Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

„Gripen-ügy” svájci tálalásban

2011. október 12. - Metz Rudolf Tamás
Forrás: gsoa.ch

SZEMLE

A vadászgépek beszerzéséből mindig csak a gond van. Hol azért mert átláthatatlanul zajlik a folyamat, hol azért, mert nagyon is átlátható módon.

 

 

 

Nemcsak Magyarországon vet fel aggályokat a vadászrepülőgépek beszerzése, hiszen a demokrácia egyik bástyájaként kezelt Svájcban is problémák merültek fel e kormányzati lépés kapcsán. Igaz ez esetben nem az átláthatatlanság, hanem éppen az átláthatóság és annak kihasználása okozott gondot.

A svájci parlament alsóházának védelmi politikával foglalkozó bizottsága nagy többséggel megszavazta, hogy az új vadászrepülőgépek beszerzésére és felszereléseinek modernizálására fordítandó kiadási összeg plafonját 5 milliárd svájci frankkal megnövelik. Ezzel egy időben viszont elutasították a bizottság egy részének kezdeményezését, amely egy fakultatív népszavazást írt volna ki a kiadási plafon növeléséről. Az eset ékes példája lehet annak, hogy a svájci politikusok is csak addig támogatják a közvetlen demokrácia intézményét, ameddig az érdekükben áll.

Forrás: fotos.sc


Ugyanakkor a nagy betűs „nép” sem tud élni közvetlen hatalomgyakorlást lehetővé tevő jogával, hiszen az ügy jelenlegi állása szerint a „Csoport a hadsereg nélküli Svájcért” (Gruppe für eine Schweiz ohne Armee) öngóljával zárul a „mérkőzés”. 2009-ben a csoport 100 ezer aláírást gyűjtött össze és adott le, amely egy eredményes népszavazást reményével kecsegtetett: ha a lobbicsoport érvei érvényesültek volna, akkor az állam nem vásárolhatott volna új katonai repülőgépeket 2019. december 31-ig. Csakhogy időközben az állam forráshiányra hivatkozva leállította a beszerzés folyamatát, így 2010-ben az egyszerre okafogyottként és sikeresként értékelt indítványt visszavonta a GSoA. Az ügy azonban újból napirendre került, sőt a svájci parlament alsó háza nagy hirtelenjében meg is szavazta a vadászgépek beszerzését.

Úgy tűnik, hogy a beszerzést ellenző lobbicsoport hatalmas öngólt lőtt akkor, amikor visszavonta indítványát: a mostani helyzet szerint ugyanis esély sincs arra, hogy a direktdemokrácia eszközével meghiúsítsák a kormányzati lépést. A kiadási plafon megemelésének vétójához további 50 ezer, a konkrét repülőgép beszerzés megakadályozásához pedig 100 ezer szignatúrát kellene újból összegyűjteniük. Mire azonban ez megtörténne, a vadászgép-beszerzés folyamata már szépen le is zárul, a svájci polgárok pedig gazdagabbak lesznek jó pár vadászgéppel, de szegényebbek egy eséllyel: a politikai taktikázások útvesztőjében elveszett népszavazási kezdeményes miatt az ő véleményüket közvetlenül nem fogják kikérni az ügyben.

VEZÉRKOMMENT

Az ügy támogatóinak és ellenzőinek sikerült összehozniuk a politika(sport)történetének egyik legfájdalmasabb öngólját. A politikában, ahogy a legtöbb versenysportban, megbosszulja magát a legkisebb, könnyelmű hiba. Ezért a haszonmaximalizáló politikai szereplőket nem hibáztathatjuk. Vagy netán mégis?

Metz Rudolf Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr443295847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FSM-hívő 2011.10.12. 14:14:11

Demokrácia addig működik jól, amíg az adott ország választópolgárainak száma maximum 1. 1-nél több választópolgár már magával hozza a szarkeverést, korrupciót, mutyizást, ésatöbbi.

Metz Rudolf Tamás 2011.10.12. 15:17:24

A demokrácia működhet jól is.(Ez persze attól függ, hogyan képzeljük el a demokráciát)
"Mutyizás" az ember természetéből fakad, hisz mindenki az önérdekét akarja maximalizálni. De ezt neveléssel, oktatással ki lehet küszöbölni, hiszen ezeken múlik milyen az a bizonyos politikai kultúra.

stikasz_1 2011.10.12. 15:22:21

"Ennek az értelmében az ügy támogatóinak és ellenzőinek együtt sikerült összehozniuk a politika(sport)történetének egyik legfájdalmasabb öngólját. A politikában, ahogy a legtöbb versenysportban, itt is megbosszulja magát a legkisebb, könnyelmű hiba. Ezért haszonmaximalizáló politikai szereplőket nem hibáztathatjuk. Vagy mégis, mert antidemokratikus?"

Legközelebb olyan vezérkomment megfogalmazására tennék javaslatot, aminek van valami értelme, szemben a fenti hibásan megfogalmazott zagyvasággal. Ez nem egyetem, itt azért ciki eljátszani a roppant lényeglátó semmitmondót, mert páran el is olvassák azt ami leíródik...

az újdonság garázsa 2011.10.12. 17:03:02

Hát azt hiszem, a szerzőnek először is meg kéne tanulni magyarul.
Aztán meg fogalmazni.

Mert ez így értelmetlen zagyvaság.

sztenke 2011.10.12. 17:50:49

Érdekes, én felfogtam. Vagy én vagyok szuperagy, vagy érthető a cikk, csak a kedves olvasó nem olvasott figyelmesen.

Hörcher Ferenc 2011.10.13. 00:30:49

@stikasz_1: Ahogy a politikai kultúra, a politikai kultúra témájára vonatkozó blogírás is - tanulható. Ebben az értelemben mind a kettő, igenis: egyetem.
Ami nem jelenti azt, hogy ne kellene világosan fogalmaznunk. Köszönjük, hogy emlékeztet rá bennünket.

stikasz_1 2011.10.13. 21:33:19

@Hörcher Ferenc: Őszintén mondom: tiszteletem azért, mert a kissé cinikus megjegyzésemre a félreértelmezhető fogalmazás kijavításával reagáltak. Ritka, hogy az ember efféle megszólalására érdemben reagál a bloggazda. Lehet, hogy a végén még rendszeresen fogok itt olvasni?...

Hörcher Ferenc 2011.10.13. 21:36:25

Lehet. Sőt úgy legyen!...

Földi Bence 2011.10.13. 23:00:19

@stikasz_1: Mi örülnénk a legjobban!
süti beállítások módosítása