Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Mivel veszített Navracsics, ha nyert?

2014. október 06. - Hörcher Ferenc

Hörcher Ferenc

A politikai elemzés, csakúgy mint a politika, kockázatos tevékenység. Azt írtam legutóbb, hogy Navracsics nyert. Tévedtem. Legalábbis részben.

 

 Navracsics Tibort először írásbeli pótvizsgára tapsolták vissza az EP bizottságában, vagyis újabb kérdésekre kellett írásban felelnie. Ezek részben még mindig a kormányzati tevékenységét feszegették, tehát nyíltan politikai kérdések voltak. Másfelől viszont a tárcáját érintő szakkérdések is felmerültek, amiből már lehetett volna sejteni, hogy a baloldali, Orbán-ellenes EP képviselők Navracsics tárcakiosztását fogják megcsáklyázni, mert a személyi alkalmasságát nehéz lenne hitelesen megkérdőjelezni. Aztán a bizottságon belüli szavazásra került sor. Először személyi biztosi alkalmasságáról szavaztak, amit 15-10-2 arányban megnyert. Utána arról, hogy megfelelő tárcát osztott-e rá az elnök. Itt 10-14-1 arányban leszavazták. Bár a döntés nem kötelező érvényű az elnökre nézve, mégiscsak fél siker a magyar skalpra vadászók számára.

Mi a bukás magyarázata, és melyek a lehetséges szcenáriók? A bukásnál a legtöbb elemző szerint az játszhatott szerepet, hogy a baloldali képviselők egy része nem tartotta be a vélelmezett paktumot, amely a két legnagyobb, egymással rivalizáló politikai erő, a néppárti és a szocialista frakció között köttetett. Pontosabban, arcvesztés nélkül nem ereszthették át csont nélkül Orbán volt helyettesét. Vagyis a politikai bosszú vágya erősebbnek bizonyult a (közös) politikai érdeknél.

De meg lehet közelíteni a kérdést a biztosjelölt felől. Azt írtuk, hogy meghallgatásán az volt Navracsics nyerő taktikája, hogy nem kezdett el védekezni, „mosakodni”, hanem inkább kitért, és saját tematikáját próbálta érvényesíteni. Nos, úgy tűnik, az utólagos kérdésekre válaszolva már nem tudta, vagy nem akarta ezt a taktikát érvényesíteni. Helyette elkezdett hátrálni. Amit az európai politikai kultúrában el is várnak, de amit nem lehet a politikai ára megfizetése nélkül végrehajtani.

De hogy kerülhette volna el ezt a helyzetet Navracsics, ha a pótvizsgával politikailag kényes helyzetbe szorították. Egyfelől lehet úgy válaszolni a kérdésre, hogy sehogy nem kerülhette volna el. Vagyis: tudnia kellett, hogy volt kormányzati szerepvállalása nem maradhat konzekvenciák nélkül. Amiből az a politikai lecke következik, hogy sokszor a pillanatnyi haszon érdekében hozott, nem elvszerű kompromisszum utólag válik drágává. Másfelől viszont lehet azt mondani, hogy ha tényleg meg kellett lépnie, akkor tudatosan és határozottabban elő kellett volna készíteni Navracsics „szakítását” kormányzati múltjával. Például előzetesen, már jelölése pillanatában kiadni egy olyan nyilatkozatot, amely kezelni igyekszik a korábbi politikai szerepvállalásával kapcsolatos kritikát, világossá téve, hogy EB biztosként tiszta lappal kíván indulni, vagyis lezárja a kormányzati politikusi tevékenységét, és meghirdetve európai politikai szerepvállalása új elvi kereteit. Egy harmadik opció az lenne, hogy jó lelkiismerettel vállalni tudja kormányzati működését, és kitart mellette, akár a bukást is kockáztatva, de megőrizve személyes politikai integritását.

Melyek a jelen helyzetben a lehetséges forgatókönyvek? Azt mondják a szakértők, három lehetőség van: az elnök kérhet a magyar kormánytól új jelöltet, csereberélheti a portfóliókat biztosai között (ha lesznek további részleges leszavazások), vagy bizonyos felelősségi köröket máshoz delegálhat Navracsics portfóliójának legtöbbet támadott részei közül (ide elsősorban az állampolgárság, másodsorban a civil szervezetekkel való kapcsolattartás tartozhat).

