Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A magyar jobboldal identitásválsága

2014. november 02. - Hörcher Ferenc


Hörcher Ferenc

Egy jobboldali párt nemzeti és nyugatos, atlantista és európai, egyszerre jövőorientált és hagyománytisztelő, és nem akarja a realitásoktól elrugaszkodva, kormányzása négy éve alatt felforgatni a világot.  

 

Az amerikai diplomáciai konfliktus és a visszavont netadó hirtelen új helyzetet teremtett a magyar politikai életben. A háromszoros választáson elsöprő fölénnyel győző Fidesz mintha túlnyerte volna magát. Meglepő, de tény: két ilyen ügy képes volt a magabiztos pártot elbizonytalanítani. Mert ne tévedjünk: abban, hogy Orbán visszakozót fújt a netadó ügyében, nem pusztán az a néhány tízezer lelkes fiatal (és dühös idősebb) tüntető játszott kulcsszerepet, akik a demonstráció tömegét adták. Sokkal fontosabb lehet az elemi erejű felháborodás és elbizonytalanodás, amelyet saját táborán belül  érzékelhetett a Magyarországot szerencsétlen pillanatban néhány napra elhagyó Orbán, rögtön visszatérése után. Nem csak a jobboldali médiumok ítélték el szinte egységesen az ötletet, hanem hallani lehetett a frakción belüli ellenállás hangját is, és valószínűleg a törzsszavazók táborából is érzékelhető lehetett a visszajelzés. Ezért nem csak az a következő időszak kérdése, hogy a demonstrálók képesek-e, egyáltalán kívánják-e magukat hosszabb távon is működőképes erővé szervezni a szabaddá vált politikai baloldalon. Az is fontos, hogy mennyire erodálta Orbán tekintélyét az eset, s mennyiben járult hozzá a táboron belüli egyensúly átrendeződéséhez a két ügy együttes hatása.

fidesz.jpgAz alábbiakban egy e kérdéshez kapcsolódó részletkérdéssel szeretnék foglalkoztatni. Azt az erős állítást szeretném kifejteni és megindokolni, mely szerint a jobboldal identitásának válsága is kiütközött a két ügyben. Aa pragmatikusan sikert elérő kormányfő háttérbe szorította az érdemi szellemi munkát a párt holdudvarában, mindent a haszonkalkulációnak rendelve alá. Ebből kifolyólag a politikai irányválasztás bizonytalanná vált. De sarkosabban is fogalmazhatok:

-          a vélhetően a tanácsadókra hallgató kormányfőt igencsak tévútra vezették azok a környezetében kibontakozó lázálmok, amelyek a keleti nyitás fogalmában összegeződtek.

-          Továbbá: a külpolitikai irányvesztés összefüggésbe hozható a magyar jobboldal identitásának bizonytalanságaival, hogy nincs jól kimunkált önképe ennek a tábornak, s ezért nem képes megfelelő korlátokat szabni a kormányzati politika gyakorlat, politikai haszonszerzés, netalán korrupció vezérelte húzásainak. De lássuk egyenként ezt a két kérdést.

Úgy tűnik, a jobboldali táboron belül éles kritikával fogadják a támogatók Szijjártó Péter külügyminiszteri kinevezését. Ennek csak részben az az oka, hogy a jobboldal igencsak tekintélytisztelő, s a fiatal miniszter nem képes magával szemben tekintélyt ébreszteni. Nagyobb bajnak tűnik az, hogy vele társítják a támogatók azt a külpolitikai koncepciót, amelynek lényege, hogy a külpolitika helyét a külgazdaság veszi át, s hogy a nyugati partnerek helyét – legalábbis a célkitűzésekben – a (potenciális) keleti partnerek veszik át. Az amerikai nyomásgyakorlást az emberek Szijjártó fellépéséhez köthetik, s így a miniszter támogatottsága már akkor erodálódni kezdett, amikor éppen csak hivatalba lépett. Megítélésének javítását nem segítette a tömeges elbocsátások híre, a Magyar Külügyi Intézet radikális átalakítása, s az olyan indokolhatatlan lépések, mint amilyen az észtországi magyar nagykövetség bezárása.

Ám hosszú távon még fontosabb lehet, hogy a külpolitikai irányvesztés alapja a kortárs magyar jobboldali gondolkodás mélyén rejlő tisztázatlanság. Ez nyilvánult meg az emlékmű ügyben, ez a Magyar Krónika című lap, vagy a Magyar Művészeti Akadémia körül kialakult áldatlan és fel nem oldott vitákban-feszültségekben. Jelenleg a pártnak nincs kellő tekintéllyel bíró kultúr- és tudománypolitikusa. A jelek szerint Orbán és a Fidesz vezetősége mind a mai napig nem tud mit kezdeni a hazai véleményformáló értelmiséggel, abban szükségszerűen potenciális ellenséget lát. A hatalmat körülvevő értelmiség pedig lázálmokba menekül, nem a mában él, elavult vagy életidegen nézetek és végig-nem–gondolt ideológiák rabja. Csak így fordulhatott elő, hogy senki nem nyomta meg a vészjelzőt a kormányfő környezetében, hogy Putyinnal túl messzire ment, hogy Európában szinte kizárólag ellenséget látni önveszélyes politika, és hogy az amerikai viszonylat elhanyagolása több mint kockázatos, főleg akkor, amikor háború dúl a határunk túloldalán. És ennek köszönhető, hogy nem ismerték fel, milyen gyúanyag rejlik  az internetadó ötletében.

Úgy tűnik, a fideszes tábor egy olyan tömegpszichózis rabja, amely mindenütt ellenségeket keres/talál, s amely nem mindig képes a józan mérlegelésre, a történelmi tanulságok érett feldolgozására, és a jelen kihívásaira sem tud elég kreatívan válaszolni. A sérelmi politizálás 19-20. századi logikáját követi ez a gondolkodásmód, a nemzeti bezárkózás mutatkozik meg benne, a „szabadságharcos” mentalitás az eleme, és a messzeségbe projektált reményeket élteti.

Ezzel magyaráznám, hogy a Fidesz vezetése nem észlelte időben az amerikai kockázatot, és hogy a szokatlan diplomáciai gesztust inkább ellenséges megnyilvánulásnak tekinti, mint megfontolandó szövetségesi figyelmeztetésnek. Ha a velünk mindig szolidáris lengyelek viszonyulásához hasonlítjuk a magyar kormány világpolitikai tájékozódását, akkor nem tudjuk megállni azt a tanulságot, hogy a történelmileg kiérlelt politikai realitásokról megfeledkező, önfejű és önveszélyes különutasság nyilvánul meg a harmadik Orbán-kormány nemzetközi orientációjában. Ady költészetének régi szimbóluma, az eltévedt lovas jut az ember eszébe. A keleti nyitás doktrínájába merevedett, a külgazdaság mentőangyalát akaratosan űző magyar külpolitika rossz úton jár.

Az internet megadóztatásának ötlete pedig a kormányzat önmagáról kiállított ítéleteként is olvasható. Egy olyan kormányt mutat e törvényjavaslat, amelyet nem érdekel a digitális jelen, és a tudástőkére épülő jövő, amely elfeledkezett a 20-as és 30-as generációról – amelynek már jó része egyébként el is hagyta az országot, s amely csak lassan látja be, hogy a kétharmados többség hamar beomlik, ha elvész a politikai rugalmasság és a helyes ítélőképesség a vezetőkből és a szellemi irányítókból – például a közmédia elitjéből.

A tanulság? Meggyőződésem szerint a Fidesznek újra kell értékelnie külpolitikai irányultságát, s kertelés nélkül vállalnia kell, hogy az ország mindennek ellenére a nyugati civilizáció része. Továbbá újra kell értékelnie a fiatalsággal, az értelmiséggel kapcsolatos politikáját, s ki kellene nyitnia a 2/3-on túli világ felé is. Ami azt is feltételezi, hogy az ország nem válhat a fideszes belső küzdelmek és a jobboldal identitásproblémája áldozatává. Egy jobboldali párt nemzeti és nyugatos, atlantista és európai, egyszerre jövőorientált és hagyománytisztelő, és nem akarja a kormányzás négy éve alatt felforgatni a világot. Legfőképpen pedig nem akarja úgy boldogítani a polgárokat, hogy azokkal nem képes (a PR célzatú nemzeti konzultáción túl) érdemi párbeszédet folytatni. A politika művészete azt tanítja, nem mindent lehet az erő nyelvén elintézni, szükség van politikai okosságra, időnként bölcsességre is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr416858515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2014.11.03. 10:59:04

@maxval birca hozzászóló: Erre nem készített fel a KGB, azért ez a semmitmondó válasz?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.03. 11:03:12

@Gazz:

A főnököm éppen kiment a másik szobába megkínozni egy atlantistát, így nem volt kész válaszom...

