Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A sikeres szocializmus titka

2011. november 08. - Fekete Balázs.

Forrás: Michel Gronemberger
gronemberger.com

 KOMMENTÁR

Láttam boldog szocialistákat is – a Parti Socialiste második lett, s ma már Belgium legbefolyásosabb pártja.

 

 

 

 

 

 

Noha bizonyos flamand körökben a szocialista jelző, vagy PS említése kifejezett szitokszónak számít, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a Parti Socialiste (PS) az N-VA után a legsikeresebb párt Belgiumban, Vallóniában pedig a politikai szintér egyeduralkodója. Sőt. Az igaz, hogy szavazatszám tekintetében az N-VA nyerte a legutóbbi választásokat, de azok valódi győztese hosszabb távon egyértelműen a PS.

Részben azért, mert jelentősen, majdnem 170 ezer szavazattal többet tudott szerezni, mint 2007-ben. Másrészről azért is, mert vezetőjük, Elio Di Rupo hosszas tárgyalások és vezércselek után sikeresen megteremtette a hatodik államreform mögötti abszolút többséget az N-VA nélkül, továbbá ő a miniszterelnöki pozíció legesélyesebb jelöltje is. Úgy tűnik, hogy a PS-nek sikerült a rendkívül töredezett belga politikai rendszerben a legbefolyásosabb párttá válnia, ami önmagában is tisztes teljesítmény egy olyan európai közegben, ahol az elmúlt években a liberális és szociáldemokrata irányultságú pártok egyértelműen teret veszítettek.

A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a PS továbbra is francia-Belgium és a belga politikai rendszer egyik állócsillaga maradhat hosszú távon, amennyiben képes a jelenlegi sikereket megfelelően kihasználni.

A PS sikerét nem lehet egyetlen dologgal megmagyarázni, ahhoz számos kiváltó ok különleges együttállására volt szükség. Ideológiai értelemben hagyományos baloldali pártról van szó (flamand ellendrukkereik kéjes örömmel szokták arra emlékeztetni a belga politikai kultúrában járatlan beszélgetőtársaikat, hogy nevében még csak nem is szociáldemokrata párt a PS, hanem csak szocialista, így, magában). Értékviláguk nyolc kifejezéssel körülírható: jólét, igazság, társadalmi ökológia, közszolgáltatások, munka, egészségügy, oktatás, és mobilitás. Nem rossz hívószavak a 21. század elején, vonzó, széles szavazói réteget lefedni képes szociáldemokrata-zöld politikai programot lehet rájuk építeni.

Az előbbi politikai agendának azonban nem szabad túlzottan nagy szerepet tulajdonítani a PS jelenlegi sikereiben, tudjuk, egy jó program önmagában még egyetlen pártot sem tett naggyá. Ennél talán fontosabb volt az, hogy a PS nagyon konkrét érdekvédő politikai szerepet vállalt fel. Harciasan védik Vallónia és a francia anyanyelvű állampolgárok anyagi és kulturális érdekeit és ezen keresztül több társalmi csoport számára is – például volt és jelenlegi nehézipari munkások, bevándorlók, és nyugdíjasok – ők tűnnek az egyetlen vállalható alternatívának. Ezt a szerepet csak fölerősítette az elmúlt években egyre erősödő flamand nacionalizmusától való félelem, sokan minden ideológiától függetlenül a PS-ben láthatták az egyetlen olyan politikai szereplőt, mely rendelkezik a megfelelő szervezeti-politikai háttérrel ahhoz, hogy eredményesen szembeszálljon a flamand érdekeket kíméletlenül érvényesítő flamand pártokkal.

Továbbá, a csokornyakkendőt immár védjegyévé tevő, bár mostanában anélkül is mutatkozó Elio di Rupo-ról, a párt elnökéről sem szabad megfeledkezni. Az 1982 óta politizáló di Rupo 1999-től vezeti PS-t, mindenképpen a belga politikai élet egyik öreg rókája. Remek debattőri képességgel rendelkezik, és mint a krízis megoldásából láthattuk, politikai stratégának sem a legrosszabb.