Hogy melyik lehetséges befejezés valósul meg, az döntő mértékben attól függ, hogy mely biztosokat juttatnak hasonló sorsra az EP szakbizottságai. Ez 24 órán belül kiderül, s utána Junckernek 24 órája van véglegesíteni biztosai névsorát. A helyzet még nyitott, most nem mernék tippelni, merre fog kilengeni az inga, noha továbbra is tartom, hogy nagyon meglepődnék, ha az elnök teljesen lemondana Navracsicsról.

kép forrása: Hungary Today

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr646765397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.10.07. 11:22:17

Érdekes, az a verzió, miszerint a szakmai alkalmasság azért lett volna megkérdőjelezve, mert a jelölt – horribile dictu! – szakmailag tényleg kevésbé alkalmas, már fel se merül az elemzőkben. Hova jutott a világ.

Hörcher Ferenc 2014.10.07. 11:25:58

@kesztió: Szerintem Navracsics szakmai alkalmasságát nem nagyon lehet komolyan kétségbe vonni. HHF

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.10.07. 12:12:17

@Hörcher Ferenc: Márpedig Molnár csaba szerint a politikus elsősorban szakmai kérdéseken csúszott el, de egy saját hazája ellen áskálódó DK-s politikus szavára ugye nem igazán lehet adni.

Hörcher Ferenc 2014.10.07. 12:21:55

AZ igazság az, hogy nem vagyok benne biztos, hogy Molnár Csaba lenne a jó és hiteles bíró e kérdés eldöntésében.

egy_vélemény 2014.10.07. 13:27:33

Ez a személyes vélemény -HHF magánvéleménye- enyhén emlékeztet a türelmetlen ember hirtelen megoldást váró attitűdjére.
Jóakarattal feltételezem, csak 'hangosan' gondolkodott, ami hirtelen eszébe jutott, saját szemszögéből bírálta, viszont ítéletmondási kényszer alatt vergődve világgá kürtölte.
Tudjuk, ez a megalkuvásra való készség kísérőjele, nem pedig az okos kompromisszumkereső felelősségvállalás.
Sehol nem utal senki arra, mekkora lehetőséget szalasztott volna el Emberünk, ha a biztosjelölésbe, s az ezzel járó kálváriajárásba NEM megy bele.
A legnagyobb bajnak azt tartom, hogy elsietett és kellően át nem gondolt véleménynyilvánításokkal kimondják/kimondatják a tutit felette.
Annak hatóereje a köznyelv szerint is 3 napig tart, ezért sietnek vele?

Prognózist lehet mondani, kell is.
A negyedik út jön majd be.

kacsapuszi 2014.10.07. 13:36:19

@Hörcher Ferenc:

Ha a szakmai alkalmasságnak egy politikus esetében nem része az általa működtetett szervezet (jelen esetben az Európai Bizottság, és - lényegében - maga az EU) éthoszának elfogadása, akkor valóban.

Csakhogy a biztos nem valamiféle ügyintéző, aki végrehajtja a rábízott feladatokat, hanem irányítója az EU egy szakterületének, az ott folyó integrációs folyamatnak, a szabadság és jogállamiság elveinek érvényesítésével.

Ha ehelyett a nemzetek érdekeit helyezi előtérbe, ha európai szintre akarja kivetíteni a NER-t, ha ócska trükkökkel akarja befolyásolni a média szabadságát, ha hazug eszközökkel próbálja kiterjeszteni egyes tagállamok közjogi befolyását más államok népességére, akkor nem európai politikus, hanem csak egy protekcionista-nacionalista szerencsejátékos, és akkor - bizony - szakmailag alkalmatlan.

Aki meg ezt szóvá teszi, az nem a saját hazája ellen áskálódik, sőt, hasznára van annak, a hazán ugyanis, egy ideje már, az Európai Unió (is)!