Erő e-meló 2014.11.03. 11:06:55

"Ha a velünk mindig szolidáris lengyelek viszonyulásához hasonlítjuk a magyar kormány világpolitikai tájékozódását"

Lengyel ismerőseimmel beszélgetve ugyanaz jön le, mint a lengyel külpolitikából: a hisztérikus, már-már tébolyodott russzofóbia, ami a történelmi múlt alapján részben érthető is. Kétlem, hogy ezt a hisztérikus hozzáállást kéne nekünk átvennünk.

A magyar történelem megmutatta, hogy Magyarországnak nincsenek barátai, legfeljebb csak érdekből támogató partnerei. Kaptunk az imádott "nyugattól" épp eleget a pofánkba, nem csak a "kelettől". A mohácsi vészt jelentős részben a franciáknak köszönhetjük (I. Ferenc francia király szövetkezett a törökökkel a német-római császár ellen, mi csak útban voltunk ehhez a felvonuláshoz). Trianon a lengyeleknek pont fordítva jött be, ők a párizsi békeszerződéseknek köszönhetik legnagyobbrészt, amijük van.

Nem kell nekünk senkit se majmolni, döntsük el magunk, hogy mik az érdekeink. Elvégre felnőttek volnánk már, Magyarország történelmi múltja legalábbis erre kötelez.

csepke 2014.11.03. 11:08:23

@maxval birca hozzászóló: hihi maxval, általában nem szeretem a vonalas stílusod, de ez a szellemeskedés most valahogy nagyon cuki volt. Kellemes csalódás benned.;)

Szindbad 2014.11.03. 11:21:54

@padisah: Hörcher Ferenc pontosan látja, hogy mi a helyzet, de nem fogalmazhat ennél keményebben. Épp elég kemény ez tőle.

Dr Kangörény 2014.11.03. 11:32:18

@maxval birca hozzászóló: mondod te.
Még az a szerencse, hogy a véleményed senkit sem érdekel.

Szoptál már oroszt, vagy csak tervezed? Már a vezéred alapján kérdem.

Moin Moin 2014.11.03. 11:41:12

@maxval birca hozzászóló: Az euroatlanti együttműködés alapja egy mély kulturális, mentalitásbeli és szocializációbeli azonosság. Ne feledd, hogy az USA és Kanada tkp. Anglia "óceánon túli kisugárzása", Anglia pedig egy olyan összlet, amelyben az északnyugat-európai germán és a kelta elemek keveredtek, de a domináns "tétel" (a normann kor óta) a germán. Így áttételesen - némi túlzással - mondhatjuk, hogy Obama és Merkel fejében hasonló elrendezettséget találni.:-)

Ami pedig az Oroszországgal kívánatos szövetséget illeti: erre törekedet a nyugat a Szovjetunió végnapjai óta, egészen addig, amíg világossá nem vált, hogy a putyinisták valami egészen másban gondolkodnak. Nyilvánvaló, hogy Oroszország és Európa (és, amint írtam, Európán keresztül Észak-Amerika is) egymás természetes szövetségesein lehetnének - azonban ennek vannak bizonyos "eszmei hagyománybeli" akadályai. Ezek az akadályok működnek most Putinyban is.

Hosszú lenne itt elemezni ezt az orosz részről működő, létező szellemi-lelki ellenállást, de Oroszországban is valami hasonló helyzet van, mint Magyarországon: a társadalom értékorientáció tekintetében kétosztatú. Van egy (nevezzük így) "tradicionalista" többség és egy "nyugatos" kisebbség. A többség nem rendelkezik azokkal a szellemi, mentalitásbeli eszközökkel, amelyek birtokában sikeres lehetne a nyugattal folytatott együttműködésben - és bizony akár Magyarországon, úgy Oroszországban is általában olyan hatalmi elitek működnek, amelyek (szubjektív okokból) nem igyekeznek a népet megismertetni ezekkel az eszközökkel. (Magyarországon "szép" példája ennek az informatikával szembeni kormányzati attitűd - erről jó cikket írt a minap Bojár Gábor a hvg.hu-n: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20141101_Le_az_informatikaval )

Moin Moin 2014.11.03. 11:44:21

@vajdasagi: Az "extraprofit" tárgyában uralkodó totális zűrzavarról egy jó cikk: www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131024-mi-szamit-extraprofitnak.html

:-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.11.03. 11:52:22

Miért kell újragondolni a külpolitikai irányultságot? A Nyugat hanyatlik, a Kelet erősödik, nehogy már egy süllyedő hajóhoz kössük a magyarság kompját!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/10/el-nem-kotelezettek.html

Erő e-meló 2014.11.03. 12:07:08

@Moin Moin:
A hozzászólásoddal közvetve azt bizonygatod, hogy Magyarországnak nincs helye Európában, mert se germán, se kelta, se indoeurópai gyökereink nincsenek. Szerencsére kevesen olvassák, és még kevesebben osztják a törzsi mentalitásodat.

Az atlantista propagandából Putyin démonizálása csak egy tipikus nonszensz. Putyin kifejezetten nyugatos mentalitású, pontosan ismeri és átlátja a "nyugati" valóságot. Elvégre erre képezték ki, Németországban volt rezidens sokáig, és alkatilag is kirí a kései szovjet és posztszovjet idők környezetéből. Ugyanakkor pontosan ismeri a közeget amelyikben él, és amelyikben elnökké választották. Ő rendelkezik azzal a politikai felhatalmazással, hogy közelítse Európa felé Oroszországot, ha a másik oldal is készen áll ennek az elfogadására. Csak összehasonlításképp: Obama hatalmi legitimációja egyre inkább közelít a nullához, odahaza béna kacsának tekintik, ráadásul személy szerint is lenézi, sőt nem túlzás azt mondani hogy megveti és lekezeli az EU-t.

Nagy elszalasztott lehetőség az Unió számára, ha nem bír önálló politikai tényezőként a Kelet és a Nyugat között megtalálni a partnereket mindkét oldalon, hanem az egyiknek a lábtörlőjévé válik.

2014.11.03. 12:33:55

@Erő e-meló: Nekem az jön le, hogy ti, fideszpártiak bizony a logikának igencsak híján vagytok. Levonod a következtetést, hogy nem vagyunk kelták, de nem térsz ki arra, hogy mi közünk az oroszokhoz? Mióta vagyunk szlávok?
Logika 2: az, hogy Obama , Cameron bukásra áll, nem jelenti Európa éa Amerika totális bukását. Tetszik, nem tetszik, mind az orosz, mind a kínai ezektől függ. Ha buknak, az orosz is vele bukik. Tudod, egymásnak nem jelentenek megfelelő piacot..

Tudományos libsizmus 2014.11.03. 13:12:37

Megnéztem volna magamnak, hogy a Gergényit kitüntető Demszkyt elgyepálják a zsaruk, a parlamenti Fidesz frakció nagy derültsége közepette...

De miket beszélek. Az ilyesmi az előző rezsimben volt szokás.