Jó program, jól megválasztott politikai szerep, jó helyzetfelismerés, és jó vezető – ennyi elég lenne a politikai sikerhez? A belga szocialistáknak elég volt…

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr463362061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komcsitlanítsuk a térképeket? De mennyire? 2011.11.08. 17:48:27

Legalábbis érdekes, de mindenképpen átgondolatlan módosító javaslatot nyújtottak be kereszténydemokrata és fideszes képviselők. Az indítvány egyáltalán nem titkolt célja, hogy ha már az idő erre képtelen volt, akkor a kormánytöbbség cserélje le végre a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okosallah 2011.11.08. 17:31:12

A szocializmus - és minden származéka - Marx 1848-ban irott elméletére alapul. Az elmult 150 év alatt annak minden formáját kipróbálták a vérvöröstől a rózsaszinig és mind megbukott vagy haldoklik.

Az új globalizált világ és az információs technológia elavultá tette az összes ortodox ideológiát - ideértve a klasszikus kapitalizmusét is.

Akik még ma is a "proletárok" szótárát használják a "Vindóz" -on való elmélkedésre azokat senki se veszi már komolyan, nekik az "Erika" irógép (1950) való.

Átmeneti korban vagyunk és nincs még határozott kép az eljövendő világról.
Annyi biztos, hogy a "Kommunista Kisértet" nem járja tovább az EU-t mert még a koponyáját se találták meg pedig ugyancsak keresik a Thürmerék a kerepesiben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.08. 18:04:41

index címlap és csak két komment?

---

Legyen egy kis élet: rossz a cím. Vallónia pont nem a sikeres szocializmusra példa, hanem a sikeres szocialista pártra, aminek előfeltétele a kudarcos szocializmus Vallóniában: tönkrement gazdaság, elöregedett népesség, akik miatt évtizedek óta engedik a muzulmán bevándorlást - hogy a demográfiai arány megmaradjon Flandriával szemben - ezek a bevándorlók azonban ismét csak kudarcosak, így szocialista szavazók.

Majd szétválnak, Antwerpen lesz a flamand főváros, Brüsszelbe meg építenek egy alagutat Vallóniból (a korridor nem egy bevált megoldás). Cseheknek és szlovákoknak, szovjeteknek is sikerült.

Hörcher Ferenc 2011.11.08. 22:14:04

@tölgy: Kedves tölgy, nagyjából három órát lehettünk kint az Indexen. A komment mennyiségen meg nem hiszem hogy sokat változtatott volna, ha a Sikeres szocializmus titka helyett a Sikeres szocialista párt titka címet adtuk volna. Amúgy nem egészen értem, hogy a lepukkant szocializmus és a sikeres szocialista párt között hogy is néz ki az összefüggés.

márta)) 2011.11.08. 22:17:04

Jó program, jól megválasztott politikai szerep, jó helyzetfelismerés, és jó vezető – ennyi elég lenne a politikai sikerhez? "

Hát.Igen. Arra elég, hogy a társadalom egy nagy csoportját / szavazókat meg lehet téveszteni/nyerni vele. Sőt választást is.
Csak az a baj, hogy nem mindig az a jó "vezető" aki vélt/valós programmal megszerzi a hatalmat, hanem az aki meg is tudja (hosszútávon) tartani.
Szerintem a tartós sikerhez sokkal több kell.
:)

márta)) 2011.11.08. 22:29:29

A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a PS továbbra is francia-Belgium és a belga politikai rendszer egyik állócsillaga "

Nálunk az egyik állócsillag a szocialisták, a másik pedig a Fidesz.? Jelenleg az utóbbi.
Kérdés, hogy mikor következik be (újra) a csillaghullás?
:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.09. 20:10:26

@Hörcher Ferenc: "nem egészen értem, hogy a lepukkant szocializmus és a sikeres szocialista párt között hogy is néz ki az összefüggés." -- Vallónia sikeres?