Hörcher Ferenc 2014.10.07. 14:15:39

@egy_vélemény: kedves hozzászóló, nincs itt semmi ítéletmondási kényszer, hanem csak megpróbáltam azon elgondolkodni, hogy ha az volt a benyomásom a meghallgatásról, ami az első posztban szerepel, akkor miért következett be mindaz, amiről a második posztban beszámolok.
Szerintem a felelős humán értelmiségi - főleg, ha mint én, politikai gondolkodástörténettel és politikai filozófiával foglalkozik - elmondja a véleményét a politikai fejleményekről. A Mos Maiorumot épp ilyen célra hoztuk létre: hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a magyar politikai kultúra csiszolásához.

egy_vélemény 2014.10.07. 14:20:01

Valamint igen megszokott eljárás gazdasági területen, hogy bedugult helyzetekben (ilyen egy kltsgvetés csökkentés) kidolgoztatnak egy megoldhatatlannak tűnő/ sos megoldásra váró problémát úgymond bevált külsőssel, majd kis erkölcsi hintapalintával szélnek eresztik, ha épp magától nem menne.
Jópár frissítést átvettek már 2010 óta, több területen.
Emberünk felkészült.
Minél használhatóbb tervet készített, annál nagyobb meghurcolásnak nézhet elébe.
Bolond, aki bedől a felszínnek.

egy_vélemény 2014.10.07. 14:58:07

@Hörcher Ferenc: akkor a legjobb helyen járok. Ön hivatott személy, hogy megtudjuk, mi a politikai gondolkodástörténeti alapja és történelmi lefolyása, valamint nemes célja a nemzeti és az európai politikai fejlemények azon változásának, amely fülünk hallatára játszódott le Brüsszelben.
Mint amikor a Jedikulában megeskették a rab magyarokat, hogy ne közelebbi példákat idézzek.

Vagy mégsincs politikailag változás?
Erről csak nem szólhat a politikatörténet?

Gyorgy Nagy 2014.10.07. 16:42:44

Hát ilyenek a fideszes fiuk.Ha érdekük azt kiványja leköpik a saját volt véleményüket és volt kenyéradó gazdájukat.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.10.07. 17:01:38

@egy_vélemény:

Nem tudom mennyire alkalmas Navracsics, bár szakmai életútja és eddigi nyilatkozatok, ismert kompetenciái alapján azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy az eddigi magyar biztos jelöltjeink között magasan kiemelkedő.

Bár Kovács Lacát, és Andor László-t nem nehéz überelni.

Tuvalu 2014.10.07. 17:19:00

Hát én egy dolgot tennék csak hozzá.
Navracsics odáig eljutott, hogy az eddigi kormányzati hozzáállás (senkitöl se félünk, legfeljebb Orbán Viktortól) helyett elő kell adni a nagy európait. És úgy gondolta, hogy ha elmondja, hogy ő így fogja képviselni a Bizottságot meg úgy, akkor az elég lesz.
Különösen mert szakmai téren a Bizottság embereinek szakmai anyagaiból készítették fel a válaszokra (egyébként emiatt se érdekli annyira a Parlamentet hogy azokra mi a válasz, elég jól tudják a Bizottsági álláspontokat, meg hogy milyen ügy épp hogyan áll).
Navracsics (vagy inkább a tanácsadói) arra nem bírtak rájönni, hogy a fő törésvonal itt nem biztos hogy a személye (illetve a Magyar kormány) és az EU közt van, hanem ez a szokásos harc a Bizottság és az Európai Parlament között. Szóval a Parlamentben nem azt kell mondani, hogy jaj de jól fogm képviselni az Európai Bizottságot, hanem azt, hogy úgy fogom képviselni az Európai Bizottságot, hogy végig együtt fogok müködni az Európai Parlamenttel.

Szerintetek ha már a Parlamentnek így is úgy is el kell fogadnia tagállamonként egy biztost, akkor nekik nem tökmindegy hogy Orbán melyik emberét küldi? Nekik az a fontos, hogy a Parlament-Bizottság együttmüködésben mennyire lesz használható.

rockjano 2014.10.07. 17:20:00

Navracsics hiába egyébként az egyik legvállalhatóbb fideszes a rezsimnek ő is hű kiszolgálója volt, a személyi integritása már régen a múlté. Az ahogy próbál kihátrálni az elmúlt évek őrületéből az egyszerre szánalma és nevetséges.