Conchobar 2014.11.03. 13:12:43

"a történelmileg kiérlelt politikai realitásokról megfeledkező, önfejű és önveszélyes különutasság nyilvánul meg a harmadik Orbán-kormány nemzetközi orientációjában" - Szó, ami szó, se a napóleoni háborúkban, se az 1.világháborúban, se a 2.-ban nem az "önfejű és önveszélyes különutasság", hanem a választott (és erősebbnek hitt) szövetséges melletti végsőkig kitartás(ha úgy tetszik 'a történelmileg kiérlelt politikai realitásokra emlékezés') jellemzett minket. Meg is lett a jutalma

sas70 2014.11.03. 13:14:32

Az Orbáni politikában nem működnek a finom diplomáciai utalások, csak azt értik, mint az egyszeri parasztgyerek a kocsmában, hogy kap egy sallert. A külügy jórészt azért nem működik, mert pont a hozzáértő diplomatákat rúgták ki, vagy szorították háttérbe. A tapasztalatot pedig sohasem helyettesítette a szolgalelkűség. Lehet egy nyikhaj politikust miniszternek kinevezni, de akkor kell mögé olyan apparátus, akik tudják, hogy mi a pálya. Ha ilyen nincs, akkor van a saller, mint most.

valasz a KE-nek 2014.11.03. 13:15:27

Ahogy én látom három fő kérdésen bukott ki az USA: Paks oroszok általi bővítése, az ukránoknak való gázszállítás leállítása és a kárpátaljai magyarság autonómiájának felvetése. Mindhárom kérdésben az elvárás felénk az lett volna, hogy mindenben az amerikai érdekeknek megfelelően döntsünk. Azaz:
1, Paksot valamelyik amerikai cég építse fel, de semmiféleképpen ne az oroszok. Nos, adott az amerikai fél versenyképes ajánlatot? Vagy csak szimplán elvárják, hogy mi, akár ráfizetéssel is, de ne engedjük be az oroszokat ebbe az üzletbe?
2, az ukránoknak adjuk tovább az orosz gázt, amennyiben az oroszok leállítják a szállítást az ukránoknak. Tegyünk így, akkor is ha ezzel a saját gázellátásunkat kockáztatjuk.
Még emlékszem, az ukrán válság kitörésekor pár közép-európai ország kéréssel fordult az USA felé, hogy tegye lehetővé az amerikai palagáz exportját arra az eshetőségre, ha az oroszok leállítanák a gázszállítás. Az USA erre nem volt hajlandó. Milyen segítségre is számíthatunk akkor az USA-tól, ha télen nem lesz elég gáz?
3, azt várnák, hogy a jelenlegi kényes orosz-ukrán helyzetben ne vessük fel a kárpátaljai magyarok ügyét. Itt megint az a baj, hogy az USA ezért cserébe semmit nem kínál. Mert ha most sem, akkor mikor is lenne jó alkalom? Korábban azért nem illett feszegetnünk az ügyet, hogy ne generáljunk feszültséget. Most, amikor enélkül is kialakult egy háborús helyzet, most megint ne feszegessük a témát, mert csak további bonyodalmakat okoz. Később, amikor meg lenyugszik az orosz-ukrán helyzet, akkor meg majd azért nem lesz aktuális a kárpátaljai magyarok sorsa, mert épp sikerült megoldani az orosz válságot, ne borítsuk fel a nagy nehezen tető alá hozott egyezséget.

Nem igazán látom, hogy alapvető magyar érdekek sérelme nélkül, hogyan tudnánk eleget tenni az amerikai elvárásoknak.

sas70 2014.11.03. 13:16:57

Amúgy meg üzenjünk hadat a kurvaamerikaiaknak, hátha elfoglalnak bennünket és olyan szarul járnánk, mint a japánok vagy a németek.

vajdasagi 2014.11.03. 13:20:26

@Szúnyog: És amikor ugyanaz a szóvivő a békemeneten vett részt, az rendben volt?

Egyébként meg: teljesen normális dolog, hogy minden ország nagykövetei a saját országuk érdekében cselekszenek. Hát Ti tényleg azt várnátok, hogy ne ezt tegyék? Ha mi nem papolunk illiberális demokráciáról, akkor ők meg kevésebb nyomást helyeznek ránk. Ez ilyen egyszerű. Ha jó lenne az, amit a kormányunk csinál, akkor én mint liberális jobboldali teljes mértékben támogatnám azt, és csak mosolyogni tudnánk azon, hogy a nagykövet mit csinál és hol menetel. De hát a kormány sem nem jobboldali, sem nem liberális: így nem tudhatja maga mögött lakosai többségének a támogatását - persze hogy beszarik egy szem nagykövettől (még csak nem is az, hanem ügyvivő).

Az extraprofit szótól meg: szégyellheti magát, aki ezt nem tartja baromságnak. Ezután már csak az extravagyon jöhet: aki túl gazdag, attól elveszünk valamennyi százalékot (mondjuk úgy 40%-ot). Borzalom! Kezdjük akár Szíjjártóval. Vagy Mészáros Lőrinccel. Nektek tényleg elment az eszetek (sajnos).

Tudományos libsizmus 2014.11.03. 13:22:18

"Ha a velünk mindig szolidáris lengyelek viszonyulásához hasonlítjuk a magyar kormány világpolitikai tájékozódását, akkor nem tudjuk megállni azt a tanulságot, hogy a történelmileg kiérlelt politikai realitásokról megfeledkező, önfejű és önveszélyes különutasság nyilvánul meg a harmadik Orbán-kormány nemzetközi orientációjában."

Épp Lengyelországot nem kellett volna példaként előhozni. A lengyelek legendásan német- és oroszfóbiások. Így sikerült mindkettővel a lehet legrosszabb viszonyban lenniük. Ezzel szemben bíztak az "atlantistákban", hogy majd az angolok így meg úgy segítenek nekik. A vége az lett, hogy a világháborút derekasan végigharcoló lengyelek pont azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül: Sztálint és a bolsevizmust.

sas70 2014.11.03. 13:27:15

@valasz a KE-nek:
1. Paksot leszarják, egy baj van vele főként, hogy előkészítés és pályázat nélkül adták oda az oroszoknak. Nagyjából nekem is ez a bajom vele, mert amúgy építhetné felőlem az isten is.
2. Igen, elvárták tőlünk, hogy próbáljunk meg segíteni a lehetőségeinkhez mérten, ehelyett mi egy privát alku keretében, az összes szövetségessel szembe menve állítottuk le a szállítást.
3. Azt várnák el tőlünk, amit mi is, hogy a földön fekvőbe ne rúgjunk még egyet bele! És ezzel többet ártunk az ottani magyaroknak, mint amennyit használunk nekik. Teljesen elképesztő, hogy amikor egy ország a szétesés szélén tántorog egy autokrata, diktatórikus ország miatt, akkor még az állítólagos támogató is azt mondja, ja amúgy nekem is kell az országodból egy darab. Olyan ez, mint a rákos beteg házában, az akciós temetésekről beszélni.
Egy kis önmegtartóztatással és taktikai érzékkel, nem csak eleget tudnánk tenni az elvárásoknak, de a hazánknak is sokat segítenénk.

Conchobar 2014.11.03. 13:33:09

@sas70: "Amúgy meg üzenjünk hadat a kurvaamerikaiaknak, hátha elfoglalnak bennünket és olyan szarul járnánk, mint a japánok vagy a németek" - Csakhát se Németországot, se Japánt nem az amerikai megszállás tette a világ egyik meghatátozó hatalmává (azok voltak már a megszállást megelőzően is)

Flúgatlan 2014.11.03. 13:33:41

Nem azzal van bajom, hogy nem hódolunk be egyértelműen a nyugatnak. Kell kelet felé is nyitni, nem kell minden USA marhaságnak szót fogadni. Bár inkább húzok nyugatra de azt megértem, hogy az oroszokkal is jóban kell lenni.

De ezt nem ilyen bután kellene tenni, mint Orbánék csinálják! Láthatóan egy igen szűk kör határoz meg mindent, ami az egyéni hibák országos kivetülését eredményezi. Orbán kényelmes egyszemélyi irányításra rendezkedett be, de ez csúnyán visszaüt: nincs aki korrigálja a hibáit, csak jó későn.

Itt nem jobb vagy baloldal a kérdés, hanem a minőség: szűk látókörű, buta döntések és kommunikációs húzások sora fakad a fideszes agytröszt lépéseiből.

Ha valahova sorolnom kell magam, akkor jobb oldali vagyok, és sok mindenben igazat adok a cikknek.

(A baj csak az, hogy a másik oldal még rosszabb. Gyurcsányt azért, mert Brüsszelben agitál Magyarország ellen, száműzném az országból és megfosztanám az állampolgárságától. Ki csinál ilyet a saját hazája ellen azért, hogy saját karrierjét egyengesse itthon?)

Tudományos libsizmus 2014.11.03. 13:37:47

@sas70:
"Amúgy meg üzenjünk hadat a kurvaamerikaiaknak, hátha elfoglalnak bennünket és olyan szarul járnánk, mint a japánok vagy a németek."

Az amcsik 1945-ben még sivataggá akarták tenni Németországot (Morenthau-terv). Aztán jött a hidegháború (berlini blokád, Korea) és rájöttek - nem lehetett nehéz -, hogy Európát a németek nélkül nem fogják tudni megvédeni. Ezért hagyták, hogy kihúzzák magukat a szarból.

