Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Több Deákot és kevesebb Kossuthot!

2015. június 05. - Vendégszerző.

Rezsőházy Rudolf

Amikor hazánkban egy politikai szereplő kiemelkedik a mezőnyből és kulcsfigurává válik, szinte ösztönösen két ellenkező példaképhez hasonlítjuk. Azt keressük, hogy mi benne a Kossuth és mi benne a Deák?

Kossuth a forradalmár képét jeleníti meg, lelkesítő, harcos ember, karakánság jellemzi, hajlíthatatlan, meg nem alkuvó, bátor. Akkor érzi jól magát, amikor a ringben áll az ellenféllel szemben.

Deák a békés kiegyezés híve, szívós, nyugodt ember, van türelme, hogy kivárja a kedvező pillanatot, keresi a megállapodást, szívesen enged, ha lényeges kérdésekben nyerhet is. Nem hiába kapta meg a „haza bölcse” címet. Akkor érzi jól magát, amikor a tárgyalóasztalnál ül.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az egyik fajta személyiség minden körülmények között mindig megfelelőbb, mint a másik. Lehet azt gondolni, hogy 1848-ban Kossuthra volt szükségünk és 1867-ben Deákra.

Hasonlóképp jogos azt állítani, hogy a rendszerváltás idejében és a demokratikus rezsim első 25 évében olyan rámenős, küzdeni tudó, konfliktust vállaló személyiség volt a helyén, akinek karizmatikus vonzása a szavazótábor döntő többségét t maga mögé tudta állítania. Ez Orbán Viktor érdeme.

Most eljött a békés építkezés ideje. Az ország előtt áll egy vonzó jövőkép: polgári berendezkedés megvalósítása, jóléti társadalom létrehozatala, melyben minden rétegnek, csoportnak, foglalkozásnak megvan a maga méltányos helye.

Külpolitikában is érdemes magatartást változtatni. A nyugati politikai kultúrába és különösképp az Európai Unió berkeibe nem való a huszárvágásos politika. Persze, ez árnyalatok kérdése. Céljaink és álláspontjaink világos megfogalmazást igényelnek, de ugyanakkor legyen bennünk tárgyalókészség is. Természetesen vannak magyar érdekek, és ezeket csak mi védhetjük meg, de vannak közös európai érdekek is.

Két általánosan elfogadott elv sugallhatja cselekvésünket. A szubszidiaritás elve, mely azt fogalmazza meg, hogy minden problémát a polgárhoz legközelebb álló szinten kell kezelni; egy probléma kezelését csak akkor szabad magasabb szintre bízni, ha az az alacsonyabb nívón nem oldható meg. Így a szuverén nemzet csak akkor delegálhat problémát az európai hatóságoknak, ha azok jobban tudják azt megoldani.

Másrészt a szolidaritás elvét kell figyelembe venni. Így például valószínű, hogy a bevándorlás kérdését a nemzetállamok hatékonyabban tudják kezelni, mint az európai bizottság. De igaz az is, hogy Európa tagállamai nem hagyhatják az olaszokra és a görögökre a beözönlő tömegek befogadását.

Miniszterelnökünk az elmúlt öt évet értékelő beszédében azt hangsúlyozta, hogy eddig az erő volt a kormányzás kulcsszava. Mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem lesz. Ezt húztam alá, amikor azt állítottam, hogy több Deákra és kevesebb Kossuthra van szükségünk. Miniszterelnökünket temperamentuma inkább Kossuth, mint Deák felé vezeti. De elérte azt az életkort, amikor már a megfontolás és a meggondolás erényei a bölcsesség felé terelnek. Önmaga írta elő saját magának az alázatosság erényét.

 Polgári kötelességünk, hogy szaván fogjuk.

 

mail: rezsohazy.rudolf@gmail.com                                                  Rezsőházy Rudolf

                                                                                              Prof. em. Univ. cath: de Louvain

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr857520504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rezsőházy Rudolf: Több Deákot és kevesebb Kossuthot! 2015.06.05. 16:00:02

Miniszterelnökünket temperamentuma inkább Kossuth, mint Deák felé vezeti. De elérte azt az életkort, amikor már a megfontolás és a meggondolás erényei a bölcsesség felé terelnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.05. 15:00:39

Hát nem éppen. A jelenlegi Európával semmiképpen sem szabad kompromisszumot kötni.