Hörcher Ferenc 2011.11.09. 20:36:45

@tölgy: Ez az összefüggés egyik felét tisztázza. S tovább?

márta)) 2011.11.09. 21:15:57

Bocsánat! Itt nálunk a szocialista párt is eléggé lepukkant.
??
:))

márta)) 2011.11.09. 21:22:58

Debreczeni: a DK egyike lesz a történelemcsinálóknak
A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint az a legfontosabb, hogy a demokratikus ellenzék tagjai együtt tudjanak működni a 2014-es választási kampányban. "

atv.hu/cikk/20111107_debreczeni_jozsef
**

Hm. Aki még nem tudná)! Csak az a probléma, hogy nem csak kampányolni kellene az utolsó pillanatokban. :)
Akármelyik párt, esetleg civil szervezet, ha csak a fővárosban- némely nagyobb városban kiabál) már most veszettfejszenyele az egész. :))
Ha nem tudnak, vagy nem akarnak kiépiteni egy erős országos hálót, nem tudják megszólitani az elszegényedett/szegényedő tömeget) a siker el fog maradni.
??
:))

márta)) 2011.11.09. 21:37:26

Deutsch: a szar is ízetlen"

Egy jóindulatú, nagy munkabírású, esendő, kedves, sportrajongó, lakótelepi srác. Ja, és szerintem egy jó politikus - mondta magáról egy interjúban a twitterkirály. "

hirszerzo.hu/nyuzsi/2011/11/9/Deutsch_a_szar_is_izetlen_56T8UT#rss
**

Hm. Na igen! Igazi "magyar, jó politikus")?
Akarom irni) A fidesz "fenegyereke") úgy hallottam.
:))))))))

menőmano 2011.11.09. 22:48:28

@Hörcher Ferenc:

Elnézést! Én nem tudom panaszoltam e már, hogy a kormány intézkedéseinek hatására, én már olyan szegény vagyok, mint a templomi egér. Hiába dolgozom sokat. Nekem már egy jófajta, kicsi darabka sajtocskám sincsen.
Úgy hogy engem egyáltalán nem érdekel már a sikeres szocializmus titka") Nem csak az nem érdekel, semmi de semmi.
Sem az itthoni politika, sem a határontuli.
Én már totálisan szomorú vagyok.

kalapkabát jónapot

:)))))))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.11. 11:55:01

@Hörcher Ferenc: "S tovább?"
A továbbot a MM írta: sikeres a vallon szoci párt. Ez a helyzet másik fele.

Mi a kérdés?

Hörcher Ferenc 2011.11.11. 12:05:28

@tölgy: A tölgy állítása. Hogy függ össze a kettő?

hegyilány 2011.11.11. 12:54:49

Megint megújulna az MSZP"

Nahát, akkor itt is lesznek újra, "boldog szocialisták".

:))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.11. 18:11:22

@Hörcher Ferenc: [leül, elgondolkozik]
Na jé, Vallónia lepukkant szocializmus, na jé, sikeres szocialista párt. (Egyik sem _csak_ tölgy állítása, még egyiket sem vonta kétségbe senki.)

A kettő közti kapcsolatot mindenki végtelen fantáziájára bízhatjuk.

Hörcher Ferenc 2011.11.11. 19:22:57

@tölgy: A baj, hogy két empirikus tény megállapítása - pláne, ha azokat sem csak tölgy állította - még nem visz túl messzire bennünket. A kapcsolatát pedig a mi fantáziánkra bízza. De hát akkor mi tölgy hozzájárulása a vitához?

márta)) 2011.11.11. 21:41:29

Bocsánat! Nagyon vissza kellett fogni magam)
Már már megint írni akartam, hogy a @tölgy kommentje egy *****-t komment.

:)))))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.14. 18:02:53

@Hörcher Ferenc: "mi tölgy hozzájárulása a vitához"
Milyen vita? Nincs is vita.
süti beállítások módosítása