Mos Maiorum - A politika íratlan szabályai

A nagy szakértői svindli

2011. december 06. - Fekete Balázs.
Elsa Fornero és Mario Monti
Forrás: edmontonjournal.com

KOMMENTÁR

Politikusok nélkül nem lehet a válságot legyőzni. Az ún. „szakértő kormányoknak” szükségszerűen „politikussá” kell válniuk, különben teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek.

 

 

Még a teatralitástól nem idegenkedő olasz politikai kultúrában is szokatlan esemény történt a minap. Egy tájékoztató során, miközben Mario Monti újdonsült miniszterelnök és kabinetje bejelentette az átalakításokat és drámai módon ecsetelte a megszorítások szükségességét, Elsa Fornero munkaügyi és szociálpolitikai miniszter elsírta magát.

Forrás: origo.hu/AFP


Az igen impresszív akadémiai háttérrel rendelkező, a nyilvánosság szemében a „szakértőt” megtestesítő Fornero annak az eszménynek az egyik legjobb példája, mely az utóbbi másfél hónapban uralni kezdte a válságkezelésről szóló nyilvános vitákat. A meghatározó vélemény szerint a csőd közvetlen közelébe került európai államokat csak az alapvetően apolitikus „szakértők” vezethetik ki a válságból, menthetik meg rövid távon. E megközelítés hátterében valószínűleg az áll, hogy a véleményformáló elitek a jelenlegi euró-övezeti válságban alapvetően technikai/fiskális problémákat látnak, leginkább az államadósság magas szintjét, az államháztartási hiány tarthatatlan arányát, és ezzel párhuzamosan a versenyképesség romlását. A válságot – nagyon leegyszerűsítve – e szerint az okozta, hogy vannak olyan tagállamok, ahol nem vették olyan komolyan az euró mögött álló fiskális követelményrendszert (lásd a Maastrichti-kritériumokat) ez pedig, úgymond kirántotta az euró alól a talajt, és a nemzetközi pénzügyi körök illetve befektetők, azaz a piac, csupa nagybetűvel, lényegében ezt „büntetik”. Ebből kiindulva a megoldás is nagyon egyszerű, szakértői szemmel át kell tekinteni és -strukturálni az adott országok költségvetését, ez leginkább a jóléti kiadások lefaragását jelenti, és ennek alapján helyre kell állítani a különféle makrogazdasági mutatókat. Az egyensúlyi mutatók javulásával párhuzamosan a versenyképesség is nőni fog, és így az euró pozíciói is javulnak majd. E feladat elvégzéséhez pedig alapvetően „politikamentes” szakértőkre van szükség, akiket nem befolyásolnak a nemzeti politika hagyományos törésvonalai, és ezért képesek csak az előttük álló, rendkívül nehéz feladatra koncentrálni.

Hogyan mentsük meg ezeket az országokat?
Forrás: felder.co

Nem vitatva az előbbi érvelés kiinduló helyzetértékelésének több pontját, mégis úgy vélem, hogy a felajánlott megoldás szempontjából „a fából vaskarika” klasszikus esetével állunk szemben. Szakértőkre mindenképpen szükség van, főleg egy válságos időszakban. Kellenek olyan megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélyek, akik képesek megfelelő szakpolitikai tervek kidolgozására. De politikusok nélkül egyszerűen lehetetlen a válságból kivezető utat megtalálni. Közhely, hogy a kormányzás nem csak különféle tervek és javaslatcsomagok kidolgozásából és beterjesztéséből áll, hanem azok megvalósításából is. Különösen ilyen ügyekben – drasztikus nyugdíjkorhatár emelés, jóléti kiadások radikális csökkentése, intézményrendszerek átszabása, nyugdíjrendszer átalakítása stb. –, ahol a kormány vállaltan megsért már intézményesült érdekviszonyokat, van szükség valódi politikusokra, megkockáztatom, államférfiakra. A megszorításokat nem elég kitalálni, hanem azokat el is kell magyarázni az érdekelt csoportoknak és magának a társadalomnak, és ehhez nélkülözhetetlen a politikusi gyakorlat, beleértve olyan erényeket, mint például a személyes karizma, hitelesség, tárgyalási képesség, kompromisszum-készség. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy politikai értelemben „szürke szakértőkből” álló kormányok hosszabb távon képesek lesznek a fenti problémákkal megbirkózni és kezelni a hamarosan elszabaduló indulatokat. Mindkét ország tüntetés-kultúrája igen „fejlett” és fantáziadús, és nehéz elképzelni, hogy a drasztikus átalakításokat ne kísérnék hamarosan országos megmozdulások.

Ha Fornero miniszter asszony már a bejelentés alatt sírva fakad, vajon mit fog tenni, amikor megkezdődik az első országos sztrájk Olaszországban, amikor folytatódik, és mikor már a teljes ország megbénult?