Ugyanez történt Japán esetében is, miután az USA 1949-ben kiszorult Kínából. Rá kellett jönniük, hogy a japánok nélkül nagy baj lesz Ázsiában.

Conchobar 2014.11.03. 13:37:51

@sas70: Szépen pontokba van szedve, hogy mi a gondjuk az amerikaiaknak, és ezeket a pontokat még meg is válaszolgatják az itt kommentelők. Csak azt nem tudni, hogy melyik kommuünikéből, vagy tárgyaléási jegyzőkönyvből, vagy honnan a csudából származik ez a négy pont. Ki találta ki ezt a négy pontot, pont ezt a négy pontot

valasz a KE-nek 2014.11.03. 13:44:11

@sas70:
1, Én nem úgy látom, hogy Paksot leszarnák.
2, a mi lehetőségeink gázügyben a nullával egyenlőek. A gázt az oroszoktól szerezzük be és a tél előtt tartalékolnunk kell, számolva az esetleges ellátási problémákra. Az USA meg nem sietett megnyugtatni se minket, se a régió többi országát, hogy gond esetén segít egy kis palagázzal.
3, annak a földön fekvőnek az első dolga volt, hogy belerúgjon a kárpátalja magyarokba az amúgy sem túl nagyvonalú nyelvhasználati törvény visszavonásával. Nem mellesleg nem területet, hanem autonómiát kérünk. Ráadásul az ilyen dolgokat akkor kell felvetni, amikor alakulnak a dolgok. Kifogást mindig lehet találni, hogy éppen miért nem aktuális az ügy felvetése.

♔bаtyu♔ 2014.11.03. 13:47:21

Szeretem a amikor az indexen a jobboldal válságáról írnak, mert az azt jelenti, hogy a ballibsi vagy nem érdekes, vagy nem veszik észre.

Szerintem nincs ennek akkora jelentősége, egyszerűen annyi, hogy nyugati lehetőségeink nagyjából kimerültek. Az intézmények, kapcsolatrendszerek kialakultak, keletben viszont van potenciál, van pár olyan ország ott, akiket tegnap még lenéztek, de ma akár példa is lehet.

Értelmetlen ebből kelet-nyugati vitát csinálni, Orbánék nyilván kapaszkodnak, ha 2018-ra nem tudnak sikereket felmutatni megbuknak, ahogy Gyurcsányék, tehát mindent meg kell fogniuk.

Conchobar 2014.11.03. 13:49:20

@Tudományos libsizmus: "és rájöttek - nem lehetett nehéz -, hogy Európát a németek nélkül nem fogják tudni megvédeni" - Erre biztosan nem jöttek rá. 1945 táján, még talán gondolhattak erre, de 1955-ben (mikor felvették az NSZK-t), a Marshall-segélyt és az amerikai hidrogénbombát követően már aligha. Az USA ekkorra már szuperhatalomnak tekinthető. Magyarország és többi volt szocialista ország felvétele EU-ba és a NATO-ba se azt a célt szolgálta, hogy majd ők hathatósan segítenek Európa megvédésében. Más ok játszott közre, az amit az ókori athéni demokrácia története is bemutat a Déloszi-szövetség kapcsán: más országokat leginkább egy szövetségi rendszeren belül lehet legjobban ellenőrizni, alávetni, befolyásolni

♔bаtyu♔ 2014.11.03. 13:53:11

@sas70: Európában egyedül a franciák jöhettek volna szóba, azokat pedig egy Pakshoz hasonló erőműből most rúgták ki a finnek és bízták meg az oroszokat.

Persze miután kidobtak pár millió eurót.

Az oroszok ráadásul nem is bízták ezt a véletlenre - mindenképp őket bíztuk volna meg, legfeljebb pár évvel később - fedezik az egészet egy hitellel, hogy ne a magyar pénzügyi lehetőségektől függjön a munka elindulása.

Ráadásul a franciák 50%-os tulajdonjogot kértek volna, el lehet képzelni mekkora a gáz, ha leáll a felújítás, mert belefutottunk volna a finn esetbe.

Tudományos libsizmus 2014.11.03. 13:54:32

@Conchobar:
A prágai kommunista puccs (1947) és a berlini blokád (1948) fordította meg Amerika álláspontját a németekkel kapcsolatban. Addig ellenség volt Németország, attól kezdve barát lett.

♔bаtyu♔ 2014.11.03. 13:56:49

@Tudományos libsizmus: Az egész írás amúgy süt a hozzánemértéstől politikai és történelmi értelemben is.

2014.11.03. 14:05:55

A magyar jobboldal identitása rendbe jönne,ha elismerne,hogy alapból nem jobboldaliak, az ideológiák összevissza kavarognak a fejükben, ha esetleg jobboldaliak akarnak lenni,akkor ténylegesen Nyugat felé fordulva kezdjék előröl az egészet.Ha meg nem, akkor inkább felejtsék el és legyenek nyugodtan és ösztönösen bolsevikok.

high up! 2014.11.03. 14:18:02

Ez a besorolás, hogy jobboldal semmire nem értelmezhető, mert ami annak indult (valójában POLGÁRI, EURÓPAI VONALNAK), azt időközben lenyúlta magának Orbaneszku panelproli és trikolór bohóc tábora. És lett belőle az egy-két szóra lebutított (Imprilista EU! Liberális!) suttyó jobbágyok Szovjetuniót imádó tömeg pártja.

Ami válságban van, az maga az értelmiség, amelyik immáron 3-4 éve teljesen birkán bámulja az amúgy tankönyvekből jól ismert ország rohasztást.

Ez a magyar kussoló értelmiség van válságban. A jól kereső értelmiségije egyszerüen erkölcstelen. Befgoja a pofáját, mert a végelszámoláskor mégis jó neki, hogy az egykulcsos szja-nak hála havonta 50-100 ezerrel többet rakhat zsebre.
A nem jól kereső értelmiség meg egyszerüen a tipikus cseléd népség. Diplomás cseléd népség, amelyik már gyúrtcsány alatt is meghajolt, tövig.

Nincsen tehát ebben az országban potenciál a változásra osztály besorolás alapon, mert az 50 plusz generáció egységesen egy lúzer, cseléd tudatú társadalom. És még a pofája is akkor ennek a lúzer generációnak, miközben az életben semmire nem vitték. A gyerekeikre csak az önmaguk által elrohasztott, félázsiai Magyaro-ot hagyják örökül.

Változtatni csak a 40 mínusz generácio tud, ezek még nincsenek teljesen beletörve a jobbágy rendszerbe, ezeknek még vannak önálló gondolataik.

A fidióta birkatábor rendre a gatyájába is tersz, amikor ilyet lát. Ez a velejéig lúzer kivénhedt fidióta generáció már csak azon ügyködik, hogy az utána jövő generációknak se legyen jobb, mint nekik.

FOLYTASSUK!

Conchobar 2014.11.03. 14:25:49

@Tudományos libsizmus: "Addig ellenség volt Németország, attól kezdve barát lett" - Hivatalosan. Nem hivatalosan meg (igaz, főként az angolok) 1945 táján egyben tartották a magukat megadó német egységeket (meg raktáron tarttották a nehézfegyvezetüket). Amíg nem tudták, nem voltak biztosak abban, hogy merre indul Berlin eleste után Sztálin a hatalmasra duzzasztott ármádiájával

Szúnyog 2014.11.03. 14:32:15

@vajdasagi: "És amikor ugyanaz a szóvivő a békemeneten vett részt, az rendben volt?"

Szerintem az sem volt rendben, de olyasmit magyaráztak, hogy akkor partvonalról figyelt, most meg vonult.

Elképesztőnek tartom, hogy egy nagykövetség vezetője az utcán tüntet.

GhostR 2014.11.03. 14:39:08

"1, Paksot valamelyik amerikai cég építse fel, de semmiféleképpen ne az oroszok. Nos, adott az amerikai fél versenyképes ajánlatot? "

Az amcsik nem de a franciák fele annyiért építettek volna nem mellesleg egy negyedévszázaddal frissebb technológiával.

"2, az ukránoknak adjuk tovább az orosz gázt, amennyiben az oroszok leállítják a szállítást az ukránoknak. Tegyünk így, akkor is ha ezzel a saját gázellátásunkat kockáztatjuk."

