csinálta. A közvélemény meg azért nem őrjöngött, mert vagy egyet értett vele (vallonok), vagy leszarták (flamandok).

Muad\\\'Dib 2011.11.17. 15:48:12

@Édy, aki Endre:
Édes, ahogy keveritek a szezont a fa**ommal. Naná, hogy nincs belga nacionalizmus, lévén olyan, hogy belga nem létezik. Ellenben nagyon is van flamand és vallon nacionalizmus. Ezért nem volt évekig kormányuk, és ezért mondta az említett politikus kapásból a francia himnuszt.

2011.11.17. 15:57:01

Igen, ezt is rosszul csináljuk. Igen, ők jobban csinálják. Igen, minden mást is. Igen, mindenki más is. Köszönjük, hogy bár nem vagyunk rá méltók, ma is tanulhattunk.

Édy, aki Endre 2011.11.17. 16:05:40

@Muad\\\'Dib:

Örülök, hogy vágod.

Odapakolhattam volna egy iróniára utaló szmájlit is a végére.

Legközelebb nem feledkezem meg róla, ígérem.

:)

Muad\\\'Dib 2011.11.17. 16:07:28

@Édy, aki Endre:
Ebben az estben mea culpa, nyilván elsorvadni készül az irónia-mirigyem. :)

Tuvalu 2011.11.17. 17:57:14

Egyébként júli 21 nem is a koronázásának a napja, csak hogy letette az esküt az alkotmányra.
Ha már tényleg ilyen szőrszálhasogatók vagyunk.

márta)) 2011.11.17. 18:19:40

Nahát! Hogy mik vannak! :)
Nincs ebben semmi különös. Az a lényeg, hogy énekelt.
hm?
:)))

márta)) 2011.11.17. 20:13:16

Szappanoperává duzzadó belga kormányalakítás"

Pár hónappal ezelőtt az egyik legbefolyásosabb politikus, a frankofón jobbközép pártszövetség elnöke Didier Reynders még úgy gondolta: ha októberig nem lesz kormány, akkor a király minden bizonnyal új választást ír ki, továbbra is a jól ismert felek tárgyalnak, s új választásokról a közeledő álláspontok miatt egyelőre szó sincs.
A politikai döntések gyors meghozatalában az idő is sürgeti a kormányalakítási tárgyalásokon résztvevő pártokat, hiszen amellett, hogy Yves Leterme december végével távozik a miniszterelnöki székből, a költségvetés - aminek a megalkotásában a kormányalakításról tárgyaló felek is részt vesznek - elfogadásával szintúhy lehetnek problémák."

kitekinto.hu/europa/2011/11/17/szappanoperava_duzzado_belga_kormanyalakitas

Érdekes nemzet) De de fellelhető bennük az alapvető politikai kultúra.
:)
süti beállítások módosítása