Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Ifjúkonzervatívok lázadása

2011. december 14. - Horváth Krisztián.

SZEMLE

Forrás: feedage.com

Egyes állítások szerint ugyan a bankok érdekeit védte, mások viszont arra utalnak, hogy a Konzervatív Párt euroszekptikusaitól való félelme vezette a brit kormányfőt a legutóbbi EU-csúcson. De vajon kik ezek az euroszkeptikus képviselők, akik bizonyos értelemben képesek saját kormányfőjüket is sakkban tartani?

  

David Cameron egészen biztosan nehéz időket él meg: nemrégiben saját pártjának 80 képviselője fordult szembe vele, a hét elején pedig a parlamentben az ellenzék és a liberális képviselők csatazajában kellett megvédenie az európai országok szorosabb együttműködéséről kialakított álláspontját. A két eset között azonban lényeges összefüggés van: a legutóbbi EU-csúcson képviselt pozíciójának kialakításában ugyanis nagy szerepe lehetett annak, hogy saját pártja háza táján sem tud teljesen rendet tartani a brit kormányfő. A Konzervatív Párt fiatal generációja ugyanis jóval euroszkeptikusabb, mint maga - az amúgy sem túl Európa-barát - kormányfő.

De kik ezek a képviselők és miért is szítanak lázadást a Konzervatív Pártban?

2010-ben, 13 évig tartó ellenzéki lét után sikerült újra hatalomra kerülnie a konzervatívoknak, de ez az idő rajtuk is nyomot hagyott. A kifulladás jelei már 1990-ben, Thatcher távozása után jelentkeztek. Hosszú évekig nem akadt olyan alkalmas pártelnök/miniszterelnök-jelölt, akit elfogadhatónak tartottak volna a választók. Cameron személyében végül megtalálták a hőn áhított vezért, ám a jelenlegi miniszterelnököt éppen a Konzervatív Párt fiatal generációja kezdte ki az utóbbi időben.

"Ha a konzervatívokra szavazok, akkor radikális vallásos politikát várok, nem hagyományos pénzügyi politikát! Ez HÁBORÚt jelent!"
Forrás: slapupsidethehead.com

Nem véletlen, hogy Tim Bale idén megjelent könyvében arra keresi a választ, hogy miért is tartott ilyen sokáig az új pártvezető megtalálása. Bale szerint a jövőt illetően megosztott volt a párt: vagy újraformálják politikájukat (megújulás), megpróbálják lebontani a thatcher-i időszak végére kialakult ellenszenves képet a pártról, vagy visszanyúlnak a jól bevált thatcher-i recepthez és kitartanak a kemény kéz és kemény hangvétel politikája mellette. A legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy az előbbi stratégia valósult meg a konzervatív-liberális koalíció megalakulásával: tavaly tavasz óta immár tényleg mindenki az amúgy is zsúfolt politikai közép fele orientálódott, ezzel elhalványítva a pártok közti különbségeket, nehezítve a hatékony tematizálást. A lázadozó képviselők ezzel szemben inkább éppen a keményebb thatcher-i vonalat vinnék tovább a pártban: ők ugyanis erősebb kiállást várnának el a konzervatív elvek és politika mellett.

Philip Cowley, a University of Nottingham professzora szerint sok konzervatív képviselőt frusztrál, hogy Cameron túl sok egyezséget köt a Liberális Demokratákkal, és a számukra fontos kérdésekben vitára sincs lehetőség (lásd a legutóbbi referendum-kezdeményezésüket a brit Európa-politikáról). Nem véletlen, hogy sokan közülük a lázadásban látják az egyetlen lehetőségét. Egyéni képviselőkről lévén szó, könnyen lehet, hogy a saját választókerületük választópolgárainak kívánnak inkább megfelelni, hisz politikai karrierjük is attól függ, újra választják-e őket valaha. A pragmatikus gondolkodásmód ráadásul sok helyen felülírja a párt hivatalos doktrínáját: Boris Johnson konzervatív párti polgármester például a hivatalos konzervatív irányvonallal szembemenve támogatja a 7,45 fontos minimálbért, sőt amnesztiát ígért az illegális bevándorlóknak. A legutóbbi választásokon konzervatív színekben parlamentbe került fiatal torykról érdemes megemlíteni azt is, hogy sokan közülük már a politikától függetlenül is bizonyították képességeiket - ezért sincsenek annyira megszeppenve.

David Cameron és Nick Clegg karikatúrája már pólókon is megjelent.
Forrás: redbubble.com


Azon független think tank vezetője, amelyik Tony Blair-nek is segített a Munkáspárt megújulásában, most éppen ezekkel a fiatal, lázadó konzervatívokkal dolgozik együtt azon, hogy „konzervatív célokat érjenek el, progresszív eszközökkel”. Célul tűzték ki a szegénység elleni harcot és a társadalmi mobilitás erősítését. A fiatal tory generáció képviselői Richard Reeves segítségével vadul betörtek a hagyományosan munkáspárti területekre - és nem csak a retorika szintjén. Reeves már látni véli a lázadó tory generáció fejlődését, főleg az oktatás és környezetvédelem terén, de a rendpártiság és a család kérdésében még mindig aggasztóan „konzervatívnak” tartja néhány képviselőjüket.

