Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Cseh kiállás Orbán mellett

2012. február 27. - Hörcher Ferenc
 Nečas és Orbán
hetivalasz.hu

KOMMENTÁR

A magyar-cseh kapcsolatok korántsem voltak olyan rózsások, hogy azok e határozott lépést indokolnák.

 

 

 

Ezért aztán érdemes komolyan venni Petr Nečas nyilatkozatát, mely kritizálja az EB ajánlását, és kiáll Magyarország mellett. A cseh miniszterelnök, aki ismeretesen a Polgári Demokrata Párt (ODS) tagjaként nyerte el megbízatását, azért helyteleníti a Bizottság döntését, mert szerinte a tagállamokat egyenlő elbánásmódban kell részesíteni, márpedig hasonló problémával jó pár ország küzd az Unión belül. Ha pedig csak a magyarokról születik ilyen elítélő határozat, az bizony azt a látszatot keltheti, hogy nem is a költségvetési fegyelmezés a közvetlen cél, hanem a politikai megregulázás.

A cseh miniszterelnök persze nem először penget Brüsszellel szemben kritikus húrokat. Hisz a cseh kormány a maga részéről úgy döntött, az ország a közeljövőben nem csatlakozik az európai stabilitási paktumhoz sem. Ezt a döntését persze ugyanúgy támadják külföldön és odahaza is, mint Cameron brit kormányfő ellenkezését, vagy a kis ideig habozni látszó Orbán Viktor álláspontját. A Lidové Noviny című konzervatív lap azonban kiáll a cseh miniszterelnök mellett, mondván, Orbán ugyan nem éppen „álompartner”, de ezúttal helyes volt kiállni mellette. Hisz a magyar hiány pillanatnyi állása egyáltalán nem indokol ilyen radikális figyelmeztetést. Ez pedig erősen olyan látszatot kelt, hogy mégiscsak a magyarokkal szembeni általános közhangulatnak, s nem a tényeknek engedett a Bizottság.

Orbán, Necas és Tusk
forrás: Burger Barna


Az ügy előzménye, hogy múlt szerdán a Bizottság bejelentette, mintegy 143,5 milliárd forintnak megfelelő kötelezettségvállalás folyósításának felfüggesztését javasolja, a túlzotthiány-eljárásban tett brüsszeli ajánlások makacs magyarországi figyelmen kívül hagyása miatt. Az is a történethez tartozik, hogy a brüsszeli indoklás szerint jövőre biztosan három százalék fölé fog kúszni a deficit. Márpedig ez a jövőre vonatkozó ítélet jóslat, s ilyenekre a művelt világban nem szokás jogi érvelést alapozni.

A cseh belpolitika felől szemlélve is érdekes lehet a történet olvasata. A cseh konzervatív lap szerint ugyanis Petr Nečas belpolitikai ellenfelei számára is világossá teszi így, hogy mi volt saját, korábbi döntésének az oka. Tehát nem pusztán a rokonszenv és szolidaritás megnyilvánulásáról, hanem saját hátországát is biztosítani próbálja ez által.

Emlékezetes, hogy az EB ajánlása még nem tekinthető az ügyben döntésnek. Hogy a színfalak mögött éles csata zajlik a politikai befolyásolás céljával, arra is utal a FAZ cikke, amely megpróbálja kész tényként beállítani a magyarokkal szembeni szankciót, s ez által maga is próbál politikát „csinálni”.

Necas
magyarkurir.hu


S végül még egy adalék: az ifjan az állampárt ifjúsági szervezetében is megfordult cseh kormányfő Donal Tusk és Orbán Viktor társaságában létrehívója volt az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (Platform of European Memory and Conscience) európai együttműködési fórumának, mely a totalitarizmus bűneit kutató intézetek európai hálózataként fog működni. Mivel emlékezetes módon Tusk lengyel kormányfő is kiállt a magyarok mellett, elmondható, hogy a volt szocialista táborhoz tartozó közép-európai országok történelmileg sokkal érzékenyebbek, mint a kifejezetten dogmatikusan politizáló európai politikusok, döntéshozók. Az persze kérdés, hogy ez az összhang meddig tartható fenn e régióban, ám pillanatnyilag úgy tűnik, a magyarok számára kulcskérdés, hogy találjanak szövetségest az európai színtéren. S az is evidensnek látszik, hogy ilyenre könnyebben akadnak a volt szovjet érdekszférához tartozó, egykor elnyomott országok között, már csak hasonló történelmi tapasztalataik okán is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr264215987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2012.02.28. 13:32:12

@mendson: Egyetemi tanárhoz van szerencséd.

Idet 2012.02.28. 13:41:58

@is: A manyupot akkor nyúlják le bizonyíthatóan, amikor az első manyupos első nyugdíjas fizetésnapkor nem fog nyugdíjat kapni. A manyup egyébként nem takarékpénztár, amiből kellő mennyiségű összeg felgyűlte után kivesszük a pénzt.
Az állami nyugdíjakkal bánt úgy a Kádár- rendszer, mint a Csáky szalmájával, mert bedobták a pénzt a nagykalapba, ahonnan minden állami szerv kivett, ha kellett valamire, és az égadta egy világon senki sem ellenőrízte, hogy hová lett a pénz. Az eggyel régebbi átkosban befektették a nyugdíjakat.
Tehát, a mai nyugdíjasok pénzét sinkófálták el az elvtársak, azért kell (részben) a mi befizetéseinkből az apáink-anyáink nyugdíját finanszírozni.