Ha egyszer megbukik ez a rezsim tömegével látjuk majd a hasonlókat (nem én nem is voltam ott, meg persze teljesen más volt a véleményem csak nem mondhattam ki).

Minden diktatúra bukása után a kiszolgálók tömege mosakszik (jobb esetben)

Kowalski76 2014.10.07. 17:56:42

@rockjano: "Ha egyszer megbukik ez a rezsim tömegével látjuk majd a hasonlókat... Minden diktatúra bukása után a kiszolgálók tömege mosakszik (jobb esetben)" Marhasag. A 2006-2010 kozott hatalmon levok kozul ki mosakodott utolag? Ma is buszkek az elert "eredmenyeikre" naponta elmondtak hogy ok mekkora "szakertok", az "aprobb" hibakrol csak akkori ellenzek tehetett es a valasztok is le lettek hulyezve miutan elzavartak oket. Katasztrofa.

dvhr 2014.10.07. 18:14:50

Nyilvanvaloan a kulugyi posztot fogja megkapni. Vagy Juncker lemond es az ohelyere kerul.

bölcsbagoly 2014.10.07. 19:58:25

Ugyan, ezen a bizottsági tortuán csak szép lehetet valaki, oökos nem. előre el volt döntve a végeredmény. Csak tudnánk, hogy mivel kompetensebbek mint biztosok az EU kedvenceinek jelöltjei (Luxemburg, Málta, Románia, Szlovákia vagy a baltíak)? A román Corina Cretut volt szerencsém hallani többször is, nos egy bukaresti surmó!
Ha meg egy német képviselőnek van pofája Mo viszonylatában emlegetni a Mein Kampfot, akkor teljes a kép, hogy kikkel van dolgunk! Jávorékról meg ne is szóljunk egy szót sem....

öreg büzész 2014.10.07. 20:50:43

Szerintem ismerve az EU működését az eddigi eredmény borítékolható volt.
Navracsiccsal is van ugyan bajuk, de az igazi ellenfelük az illiberális Orbán rendszer.
Ha Navracsicsott megvétozzák akkor az összes jelöltet el kellett volna zavarni, ami senkinek sem hiányzik, így diplomata üzemmmódban kezelik a problémát.
Adtak neki egy egyébként sem túl jelentős biztosi posztot, sőt még annak a hatásköréből is elvesznek valamicskét, hogy nyomatékosítsák a nem tetszésüket.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.10.07. 22:53:51

Az a szakmaiság elég szűk értelmezése, hogy valaki taktikusan tud válaszolni a kérdésekre. Teljesen normális szakmaiság értelmezés, ha valakinek megnézik, hogy szakmai életútja mit is mutat. És Navracsics az Orbán-kormány miniszterelnökhelyetteseként, viszont szakmai pályafutásán nem az EU felvállalt értékeinek útját képviselte.

Ugyanakkor egy kicsit szemszöget váltva, lehetett látni azt is, hogy az orbánizmus kiépülő rendszere nem teljesen Navracsics szájíze szerint való. Sosem szállt szembe, de néha látványosan hallgatott. Nem verte magát a csodálattól ájuldozó pojácaként, mint Matolcsy. Én legalábbis nem csak szimpla köpönyegforgatást látok.

Másrészt, ha már Navracsics, akkor arra a szomorú aspektrusra is érdemes kitérni, hogy a közigazgatási eredmények ellenére Navracsics kormányon belüli pozíciója gyengülni kezdett. A szakpolitikai eredményeknél - nem a biztosi területen - fontosabb a pillanatnyi látvány, főleg a propaganda teljesítmény. Navracsics elvtárs viszont nem volt elég lelkes.

De ez a hazai háttér történet ha Brüsszelből látható is (főleg az eredmények, a belső hatalmi nüanszok nem annyira), attól még nem lesz politikai szinten nem eladható. Vagy csak úgy, ahogy éppen történik.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.10.09. 00:18:47

helyesen: És Navracsics az Orbán-kormány miniszterelnökhelyetteseként olyan szakmai pályafutást tudhat maga mögött, ami nem az EU felvállalt értékeit képviselte.
süti beállítások módosítása