De az is lehet, hogy ezek a könnyek a politikussá válás első lépései, hiszen most szembesült először azzal, hogy mekkora szakadék tátong a többé-kevésbé steril akadémiai munka és a felelősséget igénylő politikai döntések között. Az is lehet, hogy ezek a kormányok lassan „politikussá” válnak, és ezzel kilépnek a kezdeti „szakértői” szerepből – ha jobban belegondolunk, nincs is más esélyük a politikai túlélésre…

A bejegyzés trackback címe:

https://mosmaiorum.blog.hu/api/trackback/id/tr993441397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.12.06. 22:35:01

Egyetértek a posztolóval. Az emberek sosem szakértőket, hanem politikusokat választanak. Olyan egyébként sincs, hogy a "Semleges szakértő", csak különböző szakértőK vannak. Az a közgazdász szakma, amely az olaszhoz hasonló "szakértői kormányok" tagjait ill. vezetőit adja, maga is megosztott számos elmélet mentén. Az egyik így kezelné a válságot a másik úgy, az egyik innen venne el többet a másik onnan.
Na és azt ki dönti el, hogy melyik "agytröszt" alkossa a szakértői kormányt? Egy demokráciában jobb híján az "istenadta" nép. Igenám, de az embereket is meg kell győzni arról, hogy erre vagy arra adják a voksukat, ez pedig szakmai vitával aligha fog menni. A választásokon alapvetően a rövid üzeneteké a terep, a választók ezek alapján orientálódnak. Nem feltétlenül azért, mert hülyék, hanem mert egy hosszabb "szakmai" érvelés akár gazdaságpolitikával, akár más egyébbel kapcsolatban gyakran nem érthető bizonyos szintű előképzettség nélkül. A közgazdaságtudományra ráadásul különösen igaz, hogy 2+2 nem feltétlenül egyenlő néggyel, és a kelleténél hektikusabb piac képes a legjobban felépített modelleket is egy pillanat alatt szétrúgni, lásd a mostani válságot.

Ez a helyzet hozza magával, hogy a "semleges szakértőkből" előbb vagy utóbb "populista politikusok" lesznek. Amelyik szakértő nem hajlandó politikussá válni azt nem választják meg, ergo maximum a partvonalon kívülről szakérthet, de a játékba már nem szólhat bele. Ilyen a demokrácia kedves feleim. Persze bevezethetjük a szakértők diktatúráját is, ahol mindent a bölcsek tanácsa irányit, csakhát az már nem demokrácia.

4c 2011.12.06. 22:52:11

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
Én meg éppen fordítva gondolom: ha egy politikusként (pl.: populista alapon) megválasztott kormány nem képes "szakértőként" működni, akkor azt az egész társadalom megszenvedi, és előbb vagy utóbb bukásához fog vezetni.(Lásd jelenlegi helyzetünket)

mahet 2011.12.06. 22:57:22

Az emberek 99%-a egyszerűen "önző", így a "meggyőzés", helyett inkább "megvesztegetés" a megfelelő szó.

Amíg az embernek - képzelt vagy valós - problémái vannak addig általában saját magát helyezi előtérbe.

Akkor tud egy demokrácia rendesen működni, ha a társdalom túlnyomó többsége jólétben él. És készen is van a 22-es csapdája.

Válságban a meggyőzés helyett szükség van az erőből politizálásra, lásd görögök... elfogadjátok a megszorítást vagy holnaptól se nyugdíj, se rendőrség, se iPad. Egyszerű, nyílt értelmes kommunikáció.

Nálunk ezzel szemben még mindig tombol a féktelen ostobaság és populizmus: a kommunisták, a karvalytőke, a spekulánsok stb

Így semmi esélyünk a túlélésre.

hegyilány 2011.12.07. 00:28:05

„szakértő kormányoknak” szükségszerűen „politikussá” kell válniuk, "

Persze. A szakértői kormányoknak tisztában kell lenni,- haladni kell a "hazai" és nemzetközi politikai folyamatokkal. Nem hátrány, ha nemzetközileg (is) elismertek "emlitett" kormányok szakemberei. A diplomáciai kapcsolat- érzék pedig kimondottan előny. )
A szakértői kormányok tagjai olyan értelemben kell, hogy függetlenek legyenek a politikától) nem vezérli őket (esetleg) a népek feje feletti politikai lobbizás a hatalom megtartása érdekében.
Demokratikusan működő országban világos, egyenes beszéddel, megfelelő szakértelemmel rendelkező "szakértői" kormány meg tudja magyarázni a nagybetűs népnek a megszoritások szükségességét.
Már csak azért is fontos a világos, őszinte beszéd, mert sajnos a nép egy csoportja azt sem tudja, hogy a politikai- gazdasági folyamatokat eszik-e vagy isszák :) és ezért azok a politikusok felelősek, kik a hatalom megtartása érdekében, szinte diktátorként hozzák meg döntéseiket.:)

Hogyan lehet, kell, szakértelemmel, "nem politikusként kormányozni)
Példa erre a Bajnai vezette szakértői kormány. Világossá tette, hogy fájdalmas lesz, és megszoritások nélkül nem fog menni.
Aki nem volt tagja a pártnak még csak politikusnak nem vallotta magát)