Idet 2012.02.28. 13:42:59

@Hörcher Ferenc: Éppenhogy nem! Úgy gondoltam, az úr kissé nagyobb tiszteletet tanúsíthatna!

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 13:43:18

@mendson: Szerintem olyan döntést hozott, amilyet még egyetlen másik országgal kapcsolatban sem hozott, "...vélelme okán".

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 13:45:04

@Idet: Biztos, hogy úr? :)
Szerintem az érveknek tanúsítsunk tiszteletet, ne a címeknek!

Idet 2012.02.28. 13:57:14

Hát, a -son végződés...:)
Abban igaza van, profeszor úr, hogy a címeknekkel szemben - érdemtelenül - ne tanúsítsunk tiszteletet. Véleményem szerint azonban annyi mindennel szemben szokás tiszteletlennek lenni manapság, hogy hajlok bizonyos címek csaknem feltétlen elismerésére. Ha az ember nem méltó rá, az egy másik problema.

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 14:05:39

@Idet: Meggyőzött. De azért az is fontos, hogy "csaknem".
S hogy nap mint nap meg kell szolgálni, hogy méltó legyen.

Idet 2012.02.28. 14:10:37

@Hörcher Ferenc: Hadd hízelegjek egy kevéssé, illetve inkább elismerésemet fejezném ki: kedvelem az írásait, és ha a tv-ben - pl. a Péntek 8-ban, - az ön neve is feltűnik, azt a műsort nem szoktam kihagyni...

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 15:06:03

@Idet: Köszönöm, jól esik. De az elismerés kifejezése tényleg nem hízelgés, ha jól is esik annak, akit érint.

Idet 2012.02.28. 15:33:55

@Hörcher Ferenc: Mit Acht und Ehre.
Remélem, hogy a közép-európai országok ilyetén kiállása egymás mellett egyre kevésbé lesz alkalomszerű. Csak belátjuk végre, hogy sok ponton érintkező történelmünk, meghatározott geopolitikai helyünk és hasonló gazdasági helyzetünk egyszerűen predesztinál az összefogásra. Nem szükséges egymás keblére borulnunk, de felismerhetnénk - és érvényesíthetnénk! - közös érdekeinket.

mendson 2012.02.28. 15:43:11

@Hörcher Ferenc: Ennek csak és kizárólag egyetlen oka van (már, ha eltekintünk a fidesz és kormánya orgiájától az eu nevü porcelánboltban).2011 első félévében az eu elnökség keresztül vitte a szankcionálás szigorítását a maastrichi kritériumok megsértőivel szemben.És ugye mindig van egy első.Na és ki lesz általában az első "áldozat"? Azonos hibapontszámok esetén akit a legtöbben utálnak.Emlékeztetnélek egy, már történelmi eseménysorra.1848-49 bukása után.Angliába látogató Kossuthot vállán vitte a londoni nép és első külföldiként szólhatot a két ház együttes ülésén a washingtoni capitoliumon.Szóval a igen kitünő hire volt hazánknak.Ezek után 70 évvel nem talált egyetlen egy baráti hatalmat országunk amely megakadályozni akarta a triannoni katasztrófát.És az okát szépen megtalálja Ady által 1905-ben irt cikkeiben.Szinte szó szerint ugyan úgy viselkedett a nemzetközi közösséggel és prominens személységeivel az akkori jobboldali elit,mint a mai.Na és mit ad isten, már óvodás az a német gyerköc akit animációs filmen tanítanak a demokrácia mibenlétére és a demokratikus normák, viselkedések megsértésére Magyaro. a negatív példa.Szóval 15-20 év múlva nem lesz a földön ember aki elhiszi, hazánk volt a változás mozdonya 1988-89-ben.És ez csak látszólag off.

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 15:44:03

@Idet: inkább ne úgy - félreérthető.
AZ érdekközösség viszont áll.

Hörcher Ferenc 2012.02.28. 15:48:19

@mendson: A példája nekem is szolgáltat érvet.
Kossuthot ugyan vállukon hordozták, de senki nem mentette meg az osztrák-orosz túlerővel szemben.
Nehéz jól politizálnunk, és igaza van, hogy elitünk sem jeleskedik szokásosan.
A magyar diplomáciatörténet nem igazán ünnepelhető.
És a politikai vezetők sem.
Lásd az I vh után Károlyiékat.
Vagy Kádárt 56-ban.
És elismerem, a jobboldal is sok-sok hibát, bűnt követett el korábban is, és sokat hibázik a mostani garnitúra is. De a bajba nem ők rángatták az országot. (Még ha van is felelősségük abban, hogy idáig jutottunk.)

mendson 2012.02.28. 15:53:45

@Hörcher Ferenc:Mert nem tudta lévén Anglia igen csak messze van, de mindenkor megvédték (az usa is) a korai idökben (amikor egész európában kerestette a 48-asokat Ausztria) az emigrációt. Vitánk abszolut értelmetlen.

Idet 2012.02.28. 15:57:03

@Hörcher Ferenc: A rossz emlékezetű KGST és Varsói Szerződés - hát, igen.
Ahogy látom, az EU is kezd KGST-szindrómában szenvedni. Az a baj, szerintem, hogy ami gazdasági közösségnek indult, az politikai közösség híján nem tud tovább fejlődni, a tagállamok és a szatellitek pedig igencsak berzenkednek a szorosra vont politikai közösség ellen - a két vezér kivételével.

Idet 2012.02.28. 16:00:14

@mendson: Hát ez az. A más érdemét vagy igazát el nem ismerni, a magunkét fennen hangoztatni.

