Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Magyarország nem a puritán erkölcsök hazája

2014. december 01. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

rezsohazy.jpg

Alig született meg a kis emberpalánta, a környezete azonnal kézbe veszi, hogy (ha tetszik neki, ha nem) beleillessze a társadalmi rendbe. Az első dolog, amit meg kell tanulnia, az uralkodó időrend tiszteletben tartása. Meg kell különböztetnie a nappalt az éjjeltől, akkor kell aludnia, amikor szülei alszanak, rendszeres időpontokban kell étkeznie, és ahogy növekszik, fokozatosan alkalmazkodnia kell a társadalom által előírt időbeosztáshoz: mikor van a tanulás és a játék ideje, mikor mi kötelező és mi szabad.

 

Ha visszagondolunk a 19. századra, a parasztság időhasználatát nagyrészt a természet és az évszakok határozták meg, a munkásosztálynak pedig a gyárosok követelményeit kellett elfogadnia. Életét három tény tette elviselhetetlenné: a létbizonytalanság, az alacsony munka- bér és a hosszú munkaidő. Ezek ellen kellett harcolnia.

             Ami a munkaidőt illeti, a cél a híres 3x8 elérése volt: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szabadidő. A szabad idő jelentette a kényszertől való megszabadulást, az önmegvalósítás idejét. A 20. század a győzelmek kora volt: a napi munkaidő csökkenése, az ötnapos munkahét, az évi hivatalos munkaszünet, a fizetett szabadság kivívása.

             Fokozatosan egy olyan világot építettünk ki, melyben az ideál a szabad rendelkezés lett: ne más mondja meg, hogy mit csináljak, miután teljesítettem a kötelezettségeimet. Persze ebben van egy kis naivitás, hisz a szabadidős tevékenységeket is a társadalmi hatás befolyásolja. Ennek alapján válnak divatossá üdülőhelyek, szerveződnek a sportesemények és hobbitevékenységek. Mindez azonban nem kötelező, mint a szocialista éra alatt a május 1-jei fölvonulás volt.

             Vegyük figyelembe a fölvázolt kontextusokat, amikor a vasárnapi üzletbezárás javaslatáról vitatkozunk. Magyarország nem a puritán erkölcsök hazája, ahol a bibliai sabbath szelleme uralkodik. Jézus is ellene volt a sabbathi tilalmaknak, amikor azok lényeges dolgokat, például a gyógyítást, akadályoztak. A sabbath van az emberért és nem az ember a sabbathért.

             Mit sugall a logika? Ha bezárjuk a plázákat és a nagy tömegeket kiszolgáló üzleteket, pihenőnapot adunk a kereskedelmi alkalmazottaknak. Ők mit fognak kezdeni ezzel a szabadsággal? Tegyük föl, hogy családi kirándulásokat szerveznek. Ez azt követeli, hogy járjanak a vonatok, a villamosok, a buszok, hogy a benzinkutak, az éttermek, az uszodák, stb., nyitva legyenek. Tehát, hogy legyenek vasárnapi dolgozók. Ha azt akarnánk, hogy ezek az emberek se dolgozzanak vasárnap, akkor az egész ország otthon csücsülne, és legfeljebb ütné a blattot.                                                                *

            Ha körbepillantunk, úgy néz ki, hogy a KDNP terve megosztja a véleményeket. Mit csinál ilyenkor a bölcs politikus? Ha ragaszkodik az ötletéhez, konfliktusba keveredik, és elidegeníti magától saját híveinek egy részét, ellenfeleinek pedig jó támadási felületet ajándékoz.

             Minthogy szabad országban élünk, semmi akadálya sincs annak, hogy legyen egy vasárnapi munkaidőt szabályozni akaró lobbi; hogy a közvélemény kövesse ennek programját; hogy egy vállalatban a munkaadó és a munkavállalók közösen rendezzék a vasárnapi munkabeosztást. De mindez a társadalom természetes változásainak lenne az eredménye, és nem a törvény kötelező erejével történne.

 

mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                                            Rezsőházy Rudolf

                                                                                              Prof.em.Univ:cath.Louvain

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr496948641

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország nem a puritán erkölcsök hazája 2014.12.02. 18:13:01

Ha bezárjuk a plázákat és a nagy tömegeket kiszolgáló üzleteket, pihenőnapot adunk a kereskedelmi alkalmazottaknak. Ők mit fognak kezdeni ezzel a szabadsággal?

Trackback: Fizessenek koncessziós díjat az egyházak! 2014.12.02. 06:31:54

Fizessenek koncessziós díjat a hazánkban működő internacionalista egyházak!

Trackback: Erkölcstelen KDNP 2014.12.02. 06:31:23

Erkölcstelen a KDNP azon elképzelése, hogy a híveiken kívül a teljes társadalomra próbálják erőszakolni bugyuta elveiket. Elég lenne ha a kb.800.000 judeo-keresztényt meg tudnák győzni, hogy viselkedjenek úgy. Viszont őket sem tud...

Trackback: A tömeg nem fog beférni a vasárnapi misére 2014.12.02. 06:31:05

KDNP hibás elképzelése: Bezárjuk a teszkót vasárnap és ettől nem fog beférni majd a tömeg a misére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2014.12.02. 08:02:03

Az állatok nem társadalomban élnek és mégis megkülönböztetik a nappalt az éjszakától, mégis akkor alszanak, amikor a szüleik.

"Életét három tény tette elviselhetetlenné: a létbizonytalanság, az alacsony munka- bér és a hosszú munkaidő."

A parasztság szintén létbizonytalanságban élt, munkabért egyáltalán nem kapott és nyilvánvalóan reggeltől estig dolgozott. Az, hogy a munkásosztály ilyen-olyan borzalmas elnyomásban élt az előző évszázadokhoz képest egy közismert hazugság, amit egy Marx nevű ember terjesztett különféle szelektált és hamisított adatok alapján. Már az életében felhívták rá a figyelmet, hogy csal az adatokkal, ennek ellenére utána emberöltőkön keresztül hirdették a tanait.

martineden 2014.12.02. 08:27:13

@$pi$: Egyszeruen nem ertem ,hogy egy buta tanulatlan tahonak miert kell mindenhez hozza szolni es hulyesegeket mondani.

$pi$ 2014.12.02. 14:14:01

@martineden: Majd ha nagy leszel megérted.
süti beállítások módosítása