Idióta vagy

"3, azt várnák, hogy a jelenlegi kényes orosz-ukrán helyzetben ne vessük fel a kárpátaljai magyarok ügyét. "

A kárpátaljai magyarok ügyét már lejátszottuk kb 2 évtizede. Felkínálták nem kellett, azóta ott csak még több csóró meg TBC-s van, minek akarnánk most? Az hogy a fidesz mond ezt azt hogy ezzel szavazatokat vásároljon egy dolog, de ez nem hiszem hogy új lett volna az USA számára :).

GhostR 2014.11.03. 14:41:05

@Szúnyog:
Mégegyszer: Az ha kimegy orbán istenné avatásáért és újabb adóemelésekért rendezett birkamenetre az oké, de ha kimegy egy pártfüggetlen eseményre az már nem? Újabb példa rá hogy az agyhalál után is van élet.

Szúnyog 2014.11.03. 14:41:53

@GhostR: te tudsz olvasni?
menj inkább a fikablogokba!

Fekete Mamba 2014.11.03. 14:59:11

Mi az ami egyszerre antikapitalista, piacellenes, populista és oroszbérenc.
Igen, ez a magyar "jobboldal".
Kicsit kontár, kicsit aljas, de a miénk.

Erő e-meló 2014.11.03. 15:21:40

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nehéz vitatkozni olyasvalakivel, aki szövegértés szempontjából még az ovis szintet se hozza.

Álláspontom továbbra is az, hogy a saját érdekeink mentén kell politizálni, és minél jobban ki kell szélesíteni a ránk éppen felügyelő nagyhatalom által kiszabott mozgásteret. Most sajnos USA bácsi akar minket béklyóba kötni, persze a nagybetűs Freedom nevében.

A focidrukker mentalitást a politizálásban nem sokra tartom

Négyes_ 2014.11.03. 15:23:06

Ez egy szinte tökéletes poszt! Gratulálok! Azért csak "szinte" mert egy kulcstényező kimaradt. A vallássá tett Fidesz-kultusz, mely megújulásra képtelenné tette Orbán pártját. Az erős központosítás és diktatórikus, felülről vezérelt belső pártszerkezet, mely megjelent az ország-vezetés módszereiben is visszafelé "sült el", kiiktatva a megújulás, innovativitás lehetőségét. EZÉRT van kudarcra ítélve az egész Fidesz-rendszer. Hosszú haldoklás lesz, de mégis csak haldoklás!

Szamiz67 2014.11.03. 15:26:53

@maxval birca hozzászóló: Ok, de az oroszokkal való partneri viszonynak nem elengedhetetlen feltétele, hogy legalább 80%-ot elérjen az orosz földgáz és kőolaj szállítások aránya, továbbá a magyar elektromos energia 50%-át is orosz atomerőmű adja még legalább 50 évig. Felteszem,hogy amerikai, kínai, japán, francia atomerőművel és 50-60%-ra csökkent orosz gáz és kőolaj arányok mellett ia maradhatnánk velük partneri viszonyban, nem? Na meg hát a legutóbbi orosz partneri lépés az volt, hogy az OMV-val összejátszva megpróbálta Moszkva megszerezni a MOL többségi tulajdonrészét.

Erő e-meló 2014.11.03. 15:32:22

"Az amerikai nyomásgyakorlást az emberek Szijjártó fellépéséhez köthetik, s így a miniszter támogatottsága már akkor erodálódni kezdett, amikor éppen csak hivatalba lépett. "

???
Az amerikai nyomásgyakorlás 2001 ősze óta érzékelhető, bár korábban is nyilván megvolt a színfalak mögött. Az akkori idők paranoiás hangulatában felerősödő ellenségkeresés, no meg a Charles Gáti-féle hernyók aknamunkája egymásra találtak.

Ehhez kellett még az is, hogy Orbán a svédekkel írja alá a vadászrepülő-szerződést, aminek nyilvánvalóan semmi köze a kelet-nyugati konfliktushoz, amibe a szerző próbálja a történetet beleszuszakolni.

2014.11.03. 15:33:19

@BigPi: A "nyugatos", "atlantista " szavak azt jelentik az ő szótárukban, hogy engedelmes csatlósként gátlástalanul végre kell hajtani mindent, amit Brüsszel vagy Washington kitalál..

2014.11.03. 15:35:40

@Erő e-meló: Az hogy ennyire otromba módszerekkel operálnak, jól jelzi, hogy jelentősen csökkenni érzik itteni befolyásukat..

Szamiz67 2014.11.03. 15:35:48

@Szúnyog: Szerintem, ha a tüntetés, gyűlés, rendezvény nem arról szól, hogy Mondjon le a Kormány! , hanem valamilyen tematikus történetről (oktatás, média, szegénység, nők egyenjogúsága, munkavállalók kiszolgáltatottsága, környezetvédelem, stb.) , akkor simán megjelenhet ott bármelyik ország diplomatája. Természetesen, ha számodra a Kormány elleni általános támadást jelent egy adott témában tartott tüntetés,gyűlés, ahol fideszes szavazó eleve nem jelenhet meg, csak szocik, ballibsik, függetlenek meg ugye nem léteznek, akkor nyilván nehéz ezt értelmezni.

Conchobar 2014.11.03. 15:36:18

@Szamiz67: "Na meg hát a legutóbbi orosz partneri lépés az volt, hogy az OMV-val összejátszva megpróbálta Moszkva megszerezni a MOL többségi tulajdonrészét" - Most hogy van ez? Ha a Gazprom (vagy kicsoda?) akarja megvenni a Mol-részvényeket az egy szörnyűség, és ha a Fidesz-kormány veszi meg, az zsír dolog. Gazprom emelte volna a benzin árát (most meg állami tulajdonban megy le a Mol-kutaknál a benzin ára)? A Gazprom tönkretette volna a magyar benzin-ellátást, netán bombázta volna a Mol-kutakat?

Erő e-meló 2014.11.03. 15:46:47

@Szamiz67:
" ha a tüntetés, ... simán megjelenhet ott bármelyik ország diplomatája. "

2006 őszén is nyilván ott volt az amerikai ügyvivő, csak éppúgy leesett róla az azonosító jel, mint a rendőrökről

Bafana 2014.11.03. 15:48:57

Azzal kellene kezdeni az "új külpolitikai alapok" letételét, hogy nyilvánosságra hozzuk a magyar parlamenti képviselők kettős állampolgárságát, ugyanúgy, mint a vagyonnyilatkozatukat. Onnan lehetne elindulni, utána lehet vitázni a keleti nyitástól az illiberális államig. De az lenne az alap!

egysmás 2014.11.03. 15:54:19

Orbánnak nincsenek tanácsadói -Mellár az írásában kifejtette, hogy hogyan működik Viktor- és a fidesznek nincsen stratégiája, terve semmire.

Állandó rögtönzés állapotában van, folyamatosan válságot kezel.

NINCS CÉL, NINCS SEMMI.

Szúnyog 2014.11.03. 15:55:10

@Szamiz67: nézd, ezen nincs mit vitatkozni. Diplomatának sem kormánypárti, sem ellenzéki, sem semmilyen tüntetésen nincsen helye. Az ugyanis belügyekbe való beavatkozás. Csodálom, hogy ezt annyian nem értik. Nekik elárulom, hogy ez alapvető szabály.

Szamiz67 2014.11.03. 15:56:58

@Erő e-meló: Esetleg meg kellene próbálni értelmezni azt , amit leírtam, mert ehhez aztán semmi köze nem volt.

Szamiz67 2014.11.03. 15:59:05

@Szúnyog: Ok, Te így gondolod, van ilyen.

Szamiz67 2014.11.03. 16:04:14

@Conchobar: Nem biztos, hogy kapcsolódik a hozzászólásod, ahhoz, amit írtam, egyébként meg nem mindegy, hogy egy ország stratégiai energia cégének részvényeiből az Állam vagy egy másik ország energia cége vásárol nagyobb csomagot. Akár egy másik ország stratégia energiacége is vásárolhat, de konkrétan, az oroszok szeritnem már így is rendesen benne vannak a magyar energia szektorban, tovább már nem erőltetném a részvételük arányát.

Conchobar 2014.11.03. 16:11:13

@Szamiz67: "Nem biztos, hogy kapcsolódik a hozzászólásod, ahhoz, amit írtam" - Egyáltalán nem kapcsolódik a tiédhez, hiszen a felvezető idézetet nem is a te kommentedből vettem, nemde?