2012.02.29. 18:04:33

@Hörcher Ferenc:

termekpiac.bekesmegye.com/aktualis-gazdasagi-hirek/modositjak-a-koltsegvetest

Hogy tud valaki Békésmegye online-ra találni egy országos gazdasági kérdésben? :)))
Mindegy, az első mondatot idézem (más kérdés, hogy ellentmondásos a grafikon szövege, a három forrásról egyszerre meg ne is beszéljünk):

"Ha nincs a magán-nyugdíjpénztári vagyon "beszámítása", a hiány elérné (megjegyzés:2011-ben) GDP-arányosan az öt százalékot"

Nos, hát erről beszélnek, mint katasztrofális költségvetésről azok, akik értenek hozzá.

De azért valóban "fontos" dolog az impotens gazdaságpolitika és ehhez köthető irdatlan pénzvesztés mellett a cseh vállon veregetés.
Érthetőek ezek vagy honnan közelítsük még meg a kérdést?

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 20:55:42

@MikeBoy: KEdves MikeBOy, csak a grafikon miatt adtam ezt a linket, hirtelen ezt találtam.
És erre pont nem reagált. Pedig elég egyértelmű a sár, és hogy milyen irányba haladt a mostani kormány.
Ha ez a gazdaságpolitika impotens, az előző kifejezetten káros volt. Ezt kellene elismernie annak a baloldalnak, amelyik eladósította az országot.

2012.02.29. 21:02:03

@Hörcher Ferenc:

Ott van az idézett mondat a mnyp beszámításáról.
Valóban nem érti ön meg ez mit jelent?
Válaszoljon a kérdésemre!

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:06:20

@MikeBoy: Kedves MikeBoy, örömmel válaszolok. Úgy gondolom, hogy a mnyp-be kényszerítés méltatlan volt, és a rendszer maga is fenntarthatatlan volt, ahogy azt korábban már a baloldali kormány is felismerte.
Ettől még a beavatkozás nem vált szebbé, készséggel ismerem (ahogy Orbán is tette, az évértékelőn).
Ám ne feledje, milyen állapotban adták át a kormányrudat az elődök - a közvetlen összeomlás fenyegetett.
És Ön fog reagálni a grafikonra? :)

2012.02.29. 21:06:27

@Hörcher Ferenc:

Hogy érdemben reagáljak (pedig ez trivialitás): a grafikon nem mutat valós képet a 2011-es költségvetésről.
Aki az egyszeri tétellel nem korrigál az olyan amatőr és buta hibát vét, amivel nem igazán lehet mit kezdeni.

A 2011-es költségvetés hiány 5%! Többek között ezért büntet minket az EU. Nem mintha ők mást mondanának a témában.

2012.02.29. 21:11:44

@Hörcher Ferenc:

Uram! Ön semmit nem válaszolt a felvetésre.
Teljesen mindegy, hogy az a pénz a mnyp-ből vagy Náncsi Mama szekrényéből származik (az egy teljesen más téma). A lényege, hogy egyszeri tétel.
Mivel láthatólag nem tiszta modelleznem kell.

Van magának 100 magának adóssága és 10 megtakarítása.
Majd lesz 95 adóssága és 0 megtakarítása.

Melyik a jobb? Válaszolok is: nyilván az első.

De a kormány előállította a másodikat az mnyp megszüntetése után. És azzal az 5 hiánnyal a költségvetést foltozta.
Ezt nem lehet így elfogadni!

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:13:39

Ha befolyt a költségvetésbe a tétel, akkor az valós szám. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy egyszeri bevétel, tehát a jövő évben nem lehet számolni vele.
Meg természetesen lehet vitatni a jogszerűségét.
Amúgy pedig az 5 százalékos adat sem változtat alapvetően a költségvetés alakulásának trendjén.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:17:36

@MikeBoy: A példája sajnos sántit.
A mnyp-be ugyanis költségvetési pénzek folytak el.
De azt hiszem, világosak az álláspontjaink. Ön az 1,8 % különbségen lovagol, én pedig az előző kormány bűnös felelőtlenségére szeretném irányítani a figyelmét.

2012.02.29. 21:17:37

@Hörcher Ferenc:

Válaszoljon:

Melyik a jobb és menyivel?
GDP arányosan:

A 80%-os hiány és a 10% megtakarítás?
vagy
75% hiány és 0% megtakarítás?

2012.02.29. 21:20:18

@Hörcher Ferenc:

Nem érdekel az előző kormány!
A kérdés az EU miért büntet minket?

Többek között azért, mert ők tudják, hogy a 2011-es költségvetést úgy kell nézni, ahogy írtam.

Az előző nyolc év siralmas volt. De ez indifferens abból a szempontból, hogy a 2011-es gazdasági év még siralmasabb.

Ne véletlen, hogy a tisztán jobboldali gazdasági szakértők is kihátráltak régen.
Ehhez ember nem adja a nevét, max Matolcsy György

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:21:10

@MikeBoy: Erre már válaszoltam: rossz a példa.

2012.02.29. 21:22:20

@Hörcher Ferenc:

"A mnyp-be ugyanis költségvetési pénzek folytak el."

NEM SÁNTÍT A PÉLDA!

Mivel a hiányban ez benne van. A hiányt hasonlítottam össze a példákban. A mnyp okozta hiány is benne volt a számokban.
Abban a durván 80%-ban ahonnan indultunk váltáskor

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:22:37

@MikeBoy: Ha a kérdés az, az EU miért büntet, akkor nem mondhatja azt, hogy nem érdekli az előző kormány, ha 2004 óta folyik ellenünk a túlzott deficithiány miatti eljárás.
Ha nem haragszik, szerintem világosak a pozícióink, innen kezdve nem tudunk érdemben továbbhaladni.
Üdv,
HF

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:24:10

@MikeBoy: Akkor mit ért a 10 % megtakarításon?

