Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Unalmas a demokrácia?

2011. október 24. - Pócza Kálmán
Forrás: apg.ch

KOMMENTÁR

A választópolgárok többsége általában el sem megy szavazni, Svájcot mégis a demokrácia egyik mintaországának tartják. Tegnap parlamenti választások voltak az alpesi országban, amelyen a választópolgárok alig több mint 48 százaléka vett részt.

A modern politikatudomány és a demokráciakutatás (ahogy a humán- és társadalomtudományok többsége) ma már egyértelműen a számok bűvöletében él: adatok elképesztő mennyisége vár feldolgozásra, a kutatók pedig akkor látják bizonyítva állításukat, ha az számadatokkal van alátámasztva. Nincs ez másként a demokrácia normatív teoretikusaival sem: minél nagyobb a részvételi arány a választásokon és szavazásokon, annál jobb minőségű a demokrácia. Minél többen járulnak az urnákhoz és nyilvánítanak véleményt, annál demokratikusabb egy ország – szól az érv. Igen ám, de akkor mi a helyzet Svájccal, a demokrácia egyik mintaországával, ahol az utóbbi 40 évben általában a választók alig több mint 45 százaléka vett részt a parlamenti választásokon, miközben Magyarországon egyetlen egyszer (az 1990-es választások második fordulójában) süllyedt a részvételi arány 55 százalék alá parlamenti választásokon?

A helyzet az, hogy ez a probléma igen sok politikatudós számára okozott már eddig is fejtörést, de jó választ talán még senki nem talált a felvetésre. A politikatudósok leginkább az okokat tudják feltárni, de (igazán hatékony) megoldási javaslatuk nekik sincs a probléma kezelésére.

Persze a helyzet volt azért ennél rózsásabb is: 1919-ben például még a svájciak több mint 80 százaléka élt választójogával. Az eddigi mélyponton, 1995-ben viszont alig 42 százalékuk. A többiek csak karosszékből nézték az eseményeket. Kétségkívül igaz, hogy a legnagyobb törést az ún. Zauberformel íratlan (!) szabályának 1959-es és az általános női választójognak az 1971-es bevezetése okozta. 1959 és 1979 között a választási részvétel aránya 20 százalékkal, 68 százalékról 48 százalékra zuhant. A varázsformuláról és a női választójogról/politikai aktivitásról lesz még szó a későbbiekben ezen a blogon, így most egyelőre csak arra utalnánk, hogy a svájci állampolgárok politikai aktivitását mindkettő jelentősen csökkentette. A női választók politikai aktivitása mindig is jóval a férfiaké mögött volt, és úgy tűnik, jelentős változást a tegnapi választások sem hoztak e téren.

Forrás: chaiyo.blog.de


A varázsformula, amely szerint - szinte nagykoalícióként működve - a 4 legnagyobb parlamenti párt mindegyike  delegál egy vagy két minisztert a kormányba, az elemzők szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a svájciak nem látják értelmét a parlamenti választásoknak: akárhogyan is szavaznak, a végén mégiscsak az lesz, hogy a négy legnagyobb párt mindegyike kormányzópárt lesz, ellenzék pedig szinte egyáltalán nincs. Magyarán: nem érződik a választások tétje, nem arról van szó, hogy le lehetne váltani egy politikai irányvonalat, hogy radikálisan eltérő politikai kurzus kerülhet kormányra vagy hogy két (három, négy) alternatíva közül választhatna a svájci állampolgár. Bárhová is húzza a keresztet, mindig ugyanazt kapja – legalábbis kormányzati szinten. Talán jól érzékelhető a különbség kishazánk és Svájc között: az alpesi országban a kontinuitás, nálunk a radikális irányváltások jelentenek folyamatosan gondot.

A politikai inaktivitást tehát első lépésben azzal a tényezővel magyarázzak, amelyet más kontextusban az egekig magasztalnak: a svájci demokrácia konszenzusos jellege az egyik oka az alacsony választói részvételnek. A női választójog bevezetése és a varázsformula mellett harmadik tényezőként azt szokták megemlíteni, hogy a svájciak nem négy évente egyszer, hanem átlagban évente négyszer járulnak az urnákhoz. A politikai aktivitást pedig a modern demokráciákban, amelyekben a választópolgárok sokkal inkább magánéletükre mint a közügyekre összepontosítanak, nagy mértékben csökkenti, ha évente négy ügyben is jól átgondolt véleményüket kérik ki. Ráadásul a szövetségi szintű népszavazások mellett kantonális (megyei) és községi (Gemeinde) szintű szavazásokkal és választásokkal is „bajlódniuk” kell a svájciaknak, amit ugyan megpróbálnak egy napra szervezni a szövetségi szintű népszavazásokkal, ám ez nem mindig sikerül.