”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa. Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag. A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."
**
Úgy gondolom, hogy a válságból azok az országok fognak kilábalni legkönnyebben, azok fogják "sikeresen" túlélni, melyek kormánya, nem diktatórikusan, és "hatalmával" (esetleg) visszaélve politizál, hozza meg döntéseit.) hanem megfelelő szakértőkkel, kommunikálva azt) a nép felé.

hegyilány 2011.12.07. 00:38:47

Elnézést!:)
Demokratikusan működő országokban a tüntetések többségében nem a megszoritások miatt vannak. Hanem a politikai "lobbi" hatására.) Amikor a társadalom egy hatalmas csoportja lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé, a "másik csoport, pedig "haszonélvezője" a politikai folyamatoknak.
(Pl. Matolcsy-féle gazdaságpolitika)
???

flamer 2011.12.07. 01:07:05

A poszban túl van lihegve dolog: a "szakértői kormány" igénye azt szokta jelenteni, hogy takarodjon el az ország éléről az a minden realitásérzékét elvesztett bohóc, aki jelenleg ott van és jöjjönek helyette olyan alakok, akik tudnak számolni és nem csak az újraválasztásuk érdekli őket.
Jelzem, Mo-ra is ráférne egy szakértői kormány.

georgie 2011.12.07. 02:47:38

Én úgy látom, hogy a szakértőkre egy válsággazdálkodó kormányban mindennél, de főleg újabb politikusoknál többre van szükség. Felesleges és káros azt feltételezni, hogy egy szakmailag indokolt megszorító intézkedés mögött nincs ott a szándék a stabilitásra, és tisztességes jövőre. Politikusi retorikát egyvalamiért alkalmaztak hazánk politikusai az elmúlt száz évben: hogy saját pecsenyéjüket sütögessék, és az altruizmusuk nem terjedt tovább a rokonaik cégénél vagy az egyetemi haverjaiknál. Elég ránézni a börtöntöltelék Hagyó zsírtól püffeszkedő mosolyára regnálása idején, vagy Matolcsy bugyuta tekintetébe amikor szólásra nyitja a száját - ott látható mivé züllött a politikus Mo-n.
Ezzel együtt persze elkellene már egy államférfi avagy államnő, csak ilyen nem jön ki a mai egyetemekről, főiskolákról.

drkovax 2011.12.07. 08:43:43

Sehol nem osztanak "társadalommérnöki" diplomát, ezért aztán a manapság "szakértői"-nek nevezett kormányok egy-egy (amúgy a többivel szöges ellentétben álló) közgazdasági iskola közgazdász-szakbarbárai, akik nem képesek semmi másra, csak a saját (valójában kőkemény politikai/ideológiai alapvetésre épülő) modelljük prokrusztész-ágyába darabolják az élő társadalmi struktúrákat.

Eaven 2011.12.07. 14:00:34

A szakértői kormány és a politikus kormány olyan mint a hideg és a meleg. A kettő közt nem lehet határvonalat húzni. Egy politikus kormány is viselkedhet szakértőiként és fordítva. Egy sikeres kormány mindig a kettő közt egyensúlyozik.

menőmano 2011.12.07. 18:15:22

Sikeres kormány....."
Totálisan igaz. Itt nálunk, meg tudná esetleg valaki mondani volt e már igazán sikeres kormány.
Melynek megvoltak a megfelelő "tudással" rendelkező politikusai, szakértői, nemzetközi, jó összeköttetés, diplomáciai kapcsolat, elismertség??
Én nem emlékszem, hogy lett volna ilyen.
:))

komment1 2011.12.13. 18:06:32

@flamer: Pont ugyanezt akartam írni.

panelburzsuj 2011.12.13. 21:54:11

Bölcs cikk.

Ugye-ugye: mennyivel faszább gyerek volt az eszetlenül osztogató táncoslábú eladósító a szürke-savanyú Bajnainál!

(Írjatok még sok-sok ilyen bölcs cikket. Persze nem muszáj mindet ilyen hosszú lére ereszteni. Egy után elég lesz annyi is, hogy "akárhogyisfáj...". A többit hozzá tudjuk képzelni.)

menőmano 2011.12.14. 20:33:45

Csak az a hatalmas nagy probléma, hogy sokszor a politikus és szakértő olyan messze áll/van egymástól, mint "Makó-Jeruzsálem" :) Úgy emlékszem, igy szokás mondani.

Ha a politikus egyben jó szakértő is lenne) (itt nálunk is) :)? talán elkerülhető lett volna a fantasztikus besorolás)? bóvli.
:)))
Lehetett volna másként is.

márta)) 2011.12.14. 20:38:03

Nem is értem?? Nekem a politikusról, szakértőről a Bajnai jutott az eszembe.
Igaz) Ő nem politikus, mert soha sem akarta megszerezni a hatalmat, megtartani sem.
Ő csak megmutatta" hogyan kell szakértelemmel kormányozni.
Igen.
:))
süti beállítások módosítása