2012.02.29. 21:24:54

@Hörcher Ferenc:

Mellesleg cáfolnom sem kellene!
Ugyanis indifferens a kérdés szempontjából, hogy a manyup pénz (vagyis a megtakarítás) hogyan termelődött.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:27:05

@MikeBoy: A manyup pénz természetesen nem tiszta megtakarítás volt, mert költségvetési pénzekből dagadt.

2012.02.29. 21:31:44

@Hörcher Ferenc:

Politikus elmenekülhet! Ön sajnos NEM! ;)
Van egy közgazdasági elv: Ennek lényege, hogy indifferens a múlt a jövőben hozott döntések szempontjából.
Amikor azt írtam 10% megtakarítás és 80% hiány, akkor nem volt szó arról ez hogyan keletkezett!
De azt azért remélem elismeri Ön is, hogy a hozott anyagból kell főzni.
Tehát: A fidesz a hozott anyagból azt főzte ki, hogy a 80%-os hiányból és 10% manyup megtakarításból (ami: technikailag 70%-os hiány, ez KRITIKUS)főzött egy 75%-os hiányt és ELEVERT 5%-nyi pénzt.
És ennek semmi köze ahhoz, mi volt az elmúlt 8 évben.

Ennek csak egy végkonklúziója van: a 2011-es költségvetés ugyan olyan rossz, mint a legrosszabb mszp idők egyike!
Aki ért a közgazdaságtanhoz ezt látja.

2012.02.29. 21:34:52

@Hörcher Ferenc:

"A manyup pénz természetesen nem tiszta megtakarítás volt, mert költségvetési pénzekből dagadt.
"

És akkor mi van? :)))
Talán nem ártana folytatni az érvelést, mert attól az a 3000 mrd még ott volt az mnyp-kban.
És gyakorlatilag az egésszel lehetett volna csökkenteni a hiányt.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:38:39

@MikeBoy: KEdves MikeBOy,
Nem haragszik, de a hiábavaló huzakodásnak nem látom értelmét.
Azért elismétlem vitapontjaim:
1. Az, hogy egy költségvetési helyzet hogy áll elő, nem irreleváns - politikailag.
Épp azért, mert hozott anyagból kell dolgozni.
2. Nincs 10 %-os megtakarítás, mert abban is költségvetési kiadások szerepelnek.
3. A 75-5-ös arány is légből kapott, nem igazolt, hogy ez történt volna, tehát mint példa, rossz.
4. És ennek bizony súlyos köze van az elmúlt nyolc évhez, hisz 2004 óta vizsgálják a túlzott deficitünket, és most telt be a pohár.
5. A grafikon világosan mutatja (még ha 5 %-kal számolunk is), hogy mennyivel jobb a költségvetés, mint a korábbiak voltak.

márta)) 2012.02.29. 21:39:27

Bocsánat!
Az "előző kormány" így adta át az országot.

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.

Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.
A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

Egyébként, az, hogyan van eladósodva az ország,) a rendszerváltás ügye"- kormányokon átivelő probléma.
Úgy gondolom)nem éppen helyt álló, egyik-vagy másik kormányt, politikai oldalt hibáztatni, csak- és csakis egyik oldalt.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:39:57

@MikeBoy: Hogy lehetett volna a hiányt csökkenteni további állami kiadás révén?

márta)) 2012.02.29. 21:40:30

Matolcsy-féle csodaváró gazdaságpolitika.
hm??
:)))

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:42:59

@márta)): Politikailag egy évig kormányozni, mindenféle legitimitásról lemondva, egészen más, mint megválasztott kormányként, négy éves perspektívával, választói akaratból kormányozni.
Ezért a Bajnai-féle kétségtelen megszorításokat nem tudom másként értelmezni, mint a politika egy éves befagyasztását.

márta)) 2012.02.29. 21:49:36

Az IMF-megállapodás nélkül Magyarország még legfeljebb egy-két évig tudná piaci forrásokból refinanszírozni az államadósságot Orbán Viktor szerint.
A kormányfő a Dow Jones Newswiresnek adott interjúban elmondta, a jelenlegi 9 százalék körüli kamatfelárak mellett ezen túl fenntarthatatlanná válna az adósságpálya.

Az IMF-megállapodáshoz azonban feltétlenül szükséges, hogy a kormány dűlőre jusson Brüsszellel az Európai Bizottság által kifogásolt törvények tekintetében. Ennek érdekében az év eleje intenzíven folynak az egyeztetések, a kormány legutóbb pénteken küldött levelet Olli Rehn gazdasági biztosnak és José Manuel Barroso EB-elnöknek arról, hogy mit szándékozik tenni az ország ellen folyó kötelezettségszegési eljárások megszűntetése érdekében.
Az EB szóvivője szerint a kormány állásfoglalására sürgősen válaszolni akarnak, de még nem tűztek ki időpontot arra vonatkozóan, mikor is értékelik majd az abban foglaltakat.'
(02.22)

ecoline.hu/makro/2012/2/22/Orban_az_IMF_nelkul_legfeljebb_ket_evunk_ma_O4F3J2#rss

Na.Igen. A nyugdíjpénzek téeszesítésével, a különadókkal, stabilizálta? ideig-óráig :) a kormány a költségvetést,.... aztán pedig) jön az összeomlás. gondolom, :)

2012.02.29. 21:51:21

@Hörcher Ferenc:

1. Az, hogy egy költségvetési helyzet hogy áll elő, nem irreleváns - politikailag.

Hogy az a jóságos!
Nem irreleváns politikailag?
EMBER itt pénzt kell elosztani zsák számra!
Mit képzel maga? Hogy politikailag lehet teljesen inkompetens gazdasági döntéseket hozni?