Az urnazárás azonban mindezek ellenére sem a demokrácia temetési szertartása Svájcban. Hogy miért is nem, arról az olvasó remélhetőleg többet fog megtudni, ha követi blogunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr533325299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsebcipolla kabaréhónapja 2011.10.24. 21:18:10

p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónap.  p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónapHajléktalanügyi népbiztossá vált Józsefváros hajléktalanüldözője, Hoffmann Rózsa államtitkár asszony esmég kapott néh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NA YA! 2011.10.24. 19:11:07

@poszt:"A választópolgárok többsége általában el sem megy el szavazni,"

Eddig olvastam, na csá!;)

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.24. 19:16:23

Remélem tényleg írsz még többet Svájcról. Csak arra kérlek, hogy választások kapcsán ne ess abba a hibába, hogy a Néppártot hazai minta alapján mutatod be (pedig nem kedvelem őket, de nagyon értelmetlenek voltak a mai választási kommentárok)

Hörcher Ferenc 2011.10.24. 19:46:17

Természetesen Na Ya kommentjére válasz a fenti visszajelzés.

NA YA! 2011.10.24. 19:50:10

@Hörcher Ferenc: A Zindexel is beszéld meg, ha már címlapon vagy!;)

Ruzsbaczky Zoltán 2011.10.24. 19:50:35

@külföldi bankszámla: én úgy vettem észre, és ez saját tapasztalat (külföldi szerkesztővel közös munka), hogy ha egy ország politikai megmondói az adott országban szélsőjobboldalinak, gonosznak, rasszistának titulálnak egy pártot, azt hajlamos a többi ország médiája kritika nélkül átvenni, anélkül, hogy a leghalványabb fogalmuk lenne az adott ország társadalmi problémáiról, az adott párt programjáról, ráadásul legtöbbször magát a "fasizmus" szót is rosszul értelmezik. Ezzel nem azt mondom, hogy éljen a BNP, Néppárt stb, csak mielőtt ítéletet mondunk, nem árt mélyen belemenni a témába.

Hörcher Ferenc 2011.10.24. 19:52:51

@NA YA!: )
Bocsánat, ismerjük valahonnan egymást?
Amúgy megy az üzenet az Indexnek is, bár a mi hibánk volt.

NA YA! 2011.10.24. 19:58:03

@Hörcher Ferenc: az arcod nem ismerős, de a neved sem ugrik be! Tudod ezen a szemétdombon (internet) tegeződünk mindenkivel. Ha erre gondoltál, felsőbbrendűkém!:)

Hörcher Ferenc 2011.10.24. 20:01:06

@NA YA!:
Kedves NA YA!
Pontosan erre gondoltam. Mi ugyanis nem tegeződünk mindenkivel, az az igazság. Ja, és pont a politikai kultúra érdekel bennünket.

NA YA! 2011.10.24. 20:07:30

@Hörcher Ferenc: "politikai kultúra"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hörcher Ferenc 2011.10.24. 20:12:45

Kedves Na Ya!

Az Indexen is javítva a lead. Köszönjük.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.24. 20:21:44

A következőt lehetett látni. Van néhány plakát, nagyon plakátot olyan épületen látni, amelyikről lehet tudni, hogy politikai célokat szolgál. Teljes nyugalom a sörözőkben a választások előtti napon, és a választás napján. A plakátok általában egyformák, kivéve azt a bizonyos SVP plakátot. Előre tudható az államtanács összetétele, Blocher veresége volt az igazi nagy meglepetés. Svájban mindenképpen koalíció van, a parlament szerepe sokkal kisebb mint Magyarországon, nyugi van, most éppen nincs semmi nagy ügy, nem is volt téma a választás. Volt néhány nagy helyi összecsapás az ínyenceknek, de Svájcban annyi érdekesebb dolog van mint a politika. Ma reggel a standokon, nincs ám kiterítve a választási eredmény. Semmi különös, egyszerűen olyan nap mint a többi.

Svájc ugye eleve úgy keletkezett, hogy Blocher elődeit legyőzték a nyugati kantonok, és ötven évig az államtanács minden egyes tagja liberális (radikálisnak és szabaddemokratának is nevezték őket) volt. Ha ez a történelmi feszkó nem lenne, akkor egyszerűen állva aludnának el az emberek a választásokon.

popocatepetl 2011.10.24. 20:27:47

@NA YA!: Azért ne legyen már kötelező a tegeződés, tahókám!