==T== 2015.06.06. 00:43:32

Köszönöm, de a Deák, Bethlen és hasonló megalkuvók elég komoly károkat okoztak már a nemzetnek.

laci_52 2015.06.06. 10:32:41

@==T==: Különösen Deák! Az ő műve a kiegyezés, amellyel a hanyatló Ausztriához kötöttük a sorsunkat, ennek egyenes következménye volt Trianon.

Kossuth már tudott valamit, amikor felemelte a szavát a kiegyezés ellen...

Gábor Pápay 2015.06.06. 10:50:43

Deák itthon maradt, és kiegyezett, Kossuth elmenekült, és onnét "osztotta az észt", nem sok felelősséggel...

Azért mindketten szép temetést kaptak.

Nota bene: szeretnénk ma is a hanyatló Ausztriához tartozni.

gmihaly 2015.06.06. 11:34:05

Bethlen Gábor már megmondta, hogy nem azt csinálták, amit szerettek volna, hanem amit lehetett. Ha a Szentpétervár által "guruló rubelekből" finanszírozott szláv mozgalmak prágai lerakata nem szabotálta volna, akkor a két tartomány még ütemesebb, intenzívebb gazdasági fejlődést is produkálhatott volna, és úgy gondolták, hogy ez a prosperitás alternatíva lehetett volna. De a későbbi Benesországok elitje Ausztriát, Magyarországot, mint konkurenciát akarta lerontani. Deák is tudta ezt jól, az önkényuralom idején a nemzetiségi vezetőkkel lezajlott sok hiába való tárgyalás tapasztalatai nyomán, de ő is bízott a gazdasági fellendülés pozitív hatásaiban, és talán Luther módjára gondolhatta: "Itt állok és másként nem tehetek". Mert ez a rövid "aranykor" még mindig szellemi-lelki és tárgyi "aranytartalék". A "hanyatlásról" pedig a birodalmi gyűlésben (Reichsrat) 1908 körül (Bosznia-Hercegovina annektálása a 30 év letelte után) felgyorsított cseh obstrukció idején kezdtek pampogni, főleg pártos prágai firkászok. A Nyugat is abban az évben jelent meg először. Hoppácska!!!

Rudi Kató 2015.06.06. 13:30:19

Eben-guba! Mindegyik csak ártott az országnak! Niért nem cikkeznek arról, hogy a kossuth elkártyázta a pénzt amit gyüjtöttek a szabadságharc folytatására? Élt mint hal a vízben miközben itthon a tzöbbieket kivégezték, börtönbe csukták! Mindig csak a mások zsebében kotorászott!
A haz árulója volt deák ls nem a bölcse! A trianonhoz vezető út kitaposója volt a "kiegyezés" fedőnevű hazaárulása szintén asaját boldogulásáért! Teljesen felesleges a választás mivel egyenértékű ellenségei a Magyar népnek!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.06. 15:15:20

Basszus!Én még Kádárt vagy Horthyt sem tudom egyértelműen elítélni,nemhogy Kossuthot vagy Deákot!

csakférfi 2015.06.06. 17:55:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Basszus!Én még Kádárt vagy Horthyt sem tudom egyértelműen elítélni,nemhogy Kossuthot vagy Deákot!
Ez azért van barátom mert ép józan ésszel rendelkezel.nem úgy mint némely professzorok és hangzatos tudálékos okostojások akik a szalonok "setétjében" mindenféle bűnöket suttognak hogy önmaguk előtt jobbnak és okosnak látszódjanak.Orbán egy diktátor lényegtelen milyen tulajdonságokkal ruházza még fel ez a poszt.Mivel a szegényektől elvesz a gazdagokat segíti.Tehát Deák óta nincs hasonló észjárású politikus.Szándékosan nem "kaliberűt" írtam mert ez egy mérték és én nem szeretek mérni embereket.Ítélni annál jobban! :) :) :)

Gabor Ventilla 2015.06.06. 19:33:34

Az okos vezető még okosabbakkal, a hülye még hülyébbekkel veszi magát körül.
Tehát: ÁTJÁRÁS NINCS.
(A jellembéli hibákat nem szokás kijavítani.)