2. Nincs 10 %-os megtakarítás, mert abban is költségvetési kiadások szerepelnek.

A 300 mrd Ft, ami a manyupokban volt az mi a jó bánat?

3. "A 75-5-ös arány is légből kapott, nem igazolt, hogy ez történt volna, tehát mint példa, rossz."

Pedig még oly jó is voltam, hogy kikompenzálta a devizaárfolyammal. Hisz tudjuk nem 75% a hiány, hanem több!
Értsd: a kormány felé csaltam a számokkal!

"4. És ennek bizony súlyos köze van az elmúlt nyolc évhez, hisz 2004 óta vizsgálják a túlzott deficitünket, és most telt be a pohár."

Említettem egy közgázos elvet! Maga erre azzal jön, hogy a pénzeket politikailag kell osztani? Gyorsan tönkre megyünk, de legalább elmondhatjuk, hogy unortodoxak vagyunk!
Mellesleg én közgazdász vagyok, maga meg egy esztéta. El kellene dönteni, ki ért hozzá!
Vagy soroljam: Járai, Mellár, Csikán.

"5. A grafikon világosan mutatja (még ha 5 %-kal számolunk is), hogy mennyivel jobb a költségvetés, mint a korábbiak voltak. "

Nem mutatja és ez a fő oka, hogy az EU befenyít minket! MINDENKI ezt mondja aki számít a témában. De maga figyelje csak tovább a Cseheket!

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 21:52:41

@márta)): A kormány IMF-fel kapcsolatos politikája nyilvánvalóan hibás volt, ezért a konzekvenciákat le kell vonni.
De azért már csak nem az összeomlás jön. :)

2012.02.29. 21:53:49

@Hörcher Ferenc:

"Hogy lehetett volna a hiányt csökkenteni további állami kiadás révén?
"

Normális gazdaságpolitikával!

márta)) 2012.02.29. 21:54:39

@Hörcher Ferenc:
Persze, persze. Egy év alatt is lehet jól kormányozni.
Most talán nincsenek megszorítások???
Dehogy nincs. A társadalom egy hatalmas csoportja, lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé. Most az van/lesz) szegény - és gazdag.

márta)) 2012.02.29. 21:56:54

@Hörcher Ferenc:

De azért már csak nem az összeomlás jön. :) "

Hát! Csak remélni tudom.
:)

márta)) 2012.02.29. 22:00:38

@Hörcher Ferenc:
Na.persze) azért van szükség égetően arra a "fránya" IMF. hitelre, hogy az a bizonyos összeomlás ne következzen be.
szerintem.
:)

Kedves Hörcher Ferenc!

Úgy gondoltam, összeolvassa kommentemet a mondandómat. Látom, nem tette.
De gondolom, így már összerakja a "képet".
köszönöm.
:)

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:02:12

@MikeBoy:
1"Mit képzel maga? Hogy politikailag lehet teljesen inkompetens gazdasági döntéseket hozni?"
politikát és gazdaságot egyszerre kell működtetni.
2."A 300 mrd Ft, ami a manyupokban volt az mi a jó bánat?"
jó részt már megtörtént állami kifizetés, ami további állami kötelezettségvállalást vont maga után.
3. Nem a 75 százalékkal van bajom, hanem az 5 százalékkal.
4. Nem hiszem, hogy végzettségekkel kellene hencegnünk, de politikai filozófus (is) vagyok (egyebek mellett az ELTE ÁJK Politológiai Intézetében is tanítok), és vagy 15 éve politikai elemző. És elegem van abból a közgázos elképzelésből, hogy pusztán (akár költségvetési) számoszlopok megfelelő elrendezéséből állna a kormányzás. Tudja, elvileg demokráciában élünk, és nem szocialista tervgazdaságban.
5. Téved, az EU érvelésének lényege a 2004 óta tartó túldeficit. És köszönöm, ha megengedi, hogy továbbra is figyeljem a cseheket.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:03:25

@márta)): Ezt nem pontosan értettem most, bocsánat! :)

2012.02.29. 22:03:26

@Hörcher Ferenc:

Szóval politikusaink össze vissza hazudoznak a témában, de azok akik még ilyen fórumokon is beállnak mögéjük, azokkal nem tudok mit kezdeni!
Egy ország gazdaságát tönkretenni a politika oltárán és ezt még maga támogatja is, ez szánalmas!

A pénz a fontos, ezt írtam!
Egyetlen megerősítést sem kaptam magától.
Ha számszerűsítenénk a FIDESZ kormány okozta gazdasági károkat bőven több ezer milliárdos a nagyságrend.
Senki nem foglalkozik ezzel. De "politizálni", azt azért "tud" mindenki.
Maga is!
De ennek az országnak ebből semmilyen haszna nincs....