2014.11.03. 16:11:16

@Szamiz67: Emlékszem. "furcsa véletlenként" Gyurcsányék épp ezidő tájt lehetetlenítették el a mol biztonsági cégét. Talán ők sem voltak minta atlantisták?
A Roszatom egyébként a világ számos pontján épít atomerőműveket Finnországtól a Dél-Afrikai Köztársaságig. Az meg egy közkeletű hülyeség, hogy csak ők tudnának majd szállítani fűtőanyagot az atomerőműbe. Svéd ,brit és japán cégek is foglalkoznak urándúsítással. ( Egyébként azt tudod, hogy az ukrán atomerőművek jelenlég is orosz uránnal üzemelnek..?)
Jól emlékszem, hogy Orbán nemrég adott át egy új földgáz vezetéket észak felé? Nyersolaj tekintetében pedig azért is vagyunk az orosz kőolajra utalva, mert a magyar finomítókapacitás az orosz olajra lett optimalizálva..

valasz a KE-nek 2014.11.03. 16:16:52

@GhostR:
1,"Az amcsik nem de a franciák fele annyiért építettek volna nem mellesleg egy negyedévszázaddal frissebb technológiával."
Valóban? Csak nem azokról a franciákról van szó, akik a finnek erőművét is elkezdték, de aztán a sokszoros csúszás és költségnövekedés miatt a finnek végül az oroszoknak adták a munkát?

2, "Idióta vagy"
Micsoda pazar érvkészlet!

3, "A kárpátaljai magyarok ügyét már lejátszottuk kb 2 évtizede. Felkínálták nem kellett..."
Khmm, elárulnád konkrétan ki és mit ajánlott fel? Én sokkal inkább arra emlékszem, hogy óriási nyugati nyomás irányult arra, hogy fel se vessük a témát és alapszerződésekben rögzítsük sokadszorra, hogy nincsenek területi igényeink.

Conchobar 2014.11.03. 16:16:58

@Szamiz67: "az oroszok szeritnem már így is rendesen benne vannak a magyar energia szektorban, tovább már nem erőltetném a részvételük arányát" - Ezt a tételt csak az oroszokra vonatkoztatod, vagy a nyugatiakra is? Merthogy a gazdaságunk viszont teljes egészében a nyugati (a német) gazdaság függvénye ("A GKI jelezte: az Európai Unióban csökken a korábbi derűlátás, a harmadik negyedévben az építőipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók várakozásai is romlottak, ami Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerére, Németországra is igaz." index.hu/gazdasag/2014/11/03/kifele_tart_a_toke_magyarorszagrol/). Azon a véleményen vagy, hogy az egyoldalú nyugati függést se kellene tovább 'erőltetni', és komolyan kellene nyitni kelet felé?

Szamiz67 2014.11.03. 16:20:01

@Conchobar: De, szerintem a 15:36:18-as kommented az enyémből idéz.

capacete 2014.11.03. 16:23:47

@Erő e-meló: Hát a nyugatot Putyin aligha ismeri, mert nem az NSZK-ban töltött 5 évet, hanem az NDK-ban, ahol sok tapasztalatot nem szerezhetett a nyugati világról...

Szamiz67 2014.11.03. 16:25:40

@Conchobar: Amikor Te vagy a Megrendelő, akkor van némi (árufélétől, berendezéstől függően, szolgálgatástól) mozgástered, de amikor Te vagy az Eladó (a tőke, munkahely és exportkapacitás szegény országok tulajdonképpen vevőként versengenek a régióba telepített gyártó kapacitásokért) akkor sokkal kevesebb, különösen, ha rengeteg felesleged van (munkaerőből, költségvetési bevételi szükségletből, import oldali deviza ellentételezési igényből). annak adsz el, aki megveszi.

Conchobar 2014.11.03. 16:26:29

@Szamiz67: "De, szerintem a 15:36:18-as kommented az enyémből idéz" - Hát akkor hogy nem tud a tiédhez kapcsolódni?

Conchobar 2014.11.03. 16:29:30

@Szamiz67: "Amikor Te vagy a Megrendelő, akkor van némi..." - Most viszont én nem látom, hogy a Te kommented hogyan is kapcsolódik az enyémhez. A kérdésem az volt, hogy Te az egyoldalú nyugati függést se erőltetnéd tovább, és hogy szerinted is komolyan kellene nyitni kelet felé?

Szamiz67 2014.11.03. 16:31:20

@Conchobar: Az ország eddig sem volt zárva, működött/működik Magyarországon japán, dél-koreai, kínai gyártó cég is, a német/multi cégek se kormányközi megállapodás révén kerültek ide, mintegy utasításra. 2010-ben az Orbán kormány amúgy az osztrákokkal(erős családi és kkv szektor) és a lengyelekkel (nagy belső piac) példálózott, hogy arrafelé kellene menni,hogy a válságok ne érintsenek ilyen erősen bennünket, de a hazai vállalkozások, többek között a középosztály elszegényedésének köszönhetően gyengültek és így a belső piac sem lett erősebb.

Szamiz67 2014.11.03. 16:35:40

@Conchobar: A nyugati függést nem erőltette senki, ha ide japán, dél-koreai, kínai cég akart jönni, akkor annak örültek, ha meg német, olasz, francia, akkor meg annak, de mivel kulturálisan és földrajzilag is az osztrák, német gazdasághoz voltunk/vagyunk legközelebb a fejlett országok közül, ezért aligha véletlen, hogy így alakult a befektetők részesedése a magyar gazdaságban, lehetne itt orosz gyár is, de az oroszok kevés dolgot állítanak elő, amit a világ megvesz, az energián, atomerőművön és fegyvereken kívül.

Conchobar 2014.11.03. 16:43:55

@Szamiz67: "A nyugati függést nem erőltette senki, ha ide japán, dél-koreai, kínai cég akart jönni, akkor annak örültek, ha meg német, olasz, francia, akkor meg annak" - Ez volt a múlt. A kérdésem viszont a jelenre, még inkább a jövőre vonatkozott. Ami meg a 'mivel kulturálisan és földrajzilag is az osztrák, német gazdasághoz voltunk/vagyunk legközelebb a fejlett országok közül, ezért aligha véletlen, hogy így alakult a befektetők részesedése a magyar gazdaságban' mondatodat illeti, remélem nem azt akarod vele mondani, hogy teljesen rendben van az olyanmérvű egyoldalú gazdasági függés, amelyet se Ferenc Jóska, se a bajszos Adolf idején nem tapasztaltunk

2014.11.03. 16:44:04

@Szamiz67: Nem mol részvényeket akar eladni nekik a kormány, hanem a mol birtokában lévő INA részvények képezik az alku tárgyát..

Szamiz67 2014.11.03. 16:46:27

@valasz a KE-nek: Csak kíváncsi vagyok, hogy szerinted ez hogy menne végbe, mármint Kárpátalja visszacsatolása? Gondolok, itt arra, hogy 10% körül van a kárpátaljai magyarság részaránya, ott van kb. 1 millió elukránosodott ruszin, ha lehetne ott bármilyen mozgás, függetlenedés, akkor ők nem lépnének? Mi lenne az ukrán szélsőjobbal? Háborúznánk velük, vagy hogy lenne ez szerinted? Mi lenne a többi, a lengyelektől, (cseh-)szlovákoktól, románoktól elcsatolt területekkel?

Nzoltan 2014.11.03. 16:49:06

@Szúnyog: Goodfriend nem követ, csak ügyvivō. Ō lapátolja a szart. Mint Szíriában. Min csodálkozol?

Nzoltan 2014.11.03. 16:53:36

@GhostR: Kárpátalja ügyét nem a kormány vetette fel, hanem a kárpátaljai magyar szervezetek. Orbán meg nem köpi szembe ōket mint a Gyurcsány. El fog menni addig, amíg lehet, de semmi haszna nem lesz. Nyugat ellenérdekelt Ukrajna gyengítésében.

Szamiz67 2014.11.03. 16:55:24

@balfaszokkal sáncoló: Itt van egy kiváló előny, hátrány elemzés, messze nem értékpapír eladásról van itt szó, hanem egy vállalatcsoport stratgiai értékéről. www.portfolio.hu/vallalatok/energia/miert_lehet_jo_ha_kiszall_a_mol_az_ina-bol.195568.html

Baloldali érték 2014.11.03. 16:56:09

@Szamiz67: A 10% magyar sávban él. Könnyen lehet igazságos etnikai határvonalat húzni.

maxell birka meghízott hegesztő 2014.11.03. 16:59:23

A hanyatló Észak-Nyugat és az ilkonzervatív-neolibárális-posztkommunista-muszlim-ultrabolsevista szemlélet nem lehet alternatíva a mai világban!