Gabor Ventilla 2015.06.06. 19:36:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Tetszik a véleményed, osztom is.
Te az azonos nevű zenészek egyike vagy?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.06. 21:20:38

Azért ahhoz a Kiegyezéshez kellett ám az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc is. Az osztrákok ugyanis nem jófejségből egyeztek ki. Megvoltak még az emlékeik húsz évvel azelőttről, amikor is a sebtében felállított, szedett- vedett magyar honvédsereg többször csúnyán megverte őket, és végül csak egy másik monarchia segítségével voltak képesek úrrá lenni a helyzeten.
Rájöttek, hogy olcsóbb kiegyezni a magyarokkal, mint leverni egy esetleges újabb forradalmat, ami ráadásul az új külpolitikai helyzetben ( német, olasz egység), akár végzetes következményekkel is járhatna a Habsburg monarchia létére nézve.
Tehát kár szembe állítani Kossuthot és Deákot. Bár Kossuth nem támogatta a Kiegyezést, de az ő húsz évvel korábbi tevékenysége is kellett hozzá..

HgGina 2015.06.07. 02:25:56

@laci_52: Még hogy Kossuth meg nem alkuvó és bátor? És Deáknak köszönhetjük Trianont?
Ekkora sületlenséget rég olvastam. Kossuth egy ócska, jellemtelen, katonailag teljesen dilettáns, kókler tolvaj volt. Már ügyvédbojtárként sikkasztott, ezért kellett eltakarodnia a nagybátyja ügyvédi irodájától is Pestre takarodnia. Aztán a magyar államkincstárat is megbugázta, és bár hazajöhetett volna 1852 után büntetlenül, mégis Turinban éldegélt haláláig elég kényelmesen a megfújt kincstár pénzéből. Biztos csak a "tartozom neked" cédulákat rakosgatta a ládába, miután kiszedett pár koronát. Az amerikai gyűjtésből és az angliaiból befolyt összeget is magára költötte.
És a nemzetiségek (különösen a románok) elszakadási törekvéseinek is ő volt a legfőbb előidézője. Pont azokat a követeléseket tagadta meg tőlük, mint amiket a sógorokkal szemben nekünk követelt.
Kossuth simán szégyenpadra való, nem pedig dicshimnuszokat kéne zengeni róla.

fran7 2015.06.07. 07:36:24

@HgGina: A kiegyezés hibája az volt, hogy csak az osztrákokkal egyeztünk meg nem a kisebbségeinkkel. Ezért lett a kiegyezés Trianon előszobája. Ezen a téren Deákék rövidlátóak voltak.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.06.07. 09:25:49

@fran7: Azért hozzá tartozik hogy akkor még semmilyen kisebbségi politika nem létezett a világon, amerikában éppen népirtás, mit népirtás, Holocaust volt!

Lődörgő Hollandi 2015.06.07. 09:54:54

Orbánból sosem lesz Deák. Egyrészt mániákusan élvezi a hatalmat és az imádatot, másrészt szüksége van az újabb és újabb képzelt ellenségekre, hogy elterelje a figyelmet az állami szintre emelt bűnözésről. Erre mondják, hogy a lejtőn nincs megállás!

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.06.07. 10:00:00

@Lődörgő Hollandi: Orbán már most sem Deák, hiszen a 3. ciklusát nyomja. Ha kihúzza 2018ig, ő lesz a leghosszabb időre választott magyar kormányfő az egész magyar történelemben.

De Deákról a saját korában ugyanazt írták a hazaárulók, mint most te Orbánról.

nemszólokmégegyszer 2015.06.07. 10:21:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Látod ez az. Horthy idején még nem éltem -"állítólag" rosszabb volt mint most-, Kádár idején éltem, akkor meg "állítólag" jobb volt, mint most. Most jobb lehetne mindkettőnél, de egy elméletileg roggyan anarchistánál ezt már nem tudjuk meg. Aki meg Kossuthot és Deákot szidja, olvasson még egy kicsit. A műveltség nem árt és nem is fáj. /Egyébként a posztolónak: mióta hasonlítjuk az almát a körtéhez?/
süti beállítások módosítása