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:05:40

@MikeBoy: Mint említettem, a mnyp-ket nem tekintettem a normális gazdaságpolitika részének, mert olyan mértékben vitték a költségvetési pénzt, és mert kényszerrel toborozták annak idején a tagjaikat.

márta)) 2012.02.29. 22:07:21

Na.Ja. Népakarat")
A társadalom egy hatalmas csoportja várta a csodát. Csak az a baj, hogy némelyek, azt sem tudják, hogy a politikát eszik e vagy isszák. Még a napi politikai események értelmezéséhez sem nőttek fel.
Bezony.
:))))))

márta)) 2012.02.29. 22:09:04

@Hörcher Ferenc:
hm. Tőlem nem kell bocsánatot kérni.
:)

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:09:29

@MikeBoy: Megerősítettem: az IMF-fel kapcsolatos kormányzati politika helytelen volt. Nyilvánvaló, hogy további hibák is voltak a gazdaságpoltikában.
Ám úgy gondolom, a kialakult helyzetért egyedül a Fideszt ütni, farkasvakság.
Mint ahogy pusztán "elmúlt nyolc évezni" is az.
Amire szükség lenne: nyitni az ellenzék felé, hogy bizonyos strukturális reformokat kivegyenek a politikai adok-kapokból (egészségügy, oktatás, társbizt.). Ehhez kölcsönös megegyezéskészségre és engedményekre lenne szükség.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:11:07

@márta)): Köszönöm, megtisztel a bizalmával. :)

2012.02.29. 22:11:29

@Hörcher Ferenc:

"politikát és gazdaságot egyszerre kell működtetni."

Süket duma!

"3. Nem a 75 százalékkal van bajom, hanem az 5 százalékkal."

Ennyi volt a bedarált állampapírok nagyságrendje a GDP-ben! Ha nem tudja, csak nyugodtan kérdezzen!
A többiből a FIDESZ kormány ÁLLAMADÓSSÁGOT csinált politikailag! :))))

"és vagy 15 éve politikai elemző. És elegem van abból a közgázos elképzelésből, hogy pusztán (akár költségvetési) számoszlopok megfelelő elrendezéséből állna a kormányzás."

Talán körül kellene néznie (maga mit csinált eddig?), mert a rendszerváltás óta ilyen még nem történt!
Mindig a politika hozta a döntéseket és nem a gazdasági racionalitás, ha fordítva lett volna, akkor nem itt tartanánk.
EZT NEHÉZ LESZ CÁFOLNI!!!

5. Téved, az EU érvelésének lényege a 2004 óta tartó túldeficit. És köszönöm, ha megengedi, hogy továbbra is figyeljem a cseheket.

Beállt a sorba a fidesz is, ez benne van az 5-ös pontban. De felőlem lehet politikai regula is, csak a kormányon lehet ezt számon kérni!

márta)) 2012.02.29. 22:13:03

Kedves Hörcher Ferenc!

Aki blogolásra" adja a fejét", akarom írni blogot nyit, üzemeltet. Annak bizony számolnia kell ilyen-olyan hozzászólásokkal.
Ugye, ugye. érdekes.....
Csak kimondottan politikai jellegű kommentekre gondoltam.
:))

márta)) 2012.02.29. 22:17:49

@Hörcher Ferenc:
bizalmával. :)"
Hát! jó legyen.) Mármint) Tiszteletben tartom Önt.)
hm?

2012.02.29. 22:19:50

@Hörcher Ferenc:

"Mint említettem, a mnyp-ket nem tekintettem a normális gazdaságpolitika részének, mert olyan mértékben vitték a költségvetési pénzt, és mert kényszerrel toborozták annak idején a tagjaikat. "

Amatőrizmus és hozzá nem értés gyönyörű példája!
Az mnyp-k teljes idejük alatt milyen fura kb. 3000 mrd-nyi kiesést okoztak a költségvetéseknek. Ez nagyságrendileg 2%-os átlag.
Maga szerint az elmúlt 12 évben: fekete gazdaság, korrupció, politikai döntések miatt mennyi pénzt bukott ez az ország végérvényesen?
Mondjuk csak azért, mert ez a 3000 mrd pl. visszafolyt a költségvetésbe.

Maga politikával foglalkozik!
Mi a baj ebben az országban? Tán a Csehek?
Nem a korrupció és a feketegazdaság. Az adócsalók.
Blogolt maga ezekről valaha is? Én még nem láttam!

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:20:02

@MikeBoy:
- A "süket duma" nem túl erős érv.
- a 2. pontja értelmezhetetlen. Ha valami történt politikailag (és nem jogilag, mert jogász sem vagyok, ahogy közgazdász sem), akkor megteremtődött a lehetőség egy egységes nyugdíjrendszer kidolgozására.
- ha nehéz is, mégis cáfolnám. A rendszerváltás előtt a tervgazdálkodás valóban csak számokat rakosgatott (a nyugati látogatók nagyon irigyelték is). Tehát a tiszta gazdasági racionalitás utáni vágyakozás vagy szoci retro, vagy a demokráciát veszélyeztető fiskális szemlélet.
- Valóban csak a kormányon lehet számon kérni, de ettől nem válik pusztán az ő felelősségévé a helyzet.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:22:41

@MikeBoy:
A kétségtelen korrupció kategóriájába tartozik a haveri-baráti körökkel kitömött manyup helyzetbehozása is.

Azt meg ugye nem kívánja megszabni, miről blogoljunk - nem egyedül vagyok itt ugyanis.