Magyarországnak végre a sikeres balkáni államokat (Albánia, de különösen Bolgária) kellene követnie, különben eltűnik a népek süllyesztőjében.

Nzoltan 2014.11.03. 17:02:27

@egysmás: Ez szimpla marhaság. Hát már miért ne lenne stratégiája? Egy csomó minden megváltozott és még meg is fog változni.
Elsō körben adó és doglalkoztatáspolitika.
A külpolitikáról nem is beszélve. Ha a keleti nyitás nem stratégia, akkor mi?

egysmás 2014.11.03. 17:11:52

@Nzoltan: A változás nem egyenlő a stratégiával.

Orbán, dönt és nincs semmi előrejelzés az esetleges hatásról.
Aztán történik valami, amire reagál.
Aztán a reakcióra is történik valami, amire újra reagál.

Az adó és foglalkoztatáspolitika sem rendszerben változott, hanem volt egy ötlete, amit bevezetett.
Aztán lett, ami lett.
Barkácsolt hozzá különadót.
Amit megígért, hogy kivezet, de aztán mégsem.

Szamiz67 2014.11.03. 17:13:39

@Conchobar: Ausztria és Németország mindig kiemelkedő (1-3 legfontosabb) szerepet töltött be a magyar gazdaságban, most 25-30 közötti a külkereskedelemben betöltött részaránya a német cégeknek, azt nem tudom, hogy ebből mennyi a nettó, tehát az itt hozzáadott érték. mert a 25-30%-ból jelentős rész, ami alkatrészenként bejön, összeszerelik és visszamegy, vagy legalábbis exportra, tehát a volumen nagy, de a hozzáadott érték messze nem olyan nagy. A kérdés feltevésed nem igazán értem, jelenleg akkora szükség lenne akármilyen országból érkező befektetőre, hogy nem meról fel az a kérdés, hogy nincs több hely, ha új befektető jön, akkor mondjuk egy német cégnek mennie kell, ha ilyen helyzet lenne, mondjuk nem lenne már elérhető épkézláb munakerő, vagy eletromos energia kapacitás, akkor a befektető ezt magától is észlelné és máshová menne. Ha egy országnak nem elég nagy a GDP-je, akkor miért abban gondolkodna, hogy miképp lehetne leépíteni néhány meghatározó céget, mert azok német multik, hanem megpróbál olyan környzetet kialakítani, hogy mások is ide jöjjenek, ha ez a környezet főleg a német cégeknek tetszik, akkor mit tegyünk tiltsuk ki őket, miközben több millió embernek nincs munkája és egyébként is ki kell fizetni a fogyasztás és energia importot. Nem értem a felvetésedet, olajat, gázt vásárolni kiadás, az itt működő cégek pedig a bevételi oldalon állnak, a kiadást csökkenti minden normális ember, de a bevételt nem akarja csökkenteni. Ha neked könyvelési céged van, ami 3-4 nagy ügyfélre épül, akkor nem őket akarod leépíteni, hanem melléjük akarsz rakni még több bevételi lábat.

Szelid sunmalac 2014.11.03. 17:17:21

@Akitlosz: "Lásd példának a II. világháború előtti jobb oldali vezetésű Magyarországot!
" Mhm. Talan koze lehetett az atalakulashoz annak, hogy szarra vertek minket, majd itt ragadtak a szeretett komcsik egy par evtizedre. Szerintem fuss neki megegyszer!

debilioemilio 2014.11.03. 17:18:54

@Tudományos libsizmus:" Megnéztem volna magamnak, hogy a Gergényit kitüntető Demszkyt elgyepálják a zsaruk, a parlamenti Fidesz frakció nagy derültsége közepette...

De miket beszélek. Az ilyesmi az előző rezsimben volt szokás."
Ó igen ez tényleg a poszthoz való hozzászólás volt.Szerintem Te már túl vagy azon, hogy elvállaljon egy szakorvos. Reményed csak kuruzslóban lehet, hátha még tud rajtad rontani, mert javítani képtelenség.

Szamiz67 2014.11.03. 17:20:58

@Baloldali érték: Ok, csak a Kárpátalja megnevezés 1,25 millió embert és 12.800 km2-et takar nem pedig 150ezer embert, 1.500 km2-el. Ukrajnának mondjuk nem ártana aláírnia egy ilyen megállapodást.

vajdasagi 2014.11.03. 17:35:39

@Szúnyog: Még az is lehet, hogy igazad van. De ha mi jól politizálnánk, meg minden rendben lenne nálunk, akkor ez a "ki nem szarja le" kategória.

Persze ha baltás gyilkosokat engedünk el, meg rosszkor emlegetjük az önrendelkezést (amely fontos, de ELÉRNI kell, és nem emlegetni) - nos akkor ez van.

Amúgy a kormányközeli befolyásolók most azt szeretnék, hogy mi "rettegjünk a külföld ármánykodásától". Nos: rettegjen a Vida Ildikó Engem nem zavar a Goodfriend - se a tüntetésen, sem a nyilatkozataival. És ne próbálja GFodor meg hasonlók elhitetni velem, hogy mindjárt megtámadja és rabszolgasorsba kényszerjti a családomat az USA. Inkább a kormánytól félek, és a hülye internet-adójától.

valasz a KE-nek 2014.11.03. 17:38:36

@Szamiz67:
Ki beszélt itt Kárpátalja visszacsatolásáról? A kárpátaljai magyarok autonómiájáról volt szó.

Szamiz67 2014.11.03. 17:44:11

@valasz a KE-nek: Igazad van, anélkül kommenteltem volna, hogy visszanéztem volna a hozzászólásod.

Szamiz67 2014.11.03. 17:53:56

@balfaszokkal sáncoló: Egyszer belefutottam egy paksi emberbe, aki nagyon képben volt és tőle úgy tudom, hogy a tervezett Paks II. erőmű fűtőblokkjai nem kompatibilisek, a másik probléma (azon kívül, hogy ráérne 10 évet a döntés...), hogy nem lehet a kapacitásukat gyorsan állítani. Állítólag az amerikaiak és a kínaiak újabb technológiájú reaktorainál van egységes fűtőelem és rugalmasak a kapacitás igény ingadozásra. Nekem mondjuk a miért nem tudunk 10 évet várni, egyeztetni ezügyben a legnagyobb problémám, pont olyan helyzet van a világgazdaságban, a konfliktusokban, hogy 10 év sok okosságot, megfontolást hozhatna....

Erő e-meló 2014.11.03. 18:12:37

@Szamiz67:
Ha nem tudta az amerikai Jóbarát, hogy egy szoci ágensek révén útjára indított tüntetés úgy általában a kormány ellen fog irányulni, és hogy könnyen zavargásba torkollhat (ami meg is történt a Fidesz székháznál) akkor fogalma sincs a magyarországi viszonyokról.

Ennyire azért nem ostoba ő, annyira meg végképp nem hogy nyíltan az élére álljon, elég ha a háttérből bátorítja.

debilioemilio 2014.11.03. 18:13:36

@Flúgatlan: "(A baj csak az, hogy a másik oldal még rosszabb. Gyurcsányt azért, mert Brüsszelben agitál Magyarország ellen, száműzném az országból és megfosztanám az állampolgárságától. Ki csinál ilyet a saját hazája ellen azért, hogy saját karrierjét egyengesse itthon?)"

Ó AMNÉZIA!!!