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.24. 20:29:19

@Ruzsbaczky Zoltán: Igen, pontosan így látom én is. Semmilyen szélsőséget nem szeretek, de például a Svájci Néppártot nem lehet belegyömöszölni a "populista szélsőjobb" kategóriába hazai fogalmaink szerint, mert például nem bankokat akarnak égetni, hanem pont a rendkívül konzervatív svájci üzleti és banki körök képviselőjének számítanak. Viszont ilyen abszolút fontos apróságok nem szerepelnek a választási elemzésekben otthon, hanem az, hogy megnyerték a müezzines szavazást, pedig Svájcban azóta volt 1-2 érdekesebb népszavazás is azóta. Na mindegy, örülök, hogy írnak róla. Annyit mondjuk érdemes lett volna még a cikkbe beleírni, hogy tudomásom szerint a választók nagy része postai úton voksolt és idén először 21.000-en tesztelhették a netes szavazást is.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.24. 20:39:04

@jotunder: nincs igazad, a parlament szerepe sokkal nagyobb, mint otthon, mert:
- működik (nem kell magyarázni:)
-képes összehangolni a többi hatalmi szintet/véleményeket/kezdeményezéseket.
Egyébként az sem semmi, hogy milyen érdekes és nagyformátumú embereket dobott a gép a svájciaknak, mint Merz (a röhögős)vagy Widmer Schlumpf, aki azt hiszem hét évnyi miniszterség után vonul vissza úgy, hogy őszintén kérték, hogy maradjon.

ksi 2011.10.24. 20:54:49

Már bocsánat, de a "varázsformula" úgy Blochernek a Bundesratból való kiebrudalása óta (és Esther Widmer Schlumpf beválasztása óta) finoman szólva nem a régi.
Lehet mondani, hogy nem nagy a választások tétje - de nem elsősorban a konszenzusos politika vagy a (mára csak megkötésekkel létező) varázsformula miatt, hanem mert minden fontos dologról úgyis népszavazást írnak ki.
Az persze megtévesztő lehet Magyarországról nézve, hogy arrafelé kevésbé menők a "karizmatikus" politikusok, talán azért, mert úgy általában viszonylag higgadtabb, pragmatikusabb népről van szó.

NA YA! 2011.10.24. 21:06:40

@popocatepetl: szia popóka, ma olyan nyugis vagy! Kiváltottad a gyógyszeredet!:)))

Peti8 2011.10.24. 21:08:28

@külföldi bankszámla: Bár nem nekem írtad,beleszólok,ha nem baj :) Ha egy parlament attól működik, hogy nem kell magyarázni,akkor igen jó parlamentünk volt 50 és 90 között :) A vita nem baj,legfeljebb egy jellemző. Úgy nem nehéz kiegyensúlyozottnak és harmonikusnak lenni,ha évszázadok óta nem volt komoly konfliktus az ország területén.

Kis ember 2011.10.24. 21:15:42

Kedves Posztoló!

Azért tudjuk, hogy Svájcban nincs nagy tétje az egész parlamenti pártoskodásnak, hiszen pont a húsbavágó kérdésekben (pénzügyek) rengetegszer van népszavazás. És mivel ott a politika nem folyik bele napi szinten az emberek életébe és a pénzügyeikről saját maguk döntenek, ezért aztán nem is érdekes annyira maga a parlament.

Kis ember 2011.10.24. 21:22:27

@NA YA!: @popocatepetl:

Uraim, végre egy értelmes szakmai blog, nem kellene a magyar stílust ide is behozni!
Kérem csak higgadt svájci módjára "érveljenek"
:)

Földi Bence 2011.10.25. 01:17:36

@külföldi bankszámla: Kb. 5 óra múlva jelenik meg újabb írásunk a svájci választásokról, Oplatka András "tollából".

Az internetes szavazást nagyon fontosnak tartom, örülök, hogy kipróbálták. Személy szerint úgy vélem, hogy sok ország számára hasznos lehet, ha a választásra jogosult népesség gyakran és költségkímélő módon fejezheti ki véleményét (igaz, hosszú távon, ha minden nap szavaznánk valamiről, még kevésbé érdekelhetné az embereket a politika. Ez volt a gondom a 2010-es ogy-i választásokra is magát bejegyeztető SMSDEMOKRATA párttal is, ami egy viszonylag jó ötletet [olcsón, több témában, gyakrabban szavazás] elrontott azzal, hogy szinte minden közügyben szavaztatott volna).

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.25. 11:04:19

@Peti8: Nos, Svájcban azért nem volt konfliktus, mert nem engedték. Próbálkozás volt elég, csak még ez a 4 népből összerakott csapat is jobban össze tudott fogni, mint mi:(

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.10.25. 11:07:04

@Földi Bence: A netes szavazásnak most a külföldön élő svájciak miatt volt nagy jelentősége, de ugye a jövő remélem erre tart:)
A svájciak nagyon jól előkészített dolgokról szavaznak, a szakmai szervezetek kontrollja szinte nagyobb a parlamentnél, ugye ezt is a gyakori szavazásnak köszönhetik. Hát, lenne mit tanulnunk.

Pócza Kálmán 2011.10.25. 13:27:00

@külföldi bankszámla: Kedves külföldi bankszámla!

A postai szavazás valóban nagyon érdekes kérdés, a cikk megírásakor már előkészületben volt egy poszt, nemsokára meg is fog jelenni, ahogy a internetes szavazásról is, ahogy a választás módját illető kérdésekre is vissza fogunk még térni a későbbiekben. Elsősorban olyan dolgokra, amelyek nagyon eltérnek a hazai szokásoktól é szabályozásoktól.
süti beállítások módosítása