Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

Túlzásba vitt politikai korrektség a BBC-nél

2011. október 05. - Földi Bence
Forrás: telegraph.co.uk

SZEMLE

Heves ellenállásba ütközött, hogy a brit közszolgálati médiumban, a BBC-ben felmerült annak ötlete, hogy a továbbiakban az eddig bevett „Kr.e.” és „Kr.u.” dátumozás helyett egy vallási szempontból semleges verziót használjanak.

 

A Daily Telegraph nemrégiben arról cikkezett, hogy a BBC etikai szakértői szerint az eddig használt „BC” („Before Christ”, Kr.e.) és „AD” („Anno Domini”, Kr.u.) rövidítések helyett az értéksemleges „BCE” („before common era”, „a közös korszak előtti” ≈ időszámításunk előtt) és a „CE” („common era”, „közös korszak szerinti” ≈ időszámításunk szerint) dátummegjelölést használják.

Az ajánlás nagy felháborodást váltott ki mind a keresztény tradicionalisták, mind a BBC egyes munkatársai körében. James Naughtie, a BBC Rádió 4-es csatornáján futó Today című műsor vezetője szerint erről őt sohasem kérdezték, de ha megtették volna, „olyan erős kifejezést használtam volna, ami nem illik a Telegraph hasábjaira”. Andrew Marr, a BBC1 vasárnap reggeli politikai műsorának házigazdája a Krisztushoz kötött dátumozást pártolja, egészen egyszerűen azért, mert azt érti, míg azzal nincs tisztában, hogy miért pont a Krisztus utáni időszak számít a „közös kornak”.

Boris Johnson, London polgármestere
Forrás: time.com

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere (aki egyébként egy Római Birodalomról szóló BBC-műsorban is közreműködött) a Telegraph számára írt publicisztikájában „ostoba, gerinctelen és abszurd” jelzőkkel illette a tervet. Gondolatmenete szerint nem tudja a közember függetleníteni magát attól, hogy az iskolában és a családban Krisztus nevével tanulta a dátumozást. Jonhson úgy véli, hogy kicsit olyan ez, mintha azt mondanánk: „azon esemény előtt, amit nem említhetünk”. Úgy véli, hogy a társaság rossz példával jár elöl, amit más médiumok, majd az iskolák is követni fognak. Ezért nem csupán adminisztratív változtatásnak tartja, hanem egy olyan körmönfont lépésnek, melynek hatalmas kulturális hatása lehet. Végül pedig a hagyomány fontosságára is hivatkozik: nem véletlen, hogy több mint ezer éve használjuk már ezt az időszámítást és felszólítja a BBC-t, hogy hagyjon fel a túlzott politikai korrektséggel. Hozzáteszi, meg kell keresni a terv felelősét, akit jól fenékbe kell billenteni.

A „CE” korszaka ugyanott kezdődik, ahol a keresztény időszámítás is, azzal a különbséggel, hogy egyáltalán nem utal Jézus születésére, ezzel a más vallást gyakorlók számára nem számít diszkriminatívnak. A kritikusok szerint alapvetően elhibázott a gondolatmenet, ugyanis nem számít, hogy az elnevezésben nem utalnak Krisztusra, ha a viszonyítási pont éppen a Megváltó születése.

A BBC Vallási és Etikai Osztályának közleménye így fogalmaz: „Ahogy a BBC elkötelezett az elfogulatlanság mellett, úgy szükséges az is, hogy olyan kifejezéseket használjunk, ami nem bántja a nem keresztényeket”. Mindamellett elutasítják azt a feltételezést, hogy kötelezővé tették volna az új időszámítási mód használatát alkalmazottaik számára: a műsorok szerkesztői szabadon dönthettek, hogy melyik dátumozással kívánnak élni a jövőben.

Anglikán vallási vezetők, például Rochester püspöke, Dr. Michael Nazir-Ali szerint viszont ez egy olyan trend terjedését jelzi, mely „a kultúra, a nyelv és a történelem keresztény alapjainak lerombolására” törekszik, olyannyira, hogy több vallásosnak számító tankönyvben használják már a szekuláris korszakolást.

Ausztráliában egyébként kötelezővé tették a nemzeti történetírás számára a „BCE” „BP” („before present”, jelen előtt), valamint a „CE” kifejezések használatát. Az egyház képviselői itt is felháborodásuknak adtak hangot, Peter Jensen sydney-i érsek szerint „intellektuálisan abszurd, hogy Krisztust kiírják a történelemből.”

VEZÉRKOMMENT

Az ügy érdekessége, hogy a közszolgálati médium(ok) ilyen jelentéktelennek tűnő, ám mélyebb tartalmakat hordozó változtatását ennyire nyíltan támadják meg. Külön kiemelendő Boris Johnson, aki az utóbbi idők itthoni politikusaival ellentétben rendszeresen publikál egy jelentős napilap hasábjain, felvállalva rendkívül markáns magánvéleményét. 

Földi Bence

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr503280993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hörcher Ferenc 2011.10.09. 09:43:33

Nem gondolom, hogy problémás lenne a nyílt vita. Más kérdés, hogy mit jelent az, ha London polgármestere "Avatkozik bele" a vitába.
1. Nyilvánvalóan átpolitizálja azt.
2. A politikusok médiamegjelenésének fontosságára hívja fel a figyelmet - divatnak tűnik a dolog, lásd Deutsch Tamás twitterezését.
3. Johnson a brit konzervatívok fenegyereke és ideológusa, a Spectator korábbi szerkesztője, gyakorlott újságíró. Ez nyilván árnyalja fellépésének megítélését.
süti beállítások módosítása