Úgy tűnik tehát, hogy a Konzervatív Párt egy progresszív és egy, a gyökerekhez jobban ragaszkodó részre szakadt. Érdemes lesz megfigyelni, hogy vajon folytatódnak-e ezek a engedetlenségek, és esetleg olyan méretet öltenek-e majd, ami már veszélyezteti a kormány működését. No és persze az sem lesz mellékes, hogy ezen lázadó ifjúkonzervatívok hogyan lesznek képesek az Egyesült Királyság Európa-politikáját befolyásolni - a partvonalon túlról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr683449944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.14. 16:38:42

A karikatúra fordítása pontosan.

"Ha a konzervatívokra szavazok, akkor radikális vallásos elnyomást várok, ..."

oppression=elnyomás

Földi Bence 2011.12.14. 17:10:47

@spontan: Tény, hogy szó szerint így fordítandó, de szerzőnk enyhíteni kívánta az erős mondanivalót.
Mindenesetre köszönjük az észrevételt!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.14. 17:53:47

@Földi Bence: Én így sem értem.
Radikális vallási...
Ez háborút jelent...

Most ilyenkor belviszályt szeretne, vagy külpolitikai feszkót akar, vagy a képviselőjét megverni ?

feketehun 2011.12.14. 18:19:49

Azért elég kellemetlen, hogy most egész Európa - és így kicsit az egész világ - sorsa néhány másodvonalas angol politikus kezében van. Mert ők meg akarnak felelni a helyi választói akaratnak...

Brix 2011.12.14. 18:39:09

David Cameron egy kis szemét, konzervatív politikus. Rájátszik a gazdasági válság miatt növekvő társadalmi elégedetlenségre és belpolitikiai előnyöket próbál kovácsolni ebből. Euro szkepticizmus, bevándorlás-ellenesség, látnes rasszizmus- erre van szükség, hogy elvonják a figyelmet a hatalmas megszorításokról és növekvő munkanélüliségről

Földi Bence 2011.12.14. 18:41:18

@simonmondja.: Szerintem utóbbi, a "háború" a képviselő felelősségre vonására utalhat :)

menőmano 2011.12.14. 19:56:34

Totálisan úgy néz ki, hogy az angoloknál még működik a demokrácia.

Cameron személyében végül megtalálták a hőn áhított vezért, ám a jelenlegi miniszterelnököt éppen a Konzervatív Párt fiatal generációja kezdte ki az utóbbi időben."

Az, hogy megfelelőnek találták a Cameron személyét) még nem jelenti azt, hogy mindenben totálisan egyet kell érteni vele.
Totálisan rávilágit arra, hogy ott" a pártban nem csak bólogatójánosok vannak.
:)

menőmano 2011.12.14. 20:03:29

oppá" lemaradt :)

kik ezek az euroszkeptikus képviselők,"

Nyilván Ők azok, akik kinyilvánitják véleményüket, kiállnak az elveik mellett.
oszt.jónapot!

:)))

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.12.14. 21:06:15

Arról nem is szólva, hogy a szigetországon kívüli angol "érdekeltségeknek" nagyon tele van már a tökük az EU kirekesztő és megbélyegző politikájával, ami a gazdaságot illeti. Itt a bankszektor nemcsak a City vaskalaposait jelenti, hanem az olyan közeli (Csatorna-szigetek) és távoli (karibi térség) pénzintézeteit és politikusait, amelyeknek Anglia bólogatása miatt fel kellett adniuk szabadságuk egy részét (EU megtakarítási kamatadó irányelv elfogadása). Mivel egyre többen vonják kétségbe, hogy ugyan már miért kéne fejet hajtani, ha az EU nem tud kényszeríteni, akkor ez mind-mind Cameron hátán csapódik. Ma hozták nyilvánosságra ráadásul, hogy Anglia helyett immár Brazília a 6. legerősebb gazdasági hatalom, finom pofon.

Czelder Orbán 2011.12.17. 17:34:03

Most képzeljük el ezt a szituációt magyar viszonyok közt; a Political Capital segít a KDNP-nek nyerni Dunaújvárosban és Csepelen. Vagy inkább ne, ne képzeljük el... Így is debilek és hiénák irányítják ezt az országot, nem kell még alacsonyabb, angol szintre tenni a lécet.

menőmano 2011.12.19. 07:24:17

Elnézést!

Most azért totálisan nem értek valamit.?
Miért nincs már napok óta új feladat, poszt.
Hol van a bloggazda? talán csak nem beteg???
:)))

Ruzsbaczky Zoltán 2011.12.19. 15:49:09

@menőmano: Mert a szerzők egy része ebben az időszakban nincs jól eleresztve idővel, lévén vizsgázik, a másik része meg az előbbi csoportot vizsgáztatja:)

Amúgy Oplatka úr tollából most jelent meg egy cikk. És megtisztelő, hogy hiányzunk, én pl. a magam részéről mostanában kicsit rákapcsolok a post-okkal.

Ruzsbaczky Zoltán 2011.12.19. 15:52:03

A lényeg, hogy ez csak egy sajnálatos átmeneti állapot!
süti beállítások módosítása