A korrupció és a fekete gazdaság a politikai kultúra (értsd kulturálatlanság) következménye. Ez a blog pedig épp a politikai kultúrával foglalkozik.
:)

2012.02.29. 22:27:23

@márta)):

"Csak kimondottan politikai jellegű kommentekre gondoltam.
:)) "

Nos én megfogattam magamnak, aki "politikailag" áll egy kérdéshez (mikor ahhoz nem kellene, hogy köze legyen) és a célja is politikai, annak ezentúl "letépem a fejét".
Legyen az akár a PPKE valami tanára.
Ha bukunk 150 mrd Ft-ot nekem ne magyarázza senki a bizonyítványát a hatalmon lévőknek, azzal meg végképp ne jöjjön, hogy hát így kellett lennie, mert a

"politikát működtetni kell"

Megáll az eszem, ezt kirakom a falra.
Még lehet, hogy komolyan is gondolja.

Államadósság: nem csökkent
manyup pénz: elveszett:
gazdaság: sz...r
életszínvonal: inkább ne
korrupt: ja
fekete: de még mennyire

Mi történt?

MŰKÖDTETTÜK A POLITIKÁT!

márta)) 2012.02.29. 22:28:56

Nahát! nahát! Már bocsánat! politikai kultúra. Megérne egy szentmisét, sokszor.
:))))

2012.02.29. 22:29:00

@Hörcher Ferenc:

"A "süket duma" nem túl erős érv."

A "politika működtetése" viszont ott van a szeren!
Ne vicceljünk már! :))))

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:30:55

@MikeBoy: Bármily sajnálatos, olyan politikai rendszert még nem találtak ki, amelyből a politikát ki lehetett volna vonni. Ha igen: az maga lenne a gazdasági zsarnokság.
Ezen lehet bosszankodni, csak nem érdemes.
Főleg, ha valaki még mindig a legkisebb rossznak tartja a demokráciát.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:32:13

@MikeBoy: Nézze meg, hány ember van az utcákon Görögországban, ahol végre kezdenek gazdaságilag nagyon racionális döntéseket hozni. Az éhezés súlyos gond. De az utcai erőszak is az.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:33:14

@márta)): Mire gondol, kedves Márta))?

2012.02.29. 22:33:30

@Hörcher Ferenc:

"Ez a blog pedig épp a politikai kultúrával foglalkozik."

A Csehekével? ;))))

márta)) 2012.02.29. 22:33:59

@MikeBoy:
Nahát! nahát! Nem kell ennyire szigorúnak lenni.
"letépem a fejét".
Legyen az akár a PPKE valami tanára."
Hát ilyeneket azért mégsem kellene írni.
Enélkül is - mármint ilyen szigor"- nélkül is, lehet működtetni a politikát.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:36:05

@MikeBoy: A többi európai országgal való összevetésben, valóban.

márta)) 2012.02.29. 22:37:31

@Hörcher Ferenc:
Mármint a szentmisét") Mire gondoltam??

A korrupció és a fekete gazdaság a politikai kultúra (értsd kulturálatlanság) következménye."
Hát, ez egy kicsit nevetséges. Már ne is haragudjon, tanár úr!!!!
:)))))

2012.02.29. 22:39:35

@Hörcher Ferenc:

"Bármily sajnálatos, olyan politikai rendszert még nem találtak ki, amelyből a politikát ki lehetett volna vonni. Ha igen: az maga lenne a gazdasági zsarnokság."

Tökéletes! De, ha egy kormány CSAK politikailag tesz mindent azt úgy hívjuk, hogy diktatórikus rendszer vagy működés! De talán majd kijavít, mert politológus nem vagyok.

Azt viszont bizton állíthatom, hogy nagyítóval sem találnánk olyat a jelen kormányzásban, ami nem politikai döntés volt. És lassan már kivérzünk e miatt pénzügyileg.

Azt pedig senki nem fogja nekem megmagyarázni, hogy abból a KATASZTRÓFÁBÓL amit mondjuk az elmúlt nyóc év okozott (a sok politikai döntés miatt), hogyan fogunk kilábalni úgy, hogy a politikai döntéseket kb. már 100%-ra emeljük???

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:40:25

@márta)): Mért nevetséges, kedves Márta))?
:)

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:42:00

@MikeBoy: Erre látom én is a kiutat: politikai döntés kell hozzá, hogy a politikai pofozógépből kivegyünk bizonyos, gazdaságilag mindent felülíró kérdést.
Ezt el tudja fogadni kompromisszumként?

márta)) 2012.02.29. 22:44:25

@Hörcher Ferenc:
A korrupció és a fekete gazdaság"
A hatalom adta lehetőség. ki- hogyan él (esetleg) ezzel vissza, vagy éppen nem él vele. Becsület kérdése.
:))

2012.02.29. 22:44:34

@márta)):

Pont a politikával szemben vagyunk megengedőek?

Nem csoda, hogy olyan politikusaink vannak, akik:

- letagadják a nevüket a parlamentben?????
- a lézerblokkolót a kocsijukon tolatóradarnak hazudják
- politikailag megfenyegetnek egy polgármestert, hogy nem kap pénzt a település,mert "én osztom". ÉS ENNEK NEM LETT SEMMI KÖVETKEZMÉNYE??? Legalábbis nem tudok róla.

egész éjjel sorolhatnám.....

Mind fideszes volt, de ez nem számít, mert a többi se jobb.
Habár, aki még a saját nevét is elhazudta...

Ezzel az alapanyaggal azért nehéz lesz a Holdra szállni!