1.Követelt-e ellenzékből a FIDESZ az Úniós pénzek befagyasztását? IGEN
2.Kisajátította-e a csúnya GYF az EU támogatásokat kizárólagosan a saját haveri körének? NEM
3.GYF vezetése alatt a szomszédja 3 év alatt lett-e az ország egyik leggazdagabbja gázszerelőként? NEM
4.Épített-e saját szórakozására a háza végibe több milliárdért olyan vagyontárgyat közpénzből ami saját szenvedélyének kielégítését szolgálta? NEM
5. Mögötte állt-e bábként a saját pártfrakciója és koalíciós partnere? NEM
6.Volt-e kíméletlen, sőt kegyetlen ellenzéke, amelyik populista módon népszavazást kezdeményezve, mindenáron való megbuktatására törekedve? IGEN
7. Úgy adósította el az országot, hogy kb 1000 km új autópálya épült, fizetni tudta előtakarékosságként az évi 360 Milliárd FT magánnyugdíj pénztári betétállomány növekedést, volt 13.havi nyugdíj, 13.havi közalkalmazotti bér, volt korengedményes és korkedvezményes nyugdíj, szolgálati nyugdíj stb. Lemondott-e évi kb 400 Millárd ft szja bevételről azért, hogy odaaja hűbéreseinek, vazallusainak? (közben azt kiabálva, hogy tönkrement országot vett át) NEM
8. Kijelölte-e azt,hogy ki lesz gazdag az országban, és ki nem? NEM
9. Hozzányúlt-e egész ágazatok tulajdonosi szerkezetének átalakításához, kénye, kedve szerint? (Szerencsejáték, trafik,földosztás stb.)NEM
10.Volt-e saját főügyésze, Alkotmánybírósága stb.? NEM
Még sok minden egyéb felsorolható lenne, de kár minden szóért. Igazad van:jó az irány az ország teljes összeomlása felé. GRATULA

Erő e-meló 2014.11.03. 18:14:10

@Szamiz67:
"miért nem tudunk 10 évet várni, "

Közbevágott Pató Pál úr

GhostR 2014.11.03. 18:39:38

@valasz a KE-nek:

"Valóban? Csak nem azokról a franciákról van szó, akik a finnek erőművét is elkezdték, de aztán a sokszoros csúszás és költségnövekedés miatt a finnek végül az oroszoknak adták a munkát? "

Látom megtanultad a leckét a mejnfűrertől és hazudozol orrba szájba. Finnországban semmilyen atomerőművet nem kezdett el építeni az edf. Volt egy pályázat ők adták be a legjobb pályázatot oda csak ott is a rosatom lett a befutó mert az orosz állam részesedést vett a cégben. Nálunk meg kilóra megvették orbántól az országot.

Szamiz67 2014.11.03. 18:43:20

@Erő e-meló: Ha van egy középkorú autód jó állapotban, ami még jó pár évig kiszolgálhat, akkor nem veszel csak úgy hitelből egy másikat, ami miatt még a garázst is bővítened kell. A paksi blokkok 2032-2037-ig működnek, 10 év tartalék van beépítve ebbe a határidőbe, tehát a felújításuk 2042-2047-es végső határidővel történt, azaz 10 éves projekthatáridőt figyelembevéve (már ha egyáltalán atomerőmű...) is ráértünk volna 2020-25 között dönteni. A szükséges idő előtt felépíteni valamit, ami miatt csak a villamos hálózat kapacitás és az extra hűtővíz igény miatt bele tenni 1.500 milliárd kidobott pénzt, ennek mi köze a Pató Pálsághoz?

2014.11.03. 19:48:46

@Szamiz67: Aszódi (BME nuk. tech. tanszék) maga nyilatkozta az ellátás biztonságot érintő kérdésre, hogy esetleges orosz szerződésszegés esetén más is le tudja gyártani az urán pasztillákat. Tudják ezt az oroszok is, és ezért szállítanak a rendkívül feszült politikai helyzet ellenére is Ukrajnának dúsított uránt.
Ráadásul több évre előre készletezhető a szükséges mennyiség..
Ami a leadott teljesítmény állandóságát illeti, ez nem jelent különösebb problémát, hisz Paks2 valamivel kevesebb áramot állít majd elő mint az ország napi mélyvölgyi fogyasztása. (Ez egyébként a nappali csúcsfogyasztás kb. harmada lesz.)
Egyébként a finnek is most építenek egy orosz erőművet:

atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/szerzodes-a-finnorszagi-hanhikivi-1-atomeromu-epiteserol

...

explanatus 2014.11.03. 20:55:37

„a magyar jobboldal identitásának bizonytalanságai”
meg
„újra kell értékelnie ... irányultságát”

Egy majdnem jó írást ilyenekkel elrontani. Ti, gondolkodók (kéretik nem sértésnek venni) mindaddig nem lesztek hitelesek, amíg nem szabadultok meg a rátok erőltetett fogalmakból, mert nem jobboldali, ahogy a baloldal sem baloldali. Mindkettő zseboldali. Meg minek újraértékelni? Hogy túlélje? Akkor jobb lesz?

Nem lesz jobb.

Nem kell itt semmit újraértékelni. Új arcok, új pártok kellenek. Baloldalunk, meg akit le akar győzni, múltidő.

egyetmondok 2014.11.03. 22:52:44

T.Hörcher Úr,emlékszem jól az Ön angol nyelven írott kommentjeire Paul Krugman blogjában. Ha vannak szövegek,amikre igaz ez:

"Úgy tűnik, a fideszes tábor egy olyan tömegpszichózis rabja, amely mindenütt ellenségeket keres/talál, s amely nem mindig képes a józan mérlegelésre, a történelmi tanulságok érett feldolgozására, és a jelen kihívásaira sem tud elég kreatívan válaszolni. A sérelmi politizálás 19-20. századi logikáját követi ez a gondolkodásmód, a nemzeti bezárkózás mutatkozik meg benne, a „szabadságharcos” mentalitás az eleme, és a messzeségbe projektált reményeket élteti." --

akkor azokra az Ön kommentjeire ez hibátlanul áll és igaz.

Hörcher Ferenc 2014.11.03. 23:29:23

@egyetmondok: Mért, azért mert nem találtam meggyőzőnek Krugman úr bizonyos érveit?

Erő e-meló 2014.11.03. 23:56:28

@Szamiz67:
Ez olyan, mintha egy 50-es években gyártott autót akarnál most eladni. Kíváncsi vagyok hány embert tudnál meggyőzni az előnyeiről. Pedig ha az befuccsol, legkésőbb másnap már kapni lehet egy újat, atomerőműnél viszont reálisan számolva több mint 10 év a projekt átfutási idő

Szamiz67 2014.11.04. 10:08:06

@Erő e-meló: Igen, ezért írtam, hogy mivel a mostani blokkok működési engedélye 2032-2037 között jár és be van építve további 10 év bizonsági idő, akkor miért nem 2020 után mérlegeljük ezt a témát, politikai területen sokkal, technológia területen egy picivel okosabbak lehetnénk 6-8 év múlva.

Szamiz67 2014.11.04. 10:12:24

@balfaszokkal sáncoló: Ez jó hír, azt viszont nem értem, hogy miért nem lehet 6-8 évet várni, hogy ebben a nagy volumenű ügyben (atomenergia, energiastratégia, geopolitika, technológiai fejlődés, hitel szerződés feltételei, törlesztés) időt és információt nyerjünk?

Szúrófény 2014.11.07. 15:59:53

@egysmás: Fejtő Ferenc: (József Attilával, Szép szó, szerkesztője)

„”A Kelet-Közép-Európai államok politikai sorsa, és a lakosság civilizációs színvonala szorosan összefügg! A Népi. Demokráciák. története 1954!
Értsd saját bunkóságunk, (választásunk) következményeit szenvedjük, tűrjük el, kollaboráns uraikkal, uraiktól!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.11.10. 08:22:33

Kedves HHF,
Az írás majd’ minden sora találó, egyetlen apróságot leszámítva: nem értem, miféle jobboldalról esik itt szó.

Magyarországon pillanatnyilag ezek a jobboldali pártok:
www.moma.hu/
Na meg:
www.facebook.com/pages/Polg%C3%A1ri-Konzervat%C3%ADv-P%C3%A1rt/429352227165491

Amennyiben ön mégis Orbán Viktorék csapatára gondolt, ki kell ábrádítanom: A Fidesz távolról sem jobboldali, inkább konzervatív köntösbe bújtatott és pirosfehérzöld cukormázzal leöntött nemzetikommunista párt.

panelburzsuj 2014.11.10. 08:51:09

@kesztió:
Hát pont ez a válság lényege.

Hogy az Antall-árvákat mohón maga alá kotró Orbán-tyúkanyó alól nem Antall-csibék bújnak elő.

Hanem konzervatív köntösbe bújtatott és pirosfehérzöld cukormázzal leöntött nemzetikommunisták.

Szóval hogy a kívülről derék jobbos kádernek tűnő figurák valahogy furán megdelejeződnek ott az orbáni tollazat melegében. Hogy aztán alig lehet rájukismerni, mikor hatalommal a begyükben csipogni kezdenek.
süti beállítások módosítása