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:46:11

@MikeBoy: Nehéz lesz velük. De legalább egymás közt elfogadja a kompromisszum-ajánlatomat?

márta)) 2012.02.29. 22:49:12

Békesi: a 2011-es költségvetési hiány manipulált volt
A közgazdász szerint ezért lépett a következő szintre a Magyarországgal szemben folyó túlzott deficiteljárás. "

Békesi László szerint érthető, hogy a következő szintre lépett a túlzott deficiteljárás az ország ellen, hiszen tavaly a magánnyugdíj-pénztári vagyonból több mint 500 milliárdot fordítottak folyó deficitcsökkentésre, 200 milliárd folyt be a különadókból, ami összesen 700 milliárd, amelynek a pótlására semmilyen terve sincs a kabinetnek.

A közgazdász elmondása szerint 2012-ben elkerülhetetlen a recesszió, hiszen az adóemelések miatt drágább lesz az élet, az emberek kevesebbet fognak fogyasztani, nem lesznek beruházások és nem növekednek a bérek."

atv.hu/cikk/20120227_bekesi_laszlo

Bocsánat! De Én jobban szeretek másolni, mint írni.
:)

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:50:57

@márta)): Ezt tudjuk. :)
De az a baj, hogy nem teljesen elfogulatlan sem a hírforrása, sem a "szakértője".

márta)) 2012.02.29. 22:52:59

@MikeBoy:
Pontosan.
Csak azt nem értem? Lemaradtam valamiről?
Talán már a Holdat is megakarják hódítani, pardon) birtokba akarják venni??
hm??

2012.02.29. 22:53:18

@Hörcher Ferenc:

"Ezt el tudja fogadni kompromisszumként? "

Én bármit!
De.
A saját két szememmel olvastam:
Orbán Viktor "csakazértis" módba kapcsol, ha például egy olyan kérdés kerül elő, mint Matolcsy inkompetenciája és eltávolítása.
Ha "rátörik az ajtót", hogy ez így nem jó és ennek az embernek mennie kellene, akkor megmakacsolja magát és kész. Pont fordítva dönt.
Ez rettenetes!

2012.02.29. 22:53:56

@Hörcher Ferenc:

Egymásközt simán... :))

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:54:02

@márta)): Hogy mit tartunk becsületesnek vagy becstelennek a politikában, az pedig máris a politikai kultúra kérdése.

márta)) 2012.02.29. 22:55:25

@Hörcher Ferenc:
Persze. Gondolom, hogy tudja Ön is. :))
És Ön?? Nagyon elfogult??

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:55:29

@MikeBoy: Remek.
Utána rajtunk (mindnyájunkon) múlik, be tudjuk-e hajtani a politikusainkon - ki-ki a saját oldalán.
Ez lenne a demokratikus politika lényege.
A megfelelő gazdasági kalkuláció megvalósítását így lehetne valahogy kikényszeríteni.

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 22:56:00

@márta)): Azt maguknak kell megmondaniuk. :)

márta)) 2012.02.29. 22:58:15

@Hörcher Ferenc:
Legyen Önnek igaza. Végül is mindegy. Nekem igen. Korrupció mindig, volt, és lesz is.
Nem is érdemes ezzel különösebben foglalkozni.

márta)) 2012.02.29. 23:00:04

@Hörcher Ferenc:
Egyszer lehet, hogy ideírom, a véleményem erről, de most nem.
:)

Hörcher Ferenc 2012.02.29. 23:00:40

@márta)): Azért csak nem volt felesleges foglalkoznunk vele? :)
De örülök a kompromisszumkészségének. De hát Ön már korábban is bizonyította ezt.

2012.02.29. 23:03:25

@Hörcher Ferenc:

Hát lássuk azt számonkérést a következő blogokban!

márta)) 2012.02.29. 23:04:53

@Hörcher Ferenc:
Kompromisszum...") No.azért nem lesz ez mindig így.
Most hagytam tanár úr, hogy Ön "győzzön".
bocsánat!
:)))

2012.02.29. 23:07:59

@márta)):

"Korrupció mindig, volt, és lesz is.
Nem is érdemes ezzel különösebben foglalkozni. "

Sajnos itt téved!
A multik 3%-ot szoktak betervezni a korrupciós piacra (tanultam vagy 10 éve, ez elavulhatott).
Ez lenne az "egészséges korrupció".
Nagyon messze vagyunk ettől.

Más.
Élő példa:
Svájc fekete gazdasága 8%-os. A mienk 28%.

A mérték igenis számít. Nem szüntethető meg, de nagyon fontos a mértéke ezeknek.

márta)) 2012.02.29. 23:09:51

@MikeBoy:
Így igaz! Ha leírom legalább tízszer!! akkor sem fog változni semmi. Volt- és lesz is.
ennyi.

márta)) 2012.02.29. 23:12:32

Jut eszembe.:)

Fáradt vagyok már.

Jó éjt!

2012.02.29. 23:26:47

@Hörcher Ferenc:

Tehát!
Elfogadtam a kompromisszumot és elismerem, hogy a politikának kell megváltoztatnia önmagát (indifferens ezt mi katalizálja), hogy kivonuljon/vagy csökkentse befolyását olyan területekről, ahol egyébként nincs helye.
Az Ön kompromisszuma pedig ez legyen itt a gyakorlatban,

"Utána rajtunk (mindnyájunkon) múlik, be tudjuk-e hajtani a politikusainkon - ki-ki a SAJÁT OLDALÁN."

hisz a Mos Maiorum tömve van politikai írással!
Persze csak akkor, ha elfogadja!?

Hörcher Ferenc 2012.03.01. 08:16:43

Ezért csináljuk!
De csak kölcsönös alapon működik.

Hörcher Ferenc 2012.03.01. 08:18:01

@márta)): Bocsánat, engem is elnyomott a buzgóság. Jó reggelt! :)
süti beállítások módosítása